فهرست مطالب

پژوهشنامه ادیان
سال دهم شماره 2 (پیاپی 20، پاییز و زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد علی ایازی، حمیده امیریزدانی صفحات 1-26
    فداء را یکی از تعالیم اساسی پولس می دانند که بیشتر در رساله های غلاطیان و رومیان به طورگسترده ای طرح و بسط یافته است. این تعلیم بنیادین به مرور زمان در اندیشه های آنسلم و آکویناس به شکل آموزه ای منسجم در کنار دیگر آموزه های اصلی قرار گرفت. در دوره حاضر و با توجه به چرخش های الهیاتی، و این که سخن از الهیات پولسی در مقام مفسر و بنیانگذار دوم مسیحیت مطرح شده است، متفکران معاصر به تبیین این آموزه پرداخته اند. در واقع پس از شکل گیری روش نقد تاریخی و اسطوره زدایی، فداء به مثابه یکی از اساسی ترین آموزه ها نزد متفکران مسیحی مورد بازخوانی قرار گرفت. این نوشتار می کوشد به شرح آرای آن دسته متالهانی بپردازد که در زمان معاصر با روش نقد تاریخی آرای خود را شرح داده اند. افزون برمتفکران مسیحی، متفکران مسلمان نیز در شرح و نقد این آموزه کوشیده اند. در این پژوهش بررسی فداء در الهیات پولسی، و نیز آرای توماس میشل، فیلیپ کویین و مایکل گولدر در جهان مسیحی به دلیل کاربرد روش نقد تاریخی، وعلامه طباطبایی و رشیدرضا دو متفکر معاصر مسلمان به سبب رجوع مستقیم به متون مسیحی، از موضوعات اساسی است.
    کلیدواژگان: فداء، الهیات پولسی، گناه ازلی، آمرزیدگی، نقد تاریخی
  • میلاد جهانگیرفر، فرزانه گشتاسب صفحات 27-60
    در کتاب مقدس که مجموع «عهد عتیق» و «عهد جدید» است، نام عیلام، یکی از حکومت های باستانی ایران، بارها ذکر شده است. در این کتاب، نخستین بار نام عیلام به عنوان یکی از نوادگان نوح آمده است. پس از آن بارها به شخصیتی به نام عیلام و یا خاندان عیلام برمی خوریم. غیر از نام عیلام که به شخصی بدین نام اطلاق شده، نام کدورلعومر نیز در سفر آفرینش، کتاب ژوبیلی ها و کتاب جاشر ذکر شده است. این شاه عیلامی حاکم نیرومندی بود که بر مخالفان خود چیره شد و آنان را تحت فرمان خود در آورد. افزون بر نام عیلام، چه به عنوان شخصی به این نام و چه به عنوان سرزمین و واحد سیاسی مستقل، نام شوش و الیمایی نیز در کتاب مقدس و کتاب های مردود ذکر شده است. در کل چنین به نظر می رسد که عیلام و عیلامیان نقشی مهم در تاریخ اقوامی که نگارنده اسفار گوناگون کتاب مقدس بوده اند، بازی کرده اند. هرچند گاهی پیشگویی هایی درباره نابودی و هلاکت ایشان شده است.
    کلیدواژگان: عیلام، شوش، کتاب مقدس، آپوکریفا
  • حسین حیدری، جواد روحانی رصاف، خدیجه کاردوست فینی صفحات 61-91
    علم روان شناسی جدید از آغاز تا امروز چهار موج مشخص و گسترده را پشت سر نهاده است: این چهار موج از زمان فروید و روان تحلیل گری در حدود سال 1900م آغاز می شود؛ حدود سال 1920م جنبش رفتارگرایی به وجود می آید؛ در سال 1940م رویکردهای انسان گرایانه پدیدار می شوند، و بالاخره در حدود سال 1960م، دیدگاه فرافردی شکل می گیرد. از آن زمان به بعد نیز ظاهرا موج پنجمی به وجود آمده است که می توان آن را رویکردهای التقاطی و ترکیبی به شمار آورد. این مقاله به بررسی جایگاه دین در نظرات روان شناسان کلاسیک در دوره مدرنیته نخست، به ویژه فروید و یونگ، و باور منفی رفتارگرایان در باب دین، و همچنین روان شناسان جدید در مدرنیته از جمله ویلیام جیمز، رولومی، ویکتورفرانکل و اریک فروم می پردازد. سپس آراء روان شناسانه و انسان گرای کارل راجرز و آبراهام مزلو را گزارش و تحلیل می کند. در این جستار دیده می شود که برخلاف نظرات فروید و پارادایم غالب در بین روان شناسان پیشین، در نظرگاه آبراهام مزلو و دیگر اندیشمندان روان شناسی انسان گرا، معنویت ودین - البته با قرائتی خاص- رابطه بسیار نزدیکی با نیازهای درونی انسان دارد و ذاتی بشر است و زندگی معنوی و دینی، جنبه ای از زیست انسانی است.
    کلیدواژگان: روان شناسی دین، روان شناسی انسان گرا، مدرنیته، آبراهام مزلو، خودشکوفایی، هرم نیازهای مزلو
  • لادن صالحین، ابوالفضل محمودی صفحات 93-110
    نظریه تناسخ در معنای مصطلح و شایع آن به انتقال نفس (ادامه حیات نفس) از بدنی به بدن دیگر (انسان، حیوان، نبات و جماد) پس از مرگ اطلاق شده است. این نظریه به دلیل ارتباط تنگاتنگ خود با واقعه مرگ و مراحل پس از آن، از دیرباز محل تامل اندیشمندان و متفکران سراسر جهان بوده است. این آموزه به جهت محتوای معرفتی مدعای خود، در هر یک ازحوزه های تفکر اسلامی، از جمله حوزه های فقهی، کلامی، فلسفی وعرفانی بازتاب های متعددی داشته است که در غالب آنها، مورد طرد و رد منطقی قرار گرفته است. یکی از عرصه های قابل تاملی که این نظریه در آن مورد بررسی قرار گرفته، حوزه تفکرعرفانی است که به سبب انتخاب ابزار کشف و شهود، سطوح تحلیل عمیق تر و متفاوت تری از آموزه تناسخ را در اختیار صاحب نظران و اندیشمندان قرار می دهد. این مهم، در این مقاله با پرداختن به تعالیم برجای مانده از عارف نامدار ایرانی، شیخ محمود شبستری (687 - 740 ق) مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تناسخ، تناسخ مصطلح، شیخ محمود شبستری، مسخ، تناسخ عرفانی
  • پروانه عروج نیا، لیلا هوشنگی صفحات 111-131
    به نظر می رسد که ریشه بحران های زیست محیطی کنونی را باید در نگرشی جست که انسان به طبیعت، جهان مادی و به تعبیر امروزی محیط زیست داشته است. با نظر به حضور همه جانبه دین در تمامی عرصه های زندگی در جوامع سنتی پیشین، بدیهی است که در فهم چگونگی ارتباط انسان و طبیعت، و در نتیجه رفتار او در هر سنت دینی، باید به آموزه ها و تعالیمی که عمدتا در متون دینی بازتاب یافته و مجموعه گزاره های معنوی آنها را شکل بخشیده است توجه داشت. در این پژوهش در نخستین سروده های زرتشت، گاتها و نیز در متون متاخر اوستا، همچنین در دیگر متون مهم زرتشتیان از جمله دینکرد، مینوی خرد و شایست و ناشایست به بررسی اهمیت آبادانی زمین و تاکید بر مراقبت و کوشش در حفاظت از آب، گیاهان و حیوانات پرداخته می شود تا با واکاوی روابط انسان و طبیعت در این متون و احکام و مقرراتی که مستقیم و یا غیرمستقیم می تواند در محیط زیست تاثیر بگذارد، تصویری کلی از نوع مواجهه مزدیسنان با طبیعت نشان داده شود. علاوه بر این، با توجه به رویکردهای مختلف درباره رابطه دین، هم به طور کلی و هم مصداقی، در تعالیم زرتشتی با مسائل و مباحث زیست محیطی تلاش شده تا با نگاهی نو در این متون و نیز با نظر به دیدگاهی که دین زرتشتی درباره جهان و هستی دارد، چگونگی تاثیر عملکرد دینداران بر محیط زیست و نحوه تلقی انسان دیندار در این خصوص بحث شود.
    کلیدواژگان: متون دینی زرتشتی، محیط زیست، انسان، طبیعت، آبادانی زمین، عناصر طبیعی، تقدس
  • مجید ملایوسفی، محمدرضا باقری صفحات 133-150
    در سال 1955 جفری گورر جامعه جدید غرب را متهم کرد که از اعتراف به واقعیت مرگ خودداری می ورزد. از نگاه وی، در جامعه جدید غرب مرگ امری ممنوعه تلقی می شود، یعنی چیزی که باید از انظار مخفی نگاه داشته شود، از آن بحثی نشود و حتی الامکان از آرای عمومی زدوده گردد. انسان جدید با تجاهل نسبت به مرگ و مردن می کوشد تا آن را از خود دور کند. مراکز پزشکی و نیز موسسات کفن و دفن هم به تقویت چنین نگرشی می پردازد و سعی دارند نشان دهند که در زندگی انسان مرگ از حقیقت و واقعیت اساسی برخودار نیست. الیزابت کوبلر راس از جمله اندیشمندانی است که معتقداند این طرز تلقی باید تغییر کند و انکار مرگ باید جای خود را به پذیرش و قبول مرگ بدهد. کوبلر راس کار خود را با انتشار کتاب در باب مرگ و مردن (1969م) آغاز کرد. وی در این کتاب با استناد به مشاهدات تجربی مدعی شد که بیماران در آستانه مرگ به هنگام اطلاع از مرگ خویش، در جریان فرآیندی پنج مرحله ای قادر به پذیرش مرگ خود می شوند. این مراحل عبارتند از: انکار ، خشم، چانه زنی، افسردگی و در نهایت پذیرش. این نظریه از زمان طرح آن مورد نقدهای فراوان قرار گرفت که از جمله آنها می توان به عدم توجه به پژوهش های قبلی صورت گرفته در زمینه مرگ، وجود ابهام در مراحل پنجگانه، محدودیت در روش جمع آوری اطلاعات، عدم توجه به تفاوت های فردی و نیز تاثیر محیط بر فرد و نظایر آن اشاره کرد. به رغم نقدهای وارد شده، نظریه کوبلر راس تاثیر بسزایی بر مطالعات و مباحث مرگ شناسی و نیز رهیافت های اتخاذ شده در مواجهه با مرگ داشته است، تا آنجا که امروزه کوبلر راس را بزرگ ترین مرگ شناس معاصر می شمارند.
    کلیدواژگان: الیزابت کوبلر راس، مرگ، انکار مرگ، پذیرش مرگ، بیماران در شرف مرگ، مرگ اندیشی
  • عالیه نوری، محمدجواد شمس، محمد تقی فعالی صفحات 151-167
    نوشتار حاضر جستاری است درباب آراء عرفانی عارف نامدار سده هفتم هجری قمری، شیخ المشایخ سعدالدین محمد بن معین الدین (مویدالدین) محمد بن حمویی بحرآبادی جوینی (587-649/650 ق) از خاندان شافعی مذهب حمویی که در مدت چهار صد سال در ایران، مصر و شام منشا خدمات موثر مادی و معنوی بودند. سعدالدین حمویی از عارفان طریقت کبرویه و در سلک مریدان برجسته شیخ نجم الدین کبری و در شمار نخستین صوفیانیست که با اعتقاد به ولایت ائمه معصومین (ع) به عنوان اولیاء مطلق الهی، گرایشات شیعی داشته است. آثار و تالیفات وی پرشمار، و اغلب مشتمل بر سخنان رازآمیز، ارقام، دوایر، اشکال هندسی و اصطلاحات خاصی است که گاه فهم و حل آنها دشوار می نماید. از آنجا که بیشتر تالیفات او به زبان عربی است و مشرب تاویلی دارد، هنوز در قالب نسخ خطی باقی مانده و استخراج آراء عرفانی وی در هر دو حوزه نظر وعمل را دشواریاب نموده است. این مقاله در حوزه عرفان نظری با بررسی مهم ترین آثار وی همچون رساله محبوب الاولیاء، فی علوم الحقایق و حکم الدقایق، لطائف التوحید فی غرائب التفرید و المصباح فی التصوف، و نیز توجه به آثار مرید برجسته اش عزیزالدین نسفی، به مقوله وجودشناسی و تبیین احکام وجود اعم از وحدت شخصی وجود وتمثیلات آن، اصالت وجود و تشکیک وجود از منظر عارف حمویی پرداخته و برای تبیین بهتر، گاه با آراء عرفانی شیخ اکبر محی الدین عربی- عارف هم روزگار شیخ حمویی که مناسبات و مکاتبات میان ایشان در تاریخ تصوف به ثبت رسیده- سنجیده و بیان داشته است.
    کلیدواژگان: سعدالدین حمویی، عرفان نظری، وجودشناسی، وحدت وجود، اصالت وجود، احکام وجود
|
  • M. Ayazi, Hamideh Amiryazdani Pages 1-26
    Atonement has been considered as one of the basic teachings of Paul, which is elaborated mostly in Galatians and Romans. This fundamental teaching gradually took an integrated shape and became an essential part of Anselm and Aquina’s thoughts. In the modern period, changes in theological views and considering Paul as the interpreter and second founder of Christianity has made the contemporary thinkers to reconsider the issue. In fact, after the formation of historical criticism and demythologizing, atonement as a fundamental teaching was reconsidered by Christian thinkers. The present study tries to deal with the views of contemporary theologians with historical critical approach, such as Thomas Micheal, Philip Queen and Micheal Golder. Beside these theologians, the views of some contemporary Muslim thinkers such as cAllāmeh Tabāãabā’Ê and Rashid Reza, who have direct refrence to Christian texts, is also considered.
    Keywords: Atonement, Paul's theology, Eternal Sin, Salvation, Historical Criticism
  • M. Jahangirfar, F. Goshtasb Pages 27-60
    The name “Elam” recurs in the Bible in various places. It is first mentioned as the name of one of Noa’s descendants, and after that we come across Elam or Elam’s house repeatedly. Beside Elam, which is a personal name, Kedorlaumer is also mentioned in Genesis, Jubilees and Jasher. This Elamite king was a powerful ruler who dominated his opponents and took them under his command. Besides the name Elam, either as a person or as a land or independent political entity, Susa and Elimaite are also mentioned in the Bible and the apocrypha. On the whole, it sees that Elam and the Elamites have played a very important role in the history of the people who wrote different books of the Bible, although there are also prophecies about their destruction and annihilation.
    Keywords: Elam, Susa, the Bible, Apocrypha
  • H. Heidari, J. Rohani Rassaf, Kh Kardoust Fini Pages 61-91
    There are Four distinct intellectual waves affected the formation of psychology and psychological study of religion: Psychoanalytic theory (from 1900), Behavioral psychology (appeared about 1920), Humanistic psychology (appeared in 1940s) and transpersonal psychology (appeared about 1960 onwards). From that time onwards, appeared fifth wave can be considered as the elective and synthesis approaches. In this essay the position of religion is discussed from the viewpoint of classical psychologists during the early modern period, especially that of Freud and Jung and the negative belief of behaviorists about religion and also modern psychological theories in late modernity, like William James, Rollo May, Viktor Frankl and Erich Fromm and in the following, humanistic and psychological perspectives of Carl Rogers and Abraham Maslow will be assessed critically. In this inquiry, it will be concluded that despite Freud and most of former psychologist's perspectives and according to Maslow's theory, human is inherently religious oriented and spiritual life is a part of his life.
    Keywords: Psychology of Religion, Humanistic Psychology, Abraham Maslow, Self-actualization, Maslow Hierarchy of Needs
  • Ladan Salehin, M. Mahmoudi Pages 93-110
    The theory of in its prevalent sense refers to the transmission of soul (continuation of soul’s life) from one body to another one (man, animal, plant or inanimate objects) after death. Because of its close relation to the event of death and its later stages, this theory has been the subject of scrutiny by thinkers all around the world. Due to its cognitive claim, this teaching has also been considerd from theological, legal, philosophical and mystical stand points and has been rejected in almost all of them. The mystical world view is an important platform to scrutinize this theory, for it employs the intuition as a means for deeper analysis of this theory. The present paper is going to consider the mystical views of the reknown Iranian mystic, Shaykh MaÈmåd ShabistarÊ (678-740 AH) on this subject.
    Keywords: reincarnation, Shaykh MaÈmåd ShabistarÊ, Maskh, mystical reincarnation
  • P. Orojnia, Leila Hooshangi Pages 111-131
    It seems that the attitude of man towards nature, the physical world and the environment is the root of present environmental crisis. Considering the comprehensive presence of religion in all aspects of past traditional societies lives, it is obvious that to understand the relationship of man and nature, therefore to determine his attitude in each religious tradition, one has to reconsider the teachings which are commonly found in religious texts and shape the spiritual paradims. The present paper tries to look for such teachings considering the importance of the prosperity of land and emphasis on protection and preservation of water, plants and animals in the Gathas of Zaratostra, new Avesta, and other important Zoroastrian texts such as DÊnkard, Minouye Kherad, and Shāyast nāshāyast. It also tries to analyse the relationship of man and nature through the laws and regulations in these texts which can affect the environment directly or indirectly, and to give a wholistic view of the attitude of the Mazdeans towards nature. Furthermore, this paper is going to consider the views of religious man, and general affects of the function of faithfuls on environment through a new look on these texts and Zororastrian cosmology.
    Keywords: Zororastrian religious texts, environment, man, nature, prosperity of the land, natural elements, Holiness
  • M. Mollayousefi, M. Bagheri Pages 133-150
    In 1955 Geoffrey Gorer condemned the new western society to avoid acknowledging the reality of the death. For him in the new western society death is thought of as a forbidden thing, namely something that should to be hidden and laid aside from the public opinion. The new man by feigning ignorance of the death and dying, try to make it far from him or her. Medical centers and burial institutions support this attitude and attempt to show that in human’s life the death does not enjoy of any essential reality. Elisabeth Kubler-Ross was one of the thinkers that believe that this attitude should to be change and that the denial of death is placed by its acceptance. Kubler-Ross begun her work by the book On Death and Dying (1969). In her book, by appealing to empirical observations, she claims that terminally ill patients when are faced with the reality of their impending death, through a mechanism of five stages can arrive at the acceptance of their death. These stages are denial, anger, bargaining, depression, and eventually the acceptance. This theory or model from the time of its appearance was the subject of many critiques such as not making use of previous researches done on the topic of death and dying, ambiguity in the five stages, limitations of method of gathering information, not to pay attentions to individual differences and also to the impact of environment on the person. However, Kubler-Ros's theory played a crucial role in the field of thanatological studies and debates so that nowadays she is known as the greatest cotemporary thanatologist.
    Keywords: Elisabeth Kubler-Ross, Death, Denial of Death, Acceptance of Death, Terminally ill Patients, Thanatology
  • A. Nouri_M. J Shams_M. T Faalli Pages 151-167
    Saʿd al-Dīn Ḥammuyyī, the well-known mystics of the 7th/13th century, was from a Shāfi'ī family who have had a long history (about 400 years) in Egypt and Syria. Saʿd al-Dīn belonged to the Kābravi Order and was one of the prominent disciples of Shaikh Nadjm al-Dīn Kubrā. He was one of the first Sufis who explicitly confirmed the absolute sainthood of Shiite Imāms. He wrote several books and treatises contained mysterious sayings, mathematical figures and shapes and full of mystical terms, these materials are sometimes hard to understand. Most parts of his writings are unpublished and still preserve in manuscript form in the libraries and it is one of the serious obstacles to survey his mystical thoughts. In this article we review some of his main treatises such as Maḥbub al-ʾaulīā, fī Ulum al-Ḥaqāyiq va al-Daqāyiq, Lataʾif al-Tawḥīd fī Gharāʾib al-Tafrīd and al-Miṣbaḥ fī al-Taṣawwuf. Moreover we survey the words of his distinguished dispel, ʿAzīz al-Dīn Nasafī. We try to describe his teachings on ontology especially his ideas about the theories of oneness of Being, basicality of Being and modulation of existence. We also compare some of his teachings with his contemporary mystic, Muḥī al-Dīn Ibn al-ʿArabī.
    Keywords: Saʿd al-Dīn Ḥammuyyī theoretical mysticism, ontology, oneness of Being, basicality of Being, modulation of existence, properties of existence