فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 42، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/25
  • تعداد عناوین: 11
|
  • میترا چراغی، علی دادالهی سراب، کمال غانمی، عبدالمجید دورقی، علیرضا صفاهیه صفحات 1-8
    گیاه حرا (Avicennia marina) از گیاهان آبزی مناطق جزر و مدی است که دارای پراکنش وسیعی در خور بردستان (استان بوشهر) می باشد. این مطالعه با هدف تعیین میزان تجمع فلزات سنگین در رسوب و بافت های گیاه و نیز توانایی انتقال این عناصر از رسوب به بافت های گیاه A. marina انجام گردید. بدین منظور پس از هضم نمونه ها در آزمایشگاه، غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، ضریب غنی شدگی برگ در گیاه مورد مطالعه کمتر از 1 می باشد. نتایج مشابهی برای بافت ریشه بدست آمد و ضریب غنی شدگی ریشه نیز برای فلزات مورد مطالعه (Cd، Pb ،Cu، Ni، Zn) کوچکتر از 1 بود. با توجه به مقادیر ضریب غنی شدگی می توان بیان نمود که گیاه A. marina یک گیاه دفع کننده فلزات سنگین است. هم چنین این گیاه می تواند به عنوان بیواندیکاتور عناصر مورد مطالعه در رسوبات و آب های آلوده به این فلزات مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: تجمع، فلزات سنگین، Avicennia marina، ایران
  • محسن قدردان، محمدرضا صبور، حسن قاسم زاده، الهه خسروی صفحات 9-19
    آلودگی خاک و آب های زیرزمینی به مواد ارگانیک و سمی یک مشکل شایع محیط زیستی است. در این میان محصولات نفتی یکی از مهمترین آلاینده های محیط زیست محسوب می شود. آلودگی خاک از طریق فعالیتهای پتروشیمی و نشت مواد نفتی تنها یک مسئله زیست محیطی نمی باشد بلکه یک مسئله ژئوتکنیکی نیز محسوب می شود. در اثر فرآیندهای فیزیکی-شیمیایی که بین آلاینده و خاک رخ می دهد، رفتار و خصوصیات خاک تغییر می کند. این امر می تواند باعث تغییر ظرفیت باربری خاک گردد. در این مقاله، مجموعه ی کاملی از آزمایشات مکانیک خاک شامل برش مستقیم، تک محوری، حدود اتربرگ و همچنین مشاهده توسط میکروسکوپ الکتریکی پیمایشی بر روی نمونه های خاک کائولینیت آلوده به درصدهای مختلف گازوئیل انجام شده است. نتایج آزمایش برش مستقیم نشان داده است که افزایش درصد آلودگی منجر به افزایش چسبندگی و کاهش زاویه اصطکاک داخلی می‏شود. همچنین افزایش درصد گازوئیل تا مقدار مشخصی باعث کاهش یافتن مقاومت محدود نشده و شاخص خمیری خاک می گردد.
    کلیدواژگان: خاک آلوده، مطالعات آزمایشگاهی، کائولینیت، پارامترهای خاک، گازوئیل
  • مسلم حیدری، سید جواد ساداتی نژاد، افشین هنربخش صفحات 21-30
    زمان تاخیر حوزه آبخیز یک فاکتور مهم در مدلسازی واکنش حوزه آبخیز است. در این مطالعه مدلسازی زمان تاخیر با استفاده از رگررسیون فازی انجام شده است. برای این منظور، داده های بارش - رواناب حوزه آبخیز خانمیرزا جمع آوری و تحلیل شدند. سپس وقایع (9 واقعه) به دو گروه شامل یک گروه برای ساخت روابطی برمبنای رگرسیون فازی و گروه دیگر برای ارزیابی این روابط تقسیم شدند. نتایج بدست آمده از این تحقیق برمبنای معیارهای آماری خطای نسبی و ریشه میانگین مربع خطا نشان دادند که روابط جدید توسعه یافته برمبنای رگررسیون فازی نسبت به دیگر روابط موجود برای محاسبه زمان تاخیر مناسب تر هستند.
    کلیدواژگان: زمان تاخیر، رگرسیون فازی، هیدرولوژی
  • سمیرا حسین جعفری، محمدرضا طاطیان، رضا تمرتاش، علی اکبر کریمیان صفحات 31-40
    در ارزیابی اثر چرا بر پوشش گیاهی در نظر گرفتن شاخص های تنوع، غنا، یکنواختی، تعداد و ترکیب گیاهی از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد زیرا حساسیت آنها در پاسخ به گرادیان چرا و نوع دام چرا کننده متفاوت می باشد، لذا هدف تحقیق مقایسه شاخص های مذکور بین دو سایت چرایی حیات وحش و دام اهلی در مراتع استپی مهریز بود. نمونه برداری در دو منطقه مذکور در اردیبهشت ماه سال 1391، به طور تصادفی سیستماتیک انجام شد (10 ترانسکت 100 متری و 3 پلات 2 متر مربعی در هر منطقه). در داخل هر پلات و در امتداد هر ترانسکت، نام گونه های گیاهی، تیره های گیاهی، طول عمر و درصد پوشش به تفکیک گونه تعیین گردید. در نهایت مقایسه میان داده ها در دو منطقه با استفاده از آزمون t انجام شد. نتایج نشان داد که در سایت چرایی آهو، درصد پوشش گونه های Colchicum kotschyi، Iris songarica (05/0p<) و گونه Stachys inflata (01/0p<) افزایش معنی دار داشته و گونه های Artemisia sieberi، Stipa barbata (01/0p<) و گونه Scorzonera sp. (05/0p<) دارای کاهش معنی دار بوده است. همچنین نتایج آنالیز آماری شاخص های تنوع و غنا نشان داد که چرای آهو برای دو شاخص تنوع گیاهی شامل شانون-وینر و سیمپسون و همچنین شاخص یکنواختی افزایش معنی دار را به همراه داشته است (01/0p<) و شاخص های غنای مارگالف و منهینیک تغییر معنی داری را در این ارتباط نشان ندادند.
    کلیدواژگان: ترکیب گیاهی، تنوع، غنا، دام اهلی، حیات وحش، مراتع استپی
  • محمد غفرانی، دنیا انصاری موحد، محمدحسن پایان، سعید خجسته خسرو صفحات 41-49
    در این مطالعه امکان استفاده از نرمه سنباده زنی MDF (داست) در ساخت چند سازه چوب پلاستیک مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها با نسبت های 40، 50 و 60 درصد نرمه سنباده زنی به همراه 2 درصد ماده جفت کننده (MAPP) براساس وزن خشک مواد ساخته شده و سپس با نمونه های شاهد که از پودرچوب ساخته شده بودند، مقایسه گردیدند. تمامی خصوصیات فیزیکی و مکانیکی بر طبق استاندارد اروپا (EN) اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که نرمه سنباده زنی تاثیر معنی داری بر خصوصیات مورد بررسی داشته، به طوری که بالاترین میزان خصوصیات مکانیکی و ثبات ابعادی در تخته های ساخته شده با 40 درصد نرمه سنباده زنی مشاهده گردید. علت بهبود خصوصیات فیزیکی و مکانیکی در چند سازه چوب پلاستیک ساخته شده با نرمه سنباده زنی به دلیل وجود چسب اوره فرم آلدئید در فرآیند تولید MDF بود. نتایج بیانگر این بود که با استفاده از نرمه سنباده زنی در ساخت چوب پلاستیک می توان از نسبت های بالاتر ماده پرکننده در تولید آن بهره برد.
    کلیدواژگان: چند سازه چوب پلاستیک، داست سنباده زنی، پودر چوب، پلی پروپیلن، اوره فرم آلدئید، MDF
  • ملیحه جمالی، کورس خوشبخت، رضا دیهیم فرد، رضا مومنی وصالیان صفحات 51-61
    این تحقیق با هدف اندازه‏گیری و پهنه‏بندی آلودگی فلزات سنگین در خاک زمینهای کشاورزی جنوب شهر تهران به مساحت 1500 هکتار انجام شد. در این مطالعه در 64 نقطه تعداد 128 نمونه خاک به روش سیستماتیک-تصادفی از دو عمق صفر تا 30 و 60-30 سانتی متری برداشت شد و غلظت پنج عنصر کادمیم، کروم، نیکل، سرب و روی اندازه گیری گردید. همچنین پارامترهایی مانند pH، EC و فسفات نیز اندازه‏گیری شد. نقشه‏های پهنه‏بندی با روش وزن‏ دهی عکس فاصله تهیه گردید. نتایج به دست آمده نشان داد که غلظت عناصر سنگین به جز نیکل در عمق اول بیشتر از غلظت آنها در عمق دوم است. نقشه‏های پهنه‏بندی نشان داد که کادمیم، کروم، سرب و روی در نواحی شمالی و نیکل در نواحی جنوبی منطقه غلظت بیشتری دارند. مقایسه نتایج به دست آمده با استانداردهای آلودگی منابع خاک ایران نشان داد که در برخی از نواحی منطقه در دو عمق نمونه برداری شده عناصر کروم، نیکل و روی از میزان استاندارد تخطی داشتند.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آلودگی خاک، زمین های کشاورزی، پهنه بندی آلودگی
  • غلامحسین کیانی صفحات 63-72
    دراین مطالعه بهره وری، کارایی و تغییر تکنولوژی متداول و زیست محیطی در بخش کشاورزی کشور با استفاده از شاخص مالم کوئیست لونبرگر و داده های تابلویی 28 استان و طی دوره زمانی 87-1379 محاسبه گردید. نتایج نشان می دهد میانگین سالانه شاخص موازنه نیتروژن به عنوان تقریبی از آلودگی نیتروژن، 32. 7 کیلوگرم در هکتار و میانگین کارایی مصرف نیتروژن در کشور 62 درصد بوده است. به طور میانگین شاخصهای بهره وری، کارایی و تغییر تکنولوژی متداول برابر با 0. 9687، 0. 9610 و 1. 008 بوده و شاخصهای متناظر زیست محیطی آنها به ترتیب 0. 9716، 0. 9738 و 0. 9977 بوده است. بنابراین نادیده گرفتن آلودگی در محاسبه شاخصهای بهره وری منجر به برآورد بیش از حد یا کمتر ازحد مقدار واقعی آنها می شود.
    کلیدواژگان: تابع فاصله جهت دار، شاخص مالم کوئیست لونبرگر، آلودگی نیتروژن، ایران
  • هومان لیاقتی، حلیمه جهانگرد، نغمه مبرقعی دینان صفحات 73-79
    آلودگی آب در عصر حاضر به عنوان یکی از چالش های اصلی زیست محیطی در سیاست های مدیریتی جهانی مطرح است. از سویی دیگر اثرگذاری فرایند رشد اقتصادی کشورها بر انتشار آلودگی موضوعی انکار ناپذیر است. هدف اصلی این مطالعه نیز آزمون بررسی میزان و جهت اثر تولید ناخالص داخلی و مصرف انرژی بر آلودگی آبها در ایران است. این بررسی با استفاده از داده های سری زمانی 86-1352 و تحت الگوی تصحیح خطای برداریVECM)) صورت گرفت. براساس نتایج گرفته شده، با افزایش تولید ناخالص داخلی ، اگر چه در ابتدا میزان آلودگی افزایش یافته ولی در نهایت با ادامه این روند، میزان آلودگی هوا کاهش خواهد یافت. همچنین نتایج این مطالعه نشان داد که افزایش یک درصدی در میزان استفاده از انرژی منجر به افزایش 55/0 درصدی در میزان آلودگی آب خواهد شد. با توجه به اثر مثبت استفاده از انرژی در آلودگی آب، اعمال سیاست هایی در جهت افزایش بهره‏وری انرژی باعث کاهش آلودگی خواهد شد. در نهایت برآورد ضریب تصحیح خطا نشان داد که برای تعدیل شوک های وارده ناشی از آلودگی آب در ایران، به بیش از 54/1 سال زمان نیاز خواهد بود.
    کلیدواژگان: محیط زیست، تولیدناخالص داخلی، مصرف انرژی، آلودگی آب، الگوی تصحیح خطای برداری
  • علیرضا پورخباز، نجمه بوسعیدی، مسلم جهانی صفحات 81-88
    آلودگی محیط زیست توسط فلزات سنگین به خوبی به رسمیت شناخته شده است و می تواند برای موجودات زنده مضر باشد. فلزات انتقال یافته به محیط زیست ممکن است دستخوش تحولات شده و بر محیط های آبی، سلامت عمومی و اقتصاد تاثیر بزرگی داشته باشند و با توجه به اثرات جدی زیست محیطی و بهداشتی فاضلاب حاوی کروم (VI) باید با آن قانونمند برخورد شود. در این مقاله هدف بررسی حذف کروم شش ظرفیتی از محلول های آبی توسط برگ زرشک می باشد. اثر پارامترهای مختلفی نظیر اسیدیته، زمان تماس، مقدار جاذب و غلظت اولیه در حالت ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های این بررسی نشان می دهد حداکثر فرایند جذب در اسیدیته برابر 2، غلظت اولیه 80 میلی گرم بر لیتر و دمای 25 درجه سانتیگراد با زمان تماس 10دقیقه و سرعت 200دور بر دقیقه صورت می گیرد. ارزیابی نتایج تجربی با مدل های ایزوترم وسینتیک نشان می دهد که فرایند جذب با ایزوترم لانگمویر و مدل سنتیکی شبه مرتبه دوم بهترین تطابق را دارد.
    کلیدواژگان: محلول های آبی، حذف کروم، برگ زرشک، ایزوترم
  • غزال راهب صفحات 89-103
    رشد جمعیت در بیشتر شهرهای بزرگ، مشکلات زیست محیطی بسیاری را به همراه داشته است. افزایش تراکم ساختمانی و کمبود فضای سبز، کیفیت زندگی در شهرهای بزرگ را پایین آورده است. افزایش ترافیک، آلودگی هوا، افزایش دما، منظر نامناسب شهری از مهم ترین مشکلات و معضلات زندگی در شهرهای بزرگ همچون تهران و دیگر کلان شهرهای ایران محسوب می شود. افزایش حجم ساختمان ها در شهرها، امکان رشد و گسترش فضای سبز را از بین می برد و امکان جذب نزولات آسمانی در زمین را نیز به حداقل می رساند و به جای آن، مهار روان آب ها را در سطح شهر با مشکل مواجه می نماید. همچنین، مهار باد و ممانعت از گسترش ذرات معلق، به دلیل کمبود گیاهان در محیط، از معضلات اصلی دیگر در شهرهای بزرگ، به ویژه در شهرهای بادخیز محسوب می شود.

    گسترش ساخت و سازها و افزایش تراکم ساختمانی موجب افزایش سطوح افقی و عمودی مصنوع شده است. این روند علاوه بر کاهش حوزه جاذب آب باران و برف در سطح زمین، انعکاس نامطلوب نور خورشید را نیز افزایش می دهد. این سطوح در صورت مدیریت صحیح، امکان تبدیل به پتانسیلی ارزنده برای گسترش فضای سبز را فراهم می کنند. باغ های سبز و دیوارهای سبز امروزه در سطح جهان به عنوان راهکاری موثر جهت رفع مشکلات زیست محیطی شهرهای بزرگ درحال گسترش است. دو منظر اصلی که در این تحقیق مورد بررسی قرا گرفته اند، عبارتند از: ابعاد محیطی و بافت شهری. روش به کار گرفته شده در تحقیق، مبتنی بر بررسی شاخص های مرتبط با کارایی بام سبز در محیط های مختلف ایران است. در این مطالعه مهم ترین مولفه هایی که قابلیت اجرایی این بام را در ایران مورد سنجش قرار می دهد، طرح شده و امکان سنجی اجرای این بام در ایران مورد بررسی قرار گرفته است. به دلیل قرارگیری بخش وسیعی از سرزمین ایران در منطقه گرم و خشک، لازم است راهکارهای لازم برای حفظ و پایداری بام سبز مورد توجه قرار گیرند. انتخاب نوع صحیح بام سبز، انتخاب گیاهان مناسب و منطبق بر شرایط بومی و علاوه بر آن، فراهم آوردن امکان آبیاری بام در این زمینه از اهمیت بسیار برخوردار است.
    کلیدواژگان: بام سبز، گونه شناسی شهری، اقلیم
  • امیر سالمی صفحات 105-110
    دسته های گوناگونی از آفت کش ها طی مراحل مختلف تولید فراورده های چای به کار می روند. این ترکیبات، علاوه بر تاثیر منفی بر سلامت مصرف کنندگان، امکان ورود به محیط های طبیعی و ایجاد تاثیرات سوء در آن ها را نیز دارند. به منظور کمک به درک رفتار کروماتوگرافی این آفت کش ها حین انجام آنالیز، زمان بازداری 57 مورد از آن ها با استفاده از روش ارتباط کمی ساختار- بازداری مطالعه شد. نشان داده شد که مهم ترین توصیف گرهایی که اطلاعات ساختاری و توپولوژیک ترکیبات را بیان می کنند، رابطه ای خطی با زمان بازداری دارند. استفاده از روش مرحله ای در رگرسیون خطی چندگانه مدل هایی ایجاد کرد که مقدار R2 قابل قبولی داشتند و از میان این مدل ها، مدلی با پنج توصیف گر انتخاب شد تا شرایط بهینه بین حداقل تعداد توصیف گرها و حداکثر مقدار R2 برقرار شود. توصیف گرهای منتخب عبارت بودند از VRD2، X1Sol، Rww، MLOGP و Mor09e. توانایی مدل در پیش بینی زمان بازداری با استفاده از یک مجموعه پیش بینی که به صورت تصادفی از بین ترکیبات انتخاب شده بودند (10 آفت کش) ارزیابی شد و مینگین خطای پیش بینی به عنوان معیار در نظر گرفته شد. مدل نهایی، با وجود سادگی، در پیش بینی زمان بازداری آفت کش های مورد بررسی کاملا موفق بود.
    کلیدواژگان: کروماتوگرافی گازی، آفت کش، ارتباط کمی ساختار، بازداری، برگ چای
|
  • Mitra Cheraghi, Alireza Safahieh *, Ali Dadolahi Sohrab, Kamal Ghanemi, Abdol Majid Doraghi Pages 1-8
    A. marina from aquatic plants is widely distributed throughout Bardestan estuary (Bushehr, Iran). This study examined the uptake of some metals by A. marina and their translocation from the roots to other parts of the plant. For this purpose, samples of sediment, and mangrove roots and leaves were taken from the Bardestan mangrove. Samples were dried in the laboratory and digested in concentrated acids and their metal content was measured using Atomic Absorption Spectrophotometry. The enrichment coefficients in leaves of A. marina were smaller than 1.0 for all the studied metals. Similarly, the enrichment coefficients of all the metals (Zn, Ni, Cu, Pb, Cd), in roots of A. marina were smaller than 1.0. This study demonstrated that A. marina behaves as an excluder plant and could be considered as either a bio-indicator or a bio-accumulator in sediments and waters polluted by heavy metals.
    Keywords: Accumulation, Heavy metals, Avicennia marina, Iran.
  • Mohsen Ghadrdan *, Mohammad Reza Sabour, Hasan Ghasemzadeh, Elahe Khosravi Pages 9-19
    The contamination of soils and groundwater by toxic and/or hazardous organic pollutants is a widespread environmental problem. One group of these contaminants is petroleum products. Soil pollution caused by petrochemical activities, oil spills and leakage is not only an environmental issue but also a geotechnical issue. Physical and chemical reactions between soil and contaminant lead to change in soil properties and behaviour. In this paper, a set of laboratory tests including the direct shear test, uniaxial compression test, Atterberg limits and Scanning Electron Microscope (SEM) have been carried out on Kaolinite samples polluted with different percentages of gasoil. The direct shear test results demonstrate that increasing the pollutant percentage leads to an increase of cohesion and a decrease in internal friction angle of the soil. Also, increasing the amount of gasoil to a certain percentage results in a decrease in the uniaxial strength and the plasticity index of the soil.
    Keywords: Contaminated soil, Laboratory tests, Kaolinite, Geotechnical properties, gasoil
  • Moslem Heydari *, Seyed Javad Sadatinejad, Afshin Honarbakhsh Pages 21-30
    River basin lag time is an important factor in the linear modelling of river basin response. In this study, the modelling of lag time using fuzzy regression is applied. For this purpose, the data for rainfall-runoff events of Khanmirza basin (nine events) were collected and analysed. Following on, events were divided into two groups: one for formulas based on fuzzy regression and another for the validation of these formulas. The results obtained from this study, based on RE and RMSE statistical measures, showed that the efficiency of newly developed formulas based on fuzzy regression methods is higher than for other formulas used for the calculation of time of concentration.
    Keywords: Lag time, Fuzzy Regression, Hydrology
  • Samira Hossein Jafari *, Mohammad Reza Tatian, Reza Tamartash, Ali Akbar Karimian Pages 31-40
    To assess the impact of grazing on the diversity, richness and evenness of vegetation, several indices and information on plant composition are necessary because of their different sensitivity to grazing gradients and kinds of herbivores. Thus, the purpose of this study was to compare these indices between two wildlife and livestock grazing sites in steppe rangelands of Mehriz. Sampling was performed using a random systematic method in April 2012 (10 transects of 100m and three plots of 2m2 were placed on each transect on each site). The species name, plant families, longevity and canopy cover percentage were determined in each plot and along each transect. Finally, the data were analysed using an independent sample t-test. The results showed that the canopy cover percentage of Colchicum kotschyi, Iris songarica (p<0.05) and Stachys inflata (p<0.01) significantly increased while the percentage of Artemisia sieberi, Stipa barbata (p<0.01) and Scorzonera sp. (p<0.05) canopy cover was revealed to have significantly decreased in deer grazing areas. The results of a statistical analysis showed that deer grazing has caused plant diversity indices to increase such as Shannon, Simpson and evenness (p<0.01). However, the Margalef and Menhinick indices did not show any significant difference between the two sites.
    Keywords: plant composition, diversity, richness, livestock, wildlife, steppe rangelands.
  • Mohammad Ghofrani, Donya Ansari Movahed, Mohammad Hasan Payan, Saeed Khojasteh Khosro Pages 41-49
    The present study investigated the use of MDF sanding dust in the manufacture of wood polymer composites. Specimens made with 40%, 50% and 60% sanding dust and 2% coupling agent (dry wt) were compared with control specimens. All physical and mechanical properties were determined according to European norms. The results showed that sanding dust had a significant effect on all properties. The best mechanical properties and dimensional stability were found in boards composed of 40% sanding dust. The improvement in the physical and mechanical properties of composites containing sanding dust was related to the presence of urea formaldehyde resin from the MDF process in the dust. The results indicate that the use of sanding dust as a filler produced good quality composites that perform better than composites made with wood flour.
    Keywords: Wood Polymer composite, Sanding dust, Woodflour, Polypropylene, Urea formaldehyde resin, MDF.
  • Malihe Jamali *, Korous Khoshbakht, Reza Deihimfard, Reza Momeni Vesalian Pages 51-61
    South lands of Tehran are the main source of agricultural productions in which some kinds of vegetables, legumes, cereals and other crops are growing. This research measured and zoned heavy metal soil pollution in 1500 ha of these cultivated fields south of the city of Tehran in Iran. In this study, 128 samples were collected using the systematicrandom method from 64 areas at depths of 0-30 cm and 30- 60 cm and the concentrations of cadmium, chromium, nickel, lead and zinc were measured. The parameters of pH, electrical conductivity, and phosphate were also recorded. Zoning maps were developed using the inverse distance weighted method. The results showed that concentrations of heavy metals, with the exception of nickel, were higher at the shallower depth than at the lower depth. The zoning map shows that cadmium, chromium, lead and zinc occurred in greater concentrations in the northern areas and nickel in the southern areas. A comparison of these results with Iranian soil resource pollution standards indicates that the levels of chromium, nickel and zinc exceeded the standards in some parts of the study area.
    Keywords: Heavy metals, Soil pollution, Cultivated fields, Pollution zoning.
  • Gholam Hossain Kiani * Pages 63-72
    In this study, the conventional and environmentally adjusted productivity and the efficiency and technical changes of the Iranian agricultural sector are measured, using the Malmquist-Luinberger index and the panel data from 28 provinces over the period 2000-2008. Results show that the annual average of nitrogen balance index, as a proxy of nitrogen pollution, is 32.7 kilograms per hectare of agricultural land and nitrogen use efficiency is 62%. On average, the conventional total factor productivity, efficiency and technical change indices are 0.9687, 0.9610 and 1.008, respectively, while the environmentally adjusted counterpart indices are 0.9716, 0.9738 and 0.9977. Hence, by ignoring pollution, conventional measurements of productivity tend either to overestimate or to underestimate the true productivity of the agricultural sector.
    Keywords: Directional distance function, Malmquist-Luenberger index, Nitrogen pollution, Iran.
  • Houman Liaghati *, Halimeh Jahangard, Naghmeh Mobarghei Dinan Pages 73-79
    Nowadays, water pollution is one of the most serious environmental challenges in managerial policies of the world. On the other hand, the effect of economic development of the countries on pollution emission is undeniable. The mail goal of this study is to investigate the amount and direction of the effect of gross domestic production and energy consumption on water pollution in Iran. The investigation was performed using 1973-2007 time series data and the vector error correction model (VECM). The results showed that, when gross domestic product rises, although the amount of pollution increases at the beginning, eventually the amount of water pollution decrease as this process goes on. The results also showed that a 1% increase in energy consumption results in 0.55% increase in water pollution. Considering this positive effect of energy consumption on water pollution, the implementation of policies for increasing energy efficiency should result in a pollution decrease. Estimation of the error correction coefficient indicated that it would take more than 1.54 year to adjust the shocks caused by water pollution in Iran.
    Keywords: Gross domestic production, Energyconsumption, Water pollution, Vector error correctionmodel.
  • Alireza Pourkhabbaz, Najme Boosaeidi *, Moslem Jahani Pages 81-88
    It is now well recognized that heavy metals in the environment cause pollution that can be harmful to living organisms. Without control, heavy metals that are transferred to the environment may undergo significant changes and have a serious impact on aquatic environments, public health and economics. In view of the serious detrimental effect to the environment and health of wastewater containing Cr (VI), there is an urgent need for regulation. The objective of the present study was to investigate Cr (VI) removal from aqueous solutions using barberry leaves. The effects of parameters such as acidity, contact time, sorbent dose and initial concentration were evaluated for batch mode. Results showed maximum adsorption in an acidic medium at pH level 2; initial Cr(VI) concentration of 80 mg L−1 and temperature of 25◦C with a contact time of 10 min at 200 rpm stirring speed. Test results were analysed by adsorption isotherms and kinetics modelling and the best adaptation was made by the Langmuir isotherm and the second best by the para-stage synthetic model.
    Keywords: chromium removal, aqueous solutions, barberryleaves, Isotherm.
  • Ghazal Raheb * Pages 89-103
    Population growth in the major cities of Iran has led to the limitation of land resources, higher consumption of nonrenewable sources of energy and many other environmental problems. The emergence of overly built-up urban areas and a decreasing amount of green spaces cause the appearance of an undesirable landscape within cities. Green roof technology is one solution for responding to environmental concerns in urban areas. This technology combines green spaces with buildings as private or semi-private spaces. Its successful implementation in different areas depends on the accommodation of green roof type technology within the environments and urban and building typologies in Iran. This paper aims to provide some recommendations for selecting the appropriate type of green roof and for implementing approaches that take account of the climatic zoning and urban situation in Iran. Two primary aspects that are considered are environmental and urban typology factors. The research method is based on the study of indicators related to each factor mentioned in different zones of Iran, thereby leading to a feasibility study for the application of green roofing in Iran.
    Keywords: green roof, urban typology, climate zone
  • Amir Salemi * Pages 105-110
    Different classes of pesticides are used during production of various tea products. Beside their health impact on the consumers, these pesticides are likely to be released into the different natural media and affect the exposed environment. To help predict chromatographic behavior of these pesticides, the gas chromatographic retention behavior of 57 of these pesticides were modeled using quantitative structure-retention relationship approach. The most important descriptors encoding structural and topological properties of the studied compounds were showed to be in a linear relation with their retention time. A stepwise variable selection strategy in MLR modeling resulted in models with acceptable R2 values of which a model based on five molecular descriptors was selected to compromise between high R2 values and low variable numbers. The selected descriptors were VRD2, X1sol, Rww, MLOGP and More09e. The model was tested for its prediction capability, by examining a prediction set of randomly selected compounds (10 pesticides) and the average of the prediction error was used as the criteria. The model, regarding its simplicity, was successful in predicting the retention times of the proposed set of compounds.
    Keywords: Gas chromatography, Pesticides, Quantitativestructure-retention relationship, Tea leave