فهرست مطالب

خانواده و پژوهش - سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1396)

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال چهاردهم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین دهقان*، مروارید مهدی سراجیان صفحات 7-28
    سرمایه اجتماعی یکی از مباحث مهم اجتماعی است که ابزاری برای دستیابی به انواع دیگر سرمایه ها از جمله سرمایه های اقتصادی، انسانی و فرهنگی است. یکی از حوزه های مهم تاثیرپذیر از سرمایه اجتماعی، نهاد خانواده و نهاد آموزش و پرورش است. از این رو پژوهش حاضر با درک اهمیت مسئله سرمایه اجتماعی و بر اساس چارچوب نظری مبتنی بر تاثیرپذیری ابعاد گوناگون تحصیلی دانش آموزان مانند مشارکت والدین در امر آموزش و نیز موفقیت تحصیلی آنان از سرمایه اجتماعی، به تبیین نظری و طرح ادبیات پژوهش و آزمون فرضیات پیرامون سرمایه اجتماعی خانوادگی و تاثیر آن بر موفقیت تحصیلی دانش آموزان پرداخته است. چارچوب نظری این پژوهش بر پایه نظریه های کلمن در زمینه سرمایه اجتماعی خانواده و ترکیبی از چند نظریه دیگر در این حوزه است. روابط والدین با یکدیگر، دریافت کمک از والدین در حل مشکلات شخصی، صحبت کردن و تعامل با والدین، احساس محبت کردن و صمیمیت از شاخصهای اندازه گیری سرمایه اجتماعی خانواده است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دختر و پسر مقطع دبیرستان در پنج منطقه شهر تهران(مناطق 1،5،7،4،12) در سال تحصیلی 94- 1393 می باشد. حجم نمونه آماری این تحقیق 456 دانش آموز (151 پسر و 305 دختر) است که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. برای گرد آوری داده ها از مصاحبه مبتنی بر پرسشنامه استفاده شده است. پرسشنامه از اعتبار سازه مناسب برخوردار بوده و ضرایب آلفای کرونباخ نشان دهنده پایایی قابل قبول ابزار است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که تغییر سرمایه اجتماعی تاثیری مستقیم بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان دارد و همچنین به سبب مشارکت والدین در امور مدرسه، سرمایه اجتماعی سهم دیگری از واریانس موفقیت تحصیلی را توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه اجتماعی درون خانوادگی، مشارکت والدین، موفقیت تحصیلی
  • سید داود حسینی*، نسرین باقری صفحات 29-48
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه هوش هیجانی، میزان سازگاری و انگیزه پیشرفت دانش آموزان دختر و پسر مقطع متوسطه شهرستان کرج بود. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی با روش پس رویدادی (علی- مقایسه ای) است. جامعه آماری همه دانش آموزان دختر و پسر دبیرستانهای دولتی شهرستان کرج را در برمی گرفت که در سال تحصیلی 95-1394 مشغول به تحصیل بودند. برای نمونه گیری با بهره گیری از جدول مورگان از میان 24000 دانش آموز دبیرستانی 378 نفر به روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه های هوش هیجانی بار- آن، سازگاری AISS و انگیزه پیشرفت هرمنس گردآوری شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها آزمون T مستقل و تحلیل واریانس چند متغیری (MANOVA) به کار گرفته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد میان دختران و پسران در برخی از ابعاد هوش هیجانی مانند کنترل تکانه، استقلال، همدلی و روابط میان- فردی تفاوتی معنادار وجود دارد، به طوری که پسران در کنترل تکانه و دختران در استقلال، همدلی و روابط میان-فردی میانگین بالاتری را به دست آورده اند. در مقایسه میزان سازگاری و انگیزه پیشرفت یافته ها بیانگر وجود تفاوت معنادار میان دو گروه است، به گونه ای که میزان سازگاری و انگیزه پیشرفت دختران از پسران بالاتر است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، میزان سازگاری، انگیزه پیشرفت، دانش آموزان دختر و پسر
  • محمدعلی احمدوند*، سمیه یوسفی صفحات 49-66
    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر آموزش مهارتهای ذهن آگاهی بر سبک های مقابله با استرس در میان دانش آموزان پسر پایه نهم شهر اندیشه بود که در سال تحصیلی 95-1394 انجام گرفت. بدین منظور از میان دبیرستانهای این شهر دبیرستان مولانا به شیوه تصادفی انتخاب شد. سپس تمام دانش آموزان پایه نهم این دبیرستان به پرسشنامه سبک های مقابله اندلر و پارکر (1990) پاسخ دادند و از میان دانش آموزانی که پایین ترین نمره را در سبک مقابله مسئله- مدار کسب کرده بودند (ملاک ورود به پژوهش) 40 نفر انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. افراد گروه آزمایش در هشت جلسه هفتگی یک ساعته شرکت کردند و برای آشنایی و تسلط بر ذهن آگاهی، تمرینات لازم را انجام دادند. یک هفته پس از برنامه مداخله، پرسشنامه سبک مقابله در هر دو گروه اجرا شد تا اثربخشی آموزش ذهن آگاهی بررسی شود. تحلیل داده ها با بهره گیری از آزمون کوواریانس چند متغیری صورت گرفت. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که آموزش مهارتهای ذهن آگاهی بر تغییر سبک های مقابله تاثیر دارد و افراد گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بیشتر از سبک مقابله مسئله- مدار و کمتر از سبک های مقابله هیجان- مدار و اجتنابی استفاده کردند.
    کلیدواژگان: مهارتهای ذهن آگاهی، سبک مقابله مسئله- مدار، سبک هیجان- مدار، سبک اجتنابی
  • اسمعیل ابونوری، علیرضا محمدی * صفحات 67-90
    برابری فرصت، ما را از توزیع کالاها و خدمات اساسی میان کودکان فارغ از شرایطی همچون جنسیت، پیشینه خانوادگی و محل زندگی مطمئن می سازد و شاخص فرصت انسانی ابزاری را مهیا می کند تا روند تغییرات برابری فرصت در طی زمان در یک کشور یا در مقایسه با سایر کشورها مورد سنجش قرار گیرد. این شاخص با بررسی نرخ پوشش یک فرصت پایه در کنار نحوه توزیع آن، نشان می دهد که چه سهمی از کل فرصتهای موجود، منصفانه توزیع شده است. در این مقاله پس از تبیین مفهوم نابرابری فرصت و شاخص فرصت انسانی، با بهره گیری از داده های دو دوره مطالعه بودجه خانوار، نابرابری فرصت در دسترسی به آموزش و میزان منصفانه بودن توزیع دسترسی کودکان به آموزش در ایران اندازه گیری شده است. بدین منظور با به کارگیری مدل لوجیت، احتمال دسترسی هر کودک به تحصیل مورد محاسبه قرار گرفته و سپس با به کارگیری روش پیشنهادی باروس و همکاران، شاخص فرصت انسانی محاسبه شده است. یافته ها نشان می دهد که احتمال دسترسی به آموزش ابتدایی طی سالهای 1383 تا 1392 افزایش یافته و شاخص فرصت انسانی بهبود یافته است. این بهبود می تواند برآیند دو عامل باشد. نخست، بهبود نرخ پوشش تحصیلی در جامعه؛ دوم، کاهش نابرابری احتمال دسترسی به آموزش میان گروه های گوناگون جمعیتی. یافته ها نشان می دهد منشا اصلی افزایش شاخص فرصت انسانی، افزایش اثر مقیاس یا همان افزایش میانگین دسترسی به آموزش در کشور است. با وجود افزایش اثر توزیع، سهم آن در مقایسه با اثر مقیاس کمتر است که این امر نشانگر تداوم نابرابری در دسترسی به آموزش میان افراد بر حسب شرایط است.
    کلیدواژگان: نابرابری فرصت، دسترسی به آموزش ابتدایی، شاخص فرصت انسانی، ایران
  • جعفر شعبانی*، معصومه تات صفحات 91-106
    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای نیمرخ روانی در دانش آموزان دختر دبیرستانی خانواده های عادی و طلاق شهر گرگان در سال تحصیلی 94-1393 انجام گرفته است. از جامعه دانش آموزان دختر دبیرستانی شهرستان گرگان تعداد 180 نفر (90 دانش آموز دختر عادی و 90 دانش آموز دختر خانواده های طلاق) به شیوه نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. روش این تحقیق علی – مقایسه ای یا پس رویدادی بود. برای گردآوری داده ها فرم کوتاه و ایرانی پرسشنامه شخصیت چندوجهی مینه سوتا (MMPI) به کاربرده شد. داده ها با روش آزمون t گروه های مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج این پژوهش نشان داد میان دو گروه دختران دانش آموز دبیرستانی خانواده های طلاق و عادی در همه مقیاسهای بالینی یعنی هیپوکندریا، افسردگی، هیستری، جامعه ستیزی، پارانویا، ضعف روانی، اسکیزوفرنی و مانیا تفاوتی معنادار وجود دارد. از آنجا که در تمام مقیاسها میانگین نمره های دختران خانواده های طلاق از میانگین نمره های دختران خانواده های عادی بیشتر است، به طور کلی می توان نتیجه گرفت، دختران خانواده های طلاق بیشتر از دختران خانواده های عادی علایم اختلالات نام برده شده را نشان می دهند. با توجه به یافته های این تحقیق می توان اظهار داشت که طلاق والدین تنها زندگی خود آنها را تحت تاثیر قرار نمی دهد، بلکه شاید بیش از آن بر زندگی فرزندان تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: روان شناسی، خانواده، نیمرخ روانی، دختران طلاق، دانش آموزان
  • زهرا شعبانی*، معصومه مویدی صفحات 107-125
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه شیوه های فرزندپروری والدین با افسردگی فرزندان دختر آنها انجام شده است. روش پژوهش همبستگی است. جامعه آماری شامل 3000 دانش آموز دختر دوره متوسطه و پیش دانشگاهی شهر ایلام در سال تحصیلی 90-1389 بود که با به کارگیری روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای 340 دانش آموز از میان آنها انتخاب شدند. سپس با پرسشنامه «افسردگی بک» و «شیوه فرزندپروری ثنایی» (1373) متغیرها اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها با روش آزمون همبستگی پیرسون و اسپیرمن انجام گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد میان ارائه استقلال و مسئولیت پذیری از سوی والدین، داشتن توقعات و انتظارات متناسب با توانایی فرزندان و محبت والدین با افسردگی دختران همبستگی منفی و میان تنبیه و سرزنش والدین با افسردگی دختران همبستگی مثبت وجود دارد. نتایج پژوهش نشان می دهد هر اندازه مسئولیت پذیری و اکتساب استقلال، انتظارات منطقی، دوری از تنبیه و محبت والدین افزایش یابد، افسردگی فرزندان نیز کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: شیوه فرزندپروری، افسردگی، مسئولیت پذیری، استقلال، تنبیه، محبت والدین
|
  • H. Dehghan *, M. Mahdiserajiyan Pages 7-28
    Social capital is a significant social issue which is a means to attain other forms of capital including economic, human, and cultural capital. Family and education are two realms which can be affected by social capital. The present study aimed to identify the relationship between family social capital, parental involvement in schools, and students’ academic achievement. The theoretical framework of the study is based on Coleman’s theory and some other relevant theories. Parents’ relationships, getting help from parents in case of facing personal problems, interaction with parents, and intimacy are among the indicators used for assessing social capital. The statistical population of the study comprised all high school students in five districts of Tehran (Districts 1, 4, 5, 7 & 12) in school year 2014-2015. For the purpose of sampling, simple random sampling method was utilized and 456 students (151 boys and 305 girls) were selected. The required data were collected through structured interview which was based on a questionnaire. The questionnaire had desirable construct validity. Cronbach's alpha coefficient obtained for the reliability of the questionnaire showed its acceptable reliability. Results revealed that change in social capital had a direct effect on students’ achievement. Furthermore, social capital explains another part of variation in students’ achievement due to parental involvement in schools.
    Keywords: social capital, family social capital, parental involvement, academic achievement
  • S.D. Hosseini *, N. Bagheri Pages 29-48
    The present study was undertaken to make a comparison between high school girls and boys in Karaj with respect to emotional intelligence, adjustment and achievement motivation. The method of this study was causal-comparative. The statistical population of the study included all high school students in Karaj in school year 2015-2016 (N=24,000). The sample size was determined utilizing Morgan Table and 378 students were chosen through multi-stage sampling method. The instruments comprised Bar-On Emotional Quotient Inventory, Adjustment Inventory for School Students (AISS), and Hermans’ Achievement Motivation Scale. The obtained data were analyzed through independent samples T-Test and multiple analysis of variance (MANOVA). Results showed that there was a significant difference between girls and boys in several aspects of emotional intelligence, such as impulse control, independence, compassion, and inter-personal relationships. While males were found to have better impulse control, the results showed that females excelled greater in independence, compassion, and inter-personal relationships. Moreover, results indicated that girls compared to boys had higher levels of adjustment and achievement motivation.
    Keywords: emotional intelligence, adjustment, achievement motivation, male, female students
  • M.A. Ahmadvand *, S. Yousefi Pages 49-66
    The purpose of current research was to examine the effects of mindfulness training on the use of coping strategies by ninth grade boys in Andisheh in academic year 2015-2016. To this end, Mowlana high school was randomly­ selected and Endler and Parker Coping Style Questionnaire (1990) was administered to all 9th graders. Forty students with the lowest grades on the problem-focused coping style subscale were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group participated in one-hour weekly training sessions and had the necessary practice in mindfulness skills. One week after the intervention, the post-test was given to both experimental and control groups to assess the effectiveness of mindfulness training. The obtained data were analyzed by using multivariate analysis of covariance (MANCOVA). Results demonstrated that mindfulness training was effective in changing students’ coping styles. In fact, students receiving mindfulness training increased their use of problem-focused coping, as compared to the control group. In addition, the experimental group used emotion-focused and avoidance coping styles less in comparison to the control group.
    Keywords: mindfulness skills, problem-focused coping style, emotion-focused coping style, avoidance coping style
  • E. Abounoori, A.R. Mohammadi * Pages 67-90
    Equality of opportunity ensures fair distribution of goods and main services among children irrespective of circumstances like gender, family background, and place of residence. In addition, the Human Opportunity Index (HOI) is one way of accounting for differences in access to a particular opportunity over a particular period of time across and within countries. This index shows how equitable the distribution of opportunities is. In the present article, the concepts of inequality of opportunity and HOI have been elaborated on. Afterwards, inequality of access to education as well as fairness of the distribution of children’s access to education was measured using statistical data provided by Iran Statistics Center. To this end, separable logistic model and the method proposed by De Barros et al. were utilized. Results showed that the likelihood of having access to primary education has increased from 2004 to 2013 and HOI has improved. This improvement can be attributed to two factors: First, improvement in educational coverage rate in the society and second, decline in inequality of access to education among diverse population groups. According to the findings, scale effect is the main source of increase in HOI. In spite of the fact that distribution effect has also increased, its share compared to scale effect is negligible. This in turn is indicative of the fact that inequality of access to education among individuals based on circumstances still prevails.
    Keywords: inequality of opportunity, access to primary education, Human Opportunity Index (HOI), Iran
  • J. Shabani *, M. Tat Pages 91-106
    As a social damage, divorce can affect family members, especially children and adolescents and leave negative effects on their social and emotional development. The present study was carried out to compare mental profiles among 180 female high school students from divorced and normal families in Gorgan in academic year 2014-2015. The population of the study comprised all high school girls in Gorgan and the sample was drawn through multi-stage cluster sampling method. The research method was causal-comparative. Required data were collected using the Iranian short form of Minnesota Multiphasic Personality Inventory (MMPI). For the purpose of data analysis, independent samples t-test was utilized. Results showed a significant difference between the two groups of high school girls from divorced and normal families in terms of all clinical scales, i.e., hypochondriasis, depression, hysteria, psychopathy, paranoia, mental weakness, schizophrenia, and mania. Based on the overall results, it is concluded that not only does parents’ break up affect their own lives but it will also have even more adverse effects on their children.
    Keywords: psychology, family, mental profile, girls with divorced parents, students
  • Z. Shabani *, M. Moayedi Pages 107-125
    The present study sought to examine the relationship between parenting styles and depression among girls. The method of research was correlational. The statistical population of the study comprised 3000 high school and pre-university female students studying in Ilam in academic year 2010-2011. For the purpose of sampling, multi-stage cluster sampling method was used and 340 students were selected. Required data were collected by using Beck Depression Inventory and Sanaee Parenting Style Questionnaire (1994). The obtained data were analyzed via Pearson and Spearman Correlation. Results showed that assignment of appropriate responsibilities to children, having appropriate expectations of children, and kindness of parents had a negative relationship with girls’ depression. However, punishment and scolding had a positive association with girls’ depression. Results also indicated that higher levels of children’s accountability, logical expectations of parents, and kindness of parents lead to lower levels of depression among teenage girls.
    Keywords: parenting style, depression, accountability, independence, punishment, kindness of parents