فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال ششم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1395)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال ششم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حمیدرضا رخشانی نسب صفحات 7-22
    این پژوهش توسعه خدمات دفاتر مخابرات خصوصی را در استان های کشور مورد بررسی قرار داده است. اهداف پژوهش، تعیین عوامل موثر بر توسعه خدمات دفاتر مورد مطالعه، سنجش میزان تمرکز خدمات دفاتر و بررسی سطوح توسعه خدمات آن ها در استان های کشور است. روش پژوهش «توصیفی- تحلیلی» بوده و برای دستیابی به اهداف پژوهش، مدل های تحلیل عاملی، تکنیک سنجش سطح تمرکز، تحلیل خوشه ایو رگرسیون چند متغیره به کار گرفته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که با تقلیل 55 شاخص ایجاد شده به 40 شاخص انتخابی، 6 عامل معنادار که 2/67 درصد واریانس جامعه را تبیین می کند، بر توسعه خدمات دفاتر مخابرات خصوصی موثر هستند. میزان تمرکز خدمات مورد مطالعه، بیانگر حداکثر تعادل در عامل «مکالمات تلفنی» و عدم تعادل در عامل «پوشش بیمه ای دفاتر» می باشد. بر اساس عامل های مورد مطالعه، استان تهران تقریبا بیشترین تمرکز عامل ها را به خود اختصاص داده است. به لحاظ توسعه عملکردی، 4 استان در سطح فراتوسعه، 10 استان در سطح میان توسعه بالا، 7 استان در سطح میان توسعه پایین و 10 استان در سطح فروتوسعه قرار دارند. برای متعادل تر شدن منافع حاصل از عملکرد دفاتر مخابرات خصوصی، رگرسیون چند متغیره تاثیر عامل «کارکردی- نهادی» را بیش از سایر عامل ها پیش گویی می نماید.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی، تمرکزگرایی، توسعه منطقه ای، دفاتر مخابرات خصوصی، استان های ایران
  • حجت ابراهیمی، امیر گندمکار، سیدعلی المدرسی، محمدحسین رامشت صفحات 23-32
    بررسی عوارض زمینی اعم از پوشش گیاهی، منابع آبی، انواع کاربری ها و ازجمله جنس و بافت خاک منطقه ازجمله مواردی است که نیاز به داده هایی با دقت بالا دارد. دقت بالا و کیفیت داده ها می تواند ما را به نتایج دقیق تر بهتر برساند. در این راستا داده های دورسنجی ابزار بسیار مناسبی برای تشخیص و تعیین الگوها محسوب می گردد. الگوریتم توازن انرژی سطح زمین سبال الگوریتم نسبتا جدیدی است که در اکثر نقاط دنیا برای برآورد تبخیر و تعرق و سایر شارهای گرمایی و همچنین دمای سطح مورد استفاده قرار گرفته و نتایج رضایت بخشی داشته است. به منظور برآورد دمای سطح در منطقه تویسرکان از توابع استان همدان با استفاده از الگوریتم سبال داده های سنجنده مودیس استفاده گردید. هدف اصلی در این تحقیق بررسی دقت روش دورسنجی در برآورد دمای سطح و معرفی مناسب ترین روش می باشد. بالاترین دما در منطقه 315 درجه کلوین و حداقل دما 287 درجه کلوین می باشد. ارتفاعات با توجه به داشتن گرادیان دما حداقل میزان دمایی را برخوردار هست. مناطقی که دارای پوشش گیاهی می باشد دمای متعادل تری در منطقه دارد.
    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، الگوریتم سبال، مودیس، تویسرکان
  • یعقوب زارعی، علیرضا استعلاجی صفحات 33-52
    قرارگیری 90 درصد خاک کشور بر روی نوار زلزله و اختصاص 6 درصد از تلفات لرزه ای دنیا به ایران که نشان از تهدید بالای مخاطرات طبیعی و آسیب پذیری بالای مناطق کشور دارد، اهمیت توجه به مطالعات لرزه ای و زمین ساختی را بسیار مهم و دوچندان می نماید. بر همین اساس تجربه های سنگین زلزله های اخیر از یک سو تلفات ناگوار حاصل از زمین لرزه به ویژه در مناطق روستایی از سوی دیگر موجب گردید تا پژوهش حاضر با توجه به تلفات جانی زلزله اخیر بخش شنبه و طسوج (بیش از 40 کشته و 900 مجروح) و تخریب بیش از 2000 واحد مسکونی روستایی، اهتمام ورزد تا برای نخستین بار در چارچوبی جامع ضمن تشریح و بررسی زلزله بخش شنبه و طسوج، باهدف تبیین آسیب پذیری لرزه ای در ساختمان های مسکونی مناطق روستایی بخش شنبه و طسوج، در راستای کاهش آسیب پذیری کالبدی ابنیه و منازل مسکونی مناطق روستایی و ارائه راهکارهای مناسب در جهت کاهش خطرپذیری این مناطق گام بردارد. بر همین اساس این پژوهش کاربردی، با روشی تحلیلی- توصیفی و تکیه بر مطالعات اسنادی و مشاهدات میدانی به انجام رسید. یافته های پژوهش ضمن نشان دادن تخریب تعداد 32 آبادی تحت تاثیر زلزله، گویای این مطلب بود که بیشترین اثرات مخرب زلزله بر سقف و دیوارهای منازل مسکونی وارد آمده است. نتایج حاصل از برداشت های میدانی در بخش شنبه و طسوج که حاکی از کیفیت نازل و بسیار پایین مصالح بکار رفته، طراحی بسیار نامناسب ساختمان ها و آسیب پذیری و شکنندگی ساختمان های روستایی است نشان داد که فراوانی خاک، سنگ و تیرهای چوبی در محل و ضعف بنیه اقتصادی خانواده ها باعث گردیده تا مصالح مقاوم آن گونه که باید و شاید در ساختمان ها به کار نرود و گچ، کاه گل، خشت، سنگ، چوب، حصیر، تخته و تیرآهن به عنوان عمده ترین مصالح مصرفی روستاهای این منطقه در ابنیه و منازل مسکونی به کار روند. در پایان ضمن تاکید ویژه بر ضرورت توجه بیشتر مجریان و برنامه ریزان امر ساختمان به آیین نامه ها و ضوابط مقررات ملی ساختمان (به ویژه در مبحث زلزله)، جهت کاستن از خسارات و عواقب سنگین زمین لرزه در استان بوشهر پیشنهاداتی نیز ارائه گردید.
    کلیدواژگان: زلزله، ساختمانهای مسکونی، مناطق روستایی، بخش شنبه و طسوج
  • صادق بشارتی فر، اسماعیل قادری، زهرا پیشگاهی فرد صفحات 53-67
    در میان انواع شهرها، شهرهای استخراجی (نفت) دارای ویژگی های خاصی ازجمله تمرکز بالای فعالیت های صنعتی و معدنی، آلودگی های بالای زیست محیطی و مسائل اجتماعی ناشی از مهاجرت های شغلی و دوگانگی فرهنگی است که می تواند مسئله ناپایداری را در ابعاد زیست محیطی، اقتصادی، اجتماعی- فرهنگی و کالبدی در محیط این نوع شهرها به وجود آورده یا تشدید نماید. به همین دلیل توجه به پایداری توسعه شهرهای نفتی و تنوع بخشی به اقتصاد آن بر اساس اتخاذ رویکردها و الگوهای مناسب توسعه شهری ضروری به نظر می رسد. روش تحقیق تلفیقی از روش کمی و کیفی است که از طریق ابزار پرسشنامه، مطالعات اسنادی و کمی سازی عوامل استراتژیک انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد آبادان به عنوان شهری وابسته به نفت با چالش های استراتژیک میان هزینه و منافع روبه روست. کهاقتصاد تک بعدی یا عدم تنوع اقتصاد شهری وابستگی اقتصاد آن به منابع تجدید ناپذیر با فرایند تهی سازی روزافزون از مهم ترین ضعف ها و تهدیدهای آن است و در مقابل ظرفیت های بالای توسعهمنطقه آزاد تجاری- صنعتی آزاد اروند کنار، مرز آبی با کشورهای حاشیه خلیج فارس جهت مبادله تجاری و بازرگانی و خدماتی و توسعه گردشگری از مهم ترین نقاط قوت ها و فرصت های فراروی شهر در مسیر توسعه متوازن و پایدار شهری به شمار می آیند. از این رو بر اساس برآیند تلفیق اهمیت مجموعه عوامل داخلی و عوامل خارجی موثر بر توسعه پایدار شهری راهبرد تنوع به عنوان مهم ترین و اصلی ترین سناریوی قابل تاکید و توجه برای این شهر با تخصیص مجدد منابع، بهره گیری از نقاط قوت و فرصت های برای رفع و کاهش تهدیدات فراروی شهر نفت خیز آبادان است.
    کلیدواژگان: شهرهای نفتی، استراتژی، توسعه پایدار، SWOT، AHP، آبادان
  • وکیل حیدری ساربان صفحات 69-82
    هدف این مقاله بررسی اثرات گردشگری بر سبک زندگی روستایی در مناطق روستایی شهرستان اردبیل می باشد. این تحقیق از لحاظ هدف، توسعه ای، و از لحاظ ماهیت، توصیفی و پیمایشی و نیز از نوع علی-مقایسه ای و تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه روستاییان ساکن در روستای نمونه گردشگری » وکیل آباد» می باشد. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده و بر اساس فرمول کوکران، تعداد نمونه مناسب برای این تحقیق 269 نفر به دست آمد؛ از سویی، برای برابری در آزمون و نتیجه، 269 از روستاییان ساکن در روستای فاقد گردشگری «تپراقلو» به عنوان گروه شاهد انتخاب شدند. این تحقیق به روش پیمایشی با استفاده از پرسش نامه انجام گردیده است. روایی صوری پرسش نامه توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مطالعه راهنما در منطقه مشابه جامعه آماری با تعداد 30 پرسش نامه صورت گرفت و با داده های کسب شده و استفاده از فرمول ویژه کرونباخ آلفا در نرم افزار SPSS، پایایی پرسش نامه تحقیق 94/0 به دست آمد. نتایج آزمون t در ارتباط با ویژگی های شاخص های سبک زندگی دو گروه نشان می دهد بین متغیرهای توسعه رسانه ها، تغییرات مذهبی، افزایش مهاجرت، افزایش تفریح و احساس تعلق با متغیر مستقل (توسعه گردشگری) رابطه معنی داری وجود ندارد. اما بین متغیرهای مادی گرایی، ثروت اندوزی، درآمدزایی، نفوذ فن آوری، تغییر پوشاک، تغییر الگوی تغذیه، تغییرات رفتاری، مدگرایی، تغییر زبان، مصرف گرایی، استفاده از انرژی و تغییر طبیعت با متغیر مستقل رابطه معنی داری وجود دارد. در نهایت، با توجه به نتیجه پژوهش پیشنهادات کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: گردشگری، سبک زندگی، توسعه روستایی، تغییر اجتماعی، هویت اجتماعی، روستای وکیل آباد، شهرستان اردبیل
  • مرضیه الفته، مهدی سوادی صفحات 83-97
    پژوهش حاضر باهدف بررسی موانع گردشگری ورزشی در فضاهای عمومی شهری و پارک های بانوان شهر شیراز است. روش پژوهش حاضر براساس هدف تحقیق، کاربردی و از نوع میدانی می باشد. برای گردآوری داده های مربوط به متغیرهای مورد بررسی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه با نظرسنجی از اساتید و متخصصان مرتبط تایید شد. پایایی کلی پرسشنامه با آزمون آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت (a > / 77). جامعه آماری این تحقیق با توجه به هدف اصلی تحقیق شامل زنان مراجعه کننده به فضاها و پارک بانوان شهرستان شیراز می باشد. تعداد 300 نفر از زنان مراجعه کننده به پارک بانوان به عنوان نمونه در نظر گرفته شدند. برای توصیف داده های جمع آوری شده از آمار توصیفی و استنباطی و از آزمون های تحلیل عامل اکتشافی و آزمون فریدمن استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان دادند که عوامل فردی و شخصی، محدودیت زمانی، عامل روان شناختی، ضعف مدیریت، عدم آگاهی و آموزش، محیط اجتماعی، عدم مشارکت و حمایت اطرافیان و محیط فعالیت به ترتیب موانع توسعه گردشگری ورزشی در پارک بانوان شیراز بودند. به طور کلی فضاهای طبیعی، پارک ها و دیگر فضاهای سبز شهری بستر مناسبی برای توسعه گردشگری ورزشی فراهم نموده است که با برداشتن عوامل بازدارنده می توان گردشگران ورزشی بیشتری را جذب فضاها و پارکهای شهری نمود.
    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، پارک بانوان، فضاهای عمومی شهری
  • حسین دارایی، علیرضا عبدالله زاده فرد صفحات 99-108
    هویت هر روستا به آن روستا ویژگی می بخشد و باعث تمایز آن از سایر روستاها می گردد. روستایی که فاقد هویت باشد از خصیصه های روستا بودن فاصله دارد و ساکنان آن به منزله میهمانانی تلقی می شوند که احساس خاصی نسبت به آن نداشته و تمایلی به حل مسائل آن نشان نمی دهند. امروزه با افزایش جمعیت های شهری و مهاجرت افراد از روستا به شهر، هویت روستایی در پاره ای از ابهام قرار دارد و در برخی روستاها رو به افول رفته است. از این رو ایجاب می کند که به هویت روستایی توجه بیشتری کرد. توجه به فضاهای روستایی از طریق ایجاد المان های معنادار می تواند کمی در این راه باشد. بنابراین در پژوهش حاضر به بررسی نقش المان ها در ارتقا هویت روستایی ساکنان روستای قلات پرداخته شد. پژوهش براساس هدف کاربردی و براساس ماهیت تحلیلی-توصیفی است که براساس طراحی و توزیع تصادفی پرسشنامه به تعداد 341 عدد و آزمون های آماری تی تک نمونه ای و کای مربع انجام شد. نتایج نشان داد که دلیل اصلی علاقه ساکنین به روستا و اهمیت ویژه آن در وجود آب و هوایی مناسب است. پارامتر و عنصری که هویت روستای قلات محسوب می شود و بسیاری از افراد در داخل و خارج روستا را به خاطر آن می شناسند. از طرفی نتایج در رابطه با نقش المان های شهری در ارتقا هویت ساکنین روستا در ابعاد مختلف نشان داد که المان های نشات گرفته از هریک از ابعاد طبیعی-اکولوژیک (12/4)، اجتماعی-فرهنگی (35/3)، اقتصادی (45/3) و کالبدی-فضایی (31/4) بر ارتقا هویت ساکنین موثر است. اما بیشترین تاثیر را براساس نتایج آزمون خی-دو بعد اجتماعی-فرهنگی دارد.
    کلیدواژگان: هویت، المان، روستا، قلات
  • داوود مهدوی، آرمین امیری صفحات 109-131
    مروری بر ادبیات توسعه روستایی نشانگر این واقعیت است که علی رغم تلاش هایی که تاکنون در جهت از بین بردن نابرابری ها و توزیع خدمات در مناطق مختلف و به ویژه در روستاها صورت گرفته است ولی هنوز شاهد نابرابری و عدم تعادل در توزیع خدمات و ارائه آن ها در سطح روستاهای کشور هستیم به گونه ای با توجه به ارزیابی های به عمل آمده هنوز میزان توسعه یافتگی روستاها، با توجه به شاخص های توسعه، نامتجانس و نابرابر می باشد. لذا اولین گام رسیدن به توسعه و به خصوص توسعه روستایی، شناسایی وضع موجود، چگونگی توزیع خدمات و امکانات و میزان بهره مندی هر یک از روستاها از این خدمات اقدامی ضروری و غیرقابل انکار است، بر این اساس هدف این تحقیق مقاله بررسی، ارزیابی و سطح بندی روستاهای شهرستان کیار بر اساس میزان بهره مندی هر یک از روستاها به خدمات با استفاده از مدل شاخص مرکزیت بوده است. در این راستا مقاله حاضر با استفاده از روش شناسی توصیفی - تحلیلی و با استفاده از 8 شاخص عمده خدماتی و تعداد 75 نماگر به اولویت بندی و سطح بندی روستاهای شهرستان کیار پرداخته است، نتایج نشان داد که وضعیت روستاهای مورد مطالعه به لحاظ دسترسی به خدمات و برخورداری از سطح توسعه یافتگی به طور نابرابر و نامتجانس می باشند به گونه ای که از مجموع کل روستاهای موردمطالعه، تعداد 4 روستا شامل روستای دستگرد و امامزاده، دزک و خراجی به ترتیب با امتیازهایی برابر با 8.47، 8.03 و 6.51 جزء روستاهای با بهره مندی از خدمات درجه یک و بیشتر می باشند و فاصله بسیار زیادی با سایر روستاها ایجاد کرده اند.
    کلیدواژگان: اولویت بندی، سطح بندی، خدمات، شهرستان کیار، مدل شاخص مرکزیت
  • برنامه ریزی محله محور در بافت فرسوده با رویکرد نوشهرگرایی / مطالعه موردی: محلات محمودآباد سفلی و سالم آباد شهر یاسوج
    یعقوب پیوسته گر، اسلام نجاتیان صفحات 133-153
    رویکرد نوشهرگرایی بر ارزش های سنتی شهرها تکیه دارد. اصول آن بر بازگشت به ساختار سنتی محلات تاکید می کند و به نظر می رسد قادر است با توجه به ظرفیت های نوین اجتماعی، راهکارهای موثری را در را راستای احیای بافت های کهن و رو به افول شهری ارائه دهد. در این راستا پژوهش حاضر تلاش دارد با استفاده از رویکرد نوشهرگرایی و با تاکید بر حفظ و احیای ارزش های محله محوری، ارتقا عملکرد و افزایش کارایی محله محمود آباد سفلی و سالم آباد را دنبال کند. به منظور انجام پژوهش حاضر از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات و از آزمون تی تک نمونه ای برای آزمون فرضیات استفاده شد. حجم نمونه آماری با توجه به جمعیت... محلات محمود آباد سفلی و سالم آباد، با استفاده از روش کوکران 325 عدد تعیین گردید. همچنین پایایی سوالات با استفاده از روش کرونباخ 8/0 محاسبه گردید. نتایج نشان داد که اصول قابلیت پیاده روی (30/3)، کاربری های مختلط و متنوع (20/4)، مسکن های مختلط (22/4)، معماری و طراحی شهری با کیفیت (57/3)، حمل ونقل (44/3)، پایداری (12/3) و کیفیت (90/3) در محلات مورد مطالعه کیفیت مطلوبی داشته و اصل ارتباط پذیری (86/2) و ساختار سنتی محلات (81/2) میانگینی کمتر از میانگین مطلوب (3) داشته که حاکی از قابلیت پایین محلات در تسهیل مسیرهای پیاده روی و عدم توجه به ساختار سنتی محلات است. به طور کلی ساکنان محلات محمودآباد و سالم آباد کیفیت زندگی را در محله نسبتا مطلوب (3.90) ارزیابی می کنند.
    کلیدواژگان: نوشهر گرایی، محله و محله محوری، محمودآباد سفلی، سالم آباد
  • محمدرضا نوجوان بشنیغان صفحات 155-164
    رسوب شناسی عبارت است از بررسی و مطالعه مواد رسوبی «سخت نشده و سخت شده» و تمام فرآیندهایی است که باعث تشکیل آن ها گردیده است. مطالعات رسوب شناسی عمدتا بر روی سه فاکتور ترکیب کانی شناسی، بافت و ساخت های رسوبی تکیه می نماید. شناخت رسوبات منطقه جنوب میبد می تواند بیانگر تحولات محیطی رخ داده در گذشته این دشت باشد. لذا در این پژوهش سعی گردیده که با استناد به روش های رسوب شناسی مثل دانه بندی رسوبات، مورفوسکوپی از یک طرف و استفاده از روش های تحلیل شیب و توپوگرافی به شناخت منشا این رسوبات مبادرت نمود. به منظور بررسی رسوب شناسی به برداشت رسوب از چهار ناحیه منطقه رگ ریز نیمه فعال، منطقه دشت رسی (نمونه اول و دوم) و منطقه پهنه ماسه ای در منطقه اقدام شده است. در نهایت پس از بررسی رسوبات مشخص گردید که نحوه قرارگیری همه منحنی های گرانولومتری رسوبات برداشت شده نشان دهنده این است که رسوبات در یک محیط آرام برجای گذاشته شده اند. همچنین مشخص گردید که مدیان پهنه ماسه ای از سایر نمونه ها کمتر می باشد که نشان دهنده ریزتر بودن دانه های رسوبی این نمونه نسبت به سایر نمونه ها می باشد. رسوبات پهنه ماسه ای و دشت رسی (نمونه اول) نسبت به سایر رسوبات برداشت شده منظم تر می باشند. بررسی شاخص های دانه بندی نهشته های رسوبی محدوده مطالعاتی نشان داد که نهشته های ماسه بادی دارای قطر میانگین بزرگتر از 200 میکرون می باشند این پدیده بیانگر نزدیک بودن منشاء رسوبات نسبت به مناطق برداشت است. با توجه به هاله مانند و نیمه زاویه دار بودن دانه های کوارتز موجود در نمونه ها می توان اذعان نمود که فاصله برداشت تا رسوب گذاری در منطقه بسیار محدود (محلی) بوده و بیشترین رسوبات برداشت شده را مواد آبرفتی قدیمی و ریز دانه دشت سرپوشیده تشکیل می دهد که یک محیط خشک و بیابانی است.
    کلیدواژگان: منشاء یابی رسوب، تحلیل توپوگرافی، گرانولومتری، مورفوسکوپی، میبد
  • هلاکو گردانی، کرامت الله زیاری، حسین دهقانپور صفحات 165-182
    بهسازی و نوسازی بافت های قدیمی شهرها همواره با اهداف مختلفی در کشور انجام شده است. در این پایان نامه هدف اصلی، بهسازی و دوباره سازی (نوسازی) محله درب شازده به منظور حیات دوباره بافت است. اهداف فرعی در چارچوب هدف کلی تحقیق عبارت است از: شناخت عوامل موثر بر فرسودگی محله درب شازده بافت قدیم شیراز، ارائه راهبردها و راهکارهای علمی و عملی برای بهسازی یا نوسازی محله درب شازده بافت قدیم شیراز و... تحقیق حاضر از نوع کاربردی است. از این رو روش تحلیلی و بر اساس مطالعه موردی خواهد بود، که هم شامل بررسی های کتابخانه ای و هم بررسی های میدانی است، سپس مباحث نظری در محله درب شازده شیراز به صورت کاربردی اراده می گردد. با توجه به زمان پژوهش وسعت محله درب شاهزاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده با استفاده از روش کوکران جهت برآورد تعداد نمونه ای از جامعه آماری استفاده می شود وبرای تجزیه وتحلیل داده ها از مدلهای آماری همچون رگرسیون چند متغیره، کای اسکوار، آزمون تی تک نمونه ای، تاو بی کندال، پیرسون و... و بکارگیری آن در محیط نرم افزاری SPSS خواهد شد. و کار تولید نقشه ها با استفاده از نرم افزار GIS انجام می گیرد. نتایج کلی این پژوهش بدین شرح می باشد که ساکنین محله درب شازده از وضعیت فعلی راضی و با طرح بهسازی و نوسازی محله موافق هستند. و این که شهروندان حاضر به مشارکت با شهرداری نیستند مگر در صورتی که در ارائه راهکارها با شهرداری همکاری کنند. و این که ساکنین محله نسبت به مسئولین شهری شیراز اعتماد ندارند. بطوری که ساکنین این محله راضی به تعویض ملک خود با ملک در منطقه دیگری بهتر از محله خودشان (بالا شهر شیراز) نشدند. نتایج کلی پژوهش نسبت به مسئله بهسازی و نوسازی در بافت های فرسوده: عدم وجود سیاست های مشخص در برخورد با بافت های فرسوده شهری و به ویژه عدم مشارکت ساکنان و نادیده گرفتن نظرهای آنان. با بررسی طرح های مشارکتی در ایران به این نتیجه می توان رسید که ایدئولوژی حاکم بر نظام شهری ایران به طور اعم و بافت های فرسوده شهری به طور اخص از نوع مشارکت شعاری می باشد.
    کلیدواژگان: بهسازی، نوسازی، توانمندسازی، بافت قدیم، محله درب شازده
  • سراج الدین محبی صفحات 183-192
    هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر ابعاد هوش فرهنگی شامل فراشناختی، شناختی، انگیزشی و رفتاری بر اثربخشی جذب گردشگر در جزیره قشم می باشد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر گرداوری داده ها تحقیقی توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری کلیه مدیران و کارشناسان بخش های تابعه حوزه گردشگری سازمان منطقه آزاد قشم به تعداد 89 نفر می باشد که بر اساس جدول مورگان و به صورت تصادفی 73 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. متغیرهای مستقل این تحقیق ابعاد هوش فرهنگی و متغیر وابسته اثربخشی جذب گردشگر می باشد. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های استاندارد هوش فرهنگی (ارلی و همکاران،2004، ایمای و گلفند،2010) و پرسشنامه محقق ساخته اثربخشی استفاده شده است.. برای تحلیل داده ها ابتدا از تحلیل های مقدماتی رگرسیون جهت استفاده از این روش آماری و پس تایید استفاده از روش رگرسیون از رگرسیون چند متغیره جهت تحلیل فرضیات تحقیق استفاده شده است. یافته های حاصل از تحقیق نشان داد که تمامی ابعاد هوش فرهنگی بر اثربخشی جذب گردشگر در جزیره قشم تاثیر معناداری دارند. و بیشترین تاثیر را بعد رفتاری هوش فرهنگی با میزان ضریب بتا 615. را داشته است.
    کلیدواژگان: هوش فرهنگی، فراشناختی، انگیزش، رفتار
  • حسین ابوالحسن تنهایی، باقر ساروخانی، نادر قلی قورچیان، عباس براهیمی قلعه قاضی صفحات 193-205
    جزیره قشم یکی از جزایر جنوبی ایران است که از نظر موقعیت ژئوپلیتیکی بسیار مهم است. این جزیره که یکی از بنادر آزاد ایران است، با مهاجرت های زیادی از شهرها و کشورهای اطراف برای سرمایه گذاری مواجه است و میزان مهاجرت بومیان از این جزیره بسیار اندک است. با تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی در این جزیره، بسترهای توسعه در این جزیره گسترش بیشتری پیدا کرد. به همین دلیل است که عملکرد دانشگاه آزاد اسلامی در حوزه های اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی توانسته تاثیرگذار باشد و میزان این تاثیرگذاری در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق، همه فعالیت های دانشگاه آزاد در توسعه همه جانبه این جزیره تاثیر داشته است. اما برخی از متغیرهای تحقیق مثل بومی بودن، داخل متغیر تحولات فرهنگی قابل مطالعه بود و نشان داد که حتی الگوی دانشگاهی تحت تاثیر ظرفیت های قومی بوده است. در جزیره قشم، نهادهای اجتماعی به طور معمول به شیوه هایی که در سایر مناطق ایران عمل می کنند، فعالیت دارند. اما نکته مهم اینجاست که در این جزیره، این الگوی اجتماعی دانشگاهی که با سایر نقاط ایران همگن است، به دلیل وجود ظرفیت های قوی در ساکنین بومی، کارایی زیادی ندارد.
    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، توسعه اجتماعی، توسعه اقتصادی، توسعه سیاسی، بومی سازی
  • ابوالفضل بادآهنگ صفحات 207-222
    سطح قابل توجهی از تغییر و تحولات فکری و فرهنگی جامعه از طریق زوال زیبایی در سیما و منظر شهری و محیط پیرامون برانگیخته شده است. نماهای ساختمانی که سیمای دو بعدی شهر را می سازند، از دو دیدگاه متخصصان و منظر عمومی بسیار مورد توجه قرار می گیرد. بنابراین سیما و منظر بی اصالت در یک شهر، آن را به محیطی عام و بی هویت تبدیل می کند. بدین صورت بحث زیبایی شناسی در طراحی منظر شهری بسیار مورد توجه است چنانکه به عنوان یک دیدگاه جهانی در طراحی شهری نمود زمین تا سیمای دو بعدی نهایی، منظر شهری را دچار مشکل کرده است. در سال های اخیر شاهد تفکیک بلوک ها به قطعات کوچک هستیم که این امر در نهایت باعث به وجود آوردن سیما و منظر شهری نامناسب و بدون هارمونی، کمپوزسیون، تقارن و... و همچنین عدم سنخیت با تاریخ هویت شهر شده است. عدم ایجاد قوانین مدون برای طراحی بافت های شهری، معضلی است که گریبان گیر شهرهای ایران شده است، که با ساخت نماهای گوناگون و ناهمگن با مصالح وارداتی در کنار بافت های تاریخی آشفتگی و هرج ومرج را در سیما و منظر شهری به اوج می رساند. بنابراین در پژوهش حاضر به بررسی تاثیر نوع تفکیک زمین بر سیما و منظر شهری در بافت های دارای تیپومورفولوژی متفاوت، به منظور ارتقاء کیفی مصادیق، از طریق تدوین معیارهای زیبایی شناختی و برنامه ریزی های شهری در سیما و منظر شهری، پرداخت شده است. نتایج نشان داده، که برای ایجاد محیط های دارای سیما و منظر شهری با هویت، استفاده از اصول و معیارهای طراحی زیبایی شناسانه و تدوین قوانین و مقررات تفکیک مناسب به خوبی به ارتقای کیفیت محیط به لحاظ زیبایی شناختی، روانی و مهم تر از همه بهبود وضعیت سیما و منظر شهری کمک می کند.
    کلیدواژگان: تیپو مورفولوژی، تفکیک زمین، بافت های شهری، سیما و منظر شهری
  • فریبا یوسفی، حسین مجتبی زاده، زهرا پیشگاهی فرد صفحات 223-248
    اگر هدف ایجاد اقتصاد پایدار و توسعه متوازن شهری است، برندسازی شهری به ویژه در مقیاس ابرشهرها ضرورتی غیرقابل انکار است. با اذعان به عدم وجود مدل راهبردی جامع و متدولوژی اجرایی جهت برندسازی ابرشهرها، هدف اصلی این پژوهش، ارائه الگویی نوآورانه برای برندسازی ابرشهرها بر مبنای مطالعه موردی شهر تهران و با در نظر گرفتن ویژگی های منحصربه فرد ایرانی می باشد. جامعه آماری این پژوهش، کلیه خبرگان و متخصصان دارای زمینه علمی مرتبط با برنامه ریزی شهری و برندسازی می باشند. در این پژوهش، با توجه به روش شناسی تئوری زمینه ای، ابتدا از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف (هدفمند) و سپس درروند تجزیه وتحلیل از روش نمونه گیری نظری برای گردآوری داده ها استفاده گردیده است. روش گردآوری اطلاعات مبتنی بر روش های پیمایشی به ویژه مصاحبه های عمیق نیمه ساختاریافته می باشد. همچنین روش تجزیه وتحلیل این پژوهش، تئوری زمینه ای مبتنی بر رهیافت نظام مند استرائوس و کوربین جهت کدگذاری و دسته بندی مفاهیم می باشد. در این راستا، از نرم افزار 16 SPSS جهت تحلیل داده های دموگرافیک کمی و همچنین نرم افزار MAXQDA 12 جهت مدیریت و سازمان دهی داده های کیفی استفاده شده است. نتایج این پژوهش حاکی از ارائه مدل جامع برندسازی ابرشهرها و تبیین ابعاد و متغیرهای کلیدی با رویکرد بومی می باشد.
    کلیدواژگان: برندسازی، ابرشهر، نظریه زمینه ای، مدل، کیفی، تهران
|
  • Hamid Reza Rakhshaninasab Pages 7-22
    The present study investigates developing of the services of private telecommunication offices in provinces of Iran. The objectives of this study include identifying the factors affective on developing the services of the studied offices, evaluating the amount of the centralization of the office's services and investigating the levels of developing their services in Iran's provinces. The method of the study is descriptive-analytical and to access the objectives of the study, the models of factor analysis, technique to measure the concentration level, Cluster Analysis and Multivariate regression were employed. The findings of the research indicate that by reducing 55 created indices to 40 selective indices, 6 significant factors which explain 67.2 percent of the variance of the population, are affective on developing the services of private telecommunication offices. The amount of centralizing the studied services indicates the maximum of balance in the factor "telephone conversations" and lack of balance in factor "offices insurance coverage". Based on the studied factors, Tehran Province almost allocates to itself the highest centralization of the factors. In terms of performance development, 4 provinces in the upper-development level, 10 provinces in the upper-intermediate level, 7 provinces in lower-intermediate level and 10 provinces in the lower-development level are located. The interests obtained from the performance of private telecommunication offices to be more balanced; multivariate regression predicts the influence of the factor "functional-institutional" more than those of other factors.
    Keywords: Decentralization, centralism, regional development, private telecommunication offices, Iran's provinces
  • Hojjat Ebrahimi, Amir Gandomkar, Ali Almodarresi, Mohammad Hossein Ramesht Pages 23-32
    Study of Terrain Including vegetation, water resources, land types Including soil texture and classification are cases that require data with high precision. Accurate and high quality data can lead us to a better, more accurate results.In this context, remote sensing data is a great tool for the detection and identification of patterns. SEBAL (surface energy balance algorithm) is a relatively new algorithm for estimating evapotranspiration in most parts of the world and other heat fluxes and land surface temperatures used and the results have been satisfactory. To estimate the surface temperature in the Tuyserkan district using data SEBAL algorithm, bands of MODIS images were used. The main objective of this study was to evaluate the accuracy of remote sensing methods to estimate the surface temperature and the best method is introduced. The highest temperature in the region of 315 ° K and the minimum temperature is 287 degrees Kelvin. Heights with respect to a given temperature are the minimum temperature gradient. Areas of vegetation are more moderate temperatures in the region.
    Keywords: surface temperature, SEBAL algorithm, MODIS, Tuyserkan
  • Yaghoub Zarei, Alireza Estelaji Pages 33-52
    Located 90 percent of the country's earthquake on strip and accounted for 6 percent of the world's seismic casualties, have shown that the threat of natural disasters and the high vulnerability of the country, the importance of seismic and tectonic studies is a very important and vital. Based on recent experiences heavy earthquake on the one hand and the unfortunate casualties of the earthquake, especially in rural areas on the other hand this research led to the loss of life due to the recent earthquake Shonbeh and Tasooj (More than 40 dead and 900 injured) and destroyed more than 2,000 housing units in rural areas, efforts to maintain a comprehensive framework for the first time analysis and study of earthquake Shonbeh and Tasooj, With the aim of explaining the seismic vulnerability of rural areas in residential buildings Shonbeh and Tasooj, Take steps to reduce the physical vulnerability of buildings and residential houses in rural areas and provide appropriate solutions to reduce risk in these areas. Accordingly, this paper, was done with descriptive and analytical method based on documentary and field observations. The findings of research showing the destruction of 32 villages affected by the earthquake, reveals that he has come. Most devastating effects of the earthquake on the ceiling and walls of residential houses. The results of field data in Shonbeh and Tasooj that indicate low and very low quality of materials used, Improper design of buildings and vulnerability and fragility of rural buildings, showed that the prevalence of soil, stone and wooden beams in place and weak economic vigor families has caused resistant materials is not working as it should and may in buildings and plaster, thatch, clay, stone, wood, rattan, wood and girder, Used as the main materials used in buildings and the houses villages in this area proposals. At the end of the special emphasis on the importance of enforcement and planning the construction of the National Building Regulations and standards regulations (especially in the context of the earthquake), was introduced to reduce the losses and the heavy consequences of the earthquake in Bushehr province.
    Keywords: Earthquake, Residential buildings, Rural areas, Shonbeh, Tasooj district
  • Sadegh Besharatifar, Esmaeil Ghaderi, Zahra Pishgahi Fard Pages 53-67
    Among the various cities, extractive towns have special features, including a high focus on industries and mining activities; high environmental contaminants and social problems caused by the occupational migration, and cultural duality that could be the issue of instability in the environmental, economic, social - cultural and physical aspects created or exacerbated. To this end, considering the oil urban sustainable development and diversification of its economy by adopting approaches and Suitable patterns of urban development seem necessary. The results indicates that Abadan as an oil dependent-city faces strategic challenges between costs and benefits. One-dimensional and non-diversified urban economy, its economic dependence on non-renewable resources and growing depletion process are among its main weaknesses and threats. High potential for development and growth of Arvand free trade-industrial zone, maritime boundary with Littoral of Persian Gulf states to trade, commerce and services and tourism development are considered as the most important strengths and opportunities in the balanced and sustainable urban development process. Therefore, according to the resultant compilation, among the importance of internal and external factors affecting sustainable urban development, diversification Strategy is considered as the most important and most basic scenario for this city by reallocation of resources, taking advantage of the strengths and opportunities to eliminate and reduce the processing threats of Abadan oil city.
    Keywords: Assessing Strategy, Sustainable Development, SWOT, AHP, Abadan
  • Vakil Heydari Sareban Pages 69-82
    The purpose of this paper is to examine the effects of tourism on rural lifestyle in rural areas city of Ardabil. This research purpose is developmental, and the nature of research is descriptive and causal-comparative and analytical survey. The research population consisted of peasants living in villages Tourism "Vakilabad". Using the random sampling method based on the sample, the sample size for this study was 269, on the one hand, the equality test result, 269 villagers living in non-tourist village "Topraqlu" as the control group respectively. The study was conducted using a questionnaire survey. Validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts. Pilot study in the same region with a population of 30 questionnaires were analyzed and the data obtained and the use of special formula Cronbach's alpha software SPSS, the reliability of the questionnaire was 94/0. T-test results in relation to the characteristics of the two group's shows that lifestyle factors between the development of the media, religious changes, increased migration, increased leisure and a sense of belonging with the independent variable (tourism development) there is a significant relationship. But between materialism, enrichment, money, influence of technology, change of clothing, feeding pattern changes, behavioral changes, fashions, language change, consumerism, energy and change the nature of the independent variables was significant. Finally, according to the study findings and practical suggestions are provided.
    Keywords: Tourism, Lifestyle, rural development, social change, social identity, Vakilabad village, the city of Ardabil
  • Marziye Olfateh, Mehdi Savadi Pages 83-97
    This study aimed to investigate the barriers to women's sports tourism in urban public spaces and parks in the city of Shiraz. The study is based on research purpose, and the type of field is. To collect data on variables questionnaire was used. Its validity was confirmed by a survey of teachers and related professionals. Reliability of the questionnaire was approved by Cronbach's alpha coefficient (a> / 77). The study population according to the purpose of this study included women referring to Shiraz city spaces and parks are women. A total of 300 women who were considered to PARKE example. To describe the descriptive and inferential statistics and data collected from exploratory factor analysis test and Friedman test was used. The results showed that individual factors, time limit, psychological factors, poor management, lack of awareness and education, social environment, lack of familial support and the active participation and barriers to the development of sports tourism in the park in Shiraz were women. In general, natural spaces, parks and other urban green spaces provide a good platform for the development of sports tourism to attract more sports tourists by removing inhibiting factors can be made spaces and urban parks.
    Keywords: Sports Tourism, Parks, urban public spaces
  • Hosssein Daraiee, Alireza Abdollahzadeh Fard Pages 99-108
    The identity of each village gives the village outstanding features which distinguish it from the other ones. The villages which lacks identity is far from rural features, its inhabitants are seen as the guests has no feeling for it and do not show any willingness to deal with its issues. Today, with the increase in urban population and migration of people from rural to urban areas, in some rural identity is shrouded in some villages has gone into decline. Therefore, it is necessary who will pay more attention to rural identity. Due to the rural areas through the creation of meaningful German can be a little on the way. This article examines the role of Elements in the rural village of Qalat was promoted identity. Research on purpose and is based on cross-sectional nature based on the design and random distribution of questionnaires to 341 single-sample t-test and chi-square was performed. The results showed that the main reason for its special interest and importance to the village residents are suitable climate. Parameter element is the identity of Qalat village and many people in and out of the village because it is known. The results in relation to urban Element's role in promoting rural residents in different aspects of identity revealed Elements originating from natural-ecological dimensions (4.12), sociocultural (3.53), economic (3.45) and physical-spatial (4.31) on the promotion of effective identity of residents. However it has greatest impacts based on results of chi square in sociocultural aspects.
    Keywords: Identity, elements, Village, Qalat
  • Davoud Mahdavi, Armin Amiri Pages 109-131
    Reviewing rural development literature indicates that despite the efforts that have made on eliminating inequalities in distributing services among different areas, there still exists some kind of inequality and imbalance in the field, especially between Iran Villages. According to the previous assessments, village's development rates are yet heterogeneous and unequal considering developmental indexes. So, to obtain rural development the first essential and undeniable step is to identify the village's present status quo of services and the way of distributing facilities among them. The purpose of this study, therefore, is to study and rank villages in Kiar County according to their services amount using centrality index model. In this regard, this paper applied analytic-descriptive methodology and used 8 major services indices and 75 indicators in ranking villages in Kiar. The results indicated that the village's development level and accessibility to services are unequal, unfair and heterogeneous in such a way that among all the villages studied, 4 ones received the top-notch services which made a large gap between other villages. These villages include Dastgerd Emamzade, Dezzak, and Kharaji with 8/48, 8/03, and 6/15 scores respectively.
    Keywords: Prioritization, Ranking, services, Kiar county, township, centrality index model
  • Yaghub Peyvastehgar, Eslam Nejatian Pages 133-153
    New Urbanism approach relies upon traditional cities values. Its principles focus returning to the traditional neighborhood structure. It seems to be given new social capacities, offer and provide effective strategies to revive the old urban contexts. In this regard, the present study aims to take new urbanism approach into account with an emphasis on preserving and restoring the values central neighborhoods, improve performance and increase efficiency of Mahmoud Abad and Salem Abad. In order to study a questionnaire was used to collect information and one-sample t-test was used to test the hypothesis. Sample size due to the lower population in Salem Abad and Mahmoud Abad neighborhoods, using Cochran was determined about 325. The reliability of the questions was calculated using 0.8. The results showed that the principles of pedestrian (3.30), mixed land uses (4.20), mixed buildings (4.22), architecture and urban design quality (3.57), transportation (3.44), stability (3.12) and quality (3.90) in the communities studied have high quality and the relationship of (86.2) and the traditional structure of the community (2.18) less than the average desired (3) that indicate a low potential areas to facilitate trails and lack of attention to the structure of traditional neighborhoods. As a whole, residents of Mahmoud Abad and Salem Abad believed that life quality in neighborhood is relatively good (3.90).
    Keywords: Neighborhood -oriented, New Urbanism, Mahmoud Abad, Salem Abad
  • Mohammad Reza Nojavan Pages 155-164
    Sedimentological study of sediment is "not hard and hard" and all the processes that lead to the formation of the population. Sedimentological studies mainly on three factors mineralogical composition, texture, sedimentary structures, depend enlightening. Understanding the south Maybod sediments may indicate environmental changes occurred in the past is plain. Therefore, in this study, citing to the method of the deposition of sediments, such as aggregation, Morfoskopi the one hand, and the methods of analysis and topographic slope began to recognize the origin of these deposits. In order to investigate the sediment of sediment removal of the four semi-active region of the small reg, plain clay (first and second instance) and the sandy area in the region. Finally, the study found that the sediments the sediment removed granolometery making all the curves indicates that the sediments have been left in a relaxed environment. It was found that midian zone is less sand than other samples that represent finer grained sediment of the sample is compared to the other samples. zone plains of sand and clay sediments (first instance) are more regular than the other sediment removed. Grading criteria for the study area showed that the sedimentary deposits the mean diameter larger than 200 microns sand deposits. This suggests that the origin of the sediments close to the harvest. According to the halo-like, semi-angle of the quartz grains in the samples can be acknowledged that picked up from sedimentation in a very limited area (local) and the old and fine-grained alluvial sediments taken from the material covered plains formed Vbyabany is a dry environment.
    Keywords: finding the source of precipitation, topography analysis, granolometery, Morphoscopy, Maybod
  • Holako Gordani, Keramatollah Ziari, Hussein Dehghanpour Pages 165-182
    Improvement and renovation of old urban contexts follow with different objectives in country. The present research aims to assess improvement and renovation of Darb Shazde neighborhood with an emphasis on tourism approach. Secondary objectives in the context of the overall research goal is to identify factors influencing the aging Darb Shazde neighborhood, providing scientific and practical strategies and approaches to improve or renovate Darb Shazde neighborhood. The analysis will be based on a case study, which also includes a library research and field surveys, theoretical discussions on neighborhood doors will be applied Prince Shiraz. Taking the time to research and Door-Prince neighborhood of simple random sampling area. Cochran method was used to estimate the number used statistical sample and to analyzing data from statistical models such as multivariate regression, chi square, t-test one sample, without Kendall Tau, Pearson and SPSS software generated maps in GIS software. Overall, the results are as follows Darb Shazde neighborhood residents Neighborhood renewal and improvement of the current situation satisfied with favor that citizens are not willing to partner with municipalities unless otherwise cooperate with the municipality in providing solutions. And that the residents of the city of Shiraz do not trust the authorities so that residents of the neighborhood agreed to exchange your property with another property in the area better than their neighborhood. Overall results relative to the issue upgrading the worn out areas:• The lack of specific policies dealing with urban worn out contexts and especially the lack of participation of residents and ignoring their ideas. • The collaborative design reviews to the conclusion can be reached in Iran. The municipal system of ideology in general and in particular of the type of texture urban worn was involved.
    Keywords: Renovation, modernization, capacity building, old, Darb Shazde neighborhood
  • Serajaddin Mohebbi Pages 183-192
    The aim of the present study was to investigate the effect of different aspect of cultural intelligence, including metacognition, cognition, motivation and behavior effectiveness on tourist attraction in Qeshm Free Zone. The Population was a group of 89 managers and experts from Qeshm Free Zone Organization that 73 of them were randomly selected as the sample of this study. The Independent variables were different aspect of cultural intelligence and the dependent variable was effectiveness tourist attraction. For the purpose of data collection standard questionnaires (Early et al., 2004, Imai and Glfnd, 2010) and a researcher-made questionnaire were distributed. To analyze data firstly a simple regression and then a multi-variable regression were used. The findings showed that that all different aspect of cultural intelligence have a significant effect on tourist attraction in Qeshm Free Zone .and the most effective aspect is the behavioral aspect of cultural intelligence with a regression of 615%.
    Keywords: Cultural Intelligence, metacognition, Motivation, behavior
  • Abolfazl Badahang Pages 207-222
    A great part of intellectual and cultural changes have been arisen through aesthetic deterioration in the urban landscape and suburbs. Building's façade which shapes two-dimensional landscapes have received great attention in professionals and public viewpoints. So a routine landscape in urban makes urban as anonymous. In recent years separating the blocks into small pieces that would eventually lead to the creation of radio and urban landscape inappropriate and without harmony, symmetry and identity..... And lack of compatibility with the history of the city. Lack of codified rules for the design of urban tissue, is a problem that has spread in many cities in Iran so that along with diverse and heterogeneous views with imported materials in the historical context exacerbates turmoil and chaos in the urban landscape. This paper examines the effect of land subdivision on urban landscape in the context of a different type typo-morphology, in order to improve the quality of components through aesthetic and urban planning criteria in the urban landscape. The results showed that to create environments with urban landscape and indemnity, using the principles and aesthetic design criteria and regulating appropriate subdivision laws and regulations helps improving quality of the environment aesthetically, psychologically and most importantly improves the urban landscape.
    Keywords: typo-morphology, land subdivision, urban fabric, Urban landscape
  • Fariba Yousefi, Hossein Mojtaba Zadeh, Zahra Pishgahi Fard Pages 223-248
    If the purpose is creating sustainable economy and symmetrical urban development, urban branding in scale of mega-city is necessary. Since there is no comprehensive strategic model and performing methodology for urban planning, the main purpose of this research is presenting a new model for mega-cities branding based on Tehran city case study concerning the Iranian singular features. The research's statistical population is all the experts who have relevant scientific backgrounds in urban planning and branding. In this research, as for grounded theory methodology, at first purposive sampling method and then for analyzing data, theoretical sampling are used to gathering information. The data gathering method is based on survey methods specially partial-structural profound interviews. Also, the analyzing method is grounded theory based on Strauss and Corbin's systematic approach for coding and classifying conceptions. In this field, SPSS 16 for analyzing quantity of demographic data and also MAXQDA 12 for managing and organizing qualitative data, are used. The research results exposure a comprehensive model for mega-cities branding with explanation of dimensions and main variable based on local approach.
    Keywords: Branding, Mega-City, Grounded Theory, Qualitative model, Tehran