فهرست مطالب

دیابت و متابولیسم ایران - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 73، بهمن و دی 1395)

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 73، بهمن و دی 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیده موسی پور، فرزانه سعیدی فرد، باقر لاریجانی، اکبر سلطانی* صفحات 131-142
    پژوهش که روندی نظام مند برای کشف، تفسیر، تبیین، پیش بینی، بازنگری و کنترل رخدادهاست، متضمن عملکرد مبتنی بر دانش برای افراد، سازمان ها و نظام هاست. امروزه، دانش بیش از آنکه محصول توسعه باشد، یک ابزار برای توسعه، کارآفرینی، و ارزش افزوده اقتصادی است. نظام های سلامت نیز بالاخص با پیچیدگی و وسعت روز افزون خود، علت و معلول سرعت فزاینده تولید، انتقال و به کارگیری دانش مرتبط با سلامت هستند. دانشی پیچیده با محدوده ی وسیع و تنوعی که عمدتا ریشه در نوع سوال یا مساله ی پیش رو و مبانی معرفتی مفروض دارد.
    نویسندگان با اعتقاد به اینکه در نظر داشتن نگاهی جامع به انواع پژوهش ها می تواند از نگاه کلیشه ای به پژوهش در حوزه ی سلامت جلوگیری کند، براساس تمایز استقرایی خود از تجربه و مواجهه با ادبیات حوزه ی سلامت، طبقه بندی های متنوع موجود را در قالب مروری روایتی در این مقاله برای اولین بار (تا آن جا که نویسندگان مطلع هستند) گردآوری کرده اند. هدف این گردآوری کمک به متخصصان در سطوح مختلف حوزه ی سلامت برای فهم و به کارگیری بهتر نتایج پژوهش های پیش رو، طراحی بهتر پژوهش ها برای حل مشکلات این حوزه و بالاخص مدیریت، اولویت بندی و تخصیص بهتر منابع پژوهشی است.
    منظرهای مختلف مورد استفاده برای طبقه بندی پژوهش های حوزه ی سلامت در این مقاله عبارتند از: هدف و عملکرد پژوهش، پارادایم پژوهشی، انواع دانش ضمنی یا صریح، انواع دانش اولیه یا ثانویه، ارتباط با حوزه های تخصصی دانش، کارکردهای نظام سلامت، میزان مشارکت افراد غیر دانشگاهی، سطح تصمیم گیری و نیز طبقه بندی انواع سوالات و سطوح شواهد.
    کلیدواژگان: پژوهش، نظام سلامت، فلسفه پژوهش، دانش پژوهی، مشی محققانه
  • سمیه فتاحی فرادنبه، باقر لاریجانی، لیلا آزادبخت صفحات 143-156
    مقدمه
    بار اسیدی بالای رژیم غذایی ممکن است فشار خون، سطوح قند و انسولین خون را تحت تاثیر قرار دهد. هدف از این مطالعه سیستماتیک بررسی ارتباط بار اسیدی رژیم غذایی با فشار خون و نمایه های مرتبط با کنترل قند خون می باشد.
    روش ها
    با جستجو در Pubmed، Google scholar، Scopus و Medline تا July 2016 و با استفاده از کلید واژه های «dietary acid load»، «Serum glucose»،«insulin resistance»، hypertentation، درنهایت 12 مطالعه (6 مقطعی، 5 کوهورت و 1 مداخله ای) به دست آمد که در این مطالعه سیستماتیک مورد استفاده قرار گرفت.
    یافته ها
    از بین 11 مقاله مرتبط با فشار خون، سه مطالعه بین نمرات بار اسیدی رژیم غذایی و پرفشاری خون ارتباط معنی داری نشان داد. سه مطالعه ارتباط بار اسیدی رژیم غذایی را تنها با فشار خون سیستولیک مشاهده نمودند، در حالی که سایر مطالعات هیچ ارتباط معنی داری بین بار اسیدی رژیم غذایی با فشار خون سیستولیک و دیاستولیک گزارش نکردند. هم چنین در ارتباط با نمایه های مرتبط با کنترل قند خون از بین هشت مقاله، یکی از مطالعات ارتباط معنی داری بین افزایش بار اسیدی رژیم غذایی و بروز دیابت نشان داد. یک مطالعه ارتباط معنی داری بین بار اسیدی رژیم غذایی با سطح قند خون ناشتا و هموگلوبین گلیکوزیله را گزارش نمود. دو مطالعه نیز ارتباط معنی داری بین افزایش بار اسیدی رژیم غذایی با حساسیت به انسولین و مقاومت به انسولین نشان دادند ولی سایر مطالعات ارتباط معنی داری گزارش ندادند.
    نتیجه گیری
    از آن جایی که اکثر مطالعات بیان کننده ارتباط معنی داری مابین افزایش بار اسیدی رژیم غذایی و پرفشاری خون هستند، بنابراین به نظر می رسد بار اسیدی بر فشار خون موثر می باشد. در ارتباط با تاثیر بار اسیدی رژیم غذایی با دیابت و سطح انسولین، نتایج حاصل از یافته ها تناقضات بیشتری نشان می دهند. از طرفی به دلیل محدود بودن مطالعات مداخله ای در این زمینه نیاز به بررسی بیشتری در رابطه با اثر بار اسیدی رژیم غذایی بر میزان بروز دیابت، سطح انسولین و سایر مارکرهای قند خون وجود دارد.
    کلیدواژگان: بار اسیدی رژیم غذایی، فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، دیابت، قند خون
  • سعیده عسگربیک، مهسا محمدآملی*، سید عبدالحمید انگجی، فریده رضی، انسیه نسلی اصفهانی صفحات 157-163
    مقدمه
    نفروپاتی دیابتی یکی ازمهم ترین عوارض میکروواسکولار دیابت است. دیابت یک اختلال متابولیک بوده که هایپرگلایسمی مزمن مهم ترین علامت آن است که منجر به اختلال در کلیه، و در نهایت از دست دادن کامل عملکرد کلیه می شود. ژن متیلن تتراهیدروفولات ردکتاز به عنوان یکی از ژن های کاندید در نفروپاتی دیابتی مطرح شده است. پلی مورفیسم C677T در این ژن منجر به کاهش عملکرد کاتالیتیکی آنزیم متیلن تتراهیدروفولات ردکتاز و افزایش سطوح هموسیستئین پلاسما می شود. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط پلی مورفیسم C677T با نفروپاتی دیابتی می باشد.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مورد و شاهد بوده و در سه گروه 300 نفری شامل گروه مبتلا به دیابت نوع 2 و نفروپاتی (104N=)، مبتلا به دیابت نوع دو و بدون نفروپاتی (100N=) و کنترل (افراد سالم) (96N=) می باشد. پلی مورفیسم C677T ژن MTHFR با استفاده از روشPCR-RFLP مورد ارزیابی قرار گرفت. فاکتورهای بیوشیمیایی نیز در افراد مورد مطالعه اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از مطالعه نشان می دهد که میان فراوانی ژنوتیپی گروه دیابتی مبتلا به نفروپاتی و گروه دیابتی بدون نفروپاتی اختلاف معنی دار وجود دارد (02/0P=،9/0-3/0CI:، 5/0OR:). بین فراوانی اللی در دو گروه دیابتی مبتلا به نفروپاتی و دیابتی بدون نفروپاتی از نظر آماری تفاوت معنی دار وجود دارد (013/0P=،740/2-123/1CI:، 754/1OR:).
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان می دهد که بین پلی مورفیسم C677T با نفروپاتی در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو ارتباط وجود دارد. به بیان دیگر الل C سبب استعداد ابتلا به نفروپاتی شده و الل T دارای نقش حفاظتی در ابتلا به این بیماری می باشد.
    کلیدواژگان: نفروپاتی دیابتی، متیلن تتراهیدروفولات ردکتاز، پلی مورفیسم
  • مرضیه ارشدی مشکانی، مهسا محمداملی، ایمان سلحشوری فر، فریده رضی* صفحات 165-172
    مقدمه
    دیابت شایع ترین بیماری غدد درون ریز است که سالیانه افراد زیادی را درگیر می کند. جمعیت زیادی از افراد مبتلا به دیابت از نفروپاتی و رتینوپاتی دیابتی رنج می برند. اثرات renoprotectiveویتامین D و آنالوگ های آن در بیماری های مزمن کلیه از جمله نفروپاتی دیابتی گزارش شده است. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط پلی مورفیسم (rs731236 (TaqI در ژن رسپتور ویتامین D (VDR)، و خطر نفروپاتی دیابتی در افراد مبتلا به دیابت نوع دو است.
    روش ها
    در این مطالعه مورد - شاهد (Case-Control)، 204 نفر از بیماران با سابقه ی 5 سال ابتلا به دیابت نوع دو (104 بیمار مبتلا به نفروپاتی و 100 نفر بدون نفروپاتی) و نیز 98 نفر افراد بدون دیابت و نفروپاتی (گروه شاهد)، مراجعه کننده به کلینیک دیابت و بیماری های متابولیک دانشگاه علوم پزشکی تهران بررسی شدند. پس از جمع آوری اطلاعات بالینی و انجام تست های آزمایشگاهی، نمونه های DNA از نمونه های خون به روش فنل کلروفرم استخراج و پلی مورفیسم (rs731236) TaqI در نمونه ها باروش ژنوتیپ اختصاصی TaqMan مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    در گروه مبتلا به نفروپاتی، مقادیر اوره، کراتیینین و دفع آلبومین بالاتر و فیلتراسیون گلومرولی کمتر از گروه دیابتی و گروه شاهد بود (P value<0.05). علی رغم اینکه فراوانی ژنوتیپ TT و الل T در گروه نفروپاتی بالاتر از دو گروه دیگر بود، این اختلاف معنی دار نبود (P value>0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه ی حاضر نشان می دهد اگر چه پلی مورفیسم Taq1 در جامعه مبتلا به نفروپاتی شیوع بیشتری دارد ولی وجود آن الزاما با خطرایجاد نفروپاتی دیابتی نوع دو همراه نمی باشد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، نفروپاتی دیابتی، ژن گیرنده ویتامین D(VDR)، ژنوتیپ، پلی مورفیسم Taq1
  • نسیمه سادات رضوی، فرشته مجلسی*، بهرام محبی، آذر طل، کمال اعظم صفحات 173-182
    مقدمه
    تبعیت بیماران از رژیم درمانی، موفقیتآمیز بودن درمان را پیش بینی نموده و از عوارض و شدت بیماری میکاهد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل1 AIM بر بهبود تبعیت دارویی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.
    روش ها
    این مطالعه از نوع مداخله ای نیمه تجربی با گروه کنترل که بر روی 180بیمار مبتلا به دیابت نوع دو با استفاده از تخصیص تصادفی ساده در دو گروه مداخله و کنترل، انجام شد. ابزارگردآوری داده ها، پرسشنامه ی دو بخشی شامل اطلاعات دموگرافیک (با 14 سوال)، سوالات مربوط به مدل AIM شامل 10سوال مربوط به دانش و اطلاعات، 9 سوال مربوط به انگیزه و 6 سوال مربوط به توانایی بود. پس از اجرای پیش آزمون، مداخله ی آموزشی برای بیماران گروه مداخله انجام شد و مجددا پرسش نامه برای بیماران دو گروه بعد از 6 ماه تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از SPSS نسخه ی 23 با استفاده از آزمون های آماری ویلکاکسون، کای دو و من ویتنی آنالیزشد. سطح معنی داری در این مطالعه کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.
    نتایج
    قبل از مداخله ی آموزشی دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک و سازه ای مدل AIM (سازه ی دانش، انگیزه وتوانایی) تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P>) ولی پس از اجرای مداخله ی آموزشی گروه مداخله از نظر دانش و اطلاعات (001/0 P<)، انگیزه (001/0 P<)، توانایی (001/0 P<) و میزان HbA1C(001/0 P<) تفاوت معنی داری با گروه کنترل داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان دادکه نقش مداخله ی آموزشی براساس مدل AIMتاثیر مثبتی در بهبود تبعیت درمانی بیماران مبتلابه دیابت نوع دو داشته و با ارتقاءآگاهی و باور فرد نسبت به بیماری، انگیزه در جهت تبعیت از درمان در بیماران افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: تبعیت از درمان، اطلاعات، انگیزه، توانایی
  • ملیکا بیهقی، حمیده قدرتی آزادی *، ژیلا طاهر زاده، حمیدرضا بهرامی صفحات 183-190
    مقدمه
    در سال های اخیر، مکمل های غذایی نقش مهمی در حفظ رژیم غذایی مناسب در اغلب بیماری های مزمن از جمله دیابت پیدا کرده اند. اسپیرولینا پلتنسیس به عنوان یک مکمل غذایی مناسب مطرح گردیده است و حاوی ویتامین های گروه B، بتا کاروتن، ویتامین E، پروتیئن های با ارزش بالا، مواد معدنی، اسید گاما لینولئیک و آنتی اکسیدان های قوی است.
    روش ها
    50 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو در محدوده سنی 30 الی 60 سال که 10-5 سال تحت درمان استاندارد یکسانی (از لحاظ مصرف دارو) برای دیابت قرار داشتند به صورت تصادفی به دو گروه مساوی شامل شاهد و بیمار تقسیم شدند. به گروه بیمار روزانه 8 گرم اسپیرولینا پلتنسیس به شکل قرص های یک گرمی به مدت سه ماه تجویز گردید. گلوکز خون ناشتا بیماران هر دو گروه ماهانه و هموگلوبین A1C در ابتدا و انتهای طرح اندازه گیری شد و نتایج آن ها با یکدیگر مورد مقایسه قرار گرفت.
    یافته ها
    گلوکز خون ناشتا در گروه بیماران پس از 3 ماه تجویز پودر اسپیرولینا کاهش معنی داری را نشان داد و از mg/dl 158/1±44/2 در روز نخست به mg/dl 127/8±36/7 در روز پایانی تغییر یافت. ولی در گروه شاهد تغییر معنی دار نبود. هموگلوبین گلیکوزیله نیز در هر دو گروه کاهش یافت (05/0>P).
    نتیجه گیری
    اسپیرولینا پلتنسیس به عنوان یک مکمل می تواند در بیماران دیابت نوع دو همراه با داروهای خوراکی ضد دیابت استفاده گردد و در کاهش گلوکز خون بیماران در کوتاه مدت موثر است ولی اثر آن بر هموگلوبین A1C نیاز به تجویز طولانی تر دارد.
    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، گلوکز خون ناشتا، هموگلوبین گلیکوزیله، اسپیرولینا پلتنسیس
|
  • Hamideh Moosapour, Farzaneh Saeidi Fard, Bagher Larijani, Akbar Soltani * Pages 131-142
    Research, as systematic way to discover, interpret, explain, predict, modify, and control events, entails the knowledge-based performance of individuals, organizations and systems. Today, knowledge is a tool for development, entrepreneurship, and improving economic value added rather than be a product of development. Also, Health systems, with their increasing complexity and scope, are causes and especially effects of an increasing rate of production, translation and implementation of health-related knowledge. This knowledge, with complexity, vast range, and variety, is produced by variety of research projects which mainly resulted from different problems addressed and presumed epistemic positions by them.
    Authors believe that a comprehensive outlook on the variety of research projects in the health system could help to change the stereotypical view on research in the health system. To the best of our knowledge, this paper is a novel, narrative review gathering and presenting various existing classifications of research projects in the light of an inductive distinction. It aims to help specialists in the different levels of health system to profoundly understand and meticulously apply research results and to help researchers and research bodies to more accurately define, manage, prioritize, and allocate resources for future research projects to solve upcoming problems.
    Different aspects used in this paper to classify health research projects are the followings: The purpose of research, the research paradigms, tacit or explicit knowledge, primary or secondary knowledge, relation with known disciplines, functions of the health system, the partnerships of non-academic persons, decision-making level, taxonomy of questions, and levels of evidence.
    Keywords: Research, Health system, Philosophy of Research, Scholarly Method, Scholarly Approach
  • Somaye Fatahi Faradonbeh, Bagher Larijani, Leila Azadbakht* Pages 143-156
    Background
    The higher dietary acid load may affect blood pressure, blood sugar levels, and insulin levels. The purpose of this systematic review study is to examine the relation of dietary acid load with blood pressure and blood glucose.
    Methods
    We searched in PubMed, Google Scholar, Scopus and Medline up to July 2016, using the keywords "dietary acid load", "serum glucose", "insulin resistance" and "hypertension ". 12 studies (6 cross-sections, 5 cohorts and 1 intervention) were included in this systematic review.
    Results
    Out of eleven articles related to blood pressure, three studies showed a significant relationship between dietary acid load scale and hypertension. Three studies found only a significant association between dietary acid load and systolic blood pressure, while other studies did not show any significant correlation between dietary acid load and systolic or diastolic blood pressure. Moreover, in relation to blood glucose control, among eight studies, one study demonstrated a significant relationship between increasing dietary acid load and the incidence of diabetes. One study reported a significant relation of dietary acid load with fasting blood glucose and glycosylated hemoglobin concentration. In addition, two studies indicated a significant correlation between increased dietary acid load and insulin resistance, but other studies not revealed a meaningful relationship.
    Conclusion
    Since most studies suggest a significant association between increased dietary acid load and higher blood pressure, therefore it seems which dietary acid load can effect on blood pressure. The results of the investigation of the relationship between dietary acid load with glucose, insulin levels or diabetes have many contradictions. According to limited studies in this field, there is a need to further trial or prospective studies regarding the dietary acid load and the incidence of diabetes, insulin levels, and other blood glucose markers.
    Keywords: Dietary acid load, Systolic, diastolic blood pressure, Diabetes, Blood glucose
  • Saeedeh Asgarbeik, Mahsa Mohammad Amoli *, Seyed Abdolhamid Angaji, Farideh Razi, Ensieh Nasli Esfahani Pages 157-163
    Background
    Diabetic Nephropathy is one of the main microvascular complications of diabetic mellitus. Methylenetetrahydrofolate Reductase (MTHFR) is one of the candidate genes of diabetic nephropathy. MTHFR (C677T) polymorphism reduces catalytic activity of MTHFR and leads to increase level of plasma homocysteine. The aim of this study was to evaluate the association of C677T polymorphism with diabetic nephropathy.
    Methods
    In this case control study, 300 individuals, including type 2 diabetes mellitus with diabetic nephropathy (N=104), diabetes mellitus patients without diabetic nephropathy (N=100) and controls (N=96) participated. The MTHFR genotype was determined using PCR-RFLP technique and biochemical parameters were measured.
    Results
    Genotype frequencies were significantly different between patients with diabetic nephropathy and diabetes mellitus without nephropathy (TT vs CC; P=0.02,OR:0.5,CI:0.3-0.9).The allele frequency was also significantly different between diabetic nephropathy and diabetics mellitus without nephropathy(P=0.013,OR:1.754,CI:1.123-2.740).
    Conclusion
    These findings suggest that there is an association between C677T polymorphism and nephropathy in patients with type 2 diabetes. Allele C increase the risk of nephropathy, and T allele has a protective role in susceptibility to disease.
    Keywords: Diabetic nephropathy, Methylenetetrahydrofolate reductase, Polymorphism, rs1801133
  • Marzieh Arshadi Mashkani, Mahsa Mohammad Amoli, Iman Salahshorifar, Farideh Razi * Pages 165-172
    Background
    Diabetes is the most common endocrine disorder that affects many people every year. Diabetic nephropathy is main complication of diabetes type 2. Renoprotective effects of vitamin “D” in chronic kidney disease have been reported that including diabetic nephropathy. The purpose of this study is to investigate the association between polymorphism (rs731236 (Taq1)) at gene receptor vitamin D (VDR), and the risk of diabetic nephropathy in patients with type 2 diabetes.
    Methods In this case-control study, 104 patients with type 2 diabetes and nephropathy, 100 patients with type 2 diabetes and no nephropathy, and 98 people without diabetes and nephropathy who referred to the Diabetes Clinic of Tehran University of Medical Sciences were included . Clinical data were obtained and biochemical parameters were measured. The DNA samples were extracted from blood samples by phenol chloroform method. TheTaqI polymorphism (rs731236) was studied by TaqMan specific genotypes.
    Results
    Urea, creatinine and urine albumin values were significantly higher and glomerular filtration rate was lower in nephropathy group. Although frequency of TT genotype and also T allele was higher in nephropathy group, the difference was not significant.
    Conclusion
    There was no association between Taq1 polymorphism and diabetic nephropathy in the studied population
    Keywords: Type 2 diabetes_Diabetic nephropathy_Vitamin D receptor gene (VDR)_Genotype_polymorphism Taq1
  • Nasimeh Sadat Razavi, Fereshteh Majlessi *, Bahram Mohebbi, Azar Tol, Kamal Azam Pages 173-182
    Background
    Patient’s adherence to treatment regimen can predict treatment plan and decrease intensity and symptoms of sickness. This study aimed at determining the effect of educational intervention based on AIM (Ability, Information, Motivation) model on improving adherence of patients with type 2 diabetes.
    Methods
    This semi experimental interventional study was performed on 180 patients with type 2 diabetes as intervention and control groups. The patients selected using simple random sampling. Study instrument was a questionnaire including demographics (14 items) and AIM model questionnaire (10 items about information, 9items about motivation, 6 items for ability). After baseline, educational intervention was performed in intervention group and post test conducted after six months for both groups. Collected data was analyzed with SPSS software version 23using Mann–Whitney U, Wilcoxon and chi-squared tests. The significant level was considered less than 0.05.
    Results
    There was no significant difference in demographics and AIM model constructs between two groups (p>0.05). After educational intervention, intervention group revealed a significant difference with control group in terms of information (P
    Conclusion
    study results revealed AIM model based educational intervention has an important role on treatment adherence among type2 diabetic patients. With increasing patient information and belief regarding disease patient’s motivation will be improved.
    Keywords: Treatment adherence, Information, Motivation, Ability
  • Melika Beihaghi, Hamideh Ghodrati Azadi *, Zhila Taherzadeh, Hamid Reza Bahrami Pages 183-190
    Background
    In recent years, dietary supplements play an important role in maintaining a healthy diet in most chronic diseases such as diabetes. Spirulina platensis as a food supplement has been raised and regulator effects on cholesterol and antioxidant and immune regulating effects of this supplement are also considered. It contains vitamin B, beta-carotene, vitamin E, high value proteins, minerals, gamma linolenic acid and antioxidants.
    Methods
    In this study 50 patients with type II diabetes were randomly selected and after taking patient's history they were divided into two equal groups including control. 8 grams of spirulina that was prepared in tablet (each 1 gram) form was administered daily to patient group for three months. Fasting blood sugar levels monthly and hemoglobin A1C levels at the beginning and end of the projects were measured in both groups and their results were compared with each other.
    Results
    Fasting plasma glucose in patient group after 3 months of treatment with spirulina powder gave a significant reduction from the 158.1± 44.2 mg/dl at the beginning of study to 127.8 ± 36.7 mg/dl but was not significant in the control group. Glycosylated hemoglobin in the both groups decreased but this decrease was not statistically significant.
    Conclusion
    Spirulina platensis as a supplement can be administered in type II diabetic patients that used oral anti-diabetic drugs. It is effective in reducing fasting blood glucose in the short term but its effect on hemoglobin A1C need to prescribe longer.
    Keywords: Type II diabetes, Fasting blood glucose, Glycosylated hemoglobin, Spirulina