فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 39، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمود احمدی، پرستو عظیمی صفحات 1-12

    طی دهه های اخیر اثرات محیطی و اقتصادی اجتماعی تغییر اقلیم و بررسی روند آن در داده های حدی مورد توجه اقلیم شناسان و علوم زیست محیطی بوده است. در این میان بررسی و مطالعات تغییرات دما و عوامل موثر بر آن در مقیاس جهانی حاکی از آن است که روند دمای کمینه، بیشینه و دمای متوسط در حال افزایش است. یکی دیگر از این متغیر ها تغییرات وقوع و فراوانی روزهای یخبندان است. هدف از این پژوهش بررسی روند تغییرات تعداد روزهای دوره یخبندان در تهران، به منظور آشکار سازی تغییر آب و هواست. به منظور شناخت رفتار خطی و غیر خطی عناصر اقلیمی، روند بلندمدت روزهای یخبندان طی یک دوره آماری 57 ساله استخراج و پس از آماده سازی داده ها مدل های آماری متعدد برای پیشبینی سری های زمانی مورد استفاده ،ARIMA قرار گرفت. مدل های به کار رفته شامل سری زمانی رگرسیون سری های زمانی، و ضریب همبستگی است. نتایج نشان داد از سال 1951 تا 1975 روند تغییرات نامنظم است و از مدل خاصی پیروی نمیکند، ولی از سال 1976 تا 2007 این روند با ضریب اطمینان بالا تعداد روزهای یخ بندان را کاهشی نشان می دهد ، و میتوان گفت به دلیل افزایش گرمایش شهری و ایجاد جزیره گرمایی، وقوع آن روند کاهشی دارد.

    کلیدواژگان: تغییر آب و هوا، روزهای یخ بندان، مدل های آماری، تهران
  • سید محمد مقیمی، امیر علم بیگی صفحات 13-23

    درخصوص رابطه بین دو زمینه کارآفرینی محیطی و رهبری تحقیقات بررسی نقش » اندکی وجود دارد. از این رو تحقیق حاضر با هدف رهبری به عنوان عامل زمینه ساز توسعه قابلیت های کارآفرینی در سازمان های غیردولتی زیست محیطی ایران و به روش « محیطی توصیفی هم بستگی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه سازمان های مردمنهاد زیست محیطی در سراسر کشور است که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، در نهایت 51 سازمان مردمنهاد زیستمحیطی از میان سازمان های مردم نهاد فعال در حوزه زیست محیطی به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری داده ها در این پژوهش پرسش نامه است که برای اندازه گیری مفاهیم به کار گرفته شد. برای تعیین روایی پرسش نامه از روش روایی صوری و با نظرخواهی از صاحب نظران استفاده شد. میزان آلفای 94 ، و برای رهبری / کرونباخ برای قابلیت های کارآفرینی محیطی 0 96/0 به دست آمد که حاکی از پایایی مناسب ابزار است. شیوه اصلی داده پردازی مدلسازی معادلات ساختاری است، و بهمنظور دادهپردازی استفاده شد. نتایج مدل نشان می دهد که PLS-Graph از نرم افزار ابعاد چهارگانه رهبری در توسعه قابلیت های کارآفرینی محیطی در سازمان های زیستمحیطی بهلحاظ آماری دارای نقش معنی داری است. نتایج حاصل از تحقیق نشان می دهد که اقدامات کارآفرینی محیطی سازمان های غیردولتی تابعی از ابعاد رهبری تحولآفرین در آنهاست ، به گونه ای که تا 33 درصد واریانس کارآفرینی محیطی در سازمان های غیردولتی به وضعیت رهبری آنها وابسته است. نتایج تحقیق چارچوب مفهومی را برای توسعه نظریه های آتی فراهم میآورد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی محیطی، رهبری سازمانی، سازمان های مردم نهاد زیست محیطی
  • علی بالی، سیدمسعود منوری، برهان ریاضی، نعمت الله خراسانی، میرمسعود خیرخواه صفحات 25-32

    کاربری اراضی و ارزیابی تغییرات آن در دوره های زمانی میان مدت و بلندمدت یکی از مهمترین ابزارهای برنامه ریزی و مدیریت اراضی پایدار در سطح کلان است. استفاده از داده های ماهوارهای با توجه به ویژگی این داده ها و پیشرفتهای سریع فناوری سنجش از راه دور و سامانه های اطلاعات جغرافیایی می تواند در زمینه برنامه ریزی و مدیریت محیط زیست و نیز پایش وضعیت منابع طبیعی، بسیار مفید و موثر باشد و اطلاعات ارزشمندی در اختیار مدیران و تصمیمگیران قرار دهد. در این تحقیق نقشه های کاربری اراضی، و تغییرات کاربری آنها در چهار مقطع ، با دوره زمانی 32 ساله و با استفاده از داده های ETM‎ے، TM 1989، MSS1975، IRS-lissШ سنجنده ها 2007 در شش کلاس کاربری در حوضه آبخیز تالاب انزلی تهیه شد. سپس با استفاده از روش مقایسه و پس از طبقهبندی، میزان تغییر و تبدیل هر کاربری در دوره های مورد نظر تعیین شد. نتایج بررسی ها حاکی از تغییرات گسترده در کاربری اراضی عرصه هاست، به طوری که طی دوره های زمانی مورد مطالعه، اراضی شهری و ساخته شده از 4878 هکتار در سال 1975 به 19089 هکتار در سال 2007 گسترش یافته است.

    کلیدواژگان: حوضه آبخیز انزلی، توسعه شهری، تغییر کاربری اراضی
  • علیرضا عموبیگی، داریوش حیاتی صفحات 33-52

    ارزیابی اثرات زیستمحیطی یک ابزار برنامهریزی برای پیشبینی اثرات پروژه ها بر محیطزیست است. این پژوهش با هدف ارزیابی اثرات اجرای طرح مدیریت جامع منابعطبیعی و آبخیزداری حوزه غرب شیراز (زیرحوزه ب نرود زنگنه) بر محیط زیست منطقه از دیدگاه بهرهبرداران، و ارائه راهکارهایی بهمنظور تقویت و مطلوبیت طرح در جنبه مذکور، با اتخاذ روش های کمی و کیفی و با استفاده از فنون پیمایش و مصاحبه های نیمهساختارمند اجرا شده است. آزمود نی های قسمت کمی این پژوهش شامل 268 نفر از اعضای شرکت های تعاونی طرح مذکور بودند که برای انتخاب آنها از روش نمونه گیری طبقهبندیشده تصادفی استفاده شد. در قسمت کیفی پژوهش حاضر، عوامل درونی و محیطی موثر بر طرح مدیریت جامع از دیدگاه بهرهبرداران و با استفاده بازشناسی و طبقهبندی شد. آزمودنی های قسمت SWOT از تحلیل کیفی این پژوهش را 20 نفر از اعضای شرکتهای تعاونی طرح مدیریت جامع تشکیل دادند. یافته های قسمت کمی پژوهش نشان داد که از دیدگاه بهره برداران، طرح مذکور بر شاخصهای زیست محیطی کیفیت خاک زراعی، آب و پوشش گیاهی منطقه تاثیرگذار است. تحلیل درونی طرح از دیدگاه بهره برداران نشان داد که کاهش جریانهای سطح ی، آبشو یی مواد غذایی و فرس ایش خاک از مهم ترین نقاط قوت زیست محیطی طرح، و عدم تعیین دقیق مرز بین عرصه ها از مهم ترین نقاط ضعف آن بوده اند. هم چنین تحلیل محیطی طرح از دیدگاه بهره برداران نشان داد که شناسایی و تعیین محدوده اراضی ملی و تفکیک مستثنیات از مهم ترین فرصت ها، و کمبود و پراکنش نامناسب زمانی و مکانی بارندگی ها از مهم ترین تهدیدهای زیست محیطی طرح بوده اند. در پایان نیز بهمنظور تقویت و مطلوبیت طرح در جنب ه های زیستمحیطی، راهکارهایی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی اثرات زیست محیطی، طرح مدیریت جامع، منابع طبیعی و آبخیزداری، دیدگاه بهرهبرداران، تحلیل SWOT
  • محسن خیرالهی، منصور غنیان، فروزان فرخیان صفحات 53-61

    بیش از نیم قرن از اجرای موفق مدیریت مشارکتی در حوزه صنعت در جهان میگذرد. اخیرا این نوع مدیریت در عرص ه های منابع طبیعی به عنوان رویکرد پایدار انسانی نیز مورد تاکید قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف طراحی سازوکار بهرهبرداری و مدیریت منطبق بر الگوی مشارکتی در تالاب شادگان صورت پذیرفته است. روش تحقیق توصیفی پیمایشی است و جامعه آماری ساکنان پنج روستای ساکن در درون و اطراف پناهگاه حیاتوحش تالاب شادگان با جمعیت 6000 نفر بودهاند. نمونه آماری مطالعه براساس جدول مورگان و تاکمن 361 نفر تعیین شد. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد که میان دیدگاه ساکنان و بهرهبرداران محلی در مناطق مختلف ، جمع آوری اطلاعات نسبت به اثرات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و زیستمحیطی و میزان انگیزه مشارکت آنها نسبت به مدیریت فعلی تالاب تفاوتی در سطح 1% و نسبت به موانع و معضلات پیش روی مشارکت در فعالیت های مرتبط با تالاب تفاوت آماری در سطح 5% مشاهده میشود.

    کلیدواژگان: مدیریت مشارکتی، تالاب، شادگان، بهره برداران محلیو سازمان های مردم نهاد
  • ابراهیم محمودآبادی، فریدون سرمدیان، غلامرضا ثواقبی فیروزآبادی صفحات 63-71

    در دهه های اخیر شاهد رشد روزافزون صنایع و حجم ترافیک جاده ای کلانشهر تهران، و درنتیجه ورود میزان زیادی آلودگی به محیطزیست این شهر بودهایم. در این پژوهش، به منظور بررسی وضعیت فلزات سنگین خاک در تهران، پارک جنگلی چیتگر و زمینهای اطراف آن مورد مطالعه قرار گرفت. 116 نمونه خاک سطحی با استفاده از روش شبکهبندی منظم و با فاصله 250 متر برداشته شد. غلظت کل هفت فلز سنگین سرب، نیکل، کادمیوم، روی، آهن، منگنز و مس اندازه گیری شد و با استفاده از تکنی که ای زمین آمار در محیط مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل GS و GIS نرم افزارهای سمیواریوگرام و بررسی نقشه های تولیدشده نشان داد که تغییرات مکانی فلزات کادمیم، روی، سرب، نیکل، منگنز و مس خ اکه ای منطقه مطالعاتی، تحت تاثیر فعالیتهای صنعتی بوده است. از این بین با (C0/(C0) مقدار کادمیم با بیشترین نسبت ناگت به واریانس کل مقدار 71 درصد و دامنه پایین 800 متر و همچنین ضریب تغییرات 59/0) بیش از سایر فلزات تحت تاثیر این فعالیتها بوده است ، در) حالی که مقدار آهن خاک با مقدار دامنه 2638 متر و ضریب تغییرات 14) نسبت به دیگر عناصر کمتر تحت تاثیر / بسیار پایین (0 فعالیت های انسانساز قرار داشت و پراکنش آن تحت تاثیر شرایط طبیعی خاک بود. مقایسه مقدار کل عناصر با شاخصهای جهانی نشان داد که هیچکدام از فلزات به حد سمیت نرسیده بودند اما به وضوح تحت تاثیر فعالیت صنعتی در سطح منطقه قرار گرفته بودند که احتمال بروز سمیت در آینده را هشدار میدهد. لذا در برنامه ریزی و مدیریت شهری و صنعتی باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پارک جنگلی چیتگر، خاک های شهری، زمین آمار، فلزات سنگین خاک
  • فریال احمدی، محمدرضا بمانیان، مجید مخدوم صفحات 73-80

    روش تحقیق پژوهش حاضر ، نمونه موردی در بستری توصیفی تحلیلی است و هدف آن ارزیابی کیفیت نماهای منظر طبیعی آبشار مارگون فارس، به منظور پایدارسازی فعالیت های گردشگری صورت گرفته در بستر است. از اینرو در محدوده مطالعاتی نماهای ممتاز ، معمولی و فقیر شناسایی شده، و کیفیت چش م انداز های موجود در نماهای مذکور ارزیابی شده است. سپس با استفاده از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی محدوده قابل دید و غیر قابل دید چش م انداز ها بررسی شده است. نتایج حاصل از پژوهش بر بهسازی نماهای بستر از طریق ایجاد لکه های جدید فضای سبز با بهره گیری از کاشت درختان و درختچه های بومی ، توسعه فعالیت های گردشگری گسترده در محدوده نماهای ممتاز با طراحی مسیرهای مناسب برای جلوگیری از لگدکوب شدن گیاهان شکننده پای آبشار و رودخانه مارگون از سوی گردشگری، برچیدن فعالیتهای متمرکز گردشگری از محدوده آبشار و طراحی مکانی مناسب برای انجام این فعالیت در محدوده نماهای معمولی با چشماندازهای خوشمنظره تاکید دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی کیفیت، منطقه حفاظت شده مارگون، توسعه گردشگری پایدار
  • هادی ندیمی، محمدرضا فقیهی حبیب آبادی، محمدتقی نظرپور صفحات 81-93

    گرچه توسعه صنعتی و زندگی ماشینی امروزه موجب دوری انسان از طبیعت شده اما انسان همواره از طبیعت تاثیر پذیرفته و فطرت انسانی دارای گرایشاتی طبیعتگرایانه است. مطالعات بسیاری حاکی از وجود ارتباط مستقیم میان میزان بهرهمندی از مناظر طبیعی و ایجاد احساس رضایت در انسان است، بهطوری که در برخی از مطالعات بهرهمندی از مناظر طبیعی بهعنوان درمانگر تنشهای روزانه و اضطراب و افسردگی یاد شده است. خوابگاه های دانشجویی غالبا اولین محیطی به شمار می آیند که دانشجوی دور شده از کانون امن خانواده، در بدو ورود به فضای کسب علم و دانش از آن بهعنوان محیطی آرامشبخش بهره میگیرد. لذا طراحی و محل استقرار خوابگاه های دانشجویی در کسب رضایت دانشجویان و افزایش بهره وری آنان از اهمیت بهسزایی برخوردار است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر چشم انداز و طراحی محیط های خوابگاهی بر میزان رضایتمندی دانشجویان است. بدین منظور از خوابگاه های دانشجویی دختران دانشگاه حکیم سبزواری به عنوان محدوده مطالعاتی استفاده شد. روش به کار گرفته شده در این پژوهش کتابخانه ای و میدانی است، و با استفاده از نمونه برداری طبقه ای و توزیع تصادفی ، 663 پرسش نامه در سه تیپ خوابگاهی شامل طرح خطی، طرح حیاط مرکزی و طرح آپارتمانی، که هریک از چشم انداز متفاوتی نسبت به طبیعت و فضای سبز برخوردارند، تکمیل شد. فرضیه مورد نظر در این پژوهش آن است که طراحی محیطی و ارائه چشم انداز مناسب در خوابگاه های دانشجو یی می تواند در میزان سرزندگی و آرامش دانشجویان ساکن خوابگاه ها موثر باشد و به افزایش حس امنیت و تعلق آنان به محیط بینجامد. یافته های پژوهش حاکی از تمایل اکثری ت دانشجویان به مشاهده محیط های طبیعی، چشم اندازهای بکر و دست نخورده، دید به افق دوردست طبیعی، دید به چشم انداز و طلوع و غروب خورشید، دید به محیط پیرامونی خوابگاه در قالب پارک، فضای سبز و محوطه سازی است. لذا پیشنهاد می شود برخورداری خوابگاه های دانشجویی از چشم انداز طبیعی بهعنوان یک اصل مهم در طراحی فضاهای خوابگاهی مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چشم انداز، طراحی محیط، دید و منظر، رضایت مندی، خوابگاه دانشجویی
  • آزاده کاشانی، ارسطو عباسیان، وحید اکبرپور، محمد علی بهمنیار، همت الله پیردشتی صفحات 95-104

    به منظور مطالعه تاثیر مقادیر مختلف کمپوست زباله شهری، غنیشده و غنینشده، بر غلظت برخی عناصر غذایی پرمصرف گیاه ریحان، در در قالب طرح «کرت های خرد شده 1» سال 1388 آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی با 2 عامل در 3 تکرار به اجرا در آمد. عامل اصلی 6 تیمار کودی شامل: شاهد (عدم مصرف کود) ، کود شیمیایی 60 و ، (اوره، سولفات پتاسیم و سوپر فسفات تریپل بهترتیب مقادیر 70 50 کیلوگرم در هکتار) ، کمپوست زباله شهری 20 و 40 تن در هکتار به صورت جداگانه (غنینشده) و همراه با 50 درصد کود شیمیایی (غنیشده) و عامل فرعی دوره های زمانی کاربرد تیمارهای کودی - 1385)، سه ساله (1387 - شامل: یک ساله (1385) ، دوساله (1386 1385) در نظر گرفته شد. نتایج به دست - 1385) و چهارساله (1388 آمده بیان گر برهمکنش کاملا معنیدار مقادیر مختلف کمپوست زباله شهری و سال مصرف بر عملکرد ماده خشک و غلظت برخی عناصر غذایی پرمصرف (نیتروژن، فسفر و پتاسیم) بود. مقایسه های گروهی تیمارها نشان داد با افزایش سال مصرف کمپوست زباله شهری میزان صفات مورد بررسی در برگ گیاه نسبت به تیمار کود شیمیایی بهطور معنی داری (تقریبا از 14 تا 36 درصد) افزایش می یابد. به طوری که بیشترین میزان عناصر غذایی نیتروژن و پتاسیم هنگامی به دست آمد که از تیمار کمپوست زباله شهری 1385) و چهارسال - 20 تن در هکتار به ترتیب طی سه سال (1387 1385) استفاده شد. در مجموع استفاده از کمپوست زباله - متوالی (1388 شهری 20 تن در هکتار به صورت غنینشده و غنیشده با 50 درصد کود شیمیایی به افزایش معنیدار میزان صفات مورد مطالعه (به جز میزان غلظت فسفر) برگ گیاه میانجامد.

    کلیدواژگان: ریحان، عملکرد ماده خشک، عناصر پرمصرف، کمپوستزباله شهری
  • عاطفه غلام دوست اشکیکی، صادق صالحی صفحات 105-117

    زیستگاه های تالابی یکی از با اهمیتترین اکوسیستمهای طبیعی کره زمین هستند که از دیرباز نقش به سزایی در توسعه جوامع اطراف خود ایفا کردهاند. با توجه به اهمیت تالابها، کنوانسیون حفاظت از تالابها در 13 بهمن 1349 در شهر رامسر شکل گرفت. از جمله تالاب های ثبتشده در این کنوانسیون، تالاب انزلی است که تالاب آب شیرین محسوب شده و بیش از یک میلیون نفر در محدوده این تالاب کار یا زندگی میکنند. با توجه به نقش مردم در حفاظت از تالابها، تحقیق میزان آگاهی، » حاضر درصدد پاسخ به این سوال اساسی است که شناخت و رفتار افراد ذی نفع، در ارتباط با مدیریت مشارکتی تالاب از نظر روش شناسی، در تحقیق حاضر از روش «؟ انزلی چقدر است پیمایشی استفاده شده و نمونه های مورد بررسی را ذینفع ان تالاب شکل میدهند. داده های تحقیق با استفاده از آزمونهای آماری مناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج به دست آمده نشان می دهد که برخلاف انتظار، میزان شناخت جامعه محلی از مدیریت مشارکتی بیشتر از میزان شناخت کارمندان ادارات دولتی است. از دیگر نتایج این تحقیق این است که جامعه محلی به نقش مهمی که میتوانند در حفظ و احیای تالاب داشته باشند آگاه نیستند؛ در حالی که کارمندان ادارات دولتی نقش زیادی برای جامعه محلی متصورند. این یافته ها در شرایط فعلی تالاب که همیاری هر دو گروه مورد نیاز است، بسیار قابل توجه و البته هشداردهنده است.

    کلیدواژگان: کنوانسیون رامسر، تالاب انزلی، مدیریت مشارکتی، مدیریت زیست بومی، گیلان
  • سید محمد شبیری، حسین میبودی صفحات 119-130

    هدف اصلی این مقاله بررسی و تحلیل سیر تحولات آموزش محیط زیست از آغاز پیدایش تاکنون در ایران است. روند تحولات آموزش محیط زیست در ایران طی 40 سال گذشته دارای فراز و نشیب های بسیاری بوده است. آموزش محیط زیست در ایران سابقه چندانی ندارد اما، طی سه دهه اخیر تلاشها و اقدامات شایان توجهی در این خصوص صورت گرفته است. در انجام این پژوهش از روش تحقیق مطالعه موردی از نوع تاریخی استفاده شده و اختصاص دارد به توصیف و تحلیل وضعیت کلی و کلان طرحها، سیاستها و برنامه هایی که تا امروز در این کشور به مورد اجرا گذاشته شده است. گردآوری داده ها و اطلاعات با استفاده از مراجع مختلفی چون گزارش های عملکرد دفتر آموزش محیطزیست، اسناد، مدارک، کتابها و مقالات منتشر شده در این زمینه است. نتایج نشان می دهد که آموزش محیط زیست در ایران چهار مرحله اصلی را تجربه کرده و جریان حرکت آن رو به بهبود است. در پایان تحقیق سعی خواهیم کرد، پیشنهاداتی اجمالی به منظور توسعه مطلوب این تخصص علمی در ایران ارائه کنیم.

    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، سازمان حفاظت محیطزیست، تحولات، ایران
  • سید معین الدین زمانی، رقیه ذوالفقاری صفحات 131-139

    جنگل های زاگرس از مهمترین و باارزشترین اکوسیستمه ای جنگلی کشور محسوب می شوند. به منظور مطالعه تنوع گونه های گیاهی و ارتباط آن با عوامل محیطی در اکوسیستم های جنگلی زاگرس میانی در جنگل های منطقه حفاظتشده دنای غربی، منطق های به مساحت 600 هکتار در نزدیکی شهر یاسوج انتخاب شد. سپس به صورت 15 متر × تصادفی سیستماتیک 50 پلات 450 متر مربعی به ابعاد 30 پیاده شد که در داخل پلا ته ای اصلی 200 میکروپلات یک متر مربعی، 200 میکروپلات 10 متر مربعی، 50 میکروپلات 45 متری پیاده شد. سپس عوامل فیزیوگرافیکی مانند شیب، جهت و ارتفاع از سطح دریا و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک در هر پلات برداشت و اندازه گیری شدد. تمامی گونه های درختی و علفی موجود در هر پلات نیز ثبت شد. نتایج حاصله حاکی از آن است که عوامل خاکی مانند آهک، پتاسیم و بافت خاک اثرات مختلفی بر تنوع زیستی علفی و درختی دارد. بدین ترتیب که هرچه آهک خاک افزایش یابد، پتاسیم آن کم شود، و ذرات خاک درشتتر باشد، تنوع زیستی علفی افزایش می یابد اما تنوع درختی کم می شود. ارتفاع از سطح دری او جهت بر غنای درختی، و نیز شیب بر تنوع علفی تاثیرگذار بود. ارتفاعات پایین و جهت های شمالی دارای بیشترین غنا هستند و شیب های میانی نیز از تنوع بالاتری برخوردارند. همچنین عوامل خاکی بیشتر از عوامل فیزیوگرافی بر تنوع زیستی علفی تاثیرگذار بود. بهطور کلی نتایج این تحقیق مشخص کرد که علیرغم حفاظت تنوع زیستی، به ویژه تنوع علفی، در مناطق قابل دسترس و شیب های پایین به دلیل برداشت های انسانی و چرای دام، پایین است.

    کلیدواژگان: زاگرس، فیزیوگرافی، خصوصیات فیزیکی و شیمیاییخاک، غنا، یکنواختی
|
  • Mahmoud Ahmadi*, Prastoo Azimi Pages 1-12

    During last decades the environmental and economic effects of climate changes have been very important for environmental scientists. According to temperature fluctuation studies, the minimum, maximum, and average temperatures are to be increased. So, the objective of this study is the investigation of variations of the number of freezing days during a 57 years data set and modeling the data by multivariable statistics methods. The applied models were ARIMA time-series, Regressions, and Correlation coefficient. The results showed that the variations of temperature were very disorder from 1951 to 1975 and they were not following a specific model. However, it showed the decreasing in freezing days during 1976-2007 which could be due to urban warming and crating island effect in this duration.

    Keywords: Climate Change, Freezing Days, Statistical Models, Tehran
  • Seyed Mohammad Moghimi, Amir Alambeigi Pages 13-23

    In this article, with regard to the little empirical research undertaken on enviropreneurship and leadership, drawing from a relational perspective, we explore the relationship between enviropreneurship and leadership. The research method was descriptive correlation, and data were collected from 51 environmental NGOs engaged in environmental issues using the random sampling method. A questionnaire was employed for variable measurements, and its content validity confirmed by a panel study. An alpha coefficient of 0.94 for enviropreneurship and 0.96 for leadership confirmed that the reliability is satisfied. Structural equation modeling (SEM), as a multivariate technique, and PLS-Graph software were used. According to path analysis results, four dimensions of leadership have significant roles to play in the enviropreneurship development of environmental NGOs. Empirical results showed that enviropreneurship competency in environmental NGOs is dependent upon transformational leadership (TL), and 33% of enviropreneurship in environmental NGO variance can be explained by TL. Research findings offer a new theoretical framework for future theory development.

    Keywords: Enviropreneurship, Leadership, Environmental NGO
  • Ali Bali*, Seyyed Masoud Monavari, Borhan Riazi, Nemat Khorasani, Mir Masoud Kheirkhah Pages 25-32

    In the last two decades, the increase in technology and global population has led to environmental change and degradation. Remote sensing is a new technology which provides accessibility and the ability to extract basic information for managing earth resources. In this study, land use changes in the Anzali watershed in Gilan province has been detected using GIS/RS. Initially, we produced land use maps using satellite images of Landsat (MSS 1975, TM 1989, ETM+ 2000) and IRS (LISS III) in six land use classes. Then, land use changes were compared over 32 years using the post classification method. Studies showed that the urban area has rapidly increased from 4878 ha in 1989 to 19089 ha in 2007.

    Keywords: Anzali watershed, Urban Development, Land Uuse Change
  • Alireza Amobeigy, Dariush Hayati Pages 33-52

    Environmental impact assessment is a planning tool that estimates the environmental impact of projects on the environment. This research was conducted to assess the environmental impact of the Natural Resources and Watershed Management Comprehensive Project in the west of Shiraz county (Bunrode Zangeneh sub watershed) from its users’ viewpoint. The results are intended to provide solutions to enhance the appropriateness of the project, in the aspect mentioned, using qualitative and quantitative research methods, survey techniques and semi-structured interviews. The sample group in this study included 268 members of the local Natural Resources and Watershed Management Cooperative. Stratified random sampling was used to select cooperative members. In the qualitative section of the research, according to the users’ viewpoint, internal and external factors affecting the project were recognized and classified using SWOT analysis. Twenty members of the cooperative were selected as the sample group for the qualitative part of the research. The findings of the quantitative part of the research revealed that the project did have an affect on environmental factors (soil quality, water and vegetation), based on the users’ viewpoint. Internal analysis of the project, based on the users’ viewpoint, revealed that the following factors were recognized as the important environmental strengths of the project: Reduction in surface flow, nutrient leaching and soil erosion, whereas, the important environmental weakness of the project included an inability to determine the precise boundaries between areas. External analysis of the project from the users’ viewpoint revealed that an important opportunity provided by the project included determination of the limits of national territories and the separation of private land, whereas, important environmental threats of the project included the shortage and poor distribution of rainfall. Several recommendations have been presented at the end of the paper for better project management in the future.

    Keywords: Environmental Impact Assessment, Natural Resources, Watershed Management Comprehensive Project, Users’ Viewpoint, SWOT Analysis
  • Mohsen Kheirollahi, Mansour Ghanian, Forozan Farrokhy Pages 53-61

    In this paper, more than half a century of successful implement-tation of a collaborative management industry, particularly in the field of managing natural resources by a sustainable human approach, is emphasized. The present study (design, operation and management mechanism), is based on the participation of the residents of Shadegan. Research methods include a descriptive survey and a statistical study of five rural residential areas placed in and around wildlife sanctuaries. Shadegan has a population of 6,000 people, and a sample of 361 individuals was determined according to Morgan and Takman.Regarding the outlook of residents and local farmers of different regions, concerning economic, social, and cultural issues, and the environmental sustainability rate of participation incentives, the results of correlation analysis show that in regard to the current management of wetlands, the difference in the percentage level, relative to the obstacles and challenges facing participants in activities associated with wetlands, is five percent.

    Keywords: Participative Management, Wetlands, Shadegan, Benefit Local Farmers, Organizations
  • Ebrahim Mahmoodabadi, Fereidon Sarmadyan, GHolamreza Savaghebi firouzabadi Pages 63-71

    Industry and road traffic, the main causes of environmental pollution in Tehran city, have been growing in recent decades. This study was conducted to investigate the situation of soil heavy metals in Tehran, and Chitgar Forest Park and surrounding land were chosen as the study area. Soil was sampled at 116 sites using a squared grid sampling strategy with a distance of 250 meters. The total concentration of seven heavy metals: lead, nickel, cadmium, zinc, iron, manganese and copper, were measured and analyzed by geostatistical techniques in GIS and GS+ software. The results of variogram analysis and a study of generated maps revealed that spatial variations of metal cadmium, zinc, lead, nickel, manganese and copper in soils were affected by industrial activity. Among all metals, cadmium, with the highest value of Nugget to sill ratio (71%), narrow range of 800 meters and variation coefficient of 0.59, was more affected by industrial activity than other elements. By contrast, total iron concentration, with a wide range of 2638 meters and a very low variation coefficient (0.14), was less affected by anthropogenic activity, suggesting that its distribution is controlled by parent materials. With respect to the total amount of global indices, no heavy metal reached a toxic level, but the indices were clearly affected by industrial activity in the area. This indicates a warning about the risk of toxicity in the future and, therefore, this should be considered in urban and industrial planning and management.

    Keywords: Soil heavy Metals, Geostatistics, Chitgar Forest Park, Urban Soils
  • Ferial Ahmadi, Mohammadreza Bemanian, Majid Makdoum Pages 73-80

    In the current research, a case study method has been applied to evaluate the landscape quality of the Margoon protected area in order to develop sustainable tourism. In the first step, theoretical basics and approaches were scrutinized using library and internet resources. Then, above average, average and poor landscapes were identified and the quality of perspectives evaluated. After that, using GIS software, the ranges using visible and invisible perspectives were investigated. The results of the paper emphasized that the landscapes should be improved by creating new green patches using native trees and shrubs, developing widespread tourist activities in the range of the above average landscape by designing appropriate walking, hiking and climbing paths, removing concentrated tourist activities such as camping, and designing appropriate places for this activity in the range of the average landscape.

    Keywords: Quality Evaluation, Margoon Protected Area, Sustainable Tourism Development
  • Hadi Nadimi, Mohammad Reza Faghihi Habib Abadi, Mohammad Taghi Nazarpour Pages 81-93

    Today's industrial and technological development has led human beings further away from nature. However, man has always been influenced by nature, and human nature has naturalistic tendencies. Many studies indicate a direct correlation between the levels of enjoyment of natural scenery and people’s happiness. Various studies mention the benefits of natural landscapes as a therapy for daily stress, anxiety and depression. A student residence is often among the first environments a student experiences away from home. He/she will be required to spend a lot of time at this location and, therefore, its design and location are extrememly important for student wellbeing. A more attractive environment will increase comfort and, thus, learning productivity.The purpose of this study is to investigate the impact of the landscape and design of residential environments on student satisfaction. To this end, the female student residences of the Hakim Sabzevari Sabzevar University were used as a case study. The methods used in this study are from the library and in the field. Using stratified sampling and random distribution, 663 questionnaires with three residential types, including a linear scheme, a central courtyard scheme and a flat scheme, each of which has a different view of nature and green space, were completed. The hypothesis of this study is that the environmental design and suitable landscaping of student residences can have a great effect on the wellbeing and comfort of students who live there, and lead to an increase in their sense of security and their feeling of “belonging”. The results indicate that the majority of students prefer to see natural environments, untapped visions and perspectives, natural horizons, sunrises and sunsets, and green spaces around the residences. Therefore, it is suggested that natural landscape architecture should be an important principle in the design of student residential areas.

    Keywords: Landscape, Design of Environment, View, Perspective, Satisfaction, Student Accommoda-Tion
  • Azadeh Kashani, Hemmatollah Pirdashti, Mohammad Ali Bahmanyar, Vahid Akbarpour, Arastoo Abbasian Pages 95-104

    In order to evaluate the effect of different municipal solid waste composts (MSWC), either enriched or non-enriched, on some macronutrient concentrations in basil, in 2009, a field experiment was arranged as a split plot based randomized complete block design, with three replications. Main plots consisted of six levels of fertilizer (control, recommended chemical fertilizer or CF as 70, 60 and 50 kg ha-1 of urea, potassium sulphate and superphosphate triple, respectively, MSCW as 20 and 40 ton ha-1 alone or plus ½ CF), and sub plots were four application periods including one (2006), two (2006-2007), three (2006-2008) and four (2006-2009) continuous years of MSWC application. Results showed that there was a highly significant interaction between MSWC and application periods in terms of dry matter yield and N, P and K concentrations. Orthogonal comparisons indicated that all studied traits significantly increased in plant leaf (approximately 14 to 36%) with higher application periods compared to CF. Using 20 ton ha-1 of MSWC for three or four continuous years recorded the highest N and K concentrations. Generally, application of 20 ton ha-1 MSWC, either enriched or non-enriched, dramatically improved the studied traits in the plant leaf, except P concentration.

    Keywords: Basil, Total Dry Matter, Macronutrient, Municipal Solid Waste Compost
  • Sadegh salehi, Atefeh Qolamdoust Pages 105-117

    Wetland habitats are natural ecosystems, which play a significant role in the development of surrounding communities. Due to their importance, the Convention on Wetlands Protection was ratified on 2nd February, 1971, in the city of Ramsar, Guilan, Iran. Anzali wetlands are registered as freshwater wetlands, and, currently, more than a million people either work or live around the lagoon. To consider the role of local people in the conservation of wetlands, in this paper, we ask, “What is the level of awareness sustained by local people regarding the Anzali Wetlands”? The Model of Collaborative Management for Wetlands has been used to assess the community viewpoint in this regard.In terms of methodology, the current study uses a survey method to study 50 sample cases of local people living in the area of wetlands, as well as wetland stakeholders. Using statistical tests, the results showed that the local community was more aware of the collaborative management of wetlands than public administration employees.

    Keywords: Convention, Ramsar, Anzali Wetlands, Policies to Protect, Preserve Wetlands, Ecosystem Management Approach, Guilan
  • Seyed Mohammad Shobeiri, Hossein Meiboudi Pages 119-130

    The main purpose of this research is the study and analysis of the evolution of environmental education from its beginnings to the present time in Iran. The evolution of environmental education in Iran over the past 40 years has not been straightforward. Although Iran does not have a lengthy history of environmental education, over the past three decades, steps forward have been taken and remarkable progress has been made. In this research, we use the case study method of historical analysis to describe and analyze the overall situation, as well as the major projects, policies and programs implemented to date in Iran. Data and information were compiled using various sources, including environmental education office performance reports, and documents, records, books and articles published in this field.Environmental education in Iran has experienced 4 major phases, and forward momentum is improving.This research also illustrates recommendations for optimal development of this scientific expertise in the future.

    Keywords: Environmental Education, Department of the Environment, Evolution, Iran
  • Seyyed Moeinoddin Zamani, Roghayeh Zolfaghari Pages 131-139

    The Zagros forests are important and valuable forest ecosystems in Iran. In order to study plant species diversity and its relationship with environmental factors in the central Zagros forest ecosystems, 600 hectares of forest of the western Dena protected area were selected near Yasuj City. 50 plots of 450 square meters were then established with dimensions of 15× 30 meters. So, 200 microplots of one square meter, 200 microplots of 10 square meters and 50 microplots of 45 square meters were established within the main plots. All physiographic factors, such as slope, aspect, altitude, and the physical and chemical soil properties of each plot, were collected and measured. All tree and grass species on each plot were recorded. The results showed that factors such as lime, potassium and soil texture had diverse effects on trees and grasses. Thus, by increasing lime and decreasing potassium and larger soil particles, grass biodiversity increased, while tree diversity decreased. Altitude and aspect had an affect on tree richness, and slope affected grass diversity. Lower altitudes and northern aspects showed a higher amount of richness, and the middle slope had the highest value of grass diversity. Also, the effects of soil factors on grass biodiversity were more than physiographic factors. The present study also determined that biodiversity, especially grass biodiversity, despite protection, was low in the available areas and lower slopes, due to human harvests and livestock grazing.

    Keywords: Zagros, Physiographic, Soil Physico-Chemical Properties, Richness, Evenness