فهرست مطالب

روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی - پیاپی 52 (تابستان 1396)

فصلنامه روانشناسی تحولی: روانشناسان ایرانی
پیاپی 52 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/24
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علمی پژوهشی
  • مرضیه جمالی*، علیرضا کیامنش صفحات 339-350
    هدف این پژوهش تعیین نقش هدف های پیشرفت و فرسودگی تحصیلی در عملکرد تحصیلی دانشجویان با واسطه گری انتظار پیامد و یادگیری خودنظم جو بود. 347 نفر از دانشجویان دانشگاه کاشان با استفاده از نمونه برداری طبقه ای به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به مقیاس هدف های پیشرفت (میگلی و کاپلان، و میدلتون، 1998)، پرسشنامه راهبردهای انگیزشی یادگیری (پنتریچ و دی گروت، 1990)، پرسشنامه فرسودگی تحصیلی (برسو و سالانوا و شائوفلی، 2007) و مقیاس انتظارات پیامد دانشجو (لندی، 2003) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که رابطه فرسودگی تحصیلی و پیشرفت تحصیلی تحت تاثیر متغیرهای واسطه ای یادگیری خودنظم جو و انتظار پیامد قرار دارد، به گونه ای که فرسودگی تحصیلی با تاثیر منفی بر یادگیری خودنظم جو و انتظار پیامد، اثر منفی خود را بر پیشرفت تحصیلی افزایش می دهد و هدف های پیشرفت نیز از طریق یادگیری خودنظم جو و انتظار پیامد، اثر مثبت خود را بر پیشرفت تحصیلی افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: یادگیری خودنظم جو، انتظار پیامد، هدف های پیشرفت، فرسودگی تحصیلی، عملکرد تحصیلی
  • رویا کاظمی*، شقایق زهرایی، غلامرضا دهشیری صفحات 351-364
    هدف این پژوهش مقایسه عادت های غذایی سال های اولیه زندگی و سبک های دلبستگی دو گروه از دختران چاق و دارای وزن عادی 9 تا 11 سال بود. بدین منظور 150 دانش آموز چاق و 150دانش آموز دارای وزن عادی ساکن شهرستان رفسنجان با استفاده از روش نمونه برداری هدفمند انتخاب شدند و به پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه روش های جامع تغذیه شدن (ماشر-ایزنمن، 2007) و سیاهه دلبستگی به والدین (گالون و رابینسون، 2005) پاسخ دادند. نتایج آزمون t مستقل نشان داد در زیرمقیاس های روش های تغذیه شدن (مانند استقلال عمل کودک، نظم جویی هیجانی با مواد غذایی، تشویق به تعادل و تنوع، استفاده از غذا به عنوان پاداش، مشارکت کودک در برنامه ریزی غذایی، اجبار به خوردن، ایجاد محدودیت با هدف سلامتی و با هدف کنترل وزن) بین دو گروه تفاوت معنادار وجود دارد. بین سبک های دلبستگی دو گروه تفاوتی مشاهده نشد. همچنین نتایج، تفاوت میان وزن هنگام تولد دو گروه و شاخص توده بدنی بیشتر والدین گروه دختران چاق را نشان داد. یافته های این پژوهش در شناخت علل چاقی دوران کودکی، پیشگیری از چاقی و طراحی مداخله برای درمان آن کاربرد دارد و می توان با آموزش های مناسب برخی از عادت های غذایی را در بستر فرهنگ تعدیل کرد.
    کلیدواژگان: عادت های غذایی، سال های اولیه زندگی، سبک های دلبستگی، چاقی
  • نازنین عابد *، شهلا پاکدامن، محمدعلی مظاهری، محمود حیدری صفحات 365-380
    این پژوهش به منظور تعیین اثربخشی بسته آموزشی گوش دادن احترام آمیز به کودکان بر ارتقای بهزیستی روان شناختی مادران انجام شد. 42 زوج مادر و کودک به صورت در دسترس از یک مرکز پیش دبستانی شهر تهران انتخاب شدند. با استفاده از سیاهه رفتاری برای کودکان (آشنباخ و رسکورلا، 2001) و پرسشنامه سلامت عمومی (گلدبرگ و هیلر، 1979) برای مادران از نبود اختلال های روان شناختی و رفتاری برای شرکت کنندگان اطمینان حاصل شد و به صورت تصادفی در دوگروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. مادران هر دو گروه در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه به مقیاس بهزیستی روان شناختی (واریک ادینبورو، 2008) پاسخ دادند. مادران گروه آزمایش تحت آموزش گوش دادن احترام آمیز به کودکان و مادران گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفتند. نتایج تحلیل واریانس چندمتغیری-مختلط (درون گروهی و بین گروهی) نشان داد که نمره های بهزیستی روان شناختی گروه آزمایش و گواه در مرحله پیش آزمون تفاوت چندانی نداشت اما پس از مداخله نمره های گروه آزمایش در پس آزمون به طور معناداری افزایش یافت و در پیگیری دوماهه نیز همچنان بالا بود. بنابراین می توان از مداخله های متمرکز بر ارتباط مادر-کودک به خصوص در زمینه گوش دادن موثر به کودکان برای ارتقای سطح بهزیستی روان شناختی مادران سود جست و از بروز برخی از اختلال های آتی پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، ارتباط مادر، کودک، بسته آموزشی گوش دادن احترام آمیز به کودکان
  • شهرام وزیری *، افسانه لطفی عظیمی صفحات 375-382
    هدف این پژوهش تعیین سهم معنای زندگی و حمایت اجتماعی ادراک شده در شدت درد بود. برای این منظور طی یک پژوهش توصیفی از نوع همبستگی، 158 بیمار مبتلا به سرطان،از بین مراجعان بخش های رادیوتراپی و سنجش درمانی بیمارستان های شهدای تجریش، امام خمینی و محب یاس به صورت دردسترس انتخاب و با مقیاس شدت درد سیاهه چندوجهی درد (MPI)، زمینه یاب مطالعه پیامدهای پزشکی حمایت اجتماعی (MOS-SSS؛ شربورن و استوارت، 1991) و پرسشنامه معنای زندگی (MOL؛ استگر، فریزیر، ادیشی و کالر، 2006) ارزیابی شدند. نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیری نشان داد عوامل معنای زندگی و حمایت اجتماعی با گزارش شدت درد ارتباط دارند و 83درصد ادراک شدت درد توسط متغیر حمایت اجتماعی و معنای زندگی پیش بینی می شود. بنابراین به نظر می رسد در فرایند درمان بیماران مبتلا به سرطان، عامل حمایت اجتماعی ادراک شده باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.
    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله، درد، معنای زندگی، حمایت اجتماعی ادراک شده
  • طوبی چگینی*، مسعود غلامعلی لواسانی، الهه حجازی صفحات 383-394
    این پژوهش برای تعیین نقش واسطه ای انگیزش درونی در رابطه بین ادراک از سبک های والدگری و تاب آوری تحصیلی دانش آموزان دختر انجام شد. به این منظور 312 دانش آموز دختر کلاس دوم متوسطه آموزش و پرورش منطقه 18 شهر تهران به روش نمونه برداری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند و به سه مقیاس ادراک شیوه والدگری (گرولنیک، دسی و ریان، 1997)، مقیاس تاب آوری تحصیلی (مارتین، 2003) و مقیاس انگیزش درونی (والرند و دیگران، 1992) پاسخ دادند. نتایج نشان داد که ادراک سبک های والدگری با تاب آوری تحصیلی رابطه مثبت معنادار دارد. نتایج تحلیل مسیر نیز نشان داد که ادراک از سبک های والدگری با واسطه انگیزش درونی بر تاب آوری تحصیلی تاثیر غیر مستقیم و مثبت معنادار دارد. درمجموع ادراک از سبک های والدگری 15درصد از انگیزش درونی را تبیین کرد و 35 درصد از تاب آوری تحصیلی توسط ادراک از سبک های والدگری و انگیزش درونی پیش بینی شد. باتوجه به یافته ها می توان گفت که انگیزش درونی نقش واسطه ای در رابطه بین ادراک از سبک های والدگری و تاب آوری تحصیلی دارد
    کلیدواژگان: ادراک سبک های والدگری، انگیزش درونی، تاب آوری تحصیلی
  • سرور سام دلیری *، لیلی پناغی، ایرج مختارنیا، پریسا سادات سیدموسوی صفحات 395-406
    این پژوهش با هدف تعیین ویژگی های روان سنجی سیاهه خودنظم جویی نوجوانان در نمونه ای از جمعیت نوجوانان ایرانی انجام شد. روش پژوهش توصیفی و جامعه آماری دانش آموزان شهر کرج استان البرز بود که با استفاده از روش نمونه برداری چندمرحله ای، 355 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش، سیاهه خودنظم جویی نوجوانان (دایاز، گارسیا- دل کاستیلو و مویلانن، 2014) بود که همراه مقیاس خطرپذیری نوجوانان ایرانی (زاده محمدی، احمدآبادی و حیدری، 1390) بر روی گروه نمونه اجرا شد. نتایج تحلیل عاملی تاییدی، مدل دوعاملی نسخه اصلی سیاهه خودنظم جویی را تایید کرد؛ با بررسی روایی ملاکی همزمان نیز ضریب همبستگی سیاهه خودنظم جویی با مقیاس خطرپذیری بین 30/0 تا 51/0 به دست آمد. علاوه بر تایید روایی ملاکی، همبستگی بالای زیرمقیاس ها با نمره کل، روایی سازه سیاهه را تایید کرد. در بررسی اعتبار سیاهه، نتایج ضرایب آلفای کرونباخ و بازآزمایی به ترتیب در عامل خودنظم جویی کوتاه مدت 81/0، 75/0؛ در عامل خودنظم جویی بلندمدت 77/0، 71/0 و در کل سیاهه 87/0، 74/0 به دست آمد که رضایت بخش بود. بر اساس نتایج به دست آمده سیاهه خودنظم جویی نوجوانان دارای ویژگی های روان سنجی مناسب است و برای هدف های پژوهشی می تواند مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: سیاهه خودنظم جویی، نوجوانان، ویژگی های روان سنجی
  • مسعود کریمی فر* صفحات 407-420
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش نظم جویی هیجان مدل گروس بر کیفیت زندگی زنان واجد اضطراب با استفاده ازطرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه گواه اجرا شد. از میان زنان ساکن منطقه 13 تهران 26 نفر که واجد ملاک های ورود به مطالعه بودند با روش نمونه برداری خوشه ایانتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 75 دقیقه ای تحت آموزش نظم جویی هیجان قرار گرفت و گروه گواه برنامه ای دریافت نکرد. هر دو گروه قبل و بعد از مداخله و پس از سه ماه به فرم 26 ماده ای پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی پاسخ دادند. یافته ها نشان می داد نمره های کیفیت زندگی گروه آزمایش پس از دریافت برنامه آموزشی، در مقایسه با گروه گواه تغییر معنادار یافته بود. همچنین یافته ها نشان داد که در مرحله پیگیری اثر مداخله بر متغیرها ثبات داشت. هیجان ها نقشی برجسته در افزایش کیفیت زندگی در زمینه های مختلف فردی، خانوادگی و اجتماعی دارند و موجب آگاهی فرد از فرایندهای شناختی می شوند. بنابراین، برنامه ای که هیجان ها و مولفه های وابسته به آن ها را اصلاح و تعدیل و راهبردهای انطباقی را تقویت کند، می تواند توانایی افراد را در زمینه های گوناگون بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: نظم جویی هیجان، مدل گروس، کیفیت زندگی، زنان، اضطراب
  • رحیم بدری گرگری، شهرام واحدی، یوسف ادیب، سینا شفیعی سورک* صفحات 421-431
    این پژوهش شبه تجربی با هدف مقایسه اثربخشی روش تدریس یادگیری مبتنی بر مسئله و روش تدریس سخنرانی بر هیجان های پیشرفت تحصیلی دانشجو معلمان انجام شد. براساس طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه نامعادل فرضیه های پژوهش آزمون شد. با استفاده از روش نمونه برداری در دسترس، دو کلاس از دانشگاه فرهنگیان یزد به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (35=n) و گروه گواه (33=n) جایگزین شدند. گروه آزمایشی روش آموزشی مبتنی بر مسئله و گروه گواه روش آموزشی مبتنی بر سخنرانی دریافت کردند. شرکت کنندگان به پرسشنامه هیجان های پیشرفت تحصیلی (پکران، گوئتز، تیتز و پری ، 2002) پاسخ دادند. نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان داد یادگیری مبتنی بر مسئله در مقایسه با روش سخنرانی، اثربخشی بیشتری بر هیجان های مثبت پیشرفت تحصیلی مرتبط با کلاس درس شامل لذت از کلاس، امیدواری به کلاس، افتخار به کلاس، و هیجان های مثبت مرتبط با یادگیری شامل لذت از یادگیری، امیدواری به یادگیری و افتخار به یادگیری دارد. بنابراین، روی آورد یادگیری مبتنی بر مسئله می تواند به عنوان جایگزینی مناسب برای روش سنتی سخنرانی در آموزش دانشجومعلمان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: یادگیری مبتنی بر مسئله، سخنرانی، هیجان های پیشرفت تحصیلی
  • محمدعلی بشارت * صفحات 433-435
    مقیاس مشکلات بین شخصی1، فرم کوتا مقیاس 127 و 60 ماده ای مشکلات بین شخصی (بشارت، 1388، 1394؛ بشارت، محمدمهر، عزیزی و پوربهلول، 1389؛ هرویتز، روزنبرگ، بایر، اورنو و ویلاسنور، 1988)، یک آزمون 30 ماده ای است که از طریق شش زیرمقیاس قاطعیت2، مردم آمیزی3، اطاعت پذیری4، صمیمیت5، مسئولیت پذیری6 و مهارگری7، مشکلات بین شخصی را می سنجد. در مقیاس 5 درجه ای لیکرت از نمره 1 تا 5 (کاملا مخالفم=1، مخالفم= 2، نه مخالفم و نه موافق= 3، موافقم= 4، کاملا موافقم= 5) نمره گذاری می شود. این مقیاس از دو قسمت تشکیل شده است: در قسمت اول که به چهار زیر مقیاس اول مربوط می شود، ماده ها با عبارت «برایم دشوار است...» شروع می شوند و در قسمت دوم، با عبارت «... خیلی زیاد انجام می دهم.» خاتمه می یابند. علاوه بر شش زیر مقیاس فوق، میانگین نمره کل مشکلات بین شخصی بر اساس مجموع نمره های 30 ماده مقیاس محاسبه می شود. این مقیاس برای اجرا در نمونه های عمومی و بالینی مناسب است و برحسب شرایط می توان آن را به دو صورت فردی و گروهی اجرا کرد. در اجرای مقیاس مشکلات بین شخصی، با توجه به نمونه مورد مطالعه و هدف های خاص پژوهش، می توان ویژگی های دموگرافیک و بالینی مورد نظر را اضافه کرد تا به وسیله پاسخ دهندگان تکمیل شود. ویژگی های روان سنجی مقیاس مشکلات بین شخصی در پژوهش های متعدد (بشارت، 1387، 1388، 1394؛ بشارت، محمد مهر، عزیزی و پوربهلول، 1389؛ هرویتز و دیگران، 1988) بررسی و تایید شده است
    کلیدواژگان: آزمون های روانی، روان شناسی تحولی
|
  • Marzieh Jamali *, Ali Reza Kiamanesh Pages 339-350
    The aim of the present study was to investigate the mediating role of outcome expectation and self-regulated learning in the relationship between achievement goals, academic burnout, and academic performance. Three hundred and forty seven students were selected from Kashan University using stratified sampling method.The participants completed the Progress Goals Scale (PGS; Migly, Kaplan & Midelton, 1998), the Motivational Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ; Pintrich & De Digrot, 1990), the Academic Burnout Scale (Berso, Salanova & Schoufeli, 2007), and the Student Outcome Expectation Scale (SOEQ; Landy, 2003). The data were analyzed using structural equation modeling. The results indicatedoutcome expectation and self-regulated learning mediated the relations of achievement goals and academic burnout to academic performance. Academic burnout indirectly and negatively related to academic achievement through self-regulated learning and outcome expectation. Achievement goals indirectly and positively related to academic achievement through self-regulated learning and outcome expectation.
    Keywords: self-regulated learning, outcome expectation, progress goals, academic burnout, academic performance
  • Roya Kazemi *, Shaghayegh Zahraie, Gholamreza Dehshiri Pages 351-364
    the aim of current study was to compare eating habits of early years of life and attachment styles of obese girls with normal weight girls.One hundred and fifty students with normal weight and 150 obese students were selected from Rafsanjan, Iran using purposive sampling method. The participants’ age range was between 9 and 11 years. The participants completed the Demographic Questionnaire, the Comprehensive Feeding Practices Questionnaire (Musher-Eizenman, 2007), and the Inventory of Parent Attachment (Gullone & Robinson, 2005). The results of independent-samples t test indicated significant differences between the two groups in scores of the Feeding Practices subscales (such as child control, emotion regulation with food, encourage balance/ variety, food as a reward, involvement, pressure to eat, restriction for health, restriction for weight). No differences were found between the groups in the scores of attachment styles. The two groups had different birth weight. The obese girls’ parents had higher BMI than normal girls’ parents. The findings can be used in understanding childhood obesity, obesity prevention, and designing therapeutic interventions. The findings suggested that certain eating habit can be modified through culturally appropriate training.
    Keywords: eating habits, early years of life, attachment styles, obesity
  • Nazanin Abed *, Shahla Pakdaman, Mohammadali Mazaheri, Mahmood Heidari Pages 365-380
    this study aimed to examine the effectiveness of Respectful Listening to Children package on promoting mothers’ psychological well-being. Forty two mother- child dyads were selected by available sampling method from a preschool setting in Tehran. The lack of psychological and behavioral disorders were examined in the participants: The children completed the CBCL (Achenbach & Rescorla, 2001) and the mothers completed the GHQ (Goldberg & Hillier, 1979).The participants were randomly assigned into either the experimental or control group. The mothers in both groups completed the Warwick- Edinburgh Mental Well-Being Scale (2008) at three stages of pre-test, post-test ,and two-month follow up. The mothers in the experimental group received the respectful listening to children package. The data were analyzed using multivariate analysis of variance with mixed procedure (between groups and within groups). The results indicated that in pre-test stage scores of psychological well-being in the two groups were not so different whereas in post-test stage scores of the experimental group were significantly higher than the scores of the control group, and the differences maintained after two month follow up. The findings suggested that interventions based on mother-child relationship, especially effective listening to children, may be used in promoting mothers’ psychological well-being, and in preventing future problems in children.
    Keywords: psychological well-being, mother-child relationship, Respectful Listening to Children Package
  • Shahram Vaziri *, Afsaneh Lotfi Azimi Pages 375-382
    the aim of this study was to examine the role of meaning of life and perceived social support in pain intensity. Based on a correlational study, 158 patients with cancer were selected by convenience sampling method from radiation therapy wards of two hospitals in Tehran. The participants completed the pain intensity subscale of the Multidimensional Pain Inventory (MPI), the Medical Outcomes Study-Social Support Survey (MOS-SSS; Sherborne & Stewart, 1991), and the Meaning of Life Questionnaire (Steger, Frazier, Oishi & Kaler, 2006).The results of multivariate regression analysis indicated that the meaning of life and social support correlated with the reported pain intensity.The social support and the meaning of life accounted for 83% of the variation in perception of pain intensity. The findings suggested the need to pay more attention to perceived social support in treatment of cancer patients.
    Keywords: coping strategies, pain, meaning of life, perceived social support
  • Tooba Chegini *, Masoud Gholamali Lavasani, Elaheh Hejazi Pages 383-394
    the aim of the present study was to investigate the mediating role of intrinsic motivation in the relationship between perceptions of parenting styles and academic resilience among high school girls. Three hundred and twelve second grade high school students were selected from 18th educational district of Tehran, Iran using randommultistage cluster sampling method. The participants completed the Perceptions of Parents Scale (Grolnick, Deci & Ryan, 1997), the Academic Resilience scale (Martin, 2003), and the Intrinsic Motivation scale (Vallerand & et al, 1992). The results indicated that perceptions of parenting styles relatedsignificantly and positivelytoacademic resilience. The results ofpath analysis indicated that perceptions of parenting styles indirectly and positively related to academic resilience through intrinsic motivation. The perceptions of parenting styles explained 15% of the variance in intrinsic motivation. The parenting styles and intrinsic motivation accounted for 35% of the variance in academic resilience. The findings supported the mediating role of intrinsic motivationin the relationship between perceptions of parenting styles and academic resilience.
    Keywords: perceptions of parenting styles, intrinsic motivation, academic resilience
  • Sorour Sam Daliri *, Leili Panaghi, Iraj Mokhtarnia, Parisa Seyed Mousavi Pages 395-406
    the present study aimed to assess psychometric propertiesof the Adolescent Self-Regulatory Inventory (ASRI; Dias, Garcia del Castillo & Moilanen, 2014) among a sample of Iranian adolescents. The study was descriptive. Thirty hundred and fifty five students were selected from Karaj schools of Alborz province by multistage sampling method. The participants completed the ASRI and theIranian Adolescents Risk-taking Scale (IARS; Zademohamadi, Ahmadabadi & Haidari, 2011).The results of confirmatory factor analysis supported the two-factor model of the ASRI.The correlation between the ASRI and the IARS was between 0.30 and 0.51, which indicated the concurrent validity of the ASRI. The high correlations between the total score of the scale and scores of the subscales indicated construct validity of the ASRI. The reliability of the ASRI was satisfactory: The Cronbach's alpha coefficient and test-retest coefficient of the short term subscale were 0.81 and 0.75, respectively, the Cronbach's alpha coefficient and test-retest coefficient of the long term subscale were 0.77 and 0.71, respectively, and the Cronbach's alpha coefficient and test-retest coefficient of the ASRI were 0.87 and 0.74, respectively. The findings suggested that the ASRI had appropriate psychometric properties and can be used for research purposes in Iran.
    Keywords: the Self-Regulation Inventory, adolescents, psychometric properties
  • Masoud Karimifar * Pages 407-420
    his study aimed to investigate the effectiveness of emotion regulation training based on Gross model on quality of life among women with anxiety. The study design was pretest-posttest control group. Twenty six females who had the inclusion criteria of the study were selected from 13th district of Tehran, Iran by cluster sampling. The participants randomly assigned into either the experimental (n=13) or control group (n=13). The experimental group received emotion regulation training for 8 sessions (75 minutes a session). Both groups completed the WHOQOL-BREF at pretest, posttest, and three month follow up. The result indicated that the scores of quality of life significantly increased in experimental group compared with the control group. The effects of training on the variables maintained after three months. Since emotions play important role in promoting quality of life at individual, family and social level sand in developing awareness of cognitive processes, a program that regulates emotion and strengthen adjustment strategies can improve person’s ability in different domains of life.
    Keywords: emotion regulation, Gross model, quality of life, women, anxiety
  • Rahim Badri Gargari, Shahram Vahedi, Yousef Adib, Sina Shafiei Soork* Pages 421-431
    this quasi-experimental study aimed to compare the effectiveness of problem-based learning (PBL) and traditional lecture-based learning (LBL) on achievement emotions among teacher students. The pretest posttest nonequivalent control group design was used to test the research hypotheses. Using convenience sampling, two classes were selected from Farhangian University in Yazd, Iran.The classes randomly assigned into the experimental group (n=35) and control group (n=33). The experimental group received PBL and the control group received LBL. The participants completed the Achievement Emotions Questionnaire (Pekrun, Goetz, Titz & Perry, 2002). The results of univariate analysis of covariance indicated that PBL was more effective than LBL in positive class-related emotions, including enjoyment, hope, and pride, and in positive learning-related emotions, including enjoyment, hope, and pride.The finding suggested that the PBL approach can be an alternative to the traditional lecture method in the education of teacher students.
    Keywords: problem-based learning, lecture, achievement emotions