فهرست مطالب

آموزش و اخلاق در پرستاری - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1395)

فصلنامه آموزش و اخلاق در پرستاری
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عصمت نوحی، سامیه غنا، لیلا جویباری، سهیلا کلانتری * صفحات 1-7
  • اکرم ثناگو، عابد نوری، لیلا جویباری، مریم عظیمی، مهین ادیب، عبدالحلیم رجبی صفحات 8-15
    مقدمه و هدف
    معنویت به عنوان اساس هستی انسانی و تاثیر آن در التیام و شفابخشی انسان در سالهای اخیر مورد توجه فزاینده ای قرار گرفته است. پرستاران وظیفه مراقبت جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی بیماران را برعهده دارند، بنابراین جهت پاسخگویی به نیازهای معنوی بیماران پرستاران آگاه و توانا نیاز داریم. هدف تعیین نگرش پرستاران و دانشجویان پرستاری به معنویت و مراقبت معنوی است
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی 148 نفر پرستاران مراکز اموزش درمانی به روش نمونه گیری تصادفی ساده ، و 73نفر از دانشجویان پرستاری عرصه به روش سرشماری ، در دانشگاه علوم پزشکی گلستان وارد مطالعه شدند .داده ها با استفاده از پرسشنامه مقیاس سنجش معنویت و مراقبت معنوی جمع آوری شد .. داده ها با نرم افزار spps و با آزمونهای آماری من ویتنی،کای دو و کروسکال والیس تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سن در پرستاران 31/52و در دانشجویان 21/43 بود.میانگین نگرش به معنویت و مراقبت معنوی در پرستاران و دانشجویان پرستاری به ترتیب 55/72 و 57/04 بود. اکثریت پرستاران (83/56%)و دانشجویان پرستاری (64/ 86 %)، سطح نگرش متوسط و تقریبا مطلوبی نسبت به معنویت و مراقبت معنوی داشتند.ارتباط معنی داری نیز بین نگرش به معنویت و مراقبت معنوی با سمت پرستاران وجود داشت ( 0/016 p=).
    نتیجه گیری
    یافته های این تحقیق حاکی از آن است که پرستاران به معنویت و مراقبت معنوی نگرش مثبت دارند و ایجاد بستر مناسب جهت ارائه مراقبت های معنوی، می تواند سبب انجام مراقبت معنوی گردد.
    کلیدواژگان: معنویت، مراقبت معنوی، دانشجو، پرستار
  • عصمت نوحی، محمد ذوالعدل، ابوالفضل دهبانی زاده، حسن عبیدی، جلال پوران فرد صفحات 16-23
    زمینه و هدف
    رعایت اصول اخلاقی در برخورد با بیماران از عوامل تعیین کننده کیفیت خدمات می باشد و در این میان بدلیل ماهیت اخلاقی کار پرستاری، نوع تصمیم گیری و برخورد اخلاقی آنها می تواند نتایج مثبت و منفی متعددی را بدنبال داشته باشد. بدلیل اهمیت رعایت اصول اخلاقی، این پژوهش با هدف تعیین وضعیت خطاهای اخلاقی در پرستاران صورت گرفته است .
    روش کار
    این تحقیق یک مطالعه توصیفی مقطعی است که جامعه آماری آن تمامی پرستاران شاغل دربیمارستان شهید بهشتی یاسوج و ابزار مورد استفاده، پرسش نامه ای محقق ساخته می باشد.که با استفاده از آن علاوه بر خصوصیات جمعیت شناختی، خطاهای اخلاقی پرستاران در قالب16سوال، مورد بررسی قرارگرفته است. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزارSPSS ویرایش19 تحلیل گردید.
    یافته ها
    بر اساس نتایج بدست آمده 63/59 درصد افراد مرتکب خطای اخلاقی شده و در این میان عدم رعایت اخلاق اداری در ارائه مراقبت با 168(49/34درصد) مورد و عدم اخذ رضایت از بیمار با61(50/12درصد) مورد خطا، بیشترین فراوانی و تجویز داروهای ممنوعه بدون گزارش خطا، کمترین فراوانی را داشتند.
    نتیجه گیری
    انتظار به حق مردم از پرسنل ارائه دهنده خدمات مراقبتی و درمانی، رعایت اصول و موازین اخلاقی بوده و باتوجه به نتایج حاصله، بدیهی است مسئولین مربوطه بایستی تمام توان خود را برای افزایش سطح آگاهی پرسنل در این خصوص و نظارت بر اجرای استانداردهای اخلاق پرستاری بکار گیرند.
    کلیدواژگان: پرستار، خطا، خطای اخلاقی، ایمنی بیمار
  • سوره خاکی، سیمین اسمعیل پورزنجانی، سهیلا مشعوف صفحات 24-32
    زمینه و هدف
    مراقبت پرستاری به عنوان یک جز اساسی از خدمات بهداشتی درمانی از اهمیت بسیاری بر خوردار است. سلامت و بهبود بیماران در گرو ارایه مراقبت با کیفیت بوده و اخلاق حرفه ای نیز به عنوان یک موضوع اساسی در عملکرد پرستاری مطرح است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط بین رعایت آیین اخلاق حرفه ای با کیفیت ارائه مراقبت ازدیدگاه پرستاران انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی – همبستگی با مشارکت 210 پرستار شاغل در 5 بیمارستان منتخب دانشگاه شهید بهشتی در تهران بر اساس نمونه گیری در دسترس در سال 1393 انجام گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه آیین اخلاق پرستاری ایران و پرسشنامه استاندارد کیفیت مراقبت کوال پکس گردآوری شد. روایی و پایایی پرسشنامه ها تایید و داده ها با نرم افزار spss -20 و ازمون های آماری تحلیل گردید.
    یافته ها
    کیفیت مراقبت های پرستاری از دیدگاه 81% پرستاران مطلوب بود. 84% پرستاران کیفیت مراقبت های پرستاری را در بعد روانی- اجتماعی، 79% در بعد فیزیکی و 5/68% در بعد ارتباطی مطلوب ارزیابی کرده اند. 7/91% پرستاران نیز عملکرد پرستاران به آئین اخلاق پرستاری را در سطح خوب ارزیابی کردند. همچنین بین رعایت آیین اخلاق حرفه ای و کیفیت مراقبت رابطه معناداری وجود داشت.
    نتیجه گیری کلی: با توجه به یافته های پژوهش و حسب ضرورت عملکرد اخلاقی به عنوان یکی از مولفه های اصلی ارائه مراقبت با کیفیت، پیشنهاد می شود برنامه های آموزشی منظمی در زمینه اهمیت و رعایت اصول اخلاق پرستاری در بیمارستانها صورت گیرد.
    کلیدواژگان: اخلاق، حرفه ای، کیفیت مراقبت بهداشتی، پرستاران
  • علی جدیدی، مهدی صفرآبادی، یاسمن پوراندیش، آقی بهروز ایران نژاد صفحات 33-38
    مقدمه
    ارائه خدمات درمانی با سرعت و کیفیت بالا خصوصا برای بیماران اورژانسی جزء منشور حقوق بیماران می باشد. این مطالعه باهدف بررسی ارتباط میزان تحصیلات پرسنل فوریت های پزشکی و کیفیت عملکرد آن ها در مواجهه با بیماران ایست قلبی انجام گردید.
    روش کار
    در این مطالعه مقطعی- تحلیلی، اطلاعات عملکرد 82 نفر از پرسنل فوریت های پزشکی، در مواجهه با بیماران ایست قلبی احیاء شده در یک مقطع 6 ماهه توسط چک لیست دوقسمتی شامل اطلاعات دموگرافیک و یک بخش 9 سوالی موجود در فرم ماموریت اورژانس پیش بیمارستانی جمع آوری و سطح تحصیلات و سایر اطلاعات این افراد به صورت کتبی از فوریت های پزشکی استعلام گردید. اطلاعات توسط نرم افزار SPSS16 و آزمون های ANOVA و همبستگی اسپیرمن، تجزیه وتحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سنی افراد پژوهش 59/8±58/34 و مدرک تحصیلی اکثر آن ها کاردانی فوریت های پزشکی (42%) و سپس امدادگر (با تحصیلات دیپلم تجربی) (34%) بود. میانگین نمره کیفیت عملکرد افراد مطالعه 51/19±52/69 درصد بود. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان داد میانگین نمره عملکرد تکنسین ها با میزان تحصیلات آن ها مرتبط می باشد (001/0=P).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد کیفیت عملکرد کارکنان فوریت پزشکی در مواجهه با بیماران ایست قلبی احیاء شده توسط آن ها با سطح تحصیلات و میزان ساعات آموزش ضمن خدمتشان مرتبط بوده، ولی با سن و سابقه کاری ارتباط معکوس دارد؛ بنابراین جهت حفظ و اعتلای حقوق بیماران، با توجه به اهمیت و جایگاه مهم فعالیت پرسنل فوریت های پزشکی در نظام سلامت کشور می بایست نسبت به ارتقاء سطح آموزش آن ها توجه ویژه صورت گیرد.
    کلیدواژگان: فوریت های پزشکی پیش بیمارستانی، عملکرد شغلی، تحصیلات، ایست قلبی، حقوق بیماران، کیفیت
  • جلوه های اخلاق و قانون در تجویز پرستاری: یک تحلیل محتوای کیفی
    آذر درویش پور، سودابه جولایی، محمد علی چراغی صفحات 39-48
    مقدمه
    پرستاران همواره در عملکرد بالینی روزانه خود به دلایل مختلف با مسائل اخلاقی متعددی مواجه می باشند. یکی از موارد قابل بحث در این زمینه، در رابطه با تجویز پرستاری است. پژوهش حاضر با هدف تبیین دلایل تجویز دارو توسط پرستاران در برخی از موقعیت های بالینی صورت گرفت.
    روش کار
    این مطالعه کیفی توصیفی با مشارکت 19 نفر از پرستاران شاغل در یکی از مراکز آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1393 انجام شد. از نمونه گیری هدفمند طی مصاحبه ی نیمه ساختارمند برای جمع آوری داده ها بهره گرفته شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل محتوای قراردادی ( استقرایی) و کدگذاری با نرم افزار MAXQDA (2007) انجام شد. برای دستیابی به صحت و پایایی داده ها از معیارهای موثق بودن لینکلن و گوبا بهره گرفته شد.
    یافته ها
    تحلیل داده ها منجر به استخراج 5 زیر طبقه و دو طبقه اصلی گردید. طبقات اصلی پدیدار شده شامل «ارزش های انسانی» (با سه زیر طبقه «در اولویت بودن جان انسان»، «وجدان انسانی» و «ایثار و فداکاری») و «هنجارهای سازمانی» (با دو زیر طبقه «حاکمیت قوانین سازمانی» و « نظام پاسخگویی») می باشند.
    نتیجه گیری
    مشارکت کنندگان علی رغم آگاهی از عدم مجوز قانونی برای تجویز دارو، بدلیل پایبندی به اصول اخلاقی حاضر شده اند، حیات بیماران را در اولویت قرار دهند. از سیاست گذاران نظام سلامت انتظار می رود تا با تدوین قوانین روشن در تسهیل شرایط مناسب برای تجویز پرستاران در این اقدام بشردوستانه سهیم باشند.
    کلیدواژگان: اخلاق، قانون، تجویز پرستاری، تحقیق کیفی، تحلیل محتوا
  • بررسی سهم علل عدم رضایت مندی تحصیلی دانشجویان پرستاری و پیراپزشکی از رشته خود در دانشگاه علوم پزشکی جهرم در سال 1392
    علی دهقانی، رسول بهارلو، سهیلا کشاورزی، سوره خاکی، امیرحسین رضازاده مستقیمی، فروغ فرخ ابادی، زهرا زارعی، لیلا مهبودی، ارمیتا بن راضی غاببش صفحات 48-54
    مقدمه
    عدم رضایتمندی تحصیلی از عوامل تاثیرگذار در پیشرفت تحصیلی و موفقیت دانشجویان در آینده شغلی آنهاست. به طوری که بررسی این علل می تواند پایه ای برای راهنمایی دانشجویان و شاخصی برای بهبود عملکردها باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین سهم عوامل موثر بر عدم رضایتمندی تحصیلی دانشجویان از رشته های خود صورت گرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی با مشارکت 202 نفر از دانشجویان رشته های پرستاری، هوشبری، اتاق عمل، علوم آزمایشگاهی و بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جهرم به صورت سرشماری در سال 1392 انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود. روایی و پایایی پرسشنامه با آلفای 94/0 تایید شد. آنالیز اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و آزمون های تی و ضریب همبستگی انجام گردید.
    یافته ها
    مهمترین عامل تاثیر گذار در عدم رضایتمندی تحصیلی به ترتیب وجود تبعیض بین دانشجویان پرستاری و پیراپزشکی با دانشجویان پزشکی( 98/0±4/4)، پزشک سالاری (98/0±34/4)، و عدم معرفی مطلوب رشته های پرستاری و پیراپزشکی قبل از دانشگاه (91/0±25/4) می باشد. کمترین عوامل تاثیرگذار در عدم رضایتمندی تحصیلی نیز به ترتیب ناتوانی دانشجویان برای مراقبت از بیماران (25/1±96/2)، عدم برخورد محترمانه کارکنان خدمات آموزشی (24/1±41/3) و نبود روحیه تلاش در دانشجویان (11/1±42/3) شناخته شد.
    نتیجه گیری
    ابعاد اخلاقی و روانشناختی به عنوان مهمترین عامل در عدم رضایتمندی تحصیلی از رشته های خود شناخته شد. لذا توجه به این حیطه و برنامه ریزی جهت ایجاد جوی متعادل و عادلانه بین همه رشته های موجود در دانشگاه از جانب مدیران توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عدم رضایتمندی، تحصیل، دانشجویان
  • نقش میانجی توانمندسازی روانشناختی در رابطه بین اخلاق حرفه ای و اشتیاق شغلی پرستاران
    عادل زاهد بابلان، رامین غریب زاده، شیما غریب زاده، علی اکبر مرتضی زاده گیری صفحات 55-62
    پیش
    زمینه و اهداف
    توانمندسازی پرستاران و ایجاد رعایت اخلاق حرفه ای در سازمان و ایجاد اشتیاق شغلی در پرستاران می تواند از اهمیت خاصی برخوردار باشد. پژوهش حاضر به تبیین نقش میانجی توانمندی شناختی در ایجاد رابطه بین اخلاقی حرفه ای و اشتیاق شغلی پرستاران می پردازد.
    مواد و روش کار
    روش پژوهش از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی می باشد که مبتنی بر مدلسازی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش شامل پرستاران شاغل در بیمارستانهای دولتی شهرستان ارومیه که تعداد کل آنها 1363 نفر می باشد است و 300 نفر به عنوان نمونه با استفاده از جدول برآورد حجم نمونه کرجسی و مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم آفزارهای آماری SPSS و Lisrel استفاده شده است. برای گردآوری داده های مورد نیاز از سه نوع پرسشنامه استاندارد توانمندسازی روانشناختی اسپریتز، اخلاق حرفه ای و اشتیاق شغلی استفاده شده است.
    یافته ها
    خروجی نرم افزار نشان می دهد مقادیر آماری T برای همه بارهای عاملی از 96/1+ بیشتر و از 96/1- کمتر است. اثر متغیر پنهان رعایت اخلاق حرفه ای بر معناداری برابر 94/0، شایستگی برابر با 96/0، آزادی برابر با 98/0، و موثر بودن برابر با 97/0 است. همچنین اثر سازه های توانمندی روانشناختی بر اشتیاق شغلی به این شرح است: معناداری برابر با 82/0، شایستگی برابر با 79/0، آزادی برابر با 96/0، و موثر بودن برابر با 81/0 می باشد.
    بحث و نتیجه گیری
    تحلیل یافته های بخش ساختاری مدل نشان می دهد اخلاق حرفه ای با ضرایب مسیر بالایی که با توانمندسازی روانشناختی دارد، می تواند عاملی موثر و قدرتمند برای توانمندسازی پرستاران محسوب شود و با توجه به نتایج، مدیران و سرپرستان واحدهای بیمارستان های شهرستان ارومیه، بیشترین بسترسازی را برای آزادی عمل و احساس معنادار بودن پرستاران در محیط کاری فراهم کرده و کمتر زمینه را برای شایستگی و موثر بودن پرستاران فراهم کرده اند. در صورتی اگر افراد بتوانند با توجه به شایستگی های خودشان در کاری مشغول باشند، بهتر قادر خواهند بود از توانایی های خود به بیشترین و موثرترین نفع استفاده بکنند.
    کلیدواژگان: توانمندسازی شناختی، اخلاق حرفه ای، اشتیاق شغلی، پرستاران
|
  • S. Nouhi, S. Ghana, L. Jouybari, S. Kalantari * Pages 1-7
    Introduction
    Moral attitudes are an introduction to ethical behavior. And ethical performance is among the requirements of nurses’ clinical practice. Nurses need to consider ethical dilemmas related to their responsibilities at the bedside and back up the rights of their clients at the time of decision-making and manage ethical dilemmas effectively in clinical practice. The aim of this study is to determine the attitude and practice of nursing students, teachers and administrators in Kerman University of Medical Sciences about the concept of professional ethics in nursing.
    Materials And Methods
    This descriptive study was conducted on 168 nursing instructors, students and administrators of the School of Nursing and Midwifery of Kerman Razi University and hospitals affiliated with Kerman University of Medical Sciences using Sampling Census during 2011. Ethics-in-Nursing questionnaire with validity r = 0.76 was used for data collection. Data analysis was performed using descriptive and analytical statistics.
    Results
    In this study, 70 (41.7 percent) students, 14 (3.8%) teachers and 84 (50%) clinical nurses took part. and standard deviation of Students was 65/67 ± 8/3 .There was a statistically significant and positive correlation between nurses’ attitude and their clinical practice (P
    Conclusion
    Based on the results, ethical attitude and performance is relatively good in all three study groups, while, evidence is indicative of the inadequacy of ethical behavior in such clinical situations that require investigation, identification and provision of solutions to enhance tangible dimensions of moral performance.
    Keywords: professional ethics, nursing ethics, nursing students, nursing directors, clinical instructor
  • Dr Akram Sanagoo, Abed Noori, Dr Leila Joubari, Maryam Azim, Mahin Adib, Dr Abdolhalim Rajabi Pages 8-15
    Introduction and aims: Spirituality as the basis of human existence and its effect on healing and healing of people has been increasing attention in recent years. Duty of Care Nurses are responsible for the physical, psychological, social and spiritual patients .So we need to be aware and knowledgeable nurses to meet the spiritual needs of patients. This study aims to evaluate the attitudes of nurses and nursing students to engage in spiritual.
    Methods and materials:This cross-sectional study 148 nurses in health centers selected by simple random sampling, and 73 nursing students selected by census method, were enrolled in the University of Medical Sciences. All student enrolled census method .Data were collected using a questionnaire measure of spirituality and spiritual care. The collected data were entered into the software spps19and Data were analyzed with the Mann-Whitney U-test, chi-square and Kruskal-Wallis.
    Results
    The average age of nurses was 31/52 and student nursing 21/43 .Averageattitude to spirituality and spiritual care nurses and nursing students, was 55/72 and 57/04.The majority of nursing students(3/81%) and nurses(1/86%), have the average and almost a good attitude towards their spirituality and pastoral care. There was a significant relationship between attitude spirituality and spiritual care (p = 0/016).
    Conclusion
    The findings of this study indicate that the population has a positive attitude to study spirituality and pastoral care and create a framework for pastoral care, can because spirituals care.
    Keywords: Spirituality, Spiritual Care, Nursing, Student Nursing
  • Esmat Nouhi, Mohammad Zoladl, Abolfazl Dehbanizadeh, Jalal Poranfard, Jalal Poranfard Pages 16-23
    Introduction
    Ethics in dealing with patients is among the factors determining the quality of services. considering the moral nature of nursing and the ongoing, the nurses’ decision type and ethical behavior can be followed with various negative and positive results. Given the importance of ethics, this study was conducted in 2014 aiming to determine the ethical lapses of nurses.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study,the investigation population were all the nurses who worked in the Shahid Beheshti hospital of Yasuj.The data collecting tool is a researcher made questionnaire which contain demographic characteristics­ and ethical Errors included 16 questions.Then the data were analyzed by using SPSS version 19 software.
    Results
    The results revealed that 59.63% of nurses committed moral lapses, among which Non-compliance with administrative ethics of care with 168 cases (34/49%) and lack of obtaining consent from the patient when required with 61 cases (12.50%) were the most frequent lapses and prescription of prohibited drugs with reporting no case, were the least frequent lapses.
    Conclusion
    The patient’ righteous expectation from the staff providing health care services is to provide them with high quality services while observing moral standards and ethics. According to the study results, obviously, the relevant authorities must put their best effort to monitor the nurses’ ethical standards and increase the staff awareness in this regard.
    Keywords: Nurse, Error, Ethics Error, Patient Safety
  • Sore Khaki, Simin Esmaeel Poorzanjani, Sohila Mashouf Pages 24-32
    Background and Aim
    nursing care as a basic component of health services is a critical category. Patient’s health and improvement are the result of quality-centered care and professional ethical as a basic component is advised in nursing operations. This research is done to determine the relation between professional ethic observance and quality of care from nurse’s perspective.
    Material &
    Methods
    this correlative-descriptive study was done with cooperative of 210 practicing nurses at 5 selected hospitals in Shahid Beheshti University of Tehran with available sampling in 1393. Data gathered using Iran nursing ethical laws and care quality Qual pex questionary standards. The dynamics of them certificated and evaluated with spss-20.
    Results
    nursing care quality was adequate in the views of 81 percent nurses. 84 percent of them evaluated care quality at socio-psychology level and 68/5 percent at communication level. 91/7 percent of nurses also evaluated nurse’s care at good level. There was a meaningful correlation between professional ethical and care quality.
    Conclusion
    regarding to study findings and ethical operation essential as a basic component of quality centered caring, it is advised to plan regular programs in the field of importance and nursing ethical observance in the hospitals.
    Keywords: Ethics, Professional, Quality of Health Care, Nurses
  • Ali Jadidi, Dr Mehdi Safarabadi, Yasaman Pourandish, Behrooz Irannejad Pages 33-38
    Introduction
    Providing health services with speed and high quality, especially for Urgent patients, is part of the Patient's Rights Charter. This study was conducted aiming at investigating the relationship between pre-hospital Emergency Medical Services staff Quality performance and their education when facing Cardiac Arrest patients.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, information about Educational level, Cardiopulmonary resuscitation measures in cardiac arrest patients and the number of hours of training 82 EMS personnel of Arak were analyzed in a 6-month period. The hours of training and other data this staffs were quotations in writing from Emergency Medical Services. A two-part checklist including demographic data and EMS Care Report Form was used for collecting required data.
    Results
    82 people from pre-hospital EMS personnel with an average age of 34/58 ± 5/59 participated in this study. Most of them had an associate degree in medical emergencies (42%) and of paramedical area (34%). Participants in this study gained an average Quality performance score of 69/52 ± 19/51. ANOVA test results showed that the average performance score of EMS technicians is related to their education (P=0.000).
    Conclusion
    This study indicated that Quality performance of EMS personnel in reaction to cardiac arrest patients is associated with education and training hours, but no relation was found with age and experience.
    Keywords: Emergency Medical Services (EMS), Job Performance, Education, Cardiac arrest, patient's rights, Quality
  • Manifestations of Ethics and law in nurse prescribing: a qualitative content analysis
    Azar Darvishpour, Soodabeh Joolaee, Mohammad Ali Cheraghi Pages 39-48
    Introduction
    Due to different reasons, nurses are always faced with numerous ethical issues in daily clinical practice. One of the most controversial issues is in relation to the nurse prescribing. This study aimed to describe the reasons for prescribing by nurses in some clinical situations.
    Materials And Methods
    This descriptive qualitative study was carried out with the participation of 19 nurses working in one of the educational centers of Tehran University of Medical Sciences through interviews in 2014. Purposeful sampling through semi-structured interviews was used to collect data. Data analysis was performed using conventional (inductive) content analysis and coding was done by the MAXQDA (2007) software. To achieve the accuracy and reliability of the data, the Lincoln and Guba authenticity criteria were used.
    Results
    Analysis of the recorded interviews of participants in this study resulted in 5 subcategories and 2 main categories. The main emerged categories were" human values" (with three subcategories entitled "the priority of human life, "human conscience" and "sacrifice and dedication") and" organizational norms"(with two subcategories namely "governance of organizational rules" and" accountability system").
    Conclusion
    Despite being aware of the lack of legal authority to prescribe drugs, the participants of this study prioritize patient's life, due to adhere to ethical principles. The health system policy-makers are expected to facilitate the development of legislation and clear regulations of nurse prescribing in order to have a contribution in humanitarian action.
    Keywords: Ethics, Law, Nursing Prescribing, Qualitative Research, Content Analysis
  • Investigation the academic dissatisfaction causes of nursing and paramedics students from their field in Jahrom University of Medical Sciences in 2013
    Ali Dehghan, Rasuol Baharloo, Sooreh Khaki Pages 48-54
    Background And Objective
    academic dissatisfaction from effective factors in academic achievement and student’s success in their field future, So that the study of causes could be the basis for students counseling and is an indicator for performance improved. This study aimed to determine effective factors on academic dissatisfaction of students from their fields.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted with partnership of 202 Students of nursing, anesthesia, operation room, laboratory sciences and health through census from Jahrom University of Medical Sciences in 2013. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire with 36 questions. Validity and reliability with alpha α=0/94 was approved. SPSS 16 and correlational tests (correlation and t – test tests) were used for data analysis.
    Results
    The most important effective factors to academic dissatisfaction were discrimination between nursing and paramedic’s students with medical students (4.4±0.98), there is Physician Salary (4.34±0.98) and lack of proper presentation of nursing and paramedical fields before entering university (4.25±0.91), respectively. The least effective factors in academic dissatisfaction were the inability of students in care from patients (2.96±1.25), Lack of respectful attitude of training staff (3.41±1.24) and not the spirit of hard work in students (3.42±1.11), respectively.
    Conclusion
    Ethical and psychological dimensions were identified the most important factors associated with academic dissatisfaction. Hence, more attention to this areas and planning for creation balanced and fair environment between all disciplines in the universities by educational planners and administrators is recommended.
    Keywords: dissatisfaction, Education, Students
  • THE ROLE OF MEDIATOR PSYCHOLOGICAL EMPOWERMENT, THE RELATIONSHIP BETWEEN PROFESSIONAL ETHICS AND WORK ENGAGEMENT OF NURSES
    Adel Zahed Babelan Dr., Ramin Gharibzadeh, Shima Gharibzadeh, Ali Akbar Mortezazadeh Giri Pages 55-62
    Background and Aims
    Nursing is one of the largest groups of health care providers in the public and private sectors are and they work interact with patients in comparison with other treatment service providers is very high. Nurses in the health care system and the failure of the pillars of the work of this group due to their important role in improving the patients, will bring irreparable results. Empowerment of nurses and professional ethics in the organization and creation of job engagement of nurses can be of paramount importance. This study clarifies the role of mediator empowerment of nurses in the relationship between professional ethics and job engagement of nurses.
    Materials and Methods
    The method of research is descriptive and correlational studies based on structural equation modeling. The study population consisted of nurses working in public hospitals of Urmia city is the total number of 1363 people, and 300 samples using Morgan table sample size estimation using stratified random sampling method were selected. In order to analyze the data collected Lisrel and SPSS statistical software was used. To collect the required data from three types of psychological empowerment questionnaire Spritz, professional ethics and job engagement is used.
    Results
    Structural equation modeling was carried out in accordance with the hypothesis and all meaningful relationships between variables and structures that are approved and changing relationships of a significant amount of error is five percent more 96/1.
    Conclusion
    The findings of this analysis show the model structure that professional ethics with high path with psychological empowerment, can be a powerful factor for the empowerment of nursing and according to the results, managers and supervisors of Urmia city hospitals, the most meaningful basis for freedom and feeling of nurses in the workplace provided and less regard for the competence and effectiveness of the nurses have provided. If people can work according to their own merits are, the better will be able to use their abilities to benefit the most and do the most effective.
    Keywords: Psychological empowerment, professional ethics, work engagement, nurses