فهرست مطالب

سلامت اجتماعی و اعتیاد - پیاپی 14 (تابستان 1396)

فصلنامه سلامت اجتماعی و اعتیاد
پیاپی 14 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • وجیهه جوانی * صفحات 11-31
    هدف از مطالعه ی حاضر، شناخت مولفه های موثر ارزش های دینی خانواده و نقش آن ها در پیشگیری از گرایش به مواد نیروزا بود. این پژوهش از نوع تحقیقات اکتشافی و به تناسب رویکرد پژوهش از نوع کیفی بود که جهت انجام آن، با استفاده از روش گلوله برفی به صاحب نظران حوزه ی مورد پژوهش (15 نفر) رجوع و از طریق مصاحبه ی عمیق به جمع آوری داده ها پرداخته شد. سپس به واسطه ی سه مرحله کدگذاری بر مبنای رویکرد پارادایمی، طبقه های اصلی، فرعی و همچنین ارتباط بین طبقات شناسایی شد و منجر به شکل گیری و استخراج الگوی نهایی گردید. مطابق الگوی پارادایمی حاصل، به شرایط علی پدیده گرایش به استفاده از مواد نیروزا، شرایط زمینه ای آن و نیز شرایط میانجی و راهبردهای بازدارنده و تقابلی با آن پرداخته شد. همچنین، راهبردهای مورد استفاده از سوی افراد دچار انحطاط مصرف داروها و ترکیبات مختلف استخراج شد و در نهایت در قالب پیامد نهایی الگو یعنی بیماری و زندگی بیمارگونه فرد مفهوم سازی گردید. به نظر می رسد که توسعه نظری حاصل از این پژوهش، می تواند درک کاربرد نظام ارزشی اصیل اسلامی در تربیت نیروی انسانی را تسهیل کرده و ضمن شناساندن الزامات و اقدامات بنیادی، مسیر رویارویی با این چالش را هموارتر کند.
    کلیدواژگان: ارزش های دینی، مواد نیروزا، خانواده، الگوی پارادایمی
  • حسین مرادی مقدم *، روح الله خادمی صفحات 33-54
    امروزه با واسطه ابزارهای نوین اطلاعاتی، جهان به تعبیر مک لوهان به دهکده جهانی تبدیل شده است. شکل جدیدی از ارتباط ها در محیط های مجازی شکل گرفته که جدای از مزیت های این شکل از ارتباط به دنبال خود چالش هایی هم داشته است، از جمله اینکه در کنار سهولت ارتباط، سلامت جامعه را به مخاطره انداخته است. امروزه استفاده از تکنولوژی و فناوری اطلاعات در جنبه های مختلف فردی و اجتماعی پیامدهای مثبت و منفی برای کاربران دارد، اما استفاده نادرست و نابجا از آن منجر به آسیب های اجتماعی زیادی می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی موضوع فناوری اطلاعات و سلامت اجتماعی و متون مربوط به فناوری اطلاعات و سلامت اجتماعی انجام شده است. روش تحقیق با استفاده از روش مروری انجام گرفته است. فناوری اطلاعات، سلامت اجتماعی، شبکه های اجتماعی، مزایا و معایب استفاده از فناوری اطلاعات و شبکه اجتماعی در جامعه بررسی شده است. علاوه بر اینها پژوهش های انجام شده در داخل و خارج کشور درباره فناوری اطلاعات و سلامت اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بررسی مروری پژوهش ها نشان داد که امروزه اعتیاد به عنوان یکی از معضلات اجتماعی با ورود شبکه های اجتماعی و فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی تحت تاثیر قرار گرفته است. بنابراین ضرورت آموزش، آگاهی رسانی و اتخاذ اقدامات پیشگیرانه ضروری است.
    کلیدواژگان: فناوری های اطلاعاتی، شبکه های اجتماعی، سلامت اجتماعی، اعتیاد
  • فهیمه زراعت حرفه *، نوشیروان خضری مقدم صفحات 55-68
    هدف این مطالعه، تعیین نقش جو عاطفی خانواده و رضایت از زندگی در پیش بینی گرایش به اعتیاد بود. روش پژوهش توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه روستا های استان کرمان بودند. 200 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند و پرسشنامه های جو عاطفی خانواده، رضایت از زندگی و گرایش به اعتیاد را تکمیل نمودند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که جو عاطفی خانواده و رضایت از زندگی با گرایش به اعتیاد رابطه منفی معناداری دارند. همچنین نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد که رضایت از زندگی توانایی پیش بینی 11 درصد از واریانس گرایش به اعتیاد را دارد. چنانچه جو عاطفی خانواده نوجوان نا مناسب باشد و فرد میزان رضایت پایینی از زندگی داشته باشد، زمینه برای گرایش به اعتیاد در نوجوان فراهم می شود. می توان با افزایش رضایت از زندگی در نوجوانان از اعتیاد پیشگیری نمود.
    کلیدواژگان: جو عاطفی خانواده، رضایت از زندگی، گرایش به اعتیاد
  • الهه زارعی مته کلایی * صفحات 69-96
    افرادی که از لحاظ اجتماعی دچار آسیب هستند از جمله معتادان به موادمخدر، عموما دارای مهارت های سطح پایینی برای مقابله با مسائل زندگی و چالش های موجود اجتماعی هستند. این افراد به دلیل عدم دانش و مهارت لازم و همچنین کثرت مسائل و دشواری های زندگی، نتوانسته اند در موقعیت های مختلف و دشوار زندگی تصمیمات مناسب و موثر اتخاذ و یا راهکار سازشی مطلوبی را انتخاب کنند. به همین دلیل به عنوان یکی از عوامل اساسی پیشگیری از اعتیاد و آسیب های اجتماعی، آگاه سازی و آموزش مهارت های زندگی کمک می کند که در جهت پیشگیری و سلامت اولیه و بازتوانی بیماران گامی مهم برداشته شود. در این مقاله انواع مهارت های زندگی و نقش موثر آن ها در پیشگیری از آسیب های اجتماعی به خصوص اعتیاد و همچنین پژوهش های انجام شده مرور شد. در مجموع می توان گفت که آموزش مهارت های زندگی در دوره های مختلف زندگی می تواند راهکار مناسبی برای پیشگیری از اعتیاد باشد. لازم است موضوع آموزش مهارت های زندگی به صورت کاربردی در سنین مختلف بیش از پیش مورد توجه مسئولین قرار گیرد و از این طریق گامی مهم در پیشگیری از اعتیاد برداشته شود.
    کلیدواژگان: اعتیاد، مهارت های زندگی، آسیب های اجتماعی
  • اکبر عطادخت، وحید فلاحی، شیرین احمدی * صفحات 97-112
    یکی از انواع مشکلات رفتاری که نوجوانان را تهدید می کند، گرایش به رفتارهای پرخطر است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش ازخودبیگانگی تحصیلی و احساس تنهایی در پیش بینی گرایش نوجوانان به رفتارهای پرخطر انجام گرفت. پژوهش حاضر به روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان پسر و دختر دوره ی متوسطه مدارس دولتی شهرستان پارس آباد که در سال تحصیلی 96-1395 مشغول به تحصیل بودند تشکیل می دادند. از این جامعه نمونه ای به حجم 120 نفر انتخاب شدند و به پرسش نامه های رفتارهای خطرپذیری محمدی زاده و همکاران (1388)، ازخودبیگانگی تحصیلی جانسون (2005) و احساس تنهایی دیتوماسو و همکاران (2004) پاسخ دادند. داده ها نیز توسط شاخص های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون (گام به گام) تحلیل شدند. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که رفتار پرخطر با از خودبیگانگی و مولفه های آن و احساس تنهایی و مولفه های تنهایی اجتماعی، تنهایی رمانتیک و تنهایی خانوادگی ارتباط مثبت و معنادار دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که 45 درصد از کل واریانس رفتارهای پرخطر به وسیله ازخودبیگانگی تحصیلی و 28 درصد به وسیله احساس تنهایی تبیین می شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ازخودبیگانگی تحصیلی و احساس تنهایی توانایی پیش بینی گرایش نوجوانان به رفتارهای پرخطر را به صورت معنی داری دارند.
    کلیدواژگان: ازخودبیگانگی تحصیلی، احساس تنهایی، رفتارهای پرخطر، نوجوانان
  • محمد خالدیان *، علیرضا جزینی، فاطمه نعمتی، سمیه سلمانی کله صفحات 113-128
    هدف از پژوهش حاضر تاثیر درمان شناختی-رفتاری بر رضایتمندی زناشویی در افراد معتاد بود. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه افراد معتاد مرکز متادون درمانی ترک اعتیاد شهرستان قروه (نیکو سلامت) در سال 1392 بود. این پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه مورد مطالعه شامل 100 نفر افراد معتاد مراجعه کننده به مرکز متادون درمانی ترک اعتیاد نیکو سلامت شهرستان قروه در سال 1392 بود. 28 نفر از افراد معتاد متاهل با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش 13 جلسه روان درمانی رفتار-شناختی را به صورت گروهی دریافت کردند، اما گروه کنترل تحت هیچ گونه آموزشی قرار نگرفت. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ استفاده شد و جهت تحلیل داده ها ازآمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کوواریانس) استفاده شد. نتایج نشان داد که میانگین نمرات خرده مقیاس های رضایتمندی زناشویی (رضایت از شخصیت همسر، سطح ارتباط، حل تعارض، رضایت از اوقات فراغت، رابطه جنسی، احساسات و علائق مربوط به خویشاوندان و دوستان) در پس آزمون گروه آزمایش به طور معنا داری از میانگین نمرات پس آزمون در گروه کنترل بالاتر بود. نتیجه گیری می شود که با توجه به اهمیت سطح رضایتمندی زناشویی در دوره ترک مواد، مراکز ترک اعتیاد می توانند با ارائه درمان شناختی-رفتاری به افزایش سطح رضایتمندی زناشویی افراد چه در زمان ترک و چه پس از ترک مواد کمک کنند.
    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، رضایت زناشویی، اعتیاد
  • یوسف رنجبر سودجانی *، ام النبی خزایی، زهرا سعیدی، رضا عقیلی صفحات 129-159
    همبودی اختلالات روان پزشکی و سوءمصرف مواد یک پدیده ی شناخته شده و بسیار پیچیده است. مشکلات و علائم روانی می توانند مرتبط با مصرف، غیر مرتبط با مصرف و یا ترکیبی از هر دو حالت باشند. به همین دلیل شناسایی و درمان اختلالات روان پزشکی همبود در بهبود پیامدهای درمانی اهمیت اساسی دارد. در این مطالعه اصول راهنمای تشخیص اختلالات روان پزشکی همبود با اعتیاد و ملاحظات درمانی آن ها مرور شده است. واژه «اختلالات همبود» در اینجا به معنای اختلال یا اختلالات روان پزشکی است که همراه با اختلالات مصرف مواد در یک فرد وجود دارد. اختلالات روان پزشکی همبود با اعتیاد می تواند «اولیه» باشند، یعنی مستقل از اعتیاد وجود داشته باشند یا «ثانویه» به مصرف مواد ایجادشده و یک اختلال «القاء شده توسط مواد» باشند. بیماران ممکن است هنگام پذیرش، اختلالات همبود قابل شناسایی داشته باشند یا ممکن است علائم در طول درمان پدیدار شوند. در صورت عدم شناسایی دقیق اختلالات روان پزشکی همبود و پرداختن متناسب به درمان آن ها، این اختلالات سیر بهبودی بیماران را تحت تاثیر قرار داده و عامل مهم تعیین کننده در درمان اعتیاد می باشند.
    کلیدواژگان: اختلالات روان پزشکی، همبودی، اعتیاد
|
  • Vajiheh Javani * Pages 11-31
    This study aims to identify influencing of families’ religious values and its role in preventing the tendency to use doping. This study was exploratory and qualitative research. Data was collected by the snowball sampling and through in-depth interview from15 experts. Subsequently, through three paradigmatic approaches, the main and secondary categories as well as the relationships between the categories were identified and led to the formation and extraction of the final model. According to obtained paradigmatic model, the underlying tendencies to use doping, the contextual conditions, the mediating conditions, and the preventive conditions were discussed. Furthermore, the strategies used by decomposing people to extract drugs and various compounds were extracted and ultimately understood as the outcome of the model and the illness and the patient's illness. In addition, the uses of doping and variety substances were conceptualized as an applied strategy which ultimately understood as the outcome of the model that is called sickness and illness lifestyle. The theoretical development of this study seems to facilitate the understanding of the application of the genuine Islamist system in human-resource training. Outlining the basic requirements and actions, will make easier to confront this challenge.
    Keywords: Religious values, Doping, Family, Paradigmatic model
  • H. Moradimoghadam *, R. Khademi Pages 33-54
    Nowadays, the world becomes a global village, as McLuhan said, by new information devices. Recent forms of communication have been developed in virtual environments, which apart from their benefits have their own challenges such as endangering the safety the society. Today, the use of information technology in various aspects of the individual and the social have positive and negative consequences for users; however, the misuse and improper usage of technology may lead to several social vulnerabilities. The present study was conducted to investigate the relationships between information technology and public health. A review method was employed as a research method. The advantages and disadvantages of using information technology and social network in public health are reviewed for this study. In addition, national and international studies of the relationship between information technology and public health were reviewed. The results from this review study revealed that addiction was a social problem with the usage of social networks and communication technologies. Therefore, it is necessary to provide programs with the content of education, awareness, and adoption of preventive actions.
    Keywords: Information Technology (IT), social network, social Health, Addiction
  • F. Zeraatherfeh *, N. Khezrimoghaddam Pages 55-68
    This study aimed at determining the role of family emotional climate and life satisfaction in predicting a tendency to addiction. This was a correlational study. The population included all the high-school male students of Kerman city. A total of 200 students was selected by the random sampling method, and they completed the family emotional climate scale, life satisfaction inventory, and the tendency to addiction scale. The results showed that family emotional climate and life satisfaction were negatively correlated with the tendency to addiction. Similarly, regression analysis results showed that life satisfaction could predict 11% of variance in tendency to addiction. If adolescent have inappropriate family emotional climate and have low levels of life satisfaction, they are more likely to have a positive tendency to addiction. It is possible to prevent addiction in adolescents by improving the quality of their lives.
    Keywords: Family Emotional Climate, Life Satisfaction, Addiction Potential
  • E. Zarei Matekolaei * Pages 69-96
    Socially vulnerable people such as drug abusers have limited life skills to deal with social issues and social challenges. These people are not able to make appropriate and effective decisions in different and difficult situations in life, or choose the appropriate reconciliation strategy, due to the lack of knowledge and skills, as well as the plurality of problems and difficulties in life. For this reason, social and life skills training can protect substance abusers from social vulnerabilities and help them by rehabilitation. This paper reviewed different life skills and their effective roles in preventing social vulnerabilities. In general, life skills training in different life stages can be a suitable way to prevent addiction. It is necessary that the life skills training for different age groups is more being paid attention by the authorities, and this is an important step in preventing addiction.
    Keywords: Addiction, Life skills, social vulnerability
  • A. Atadokht, V. Fallahi, Sh Ahmadi * Pages 97-112
    The tendency toward high-risk behaviors is one of the behavioral problems that threat adolescents. This study aimed to investigate the role of educational alienation, loneliness, and high-risk behaviors in adolescents. This was a correlational study. The study population included all high-school students (boys and girls) were studying in the academic year of 2016 in Pars Abad city. One hundred and twenty students were selected through the multistage cluster random sampling, and they completed the Questionnaires of high-risk behavior (Mohammadi-Zadeh et al 2008), the school alienation scale (Johnson, 2005), and loneliness (DiTommasso et al, 2004). Data were analyzed using descriptive statistics, Pearson’s correlation, and hierarchical regression. Results showed that there were significant positive relationships between alienation, romantic loneliness, social loneliness, family loneliness, and high-risk behaviors. Regression analysis also showed that 45 % of variance in high-risk behavior explained by school alienation and 28 % of variance in high-risk behaviors explained by loneliness. The study showed that educational alienation and loneliness predicted the tendency toward high-risk behaviors in adolescents.
    Keywords: alienation, Feeling lonely, high-risk behaviors, adolescent
  • M. Khaledian *, Ar Jazini, F. Nemati, S. Salmani-Kalleh Pages 113-128
    The current study aimed to investigate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on marital satisfaction in substance abusers. The sample of this study consisted of 100 substance abusers from the Drug Treatment Methadone Therapy Center (Nikoosalamat) in the city of Ghorveh in 2013. This study is semi-experimental with pre-test and post-test design. A total of 28 participants was selected by the convenience sampling method, and assigned randomly in the experimental and control groups. An experimental group received 13 sessions of behavioral-cognitive psychotherapy, but the control group received no intervention. To collect data, Enrich marital satisfaction scale was used and to analyze the data, covariance analysis was used. The results showed that the mean of marital satisfaction subscales (satisfaction with the spouse's character, level of communication, conflict resolution, satisfaction with leisure time, sex, feelings and interests of relatives and friends) in the post – tests in the experimental group were significantly greater than that the control group. It could be concluded that cognitive-behavioral therapy can increase the level of marital satisfaction of individuals, both during and after leaving the drug.
    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, marital satisfaction, addicts
  • Yusef Ranjbarsudejani *, Omol Nabi Khazaei, Zahra Saeydi, Reza Aghili Pages 129-159
    Comorbidity of psychiatric disorders and substance abuse is a well-known and highly complex phenomenon. The psychiatric problems and psychological symptoms can be related to consumption, unrelated to consumption, or a combination of both. For this reason, the identification and treatment of psychiatric disorders are important in improving the outcomes of treatment. In this study, guidelines for the diagnosis of psychiatric disorders are reviewed as well as the therapeutic considerations. The word of “comorbidity disorders” means a type of psychiatric disorder(s) that is accompanied with substance abuse disorders for a person. The psychiatric comorbid disorders with addiction can be “primary”, independent of addiction, or be “secondary” to contribute the addiction, and an “induced-by-drugs” disorder. During reception, patients may diagnose as comorbid disorders. It is possible that the symptoms appear during the treatment period. If the psychiatric comorbid disorders are not accurately diagnosed and treated, these disorders may influence the recovery progress of patients and could be an important determining factor in treating addiction.
    Keywords: Psychiatric Disorders, Comorbidity, Addiction