فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 24 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/07/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله مروری
  • مهدی علیجانی* صفحات 7-45
    مطالعات مربوط به زنان و مسائل گوناگون آنان در تاریخ همواره حائز اهمیت بوده است. با توجه به محرومیت های تاریخی زنان ایرانی در ادوار مختلف، کمبود منابع تحقیقی در این زمینه کاملا محسوس است. این امر به ویژه درباره شیوه معاینه و مداوای بیماری های زنان که ارتباط مستقیم با «جسم» زن دارد، بسیار صادق است. هدف از این مقاله بررسی این موضوع در عصر قاجار به ویژه نیمه دوم آن است که به دلیل کاربرد همزمان دو مکتب پزشکی سنتی و جدید، نقطه عطفی در تاریخ پزشکی ایران شمرده می شود.
    در این پژوهش مروری توصیفی به علت تاریخی بودن موضوع با روش کتابخانه ای و با مطالعه برخی منابع موجود در عصر قاجار به ویژه سفرنامه های سیاحان و پزشکانی که در آن عصر به ایران آمده اند، تلاش شده است، بخشی از زوایای تاریک پزشکی ایران روشن شود.
    بنا بر یافته های این پژوهش، معاینه بیماران زن در عصر قاجار تنگ نظرانه بود و برخی بیماری های شایع زنان نیز درمان می شد.
    این پژوهش گام کوچکی است در روشن کردن وضع درمانی و پزشکی زنان در عصر قاجار که در نوع خود نوآورانه است.
    بنابراین هم از دیدگاه تاریخ اجتماعی ایران حائز اهمیت است و هم از منظر تاریخ پزشکی به وضع نیمی از جمعیت کشور می پردازد و می تواند جرقه ای، هرچند کوچک برای پژوهش های بزرگ تر در هر دو زمینه باشد.
    کلیدواژگان: زنان، قاجار، معاینه، درمان، بیماری
  • سید محمد طیبی، سعیده قره چاهی* صفحات 47-67
    در دوره قاجار رعایت بهداشت اهمیت چندانی نداشت و به طور کلی وضعیت بهداشتی در این دوره نا بسامان بود. رعایت نکردن بهداشت فردی و همچنین نبود آموزش های عمومی در زمینه رعایت اصول اولیه بهداشت، منجر به بروز و شیوع بیماری ها می شد که برخی از آن ها به علت استفاده از آب آلوده بود.
    در دوره قاجار استفاده از آب های آلوده منجر به ایجاد بیماری هایی چون وبا، بیماری های گوارشی، پیوک و بیماری های پوستی می شد. در پژوهش حاضر سعی شده است تا تاثیر آب های آلوده بر بیماری ها در دوره ناصری (به عنوان بخشی از دوره قاجار) از منظر سیاحان خارجی مورد مطالعه قرار گیرد.
    یافته ها نشان می دهد که از دیدگاه سفرنامه نویسان خارجی کمبود و توزیع نامناسب آب ها، ناآگاهی عمومی از اصول بهداشتی، بی توجهی دولت مرکزی به بهداشت آب ها باعث آلودگی آب ها در در دوره ناصری و به تبع آن شیوع بیماری ها شده است.
    روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی و با استفاده از اطلاعات اسنادی و کتابخانه ای صورت پذیرفته است.
    کلیدواژگان: دوره ناصری، بیماری، آب آلوده، سفرنامه
  • مقاله پژوهشی
  • سیدماهیار شریعت پناهی* صفحات 69-108
    دانش جراحی از شاخه های مهم و تخصصی طب دوره اسلامی از قرن سوم تا دوازدهم هجری است. بخش جراحی های چشم نیز به دلیل ظرافت و حساسیت زیاد اندام هایش، نیاز به شناخت، تخصص و تجربه بالینی زیادی دارد. با بررسی تالیفات در حوزه جراحی های چشمی در طب دوره اسلامی، برخی اصول و تکنیک های ثابت قابل ترسیم است که به صورت قوانین ثابت مورد پذیرش و استفاده اکثر جراحان چشم پزشک بوده است. استخراج این اصول و تکنیک ها، هدف اصلی این تحقیق است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی است و بر اساس جمع آوری اطلاعات از متون پایه دانش جراحی اندام چشم است و با روش استقرایی اصول و تکنیک های اصلی این دانش در گسترده زمانی مشخص شده ترسیم شده است. بر این اساس، اصول مهم چشم پزشکان تشخیص افتراقی بر اساس معیارهای: شکل ظاهری، محل ظهور، علت بیماری، رعایت اصول احتیاطی، جلوگیری از خونریزی و بخیه زدن و استفاده از داروهای گیاهی مفرده و مرکبه بوده است. در جراحی نیز ابزارشناسی رکن اول و شکاف زدن عرضی با روش سلخ کردن و بدون سلخ کردن، تکنیک های اصلی بوده است. در یک نتیجه گیری نهایی باید اذعان کرد که قرن 2 تا 5 قمری دوره درخشان جراحی چشم با تکینک شکافتن بوده است، پس از این دوره همراه با افول همه جانبه تمدن اسلامی، این دانش نیز با رکود مواجه گشت و اغلب منابع تنها شرح و تلخیص متون پایه این دانش همچون الحاوی رازی، کامل الصناعه علی بن عباس اهوازی، قانون ابن سینا و فصل سی ام کتاب التصریف زهراوی است. شاید مهم ترین دلیل در این دانش عدم رشد ابزاری و عدم توسعه این دانش از حالت ماکروسکوپیک به میکروسکوپیک بوده است که هم در بعد نظری و هم عملی سیر تکاملی این دانش را تا قرن بیستم و ورود پزشکی نوین به تاخیر انداخته است.
    کلیدواژگان: چشم پزشکی، جراحی، دوره اسلامی، شکافتن، اصول، تکنیک
  • مقاله مروری
  • مجید اصغری، محسن ناصری*، فروهه جعفری، پریسا مزینی صفحات 109-132
    حکیم عبدالحمید در سال 1908 میلادی در دهلی به دنیا آمد و در سن چهارده سالگی، عهده دار دواخانه ای گشت که از پدرش به یادگار مانده بود. حکیم عبدالحمید با زهد و تقوای کامل خود، تمام هستی و زندگی خود را وقف خدمت به مردم و حفظ ارزش های اخلاقی و اندیشه های دینی کرد. وی از همان ابتدا دو هدف عمده را دنبال می کرد، ابتدا معرفی و اشاعه علمی طب سنتی ایرانی اسلامی و معرفی داروهای طب سنتی در سطح بین المللی و دوم ایجاد موسسات آموزشی تحقیقی برای تعلیم و تربیت صحیح نسل جدید. در 1964 به تاسیس بنیاد ملی همدرد با هدف مداوای بیماران بی بضاعت، توسعه طب سنتی و ارائه خدمات آموزشی و رفاهی به موسسات فرهنگی در هندوستان، همت گماشت. ایشان به ویژه نسبت به تعلیم و تربیت حکیمان حاذق عنایت خاص داشت.
    همچنین در سال 1376 شمسی، عضویت افتخاری فرهنگستان علوم پزشکی ایران به ایشان اعطا گردید.
    کلیدواژگان: حکیم عبدالحمید، همدرد
  • اعظم سیامک، سمانه سادات ملک ثابت*، احمد امین صفحات 133-156
    سداب گیاهی است بسیار سبزرنگ که گویی غباری کم رنگ روی برگ های ریز آن نشسته است. این گیاه سبب کم شدن نیروی جنسی در مردان و سقط شدن جنین می شود. همچنین در اعتقاد عوام این گیاه سحر و جادو را دفع می کند. در گذشته برای کم کردن مضرات شراب و خوشبوکردن و بالابردن کیفیت آن سداب به شراب می افزوده اند. این خصوصیات و خواص سداب در اشعار سرایندگان پارسی زبان کاربرد داشته است. تاکنون تحقیقی درباره کاربرد این گیاه و دسته بندی مضمون سازی ها با آن به صورت مستقل صورت نگرفته است. هر یک از منابع و مراجعی که به بررسی گیاهان در ادبیات فارسی پرداخته اند، فقط به ذکر چند شاهد و نمونه شعری اکتفا کرده اند. بررسی کاربردهای سداب از منظر پزشکی و گیاه شناسی و کاربرد آن در مراسم آیینی روشن می کند که این گیاه و کاربردهای آن نزد همه شعرای فارسی زبان شناخته شده نبوده است. استفاده از آن در شراب و فقاع، رنگ سبز سداب و خواص و ضررهای این گیاه بیشترین زمینه مضمون سازی آن نزد شعرا بوده است.
    کلیدواژگان: سداب، گیاهان دارویی، طب سنتی، پزشکی در ادبیات
  • الهام عمارتکار، زهرا کریمی* صفحات 157-183
    طب سنتی ایران با ریشه ای کهن، دانشی آمیخته از هنر و فراست است. یکی از ویژگی های پزشکی ایران، استفاده از شعر برای یادگیری سریع و انتقال آسان مفاهیم پزشکی به مردم عامه می باشد. در این راستا تاریخ پزشکی ایران از پزشکان برجسته ای از جمله حکیم یوسف بن محمد بن یوسف هروی حکایت دارد که کتب طبی منظومی را تدوین نموده‏اند. اغلب آثار طبی او به زبان شعر است. یکی از آثار طبی مهم این حکیم برجسته، منظومه «جامع الفوائد» است.
    در این مطالعه مروری کیفی جامعه مورد مطالعه، منظومه های طبی فارسی حکیم یوسفی هروی و نمونه مطالعه منظومه «جامع الفوائد» است که پس از رویت و استخراج ویژگی های آن به تحلیل محتوایی منظومه پرداخته شده است.
    منظومه طبی «جامع الفوائد» از جمله پرشمارترین نسخه های خطی بعد از قرن دهم هجری قمری است که از لحاظ اهمیت، اختصار، سادگی، مورد توجه مخاطبان بوده است. از ویژگی های برجسته آن می توان به انتقال مفاهیم پزشکی به صورت موجز و معرفی یکصد و هفتاد و هفت بیماری عضوی شامل: بیماری های سر، اعصاب و روان، چشم، گوش و حلق و بینی، زبان و لثه و دندان، ریه، قلب، معده، کبد، روده، مثانه، دیابت، بیماری های زنان و مردان، دردهای مفصلی و امراض عمومی بدن، مانند تب ها، اورام و غدد، بیماری های پوست، و مو، بیماری های ناشی از گزش جانوران و بیان معالجات آن ها اشاره نمود. با بررسی های انجام شده در سایر کتب طبی منظوم فارسی بعد از قرن دهم هجری، این منظومه بیماری با عنوان ذیابیطیس ذکر نموده است.
    تبیین منظومه های طبی فارسی، راهی برای معرفی و مستندسازی آن ها است که کماکان باید برای این سرمایه های علمی انجام بگیرد. همچنین برای فهم درست مفاهیم و مطالب متون طبی که پیش نیاز هر نوع تصحیح، پژوهش، و نگارشی است می توان به متون منظوم فارسی پزشکی توجه نمود.
    کلیدواژگان: تاریخ پزشکی، جامع الفوائد، طب سنتی، منظومه طبی، یوسفی هروی
  • مقاله پژوهشی
  • حمدالله سجاسی قیداری*، زری افشار صفحات 185-220
    مقدمه
    در شرایط کنونی حجم قابل توجهی از جمعیت کشور (29 %) در مناطق روستایی در حال زندگی و امرار معاش هستند. از آنجایی که روستاها محل تجمع فقر به شمار می آید، لذا توجه سطح سلامت بهداشتی (فردی، خانوادگی و محیطی) در محیط های روستایی کشور از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. روستاییان با توجه به دانش بومی پزشکی، از ابتدا از طریق استفاده از گیاهان دارویی، روش هایی را برای پیشگیری و درمان اتخاذ می کرده اند که با ورود علم پزشکی نوین دچار تحول گردید و از سطح به کارگیری دانش بومی درمان در روستاها کاسته شد، اما در شرایط موجود علی رغم پیشرفت های علمی پزشکی، به دلیل برخی آسیب های شیمیایی داروها، گرایش به استفاده از گیاهان دارویی به عنوان طب سنتی درحال افزایش می باشد، لذا این مطالعه با هدف سنجش سطح گرایش به درمان های سنتی با گیاهان دارویی در مناطق روستایی دهستان زبرخان است که در سال های اخیر به شکل چشمگیری در حال افزایش می باشد، به طوری که تولید، جمع آوری و بسته بندی گیاهان دارویی جنبه اقتصادی یافته است.
    روش
    روش شناسی مطالعه بر اساس روش توصیفی تحلیلی بوده که جمع آوری اطلاعات آن با دو شیوه کتابخانه ای و پیمایشی و با ابزار پرسشنامه در بین 129 نمونه در 10 روستای منطقه زبرخان نیشابور انجام شده است. برای عملیاتی سازی مطالعه، 15 شاخص اصلی مرتبط با مساله استخراج گردید و از طریق یافته های میدانی داده ها در سطح نمونه ها جمع آوری شد، سپس داده های جمع آوری شده از طریق روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که سطح گرایش به مصرف داروهای گیاهی در زنان بیشتر از مردان می باشد. همچنین بر اساس آزمون همبستگی بین مولفه های گرایش به گیاهان دارویی بیانگر عدم رابطه معنی دار بین ویژگی های فردی از جمله درآمد ماهیانه، وضعیت بیمه و تحصیلات نسبت به گرایش روستاییان می باشد. به علاوه نتایج حاصل از آزمون T-TEST حاکی از آن است که برای تمام شاخص های گرایش در مجموع حدی بالاتر از میانگین دیده شده است و با توجه به سطح معنی داری بین متغیرهایی که گرایش به مصرف را نشان می دهند و مصرف داروهای گیاهی ارتباط معنی دار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها، می توان به گرایش بالای روستاییان به استفاده از گیاهان دارویی در درمان تاکید کرد که از دلایل اصلی آن می توان به ترس از عوارض داروها، سطح درآمدهای پایین و... اشاره کرد، لذا با توجه به فراگیرشدن استفاده از گیاهان دارویی، ارائه آموزش های لازم جهت آگاهی بخشی در زمینه تهیه، نگهداری و مصرف گیاهان دارویی به مردم روستایی ارائه شود.
    کلیدواژگان: طب سنتی، گیاهان دارویی، تحلیل علی، روستاییان، دهستان زبرخان
|
  • Mehdi Alijani* Pages 7-45
    Studies of women and their issues have always been important in history. According to the historical exclusion of women in different times, lack of research sources in this area is quite tangible. This applies particularly in the examination and treatment of women diseases that is directly related to the "body" of women. This paper examines this issue in the Qajar era, especially the second half due to the simultaneous use of both traditional and new medical doctrine, is a milestone in medical history in Iran. The method of research is librarical and is done by studing available sources in Qajar specially Physicians and Western travelers’ itinerary who traveled to Iran in that age and it tries to clear part of the dark corners of Iranian medicine. The results of this study shows that medical examination in female patients in Qajar era was in narrow mode and Treatment of common women diseases was possible based on traditional medicine. This is a small step in elucidate of medical status of women during the Qajar era that is an innovative in its kind and it is important both in terms of social and medical history of Iran and can be a precursor for larger studies in both field.
    Keywords: Women, Qajar Era, Examination, Treatment, Disease
  • Seyyed Mohammad Tayyebi, Saeide Gharechahi* Pages 47-67
    Lack of hygiene and general health was deteriorating during Qajar era and as general hygiene was unorganized. Failure to follow personal hygiene beside lack of public education on basic health principles, caused diseases spread that some of them was due to use the polluted water. In this era use the polluted water caused many diseases such as cholera, digestive diseases, guinea worm, and skin diseases. In this study we have tried to show the impact of polluted waters on diseases spread in Naseri age from foreign tourist’s point of view. The findings show that from foreign travel writers’ point of view, lack and inadequate distribution of waters, ignorance public toward sanitation and neglect of central state to water hygiene caused water pollution in Naseri age and consequently diseases spread. The method in this cross-sectional study was conducted using information and library documents.
    Keywords: Naseri Age, Disease, Polluted Water, Travel
  • Seyyed Mahyar Shariatpanahi* Pages 69-108
    Surgery is a specialized and important branch of Persian Medicine from third to twelfth A.H. because of the delicacy and sensitivity of eye surgery. So this field is needed to know with lots of expertises and clinical experiences. So some proven principles and techniques can be drawn by examining the writings in the field of eye surgery in the Persian medicine. That laws have been proven and accepted by the majority ophthalmic surgeons. The main objective of this research is extraction of this principles and techniques. Methodology is descriptive - analytical method, based on the collected information from the basic texts of eye surgical, and drawn with inductive method in extensive specified time, principles and techniques of this knowledge. According to this important principles of ophthalmologists for differential diagnosis Criteria have been listed below: appearance, place the rise, due to illness, precaution stop the bleeding, suturing and use of singular and composite herbal medicines. The first pillar in the main techniques in surgery was survey tools and the incision width down by strip and without strip. Admittedly, in a final conclusion, 2 to 5 A.H has been a brilliant period in the eye surgery with incision method. After this period, with the decline of Islamic civilization in all aspects, this knowledge was also stagnated. Most sources have been description and summarization base texts from this knowledge, such as: Al-havi fi al-tibb Razi, Kamil al-sina’at al-tibbiye Ali Ibn Abbas Ahwazi, Qanonfi al-tibb Avicenna and Chapter thirty Al-tasrif liman "ajaz" an al-talif Zahravi. Perhaps the most important reason have been lack ofdevelopment of the means and change from the macroscopic to the microscopic thoes delayed both, in theory and practical evolution of this knowledge until the twentieth century and the arrival of modern medicine.
    Keywords: Ophthalmology, Surgery, Islamic Period, Incision, Principles Techniques, Persian Medicine
  • Majid Asghari, Mohsen Naseri*, Forooheh Jafari, Parisa Mozayyani Pages 109-132
    Hakim Abdul Hamid was born in Dehli in 1908. At the age of 14, he was in charge of a drugstore which was inherited from his father. He devoted all his life to serving people and maintaining ethical values and religious beliefs with upright piety and austerity. He always pursued two main
    Objectives
    (a) scientific introduction and promotion of Islamic-Iranian traditional medicine as well as introduction of traditional medical treatments to the international audiences, and (b) establishment of educational research institutes to properly instruct the new generation. In 1964, he undertook to establish the Hamdard National Foundation aimed at treating impecunious patients, developing traditional medication, and offering educational and welfare services to cultural institutes in India. Hakim Abdul Hamid paid a particular attention to edification and education of proficient sages and philosophers. In 1997, he was conferred the honorary membership of the Iran Academy of Medical Sciences.
    Keywords: Hakim Abdul Hamid, Hamdard National Foundation
  • Azam Siamak, Samanesadat Malek Sabet*, Ahmad Amin Pages 133-156
    RG (Ruta Graveolens) is very green plant like as if there is Pale dust on tiny leaves. This plant reduced sex drive in men and causes to abortion. Also it repels magics in popular believes. In the past this plant added to wines to reduce the harms and improve the quality of drinks. These characteristics and properties of RG have been used in Persian poets’ poems. But no classified research about its use has not yet been done separately and the resources and references that studied plants in Persian literature only confine to mention several samples. The study of the use of RG from point of medicine and botanical and its usage in ritual clears that this plant and its applications to all Persian poets are not know. But use it in wine, green RG and its advantages and disadvantages has been the largest manufacturing sector for the poets.
    Keywords: RG, Medicinal Plants, Traditional Medicine, Medicine in Literature
  • Elham Emaratkar*, Zahra Karimi Pages 157-183
    Iranian Traditional medication is a science which is a combinationof art and sagacity with ancient roots. One of the criteria of Iranian medication is use of poetry for instant learning and easy transfer of medical information to the general public. Thereafter, we can see prominent physicians in Iranian medical history including Muhammad ibn Yusuf al-Herawi, who have codified medical books in form of poem. Most of his medical works are written in from of a poem. One of his most prominent works is Jamie-alfawayid. In this study, we have qualitative review of the studies society, Persian medical poems of Muhammad ibn Yusuf al-Herawi and a sample study of Jamie-alfawayid poem. We have done a content analysis of the poem after observations and derivation of its features. The medical poem of Jamie-alfawayid is one of the most numerous manuscripts since the tenth lunar century. . It has been well-known for its significance, briefness and simplicity. One of its prominent features is its concise transfer of medical message and introduction of a hundred and seventy seven diseases along with their cures including: diseases of the head, Psychiatric diseases, diseases of eyes, ear nose and throat, tongue and gum and teeth, lungs, heart, Stomach, liver, intestines, bladder, diabetes, men and women diseases, joint diseases and general body pains such as fevers, swellings and tumors, skin and hair diseases, diseases caused by animal's bites. According to the researches done on other Persian medical poems after the tenth century, this poem has introduced a disease called Ziabitis. Explanation of Persian medical poems is a way to introduce and to document them, which needs to be done for these scientific resources. Moreover, we can work on the texts of the Persian medical poems in order to understand the true meaning of concepts and medical contexts which is the prerequisite of every kind of correction, research or writing.
    Keywords: History of Medication, Jamie-Alfawayid, Traditional Medication, Medical Poem, Yusuf Al-Herawi
  • Hamdollah Sojasi Qidari*, Zary Afshar Pages 185-220
    Background
    Nowadays a significant volume of the country's population lives in rural areas. Since the villages are poor, pay attention to health (individual, familyal and environmental) is very important. The villagers according to native medicine knowledge adopted methods for prevention and treatment that have been changed by modern medicin and therefore the level of utilization of native medicine in rural areas was reduced. But in existing conditions despite the scientific advances in medical sciences, the tendency towards herbal medicine is arising because of many chemical damages of the drugs. Accordingly, the present study is carried out to measure the degree of tendency of traditional treatments towards herbal medicine in the rural areas of Zebarkhan that is significantly arising in recent years so that the production, gathering and packiny of these plants has been economically viable.
    Methods
    The methodology of the study is based on the descriptive-analytic method in which data collection is carried outthrough library-based research and survey research with questionnaires being distributed among people over 20 in the villages of the rural district of Zebar Khan in Nishapur. Based on Cochran’s theorem, the volume of the sample size is 129. For operationalization of this study we extracted 15 main indexs and by using field findings we gathered data in the samples. Then we analysed this data by statistical methods.
    Results
    The results showed that the tendency to use herbal medicine is higher among women than men. According to the test, the correlation between the components of the tendency towards herbal medicine points to insignificant relation between personal characteristics such as monthly income, insurance and education with espect to the tendency of the villagers towards herbal medicine. Additionally, the T-Test results indicate that all the tendency indices have been set above average and that there is a significant relation between the level of significance of the variables that show the tendency to consumption and the tendency to use herbal medicine.
    Conclusion
    Based on these findings it is emphsised on the villagers’ high tendency towards herbal medicine and its causes is involved side effects of medications, low incomes and etc. so due to the growing use of herbal medicines, it is better to provide the necessary educations for awaring about production, save and consume of these plants to villagers.
    Keywords: Traditional medicine, Herbal medicine, Causal analysis, Villagers, he rural district of Zebarkhan