فهرست مطالب

کاشان شناسی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1395)

مجله کاشان شناسی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رضا نوری شادمهانی، علی مولودی آرانی صفحات 3-19
    مزرعه نجف آباد در هفت کیلومتری شمال شهرستان آران وبیدگل و در حاشیه غربی دشت کویر و جنوب دریاچه نمک قرار گرفته است. در این مزرعه، محوطه ای به ابعاد 800 متر طول (شرقی غربی) و 594 متر عرض )شمالی جنوبی( از سوی شهرداری مرکزی آران وبیدگل برای انتقال کارگاه های مشاغل مزاحم شهری خریداری شده است. براساس نظر کارشناسان اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی این شهرستان، این قطعه خریداری شده، مشکوک به محوطه تاریخی بود. بدین سبب برای حل این مشکل و رفع اختلاف میان اداره میراث فرهنگی و شهرداری آران وبیدگل، انجام پروژه گمانه زنی باستان شناسی ضروری بود. پرسش اصلی کاوشگران آن بود که حجم گسترده داده های سطحی می تواند گواه وجود یک محوطه تاریخی در این محدوده باشد؟ بدین منظور این گمانه زنی با هدف روشن ساختن ماهیت محوطه و گاه نگاری احتمالی آن آغاز شد. بر این اساس، پس از بررسی کل دشت و بررسی پیمایشی محوطه، با درنظرگرفتن احتمالات گوناگون، یازده گمانه حفر شد. پس از اتمام پروژه گمانه زنی روشن شد هیچ کدام از گمانه ها دربردارنده سازه معماری یا لایه فرهنگی نیستند، اما در همه آن ها لایه های خاکرفت و آبرفت بخش اصلی لایه بندی گمانه ها را در برمی گیرد. نتیجه نهایی آنکه به احتمال فراوان، حجم وسیع داده های باستان شناسی سطحی در این محوطه، در اثر سیلاب های سالیان متمادی از مناطق بالادست به این دشت منتقل شده است.
    کلیدواژگان: آران وبیدگل، نجف آباد، داده های سطحی، خاکباد، سیلاب، گمانه زنی
  • حمیدرضا جیحانی، محمدعلی زاغیان، زهرا کاکش پور، وحید میرزایی گودرزی صفحات 20-41
    کشاورزی در منطقه کاشان از گذشته های دور، فعالیتی دامنه دار و وسیع بوده و به شکل گیری سنت ها و فنون محلی منجر شده است. سنت ها و فنون یادشده در ارتباط با نحوه معیشت حاصل از زراعت، سامانه ای را شکل داده است که به واسطه ارزش های آن به عنوان میراث کشاورزی قابل شناسایی است. این میراث از ابعاد کالبدی قابل توجهی برخوردار است؛ زیرا هم شکل مزارع و خصوصیات آن ها و هم نحوه استقرار و بناهای مرتبط با مزارع قابل توجه اند. بررسی های صورت گرفته نشان می دهد که بسیاری از مزارع که ممکن است محصور یا بدون حصار باشند، شامل بناهایی نیز می شوند که درون یا گاه بیرون مزارع ساخته شده اند. گذشته از بناهای درون مزارع محصور که متصل به حصار نیز هستند، گونه هایی از کوشک های زراعی قابل شناسایی است که در میان یک مزرعه محصور و گاه میان مجموعه ای از مزارع غیر محصور قرار گرفته اند. در حال حاضر، بسیاری این ابنیه از یادها رفته اند و در حال تخریب اند. ارزش های مستتر در میراث کشاورزی منطقه و همچنین نشانه هایی که این بناها از نحوه کشاورزی و کار بر روی زمین زراعی آشکار می کنند، لزوم توجه به این بناها و حفاظت از آن ها را یادآور می شود. برای این منظور، نخست باید به این پرسش پاسخ داد که بناها و کوشک های زراعی به عنوان یکی از شاخص ترین عناصر تبیین کننده برخی ابعاد کالبدی میراث کشاورزی منطقه، چه ویژگی های مشترکی دارند؟ این مقاله در پی طرح این پرسش است و هدف از انجام این پژوهش، شناخت برخی از این بناهای ارزشمند و تاکید بر لزوم حفاظت از منظر کشاورزی این منطقه است. بخش اصلی این پژوهش بر پایه مشاهدات و برداشت های میدانی صورت گرفته و تلاش شده است که یافته ها با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و همچنین بررسی عکس های هوایی تکمیل شده و مورد ارزیابی قرار گیرند. نتایج بررسی ها نشان می دهد که مزارع بررسی شده دربردارنده بناهایی درون حصار خود یا بیرون از محدوده خود هستند. این بناها گاه به صورت کوشک هایی ساخته شده اند و بهره گیری از مناظر درون مزرعه یا دشت را فراهم می کرده اند.
    کلیدواژگان: میراث کشاورزی، منظر کشاورزی، کوشک های زراعی، منطقه آران وبیدگل
  • بهرخ برومندی صفحات 42-61
    بی تردید یکی از مسائل بسیار مهمی که کشور ما با آن روبه روست، مسئله خشکسالی و کم آبی است. کارشناسان و متخصصان مرتبط با موضوع، گرم شدن تدریجی کره زمین، برداشت های بی رویه از آب های زیرزمینی، انتقال آب های بین حوزه ای، تغییر الگوی کشت و برخی سدسازی های بدون کارشناسی و... را در کشور ما که اصولا جزو دسته کشور های خشک و کم آب جهان محسوب می شود، از علل تشدیدکننده آن برمی شمارند و این خطر تهدید کننده را بارها و بارها گوشزد کرده اند. از آنجایی که آبادانی از وجود و حضور نعمت خدادادی آب سرچشمه می گیرد، هرجا که چشمه ای، رودی، قناتی و باریکه آبی و... بوده است در کنار یا نزدیک به آن ها زیستگاه های انسانی و مزارع و باغات شکل گرفته است. دیرپایی آب های هر حوزه ای، راز دیرپایی سکونتگاه ها و ایجاد مزارع و باغات همچنین ایجاد راه های ارتباط بین آن ها و شکوفایی فرهنگ و تمدن در آن حوزه بوده است که به دستاورد های هنری و معماری وهمچنین آداب ورسوم مرتبط با آن نیز منجر شده است. حوزه1 آبریز دشت فین کاشان یکی از این نمونه هاست که سابقه بسیار دیرین زیست و حضور باغات و مزارع کهن را در خود دارد و تمدن های درخشان خود را مدیون چشمه ها، رودهای فصلی، قنوات و آبراهه های موجود در آن بوده است. با امید به اینکه همگان به ضرورت خفاظت از آب های زیرزمینی و چشمه ها و لای روبی و مرمت قنوات آن توجه داشته باشیم و شواهد تمدنی و زیستی برخاسته از آن، همچنین سنت های بومی باغبانی و زراعت آن را (در کنار روش های نوین کارآمد) و نیز هنر و معماری ارزشمند آن را، نعمت های این سرزمین دانسته و آن ها را پاس بداریم.
    کلیدواژگان: حوزه، دشت، ساختار، زیست، فین
  • محمد مشهدی نوش آبادی، فریبا حیدری خان محمد، ریحانه نجفی مقدم نژاد صفحات 62-77
    باغ ایرانی یکی از مهم ترین عناصر معماری و تمدن ایرانی است و همچنان هویت خود را به عنوان گونه ای مهم از باغ های جهانی حفظ کرده است. امروزه در گوشه کنار ایران، باغ های تاریخی فراوانی به چشم می خورد که کمتر موردتوجه قرار گرفته و رو به ویرانی نهاده اند. یکی از باغ های زیبای تاریخی بازمانده از دوره قاجاری، باغ و عمارت مبارک آباد در نزدیکی روستای ورکان، از مناطق مهم باستانی و تاریخی بخش کوهستانی شهرستان کاشان واقع است. بنای اصلی این باغ، کوشک دوطبقه میانی است با طراحی بدیع که در دو طبقه و تقریبا به صورت متقارن ساخته شده است. در طبقه همکف حوضخانه ای هشت ضلعی است به علاوه دالان، راه پله، اتاق های جانبی و دو ایوانچه. طبقه اول بنا نیز شامل شاه نشین، دو اتاق نشیمن در طرفین و ایوان هایی متصل به هم در حول آن هاست. دیگر عناصر باغ به جز بستر طبیعی مشتمل است بر دیوارها و برج های کوچک، قنات و سلخ و بنای ضلع جنوبی. این مقاله ضمن معرفی این عناصر به تزیینات و اندودهای بنا، تغییرات ایجادشده در باغ و مرمت آن، سازمان باغ، نوع درختان باغ و نحوه آبیاری درختان آن ها پرداخته است. خوشبختانه به واسطه علاقه مندی و توجه و اهتمام مالک فعلی باغ به مرمت و حفظ آن، چشم انداز روشنی برای آینده آن متصور است.
    کلیدواژگان: ورکان، باغ مبارک آباد، کوشک، سازمان باغ
  • محمدحسن طالبیان، پوراندخت ارزانی صفحه 78
    اولین گام در حفظ میراث معماری و شهرسازی باقی مانده، شناسایی و معرفی دانه های ارزشمند و ساختار شهری آن هاست. فین کاشان ازجمله مناطقی است که دارای بافت تاریخی ارزشمند بوده و همچون بسیاری از بافت های شهری و روستایی، این روزها در معرض جدی و روزافزون تغییر و تحولات چهره بافت و ساخت وسازهای جدید قرار دارد. در این پژوهش سعی شده است تا با معرفی یکی از دانه های ارزشمند بافت فین بزرگ و اهمیت آن در معرفی سیر تحول معماری و مهندسی ایرانی، قدمی برای شناخت این منطقه برداشته شود. حوضخانه همایون فال از نمونه های ارزشمند و تاریخی منطقه فین بزرگ محسوب می شود که با از دست دادن بخش هایی از بافت اطراف خود و همچنین بروز تغییراتی ناشی از دخل و تصرفات انسانی در کاربری و کالبد خود در دهه های اخیر، همچنان پابرجاست و به عنوان یک نمونه معماری مرتبط با آب، در به خدمت درآوردن عناصر طبیعت برای آسایش بیشتر آدمی خودنمایی می کند. در این میان ابتدا به معرفی بستر منطقه فین، عوارض و عناصر طبیعی و سابقه تاریخی آن، سپس به معرفی کالبدی و ساختاری بنا به همراه مدارک تصویری، اسناد و مدارک تهیه شده از آن، و در پایان، در پی شناخت کامل تر بناهای حوضخانه ای به مقایسه دو بنای حوضخانه ای دیگر در منطقه کاشان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: حوضخانه، حوضخانه همایون فال، منطقه فین، چشمه سلیمانیه، باغ سازی
  • روح الله تعظیمی فر صفحات 98-109
    راوند از توابع شهرستان کاشان است که به دلیل ویژگی های آب وهوایی، باغ های متعددی در آن قرار گرفته است. در تعدادی از این باغ ها عمارت هایی با عنوان خانه باغ قرار گرفته که در زمان نگارش این مقاله، فقط سه عدد از این آن ها در این منطقه شناسایی شده بود. یکی از این خانه باغ ها، خانه باغ ارباب ماشا الله منصوری بود که با توجه به اسناد موجود، به نظر می رسید بنایی متعلق به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی اول باشد. در زمان مستندنگاری از این باغ توسط نگارنده، باغ آن به زمینی بایر تبدیل شده اما عمارت آن علی رغم آسیب های فراوان همچنان باقی مانده بودکه ناگهان در یک اقدام عجیب توسط مالک آن تخریب شد. در این مقاله، سعی شده با توجه به عکس ها و نقشه هایی که نگارنده از این خانه باغ تهیه کرده و مطالعات میدانی، به بررسی این بنا ازجمله موقعیت و ویژگی های معماری آن بپردازد.
    کلیدواژگان: راوند، خانه باغ، ارباب منصوری
  • سعید خیرخواه صفحات 110-135
    منطقه کوهستانی برزک در دامنه سلسله جبال مرکزی «کرکس»، با داشتن 30 مزرعه کوچک و بزرگ یکی از حوزه های بزرگ آبخیز و چشمه های متعدد و قنات هاست که براساس اسناد و قباله ها و آب نشان های قدیمی، نظام آب و آبیاری و مالکیت آب در آن، در درجه اول اهمیت بوده است. برای روشن شدن اهمیت این موضوع در این نوشتار، به جوانب مختلف نظام آبیاری و نام ها و اصطلاحات رایج در منطقه برزک بپردازیم. مبنای کار و مراجع تحقیق در این مقاله، آب نشان ها و اسناد قدیمی و صورت های تنظیمی اداره ثبت اسناد و رسوم متداول در میان مالکان و کشاورزان و اطلاعات شخصی نگارنده است. چشمه ها و قنات های برزک، روزقه های برزک، متولیان و کارگزاران آب، فرهنگ واره اصطلاحات رایج آب و آبیاری در برزک، از موضوعات موردبحث در این مقاله است.
    کلیدواژگان: برزک، آب، آبیاری، آب نشان، چشمه، قنات، اصطلاحات
|
  • Reza Noori Shadmahan, Ali Moloodi Arani Pages 3-19
    The farm of Najaf Abad is located in seven kilometers north of Aran and Bidgol and in the west of Dasht-e-Kavir and south of the Salt Lake. An area of 800 meters long (eastern-western) and 594 meters wide (northern-southern) of this farm has been purchased by the central municipality of Aran and Bidgol in order to transfer the workshops and factories of urban disturbing occupations. The experts of the Cultural Heritage, Handcrafts and Tourism Organization were of the opinion that presumably this purchased area bears historical traces. Therefore, implementing an archaeological speculation project was required to solve this problem and settle the dispute between the Cultural heritage organization and the Municipality of Aran and Bidgol. The main question raised by the researchers was that whether the vast volume of the preliminary data reveal historical traces in this area? The speculation project, therefore, was implemented aiming at recognizing the nature of the area as well as its probable chronology. Surveying the whole areas of the plain and taking various possibilities into account, 7 speculations raised as to the nature of the area. After the implementation of the speculation project, it was revealed that none of the speculations have architectural structure or cultural layer; However, waste and alluvium layers constitute the main layout of all speculations. All in all, the results of the study indicate that the vast volume of preliminary archaeological data in this area have been most probably transferred from the upstream areas to this plain due to floodwater over the consecutive years.
    Keywords: Aran, Bidgol, Najaf Abad, Preliminery data, Khakbad, Floodwater, Speculation
  • Hamidreza Jayhani, Mohammad Ali Zaghian, Vahid Mirzaee Goodarzi Pages 20-41
    Agriculture has been a widespread activity in Kashan since a long time ago which has developed traditions and local skills. The said traditions and skills of earning living from farming has created a system which could be recognized as an agricultural heritage due to its values. This heritage possesses significant structural dimensions; as the form and feature of farms as well as their location and related buildings are noteworthy. The surveys indicate that many farms which might be fenced or unfenced could be consisted of buildings which are built inside or outside the farms. Apart from the buildings inside the fenced farms which are connected to the fence as well, types of farming mansions are recognizable which are located inside a fenced farm or among series of unfenced farms. At this moment, many of these buildings are forgotten or being destroyed. The values hidden in the agricultural heritage of the district as well as the traces in buildings indicating the mode of farming and working on farms highlight the necessity for further attention to and preservation of these buildings. Accordingly, first we should address the question of what are the common features in the buildings and farming mansions as one of the critical elements in describing the structural dimensions of the agricultural heritage of the district? This paper focuses on addressing this question and aims at recognizing some of these valuable buildings and stressing the necessity for preservation of the agricultural perspective of this district. The main part of this study has been carried out on the basis of field observation and analysis. It has been attempted to provide and evaluate the findings using library sources as well as reviewing aerial photographs. The findings of the study indicate that the surveyed farms consist of buildings inside or outside their fence. These buildings were built as mansions which provided the grounds for taking advantage of the landscapes inside the farm or plain.
    Keywords: Agricultural Heritage, Agricultural perspective, Farming mansions, District of Aran, Bidgol
  • Behrokh Boroomandi Pages 42-61
    Drought and water scarcity are one of the main issues raised in our country. The experts of this issue maintain that gradual global warming, groundwater overexploitation, interbasin water transfer, cropping pattern change and non-standard dam construction, etc. in our country, which is considered as one the dry and water-stressed countries in the world, are aggravating this problem and they have warned against the threat of these factors over and over. Given that development originates from the water as one of the god’s blessings, the human settlement, farms and gardens are often found where there is a spring, river, Qanat, canals, etc. Durability of water in any catchment area has led to durability of settlements and creation of farms and gardens and the routes among them, and promotion of culture and civilization as well as artistic and architectural achievements and traditions related to that area. This can be illustrated by the case of the catchment area of the Fin Plain of Kashan which farms and gardens has been existing therein since a long time ago and owes its brilliant civilization to the springs, seasonal rivers, Qanats, and tributaries existed therein. Taken together, there is a definite need for understanding and stressing the necessity for protecting groundwater and springs as well as dredging and restoration of the Qanats; accordingly, it is hoped that all of us will recognize and appreciate the value of its civil and biological evidences, and traditional methods of farming and gardening (besides the effective modern methods), as well as its valuable art and architecture as the blessings of this country.
    Keywords: Catchment area, Plain, Structure, Existence, Fin
  • Mohammad Mashhadi Noosh Abadi, Fariba Heydari Khan Mohammad, Reyhaneh Najafi Moghaddamnejad Pages 62-77
    Iranian garden is one of the most important elements of Iranian architecture and civilization which has maintained its identity as important type of gardens of the world. Today, there are many gardens around Iran which receive little attention and are being destroyed. One of the beautiful historical gardens remained from the Qajar dynasty is Mobarak Abad historical garden and edifice near the village of Varkan – an ancient and historical area in mountainous district of Kashan. The middle two-storied mansion is the main building of the garden which has modern design with almost symmetrical two stories. There is an octagonal springhouse in the ground floor besides corridor, staircase, rooms and two small verandas. The first floor constitutes of alcove, two sitting room in sides, and balconies in around. Other elements of the garden except the natural ground include walls, small towers, Qanat, Salkh, and a building in the south side. Apart from introducing these elements, this paper aims at describing the decorations and plastering of the building, changes and restoration made in the garden, structure of the garden, type of the garden’s trees and mode of irrigating the trees. Fortunately, due to its current owner’s interest and efforts in preservation and restoration, a bright future is anticipated for the garden.
    Keywords: Varkan, Mobarak Abad Garden, Mansion, Structure of Garden
  • Mohammad Hassan Talebian, Poorandokht Arzani Page 78
    The first step in protecting the remained architectural and urban developing heritage is to identify and introduce its valuable elements and urban structure. Fin of Kashan is one the districts with valuable historical texture which today is undergoing drastic and increasing changes in texture as well as new constructions. Introducing one of the valuable elements of the great Fin texture and highlighting its importance in describing the development process of Iranian architecture and engineering, this paper has aimed at taking a step towards recognition of this district. Homayoonfal springhouse is considered as one of the valuable and historical instances of the great Fin district, though has lost some parts of its surrounding texture and undergone significant changes as a result of human interference with its function and structure during recent decades, still is remained as a water related architectural instance which manifests itself in employing the elements of the nature for further welfare of human. Meanwhile, First the grounds of the Fin district as well as its natural elements and history, and subsequently, the structure of the building along with visual documents are introduced and presented. Finally, two other springhouses in Kashan are compared with each other in order to obtain better and more accurate understanding of the springhouses.
    Keywords: Springhouse, Homayoonfal springhouse, Fin district, Soleymanie Spring, garden creation
  • Ruhollah Tazimifar Pages 98-109
    Ravand is one of the surrounding cities of Kashan which has numerous gardens owing to its climate features. There are edifices in some of these gardens named garden house; However, only 3 of them had been identified in this region at the time of writing the current paper. One of these garden houses is the Arbab Mashallah Mansuri garden house which seems that dates back to late Qajar and early Pahlavi I dynasty according to the current documents. At the time of documentation by the author, its garden had been dried and become an arid land. In spite of considerable damages, its edifice had been survived which, strangely enough, was suddenly destroyed by its owner. This paper aims to study and review this building especially its location and architectural features using photos and maps of this garden house provided by the author as well as field study.
    Keywords: Ravand, Garden House, Arbab Mansuri
  • Saeed Kheirkhah Pages 110-135
    Barzok mountainous district, located in the hillside of Karkas central mountain chain, is one of the catchment areas which has 30 large and small farms as well as numerous springs and Qanats; wherein the irrigation system and water rights had been primarily important according to the historical documents and watermarks. To highlight the importance of this issue, the present study was designed to review the various aspects of irrigation system, names and common expressions in the Barzok distric. The study has been carried out referring to the historical watermarks, documents and statements prepared by the Organization for Registration of Deeds and Properties as well as reviewing the traditions prevalent among the owners and farmers and personal information of the author. This paper discusses various issues including the springs and Qanats of Barzok, Rowzeqe (water rights) in Barzok, water brokers as well as glossary of common irrigation-related expressions in Barzok.
    Keywords: Barzok, Water, Irrigation, Watermark, Spring, Qanat, Expressions