فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 52 (پاییز 1396)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 52 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • گیاه شناسی
  • بررسی اثر ویژگی های خاک و عوامل فیزیوگرافی بر پوشش گیاهی / مطالعه موردی: بخشی از مراتع منطقه حفاظت شده قمیشلو
    منصوره قوام*، سید امیر سیدباقری، میثم ندیمی شهرکی، مصطفی ترکش اصفهانی صفحه 3
    بیش تر مساحت کشور ایران شامل اکوسیستم های مرتعی است، که به دلیل نادیده گرفتن توان اکولوژیک و بهره برداری غیرمنطقی در معرض خطر قرار دارد. به منظور مدیریت صحیح این اکوسیستم ها، باید ارتباط بین عوامل بوم شناختی موجود در طبیعت شامل عامل های پستی و بلندی، اقلیم، خاک، پوشش گیاهی و موجودات زنده را شناخت. دراین تحقیق ارتباط بین گروه های اکولوژیک گیاهی و برخی از عوامل محیطی شاخص بخشی از منطقه حفاظت شده قمیشلو واقع در استان اصفهان در سال 1394 مورد مطالعه قرار گرفت. روش نمونه برداری تصادفی سیستماتیک بکار رفت بدین صورت که ابتدا در هر یک از چهار تیپ گیاهی در طول یک ترانسکت خطی و در پلات های دو مترمربعی (ابعاد 2×1 متر) درصد پوشش تاجی گونه ها به تفکیک به وسیله شاخص یک درصد برآورد گردید. برای تعیین ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک در هر تیپ یک پروفیل خاک حفر گردید و از افق های خاک نمونه برداری شد. تجزیه و تحلیل داده ها، با نرم افزار PC_ORD و روش PCA انجام شد. نتایج نشان داد که بین برخی ویژگی های خاک و پراکنش پوشش گیاهی رابطه وجود دارد و مهم ترین عواملی که بر پراکنش پوشش گیاهی تاثیر داشتند به ترتیب اهمیت شامل اسیدیته، درصد شن، آهک، نیتروژن و کربن آلی بودند.
    کلیدواژگان: آهک، پراکنش، پوشش گیاهی، فیزیوگرافی
  • معرفی فلور، شکل زیستی و پراکنش جغرافیایی و شناسایی گیاهان با پتانسیل دارویی / رویشگاه های جنس جاشیر (مطالعه موردی: نیمه جنوبی استان اردبیل)
    امیر میرزایی موسیوند*، اردوان قربانی، فرشاد کیوانبهجو، آزاد رستگار صفحه 15
    این تحقیق در نیمه جنوبی استان اردبیل در رویشگاه های جنس جاشیر صورت گرفت. نمونه های گیاهی موجود در منطقه طی فصل رویشی جمعآوری و بر اساس روش های متداول تاکسونومی گیاهی، تیره، جنس و گونه هر یک از آن ها تعیین و سپس گونه های دارویی و اندامهای مورد استفاده آن ها مشخص شد. بر اساس طبقه بندی IUCN و Red data book of Iran طبقات حفاظتی عناصر گیاهی بررسی شد. در مجموع 157 گونه متعلق به 92 جنس و 27 تیره شناسایی شد که بزرگ ترین تیره ها از لحاظ تعداد گونه؛Poaceae با 31 گونه (74/19 درصد)، Asteraceae با 23 گونه (64/14 درصد)، Lamiaceae با 20 گونه (74/12 درصد)، Fabaceae با 18 گونه (46/11 درصد) و Apiaceae با 10 گونه (37/6 درصد) میباشند. از نظر شکل زیستی 31/50 درصد همیکریپتوفیت، 93/29 درصد تروفیت، 10/12 درصد کامفیت، 45/4 درصد ژئوفیت و 21/3 درصد فانروفیت هستند. نتایج نشان داد که از نظر جغرافیای گیاهی اکثر گونه های گیاهان منطقه مورد مطالعه (96/64 درصد) مربوط به ناحیه ایرانی- تورانی میباشند. از 157 گونه گیاهی شناسایی شده، 76 گونه آن دارویی میباشند که به 22 تیره تعلق دارند و مهم ترین آن ها عبارت است از: تیره Lamiaceae با 16 گونه، Asteraceae با 13 گونه، Fabaceae با 9 گونه و همچنین Apiaceae با 5 گونه هستند. بررسی گونه های نادر و در معرض خطر انقراض نشان داد که 14 گونه در معرض خطر کم تر (LR)، دو گونه با کمبود داده (DD) و یک گونه آسیب پذیر (Vu ) در منطقه مورد بررسی حضور دارند.
    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، پراکنش جغرافیایی، گیاهان دارویی، طبقه حفاظتی، استان اردبیل
  • رضا اسماعیل نیا طالمی*، کمال الدین ناصری صفحه 35
    الگوی پراکنش گیاهان یکی از مهم ترین ویژگی های جوامع گیاهی است که مفهوم آن، مربوط به شرایط قرار گرفتن یک گونه و توزیع آن در یک جامعه‏ گیاهی می باشد. هدف این پژوهش بررسی وضعیت و الگوی پراکنش گیاه علف باغ (Dactylis glomerata (L).) است، با فرض بر این که میزان تراکم این گیاه دارای یک روند می باشد. منطقه مورد مطالعه در شمال استان خراسان رضوی و در 30 کیلومتری جنوب شهرستان درگز واقع شده است. نمونه برداری به روش سیستماتیک تصادفی در سه دامنه رو به شمال انجام شد. ابتدا دامنه به سه زیردامنه، شامل تراکم زیاد، تراکم متوسط و تراکم کم (از بالا به پایین دامنه) می باشد. در هر زیر دامنه، نمونه برداری 5 پلات 1×2 به صورت تصادفی و 1 ترانسکت 30 متری که بر روی هر ترانسکت 10 نقطه به صورت تصادفی انتخاب شد، آماربرداری صورت پذیرفت. در مجموع از 45 پلات و 9 ترانسکت در منطقه فوق برای نمونه برداری استفاده شد. شاخص های استفاده شده در این تحقیق به ترتیب، شاخص فاصله ای جانسون- زیمر و شاخص ابر هارت و شاخص های کوادراتی موریسیتا و موریسیتای استاندارد است. بررسی و تحقیق انجام شده در منطقه شکراب پارک ملی تندوره نشان داد که الگوی پراکنش گیاه مذکور با هر دو شاخص جانسون- زیمر و شاخص ابرهارت دارای الگوی پراکنش کپه ای است. شاخص های موریسیتا و موریسیتای استاندارد الگوهای پراکنش متفاوتی از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: الگوی پراکنش، موریسیتا، شاخص فاصله ای، علف باغ، پارک ملی تندوره
  • محیط زیست
  • مهری سلیمی*، محمدعلی بهمنیار، مهدی قاجارسپانلو صفحه 45
    با توجه به مساله آلودگی ناشی از فلزات سنگین از جمله سرب و کادمیوم و خطرات ناشی از این آلودگی برای گیاهان و در نتیجه انسانها، پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تجمع این دو فلز در خاک و گیاه یونجه در حاشیه جاده ساوه- همدان انجام شد. بدین منظور نمونه های خاک و گیاه در سال 1391 از فواصل 10، 20، 40، 80، 160 و 240 متری حاشیه جاده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی جمع آوری شد. مقایر عناصر سرب و کادمیوم کل و قابل جذب در خاک و همچنین غلظت سرب و کادمیوم در ریشه و اندام هوایی یونجه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد مقدار سرب کل و قابل جذب خاک در فاصله 10 متری از حاشیه جاده به ترتیب 3/3 و 22 درصد بیش تر از مقدار آن در فاصله 240 متری است. بیش ترین مقدار سرب در اندام هوایی و ریشه، در فاصله 10 متری از حاشیه جاده بدست آمده که به ترتیب 6/31 و 5/30 درصد بیش تر از مقدار آن ها در فاصله 240 متری می باشد. بیش ترین مقدار کادمیوم موجود در اندام هوایی و ریشه یونجه در دورترین فاصله از جاده یعنی 240 متری مشاهده شد. همچنین تجمع سرب در اندام هوایی بیش تر از ریشه می باشد. فاکتور انتقال سرب در تمامی فواصل بالاتر از یک بوده اما کادمیوم دارای فاکتور انتقال کم تر از یک می باشد. لذا تغذیه دام ها از اندام هوایی این گیاه در محیطهای آلوده میتواند سلامت این دامها و در نهایت انسانها را تهدید کند.
    کلیدواژگان: حاشیه جاده، سرب، کادمیوم، وسایل نقلیه، یونجه
  • فیزیولوژی گیاهی
  • سیدافشین حسینی بلداجی*، رضا حسن ساجدی، بابک باباخانی صفحه 59
    به منظور بررسی تاثیر تنش شوری بر برخی پاسخ های فیزیولوژیک ارقام گیاه یونجه، آزمایش فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با استفاده از دو رقم یونجه در سه سطح نمک در کنار گروه کنترل انجام گرفت. در این مطالعه گیاهان در محلول نیم قدرت هوگلند به عنوان گروه شاهد کشت شدند. سطوح 100، 150 و 200 میلی مولار نمک با اضافه کردن مقادیر مناسب کلریدسدیم به محلول هوگلند نیم قدرت تهیه شد. تاثیر سطوح مختلف نمک بر طول ریشه، طول ساقه، نسبت ریشه به ساقه، درصد آب برگ ها، محتوی کلروفیل برگ ها، میزان سدیم، پتاسیم و کلر ریشه و برگ و نسبت سدیم به پتاسیم برگ مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش میزان نمک محیط، طول ریشه و طول ساقه در هر دو رقم کاهش یافت. اما نسبت ریشه به ساقه تفاوت معنی داری نداشت (p≤0.05). میزان یون های سدیم و کلر ریشه ها و برگها افزایش یافته در حالی که میزان پتاسیم کاهش یافت. نسبت سدیم به پتاسیم برگ نیز افزایش یافت (p≤0.05). میزان افزایش یا کاهش این فاکتورها در دو رقم با یکدیگر متفاوت می باشد. همچنین محتوی آب برگ ها نیز کاهش یافت به طوری که میزان کاهش در رقم دیابلورده به طور معنی داری بیش تر از رقم یزدی بود (p≤0.05). بر اساس این نتایج رقم یزدی با جذب پتاسیم با کارایی بالاتر می تواند میزان یون های سدیم و کلر ریشه ها و برگ ها را در سطوح پایین تری نگه داشته که این موضوع به حفظ آب برگ ها و مقاومت گیاه در برابر شوری به گیاه کمک می کند.
    کلیدواژگان: شوری، محتوی آب برگ، محتوی یونی، محتوی کلروفیل، یونجه
  • لیلا حسنی رضایی*، سیدمصطفی حسینی مزینانی صفحه 73
    سیستم ریشهای قوی در گیاه عامل مهمی است که آب و مواد غذایی را برای گیاهان فراهم می کند و در تولید عملکردهای بیش تر نقش بسزائی دارد. اطلاعات محدودی درباره رابطه بین ویژگی های ریشه برنج و جذب وجود دارد. به منظور بررسی تفاوت های خصوصیات ظاهری ریشه چهار رقم برنج ایرانی (خزر، شیرودی، طارم محلی و پویا) و رابطه آن ها با جذب عناصر غذایی آزمایشی در شرایط گلخانه انجام شد. خصوصیات ظاهری ریشه شامل ضخامت، مجموع طول، حجم و تعداد انشعاب ریشه اندازه گیری شد. پس از برداشت محصول مقدار جذب عناصر در اندام گیاه (کاه و دانه) اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که اختلاف معنی داری در طول، مساحت، حجم، ضخامت و تعداد انشعاب ریشه بین ارقام برنج وجود دارد. بیش ترین عناصر موجود در گیاه (فسفر، پتاسیم، نیتروژن، کلسیم، منیزیم و آهن) در رقم شیرودی و کم ترین آن ها ارقام طارم و پویا مشاهده شد. ارقام شیرودی و خزر با خصوصیات برتر ریشه (تعداد انشعابات و مساحت سطح ریشه) نشان دادند که توانایی خوبی در جذب عناصر از خاک دارند.
    کلیدواژگان: برنج، ویژگی های ظاهری ریشه، عناصر غذایی
  • سعید صادق زاده حمایتی*، داریوش طالقانی صفحه 83
    از جمله اهداف به نژادی در چغندرقند (Beta vulgaris)، معرفی رقم هایی است که در شرایط تنش خشکی، کاهش عملکرد کم تری داشته باشند. در این تحقیق، تعداد 29 اوتایپ چغندرقند به همراه رقم شاهد متحمل خارجی (IR7) و رقم حساس (191) و ژنوتیپ های 30908، 31290، 31291 و 31292 همراه با توده علوفه ای 7221 در آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی مطهری در سال 1391 مورد ارزیابی قرار گرفتند. کرت اصلی به تنش (شامل دو سطح آبیاری نرمال و اعمال تنش) و کرت های فرعی به ژنوتیپ های مورد مطالعه اختصاص یافت. در هر دو شرایط، آبیاری تا مرحله تنک و وجین (استقرار بوته ها) به طور معمول انجام اما آبیاری های بعدی در شرایط تنش بر اساس 270 میلی متر و در شرایط بدون تنش بر اساس 90-80 میلی متر تبخیر از تشتک تبخیر صورت گرفت. نتایج نشان داد میانگین عملکرد ریشه، شکر خام و شکر سفید در واکنش به تنش، به ترتیب معادل 59، 72 و 76 درصد کاهش یافت. معنی دار شدن اثر ژنوتیپ و اثرمتقابل تنش و ژنوتیپ بر خصوصیات کمی محصول حاکی از تنوع وسیع مواد ژنتیکی در واکنش نسبت به تنش خشکی بود. در شرایط تنش، عملکرد ریشه در اوتایپ های 2، 3، 5، 7، 10، 13، 16 و 26 نسبت به سایر مواد برتری معنی دار نشان داد. این درحالی بود که با اعمال تنش، عملکرد شکر خام و شکر سفید کلیه مواد ژنتیکی مورد مطالعه در یک گروه آماری قرار گرفتند.‬‬‬‬‬‬‬ در کل، تولید لاین های چغندرقند با تحمل به خشکی امیدوار کننده می باشد.
    کلیدواژگان: تحمل خشکی، تنش خشکی، چغندرقند، صفات کمی، لاین اوتایپ
  • حسین مرکی*، عادل سپهری، علی جعفری مفیدآبادی صفحه 101
    گیاه خارشتر (Alhagi camelorum F.) یکی از گونه های گیاهی سازگار با مناطق خشک و نیمه خشک است. به جهت تولید علوفه، حفاظت خاک و ارزش دارویی اهمیت دارد. در طبیعت درصد جوانه زنی بذر این گیاه کم است. هدف این تحقیق، بررسی غلظت و مدت زمان های مختلف اسید سولفوریک در شکست خواب و جوانه زنی بذر خارشتر است. بذور این گونه از رویشگاه طبیعی آن در آق- قلا، استان گلستان جمع آوری شدند. جوانهزنی بذور خارشتر در دو غلظت اسید سولفوریک (75 و 98 درصد) و مدت زمان های مختلف در هر کدام از غلظت ها، با 5 عدد تکرار بررسی شد. نتایج این بررسی نشان داد اثر غلظت و مدت زمان های مختلف تیمار بذر با اسید سولفوریک بر درصد جوانه زنی بذر این گیاه معنی دار است. بیش ترین درصد جوانه زنی (6/76 درصد) در تیمار بذر با اسید سولفوریک 98 درصد به مدت 10 دقیقه بدست آمد. با افزایش زمان تیمار بذر در اسید سولفوریک 75 درصد تا 15 دقیقه، جوانه زنی بذر و سایر صفات نظیر، طول ریشه چه، ساقه چه و گیاه چه، سرعت جوانه زنی و شاخص بنیه بذر افزایش یافت. با افزایش مدت زمان در اسید سولفوریک 75 درصد تمامی صفات اندازه گیری شده روند نزولی داشتند. در تمامی پارامترهای اندازه گیری شده کم ترین میزان در تیمار شاهد بدست آمد.
    کلیدواژگان: خارشتر، شکست خواب بذر، جوانه زنی، خراش دهی، اسید سولفوریک
  • الهام اسدی کرم*، آدریانا باسیل صفحه 113
    هیدروژنسولفید یکی از مهم ترین مولکول های سیگنالینگ می باشد که در بسیاری از فرایندهای مقاومت به تنش گیاهان دخالت دارد از این رو به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار سدیم هیدروسولفید، ترکیب رهاکننده هیدروژن سولفید، بر کاهش خسارت آرسنیک برگیاهچه های کلزا، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا« تصادفی با سه تکرار در سال 1394 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد. آزمایش شامل دو فاکتور کاربرد سدیم هیدروسولفید (شامل کاربرد و عدم کاربرد سدیم هیدروسولفید) و غلظتهای مختلف آرسنیک (شامل صفر، 100 و 200 میکرومولار) بود. نتایج نشان داد که افزایش غلظت آرسنیک کاهش وزن تر اندام هوایی و میزان کلروفیل گیاهچه های کلزا را در پی داشت، این در حالی بود که میزان مالوندیآلدهید، پرولین، پراکسید هیدروژن و فعالیت آنزیم های آنتیاکسیدانی کاتالاز، آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز در گیاهچه های کلزا با افزایش همراه بود. پیش تیمار گیاهان با سدیم هیدروسولفید در مقایسه با عدم کاربرد آن افزایش وزن تر گیاهچه، میزان کلروفیل، پرولین، فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی و کاهش میزان مالوندیآلدهید و پراکسید هیدروژن گیاهچه های کلزا را به دنبال داشت. به طور احتمالی هیدروژن سولفید از طریق ارتباط با مسیرنیتریک اکسید باعث افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیداتیو شده و در نتیجه گیاه را در مقابل آسیب اکسیداتیو ناشی از سمیت آرسنیک محافظت مینماید.
    کلیدواژگان: آرسنیک، پراکسیداسیون لیپید، سدیم هیدروسولفید، کلزا، نیتریک اکسید، هیدروژن سولفید
|
  • M.Ghavam*, S.A.Seiedbagheri, M.Nadimi Shahraki, M.Tarkesh Esfahani Page 3
    Most of Iran's area includes rangeland ecosystems, which are at risk due to the lack of ecological capability and irrational exploitation. In order to properly manage these ecosystems, the relationship between the ecological factors in nature, including elevation factors, climatic conditions, soil, vegetation, and living organisms should be known. In this research, the relationship between plant ecological groups and some of the environmental factors of a part of Qomishlou protected area in Isfahan province was studied in 2015. The systematic random sampling method was used. First, the crown cover percentage of the species was estimated by a 1% index in each of the four vegetation types along a linear transect and in 2-square-meter plots (2×1 meters). To determine the physical and chemical characteristics of soil, a soil profile was drilled in each type and was sampled from soil horizons. Data analysis was performed using PC_ORD software and PCA method. The results showed that there is a relation between some soil factors and the distribution of vegetation, and the most important factors influencing the distribution of vegetation are acidity, gravel percentage, lime, nitrogen, and organic carbon.
    Keywords: Lime, Distribution, Vegetation, Physiography
  • A.Mirzaei Mossivand*, A.Ghorbani, F.Keivan Behjou, A.Rastegar Page 15
    The present study was done in the southern part of Ardabil province in the habitats of Prangos genera. Plant samples in the region were collected during the growth season and detected based on plant taxonomical methods, and the medicinal species and the used tissues were identified. Based on IUCN classification system and Red data book of Iran, the conservative class of plant elements was investigated. Totally, 157 species belonging to 92 genus and 27 families were detected. The biggest families based on the number of species were: Poaceae with 31 species (19.74%), Asteraceae with 23 species (14.64%), Lamiaceae with 20 species (12.74%), Fabaceae with 18 species (11.46%), and Apiaceae with 10 species (6.37%). Regarding to life-form, 50.31% of species were Hemicriptophyte, 29.93% were Trophyte, 12.10% were Camephyte, 4.45% were geophyte, and 3.21% were Phanerophyte. The results indicated that most of species (64.96%) in the study area belonged to Irani-Torani region. Of the 157 identified species, 76 were medicinal belonging to 22 genus and the most important ones include: Lamiaceae with 16 species, Asteraceae with 13 species, Fabaceae with 9 species, and Apiaceae with 5 species. Investigating the rare and endangered species indicated that 14 species fell into less endangered (LR) category, 2 species were in the limited data (DD) category, and one species belonged to the vulnerable (VU) group.
    Keywords: Flora, Life forms, Geographical dispersion, Medical plants, Conservative class, Ardabil province
  • R.Esmaeilnia Talemi*, K.Naseri Page 35
    The distribution pattern is one of the most important features of plant communities which refers to the condition and distribution of a species within a plant community. This study aims at investigating the distribution pattern of Orchard grass (Dactylis glomerata) assuming that the density of the plant is procedural. The study area was located in Northern Khorasan province, 30 km from the south of Dargaz. A systematic random sampling method was used to collect samples from three Northward ranges. Each domain was divided into three sub-domains, including high density, medium density, and low density (from high to low range). In each sub-domain, the random sampling was carried out from five plots (2×1) and one 30-meter transect which contained 10 randomly selected spots. A total of 45 plots and 9 transects were used to sample the region. Indices used in this study included Johnson-Zimmer distance index and the quadrate indices of Eberhart and the standard Morisita. The experiment carried out in Shekarab region of Tandoureh National Park revealed that this plant has a clumped distribution pattern based on Johnson-Zimmer and Eberhart indices. Morisita indices and standard Morisita showed different distribution patterns.
    Keywords: Distribution pattern, Morisita, Distance index, Dactylis glomerata, Tandoureh National Park
  • M.Salimi*, M.A.Bahmanyar, M.Ghajar Sepanlo Page 45
    Considering the contamination resulting from heavy metals including Pb and Cd and the challenges of such contamination for plants and human beings, the present experiment was carried out to investigate the amount of the accumulation of these two metal types in the soil and alfalfa plant growing on the sidelines of Saveh-Hamedan road. Soil and plant samples were collected from the 10-, 20-, 40-, 80-, 160-, and 240-meter distances from the roadsides in 2012, following a randomized complete block design. The total amount of Lead and Cadmium absorbed in soil together with the concentration of these two metal types in the root and shoot of alfalfa plant were measured. The results indicated that the total and available amounts of Lead in the soil, 10 meters away from the roadside, were respectively 3.24% and 21.69% more than the amount obtained from the soil 240 meters away. The highest amount of Lead in the root and shoot of the plant was obtained from the 10-meter distance from the roadside which was respectively 6.31% and 5.30% more than the amount obtained from a 240-meter distance. The highest amount of Cadmium in the shoot and root of alfalfa belonged to the 240-meter distance from the roadside. Additionally, Lead accumulation in the shoot was more than the root. The factor of Pb transfer was above one across all seasons while Cadmium had a transfer factor below one. Accordingly, livestock feed from the shoot of this plant in contaminated environments threatens livestock’s and consequently human’s health.
    Keywords: Roadside, Lead, Cadmium, Vehicles, Alfalfa
  • S.A.Hosseini Boldaji*, R.Hassan Sajedi, B.Babakhani Page 59
    To investigate salt stress effects on physiological responses of alfalfa cultivars, a factorial experiment based on completely randomized block design was carried out using two (Yazdi and Diabolourde) cultivars in three levels of salt along with the control group. In this study, plants were grown in Hoagland half strength solution as control. Three levels of salt solution containing 100, 150, and 200 mM salt were obtained by adding appropriate amounts of NaCl as saline treatments to the Hoagland half strength solution. The effects of varying salinity levels on root length; shoot length; root to shoot ratio; relative water content (RWC); chlorophyll content; the sodium, potassium and chloride ions contents of roots and leaves; and Na to K ratio of leaves were investigated. The results showed that root and shoot lengths decreased in both cultivars under salt stress while root to shoot ratio did not make significant change (p≤0.05). The amounts of sodium and chloride ion contents of roots and leaves increased while their potassium content decreased under salt stress condition. The sodium to potassium ratio of leaves increased while their relative water contents reduced in both cultivars. The changes of mentioned factors differed between sensitive and tolerant cultivars (p≤0.05). According to results, Yazdi cultivar can uptake potassium in a more efficient manner compared to Diabolourde cultivar, which means Yazdi cultivar can keep the Na to K ratio of leaves at significantly lower levels. This ability helps Yazdi cultivar to maintain water content and makes it more tolerant against salinity.
    Keywords: Salinity, Relative water content, Ions contents, Chlorophyll content, Alfalfa
  • L.Hassani Rezaei*, S.M.Hosseini Mazinani Page 73
    Strong root system is an important factor in providing water and nutrients for plants and producing higher yield. Information on the relationship between rice root characteristics and nutrients’ uptake is scarce. To examine the differences in the root architecture of four Iranian rice cultivars (Khazar, Shirudi, Tarom and Puya) and their relation to nutrient uptake, an experiment was carried out under the greenhouse condition. The root parameters including thickness, total root length, root volume, root diameter, and the number of forks were measured. The results indicated that there was a significant difference in the length, area, volume, thickness, and the forks of the root in different rice cultivars. The highest and lowest amount of nutrients (phosphor, potassium, nitrogen, calcium, magnesium, and iron) belonged to Shirudi and Tarom cultivars, respectively. The Shirudi and Khazar cultivars with outstanding root characteristics i.e., the number of root forks and area, have a good potential for the uptake of nutrients from the soil.
    Keywords: Rice, Root Architecture, Nutrients
  • S.Sadeghzadeh Hemayati*, D.Taleghani Page 83
    One objective of drought resistance breeding of sugar beet is to introduce cultivars with lower yield loss under drought stress. In this study, 29 sugar beet O-type lines together with a tolerant foreign cultivar as control (IR7); a susceptible genotype (191); genotypes 30908, 31290, 31291, and 31292; and forage beet bulk 7221 were evaluated in a split-plot experiment on the basis of a Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications in Motahari Research Station in 2012. The main plot was devoted to stress (at two levels of normal irrigation and stress application) and the sub-plots were devoted to 36 lines and cultivars under study. Under both conditions, the plots were normally irrigated until thinning and plant establishment and then, they were irrigated on the basis of about 80-90 and 270 mm evaporation from evaporation pan under normal and stress conditions, respectively. The results indicated that mean root, raw sugar, and white sugar yield decreased by 59, 72, 76% respectively in response to drought stress. The significance of the effect of genotype and the interaction between stress and genotype on crop quantitative traits show the wide diversity of genetic materials in terms of the response to drought stress. Under drought stress, O-type lines 2, 3, 5, 7, 10, 13, 16 and 26 had significantly higher root yield. However, no significant difference was observed among genotypes in terms of raw and white sugar yield. In conclusion, the development of sugar beet lines tolerant to drought appears to be promising.
    Keywords: Drought tolerance, Drought stress, Sugar beet, Quantitative traits, O-type line
  • H.Maraki*, A.Sepehry, A.Jafarri Mofidabadi Page 101
    Camel thorn (Alhagi camelorum F.) is one of the plant species which is compatible with arid and semi-arid areas. It is also very important because of its use as forage, its role in soil protection, and its medicinal value. The germination rate of this plant is low in the nature. This study aims at analyzing the concentration and different times of sulfuric acid on breaking the dormancy and germination of Camel thorn. The seeds of this plant were collected from its original habitat in Aq-Qala, Golestan province. Camel thorn germination was analyzed in two concentrations (75% and 98%) and different times in each concentration, with five replications. The results indicated that the effect of concentration and different time treatments with sulfuric acid on seed germination of this plant were significant. The highest germination percentage (76.6%) belonged to the seeds in 98% sulfuric acid treatment within the 10-minute period. By increasing the time of seed treatment with 75% sulfuric acid up to 15 minutes, seed germination and other traits including the length of radicle, plumule, and seedling; germination speed; and seed vigor increased. By increasing the time of 75% sulfuric acid treatment all traits decreased. In all the measured parameters, the minimum amount belonged to the control treatment.
    Keywords: Camel thorn, Seed dormancy breakage, Germination, Scarification, Sulfuric acid
  • E.Asadi Karam*, A.Basil Page 113
    Hydrogen sulfide is one of the most important signaling molecules involved in many processes of plant stress resistance. Thereby and in an attempt to investigate the priming effect of sodium hydrosulfide, hydrogen sulfide-releasing compound, on reducing arsenic in Canola seed, a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was conducted in the research laboratory of Kerman University of Shahid Bahonar in 2015. The experiment included two factors i.e., the use of sodium hydrosulfide (including the application and non-application of Sodium hydrosulfide) and different concentrations of arsenic (including 0, 100, and 200 μM). The results showed that increasing the concentrations of arsenic and shoot fresh weight reduced the Chlorophyll content in canola plants, while the amount of MDA, proline, hydrogen peroxide and the activity of the antioxidant enzymes of catalase, ascorbate peroxidase and guaiacol peroxidase increased. The pretreatment of the plants with sodium hydrosulfide compared to its non-application condition resulted in an increase in the fresh weight, the amount of photosynthetic pigments, proline, the activity of antioxidant enzymes; while it reduced the amount of malondialdehyde and hydrogen peroxide in canola plants. Possibly, hydrogen sulfide increases the activity of anti-oxidative enzymes through connecting with nitric oxide and as a result protects the plant against oxidative damage caused by the toxicity of arsenic.
    Keywords: Arsenic, Lipid peroxidation, Sodium hydrosulfide, Canola, Nitric oxide, Hydrogen sulfide