فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/18
  • تعداد عناوین: 12
|
  • غلامعلی شرزه ای، متین سادات برقعی صفحات 1-7

    آب شیرین از اصلیترین منابعی است که به منظور دست یابی به توسعه در هر کشور، «رد پای آب». پایدار باید برای آن اهمیت ویژه قائل شد براساس کل حجم آب لازم برای تولید کالاها و خدمات مصرفی افراد آن کشور تعریف میشود. از آنجا که تمام کالاها و خدمات مصرفی افراد یک کشور در همان کشور تولید نمیشود، رد پای آب شامل دو بخش داخلی و خارجی میشود. یکی از مسائل مهم برای کشورها درنتیجه صنعتیشدن «پیش بینی اثر رشد اقتصادی بر عادات مصرفی» است. در این نوشتار رابطه درآمد ملی و استفاده از آب مورد بررسی قرار می گیرد. با استفاده از داده های مقطعی، رد پای آب ملی سرانه کشورها، به عنوان تابعی از درآمد سرانه تحلیل شده است. نتایج برآوردهای انجام شده نشان میدهد که درآمد سرانه عامل مهمی در میزان افزایش رد پای آب سرانه در بخش صنعت و رد پای آب خارجی است.

    کلیدواژگان: رد پای آب، آب مجازی، تولید ناخالص داخلی سرانه
  • مهدی قنبرزاده لک، نادر شریعتمداری، محمدرضا صبور، رضا قناتیان نجف آبادی، مهدی حیدری صفحات 9-21

    انتخاب شیوه مناسب مدیریت پسماندهای شهری ، به گونه ای که به کم ترین مخاطرات زیست محیطی بینجامد و از لحاظ فنی و اقتصادی قابلیت اجرایی بالایی داشته باشد، بدون بهره گیری از روش های نوین مکانیابی و تصمیمسازی امری بسیار پیچیده و زمان بر خواهد بود. گسترش سطحی سکونت گاه های شهری و بهتبع آن افزایش فواصل حمل زایدات تا مراکز دفع، ارزش بالای اقتصادی زمینهای دارای کاربری آزاد در حواشی شهرها، تدوین و اجرای قوانین و الزامات مربوط به کمترین فاصله سامانه های دفع از مراکز شهری ، و اعتراضات اجتماعی از جمله چالش های موجود در زمینه احداث مراک ز دفع پسماند جامد شهری در مجاورت مناطق مسکونی حاشیه شهرهای بزرگ به شمار میرود. هدف نوشتار حاضر تهیه مدلی است برای مکان یابی مناطق مستعد احداث سامانه های دفع زایدات شهری ، و تعیین بهترین سناریوی مدیریتی قابل اجرا در این مکانها. در این بررسی شهر تهران بهعنوان مطالعه موردی انتخاب شده است. با اجرای مدل تهیه شده در این تحقیق برای شرایط محیطی شهر تهران، ضمن بررسی ابعاد مختلف مدل، میزان حساسیت آن به عوامل موثر در تصمیم سازی تحلیل شد. بدینمنظور، ابتدا لایه های اطلاعاتی گوناگون نظیر مناطق حفاظتشده، مناطق نظامی، مناطق فرهنگی و تاریخی، توپوگرافی، رودخانه ها و دریاچه ها، گسل ها، اطلاعات زمین شناسی و کاربری اراضی درخصوص منطقه مورد مطالعه تهیه شد و سپس با اعمال معیارهای مکان یابی و روی هم قرار دادن این لایه ها، نقاط مناسب به دست آمد. در مرحله بعد، در مقایسه نقاط اخیر با لایه کاربری اراضی طرح جامع شهر تهران، نواحی مستعد احداث سامانه های دفع زایدات با کاربری آزاد مشخص شد. در نهایت با توجه به کمیت و کیفیت زایدات تولیدی در شهر تهران، سناریوهای مدیریتی مختلف شامل تعدادی از روش های تولید کود کمپوست، زباله سوزی، تولید سوخت مشتق از ، (MRF) جداسازی و پردازش و دفن ، به منظور اجرا در مناطق مستعد یادشده تعریف شد. ارزیابی (RDF) پسماند و تعیین بهترین سناریو بهمنظور اجرا در شهر ANP سناریوهای مذکور با استفاده از مدل تهران، بخش پایانی این تحقیق را تشکیل می دهد. نتایج حاصله حاکی از برتری سناریوی اول 3079) بوده و پس از آن سناریوهای دوم، چهارم و سوم به ترتیب با / (با وزن نرمالشده 0 0 قرار گرفتند. به دلیل نزدیکی وزن / 0 و 2087 /2393 ،0/ وزنهای نرمال شده 2441 اولویت های دوم و سوم، حساسیتسنجی روی آنها براساس ایجاد تغییرات انتخابی در وزن خوشه های اصلی شبکه تصمیمسازی انجام شد. باتوجه به این نکته که در سناریوی چهارم بخش عمده پسماند دفن می شود و بیشترین مخاطرات زیستمحیطی نیز در میان انتخاب ها در این سناریو وجود خواهد داشت، با افزایش وزن معیار زیست محیطی ارجحیت سناریوی چهارم کاهش می یابد. از طرفی با افزایش وزن معیار فنی، به دلیل تکنولوژی ساد ه مورد استفاده در این سناریو، ارجحیت آن روند افزایشی نشان میدهد. سایر سناریو ها حساسیت کم تری نسبت به تغییر وزن معیارها داشتند و در اولویت آنها تغییری ایجاد نشد، بهگونه ای که همواره سناریوی اول از سناریوی دوم برتر بوده و سناریوی دوم نیز بر سناریوی سوم ارجحیت دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت پسماند شهری، مکان یابی، سناریوی مدیریتی، مدل ارزیابی anp، GIS شهر تهران
  • علیرضا کوچکی، قربانعلی اسدی، رضا قربانی، الهام عزیزی صفحات 23-33

    به منظور بررسی اثرات دگرآسیبی گل جعفری 1 بر ترکیب و تنوع علف های هرز گوجهفرنگی 2، آزمایشی به صورت کرتهای خردشده بر - پایه طرح بلوک های کامل تصادفی، با سه تکرار در سال زراعی 1390 1389 ، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآمد. تیمارهای مورد بررسی شامل سه رقم گوجه فرنگی (جینا، فلات و استرین های تکترک) و پنج الگوی کشت (تک ک شتی گوجهفرنگی و کشت مخلوط ردیفی گوجهفرنگی گل جعفری خارجی 1:3 و 1:4) بود. نتایج نشان داد که در ،1:2 ، با نسبتهای 1:1 نمونه برداری اول، بیشترین تراکم عل فه ای هرز در واحد سطح در 96 بوته در متر مربع مشاهده شد. / تککشتی گوجه فرنگی به تعداد 78 کشت مخلوط گوجه فرنگی و گل جعفری با نسبت 1:3 دارای کمترین 62 بوته در متر مربع بود. در نمونه برداری / تراکم علف هرز به تعداد 37 دوم، کم ترین تراکم علف های هرز در کشت مخلوط گوجهفرنگی و گل جعفری با نسبت 1:3 مشاهده شد. وزن خشک کل علف های هرز در نمونه برداری اول کم تر از نمونه برداری دوم بود و در هر دو مرحله نمونه برداری، بیشترین وزن خشک کل علفهای هرز در الگوی مخلوط با نسبت 1:3 مشاهده شد. تغییر نوع الگوی کاشت منجر به تغییر شاخص های تنوع شانون، مارگالوف و سیمپسون علف های هرز شد. کم ترین مقادیر شاخص های مورد بررسی در الگوی ک اشت مخلوط گوجه فرنگی و گل جعفری با نسبت 1:1 مشاهده شد. همچنین رابطه رگرسیونی مثبت و معنی داری بین شاخصهای تنوع (شانون، مارگالوف و سیمپسون) حشرات با شاخصهای تنوع علفهای هرز به دست آمد.

    کلیدواژگان: تک کشتی، دگرآسیبی، شاخصهای تنوع، عل فه ایهرز، کشت مخلوط
  • رضا بشیری خوزستانی، بابک سوری صفحات 35-43

    انتشار ذرات معلق در مناطق غربی ایران به عنوان یکی از مهم ترین مشکلات زیست محیطی این مناطق در سال های اخیر معرفی شده است. به علاوه وجود فلزات سنگین در این ذرات به دلیل خاصیت سمی و بیماری زایی آن ها همواره مورد توجه محققین قرار داشته است. از این رو تشخیص میزان این نوع از آلودگی بهمنظور تعیین استراتژی های مناسب برای کنترل آن بسیار ضروری است. هدف از انجام این تحقیق، ارزیابی سطح خطر آلودگی فلزات سنگین در ذرات معلق باریده در غرب ای ران با استفاده از شاخص است. بد ینمنظور و با استفاده از Geo-accumulation (Igeo) روش سنجش انباشت، طی مدت یک سال (از فروردینماه تا اسفندماه 1389) در شهر سنندج، که در سال 2010 از حیث غلظت ریزگردها به عنوان سومین شهر آلوده جهان مطرح شد، از این ذرات نمونه برداری شد. نتایج نشان داد که میانگین ± انحراف معیار غلظت فلزات سنگین ±915/3 mg/kg براساس وزن خشک ذرات معلق ، برای آهن برابر 497/731±29/8 ، برای مس mg/kg 14003/570 ، برای منگنز 18/287 است. ±1/9 mg/kg 61/307±5/4 و برای ارسنیک mg/kg Geo-Accumulation نتایج تحلیل های به دست آمده از شاخص ،-751/ برای آهن معادل 1 Igeo نشان داد که بیشترین مقدار ضریب 848 ، و برای ارسنیک / 630 -، برای مس معادل 0 / برای منگنز معادل 0 و Fe 249 است. در مجموع مقادیر این شاخص برای فلزات / معادل 1 در محدوده غیر As و Cu در محدوده غیر آلوده و برای فلزات Mn آلوده تا آلودگی متوسط ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: ذرات معلق، فلزات سنگین، سطح آلودگی، روش، Geo، Accumulation سنجش انباشت، شاخص
  • محمدآقا پورصباغی، سیمین مسیحی، هادی معاضد صفحات 45-54

    به علت استفاده مفرط از کودهای شیمیایی در مزارع استان خوزستان، هر ساله حجمی معادل 2میلیارد متر مکعب زهآب مستقیما به کارون وارد میشود. باتوجه به حجم بالای میزان آلاینده های بخش کشاورزی، انجام تحقیق به منظور، تعیین عوامل تاثیرگذار بر نگرش کشاورزان، برای بهبود نظام برنامه ریزی در جهت کاهش آلودگی آب، از اهمیت خاصی برخوردار است. در تحقیق حاضر، به منظور برآورد تمایل به پرداخت گندمکاران شهرستان ملاثانی در جهت کاهش آلودگی رودخانه کارون، از روش ارزشگذاری مشروط، در قالب دو روش لاجیت و دومرحلهای هکمن، استفاده شده است. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 120 نفر و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی جمعآوری گردیده است. نتایج مطالعه نشان میدهد، که در هر دو مدل هکمن و لوجیت متغیر های سن، قیمت پیشنهادی، علت آلودگی رودخانه، اعضای خانواده، دارای اثر منفی و معنادار و متغیرهای درآمد، تحصیلات ، مالکیت زمین، مقدار زمین، میزان خسارت، دیدگاه کشاورزان نسبت به آلودگی رودخانه ، دارای اثر مثبت و معنادار برروی تمایل به پرداخت کشاورزان هستند. همچنین نتایج نشان میدهد، که هر خانوار حاضر به پرداخت مبلغ 1880000 و 1640000 ریال درسال برای کاهش آلودگی آب میباشد. پذیرش کشاورزان برای اختصاص بخشی از درآمد خود در جهت کاهش آلودگی رودخانه کارون، حاکی از اهمیت و جایگاه این رودخانه در بین کشاورزان منطقه دارد. در این میان، توجه به عوامل تاثیرگذار بر میزان پرداخت کشاورزان در جهت تقویت نقش زارعین در کاهش آلودگی آب رودخانه از اهیمت خاصی برخوردار است.

    کلیدواژگان: آلودگی آب، مدل لاجیت، مدل هکمن، تمایل به پرداخت
  • لیلا رحیمی بلوچی، بهرام ملک محمدی صفحات 55-66

    هدف این تحقیق ارائه روشی برای ارزی ابی آس یبپذ یری تالاب ها براساس ارزش های بوم شناختی و هیدرولوژیکی آنهاست. در روش پیشنهادی پس از شناسایی و ارزیابی تالاب ها و عوامل تهدی د کننده آنها، بهکمک ماتریسهای ارزیابی به آنها امتیازدهی می شود و سپس تعامل میان این ارزش ها و عوامل تهدید کننده بررسی میشود. می زان آسیبپذیری ارزش های تالاب از ضرب امتیازهای کسبشده از تمامی عوامل مورد بررسی محاسبه میشود. در نهایت راهکارهای مدیریتی برای مواجهه با مهم ترین عوامل تهدید کننده ارائه می شود. در این مطالعه تالاب بین المللی شادگان، واقع در استان خوزستان، به عنوان مطالعه موردی انتخاب و طبق روش پیشنهادی مورد ارزیابی قرار گرفته است. طبق نتایج حاصله ، ارزش های بوم شناختی نظیر جانوران و گیاهان آبزی، مناطق حساس بوم شن اختی و تنوع زیستی تالاب و ارزش های هیدرولوژیکی نظیر حفظ تعادل هیدرولوژیکی منطقه، ذخیره آبهای طغیانی و جلوگیری از بروز سیلاب مهمترین ارزش های تالاب محسوب میشوند که در معرض مهم تر ین عوامل تهدید کننده نظیر تغییر در رژیم هیدرولوژیکی آب تالاب بر اثر فعالیت های بالادست ، ورود آلودگی های صنعتی به درون تالاب ، بهرهبرداری های بیرویه از منابع گیاهی و آبزی تالاب، و تصرف و تغییر کاربری زیستگاه های تالابی اراضی کشاورزی قرار دارند. با توسعه ارزیابی آسیبپذیری تالاب شادگان موثرترین راهکار ها برای مدیریت بهینه آن در چارچوب رویکرد اکوسیستمی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی آسیب پذیری تالاب، ارزش های بوم شناختی، ارزشهای هیدرولوژیکی، تالاب بین المللی شادگان
  • فاطمه یزدانی نژاد، حسین ترابی گل سفیدی صفحات 67-77

    این تحقیق با هدف ارزیابی کارایی تخمین گرهای زمین آماری در برآورد تغییرات مکانی (IDW) کریجینگ و وزن دهی عکس فاصله و تهیه نقشه پهنهبندی مقادیرکل عناصر سنگین آهن، روی، مس و منگنز در 196 نقطه با فواصل طولی 1000 متر در 20000 هکتار از خاک سطحی (0 تا 30 سانتیمتر) اراضی جنوب تهران انجام گردید. بهترین مدل واریوگرام برازش داده شده برای آهن و منگنز، مدل نمایی و برای روی و مس مدل کروی بود. میزان دقت تخمینگرها، با و ریشه میانگین (ME) استفاده از تکنیک جک نایف، میانگین خط ا IDW مورد ارزیابی قرار گرفتند. در (RMSE) مربعات خطای تخمین از پارامترهای توان 1 تا 5 استفاده گردید. با توجه به واریانس تخمین دو روش مورد استفاده، تخمینگر کریجینگ برای چهار عنصر دارای میانگین خطا و ریشه میانگین مربعات خطای کمتری نسبت به بوده است. نتایج این تحقیق نشان داد که متوسط IDW تخمینگر 37 گرم در کیلوگرم و متوسط عناصر روی، مس و / مقدار کل آهن 29 6 میلیگرم در کیلوگرم خاک / 1 و 682 /46 ،2/ منگنز به ترتیب ، 131 می باشد. آلودگی منگنز و روی به صورت گسترده در خاکهای منطقه وجود دارند. مقادیر آهن و مس کمتر از محدوده مجاز بوده است. تطابق نقشه کاربری اراضی با نقشه های پیوسته عناصر آهن، روی، مس و منگنز نشان دهنده تاثیرپذیری کم تا بسیار زیاد نوع کاربری، دوری و نزدیکی به بزرگراه ها، مناطق صنعتی، مسکونی و آبیاری با فاضلاب بر مقادیر هر یک از عناصر بیان شده میباشد.

    کلیدواژگان: پهنه بندی، خاک های اراضی جنوب تهران، عکس فاصله وزنی، کریجینگ
  • فریبا زمانی هرگلانی، عبدالرضا کرباسی، سیدمسعود منوری، پرویز آبرومند آذر صفحات 79-87

    تالاب انزلی یکی از مهم ترین تالاب های بین المللی است که در ساحل جنوبی دریای خزر واقع شده است. تخلیه فاضلاب های خانگی، کشاورزی و صنعتی بر توزیع غلظت عناصر در فازهای مختلف رسوبات این تالاب تاثیر میگذارد. در این تحقیق غلظت 8عنصر (آرسنیک، کادمیوم، کروم، مس، نیکل، سرب، روی و آهن) در نمونه های جمع آوری شده از این تالاب اندازه گیری شد. تجزیه و تحیل نتایج حاصله نشان داد که به غیر از آهن و مس، غلظت بقیه فلزات بیشتر از مقدار موجود در پوسته زمین است. از طرفی در بررسی تفکیک شیمیایی و تعیین پیوند شیمیایی فلزات، پس از جداسازی غلظت فلزات در پیوندهای مختلف بخش های انسان ساخت و طبیعی، منشاء فلزات سنگین مشخص شد. بر این اساس، آرسنیک و کادمیوم بیشترین درصد پیوند سست را تشکیل میدهند و لذا، این عناصر برای آبزیان محیط زیست خطر عمده محسوب می شوند و از آلاینده های مهم منطقه به شمار می آیند. آرسنیک بالاترین درصد پیوند سولفیدی را دارد، ولی در پیوند آلی فلزی بیشترین غلظت مربوط به عنصر کادمیوم است. این محاسبات همچنین نشان می دهد که نزدیک به %50 غلظت این دو عنصر منشاء انسانی دارد که ناشی از فعالیت های انسان در منطقه است. بیشترین درصد پیوند مقاوم مربوط به عناصر آهن و کروم است و حاکی از آن است که این فلزات به شدت به رسوبات پیوند شده و آلودگی کمتری در محل ایجاد میکنند.

    کلیدواژگان: محیط زیست، آب، آلودگی، عناصر سمی، تالاب انزلی
  • فرید مر، سامان خبازی، بهنام کشاورزی، محمد سراجی صفحات 89-100

    به منظور بررسی آلودگی آبهای سطحی و پسابها به هیدروکربنهای در شعاع 60 کیلومتری از مرکز شهر (PAHs) آروماتیک چندحلقه ای اصفهان، تعداد 18 نمونه آب و پساب برداشت شد. بالاترین غلظت در نمون ه پساب بعد از تصفیه خانه کارخانه فولاد PAHs مجموع PAH 04/3 مشاهده شد. منشا احتمالی ترکیبات μ g/l مبارکه، با غلظت تخریب » براساس نسبت های ایزومری مختلف در اکثر نمونه ها سرطان زا و غیر PAHs تعیین شد. نیمرخ عرضی مجموع « گرمایی 1 سرطان زا در ایستگاه های نمونه برداری نشان می دهد که در بیشتر نمونه ها غلظت ترکیبات سرطان زا در مقایسه با ترکیبات غیر سرطانزا در نمونه ها براساس فراوانی حلقه ها PAHs بالاتر است. ترکیب به ترتیب، چهار حلقهای، سه حلقه ای، پنج و شش حلقه ای و دوحلقه ای در نمونه های آب و پساب PAHs تعیین شد. سمناکی بالقوه ترکیبات تعیین شد. محاسبه ضریب همبستگی پیرسون TEQ براساس ضریب نمونه های آب و پساب نشان می دهد که PAHs بین ترکیبات مختلف ترکیبات دارای حلقه های برابر همبستگی خوبی با یکدیگر دارند. تجزیه خوشه اینمونه های آب و پساب نیز نشان می دهد که منشا نمونه ها در سه خوشه اصلی جای میگیرد.

    کلیدواژگان: آلودگی آب، هیدروکربن های آروماتیک چندحلقه ای، سرطان، سمناکی، اصفهان
  • سعید متصدی زرندی، اشرف مظاهری تهرانی، محمدرضا مسعودی نژاد صفحات 101-109

    روش ساده، کارآمد، مقرون به صرفه از نظر «بیوفیلتراسیون» فرایند اقتصادی و نیز دوستدار محیطزیست برای تصفیه ترکیبات آلایند ه جریان هواست. این پژوهش با هدف مقایسه کارایی سیستم بیوفیلتراسیون با بستر کمپوست متخلخل و خاک فراوری شده در تصفیه گاز آمونیاک انجام شده است. برای حذف گاز آمونیاک از دو ستون با قطر داخلی 14 سانتی متر، یکی با بستر کمپوست متخلخل و دیگری با بستر خاک فراوری شده و گوشماهی به نسبت 4:1 استفاده ،7 ،6 ،5 ،4 ،3 ،2 ، شده است. بازدهی بیوفیلتر در 10 دبی مختلف (1 -40 ،0-20 ppm) 9 و 10 لیتر بر دقیقه) و 5 بازه مختلف غلظت ،8 80-100) در دمای 25 درجه و محدوده ،60-80 ،40-60 ،20 40 درصد) بررسی شده است. نتایج حاصل از این - رطوبت بهینه (80 تحقیق نشان داد که با افزایش دبی و غلظت، میزان بازدهی کاهش 2 درصد و / 6 تا 98 / می یابد. بازدهی بستر کمپوست متخلخل بین 84 5 تا 100 درصد متغیر بوده است. / بازدهی بستر خاک فراوری شده بین 91 0/19 ، در g/(m3h) بیشترین بازدهی در هر دو بستر در بار جرمی ورودی 0-20 ، دبی یک لیتر بر دقیقه و زمان ماند ppm بازه غلظتی 240 ثانیه رخ داد. با توجه به نتایج به دست آمده، برای حذف آمونیاک از هوا بستر خاک فراوری شده در مقایسه با بستر کمپوست متخلخل بازدهی بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: آمونیاک، بیوفیلتر، کمپوست متخلخل، خاک فرآوری شده
  • محمد فرجی، نادیا احمدی، رویا نوربخش صفحات 111-119

    در این نوشتار حذف رنگ بازی زرد 28 از نمونه پساب سنتزی با (SDS) استفاده از نانوذرات اصلاح شده با سدیم دودسیل سولفانات نمونه، pH ارزیابی و مطالعه شد. اثر پارامترهای تجربی مختلف مانند مقدار جاذب، مقدار سورفکتانت، قدرت یونی و نوع شوینده ارزیابی و بهینه شد. تحلیل داده های هم دمای تعادلی نشان داد که مدل لانگمویر مطابقت بهتری با داده های به دست آمده دارد. همچنین از 141 به دست mg/g روی مدل لانگمویر، بیشینه ظرفیت جاذب معادل آمد. با مطالعه شرایط واجذب مشخص شد که با استفاده از متانول، به عنوان شوینده، میتوان نانوذرات را بازیابی و دستکم برای 6 مرتبه متوالی مجددا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نانوذرات مغناطیسی، رنگ بازی زرد 28، مدل لانگمویر، حذف رنگ
  • مهناز اسکندری، مهدی همایی، شهلا محمودی، ابراهیم پذیرا صفحات 121-132

    انتخاب مکان مناسب خاکچال زباله های جامد شهری از چالش های مهم زیستمحیطی میباشد، زیرا برای انتخاب مکانی بهینه، معیارهای زیادی باید در نظر گرفته شوند. هدف از این پژوهش، ارائه روشی کم ی به منظور سادهسازی، کاهش تعداد معیارهای لازم برای مکان یابی خاکچالها و امکان چندکاربری کردن نقشه های خاکشناسی بود. بدین منظور پس از بسط روش پیشنهادی، این روش برای انتخاب مکان مناسب دفن زباله های جامد شهر مرودشت به کار گرفته شد و نتایج حاصله با روش های رایج زیست محیطی مقایسه گردید. نخست، معیارهای لازم برای مکانیابی خاکچال شامل چهار معیار بولین و هشت معیار عامل، منحصرا از نقشه های طبقهبندی اراضی منطقه مورد مطالعه استخراج شد. سپس معیارهای ارزیابی با روش درجه بندی، استاندارد و وزنهای مناسب به هر یک از آنها اختصاص یافت. آنگاه با تجمیع ورودی های وزندار شده، نقشه تناسب اراضی منطقه برای خاکچال در دامنه صفر تا یک بدست آمد و به پنج کلاس تناسب تفکیک شد. مقایسه نتایج روش پیشنهادی با روش زیست محیطی نشان داد که اراضی با بیشترین تناسب برای مکان خاکچال از نظر موقعیت و مساحت تقریبا در هر دو روش یکسان است. با این تفاوت که در روش پیشنهادی تعداد معیارهای ورودی کمتر، روش وزندهی سادهتر و ساخت بانک اطلاعات پایه برای مکان یابی آسان تر است. افزون بر این، نتایج حاصل از نقشه طبقه بندی اراضی توان تولید خاکها را نیز لحاظ میکند. نتایج نشان داد که روش پیشنهادی از دقت مناسبی برخوردار بوده و میتواند به عنوان روشی نوین برای مکانیابی خاکچال ها به کار رود.

    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات جغرافیایی، مکانیابی خاکچال، مواد زاید جامد شهری، نقشه طبقهبندی اراضی
|
  • Gholamali Sharzeie, Matin Borghei Pages 1-7

    Fresh water is one of the main resources which have special importance in achieving sustainable development. The water footprint of a country is defined as the volume of water needed for the production of the goods and services consumed by the inhabitants of the country. A nation’s water footprint has two components; the internal and the external water footprint. As countries go through industrialization, it is valuable to be able to predict the impact of economic growth on consumption habits. In this paper, the relationship between national income and water use were studied. National water footprint per capita was analyzed as a function of per capita income. We utilized cross sectional data to estimate the above relations. Results show that income is an important factor in increasing the water footprint per capita in the industrial sector and the external water footprint.

    Keywords: Virtual Water, Water Footprints, GDP Per Capita
  • Mehdi Ghanbarzadeh Lak, Nader Shariatmadari, Mohamad Reza Sabour, Reza Ghanatiyan-Najafabadi, Mehdi Heydari Pages 9-21

    Selecting Municipal Solid Waste (MSW) management alternatives, adaptable to local conditions as well as environmental, technical, and economical concerns, would be a time consuming and complicated task without carrying out modern methods of site selection and decision making. The horizontal development of settlement areas which in turn may enforce high costs of waste collection and transportation, beside the lack of unconstructed fields in the vicinity of large cities, enacting rigorous legislation contributing to the minimum distances of waste processing facilities by dwelling areas, and finally, the social objections, are the most noticeable challenges facing solid waste management practices. The main objective of the present research is to develop a computerized model facilitating MSW disposal site selection task, in addition to the determination of best applicable management scenarios capable with environmental, technical, and economical concerns. Tehran city was chosen as a case study to implement the model and to interpret its sensitivity to the factors affecting the overall decision making process. At the first stage of the current research, data layers, such as protected regions, military areas, historical and cultural areas, topography, rivers and lakes, faults, geology and land use information, was provided about the study area. By the means of a GIS based software, and superimposing the above-mentioned layers, acceptable areas were determined in the second stage. Finally, several scenarios including Material Recovery Facilities (MRF), compost production systems, incineration units, Waste-Derived Fuel (RDF) facilities, and landfilling sites were allocated to any acceptable area, according to the quality and quantity of wastes generated in the city of Tehran. These scenarios were evaluated using developed ANP model in this paper. Results showed the superiority of the first scenario (with normal weight of 0.3079), while the normal priority of other scenarios were as 0.2441, 0.2393 and 0.2087 for the second, fourth and third alternative, respectively. As the priority values of the second and forth scenarios were approximately the same, sensitivity analysis based on selective changes in the weight of main clusters were performed. Due to the fact that the fourth scenario, in which the bulk of collected wastes would be landfilled, might impose the greatest environmental risks among other scenarios, by any amplification in the weight of environmental criteria, the preference of this option would decrease. However, increasing the weight of technical criteria, might prefer the forth scenario because of its simplest technology used. Other scenarios have shown to be less sensitive to changes in the weights of the main criteria, so that the first scenario was usually dominant to the second one and the second scenario had always the top priority comparing to the third scenario.

    Keywords: Municipal Solid Waste Management, Site Selection, Management Scenario, GIS, ANP Model, Tehran City
  • Alireza Koocheki, GhorbanAliAsadi, Reza Ghorbani, Elham Azizi Pages 23-33

    In order to investigate the role of marigold (Tagetes erecta) interference effects on weed composition and diversity of tomato (Solanum lycopersicum), an experiment was conducted as split plot based on complete randomized block design with 3 replications at Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, during 2010 to2011. Treatments included three tomato varieties (Jina, Flat and strain hitack Tork) and five cropping patterns (tomato monoculture and marigold- tomato intercropping with 1:1, 1:2, 1:3 and 1:4 ratio). Results indicated that in the first sampling, the highest weed density was observed in tomato monoculture (78.96 plants per m2). The lowest weed density was obtained in marigold and tomato intercropping with 1:3 ratio (37.62). In the second sampling, the lowest weed density was in marigold and tomato intercropping with 1:3 ratio. In the first sampling, total dry weight of weed was more than that in the second sampling. In two sampling, the highest total dry weight of weed was observed in the marigold and tomato intercropping with 1:3 ratio. By altering the cropping pattern, Shannon, Margalof and Simpson diversity indices of weed were changed. The lowest weed diversity indices were observed in the marigold and tomato intercropping with 1:1 ratio. Also, significant positive regressions were obtained between insect diversity indices (Shannon, Margalof and Simpson) and weed diversity indices.

    Keywords: Interference, Diversity Indices, Intercropping, Monoculture, Weeds
  • Reza Bashiri Khuzestani, Bubak Souri Pages 35-43

    Emission of dust-fall particles in western Iran has been considered as one of the most important environmental issues in recent years. Additionally, presence of heavy metal in these particles due to their toxicity and health problems has been an issue of interest by researches. Therefore evaluation of the contamination level of this kind of pollution and then determination of proper management strategies for controlling their emission is very important. In fact, the main scope of this research was to evaluate the contamination level of heavy metals in dust-fall particulates precipitated in western Iran using Geo-accumulation index (Igeo). In this research these particles were sampled through passive deposit gauge method for a period of one year, from April 2010 to March 2011, in Sanandaj city, western Iran, where has been reportedly the third highly polluted city of the world in 2010 for dust-fall particles. The results demonstrated that mean ± SD of the concentration of heavy metals were 14003.570±915.3 for Fe, 497.731±29.817 for Mn, 61.307±5.414 for Cu and 18.287±1.955 for As in mg/Kg based on dry weights of dustfall particles. Also the analysis of the Geo-accumulation index showed that the maximum amounts of Igeo values were -1.751 for Fe, -0.63 for Mn, 0.848 for Cu and 1.249 for As, which were evaluated as uncontaminated for Fe and Mn and moderate contamination Cu and As.

    Keywords: Dust-fall Particles, Heavy Metals, Contamination Level, Deposit Gauge Method, Geo-AccumulationIndex
  • Mohammad Aghapour Sabaghi, Simin Masihi*, Hadi Moaazed Pages 45-54

    Because of excessive use of chemical fertilizer at Khuzestan province farms, each year volume equivalent 2 milliard meter cube drainage water import directly to Karun. With attention to high volume of agriculture’s pollution, determination factors affecting on farmers attitude to improve system planning in order to reduce water pollution have special importance. In recent study, in order to estimate wheat grower's tendency to payment in Province Molasanifor reduction of pollution in Karun river, contingent valuation method inclusive two method, Logit and two-step Heckman are used. The needed data collected with use of questionnaire and verbal interview with120 person and stochastic sampling method. Study result show that in both two Logic and Heckman models variable involve age, proposed price, river pollution reason, family size have negative effects on agricultures willing to pay. Also results show that each family willing to pay amount1880000 and 1640000 Rails in year for water pollution reduction. Reception farmers for assigned partial of own income in order to reduce Karun river pollution suggest of importance and position of this river between region`s farmers. At this meantime, to factors affecting amount of farmer’s payment in order to reinforcement farmers role to reduce river pollution have especial importance.

    Keywords: Water Pollution, Logit Model, Hekman Model, Willingness To Pay
  • Leila Rahimi Blouchi, Bahram Malekmohammadi Pages 55-66

    This study has been done to provide a method for vulnerability assessment of wetland ecosystems based on their ecological and hydrological values and threatening factors. At first, wetland values and their threatening factors have been reviewed and rated. Next, the relations between wetland values and their threats have been assessed. By multiplying the scores achieved by all factors studied, the vulnerability of wetland values are calculated, and finally management strategies to deal with the most important threats are presented. Shadegan international wetland, which is located in Khuzestan Province, was chosen as a case study and according to the proposed method was assessed. According to the results of this study, ecological values such as aquatic fauna, aquatic flora, ecologically sensitive areas, wetland biodiversity, and hydrological values such as hydrological stability, storing the overflow water and preventing from flooding are the most important wetland values that are exposed to threats such as variation of hydrological regime due to upstream activities, inflow industrial contaminants to the wetland, indiscriminate exploitation of the vegetation and aquatic resource of the wetland and land use change in wetland habitats to agricultural land. By developing vulnerability assessment for Shadegan Wetland, the most effective strategies in the ecosystem approach for the best management were presented.

    Keywords: Wetland Vulnerability Assessment, Ecological Values, Hydrologic Values, Shadegan International Wetland
  • Fatemeh Yazdani nejhad, Hossein Torabi Pages 67-77

    This study was conducted to evaluate the performance of kriging and inverse distance weighting (IDW) estimators for determination of spatial variability and mapping of iron, zinc, copper and manganese heavy metals in 196 points of surface soil(0-30cm) with a distance of 1000 m in 20,000 hectares of Southern area of Tehran. The best models for iron and manganese were exponential and spherical for zinc and copper. For determining the accuracy of estimator, Jack Knife technique, the mean error (ME) and root mean square error of prediction (RMSE) were evaluated. For estimating the inverse distance weighting (IDW) the powers of 1 to 5 were used. The contents of ME and RMSE in kriging were less than the IDW for four elements. The results showed that the total average concentrations of iron, zinc, copper and manganese, respectively were 29.37 g.kg-1, 131.2 mg.kg-1, 46.1 mg.kg-1 and 682.6 mg.kg-1`. Manganese and zinc pollution in soils were widespread. Iron and copper levels were below the critical limit. Comparison of the land use map with continuous map of iron, zinc, copper and manganese showed the land use, distance and proximity to the highways, industrial and residential areas and irrigation with wastewater had significant effect on the contents of heavy metals to different extent.

    Keywords: Mapping, Southern Area of Tehran, IDW, Kriging
  • Fariba Zamani Hargalani, Abdolreza Karbassi, Seyed Masoud Monavari, Parviz Abroomand Azar Pages 79-87

    Anzali, one of the most important international wetlands, is located on the southern coast of the Caspian Sea in Iran. This wetland receives discharges of domestic, agricultural and industrial wastewater, which affect the distribution of elements. In this study, ten sediment samples from the Anzali wetland were collected and analyzed for total concentration of metals (As, Cd, Cr, Cu, Ni, Pb, Zn and Fe). The results showed relatively higher concentrations of most elements in comparison to that of crust. The chemical partitioning of metals in each sample was determined in four fractions (Loosely bonded, Sulphide bonded, Organo-metallic bonded, Resistant bonded). Based on the chemical partitioning of metals, As and Cd were the most abundant in the loosely bonded, so these elements were major hazard for the aquatic environment and were a major pollutant in this area. Cd is the metal that showed the highest percentages in the Organo-metallic bonded. As, Fe and Cr are displayed in the greatest percentages in the resistant bonded; this imply that these metals are strongly linked to the sediments.

    Keywords: Environment, Water, Pollution, Toxic Elements, Anzali Wetland
  • Farid Moore, Saman Khabazi, Behnam Keshavarzi, Mohammad Saraji Pages 89-100

    In order to examine polycyclic aromatic hydrocarbon (PAH) contamination in surface water and wastewater of Isfahan metropolis, 18 samples were collected sixty kilometers from the center of Isfahan City. The highest level of Total PAH (Σ PAH) occurred in treated wastewater, discharged by wastewater treatment plant of Mobarake steel plant (3.04μg/l). Based on different isomer ratio in most of the samples, pyrolysis was considered to be the possible source of PAH compositions. Profiles of the total carcinogenic and non-carcinogenic PAHs in sampling stations showed that in most samples the concentration of carcinogenic compounds was higher than that of non-carcinogenic ones. PAHs composition, according to the number of rings, displayed the following trend: 4 rings >3 rings> 5, 6 rings > 2 rings. The potentially toxic PAH compositions, in water and wastewater samples, were assessed using TEQ. Pierson correlation coefficient of PAHs in water and wastewater samples indicates that compositions, having the same number of rings, displayed good correlation. Cluster Analysis of water and wastewater samples indicated that the samples belong to three main clusters.

    Keywords: Water Contamination, Polycyclic Aromatic Hydrocarbo, Carcinogen Toxic, Isfahan
  • Saeed Motesaddi Zarandi, Ashraf Mazaheri Tehrani, Mohammad Reza Assoudinejad Pages 101-109

    Biofiltration is an efficient, easy and cost effective, environmental friendly process for treating of ammonia from air. The aim of this study is a comparative study of ammonia removal from air by biofilters with porous compost and processed soil. In order to remove ammonia, two columns with 14 cm inner diameter were used. One of the columns is filled with porous compost and another column is filled with processed soil and scallop (scallop: processed soil, 1:4). The performances of biofilters were studied under 10 different flow rates (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 and 10 lit/min) and 5 different NH3 concentrations intervals (0-20, 20-40, 40-60, 60-80 and 80-100 ppm) in the 25 degree Celsius temperature and optimum moisture (40-80%) interval. The results of this study show that efficiency is decreased when flow rate or concentration is increased. The efficiency of porous compost was changed between 84.6 - 98.2% and the efficiency of processed soil was changed between 91.5 – 100%. Maximum efficiency for both of the beds occurred on 0.19 g/(m3.h) loading rate. Efficiency of processed soil and porous compost was in 0-20 concentrations intervals at 1 lit/min flow rate and beds attained 240 seconds. According to the results, for ammonia removal, the processed soil bed is more efficient than the porous compost bed.

    Keywords: Ammonia, Biofilters, Porous Compost, Processed Soil
  • Mohammad Faraji, Nadia Ahmadi, Roya Noorbakhsh Pages 111-119

    Batch adsorption experiments were carried out for removal of basic dye, namely Basic Yellow 28 (BY 28), from synthetic wastewater sample of textile’s company, using sodium dodecyl sulphate coated magnetite nanoparticles (SDS-Fe3O4 NPs). The effects of various experimental parameters (e.g. initial pH, SDS amount, ion strength) were examined and optimal experimental conditions were obtained. The results showed that adsorption process onto the adsorbent is very fast and nearly 30 min of contact time was found to be sufficient for the dye adsorption to reach equilibrium. Equilibrium isotherm data were analyzed according to Langmuir and Freundlich equations. The characteristic parameters for each model have been determined. The Langmuir isotherm gave the best correlation for the adsorption of the BY 28 onto the adsorbent. On the basis of the Langmuir analysis, the maximum adsorption capacities were determined to beand 140.8 mg g-1. Also, regeneration studies showed that Fe3O4 NPs can be regenerated and reused at least for six times.

    Keywords: Magnetite Nanoparticles, Removal, Basic Dye, Basic Yellow 28
  • Mahnaz Eskandari, Mehdi Homaee, Shahla Mahmodi, Ebrahim Pazira Pages 121-132

    Municipal solid waste (MSW) landfill site selection is an important task in waste management, because the optimal siting must consider numbers of evaluation criteria. The objective of this study was to propose a new quantitative method for reducing the number of evaluation criteria inputs for landfill siting, simplifying the siting process and reducing the time needed as well as enhancing the multi-applicability of available soil maps. Consequently, after presenting the proposed method, it was applied to select a suitable landfill site for Marvdasht city and was compared to the common environmental siting method afterwards. At the first step, the necessary criteria for landfill siting including four constraint and eight factor criteria was specifically obtained from land classification map of the study area. In the next step, the criteria were standardized by rating approach and were then weighted. Thereafter, by using simple additive weighting method, the suitability map for landfill siting was obtained in a 0-1 domain and divided into five suitability classes. Comparing the results of the proposed method with the common environmental siting approach indicated that the best suitable lands for landfill siting based on both methods are located almost in the same region. Despite the fact that the numbers of evaluation criteria in the proposed method were less than the traditional methods, the weighting method was much easier and constructing the database for landfill siting was more convincing. Further, the results obtained from land classification map can well consider the productivity of soils.

    Keywords: GIS, Land Classification Map, Landfill Siting, Municipal Solid Waste