فهرست مطالب

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 18 (زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا یعقوبی ساردو، شایان منتظری، اکرم جزینی زاده، فردوس رحیمی صفحه 7

    آموزش‌های فنی و حرفه‌ای کلید "اشتغال پایدار" کشور محسوب می‌شود و نیروی انسانی ماهر بازوان حرکت جامعه به‌سوی رشد و تعالی به‌شمار می‌رود. فراگیری مهارت و بهبود توانمندی‌ها سرآغاز هرگونه اشتغال است. با توجه به اینکه در مناطق محروم جنوبی کشور اغلب زنان خانه‌دار هستند، می‌توان با توانمندسازی آنان به‌وسیله آموزش‌های مهارتی و حمایت از آنان برای راه اندازی کسب و کارهای کوچک خانگی نسبت به اشتغال آنان و همچنین بهبود کیفیت محصولات تولیدی این قشر نسبت به تغییر و اصلاح الگوی مصرف اقدام کرد. این تحقیق در شهرستان محروم کهنوج انجام شد و گردآوری اطلاعات از طریق پرسشنامه بود که روایی آن توسط کارشناسان و پایایی آن به‌وسیله فرمول آلفای کرونباخ تایید گردید. در نهایت نتایج حاصله توسط نرم‌افزار spss و آزمون t  تحلیل شد. نتایج تحقیق حاکی از آن است که آموزش‌های فنی و حرفه‌ای توانسته است تا حدود زیادی باعث توانمندی‌های زنان خانه‌دار و اشتغال آنان در کسب و کارهای کوچک خانگی و همچنین اصلاح الگوی مصرف آنان و ترغیب به مصرف کالای داخلی به‌خصوص در بخش کشاورزی و صنایع دستی و تحقق اقتصاد مقاومتی در سطح منطقه شود.

    کلیدواژگان: آموزش های فنی و حرفه ای، مهارت، توانمندی، اشتغال خانگی، اقتصاد مقاومتی
  • علی فروزش، کبری برتینا، منیژه کریمی صفحه 23

    این تحقیق با هدف بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر توانمندسازی نیروی انسانی کارکنان ستاد مرکزی آموزش فنی و حرفه ای کشور انجام شده است . روش تحقیق در این پژوهش از نظر هدف کاربردی است و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی – پیمایشی است . جامعه آماری در این پژوهش کارکنان ستاد مرکزی فنی و حرفه ای شهر تهران است که تعداد آنها 483 نفر می باشد . حجم نمونه 217 نفر که با استفاده از .جدول مورگان و روش نمونه گیری ساده محاسبه شده است .داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در بخش آمار توصیفی از میانگین,فراوانی ,درصد ,جداول و نمودارها , و در قسمت آمار استنباطی ابتدا آزمون کالموگروف و اسمیرونف جهت تشخیص نرمال بودن داده ها استفاده شد. چون داد ها نرمال تشخیص داده اند . سپس از آزمون فرضیه ها از آزمون خی دو و فریدمن استفاده شد و نتایج بدست آمده بدین شرح است.نتیجه نهایی آزمون فرضیه ها نشان داد فن آوری اطلاعات و ارتباطات به میزان بسیار زیادی بر توانمند سازی منابع انسانی تاثیر دارد .

    کلیدواژگان: فن آوری اطلاعات و ارتباطات، توانمندسازی، کارکنان آموزش فنی و حرفه ای کشور
  • بررسی تاثیر مشاوره آموزشی بر افزایش رفتار کارآفرینانه کارآموزان / مطالعه موردی: مراکز آموزش فنی و حرفه ای شهرستان پارس آباد
    امامعلی سمندرحبشی، منیژه حقیقی نسب صفحه 36

    مشاوره آموزشی می‌تواند کمک‌هایی از جمله تصویر واضح و واقع بینانه‌ای از موقعیت، احساسات و توانایی، انتخاب راه‌های جدید برای درک وحل مسیله، اعتماد به نفس، قبول مسئولیت، تغییر انگیزه، تغییر مهارت‌های موردنیاز، بهبود بخشیدن به وضعیت واستفاده ار استعداد بالقوه کارآموزان باشد در این راستا، در سال‌های اخیر مشاوره آموزشی و شغلی در مطالعات کارآفرینی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. هدف از این تحقیق افزایش رفتار کارآفرینانه کارآموزان از طریق مشاوره آموزشی و شغلی است. بدین منظور از بین مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای مرکز برادران پارس آباد – مرکز خواهران پارس آباد – مرکز دو منظوره اصلاندوز شهرستان پارس آباد انتخاب شد. ابزار سنجش این تحقیق، پرسشنامه است و از نرم‌افزار SPSS برای تجزیه و تحلیل داده‌ها استفاده شد. داده‌ها به‌وسیله پرسشنامه محقق‌ساخته که دارای31 پرسشنامه است، جمع آوری شده و روایی آن از طریق4 نفر خبره کارآفرینی و از نظر پویایی از طریق محاسبه آلفای کرونباخ با ضریب 8056/0 مورد تایید قرار گرفت. در این تحقیق از طریق فرمول کرجسی و مورگان محاسبه به تعداد 59 نفر به عنوان حجم نمونه از 70 نفر کارشناسان و مربیان که دارای چندین سال تجربه در مراکز آموزش فنی و حرفه‌ای شهرستان پارس‌آباد محاسبه و مورد مطالعه قرار گرفتند، بر پایه نتایج به‌دست آمده از این تحقیق، مشاوره آموزشی بر افزایش رفتار کارآفرینانه کارآموزان تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: مشاوره آموزشی، رفتار کارآفرینانه، کارآموزان، مراکزآموزشی
  • حبیب الله حسن زاده، سید جمیل احمدی صفحه 63

    امروزه اهمیت کارآفرینی در توسعه جوامع آشکار و نقش آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در این بخش ویژه است. استفاده‌کنندگان از آموزش‌های فنی ‌و حرفه‌ای با توجه به مهارتی که ناشی از آموزش است و تجربه عملی کار را در محیط آموزشی انجام می‌دهند، وضعیت مطلوب‌تری نسبت به شغل دارند. بر همین اساس، هدف از انجام این پژوهش مقایسه قابلیت‌های کارآفرینی در بین فراگیران مراکز آموزش فنی ‌و حرفه‌ای و هنرستان‌های فنی و حرفه‌ای است. روش پژوهش توصیفی با رویکرد پیمایشی است که در بین جامعه آماری کارآموزان مراکز آموزش فنی ‌و حرفه‌ای و هنرستان‌های فنی ‌و حرفه‌ای انجام گرفت. با توجه به حجم بالای مخاطبان تعداد 300 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند؛ از مراکز آموزش فنی ‌و حرفه‌ای 150 نفر و از هنرستان‌های فنی ‌و حرفه‌ای نیز 150 نفر انتخاب شدند. برای افزایش همگن‌سازی نمونه آماری از هر دو بخش در 3 رشته آموزشی اقدام به سنجش قابلیت کارآفرینی شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق‌ساخته است که در  بعد کنترل درونی، استقلال‌طلبی، توفیق‌طلبی، ریسک‌پذیری و خلاقیت قابلیت‌های کارآفرینی را سنجید. داده‌ها در پایان با استفاده از نرم‌افزار SPSS در دو بخش توصیفی و استنباطی تحلیل شدند. یافته‌ها نشان داد که قابلیت کارآفرینی در بین هر دو گروه کارآموزان مراکز آموزش فنی ‌و حرفه‌ای و هنرستان‌های فنی ‌و حرفه‌ای نامطلوب است، ولی قابلیت کارآفرینی کارآموزان مراکز آموزش فنی ‌و حرفه‌ای از هنرآموزان هنرستان‌های فنی ‌و حرفه‌ای بیشتر است. ضعف قابلیت کارآفرینی فراگیران آموزش‌های مهارتی بیانگر برنامه‌ریزی بهتر و توجه بیشتر به تقویت مولفه‌های کارآفرینی در بین فراگیران این بخش است. با توجه به رسالتی که آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در ورود به بازار کار برای کارآموزان دارد، تقویت مهارت‌های مرتبط با کارآفرینی باید در اولویت این آموزش‌ها قرار گیرد.  

    کلیدواژگان: قابلیت کارآفرینی، مراکز آموزش فنی و حرفه ای، هنرستان های فنی و حرفه ای، خلاقیت و مهارت
  • محمد عرفان مهر، ملیحه مسعودی، صدیقه آزادی صفحه 75

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان پویایی و به روز آوری استانداردهای سازمان آموزش فنی‌و‌حرفه‌ای کشور به منظور تدوین استاندارد جدید تلفیقی بین مهارت و کارآفرینی از سوی بخش خصوصی شیراز بود. روش پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده‌ها در زمره تحقیقات غیرآزمایشی (توصیفی) از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه موسسین آموزشگاه‌های آزاد فنی و حرفه‌ای شیراز در بهار 1393 متشکل از 355 موسس آموزشگاه فعال، روسای مراکز، مربیان و  کارشناسان بخش دولتی شیراز به تعداد 77 نفر و نیز صاحبان صنایع و صنوف در شیراز به تعداد 260 نفر،  جمعا 692 تن بود که به روش تصادفی ساده، 128 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده‌اند. برای جمع‌آوری داده‌ها، پس از بررسی روایی و پایایی از پرسشنامه سنجش میزان پویایی، به‌روزآوری و کارآفرینی استانداردهای آموزشی فنی و حرفه‌ای کشور ساخته محقق (1393) استفاده کرد و داده‌های گردآوری شده توسط نرم‌افزار SPSS در سطح توصیفی با استفاده از روش‌های آماری میانگین و انحراف استاندارد و در سطح استنباطی با استفاده از روش‌های آماری تی تک گروهی و خی دو مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از یافته‌های تحقیق نشان می‌‌دهد که استانداردهای سازمان آموزش فنی و حرفه‌ای کشور نیاز به پویایی، به روز شدن و کارآفرینی دارد، هزینه لازم برای تربیت کارگران کارآفرین در هر سال، به اندازه یک ماه و نیم حقوق در سال است و زمان اجرای مباحث تیوری و عملی کارآفرینی در ابتدای دوره هر استاندارد آموزشی مد نظر می‌باشد. همچنین، آزمون این بخش به صورت یک آزمون جداگانه سی سوالی ولی با اعمال همان میزان درصد تاثیر آزمون مهارت پذیرفته شده است. حداقل و حداکثر میانگین ساعت برای آموزش کارآفرینی 20 و 62 ساعت و درصد از تعداد ساعت هر استاندارد برای آموزش کارآفرینی 20% می‌باشد.

    کلیدواژگان: پویایی، به روزآوری، کارآفرینی، استاندارد آموزشی
  • زهره سادات حسینی قصر، مجید بهادری کمیجانی، افشین رحیمی گل خندان، ندا رزازان صفحه 89

    هدف این مطالعه بررسی نقش آموزش‌های فنی و حرفه‌ای در پیشگیری و کاهش آسیب ‌های اجتماعی در محدوده ی بازآفرینی شهری می باشد. این تحقیق کاربردی بوده و با استفاده از روش پیمایشی انجام شده است. شیوه نمونه‌گیری این پژوهش، هدفمند بوده که جامعه مورد نظر عبارت است از کلیه مهارت‌آموختگان سکونتگاه های غیر رسمی شهر مشهد که در بازه زمانی سال 1393 تا سال 1394تحت آموزش مهارت‌های حرفه‌ای سازمان قرار گرفته‌اند. همچنین، خبرگان و صاحب‌نظرانی از اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی، شهرداری مشهد، ستاد مبارزه با مواد مخدر،کارشناسان و مربیان اداره کل آموزش فنی و حرفه‌ای خراسان رضوی، که در این زمینه شناخت و همکاری داشته اند برای تکمیل اطلاعات انتخاب شده‌اند. جمع‌آوری داده‌ها توسط پرسشنامه  محقق ساخته با استفاده از مقیاس لیکرت و با تجزیه و تحلیل آماری در محیط نرم افزاری SPSS ارایه شده است. نتایج نشان داد که آموزش فنی و حرفه‌ای نقش مهمی در کاهش آسیب‌های اجتماعی و بهبود وضعیت شغلی، روانی، روابط فردی و اجتماعی در بین آسیب‌دیدگان حاشیه شهری دارد.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، آموزش های فنی و حرفه ای، محدوده های بازآفرینی شهری
|
  • Reza Yaqoubi Sardoo, Shayan Montazeri, Akram Jazinizadeh, Ferdows Rahimi Page 7

    Technical and vocational training is a key for "sustainable employment" in the country and skillful human force is as arms towards the development and progress of the society.Learning skills and improving abilities are the starting points of any employment.Since in the poor southern parts of country most womens are housewives,it is possible to make imployment for them through training skills by supportng them and setting small local/home bussinesses and also improve the quality of goods produced by this class to change the  consumption patterns.This study was conducted in the deprived kahnooj city.Gothering information was through a questionair whose validity was confirmed by experts and reliability by cronbachs alph formula.Finally,the results were analyzed by SPSS software and t-test.The results show that vocational training has led to enhance the abilities of housewives and their employment in local/home bussinesses and also modify their consumption patterns and encourage to consume domestic goods especially in agriculture and handcrafts and the applicstion of the ressistance aconomy in the zone.

    Keywords: Technical, vocational training, Skills, Abiliti, Local, home bussinesses, Resistance economy
  • Ali forouzesh, Kobra bertina, Manizheh karimi Page 23

     This study aimed to investigate the impact of ICT on empowering human resources persanal, technical and vocational training center for half the countrg'sopinronated. . It was a descriptive survey , and population conclude 217 people., the sample size was calculated using Morgan and Sampling is simple.
    To measure the impact of ICT on empowerment of psychological empowerment was used Spitters and Mishra questionares. Independent variables of this study is in formation and communication Technology and the dependent variables is the empowerment humans resources, Research data analysis was done in two ways, descriptive and inferential statistics.
    According to the rating of each question is esmtimated that : ICT has the highest rank in the variable choice (3/3)and effectiveness (3/20),feel significant (316)-competency (3/01)and sence of comprtance and the trust (2/30),Actually , Trust Is the lowest rank and the righ choose the top rankiny.

    Keywords: Information comumicatiomtechralogy, empowerment, TvTo staff
  • The Significance of Training Consulting on Entrepreneurial Behavior of Trainees / (Case Study: Vocational Training Centers of Parsabad County)
    Emamali Samandar Habashi, Manijeh Haghighi Nasab Page 36

    Training consulting can help trainees have a clear and realistic picture of the situations, emotions and abilities, adopt new ways to understand and solve problems, improve their self-confidence, take responsibilities, change motivations, change the skills required, improve the situations and use their potential. Regarding this, occupation and training consulting has attracted a lot of attention in entrepreneurial studies in recent years. The purpose of this research is to increase entrepreneurial behavior of the trainees through occupation and training consulting. Parsabad vocational training centers for men and women and Aslanduz training center were selected to be studied. The assessment tool was a researcher-made questionnaire and SPSS was used for data analysis. The data were collected by the questionnaire including 31 questions. Its validity was approved by four entrepreneurship experts and its reliability was approved by Cronbach’s alpha (0.8056(. Out of 70 experienced trainers and exerts working in vocational training centers of Parsabad County, 59 people were selected as sample size using Krejcie & Morgan formula. The research results showed that training consulting increases entrepreneurial behavior of the trainees significantly.

    Keywords: training consulting, entrepreneurial behavior, trainees, training centers
  • Habibullah Hasanzadeh, Jamil Ahmadi Page 63

    Today revealed the importance of entrepreneurship in the development of societies and the role of vocational training in this special section. Users of vocational training according to the skills resulting from training and practical experience working in educational environments do better condition than in jobs. Accordingly, the aim of this study is to compare the ability of entrepreneurship among learners and vocational Education training (VET) centers and technical High school students. The study is a descriptive survey among the population of trainees, vocational education training centers and technical High school students. As for the high volume audience of 300 people were selected as sample, vocational education training centers150person and  technical High school 150 students were selected. To increase the homogenization of the sample from both the 3 Department of Education to assess the ability to be entrepreneurial. Questionnaire data collection made in the internal control, need for independence, need for achievement, creativity, risk-taking and entrepreneurship ability can be assessed. The collected data were using SPSS software at 2 part descriptive and inferential statistics, analyzed. The findings showed that entrepreneurial ability among vocational education trainees center and technical High school is undesirable, But the entrepreneurial ability of vocational education trainees center better than technical High school students, vocational further. The weak entrepreneurial skills training learners reflect better planning and more attention to boosting entrepreneurship among learners components of the sector. According to the mission that vocational training is for trainees to enter the labor market strengthen skills related to entrepreneurship education should be the priority.

    Keywords: Entrepreneurial ability, Vocational education training centers, technical High school, Creativity, skill
  • Mohammad Erfanmehr, Maliheh Masoudi, Sedigheh Azadi Page 75

    The aim of this study was to investigate the dynamics and updated standards of technical and vocational training in order to develop a new standard, combining the skills and entrepreneurial by private sector of Shiraz. The research method was non-experimental (descriptive) in terms of objective and data collection styles. The population consisted of all the establishers of private institutions of technical and vocational training organizations in Shiraz in spring of 2014. This consisted of355personsof establishers of active institutions, 77 persons of centers’ headers and experts and also 260 persons of industry owners guilds in Shiraz totally 692personsin Shiraz that have selected randomly and128of them as sample. In order to gathering data, after checking the validity and reliability, Inventory levels of dynamism, entrepreneurial and updating of technical and vocational education national standards developed by the researcher (2014) was used. Collected data were analyzed by Sciences Statistical Package for the Social software (SPSS), at level of descriptive style by using statistical methods, average standard deviation, and at the level of inferential by using statistical methods of T- tests of single group and Chi- square. The results from this study indicated that the standards of  technical and vocational training organization required dynamic, entrepreneurial and have to update, the necessary cost for training entrepreneur workers for each year, equals 1.5 months’ salary in one year and the runtime for theoretical and practical topics of entrepreneurship was considered at the start of each term of training standard to be a separate test C test this question by applying the same amount of influence, but accepted a test of skills. Also, test of this part was accepted as a separate test included 30 questions, but applying the same amount of influence of skill’s test. Minimum and maximum hour for Entrepreneurship training was 20 and 62 hours and it was 20% (percent) of each standard.

    Keywords: Dynamic, Update, Entrepreneurship, Educational Standard
  • Zohre Sadat Hosseini Ghasr, Majid Bahadori Komijani, Afshin Rahimi Golkhandan, Neda Razazan Page 89

    The aim of this study was to investigate the role of vocational training in reducing social problems in urban areas. This research method  is survey and applied. The Sampling of this research is purposeful  and community includes all skills graduates informal settlements of Mashhad during the years 1393 to 1394 when the organization are trained in professional skills. Experts and specialists Directorate of Cooperatives, Labor and Social Welfare, experts municipality, Center for Combating Drugs and experts of Technical and Vocational training of Khorasan Razavi, have been selected. Data gathering is provided by questionnaire using Likert scale and statistical analysis using SPSS software. The results showed that technical and Vocational training have been the role of important in reducing social problems and improved the job status, psychological, interpersonal and social relations in urban regeneration areas.

    Keywords: Social problems, Technical, Vocational training, Urban regeneration areas