فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حجت الله آذرپیوند، محمدعلی بهدانی، محمدحسن سیاری زهان، کاظم خاوازی صفحات 1-13

    امروزه برای داشتن یک سیستم کشاورزی پایدار، استفاده از نهاده هایی که جنبه های اکولوژیکی سیستم را بهبود بخشند و مخاطرات محیطی را کاهش دهند، ضروری به نظر می رسد. به منظور بررسی تاثیر کودهای بیولوژیک و شیمیایی بر رشد گیاه ریحان، آزمایشی گلدانی در سال 1390 به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. فاکتور اول کود بیولوژیک در سه سطح شامل: عدم تلقیح، کود زیستی مرکب یک (ازتوباکتر کروکوکوم آزوسپریلیوم لیپوفروم سودوموناس پوتیدا 41) ، و همچنین کود زیستی مرکب دو (ازتوباکتر کروکوکوم آزوسپریلیوم لیپوفروم سودوموناس هر کدام در پنج سطح: ،(NPK) فلورسنت 187) و فاکتور دوم کود شیمیایی میلی گرم در N0=0، N1=45، N2=90، N3=135، N4= کود نیتروژن (180 P0=0، P1=20، P2=40، P3= کیلوگرم خاک از منبع اوره) ، کود فسفات (، 60 میلیگرم در کیلوگرم خاک از منبع سوپر فسفات تریپل) ، کود پتاس P4=80 میلیگرم در کیلوگرم خاک از K0=0، K1=20، K2=40، K3=60، K4=80) [Contorl، N1P1K1، N4P4K منبع سولفات پتاسیم)، به صورت ترکیبی [4 به خاک اضافه شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد N2P2K2، N3P3K3، اثرات اصلی تیمارهای کودی بر صفات ارتفاع بوته، وزن خشک ساقه، وزن تر و (P <01/ برگ، غلظت فسفر، ازت و پتاسیم برگ در سطح آماری (0 همچنین اثرات متقابل تیمارهای کودی بر صفات وزن تر برگ و غلظت ازت معنی داری شد. بهطوری که بیشترین غلظت (P <05/ برگ در سطح آماری (0 چ? 48/3) با کاربرد gr/plant) 31 %) و وزن تر برگ / نیتروژن (3 1%) و پتاسیم / به دست آمد و همچنین بالاترین غلظت فسفر (0 N3P3K3 حاصل شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن N3P3K %3/2) برگ در تیمار 3) است که کاربرد کودهای زیستی بهتنهایی یا در ترکیب با یکدیگر در بهبود عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی ریحان و همچنین در جهت پایداری تولید و حفظ محیط زیست تاثیر مثبتی داشته و به نظر می رسد کودهای زیستی جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی باشند.

    کلیدواژگان: جذب، PGPR، (Ocimum basilicum L _) کلمات کلیدی: ریحانعناصر غذایی، حاصلخیزی، زراعت ارگانیک
  • علی علافی پور، حسین گنجیدوست*، بیتا آیتی صفحات 15-23

    در این پژوهش نسبت بهینه نیترات به فسفات در فرایند گیاه پالایی توسط دو گونه گیاه وتلندی پامپاس گراس و بامبو در محیط هیدروپونیک در مقیاس آزمایشگاهی با استفاده از فاضلاب سنتزی تعیین شد. ابتدا با انجام آزمایشات اولیه زمان ماند بهینه 8 روز تعیین شد و بر این اساس تحقیقات ادامه یافت. کلیه نتایج در هر مرحله با بررسی شد. نتایج حاصله نشان داد که در سطح t استفاده از آزمون خطای 5درصد بیشترین راندمان حذف مجموع آلاینده ها در میان تیمارهای پامپاس گراس در نسبت نیترات به فسفات (50:50) و به 45 درصد و در بین تیمارهای بامبو در نسبت (25:25) و به / میزان 84 33 درصد اتفاق افتاد، در حالی که میزان جذب مجموع / میزان 54 آلاینده ها در نسبت (100:100) در تیمار هر کیلوگرم وزن خشک گیاه 76 گرم و به ازای هر کیلوگرم وزن خشک / پامپاس گراس بهمیزان 2 82 گرم بود. طبق نتایج حاصله، راندمان حذف و / گیاه بامبو بهمیزان 1 جذب گیاه پامپاس گراس در سطح خطای 5 درصد از گیاه بامبو بالاتر بود.

    کلیدواژگان: زمان ماند، هیدروپونیک، pH، کلمات کلیدی: غلظت
  • حسن گلمرادی آدینه وند، عباس عرب مازار صفحات 26-40

    هدف این مقاله برآورد تجربی اثرات کلان اقتصادی مصرف سوختهای فسیلی و انتشار دی اکسید کربن مربوط به آن به منظور تخمین هزینه های کلی سیاست های کاهش انتشار دیاکسید کربن است. بههمین منظور با استفاده از روش خودرگرسیون برداری، کششهای بلندمدت متغیرهای کلان اقتصادی نظیر تولید، سرمایه گذاری و اشتغال نسبت به انواع مختلف سوخت های فسیلی محاسبه شده است. از آنجا که انتشار دیاکسید کربن با مقدار مصرف سوختهای فسیلی ارتباط دارد، با استفاده از کششهای محاسبه شده و میزان تغییرات نهایی متغیرهای کلان اقتصادی، هزینه اقتصادی یا زیان رفاهی بالقوه سیاست های کاهش انتشار دیاکسید کربن محاسبه شده است. نتایج این تحقیق نشان میدهد که مصرف انرژی در بلندمدت بر تولید، سرمایه گذاری، اشتغال و بهره وری نیروی کار اثر مثبت دارد و کشش بلندمدت تولید، ،26/ سرمایه گذاری ثابت ناخالص و اشتغال نسبت به مصرف انرژی بهترتیب 0 02 است. افزایش یک میلیون تن مصرف انرژی کل در بلندمدت / 22/1 و 0 9 میلیارد ریال، سرمایهگذاری / سبب تغییر تولید ناخالص داخلی به میزان 323 1میلیارد ریال و اشتغال به میزان 550 شغل / ثابت ناخالص به میزان 216 خواهد شد. هزینه اقتصادی (زیان رفاهی بالقوه) کاهش هر تن انتشار 9 میلیون ریال / دی اکسید کربن برای مصرف انرژی به صورت کلی معادل 78 برآورد شده و کم ترین هزینه انتشار مربوط به مصرف گاز است. بنابراین سیاست های چرخش مصرف سایر سوخت های فسیلی به گاز دارای کم ترین هزینه اقتصادی یا زیان رفاهی بالقوه است. نتایج تحقیق ه مچنین نشان میدهد که به دلیل وابستگی شدید اقتصاد ایران به مصرف سوختهای فسیلی، هزینه اقتصادی یا زیان اقتصادی بالقوه برای کاهش انتشار دیاکسید کربن بسیار بالاتر از سایر کشورها و متوسط جهانی است. در این زمینه، هدفگذاری کاهش 1 و /9 ،0/ انتشار دیاکسید کربن بهمیزان 25،10 و 50 درصد، بهترتیب کاهش 7 3/9 درصدی رشد اقتصادی به صورت بالقوه را به دنبال خواهد داشت

    کلیدواژگان: مصرف سوختهای فسیلی، کشش تولید، انتشار دیاکسید کربن، زیان رفاهی، خودرگرسیون برداری
  • مهناز اسکندری، مهدی همایی، شهلا محمودی صفحات 41-54

    انتخاب مکان مناسب دفن زبال ه های شهری از مسائل پیچیده در برنامهریزی استفاده از زمین است. برای انتخاب یک مکان بهینه، معیارهای زیس تمحیطی، فنی اقتصادی و اجتماعی فرهنگی بسیاری را باید در نظر گرفت. هدف این پژوهش، ارائه روشی بهینه بر پایه تحلیل تصمیم گیری چندمعیاره و سامانه اطلاعات جغرافیایی توام با نظرسنجی از متخصصین برای تعیین مکان مناسب خاکچال است. روش پیشنهادی، پس از بسط ، برای انتخاب مکان مناسب دفن زباله های شهر مرودشت مورد ارزیابی قرار گرفت. در گام نخست ، با توجه به هدف مسئله و بهکمک نظرسنجی از 40 متخصص مدیریت مواد زاید، معیارهای ارزیابی تعیین شد. سپس با ورود نقشه معیارها به محیط سامانه اطلاعات جغرافیایی، پایگاه اطلاعات مکانی منطقه مورد مطالعه ایجاد شد. آنگاه در مرحله طراحی تصمیمگیری، دو مرحله توام معین شد: در مرحل هاول، مک ان های نامناسب بر پای ه 13 معیار محدودکننده و براساس ضوابط سازمان حفاظت محیط زیست ایران، حذف شد. در مرحله دوم، بهکمک 16 معیار ارزیابی تعیین شده توسط متخصصین، مناطق انتخابی مرحله اول با جزئیات بیشتری بررسی شد. بدین منظور ابتدا معیارهای ارزیابی استاندارد، و سپس با توجه به پاسخ متخصصین به اهمیت هریک از معیارها و با استفاده از روش رتبهبندی 12 درصد از / وزندهی شدند. نتایج مرحله اول نشان داد که تنها 11 منطقه مورد مطالعه برای خاکچال مناسب است و کمبود زمین از نظر این کاربری یکی از عوامل محدودکننده در منطقه به شمار می آید. 4 درصد / همچنین نتایج مرحله دوم مکانیابی نشان داد که درحدود 4 از کل منطقه مورد مطالعه برای احداث خاکچال شهر مرودشت واجد بیشترین تناسب است.

    کلیدواژگان: تحلیل تصمیم گیر ی چندمعیاره، سامانه اطلاعات جغرافیایی، مکانیابی خاکچال، مواد زاید جامد شهری
  • سیدعلی جوزی، نسرین مرادی مجد، نرجس خاتون فاضلی صفحات 55-68

    بیمارستان ها از منابع تولید زباله در شهرها هستند که بخش اعظم مواد زاید تولیدی آن ها را زباله های مخاطره آمیز تشکیل می دهد. عدم کنترل زباله های بیمارستانی نه تنها بر سلامت بیماران و پرسنل، بلکه بر سلامت سایر افراد جامعه نیز اثر دارد و موجب آلودگی محیط زیست می شود. برهمین اساس در این تحقیق وضعیت پسماندهای بیمارستان شهر بندرعباس به عنوان یکی از شهرهای با جمعیت رو به تزاید و مهاجرپذیر مورد بررسی قرار گرفت. به منظور ارائه برنامه راهبردی برای مدیریت پسماندهای بیمارستانی شهر بندرعباس، ابتدا با استفاده از روش خبرگان قوت، ضعف، فرصت، » عوامل داخلی و خارجی در راستای اجرای روش تعیین و دسته بندی شد. به منظور تحلیل این عوامل از (SWOT) « تهدید 1 که از تکنیک- ، (AHP) و روش تحلیل سلسلهمراتبی 2 SWOT روش تلفیقی 3) در حوزه محیطزیست است و MCDM) های تصمیمگیری چندمعیاره نامیده می شود، بهره گیری شد. پس از شناسایی عوامل A’WOT اختصارا اثرگذار بر مدیریت پسماند بیمارستانی، به منظور تدوین برنامه راهبردی، 01/ وزن هر عامل از طریق فرایند تحلیل سلسلهمراتبی با نرخ ناسازگاری 0 تعیین شد. در ادامه، کار تجزیه و تحلیل و تدوین راهبردهای مورد نظر با انجام گرفت. پس از (QSPM) تشکیل ماتریس برنامه ریزی کمی راهبردی 4 16/3 و امتیاز ماتریس (IFE) بررسی های انجام شده امتیاز ماتریس داخلی 06/3 محاسبه شد. در این پژوهش موقعیت منطقه (EFE) خارجی یا رقابتی قرار گرفت. همچنین با توجه به SO مطالعاتی در محدوده بهترین استراتژی از بین (QSPM) ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی گزینه های موجود، براساس نمره کسب شده جذابیت، گزینه گسترش 95 است. برای / فضای سبز و کاهش آلودگی ناشی از زبالهسوزها با امتیاز 5 بهبود مدیریت زیست محیطی پسماندهای بیمارستانی استفاده از برچسب های هشدار، هم جواری محل تجمع زباله با محل اتاقک زبالهسوز، و گسترش فضای سبز در محوطه اطراف آن ها، تعبیه دستگاه گندزدا (استریلیزاسیون) و بررسی سایر روش های دفع زباله پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: پسماندهای بیمارستانی، برنامه ریزی استراتژیک، ماتریس برنامه ریزی کمی راهبردی، شهر بندرعباس، A WOT روش
  • محمود خرمی وفا، زهرا احمدپور، سعید جلالی هنرمند، کیانوش چقامیرزا، معصومه خان احمدی صفحات 70-78

    به منظور بررسی توان مندی دو گیاه آبزی علف چشمه در جذب (Menthapulegium) و پونه (Nastutiumofficinale) زیستی فلزات سرب و کادمیوم از آب ، پژوهشی شامل دو آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی در شرایط هیدروپونیک انجام شد. فاکتور اول شامل نوع گیاه (پونه و علفچشمه) و فاکتور دوم 100 و 150 ، در آزمایش اول و دوم به ترتیب عبارت از سرب (50 6 و 9 میلی گرم در لیتر) بود. پس از ، میلی گرم در لیتر) و کادمیوم (3 14 روز ریشه و اندام هوایی دو گیاه به مدت 48 ساعت در دمای 50 2گرم از / درجه سانتیگراد درون آون کاملا خشک ش د. سپس 0 نمونه های گیاهی خشک پودرشده برای اندازهگیری انباشت سرب و کادمیوم با استفاده از دستگاه جذب اتمی استفاده شد. بیشترین میزان سرب در ریشه پونه و علفچشمه در غلظتهای 150 و 100 میلیگرم در لیتر رخ داد (بهترتیب 185348 و 3261 میلیگرم بر کیلوگرم ماده خشک) و بیشترین میزان آن در اندام های هوایی این دو گیاه بهترتیب 5 میلی گرم بر کیلوگرم مشاهده شد. فاکتور / 5 و 201 / با مقادیر 695 انتقال پایین علف چشمه و پونه در این آزمایش (برای سرب به ترتیب 0) به مفهوم / 0 و 004 / 0 و برای کادمیوم به ترتیب 4 / 0/06 و 002 انتقال کم تر آلاینده ها به اندامهای هوایی و درنتیجه تجمع بیشتر سرب و کادمیوم در ریشه هاست که با توجه به سهولت برداشت گیاهان آبزی و جداسازی ریشه از اندام های هوایی، این ویژگی یک مزیت محسوب میشود.

    کلیدواژگان: گیاهپالایی، گیاهان آبزی، فلزات سنگین، آلودگی آب
  • سید جواد مقدسی، پدرام ناوی، مرضیه رضایی عبدلی صفحات 79-88

    در این مقاله چشمه های آب گرم منطقه مرکزی مازندران ، شامل چشمه های آبگرم آب اسک، لاریجان، استراباکو و لاویج (موسویلاویج و فیللاویج) از نظر زیست محیطی مورد ارزیابی قرار گرفت. اگرچه از آب این چشمه ها به صورت مستقیم یا غیرمستقیم برای هدفهای درمانی استفاده می شود، ولی استفاده نابهجا از آن ها با توجه به غلظت بالای برخی عناصر کمی اب می تواند برای انسان و محیط زیست خطرات زیادی ایجاد کند. در این مطالعه ضمن بررسی خصوصیات عمومی آب چشمه ها، غلظت فلزات سنگ ین آرسنیک ، کادمیوم، کروم، سرب، نیکل، مس، منیزیم، روی، مولیبدن، وانادیم و کبالت در آب چشم ه ها، خاک یا سنگ های پیرامون چشمه ها اندازهگیری و از نظر زیستمحیطی مورد ارزیابی قرار گرفت. بدینترتیب مشخص شد که مقدار آرسنیک در آب و خاک چشمه های منطقه مورد مطالعه بیشتر از حد مجاز تعیین شده توسط سازمان بهداشت جهانی است. مقدار سرب در همه نمونه های آب، بهجز چشمه لاریجان، بیشتر از حد مجاز است. مقدار سایر فلزات سنگ ین در آب چشمه ها کم تر از حد مجاز است و درنتیجه از نظر زیست محیطی آثار زیان باری نخواهند داشت. مقدار آرسنیک در نمونه های خاک پیرامون چشمه های آب اسک، استراباکو و لاریجان کمتر از حد مجاز است، ولی در تراورتن آب اسک بیشتر از حد مجاز است. مقدار سایر فلزات سنگین اندازه گیری شده در نمونه های خاک چشمه های مورد مطالعه کم تر از حد مجاز است و درنتیجه از نظر زیستمحیطی آثار زیانبار ی بر جای نخواهند گذاشت.

    کلیدواژگان: چشمه آبگرم، ارزیابی زیست محیطی، فلزات سنگین، استان مازندران
  • علیرضا پورخباز، حمیدرضا پورخباز سعیده جوانمردی، محمد جواد امیری صفحات 89-98

    توسعه سریع نواحی شهری دنیا در قرن 21 مسائل زیست محیطی را به دنبال داشته است که به روش های جدید تجزیه و تحلیل، و منابع جدید داده ها و اطلاعات نیاز دارد. برنامه ریزی اکولوژیکی همراه با تصمیم گیری چندمعیاره فرایندی است که ارزیابی زیست محیطی و اقتصادی اجتماعی کاربری اراضی را با هدف مدیریت منابع طبیعی، حفظ اکوسیستم و حل یا کاهش برخوردهای احتمالی زیستمحیطی انجام می دهد. هدف این تحقیق، تعیین توان اکولوژیک توسعه شهری برای زون جنوبی البرز مرکزی با استفاده از مدل منطق فازی در است. این ارزیابی، پارامترهای اکولوژیک اعم از Idrisi و GIS محیط پارامترهای فیزیکی (شامل توپوگرافی، ارتفاع، شیب، خاک، سنگ مادر، بارندگی، دما و…) و پارامترهای زیستی (شامل تراکم پوشش گیاهی و مناطق حفاظت شده) را که در کاربری توسعه شهری موثرند، با هم ترکیب می کند. ابتدا، کاربری اراضی شهری براساس طبقات مدل اکولوژیک حرفی ایران به انواع مناسب، نسبتا مناسب و نامناسب طبقه بندی شد. سپس تصمیم گیری چندمعیاره جهت ارزیابی تناسب اکولوژیکی توسعه برای هر طبقه براساس ارزش و وزن فاکتورها انجام شد و نقشه تناسب طبقات با کمک الگوریتمی که فاکتورها را به روش ترکیب میکند، بسط داده شد. نتایج نشان WLC-AHP تلفیقی فازی داد که تصمیم گیری چندمعیاره همراه با مدل فازی برای ارزیابی زیست محیطی توسعه شهری عملکرد بالایی دارد.

    کلیدواژگان: کاربری توسعه شهری، تصمیم گیری چندمعیاره، مدل فازی، ترکیب خطی وزنی، تحلیل سلسله مراتبی
  • محمدرضا مثنوی، مرتضی دیناروندی، حمید تاسا صفحات 99-111

    پارک ها بهلحاظ کارکرد های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی موجب ارتقای کیفیت محیط شهری و بهبود سطح رفاه عمومی می شوند، بنابراین نحوه پراکنش آنها در عرصه های شهری به لحاظ شهرسازی و نیز رعایت عدالت اجتماعی حائز اهمیت است. هدف اصلی این تحقیق، مدل ساز ی تحلیل درجه تناسب زمین برای توسعه پارکهای شهری است که در قالب مطالعات فضا یی مکانی ، و با در سه گام FAHP و GIS اجرای یک مدل تحلیلی با بهرهگیری از محقق شد. در گام اول، اهمیت و نقش پارکهای شهری با مطالعه سوابق و از طریق مراجعه به منابع علمی و معتبر به دست آمد. سپس در گام دوم، عوامل و مولفه های موثر بر انتخاب مکان مناسب برای توسعه پارک های شهری در منطقه مطالعه به روش دلفی ، و با نظر سنجی از دو گروه صاحبنظران دانشگاهی و کارشناسان خبره تعیین شد. در گام سوم، تناسب زمین از طریق مدل تحلیلی بر مبنای سه سناریو: 1. در دسترس بودن زمین؛ 2. ارزش زمین ؛ 3. تراکم جمعیت، (به صورت جداگانه برای هر سناریو) تعیین شد. در نهایت به منظور تعیین مناسبترین مکانها با رویهماندازی لایه های حاصل از سناریو ها، مکان های مناسب برای احداث پارک های شهری تعیین شد. نتایج حاصل از ارزیابی بیشترین تناسب زمین برای توسعه 82/4) %2/ پارک های شهری سنندج نشان داد که برای این منظور 3 423 هکتار) نسبت ا /8) %11/ هکتار) اراضی شهری کاملا مناسب اند، 5 3181 هکتار) نامناسباند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی محیط زیست شهری، پارک های شهری، FAHP، شهر سنندج
  • کامیار طاهری، نادر بهرامی فر صفحات 113-122

    در این تحقیق ارتباط غلظت باقی مانده 3 آفت کش آلی فسفره 1 و 11 آفت کش آلی کلره 2 در آب و رسوب با فصول سال در رودخانه سیاهرود قائم شهر (در استان مازندران ایران) مورد بررسی قرار گرفت. آب و رسوب رودخانه سیاه رود از 7 ایستگاه در سه فصل نمونه برداری شد و 3 اندازه گیری شد. در GC/ECD غلظت آفت کش ها توسط دستگاه ،0/ 4 تا 050 LOD ها از مقدار DDT نمونه های آب غلظت 0، و / تا 78 LOD ها از HCH ،0/ تا 020 LOD سیکلودین 5ها از 1 میکروگرم در هر لیتر بود ؛ در / آفت کش های آلی فسفره تا 86 0، سیکلودین ها تا / تا 080 LOD ها از DDT نمونه های رسوب نیز 3/ 0، و آفتکشهای آلی فسفره تا 29 / ها تا 17 HCH ،0/04 بوده است. بررسی اثر (μ gr/gdw) میکروگرم در هر گرم وزن خشک فصول بر غلظت آفت کش ها در آب و رسوب نشان داد که: در فصل تابستان غلظت همه سموم بیشینه است؛ در تمامی نمونه های آب و رسوب، در همه ایستگاه ها و در سه فصل، غلظت سموم آلی فسفره به دلیل مصرف فعلی آن ها بیشتر بود؛ اختلاف بسیار زیاد غلظت این سموم در تابستان در مقایسه با غلظتشان در پاییز و بهار ناشی از نیمه عمر بسیار پایین سموم آلی فسفره در آب و نیز در رسوب است

    کلیدواژگان: آفت کش های آلی فسفره و کلره، فصل، گاز کروماتوگرافی، سیاهرود قائمشهر
  • محبوبه رضایی ناندلی صفحات 123-133

    درک واقعی مخاطرات ناشی از تخریب محیط زیست به ویژه در چند دهه اخیر هیچ گونه تردیدی در الزام کشورها به اتخاذ نگاه سبزمحور (محیط زیست محور) در سیاستگذاری های کلان خود باقی نمی گذارد. پرواضح است که هر توفیقی در این راه نیازمند تغییر رویکرد عمومی آحاد جامعه است. هرگونه تغییر در الگوهای رفتار با طبیعت نیازمند سازماندهی قانونمند مشارکت و نیز اهتمام کلیه قوای حاکمیت، در نهادینه کردن اصل مشارکت زیست محیطی است. نیاز به این مهم، بهدرستی در کنوانسیونهای بین المللی به دولتهای عضو توصیه شده است. نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران، ظرفیت هایی را برای حمایت قوای سه گانه در تحقق مشارکت زیست محیطی پیش بینی کرده است. حمایت از اصل مشارکت زیست محیطی در پرتو رویکرد اجرایی جمهوری اسلامی ایران موضوع تحقیق حاضر است.

    کلیدواژگان: اصل مشارکت، محیط زیست، حاکمیت
  • فاطمه شاه علیان، علیرضا صفاهیه، نگین سلامات، فاطمه موجودی، مصطفی زارع دوست صفحات 135-144

    هیدروکربن های آروماتیک حلقوی آلاینده هایی هستند که از منابع مختلف به ویژه ریزش های نفتی به اکوسیستم دریایی راه پیدا میکنند و بهراحتی تجزیه نمیشوند. یک راه عملی در حذف آلودگی های نفتی، استفاده از میکروارگانیسمها در زیستپالایی 1 است. بسیاری از میکروارگانیسم ها با تولید بیوسورفاکتانت باعث افزایش تجزیه زیستی هیدروکربن ها از طریق ازدیاد میزان انحلالپذیری آن ها در فاز آبی می شوند در حالی که همه میکروارگانیسم ها این قابلیت را ندارند. به منظور مقایسه رشد و تولید بیوسورفکتانت توسط باکتری های ساکن در رسوبات آلوده خور موسی، نمونه های رسوب از منطقه نمونه برداری جداسازی و خالص سازی شد. AD و 6 AD و دو گونه باکتریایی 2 گونه های فوق براساس مورفولوژی و آزمونهای بیوشیمیایی به عنوان سودوموناس استاتزری و آلکالیجنز دنیتریفیکانس شناسایی شدند. به منظور سنجش رشد باکتری ها کدورت محیط کشت با استفاده از اندازه گیری میزان جذب نوری محیط ها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در 600 نانومتر اندازه گیری شد. بررسی تولید بیوسورفاکتانت با Oil spread ،Drop collaps ،Blood agar استفاده از سه روش انجام شد. طبق یافته ها این گونه ها در محیط حاوی آنتراسن، بهعنوان تنها منبع کربن و انرژی از رشد خوبی برخوردار بودند ولی نتایج نشان داد که رشد باکتری سودوموناس استاتزری به عنوان باکتری مولد بیوسورفاکتانت و به دلیل بالا بردن میزان حلالیت آنتراسن و افزایش دسترسی زیستی این هیدروکربن در محیط نسبت به باکتری آلکاجینز دنیتریفیکانس بالاتر بود.

    کلیدواژگان: ترکیبات آروماتیک حلقوی، سودوموناس استاتزری، آلکالیجنز دنیتریفیکانس، رشد، بیوسورفاکتانت
|
  • Hojatollah Azarpeyvand, Mohammad Ali Behdani, Mohammad Hassan Sayyari-Zahan, Kazem Khavazi Pages 1-13

    In order to have a sustainable agriculture it is necessary to use environmental friendly inputs to improve ecological aspects of environment. Basil is a medicinal and vegetable crop which is cultivated in different parts of the world. Accordingly, a greenhouse experiment was conducted in Agriculture Faculty of Birjand University as a completely randomized design based on factorial arrangement in four replicates in 2011. In order to study the effect of biological and chemical fertilizers on plant of basil plant an experiment was conducted in the greenhouse of Agriculture Faculty, Birjand University in 2011.It was based on factorial experiment in randomized complete design with 15 treatments and 4 replications. The first factor was three levels of biological fertilizer, including:control (M0= no inoculation) biological compound fertilizer No.1 (M1 =Pseudomonas41+ Azospirillum+ Azotobacter) and the biological fertilizer composed of No.2 (M2= Pseudomonas187+ Azospirillum+ Azotobacter). The second factor was chemical fertilizer including Nitrogen [N0=0, N1=45, N2=90, N3=135, N4=180 mg.kg-1], Potassium [P0=0, P1=20, P2=40, P3=60, P4=80 mg.kg-1] and Phosphorus [P0=0, P1=20, P2=40, P3=60, P4=80 mg.kg-1], including 5 levels: Contorl, N1P1K1, N2P2K2, N3P3K3, N4P4K4.quantity indicators including (height, fresh leaf weight per plant, dry stem weight per plant,) and quality indices including (N, P and K concentrations). The results of analysis of variance showed the main effects of biological and chemical fertilizers (NPK) on the characteristics was significant (P<0.01). Interaction of biological and chemical fertilizers on the, fresh leaf weight per plant and nitrogen amount in basil leave was significant (P<0.05). There was positive and synergistic interaction between PGPR inoculation and chemical fertilizers on N concentration as the highest and lowest N concentration percentage in herb were obtained in treatments of P41AA+N3P3K3 (3.31) and Contorl (2.39), respectively. The highest concentrations of P and K in leaf were obtained with application of N3P3K3.It is concluded thatapplication of biofertilizers enhanced quantitative and qualitative characteristics in this plant.Generally, it seems that using of biofertilizers could improve basil performance inaddition toreduction of environmental pollution.

    Keywords: Basil(Ocimum basilicum L.), Plant Growth Promoting Rhizobacteria(PGPR), Elementaluptake, Fertility, Organic farming
  • Ali Allafipour, Hossein Ganjidoust, Bita Ayati Pages 15-23

    In this study, the optimal ratio of nitrate to phosphate in the lab scale phytoremediation by two species of Pampas Grass and Bamboo Vtlndy using synthetic sewage was determined. After initial experiments, optimal retention time of 8 days was determined and on this basis, the study was continued. All results at each stage were examined using T-test analysis. The results showed that in the maximum error of 5%, maximum removal of 84.45 and 54.33 percent in Pampas Grass and bamboo were occurred in nitrate to phosphate ratio of 50:50 and 25:25, respectively while the total amount of pollutants were removed in the ratio of 100:100 and the rate of 2.67 and 1.82 gr/kg based on dry weight, respectively using Pampas Grass and bamboo. The results showed that in the range of 5 percent error level, the rate of removal and absorption of Pampas Grass was higher than bamboo.

    Keywords: Concentration, pH, Detention Time, Hydroponic
  • Hasan Golmoradi, Abbas Arabmazar Pages 26-40

    The objective of this paper is to estimate macroeconomic impacts of fossil fuel combustion and associated carbon dioxide emissions, in order to evaluate economic costs of policies to reduce carbon dioxide emissions. Therefore, using Vector Autoregressive (VAR) method, long-term elasticity’s of macroeconomic variables such as production, investment and employment to the different types of fossil fuels consumption are calculated. Since the carbon dioxide emissions are related to the amount of fossil fuel consumed, our estimates of marginal variation and long-run elasticity’s of macroeconomic variables were applied to calculate the potential economic costs or welfare loss for carbon dioxide emissions. The results show that energy consumption in long term has a positive impact on production, investment, employment and labor productivity. Long-run elasticity of output, investment and employment with respect to energy consumtion are .26, 1.22 and .02 respectively. Increase of one million tons of total energy consumption in the long run will lead to changes in GDP and investment by 323.9 and 216.1 billion Rails respectively and also changes in employment by 550 jobs. The economic cost (welfare loss) per ton of carbon dioxide emissions to the overall energy consumption estimated as 9.78 million Rails and the lowest cost are related to the gas consumption. Therefore, switching the use of other fossil fuels toward gas (switching consumption policy) has the lowest economic cost. The results also show that due to a high economic dependence on fossil fuels, the potential economic costs of carbon dioxide abatement are some higher than some other countries and the world average, So targeting the carbon dioxide abatement as much as 10, 25 and 70 percent will lead to the reduction in economic growth as much as .7, 1.9 and 3.9 percent respectively.

    Keywords: Fossil Fuel, Carbon Dioxide Emissions, Walfare Loss, Vector Autoregressive (VAR), Long-Run Elasticity
  • Mehdi homaeei Pages 41-54

    Landfill siting is a complicated landuse planning task. For optimized site selection, several environmental, technical, economical and socio-cultural criteria must be considered. This study presents a method for landfill site selection based on using the multi criteria decision analysis (MCDA) and geographic information system (GIS) combined with related experts opinions. The proposed method was then tested for siting of Municipal solid waste (MSW) landfill in Marvdasht. In the intelligence stage of the decision making, based on sampling and questionnaire results of 40 experts in MSW domain, some evaluation criteria were determined. Suitable maps were then obtained and digitized to make a GIS database of the study area. In decision making design step, two stages were employed. In the first stage, 13 constraints based on Iran’s environmental protection organization were determined. The Boolean map of spatial constraint was obtained with AND operation. In the second stage, the suitable site that was obtained in the first-stage analysis was evaluated in details based on 16 factors. The criteria were standardized and then the relative importance weight of them was estimated with rank ordering method based on different expert’s opinions. The obtained results of firs step indicated that only 11.12 percent of the whole region is suitable for landfill siting. Therefore, shortage of land is an important limiting factor in the study area. The obtained results of second step indicated that almost 4.4 percent of the whole region can be considered as best suitable place for landfill site.

    Keywords: GIS, Landfill Siting, Multi Criteria Decision Analysis, Municipal Solid Waste
  • Seyyed Ali Jozi, Nasrin Moradi majd, narjes KhatonFazeli Pages 55-68

    Hospitals are one of the sources generation of waste in cities much of the waste produce is hazardous waste. Control do not hospital waste effect have the health patients and health personnel and other people society and cause environmental pollution. Based on this search, studied was hospital waste status of Bandar Abbas city, as one of cities with a growing population and permits immigration. In order to provide a strategic plan for hospital waste management Bandar Abbas, initially using experts method determined and classified was internal and external factors in implementing SWOT method. The analysis of these factors using of A'WOT method (a combination of SWOT and AHP methods) is a multi-criteria decision techniques (MCDM) in the field of environment. After identifying the factors influencing the management of hospital waste, in order to develop a strategic plan, determined were weight of each factor through the Analytical Hierarchy Process with inconsistency rate 0.01. Continue analysis and formulation of strategies withformation Quantitative Strategic Planning Matrix called was QSPM. The survey conducted, calculated was rated internal matrix (IFE) 3.16 and rated external matrix (EFE) 3.06. In this study, the study area were within SO or competitive position. Also according to Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM) given the best strategy among the options available under attitude attractive is alternative expand green space and reduce pollution from incinerators with a score of 5.95. For improve the environmental hospital waste management proposed were the use of warning labels, neighborhood gathering local wastes with place chamber of the waste incinerators and expand green space in the surrounding area, embedded devices sterilization and investigate other methods of waste disposal.

    Keywords: Hospital waste, Strategic planning, A'WOT method, Quantitative Strategic Planning Matrix, Bandarabbas city
  • Dr . khoramivafa Pages 70-78

    Two RCD factorial experiments were carried out to evaluate the ability of two aquatic plants including watercress and pennyroyal to biosorption of lead and cadmium from polluted water in hydroponic conditions. First factor was plant species (watercress and pennyroyal) and second factor was consist of lead (50, 100, 150 mg/L) and cadmium (3, 6, 9 mg/L) in first and second experiment respectively. Root and shoot of both plants dried in an electric oven at 48hrs and 50 ○C after 14 days. 0.2 gr of plant powdered samples used for assessment of lead and cadmium accumulation by atomic absorption The highest lead accumulation in roots of pennyroyal and watercress was obtained by concentrations of 150 and 100 mg/L in (185348 and 3261 mg/kg dry weight respectively). The highest lead accumulation in pennyroyal and watercress shoots was 295.5 and 201.5 mg/kg respectively. Low translocation factors in both plants (lead 0.06 and 0.002 respectively and cadmium 0.4 and 0.004 respectively) mean less transport of metal to shoots and more accumulation of them in root consequently. There is a privilege characteristic because harvest of aquatic plants and root/shoot separation is easy.

    Keywords: Phytoremediation, Aquatic plants, Heavy metals, Water pollution
  • Seyed Javad Moghaddasi, Pedram Navi, Marzyeh Rezaei Abdoli Pages 79-88

    In this study, thermal springs from central region of Mazandaran province including Ab-e Ask, Larijan, Astarabaku and Lavij (Moosavi-e Lavij and Fil-e Lavij) were evaluated environmentally. Although the studied thermal waters are used directly or indirectly for treatment purposes, the high concentration of some trace elements can be harmful to human health and environment. In this study, general characteristics of thermal waters as well as As, Cd, Cr, Pb, Ni, Cu, Mg, Zn, Mo, V and Co concentrations in thermal waters and surrounding soils and rocks were measured and their environmental significances were evaluated. As a result, it was revealed that As concentration in water and soil of the studied region was more than the upper limits recommended by the World Health Organization (WHO). In all water samples except for Larijan spring, Pb content was more than allowed levels recommended by WHO. Concentration of other trace elements in thermal springs was less than the upper limits recommended by WHO, consequently they had not harmful environmental impact. As content of soil samples around the Ab-e Ask, Astarabaku and Larijan springs were less than the allowed levels, but was higher than allowed limits in Ab-e Ask travertine. Concentration of other trace elements in studied soil samples was lower than allowed levels recommended by WHO.

    Keywords: Thermal springs, environmental evaluation, trace elements, Mazandaran province
  • Ali Reza Pourkhabbaz, Hamid Reza Pourkhabbaz, Saeideh Javanmardi, Mohammad Javad Amiri Pages 89-98

    The rapidly expanding urban areas of the world constitute an environmental challenge for the 21st century that requires both new analytic approaches and new sources of data and information. Ecological Planning with multi-criteria decision making is a process that evaluates the alternative land uses in relation to its environmental and socioeconomic surroundings, with the purpose of manage the natural resources, preserve the ecosystems and solve or diminish possible environmental conicts. The objective of this research is to determine an ecological capability of urban development by using Fuzzy Logic Model (FLM) in GIS and IDRISI environments for the south zone of Centeral Alborz. This evaluation incorporated ecological factors in the region, such as physical factors (Topography, Elevation, Slope, Soil, Geology, Precipitation, Temperature) and biological factors (Vegetation density and Conservation areas) affecting in urban development land use. First, Urban land-use was categorized according to the classes of ecological word model in Iran, such as suitable, relatively suitable and unsuitable. Then, Multi-Criteria Decision Making (MCDM) was performed to evaluate ecological suitability of the development for each class, according to appropriately measured and weighted factors and a suitability map for the classes was developed using an algorithm that combines factors in the integrated fuzzy method of Weighted Linear Combination- Analytical Hierarchy Process (WLC-AHP). The results indicated that MCDM with FLM has high functionality for environmental evaluation of urban development .

    Keywords: Urban Development Land use, Multi-Criteria Decision Making, Fuzzy Logic Model, WLC, AHP
  • Mohammad Reza Masnavi, Morteza Dinarvandi, Hamid Tasa Pages 99-111

    Urban Parks can improve the quality of urban environment and promote the level of citizen’s welfare due to their environmental, economic and social roles and functions. The geographical location anddistribution of parksamong other land-uses within the city therefore, are seen with great importance in terms of their accessibility and affordability for the citizens, social justice, and urban planning purposes as well. The objective of this research is to develop a model to analyze the land suitability for dedicating to urban parks through a spatial-geographical study. GIS and FAHP were used to undertake the study objective in three stages. Firstly, a review of the literature led to the formulation of the urban parks importance for the quality of life and urban environment. Secondly, the major factors influencing the identification of suitable locations for urban parks were identified using Expert Choice and Delphi methods. And thirdly, through an analytical model, three scenarios are offered based on three criteria: 1) accessibility of the land, 2) land value, and 3) population density. Finally the most suitable locations for urban parks, identified through overlaying scenarios. The findings of the research demonstrate that 2.3% (82.4 ha) of the lands are suitable, 11.5% (423.8 ha) are relatively suitable, and 86.2% are unsuitable for allocation to the urban parks in the Sanandaj City.

    Keywords: urban parks, environmental planning, FAHP, Sanandaj city, analytical model, suitability analysi
  • Kamyar Taheri, Nadere Bahramifar Pages 113-122

    In this research residues concentration relationship of 3 organophosphorus pesticides and 11 organochlorine pesticides in water and sediment in different seasons in the Siahrud River from Qaemshahr (Mazandaran, Iran) were studied. Water and sediment from Qaemshahr Siahrud River was sampled from 7 stations in 3 seasons and the concentration of pesticides was measured by GC/ECD device. Water samples with a concentration of DDTs from the LOD to 0.050 μgr/l and cyclodiene from the LOD to 0.020 μgr/l and HCH from the LOD to 0.78 μgr/l and organophosphorus pesticides to 1.86 μgr/l and sediment samples DDT from LOD to 0.080 μg/g dw and cyclodiene to 0.04 HCH to 0.17 μg/g dw and organophosphorus pesticides was to 3.29 μg/g. Effect of seasons on the concentration of pesticides in water and sediment showed the highest concentration for all pesticides in summer and all water and sediment samples at all stations and in three seasons. Organophosphorus concentrations were higher due to high current consumption and very low their half-life in the water. The sediment is causing enormous difference in the concentration of pesticides in the summer with a concentration in autumn and spring.

    Keywords: Organophosphorus pesticide, Organochlorine pesticide, Season, Gas Chromatography, Siahrud River, Qaemshahr
  • Mahboobeh Rezaei Nandali Pages 123-133

    In recent decades different countries strictly adopt green view in their basic policy making. It is clear that any success in this course needs to change public approach of all in society. Any changing in patterns of treatment of nature needs legal organizing of participation and needs trying of all sovereignty powers in institutionalizing of environmental participation. The need for this important topic properly advised to member states in international conventions. The legal system of Islamic republic of Iran predicts some capacities for protection of environmental participation by three branches. The subject of this research is protection of environmental participation principle in the light of executive approach of Islamic republic of Iran.

    Keywords: Environment, Participation, Sovereignty
  • Fatemeh Shahaliyan, Alireza Safahieh, Negin Salamat, Fatemeh Mojodi, Mostafa Zaredoost Pages 135-144

    The Poly aromatic hydrocarbons (PAHS) are one of the most important kinds of pollutants that go through the marine ecosystems mains via anthropogenic activities (oil sources such as oil spills). One important practical method for oil pollution elimination is the use of microorganisms in biodegradation. Biosurfactant production by microorganism’s result in increase of biodegradation via increase of their solubility in liquid phase. However, this ability to all microorganism’s. To comparison growth and biosurfactant production ability of bacteria presented in contamination deposits of musa creek, the deposit sample was taken from polluted area. Two bacteria species AD2 and AD6 were purified and isolated. The isolates were identified as Psedomonas stutzeri and Alcaligenes denitrificans with morphological and biochemical tests. To intent of bacterial growth assay optical density were measured in 600 nm by spectrophotometer. Biosurfactant evaluations were performed by Blood agar, Drop collapse and Oil spread methods. Psedomonas stutzeri showed biosurfactant production potentials. According to results, Psedomonas stutzeri has a good growth in the media containing Antheracene as sole source of carbon and energy. also data demonstrated that the growth of biosurfactant producing bacteria(Psedomonas stutzeri) was better than Alcaligenes denitrificans due to increase of Antheracene solubility and enhance at its bioavailability in the media.

    Keywords: Poly Aromatic Hydrocarbons, Psedomonas Stutzeri, Alcaligenes Denitrificans, Growth, Biosurfactant