فهرست مطالب

نشریه طب کار
سال نهم شماره 3 (پیاپی 28، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/10
  • تعداد عناوین: 5
|
  • سید ابوالفضل ذاکریان، کامران نجفی*، روح الله فلاح مدواری، مهدی جهانگیری، حامد جلیلیان، راضیه عظیمی پور صفحات 1-13
    مقدمه
    خطاهای پزشکی یکی از مشکلات عمده در امر بهداشت و درمان در جهان می باشند که سالانه سبب مرگ و میر و عوارض جسمی و روحی فراوان برای بیماران و سایر افراد خانواده بیمار و حتی جامعه می شود. هدف از این مطالعه، شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی محتمل و همچنین پیامدهای ناشی از آنها در تعدادی از اعمال جراحی چشمی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی-توصیفی با استفاده از تکنیک PHEA انجام شد. در ابتدا اهداف و نتایج کاربردی حاصل از پژوهش بطور کامل برای جراحان و پرسنل اتاق عمل شرح داده شد، سپس با مشاهده مستقیم اعمال مختلف جراحی چشم و ثبت مستندات و مصاحبه با افراد مورد مطالعه، براساس تکنیک سلسله مراتب آنالیز وظایف (HTA)، طرح سلسه مراتبی وظایف شغلی در پرسنل و جراحان تنظیم گردید. سپس کاربرگ های استاندارد مربوط به تکنیک PHEA توسط تیم تحقیق تکمیل شد.
    نتایج
    تعداد کل وظایف شناسایی شده 68 مورد و زیر وظایف مربوط به آنها 187 مورد بوده که برای 58% از آنها خطاهای انسانی محتمل بوده است. در مجموع 132 کد خطا شناسایی شد که در این بین 42/67% از نوع کد خطاهای عملکردی، 39/14% بازبینی،31/5% بازیابی، 1/9% انتخابی و 78/3% از نوع ارتباطی بوده و کد خطایی از نوع برنامه شناسایی نشد. بیشترین درصد خطا مربوط به کد خطاهای نوع عملکردی و کمترین آن ارتباطی و برنامه بود.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد که مطابق گزارش مطالعات مشابه صورت گرفته در خصوص بررسی خطاهای پزشکی به ویژه در ارتباط با اعمال جراحی و اتاق های عمل، میزان بروز این خطاها در بخش جراحی چشم نیز بالا بوده و پیامدهای ناشی از آنها در برخی از موارد بسیار ناگوار است. در بسیاری از این مطالعات همانند مطالعه حاضر بیشترین خطاهای شناسایی شده از نوع خطای عملکردی می باشد و باید در اولویت جهت کنترل و کاهش خطا قرار گیرد.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، عمل جراحی چشمی، تکنیک PHEA، آنالیز وظیفه، تکنیک HTA
  • متین نصر اصفهانی، علی حق جو، حسین دانش، زهرا ایمانی زاده، صابر محمدی* صفحات 14-21
    مقدمه
    خواب آلودگی روزانه شایع ترین تظاهر روزانه اختلالات تنفسی حین خواب است که بر روی عملکرد رفتاری و شناختی افراد تاثیر منفی زیادی می گذارد. بیمارانی که از این اختلالات رنج می برند در مقایسه با افراد سالم در معرض افزایش ریسک ابتلا به خواب آلودگی افراطی روزانه، عوارض عصبی روانی و هم چنین افزایش احتمال تجربه تصادفات رانندگی و حوادث شغلی هستد که این موارد می توانند توانایی انجام کار در کارگران را کاهش دهند. WAI (Work Ability Index) یک شاخص مهم و ساده جهت اندازه گیری توانایی انجام کار در کارگران است که به طور عینی می تواند تعادل بین نیاز کار و توانایی انجام کار در کارگران را اندازه گیری نماید.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت مقطعی و بر روی 224 پرسنل یکی از واحدهای مناطق نفت خیز جنوب که به صورت تصادفی انتخاب شده اند انجام شده است. از تمام شرکت کنندگان خواسته شد تا دو پرسشنامه ESS (Epworth Sleepiness Scale) و WAI را تکمیل نمایند. کسب نمره بیشترو مساوی 13 برای پرسشنامه ESS به عنوان معیار خواب آلودگی مفرط روزانه و کسب نمره کمتر و مساوی 36 برای پرسشنامه WAIبه عنوان توانایی انجام کار ضعیف در نظر گرفته شد.
    نتایج
    میانگین شاخص WAI در افراد مورد مطالعه (48/5±22/40) و میانگین امتیاز خواب آلودگی روزانه ESS (4±99/6) به دست آمد. نتایج آزمون های آماری نشان داد که بین خواب آلودگی مفرط روزانه و توانایی انجام کار در گروه های سنی مختلف همبستگی (21/0- = r ) معنی دار وجود دارد (05/0>P).
    نتیجه گیری
    میانگین شاخص WAI این مطالعه در سطح قابل قبول قرار داشت (36 کلیدواژگان: توانایی انجام کار، شاخص توانایی انجام کار، خواب آلودگی روزانه
  • محسن مهدی نیا *، شهرام ارسنگ جنگ، عباس صادقی، علی کریمی صفحات 22-31
    مقدمه
    رفتارهایی که در انطباق با دستور العمل ها و قوانین ایمنی توسط افراد انجام می شود، رفتار ایمنی نامیده می شود و شامل دو حیطه رعایت ایمنی و مشارکت ایمنی است. ارزیابی رفتار ایمنی و شناخت فاکتور های مرتبط با آن در جوامع کاری بومی می تواند گام مفیدی جهت کاهش حوادث باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف ارزیابی رفتار ایمنی و شناسایی متغیرهای فردی و شغلی پیش بین آن در صنایع مختلف انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی روی 279 نفر از کارکنان صنایع مختلف استان قم انجام شد. گرد آوری اطلاعات با استفاده از پرسش نامه اطلاعات فردی و شغلی و پرسشنامه رفتار ایمنی متشکل از 12 سوال مرتبط با رعایت ایمنی و 11 سوال مرتبط با مشارکت ایمنی بود. آنالیز اطلاعات با استفاده از نرم افزار Spss20 و آزمون Tمستقل، آنالیز واریانس و رگرسیون خطی انجام شد.
    نتایج
    میانگین امتیاز رفتار ایمنی79/3با انحراف معیار 66/0 به دست آمد که بزرگتر از متوسط امتیاز در نظر گرفته شده برای پرسش نامه بود. همچنین میانگین امتیاز رعایت ایمنی 76/0±95/3 و مشارکت ایمنی 79/0±61/3 بود. سه متغیر اندازه صنعت، سابقه کار و تحصیلات دارای ارتباط معنی دار آماری با رفتار ایمنی می باشند و بر روی هم رفته 3/15 درصد از تغییرات رفتار ایمنی را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    مطابق نتایج این مطالعه و مطالعات مشابه، برخی متغیر های فردی و شغلی می توانند بر تغییرات رفتار ایمنی اثرگذار باشند. بنابراین در نظر گرفتن این عوامل در طراحی برنامه های مختلف جهت ارتقاء عملکرد ایمنی، به بهینه شدن اقدامات کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: عملکرد ایمنی، قوانین ایمنی، رفتار نا ایمن، حوادث
  • غلامحسین حلوانی، امیر هوشنگ مهرپرور، فریماه شمسی، رضا رقیعی نیا، بهبود خانی موصلو، قاسم ابراهیمی * صفحات 32-44
    مقدمه
    امروزه به دلیل توسعه فناوری و خودکار سازی صنایع، حضور انسان در محیط های کاری کمتر شده است. علیرغم این کاهش چشمگیر، علت بیش از 80 درصد حوادث در صنایع نفت و گاز، اشتباه و خطای انسانی برآورد شده است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی کارمندان اتاق کنترل پالایشگاه پارسیان می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر، مطالعه ای توصیفی از نوع مقطعی می باشد که در اتاق کنترل شرکت پالایش گاز پارسیان اجرا شده است. این پژوهش در فاز اول با روش واکاوی سلسله مراتب وظایف (Hierarchical Task Analysis) و در مرحله بعد با استفاده از روش SHERPA به شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی پرداخته است.
    نتایج
    از مجموع 218 خطای شناسایی شده از تجزیه و تحلیل برگه های کار SHERPA، 145(5/66 درصد) خطا مربوط به خطاهای عملکردی، 61 (28 درصد) خطا مربوط به خطاهای بازدید، 4(8/1 درصد) خطا مربوط به خطاهای بازیابی، 6 (8/2 درصد) خطا مربوط به خطاهای ارتباطاتی و 2(9/ درصد) خطا مربوط به خطاهای انتخاب گزارش شد. همچنین 9/41 درصد از انواع پیامدهای ناشی از خطاها، پیامدهای شدید را تشکیل می دهند.
    نتیجه گیری
    مشهودترین خطاهایی که در اتاق کنترل شرکت پالایش گاز پارسیان رخ می دهد، مربوط به خطای عملکردی و بازدید بود. برای کاهش وقوع خطای شناسایی شده و محدود کردن پیامدهای ناشی از آنها، آموزش کارکنان و تدوین دستورالعمل های کاری، جهت نظارت و بازرسی دقیق اپراتورها و اقدام مناسب در صورت بروز نقص در اتاق کنترل، در اولویت اقدامات اصلاحی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، اتاق کنترل، روش HTA و SHERPA
  • منوچهر شیرازی*، هومان منوچهری، ویولت علی پور، سعید سعیدی مهر صفحات 98-112
    مقدمه
    دست یابی به الگوی جهت تسهیل بازگشت به کار در زنان نجات یافته از سرطان پستان از اهمیت زیادی برخوردار است. بدین جهت این پژوهش با هدف درک بهتر مفهوم بازگشت به کار پس از سرطان پستان و همچنین دستیابی به الگویی جهت تسهیل بازگشت به کار در زنان نجات یافته از سرطان پستان، انجام شده است.
    روش بررسی
    این مطالعه، یک تحقیق متاسنتز است که با استفاده از شیوه Noblit و Hare بر روی 15 مطالعه کیفی، انجام شده است. به منظور جستجوی مقالات از بانک های اطلاعاتیScopus ،Science Direct ، Pub Med، Google Scholar، SID، وMagiran استفاده شد. سپس، مطالعات کیفی مرتبط که واجد معیارهای مربوط به فرآیند اعتبار داده ها بودند، انتخاب شدند. در ادامه، درون مایه های آنها استخراج و تجمیع گردید. در مرحله بعد شباهت ها و تفاوت های موجود بین آنها برای تحلیل و تقلیل طبقات استفاده شد، سپس درون مایه های اصلی مشخص و ادغام گردیدند.
    نتایج
    الگوی طراحی شده جهت بازگشت به کار پس از ابتلاء به سرطان پستان از پنج سازه عمده تشکیل شده است که شامل: الگوی ارتباطی؛ سیستم حمایتی؛ انتظارات؛ محدودیت ها و سازگاری هستند. سازه های مختلف این الگو می توانند نقش تسهیل کنندگی و یا ممانعت کنندگی در فرآیند بازگشت به کار داشته باشند.
    نتیجه گیری
    بر اساس الگوی طراحی شده در این پژوهش، تاثیر سازه های الگوی ارتباطی، سیستم حمایتی، انتظارات و محدودیت ها بر روی یکدیگر، می تواند منجر به دستیابی سازگاری و تسهیل بازگشت به کار در بیمار نجات یافته از سرطان پستان شود.
    کلیدواژگان: الگو، سرطان پستان، بازگشت به کار، متاسنتز
  • |
    • Seyed Abolfazl Zakerian, Kamran Najafi *, Ruhollah Fallahmedvari, Mehdi Jahangiri, Hamed Jalilian, Raziyeh Azimipoor Pages 1-13
      ntroduction: In all over the world, one of the major problems in health care is medical errors, causing physical and psychological complications for patients, family and even the community. So, identification and assessment of human errors’ probability and their consequences in eye surgeries was the aim of this study.
      Methods
      This cross-sectional study was performed using PHEA technique. First, the goals and results of the research were fully explained to the surgeons and the operating room personnel, then, thorough direct observations of various eye surgeries, based on the analytical hierarchy technique (HTA), documentary registrations and interviews with the subjects were done; the hierarchical chart of the personnel and surgeons occupational tasks were arranged. Then, the standard worksheets for the PHEA technique filled out by the research team.
      Results
      Generally, 68 tasks and 187 sub tasks were identified and probable human error for them was 58%. A total of 132 error codes, including functional errors (67.42%), checking errors (14.39%), retrieval errors (5.31%), selection errors (9.1%), and communication errors (3.78%) were identified; any program error code was not detected. The highest percentage of errors was related to performance errors and the least to communication and program errors.
      Conclusion
      Results show that in many of studies on medical errors, as well as the present one, the incidence of human errors in eye surgery is high and in some cases there are very unpleasant consequences; and since, the most detected errors are of functional type. So, it should be prioritized in order to control and reduce medical errors.
      Keywords: Human error, Eye surgery, PHEA technique, Task analysis, HTA technique
    • Matin Nasr Esfahani, Ali Haghjoo, Hossein Danesh, Zahra Imanizadeh, Saber Mohammadi * Pages 14-21
      Introduction
      Daytime sleepiness is the most common daily manifestations of obstructive sleep apnea disorder that have a negative impact on many people's cognitive and behavioral performance. Patients who suffer from these disorders compared with healthy people exposed to increased risk of neuropsychiatric complications, driving accidents and occupational accidents that can reduce worker's ability to work. WAI (Work Ability Index) is an important and simple indicator that it can objectively measure the balance between work demand and the ability to work in workers.
      Methods
      This cross-sectional study has been done on 224 personnel in one of the South oil fields that have been randomly selected. All participants were asked to complete two questionnaires ESS (Epworth Sleepiness Scale) and WAI. The score of ≤ 13 for ESS questionnaire is considered as excessive daytime sleepiness and the score of ≥ 36 for WAI questionnaire was considered as poor ability to work.
      Results
      The mean index of WAI in this study was 40.22±5.48 and the mean score of ESS was 6.99 ± 4. The results of the statistical tests showed that there was a significant correlation between excessive daytime sleepiness and the ability to work in different age groups (p
      Conclusion
      In this study, the WAI index was at an acceptable level (36
      Keywords: Work ability index, Daytime sleepiness, Worker
    • Mohsen Mahdinia *, Shahram Arsang Jang, Abbas Sadeghi, Ali Karimi Pages 22-31
      Introduction
      Safety behavior is actual behaviors that done in accordance with safety instructions and it consists of both safety compliance and safety participant. Safety behavior assessment and identification of its related factors in the local labor communities is an important step in reducing accidents. This study aimed to evaluate the safety behavior and its predictive individual and occupational variables in different industries in Qom province.
      Materials And Methods
      This descriptive-analytic study was conducted on 279 employees in different industries of Qom province. Data were collected through the following questionnaires: the demographic and occupational questionnaire and the safety behavior questionnaire consisting of 12 items related to safety compliance and 11 items related to safety participation. Data analysis was performed using SPSS software (ver. 20), T test, ANOVA and multiple linear regressions.
      Results
      Mean and standard deviation of safety behavior were 3.79 and 0.66, respectively and was greater than the average scores intended for the questionnaire. Mean score of safety compliance and safety participation was 3.95±0.76 and 3.61±0.79, respectively. Three variables, including size of the industry, work experience and educational level have a significant relationship with safety behavior and explained 15.3% of the total variance.
      Conclusion
      According to the result of this study and other similar studies, some of the individual and occupational variables can affect safety behavior changes. Therefore, considering these factors in the design of programs for improving safety will help to improve safety performance.
      Keywords: Safety performance, Safety ruls, Unsafe behavior, Accident
    • Gholamhossein Halvani, Amir Houshang Mehrparvar, Farimah Shamsi, Reza Rafieenia, Behbood Khani Mouseloo, Ghasem Ebrahimi * Pages 32-44
      Introduction
      Today, due to the development of technology and automation of industries, the presence of humans in working environments has decreased. Despite this dramatic decline, the cause of more than 80 percent of the incidents in the oil and gas industry is related to human errors. The purpose of this research was to identify and evaluate the human errors of operators in control rooms working in the Parsian Gas Refinery company.
      Method
      This cross-sectional study was performed in the control rooms of Parsian Gas Refinery company. A hierarchical task analysis (HTA) was used in the first phase, and then, in the next step in order to the identification and assessment of the human errors, SHERPA method was performed.
      Results
      Among the total of 218 errors related to the analysis of the SHERPA worksheets, 145 errors (66.5 %) were related to action ones, 61 to (28%) checking errors, 4 (1.8%) to retrieval errors, 6 (2.8%) to communication errors and 2 (0.9%) to selection errors. Also, 41.9% of the errors caused severe consequences.
      Conclusion
      It can be concluded that the most prevalent errors are checking and action errors. Appropriate control measures, such as work instructions, staff training as well as employing inspection operators to monitor the performance should be considered as a priority to reduce the occurrence of any identified error or limit their consequences.
      Keywords: Human error, Control room, HTA method, SHERPA method
    • Manouchehr Shirazi *, Houman Manoochehri, Violet Alipour, Saeid Saeidimehr Pages 98-112
      Introduction
      Achievement to a model for facilitation of returning to work in female breast cancer survivors is high importance. Hence, the current study aimed to develop a better understanding of the return to work after breast cancer concept and developing a model for facilitation of return to work in female breast cancer survivors.
      Methods
      This study is a metasynthesis research, which implemented by Noblit and Hare method on 15 qualitative studies. Databases of Scopus, Science Direct, Pub Med, Google Scholar, SID, and Magiran were used for accessing to these studies. Then, related qualitative studies, including the criteria for the data validity were selected. In the following, their themes were extracted and pooled. The similarities and differences between them were used for the analysis and reduction the categories in the next stage, and then main themes were identified and integrated.
      Results
      Return-to-work model after breast cancer consisted of five constructs, including communication pattern, supporting system, expects, limitations and coping. Various constructs of this model can have the facilitator or barrier roles in the return-to-work process.
      Conclusion
      According to developed model in this research, the impact of model constructs, including communication pattern, supporting system, expects and limitations on each other, can lead to cope with and facilitate returning to work in female breast cancer survivors.
      Keywords: Model, Breast Cancer, Return to work, Metasynthesis