فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 43، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اکبر متکان، محمد حاجب، زینب آذرخش صفحات 1-10

    نشت نفت به محیط های دریایی از مهم ترین عوامل آلودگی دریا بوده است. شناسایی سریع و جلوگیری از نشت نفت در دریاها و کاهش اثرات مخرب آن بر اکوسیستم های دریایی، امری ضروری است. تکنولوژی سنجش از دور به واسطه برداشت داده در بخش های مختلف طیف الکترومغناطیس و در فواصل زمانی کوتاه هم چنین دید ناحیه ای وسیع، گزینه مناسبی جهت آشکارسازی و پایش سریع لکه های نفتی می باشد. هدف اصلی در این تحقیق معرفی قابلیت بخش های مختلف سنجش از دور در آشکارسازی آلودگی های نفتی می باشد. در این تحقیق معایب و مزایای هر یک از سنجنده های مختلف در زمینه پایش لکه های نفتی مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته است. سنجنده ها محدوده مرئی طیف الکترومغناطیس در شب عمل نمی کنند و تمایز بین نفت و زمینه در آن ها مشکل است. در محدوده مادون قرمز حرارتی، تابش برخاسته از علف های دریایی، خطوط ساحلی و جبهه های اقیانوسی شبیه نفت می باشد که منجر به ایجاد خطا در فرآیند آشکارسازی لکه های نفتی می گردد. در رادیومتر ماکروویو، موجودات آلی، سیگنال هایی مشابه نفت در آن ها ایجاد می کنند که باعث ایجاد خطا می شود هم چنین این سنجنده ها پرهزینه هستند. در مقابل موارد ذکر شده، داده های SAR به دلیل پوشش ناحیه ای وسیع و قابلیت اخذ در همه مدت شبانه روز و در همه شرایط آب و هوائی، جهت پایش آلودگی های نفتی در دریاها و اقیانوس ها پرکاربرد می باشند. بر طبق نتایج این تحقیق، داده های SAR بخصوص در باند C امواج ماکروویو و پلاریزاسیون VV جهت آشکارسازی لکه نفتی مناسب تر شناخته شده اند، هم چنین نتایج بیانگراین است که استفاده توام از داده های کاملا پلاریمتریک اطلاعات مفیدتری نسبت به داده های تک پلاریزه در این زمینه در اختیار قرار می دهد.

    کلیدواژگان: آلودگی های نفتی، سنجش از دور، ماکروویو، روش های آشکارسازی
  • زکریا فرج زاده، محمد بخشوده، محسن رضایی میرقائد، حمید آماده صفحات 11-25

    برای الحاق به سازمان تجارت جهانی، ایران باید موانع واردات شامل تعرفه ها و موانع غیرتعرفه ای را کاهش دهد. کاهش این موانع می تواند پیامدهای اقتصادی و زیست محیطی مهمی به دنبال داشته باشد. این مطالعه با هدف تحلیل اثرات اقتصادی و زیست محیطی کاهش موانع واردات صورت گرفت. برای این منظور ابتدا یک مدل تعادل عمومی قابل محاسبه مبتنی بر ماتریس حساب داری اجتماعی تدوین شد. در تحلیل زیست محیطی، کل انتشار آلاینده های منتخب به سه گروه انتشار ناشی از مصرف سوخت، انتشار در جریان تولید و انتشار ناشی از مصرف نهایی غیرسوخت تقسیم گردید. سیاست های کاهش موانع واردات نیز شامل جایگزینی موانع غیرتعرفه ای با معادل تعرفه و دریافت تعرفه یکنواخت 14 و 4 درصد می باشد. یافته های مطالعه نشان داد سیاست های یاد شده تولید ناخالص را افزایش و سطح عمومی قیمت های اقتصاد را کاهش خواهد داد. افزون بر این، این سیاست های تجاری رفاه خانوارها را افزایش خواهند داد که سهم خانوارهای شهری و ثروتمند بیش از سایر گروه ها می باشد. هم چنین مشخص گردید کاهش موانع واردات موجب کاهش انتشار اغلب آلاینده های منتخب می شود اما بخشی از کاهش انتشار ناشی از کاهش مصرف سوخت و تغییر ترکیب تولید، بواسطه افزایش انتشار در جریان مصرف نهایی از بین می رود. این سیاست ها ترکیب تولید را نیز به نفع بخش های خدمات، نفت و گاز، فرآورده های انرژی، منسوجات و پوشاک، شیلات و محصولات باغی تغییر خواهد داد.

    کلیدواژگان: موانع واردات، رفاه، محیط زیست، ایران، طبقه بندی
  • حسین حسینی، عبدالقادر حمیدی فلاحی، علی اکبر عظمتی صفحات 27-33

    نفت خام ایران دارای مقدار نسبتا بالای گوگرد بوده که باید قبل از استفاده آن را گوگردزدایی نمود، زیرا درصد بالای گوگرد باعث تولید گازهای گوگرددار و نهایتا آلوده کردن محیط زیست شده و هم چنین باعث مشکلات فرآیندی نیز می گردد. به همین دلیل در این تحقیق روشی برای حذف گوگرد از نفت خام ترش منطقه نفتی دارخوین با استفاده از تابش امواج فراصوت ارائه گردیده است. این روش در واقع ترکیبی از اکسیداسیون و اعمال امواج فراصوت برای رسیدن به نفت خام با محتوای گوگرد بسیار پایین است. در این مقاله تاثیر مدت زمان تابش فراصوت، تاثیر انواع اکسیدکننده ها بر فرآیند، نوع حلال در مرحله استخراج و نوع اسیدآلی فرآیند مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از شرایط بهینه شده در فرآیند، بازدهی حذف گوگرد نفت خام به 93% در مدت زمان 20 دقیقه با امواج فراصوت در 24 کیلوهرتز و 400 وات با دامنه70% و با استفاده از استیک اسید و هیدروژن پراکسید و سپس استخراج با حلال متانول دست یافتیم.

    کلیدواژگان: گوگردزدایی نفت خام، آلودگی محیط زیست، امواج فراصوت
  • علی محمدنژاد، مظفر صرافی صفحات 35-47

    تغییر آب و هوایی در حال تبدیل شدن به مهم ترین چالش قرن 21 است که از دلایل اصلی آن، انتشار گازهای گلخانه ای می باشد. شهرها بیش ترین میزان انرژی جهان را مصرف کرده و در پی آن نسبت بزرگی از گازهای گلخانه ای را تولید می کنند. با این حال، شهرها می توانند با توجه به محیط نوآورانه و نقش مدیریت محلی در استفاده از ظرفیت کنش گران بخش خصوصی و جامعه مدنی در رویکرد کاهش تغییر آب و هوایی پیش تاز باشند. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی است و برای تجزیه و تحلیل یافته ها از بخش های چهارگانه برنامه ریزی شهری در ارتباط با کاهش تغییر آب و هوا شامل توسعه شهری، محیط ساخته شده، زیرساخت ها و حمل و نقل همراه با مقایسه تجارب شهرهای مختلف جهان استفاده شده است. کلان شهر تهران به دلیل الگوی تولید، توزیع و مصرف بر مبنای سوخت های فسیلی و سبک زندگی مرتبط، سرانه بالایی در انتشار گازهای گلخانه ای دارد که آن را به بزرگ ترین کانون انتشار این گازها بدل کرده است. اگرچه، اقدامات قابل توجهی توسط مدیریت شهری، عمدتا برای گسترش حمل و نقل عمومی صورت گرفته است، هم چنان اقدامات گسترده تری در تمامی ابعاد برنامه ریزی شهری همراه با دگرگونی سبک زندگی ضروری است که اولویت این اقدامات در این نوشتار اشاره شده است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، تغییر آب و هوا، کاهش، گازهای گلخانه ای، کلان شهر تهران
  • ساناز خرمی پور، سید مسعود منوری، برهان ریاضی، نعمت الله خراسانی صفحات 49-57

    این تحقیق به منظور اجرای روش ارزیابی سریع تالاب، برای تالاب انزلی در بهار 1392 و برای نخستین بار در کشور انجام شد. در این تحقیق به تدوین روش ارزیابی سریع کاسپین 1CRAM که قابل استفاده برای تالاب های سواحل جنوبی خزر می باشد، پرداخته شد. این روش برگرفته از روش ارزیابی سریع اوهایو 2ORAM می باشد و با تغییراتی در شاخص های آن و حذف برخی زیرشاخص ها به دست آمد. این تغییرات با توجه به ویژگی های اختصاصی منطقه انجام شد. سپس ارزیابی تالاب انزلی توسط روش ارزیابی سریع کاسپین صورت پذیرفت. با نتایج به دست آمده، طبق جدول شماره 5، نمره نهایی تالاب انزلی 55 و طبق جدول شماره 4، طبقه آن 2 می باشد. تالاب های طبقه 2 تخریب شده و دارای کیفیت پایین هستند ولی قابلیت احیا دارند. دارای تهدیدات جدی هستند که طی سالیان اخیر، تالاب انزلی را از طبقه 3 (حالت ایده آل تالاب) به طبقه 2 تنزل داده است. درصورتی که روند احیاء تالاب انزلی با برنامه درست و قابل اجرا پیش رود، امکان ورود تالاب به طبقه 3 این روش ارزیابی وجود دارد.

    کلیدواژگان: ارزیابی سریع اوهایو، ارزیابی سریع کاسپین، تالاب انزلی
  • راضیه لموچی، علیرضا صفاهیه، نگین سلامات، هاجر آبیار صفحات 59-66

    تاکنون مطالعات گسترده ای در زمینه روش های پاک سازی محیط از فلزات سنگین صورت پذیرفته است که در این بین، استفاده از جاذب های زیستی در مقایسه با روش های فیزیکی و شیمیایی گزینه مناسب تری محسوب می شود. در این مطالعه با استفاده از گرب ون وین از رسوبات سطحی (عمق کم تر از 3 متر) بندر امام خمینی (ره) نمونه برداری و باکتری P. aeruginosa به عنوان گونه مقاوم به فلز روی جداسازی و شناسایی گردید. مطالعه رشد باکتری P. aeruginosa در غلظت های 20، 40، 80، 160 و320 میلی گرم بر لیتر فلز روی نشان داد که با افزایش غلظت روی در محیط رشد باکتری کاهش می یابد. به گونه ای که حداکثر رشد باکتری در غلظت 20 میلی گرم بر لیتر این فلز 93/0 اندازه گیری شد و با افزایش غلظت فلز در محیط به 320 میلی گرم بر لیتر، رشد باکتری به 37/0 کاهش یافت که اختلاف معنی داری با حداکثر رشد باکتری در غلظت 20 میلی گرم بر لیتر فلز روی را نشان می داد (05/0p˂). بررسی توانایی جذب زیستی فلز روی توسط باکتری P. aeruginosa در غلظت های 25، 50 و 100 میلی گرم بر لیتر روی نشان داد که با افزایش غلظت فلز در محیط، باکتری میزان فلز بیش تری را جذب خواهد کرد. P. aeruginosa قادر به حذف 86درصدی فلز روی در غلظت 25 میلی گرم بر لیتر این فلز می باشد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، سرب، جذب زیستی، Pseudomonas aeroginosa، خلیج فارس
  • قربانعلی رسام، اصغر خوشنود یزدی، محمود قربانزاده، علیرضا دادخواه صفحات 67-76

    ماکروفون های خاک از اجزای مهم تنوع زیستی زیستگاه ها به شمار می روند. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر اقلیم و کاربری اراضی بر تنوع زیستی ماکروفون خاک در سال 1389 در استان خراسان شمالی انجام گرفت. تاثیر اقلیم با انتخاب دو منطقه شیروان با اقلیمی نیمه خشک و جاجرم با اقلیمی خشک اعمال گردید. در هر منطقه دو کاربری متفاوت شامل مراتع و اراضی کشاورزی در نظر گرفته شد. در واحدهای نمونه گیری ماکروفون های خاک به روش تله های چاله ای جمع آوری و به تفکیک خانواده شمارش شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t- استیودنت، آنالیز تشابه و تجزیه به مولفه های اصلی انجام گرفت. نتایج نشان داد که در هر دو منطقه تفاوت کاربری اراضی تاثیر معنی داری برجای گذاشت به نحوی که غنای تاکسونومیک و شاخص تنوع شانون در اراضی مرتعی کمتر از اراضی کشاورزی بود. این کاهش به دو عامل پایین بودن تنوع گیاهی و فشار چرا نسبت داده شد. هم چنین ترکیب متفاوتی از ماکروفون ها در دو کاربری شکل گرفت. تاثیر اقلیم بر شاخص های تنوع و ترکیب ماکرفون ها محسوس بود به نحوی که شرایط اقلیمی مساعدتر در منطقه شیروان در قیاس با منطقه جاجرم با بهبود تنوع زیستی ماکروفون های خاک همراه شد.

    کلیدواژگان: شاخص تنوع شانون، کاربری اراضی، اقلیم، ماکروفون خاک
  • سحر رضاییان، سیدعلی جوزی، مریم ایزدنیا، جعفر مرشدی، نسرین مرادی مجد صفحات 77-86

    تغییرات مورفولوژیکی رودخانه کارون در جلگه آبرفتی خوزستان با توجه به عوامل زمین ساختی، تکتونیکی، هیدرولوژیکی و انسانی در طول زمان رخ داده است. هدف از این مقاله بررسی تغییرات کاربری اراضی و تاثیر این تغییرات برروی مورفولوژی رودخانه کارون است. بدین منظور مسیر رودخانه و کاربری های موجود در منطقه با استفاده از چهار سری تصویر ماهواره ایی لندست TM و ETM سال های 1989و2002و2005و2010 و با کمک تکنیک های سنجش از دور پردازش و در محیط GIS رقومی گردید. در مرحله اول تصاویر یاد شده با استفاده از الگوریتم های مناسب از لحاظ هندسی و رادیومتریک تصحیح شدند. نمونه های تعلیمی در پنج کلاس کاربری و پوشش به وسیله نرم افزار ENVI ایجاد و سپس هر تصویر به صورت جداگانه با استفاده از الگوریتم حداکثر مشابهت طبقه بندی شد. در این بررسی با استفاده از روش تغییرات کاربری اراضی میزان تغییرات پنج کلاس درنظر گرفته شده در هر دوره مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که در طول دوره 21ساله مناطق مسکونی و کشاورزی بازه مورد مطالعه افزایش داشته و از طرف دیگر اراضی بدون پوشش رو به کاهش رفته است. با بررسی مورفولوژی روخانه کارون استنباط می شود که در بازه زمانی مورد مطالعه تغییرمورفولوژی در تمام طول مسیر با کاربری های مختلف صورت گرفته و این تغییرا ت مختص به کاربری خاصی نمی باشند. پس می توان نتیجه گرفت که در ایجاد تغییرات مورفولوژیکی نقش ناشی از عوامل طبیعی نسبت به عوامل دیگر بیش تر و شدیدتر بوده است. هم چنین بررسی عوارض ژئومورفیک رودخانه از سال 1989 تا سال 2010 نشان می دهد که این تغییرات تابع الگوی منظمی نمی باشد که این مساله مرتبط با ویژگی های هیدرولوژیک رودخانه کارون است.

    کلیدواژگان: تغییرات مورفولوژیکی، رودخانه، سنجش از دور، تغییرات کاربری اراضی، رودخانه کارون
  • مریم صارمی، عین الله روحی مقدم، نصر الله بصیرانی صفحات 87-93

    مراتع، حدود نیمی از خشکی های جهان را تشکیل می دهند و حاوی بیش از یک سوم ذخایر کربن زیست کره خاکی می باشند. در نتیجه، این اراضی قابلیت زیادی جهت ترسیب کربن دارا هستند. این تحقیق به منظور تعیین مقدار ترسیب کربن گونه fragilis Psathyrostachys و هم چنین مقایسه میزان آن در دو تیمار قرق و چرا صورت گرفت. به دین منظور، پس از شناسایی مقدماتی و تعیین حدود منطقه مورد بررسی، به منظور مطالعه متغیرهای پوشش گیاهی، از روش نمونه برداری تصادفی-سیستماتیک استفاده شد. سپس زیتوده گیاهی و میزان کربن آلی در اندام های مختلف گیاهی به دست آمد. در نهایت با در دست داشتن وزن اولیه و کربن آلی برای زیتوده هوایی و زیرزمینی، ترسیب کربن محاسبه گردید. به منظور مقایسه ترسیب کربن و وزن زیتوده گیاهی بین تیمار قرق و چرا شده از آزمون t جفت نشده استفاده شد. نتایج نشان می دهد، بین میانگین وزن زیتوده هوایی، زیرزمینی و زیتوده گیاهی گونه ذکر شده اختلاف معنی داری در سطح یک درصد در دو منطقه قرق و چرا شده وجود دارد و در منطقه چرا شده بیش از منطقه قرق می باشد. بین میانگین ضریب تبدیل زیتوده گونه مذکور بین دو منطقه قرق و چرا، تفاوت معنی داری وجود ندارد (05/0P<). هم چنین میزان ترسیب کربن زیتوده هوایی، زیرزمینی و زیتوده گیاهی گونه P. fragilis در دو منطقه چرا شده و قرق اختلاف معنی داری ندارد (05/0P<) و در دو مرتع قرق و چرا شده میزان کربن اندام زیرزمینی بیش از اندام هوایی می باشد. به طور کلی می توان گفت به دلیل چرای سبک، ترسیب کربن در منطقه چرا شده بیش از قرق است.

    کلیدواژگان: ترسیب کربن، جو وحشی، زیتوده گیاهی، قرق، مراتع فشم
  • ساویز صحت کاشانی، غلامعلی کمالی، مجید وظیفه دوست، عباسعلی علی اکبری بیدختی صفحات 95-102

    یکی از مهم ترین چالش های زیست محیطی سال های اخیر در منطقه خاورمیانه و ایران، رخداد گرد و غبار می باشد. پایش و کنترل کیفیت ذرات گرد و غبار، در سطح وسیع و با روش هایی که از سرعت و دقت بیش تر و هزینه کم تری برخوردار باشند، از اهمیت فراوانی برخوردار است. در این تحقیق نقش تاوایی نسبی در شکل گیری رخداد گرد و غبار در نواحی غرب و جنوب غرب کشور بررسی می گردد. به علاوه شاخص اختلاف دمای درخشندگی معرفی شده، بارزسازی گرد و غبار بر اساس خصوصیات مربوط به دمای درخشندگی در محدوده مادون قرمز حراراتی سنجنده مادیس ارائه و آستانه های دمایی به منظور تفکیک این رخداد از اراضی بیابان، ابرها و نیز گرد و غبار موجود بر روی دریا تعیین می گردد. به منظور ردیابی مسیر ذرات گرد و غبار مدل لاگرانژی HYSPLIT به کار گرفته شده است. پس از بارزسازی و مسیر یابی پس گرد ذرات گرد و غبار، مناطق بیابانی عراق به عنوان کانون های شکل گیری گرد و غبار مورد مطالعه شناسایی شدند. به منظور اعتبارسنجی، بین دید افقی ایستگاه های هم دیدی موجود در منطقه و اختلاف دمای درخشندگی باندهای 31 و 32 سنجنده مادیس همبستگی قوی با ضریب 826/0 به دست آمد. هم چنین در ارتباط با اختلاف دمای درخشندگی و MODIS AOT در محدوده 550 نانومتر مقدار ضریب همبستگی 749/0 محاسبه گردید. نتایج ناشی از مطالعه هم زمان بارزسازی گرد و غبار با استفاده از داده های ماهواره ای، بررسی دینامیکی و مدل سازی عددی به منظور تعیین عوامل تاثیر گذار در شکل گیری و ردیابی مسیر ذرات گرد و غبار و اعتبارسنجی آن با استفاده از داده های ایستگاه های هم دیدی و سنجش آلودگی هوا حاکی از توانایی این رهیافت به منظور پیش بینی و پیش آگاهی رخداد گرد و غبار در منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: گرد و غبار، تاوایی نسبی، دمای درخشندگی، مادیس
  • وحیده شیخی، فرید مر، عطا شاکری صفحات 103-114

    رودخانه کر مهم ترین رودخانه دائمی استان فارس در جنوب غرب ایران می باشد. این رودخانه نقشی کلیدی در عرضه آب برای مصارف مختلف کشاورزی، صنعتی و شهری در استان فارس ایفا می کند. در چند دهه اخیر توسعه فعالیت های کشاورزی و صنعتی در اطراف این رودخانه موجب افزایش بار آلودگی آن شده است. این مقاله به بررسی کیفیت آب رودخانه کر و عمده ترین استفاده آن، آبیاری، می پردازد. برای این منظور پنج پارامتر موثر کیفیت آب در آبیاری شامل؛ رسانایی الکتریکی (EC) ، محتوای سدیم (Na) و کلر (Cl) ، نسبت جذب سدیم (SAR) ، بی کربنات (HCO3) و غلظت هشت فلز سنگین؛ آرسنیک (As) ، کادمیم (Cd) ، کرم (Cr) ، مس (Cu) ، مولیبدن (Mo) ، نیکل (Ni) ، سرب (Pb) و روی (Zn) در 25 ایستگاه مختلف در طول رودخانه کر در اردیبهشت 1390 اندازه گیری و بررسی شد. تکنیک شاخص کیفیت آب (WQI) مقدار واحدی از چند پارامتر کیفیت آب در یک موقعیت و زمان مشخص را محاسبه می کند. هدف این تکنیک بیان مختصر و جامع تعداد زیاد پارامترهای کیفیت آب می باشد. در این مطالعه با استفاده از پارامترهای کیفیت آب، شاخص کیفیت آب آبیاری (IWQI) در طول رودخانه محاسبه و روند تغییرات آن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد وضعیت آلودگی در بخش هایی از رودخانه کر از دیدگاه زیست محیطی نگران کننده است و برای جلوگیری از فروکاهی بیشتر کیفیت رودخانه کر پایش پیوسته بر ورودی های مختلف رودخانه کر ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: پارامتر کیفیت آب، شاخص کیفیت آب، آبیاری، رودخانه کر، ایران
  • سمیرا ذوالفقاری نیک انجام، حمیدرضا خالصی فرد، یوسفعلی عابدینی صفحات 115-119

    امروزه آلودگی هوای مناطق شهری به یک معضل اجتماعی در مجامع بشری تبدیل شده و بنابراین وسایل و ابزارهای متنوعی برای اندازه گیری آلاینده ها مورداستفاده قرارگرفته است. ازجمله این وسایل دستگاه اندازه گیری ذرات معلق در محل و دستگاه های سنجش از راه دور زمین پایه است. ما در این کار زمان ریزش گرد و غبار در شهر زنجان را برای چند روز غباری با استفاده از داده های به دست آمده از دستگاه زمینی نمونه برداری هواویزها و دستگاه شیدسنج خورشیدی تخمین زده ایم. ذرات معلق کوچک تر از 10 میکرومتر (PM10 [i]) با استفاده از اندازه گیری دستگاه زمینی در ارتفاع 3 متری از سطح زمین به دست آمده است درحالی که عمق اپتیکی هواویزها ([ii] AOD) که معرف میزان هواویزها در ستون قائم جو می باشد، توسط دستگاه شیدسنج خورشیدی به دست آمده است. با توجه به نمودار ضریب همبستگی ذرات معلق کوچک تر از 10 میکرومتر و عمق اپتیکی هواویزها در روزهای غباری نهم، دهم، بیست وچهارم و بیست وپنجم ماه ژوئن 2010 به ترتیب مقدار بیشینه ای در 2، 6، 3 و 3 ساعت قبل مشاهده گردید و این بدین معنی است که در روزهای فوق به ترتیب 2، 6، 3 و 3 ساعت طول کشیده تا گرد و غبار به سطح زمین ریزش کند.

    کلیدواژگان: زمان ریزش، گرد و غبار، شیدسنج خورشیدی، همبستگی
|
  • Ali Akbar Matkan, Mohammad Hajeb, Zeinab Azarakhsh Pages 1-10

    One of the most important pollution factor in the marine environment is oil spill. Rapid identification and prevention of oil spills at sea as well as reduction of the destructive impacts on marine ecosystems are essential. The remote sensing technology is the best choice for the rapid detection and monitoring of oil slacks because of data acquisition in different parts of the electromagnetic spectrum, short time intervals, and wide area viewing. The main objective of this research is introduction of capability of different parts of remote sensing in oil pollution detection. Hence, the advantages and disadvantages of various sensors are evaluated. Visible range sensors do not work at night and distinguish between oil and background. In the thermal infrared region, radiation of sea weed, ocean fronts, and coastlines are like the oil slack. Hence it causes the false alarms in detection process of oil slacks. In the microwave radiometer, biological organisms cause false alarms as well as these sensors are expensive. In contrast to the mentioned cases, the SAR data are widely used for monitoring oil spill in the sea and ocean due to their day and night and all-weather imaging capabilities and having large coverage. According to the results, SAR data with C-band of microwaves and VV polarization are suitable for oil spill detection. Also, in comparison of single polarized data, the fully polarimetric data give more useful information.

    Keywords: Oil pollutions, Remote sensing, Microwave, Detection methods
  • Zakariya Farajzadeh, Mohammad Bakhshoodeh, Mohsen Rezaie Mirghaed, Hamid Amadeh Pages 11-25

    To be accepted as a member of the World Trade Organization (WTO), Iran has to reduce import barriers including tariff and non-tariff barriers, expecting significant impacts on the Iranian economy. This study aims to investigate economic and environmental impacts of reducing import barriers. In this context, a computable general equilibrium (CGE) model was developed based on the Iranian social accounting matrix and decomposing total emission of the selected pollutants into energy use, production process, and final non-energy consumption emissions. The selected policy options are tariffication of non-tariff barriers, and implementing uniform tariffs of 14% and 4%. The results showed that selected policies makes GDP-rise while the general level of prices (CPI) tend to decreases. These policies also increase households overall welfares. In particular, the rich and urban income households will be much better than the others. Reducing import barriers also induces emissions reduction of the most of the pollutants; however a portion of energy-based and output-induced emission reduction is spoiled by increased emission caused from non-energy final consumption. These policies will change the output composition in favor of services, oil and gas, energy products, textiles as well as aquaculture and horticulture products.

    Keywords: Import barriers, Welfare, Environment, Iran
  • Hossein Hosseini, Abdolghader Hamidi, Ali Akbar Azemati Pages 27-33

    Iranian crude oil with high sulfur content should be desulfurized before applicatiom. Because of high percentage of sulfur in crude oil, sulfur gases are produced and polluted the environment and ultimately can cause problems during processing. Therefore, in this study the ultrasound process has been applied for the removal of sulfur from sour crude oil of Darkhovein. This method is actually a combination of oxidation and applying ultrasonic waves to achieve very low sulfur content in crude oil. In this paper, the influence of ultrasonic radiation duration, oxidant materials, type of solvent in extraction process, and type of organic acids were examined. At condition of ultrasound of 24 KHz/400 W with amplitude of 70% by using of acetic acid and hydrogen peroxide, and extraction with methanol, the sulfur removal efficiency reached to 93% in 20 minutes.

    Keywords: Desulfurization of crude oil, Environmental pollution, Ultrasonic waves
  • Ali Mohammadnejad, Mozaffar Sarrafi Pages 35-47

    Climate change is turning to the most significant challenge of 21st Century, emanated from the emission of greenhouse gases (GHG). Citiesconsume most of the global energy supply and subsequently are responsible for asignificant proportion of GHG emissions; however, due to the innovative milieu and the role of local management in mobilizing the private sector and civil society resources, cities can lead the mitigation approach towards climate change. The method of this research is descriptive-analytic in which four dimensions of urban planning including urban development, built environment, infrastructures, and transportation along with the comparative study of cities in the world, have been used for analyzing results and recommendations. The most amount of fossil fuel which produced in Iran are consumed in Tehran. Hence, the GHG emission per capita in Tehran is very high and makes it the largest source of this kind of emissions in Iran. In despite of considerable efforts have been done by the urban management (e.g. the expansion of public transportation), but other extensive labors should be taken which along with the life style changes; the prioritized actions have been recommended in this article.

    Keywords: Urban planning, Climate change mitigation, Greenhouse gases, Tehran metropolis
  • Sanaz Khorami Pour, Seyed Masoud Monavari, Borhan Riazi, Nematollah Khorasani Pages 49-57

    In this paper the Wetland Rapid Assessment Method has been applied for assessing Anzali Wetland in spring of 1392 for the first time in the Iran. In this research compilation of Caspian Rapid Assessment Method (CRAM) has been used. This method is useable for wetlands that located at southern coasts of Caspian Sea. This method is derived from Ohio Rapid Assessment Method (ORAM) by some changing in some indexes and eliminating some sub-indices. These changes are regard to the characteristics of the region. So, Anzali Wetland assessment has been done by Caspian Rapid Assessment Method. The results shows that the point of 55 (in Table 5) and wetland level of 2 (Table 4) are seriously destroyed and threatened they have low quality, however they are recoverable. This kind of wetland can downfall the quality level of Anzali Wetland from ideal condition (level 3) to lower condition (level 2). However, according to this assessment, if recovery process has been done for the wetland in a feasible and correct procedure, it is possible for the wetland to improve and rise its quality to level 3.

    Keywords: Ohio Rapid Assessment Method, Caspian Rapid Assessment Method, Anzali Wetland
  • Razieh Lamoochi, Alireza Safahieh, Negin Salamat, Hajar Abyar Pages 59-66

    A great number of studies have been conducted for removal of heavy metals from aqueous solution by using biological absorbents which are considered to be the most appropriate than the physical and chemical methods. For this aim, first, the sediment samples of Imam Khomeini port (depths less than 3 m) were collected by Van Veen Grab. Then the P.aeroginosa bacterium was isolated and identified as the resistor to zinc. The study of the growth of P.aeroginosabacterium in the aqueous solution containing 20, 40, 80, 160, and 320 mg/L of zinc showed that the increase in zinc concentration caused the decrease in the bacterium growth. The maximum bacterium growth of 0.93 was obtained at 20 mg/L of zinc. With the increase in concentration of zinc to 320 mg/L, the bacterium growth decreased to 0.37 which showed the significant difference with the maximum bacterium growth in 20 mg/L concentration of zinc metal (p<0.05). Investigating the biosorption of zinc by P. aeroginosa bacterium in 25, 50, and 100 mg/L concentration showed that the bacterium absorbed more amounts of metal by incraseing the concentration of zinc in the environment. The P.aeroginosa is able to eliminate 86% of zinc in 25 mg/L concentration of zinc.

    Keywords: Heavy metals, Zinc, Biosorption, Pseudomonas aeroginosa, Persian Gulf
  • Ghorbanali Rassam, Asghar Khoshnood Yazdi, Mahmoud Ghorbanzadeh, Alireza Dadkhah Pages 67-76

    Soil macrofauna is one of the important components of soil biodiversity. This research was conducted to study the effect of climate and land use on soil macrofauna biodiversity in Northern Khorasan in 2009. The impact of climate was considered with selection two regions including Shirvan, with semi-arid climate and Jajarm, with arid-climate. In each region, two land uses including rangeland and agricultural land were considered. In sample units, the macrofauna were collected with pitfall traps, sorted and counted in terms of family. The analysis of data were perfumed using of t-test, ANOVA and PCA. The results showed that land use had significant impact on diversity in both regions. So, the taxonomic richness and Shannon diversity index were lower in rangelands compared to agricultural lands. This was attributed to low plant diversity and pressure of livestock grazing in rangelands. Also different composition of macrofauna was formed in two land uses. Impact of climate on diversity and composition of macrofauna was too much, so the favorable climate in the Shirvan compared to Jajarm region led to its improvement of soil macrofauna biodiversity.

    Keywords: Shannon diversity index, Land use, Macrofauna, Climate
  • Sahar Rezaian, Seyed Ali Jozi, Maryam Izadnia, Jafar Morshedi, Nasrin Moradi Majd Pages 77-86

    Morphologic changes of Karoon River in allovial plain of Khouzestan have been accured considering tectonic, hydrologic and human factors. The purpose of this study is the investigation of land use change effects onto karoon river morphology. For this purpose, the river path and land usage in the studied area were processed by using four series of landsat TM and ETM satellite images of the years of 1989 , 2002 , 2005, 2010 and aiding of remote sensing process technique and GIS software. So, first of all, the images were modified by appropriate algorithm radiometrically and geo-metrically. Then, the land uses were categorized to five homogenous classes by ENVI software. Finally, the rate of changes in each class was analyzed by using land use changes method. Obtained results showed that during 21 years, residential and agricultural area have increased and the bare lands have been decreased. The morphology of Karoon river basin is inferred that in the period of study, change of morphology was all along been a member and these changes are not specific to a particular user. So, it could be concluded that the morphological changes induced by natural factors were more intense than other factors. The study of the effects of geomorphic features of river during1989-2010 showed that changes in geomorphic did not follow a regular pattern which could be due to changes in hydrological characteristics of Karoon.

    Keywords: Morphologic changes, River, Remote sensing, Land use changes, Karoon River
  • Maryam Saremi, Einollah Rouhimoghaddam, Nasrollah Basirani Pages 87-93

    Pastures cover about 50% of earth area and contain one third of world’s carbon reservoirs. Consequently, these lands have enough capability to prepare carbon sequestration. This research is aimed to determine amount of carbon sequestration in Psathyrostachys fragilis pasture type and also compare it in its two form of enclosure and grazing areas. For this reason, after initial definition and determination of limits under survey, random-systematic sampling has been used to study the vegetation covering. Then, the biomass of vegetation and the amount of organic carbon existing in different organs of plants were determined. Finally, carbon sequestration was determined the weight and organic carbon content of overland and underground biomass. The non-coupling t-test was used in order to compare the carbon sequestration and the weight of vegetation biomass between two ways of enclosure and grazing. The results showed that there is one percent difference between the average biomass weights of overland and underground in two enclosures and grazed regions. In the grazed area this difference was more than enclosure region. There was no significant deference (P<0.05) between the replacement coefficients in two enclosure and grazing regions. Also between amount of carbon sequestration in overland, underground and vegetation biomass of P.fragilis type in two grazed and enclosure areas, there is no any important differences and in both enclosure (P<0.05) and grazed pastures amount of carbon in underground organs is more than overland organs. Generally, carbon sequestration in grazed areas is more than in enclosure regions which is due to the lighter grazing.

    Keywords: Carbon sequestration, Wild barley, Vegetation biomass, Enclosure, Fasham pastures
  • Saviz Sehat kashani, Gholamali Kamali, Majid Vazifedoust, Abbasali Akbari Bidokhti, Mohammad Fakhraeipour Pages 95-102

    The monitoring of dust particles by using accurate methods is of great importance. In this study, the role of relative vorticity on dust genesis was evaluated over west and south western of Iran. Moreover, based on Moderate Resolution Imagine Spectro-radiometer (MODIS) imagery, the sequential separation of the dust clouds from bright underlying surface and water clouds is accomplished using Brightness Temperature Difference (BTD). Validations using ground meteorological and air pollution monitoring data over the region indicated the brightness temperature of MODIS bands of 31 and 32 could be matched well with visibility (R2= 0.826). The aerosol optical thickness (AOT) at 550 nm showed very close relationships with the brightness temperature of MODIS bands of 31 and 32 (R2= 0.749). The proposed thresholds of BTD revealed the MODIS images good enough in separating dust from bright surface and clouds, which obviate the deficiency of remote-sensing data products of dust particles near the source. In order to trace the dust dispersion, the HYSPLIT model was applied leading to distinguish Iraq deserts as the main sources of dust over the studied area. The results showed that applying remote sensing data, dynamical evaluation and numerical modeling provided the advantages in enhancing dust measurement capabilities. Statistical analysis of ground based observation suggested the utilization of this approach for dust forecasting in the studied region.

    Keywords: Dust, Relative vorticity, Brightness temperature, MODIS
  • Vahideh Sheykhi, Farid Moore, Atta Sakeri Pages 103-114

    The Kor River is a major riverine basin in the Fars Province, Southwest of Iran. This river supplies water for municipal, industry, and agricultural purposes, hence, it displays varying and different characteristics influenced by anthropogenic activities. An attempt has been made to evaluate Irrigation Water Quality Index (IWQI), by using five water quality parameters including electrical conductivity (EC), sodium (Na), chlorine (Cl), specific absorption rate (SAR), bicarbonate (HCO3-), and heavy metal concentration (As, Cd, Cr, Cu, Mo, Ni, Pb, and Zn) which measured at 25 different stations along the Kor River on April, 2010. A water quality index technique provides a single number that expresses overall water quality at a certain station and time based on several water quality parameters. The objective of this index is to turn complex water quality data into information that is understandable and useable by public peopole. The results of this study provide information on water quality trends and developing better pollution control strategies for the Kor River.

    Keywords: Water quality parameter, Water quality index, Irrigation, Kor River, Iran
  • Samira Zolfaghari Nik Anjam, Hamid Reza Khalesifard, Yousefali Abedini Pages 115-119

    Nowadays, urban air pollution has become a social problem and therefore various tools have been used to measure pollutants. Such as these tools are the system that measure in-situ aerosol concentration and remote sensing instruments the ground-based. In this study, we estimate dust duration in Zanjan for few dust days using data achieved from aerosols sampling ground-based and sunphotometer instruments. Particulate matter less than 10 micrometer (PM10) has been achieved by using ground-based instrument at a height of 3 meters upper than ground while aerosols optical depth which is reagent of aerosols amount in atmosphere orthogonal column has been achieved by sunphotometer instrument. According to the correlation coefficient between of PM10 and AOD in 9th, 10th, 24th, and 25th June 2010, the maximum values was obtained at o’clock 2, 6, 3, and 3, respectively. It means that 2, 6, 3, and three hours took, respectively, that the PM10 reached to the ground surface.

    Keywords: Downfall, Dust, Sunphotometer, Correlation