فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا اصغری پور، محمود رمرودی، فرشته سلیمان عزیزی صفحات 1-10

    در کشاورزی نی ازی روز افزون ی به یک چارچوب استاندارد برای سنجش و ارزیابی پایداری وجود دارد. در سالهای اخیر تعداد زیادی از مدل های شبیه سازی سیستمی به منظور ارزیابی پایداری کشت بوم ها توسعه یافتهاند. در این مقاله بهاختصار روش ی بر ای ارزی ابی سلامت بوم نظام های کشاورزی بر مبنای کارایی مصرف انرژی و آنتروپی اضافی تولید شده در سیستم تبیین میشود. سپس پایداری کشت بوم با استفاده از پارامترهای ورودی و خروجی مجتمع کشت و صنعت جوین 1389 مورد بررسی قرار می گیرد. - 1384 و 90 - سبزوار در سال 85 نتایج نشان داد، محصولات مختلف پایداری اکولوژیکی مختلف ی را دارا می باشند. این اختلافات علل متفاوتی دارد، ول ی در بس یاری از موارد آنتروپی بالا به استفاده از نهاده های زی اد نسبت داده می شود. خصوصیات یک گیاه زراعی به تنهایی نقش اندک ی دارد. گرچه این روش تخمینی از آنتروپی در بومنظام کشاورزی به ما میدهد، اما با این روش می توان اثبات کرد با کاهش انرژی های ورودی مصنوعی پایداری 1384 ای ن - 1389 و 85 - بهبود پیدا میکند، مقایسه نت ایج سال 90 موضوع را تایید میکند. در مجموع هیچکدام از گیاهان بررسی شده در دو سال مطالعه از نظر ترمودینامیکی وضعیت پایداری نداشتند.

    کلیدواژگان: بوم نظام کشاورزی، کمی کردن پ ای داری، آنتروپ ی، کارآیی مصرف انرژی
  • حمیدرضا پورخباز، میترا چراغی، سعیده جوانمردی صفحات 11-18

    سرب جز فلزات غیر ضروری برای انسان است، به طوری که وجود هر مقدار از آن در بدن نشانگر آلودگی به ای ن عنصر م یباشد. یکی از مهمترین راه های ورود سرب به بدن انسان، مصرف غذاه ای دریایی آلوده به این عنصر میباشد. لذا این پژوهش سعی دارد ضمن بررسی غلظت سرب در ماهی شیربت رودخانه اروند، تعداد وعده های مجاز مصرف ماهی مذکور در رودخانه اروند را تعیین نماید. جهت انجام این مطالعه شش ایستگاه به طور تصادفی در رودخانه اروند تعیین و از هر ایستگاه پنج عدد ماهی تهیه گردید، سپس بافت عضله ماهیان توسط اسید هضم شده و میزان سرب موجود در آن ها با استفاده از دستگاه جذب اتمی سنجش گردید. به طور کلی نتایج حاصل مبین بالاتر بودن میزان سرب در عضله ماهیان ش یربت از حد استاندارد تعیین شده و NHMRC ، WHO ،FAO توسط سازمان های معتبر جهانی مانند میباشد. میانگین غلظت سرب در عضله ماهی شیربت U. K (MAFF) 61 میکروگرم بر گرم وزن خشک) / 82/4 میکروگرم بر گرم وزن تر (16 بود. با توجه به محاسبات صورت گرفته در خصوص حد مجاز مصرف ماهیان مورد مطالعه از نظر غلظت سرب، باید پاره ای از ملاحظات را بویژه در خصوص زنان باردار و کودکان رعایت نمود. بر این اساس، مصرف این گونه از ماهیان رودخانه اروند، به دو وعده در ماه توصیه می شود. در نتیجه مصرف ماهی مذکور بر اساس وعده های مجاز، خطر جدی برای سلامتی مصرف کنندگان از نظر میزان سرب نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: سرب، ماه ی ش یربت خطرات، حد مجاز، رودخانه اروند
  • حمیدرضا پاکزاد، مهرداد پسندی، اردشیر رومیانی، مهدی کمالی صفحات 19-30

    تالاب انزلی از لحاظ شرایط خاص اکولوژیک، اقتصادی و اجتماعی اهمیت زیادی دارد. رودخانه های متعددی با عبور از جنگل، شهر و روستاهای اطراف این تالاب، انواع گوناگونی از آلاینده ها را در آن تخلیه میکنند. برای تعیین غلظت فلزات سنگین و عوامل فیزیکوشیمیایی و رسوبی موثر بر تمرکز نسبی آنها در رسوبات تالاب انزلی از 22 نقطه واقع در رودخانه های ورودی به تالاب و کانال های ارتباطی تالاب با دریا نمونه برداری صورت گرفت. دان هبندی، آنالیز مقدار ماده آلی و کربنات کلسیم رسوبات ،pH و Eh ، کانی های رسی Cu ،Sr ،Cr ،Ni دانهریز (گلی) اندازهگیری شد و غلظت فلزات سنگین در این رسوبات تعیین گردید. کانی های رسی اصلی این رسوبات Zn و به ترتیب فراوانی شامل مونت موریونیت، ایلیت، کلریت و کائولینیت می باشند. عناصر کروم، مس و نیکل در نمونه هایی که فراوانی رس بیشتر است، افزایش نشان میدهند و غلظت عنصر روی در نمونه هایی که حاوی کانی های مونت موریونیت و ایلیت میباشند، بیش تر است. افزایش مواد آلی رسوبات، با افزایش غلظت عناصر کروم و مس و کاهش غلظت عنصر نیکل مطابقت دارد. در نمونه های حاوی آهن و منگنز بیش تر، غلظت عنصر نیکل نیز بیشتر است. کربناتکلسیم با غلظت عنصر استرانسیوم همبستگی مثبت دارد. بر اساس فاکتور غنی شدگی، عناصر مس و روی فقط در یک نمونه غنیشدگی متوسط نشان میدهند. غنیشدگی عناصر نیکل، استرانسیم و کروم در رسوبات تالاب انزلی حداقل است.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، رسوبات دانه ریز، تالاب انزلی، غنی شدگی، کانی های رسی
  • نسیم ایزدی، داریوش حیاتی صفحات 31-42

    بیش از دو دهه است که توسعه پایدار و بهتبع آن توسعه اکولوژیک و دوستدار طبیعت و توجه به رفتار اکولوژیک برای اندیشمندان اهمیت پیدا کرده است. منظور از رفتار اکولوژیک در کشاورزی، کشت با روش های مناسب جهت حفاظت آب و خاک و منابع می باشد. هدف این پژوهش، بررسی سازه های پیش بینی کننده رفتار اکولوژیک ذرت کاران شهرستان شیراز نسبت به مصرف نهاده ها (آب، کود شیمیایی، سموم شیمیایی و ماشین آلات) بر اساس مدل جامع تشخیص عمل بوده است. در اجرای این پژوهش از فن پیمایش و ابزار پرسش نامه استفاده شده است. جامعه مورد بررسی در این پیمایش، کلیه ذرتکاران شهرستان شیراز بودند. روش نمونه گیری در این پژوهش، طبقهبندی تصادفی متناسب بود و حجم نمونه 220 نفر برآورد گردید. یافته ها نشان داد بر اساس شاخصهای به کار گرفته شده، رفتار اکولوژیک ذرت کاران مورد مطالعه در وضعیت مطلوبی نبوده و حدود 70 درصد ایشان کم تر از حد متوسط شاخص طراحی شده، امتیاز کسب نمودهاند. با توجه به مدل رفتار اکولوژیک، اثر چهار دسته متغیر (سازه های موقعیتی و فرآیندهای هنجاری، عادتی، عمدی) بهعنوان سازه های موثر بر رفتار اکولوژیک سنجیده شد که هشت متغیر از بین آنها توانستند جمعا 54 درصد از تغییرات رفتار اکولوژیک ذرت کاران را پیشبینی کنند. نتایج نشان داد که مدل بهکار گرفته شده قادر است به خوبی سازه های موثر بر رفتار اکولوژیک کشاورزان را مورد تحلیل و تبیین قرار دهد. در پایان پیشنهادهایی در راستای دستاوردهای تحقیق ارائه شده است.

    کلیدواژگان: رفتار اکولوژیک، سازه های پیشبینی کننده، ذرت کاران، شهرستان شیراز، مدل جامع تشخیص عمل
  • آلاله قائمی، پونه قائمی، سید محمد شبیری صفحات 43-53

    سواد محیط زیست فعالیتها و نگرشهایی است که ریشه در دانش عمیق داشته، تفسیر، تحلیل و عمل جهت حفظ محیط زیست باید طبیعت ثانوی افرادی باشد که از این دانش برخوردارند. آموزش مهم ترین اصل توسعه منابع انسانی محسوب می شود زیرا نتیجه آن در میان مدت و درازمدت از طریق بازده مطلوب کارکنان تعلیم دیده، به سیستم باز خواهد گشت و باعث تسهیل امور، افزایش بهره وری و سودآوری سازمان خواهد شد. امروزه دانش روز حکم می کند ، هر کارشناسی با ابعاد محیطزیستی کار خود آشنا و قادر باشد به هنگام برنامهریزی، طراحی و اجرای طرحها، جنبه های محیط زیست آن را مورد توجه قرار داده و بهکار گیرد. بنابراین مهندسی که با این بعد از فعالیتها آشنایی نداشته باشد، لاجرم با دانش روز بیگانه است. روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع پیمایشی و تکمیل پرسشنامه بوده است. جامعه آماری تحقیق شامل 800 نفر از مدیران و کارشناسان دولتی بوده است که با استفاده از جدول مورگان 260 نفر ب هطور تصادفی انتخاب شدند. روایی پرسشنامه محقق ساخته، توسط اساتید مربوطه 89 محاسبه / اعتبارسنجی و پایایی آن توسط ضریب آلفایکرونباخ ، 0 گردید. در این پژوهش مشخص شد که کارکنان دولت نگرشی مثبت و موافق محیطزیست دارند ولیکن سواد محیط زیست ی آنان از نظر شناختی و رفتاری کم میباشد. جهت انتخاب شیوه آموزشی مناسب، بسته های خودآموزشی به صورت مواد شن یداری و دی داری به دلیل دسترسی مناسب و انعطافپذیری در کاربردشان، به عنوان مناسبترین شیوه آموزشی جهت افزایش سطح شناخت، بینش و نهایتا تغییر رفتار کارکنان جهت ارتقاء سواد و حفظ محیطزیست، پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: آموزش، شیوه، سواد، محیطزیست، نگرش
  • رقیه قریشی، جواد معتمدی، اسماعیل شیدای کرکج صفحات 55-64

    اساسی در جهت حل مشکلات و همچنین حفاظت و بهره برداری از محیط زیست و دست یابی به توسعه پایدار محسوب می شود. ارزشگذاری اقتصادی را میتوان بهگونه ای مثبت در هر چه بهتر نمودن سیاستهای محیطزیستی دخالت داد. درحال حاضر ثابت شده است که تخریب اکوسیستم و بدتر شدن کیفیت و کمیت خدمات ارائه شده توسط اکوسیستم، اثرات منفی بر روی رشد اقتصادی دارد. در پژوهش حاضر با بیان میزان کربن ذخیره شده در مراتع در دو بخش پوشش گیاهی و خاک به برآورد ارزش ریالی آن با روش مب تنی بر هزینه جایگزین پرداخته شد. در مکانهای مورد مطالعه، نمونه برداری گیاه و خاک به روش تصادفی-سیستماتیک جهت تعیین مقدار کربن ترسیب شده انجام شد. مقدار کربن ترسیب شده در خاک و گیاه از طریق آزمایشات تعیین گردید. در نهایت ارزش ریالی ترسیب هر تن کربن در هکتار در سال با استفاده از رویکرد ارزش گذاری مبتنی بر هزینه جایگزین برای هر یک از مکانها به دست آمد. بر اساس نتایج تحقیق حاضر، ارزش اقتصادی ذخیره کربن کل مکانهای مورد بررسی در مراتع منطقه دیزج بطچی شهرستان خوی با شدت های چرای 6722 میلیون ریال ،8874 ، متوسط، کم و زیاد؛ بهترتیب برابر 14630در هکتار برآورد گردید، به طوری که مراتع با شدت چرای متوسط از بیش ترین ارزش اقتصادی کربن ترسیب شده در منطقه برخوردار می باشد. مطالعه سهم نسبی توزیع ذخایر کربن در اجزای اکوسیستم نشان داد که بیش ترین فایده اقتصادی به بخش خاک تعلق دارد. این نکته، بیانگر آن است که در اکوسیستم های مرتعی، خاک اصلیترین و مهمترین منبع ذخیره کربن است.

    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی، مراتع، ترسیب کربن، روش هزینه
  • اعظم جوانمرد، مهناز مظاهری اسدی، مهران کیانی راد صفحات 65-73

    پسماندهای گیاهی و ضایعات کشاورزی حاوی مقادیر قابل توجهی از ترکیبات لیگنینی و سلولزی میباشد. در پی رشد جمعیت انسانی و افزایش کشت، تولید و مصرف، دفع این مواد در این حجم امروزه بهیک معضل مهم محیط زیستی تبدیل شده است. این در حالی است که میکروارگانیسم های تجزیه کننده ترکیبات فوق، نه تنها نقش مهمی در عدم فساد و رفع آلودگی ناشی از انباشته شدن آن ها دارند، بلکه توانایی بازیافت این زیست توده ها و تبدیل آنها، به مواد با ارزش و بازیافت کننده انرژی سازگار با محیط زیست را فراهم می نمایند. در این تحقیق امکان تجزیه تفاله و پسماند چایسیاه بههمراه تراشه های چوب MM شماره ثبت 1987 Ganoderma sp. بلوط توسط قارچ گنودرما مورد ارزیابی قرار گرفت. دو محیط کشت حاوی تراشه های چوب بلوط و تفاله چایسیاه با نسبتهای متفاوت 1:1 و 4:1 به ترتیب انتخاب شدند. بیش ترین بازده رشد و تشکیل سریع کلاهک در محیط حاوی مواد به نسبت 1:1 مشاهده گردید. وضعیت رشد قارچ در هر دو محیط به دست آمد. از طرفی، اختلاف معناداری p<0/ با سطح اطمینان 05 برای رشد میسلیوم قارچ در دو محیط مشاهده نشد و از نظر آماری و اندازه گیری نسبت وزنی، نمونه ها یکسان بودند. بر اساس نتایج به دست آمده محیط حاوی مواد بهنسبت 1:1 با سرعت کمی بیشتر و در مدت بهینه برای تولید pH. 44 روز وارد مرحله تشکیل کلاهک گردید آنزیم های قارچی تجزیه کننده ترکیبات لیگنین در هر دو محیط 94 تعیین شد. نتایج نشان / 79 و 3 / به ترتیب بهینه سازی محیط ها 3 داد تفاله چای سیاه به همراه تراشه های چوب بلوط منابع مناسب برای تجزیه توسط قارچ گنودرما محسوب میشوند.

    کلیدواژگان: پسماندهای کشاورزی، گنودرما، بافت چوب، قارچ گنودرما، زیست توده
  • طیبه صفری، علیرضا کریمی، غلامحسین حق نیا، شمس الله ایوبی، امیر فتوت صفحات 75-86

    به منظور بررسی تاثیر ماده مادری و کاربری اراضی بر تغییرات غلظت 0- عناصر نیکل، سرب و روی، تعداد 181 نمونه خاک سطحی (10 سانتی متر) در محدوده ای بهگستردگی حدود 1500 کیلومترمربع در محدوده دشت مشهد، از 12 واحد ترکیبی ماده مادری -کاربری متفاوت برداشت شد. غلظت عناصر سنگین به روش عصاره گیری با تیزاب سلطانی اندازه گیری شد. در مواد مادری فوق بازی -دگرگونی، 205 و / میزان نیکل در دو کاربری مرتع و شهری بهترتیب با میانگین 8 68/9 میلی گرم در کیلوگرم، اختلاف معنی داری با هم داشتند. در 62 میلیگرم / 43 تا 9 / حالی که در سایر خاک ها، مقدار این عنصر از 2 بر کیلوگرم متغیر بود و تحت تاثیر کاربری قرار نداشت. در همه 25 تا / 84 و سرب با میانگین 1 / 48 تا 7 / واحدها، روی با میانگین 8 36/1 میلی گرم در کیلوگرم، با دامنه تغییرات کم تری نسبتبه نیکل، کم تر تحت تاثیر مواد مادری قرار داشتند. روی در واحدهای با مواد مادری دگرگونی، اندکی بیش تر از سایر مواد مادری بود. مقدار سرب و روی در کاربری شهری (فقط در مواد مادری فوق بازی -دگرگونی) نسبت به کاربری های کشاورزی و مرتع حدود 40 درصد بیشتر بود که نشاندهنده ورود این عناصر از منابع آلاینده بیرون از سامانه خاک بود. افزایش روی و سرب در کاربری شهری می تواند متاثر از فعالیت های صنعتی و شهری باشد.

    کلیدواژگان: عناصر سنگین، آلودگی خاک، سنگ های فوق بازی، بینالود
  • آزاده کاظمی، حمیدرضا جعفری، علی ترابیان، علی اکبر متکان صفحات 87-97

    داده های طیفی یک دانش بنیادین جهت مطالعه میزان کلروفیل تشخص میزان یوتریفیکاسیون آبهای داخل خشکی ها از قبیل رودخانه ها، تالآبها، دریاچه ها و غیره محسوب میشود. مهمترین مزیت استفاده از داده های طیفی تشخیص بهترین شاخص های طیفی جهت مطالعه میباشد. شاخص طیفی با استفاده از بازتابندگی طیفی آبهای داخل جهت a خشکی ها نظیر آب تالآبها در طول موج متاثر از میزان کلروفیل تخمین میزان یوتریفیکاسیون آب های داخل خشکی ها به کار برده میشوند. از اینرو استفاده از شاخصهای طیفی می تواند در بیان علت تفاوت طیفی نمونه ها با توجه به ارتباط قوی شاخص طیفی با متغیر مورد نظر، نقش موثری داشته باشد. از جمله شاخصهای طیفی که در مطالعات مورد استفاده قرار گرفته است a آب ها به خصوص تخمین میزان کلروفیل می توان به الگوریتم دو باندی (نسبت باندی) اشاره نمود. بر اساس نتایج با شاخص نسبت باندی a بهدست آمده در بررسی رابطه مقدار کلروفیل در دو عمق 15 و 30 a رابطه قوی بین مقدار این شاخص با مقدار کلروفیل سانتی متری مشاهده گردید. البته این رابطه در عمق 15 سانتی متری به شکل قوی تری می باشد. در این تحقیق از دو طول موج 700 و 680 نانومتر جهت محاسبه شاخص نسبت باندی استفاده شده است با توجه به مطالعه منحنی بازتابندگی طیفی نمونه های آب حداکثر حساسیت به در طول موج 680 نانومتر وجود دارد و حداقل a جذب ذرات کلروفیل در طول 700 نانومتر میباشد. در این a حساسیت به بازتابندگی کلروفیل تحقیق رابطه بین فسفر کل با میزان شاخص دوباندی نیز بررسی گردید در عمق 15 سانتی متری رابطه قوی تری a که همانند میزان کلروفیل نسبت به عمق 30 سانتیمتری نشان میدهد

    کلیدواژگان: الگوریتم نسبت باندی، طیف سنجی، کلروفیل کل، بازتابندگی طیفی، آبهای داخل خشکی ها
  • مجید رمضانی مهریان، شهرزاد فریادی صفحات 99-110

    پیوستگی لکه های سبز شهری یکی از مهم ترین ویژگی های شبکه فضای سبز و از الزامات افزایش کارایی و مخصوص ا حفاظت از تنوع زیستی است. بنابراین برنامهریزان و طراحان فضاهای سبز شهری نیاز به ابزاری برای تجزیه و تحلیل پیوستگی شبکه و بهینه سازی آن دارند. با بهکارگیری اصول اکولوژی سیمایسرزمین و مفاهیم موجود در تئوری گراف در کنار هم میتوان به شبیه سازی و تجزیه تحلیل شبکه فضای سبز پرداخت و طرح مناسبی برای توسعه فضای سبز در راستای بهبود پیوستگی، کارایی و حفظ تنوع زیستی ارائه کرد. با انتخاب منطقه یک شهر تهران به عنوان مطالعه موردی در این مقاله، ابتدا مسیرهای بالقوه برای اتصال مهم ترین لکه های سبز با استفاده از تحلیل مسیر حداقل هزینه تعیین میشود. و سپس با تجزیه و تحلیل شبکه و استفاده از مفاهیم موجود در تئوری گراف و هم چنین مدل جاذبه طرح بهینهای برای توسعه فضای سبز منطقه یک تهران ارائه می گردد. نتایج این تحقیق نشان دهنده کارایی بالای تحلیل شبکه در مدلسازی، تجزیه تحلیل و بهینهسازی شبکه فضای سبز شهری است. هم چنین در راستای پوشش نارسایی های موجود در برنامه های توسعه فضای سبز شهری، روش مناسبی برای افزایش پیوستگی شبکه فضای سبز شهری و در نتیجه بهبود کارایی فضای سبز ارائه شد.

    کلیدواژگان: فضای سبز، تنوع زیستی، تئوری گراف، اکولوژی سیمای سرزمین
  • ساناز فتحی، محمدرضا منظم اسماعیل پور، فاطمه رزاقی صفحات 111-118

    هدف از این تحقیق بررسی و مقایسه میزان آلودگی صوتی در بعضی از نقاط منطقه 5 و قسمت جنوب منطقه 6 (ناحیه 2) تهران است. این مناطق در بازده زمانی یکسان (خرداد 1390) طی سهنوبت روزانه در ساعات پیک ترافیک بهوسیله دستگاه صدا سنج مدل 2236 ساخت بروئل و کجائر شاخصهای صدا اندازهگیری، محاسبه، تجزیه و تحلیل شد و (GIS) گردید، سپس داده ها وارد نرم افزار اطلاعات جغرافیایی لایه های اطلاعاتی جهت ارائه مقدار آلودگی، تعیین نقاط بحرانی وغیره مشخص گردید. جهت بررسی صور مختلف آلودگی صدای ناشی از ترافیک، آگاهیسنجی و واکنش ذهنی ساکنین منطقه به مزاحمتهای گوناگون صوتی در هر دو منطقه پرسش نامه هایی در بین افراد بالای 18 سال توزیع گردید. در ایستگاه های سنجش صوت منطقه 5 میانگین 77/8 بوده که dB (A) ، 3/72 و در منطقه 6 dB (A) تراز معادل صدا در هر دو منطقه بیش ترین میزان در کاربری تجاری و کمترین آن در کاربری مسکونی اندازه گیری شده است. در هر دو منطقه آلودگی صدای روزانه بالاتر از حد استاندارد بوده و تقریب ا تمام شاخص های صوتی درایستگاه های ناحیه 2 منطقه 6 میزان بالاتری را نسبت به منطقه 5 ثبت نمودهاند، بالا بودن میزان آلودگی صدا از مشکلات جدی مطرح شده در هر دو منطقه میباشد.

    کلیدواژگان: تراز معادل صدا، GIS، کلمات کلیدی: پیک ترافیک، صدا سنج
  • سید محمد شبیری، حسین میبودی، نازنین امیدوار صفحات 119-130

    شکلگیری نگرش، ارزشها، تعهد و مهارتهای مورد نیاز برای حفظ و پشتیبانی محیطزیست در افراد از سنین پایین آغاز میشود. هدف از این پژوهش بررسی نگرشهای محیطزیستی و انتخاب نوع سبکه ای یادگیری در کودکان پیش دبستانی شهر مشهد بر اساس تفاوت های جنس می باشد. این مطالعه از نوع توصیفی -پیمایشی است و 112 کودک شرکتکننده به طور تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نسخه اقتباسشده از پرسش نامه با تصاویر طراحی شده توسط پژوهش گر حمایت شد که به طور واضح هر یک از سوالات را معرفی می کرد. نتایج این پژوهش نشان داد که نگرشهای کودکان پیش دبستانی درباره مسائل محیط زیستی عموما خوب است و آنها به ترتیب روش های بازی، ایفای نقش، قصه گویی، گردش علمی و بازدید، توضیحی و تمرین و تکر ار را برای آموزش محیط زیست پیشنهاد کردند. هم چنین نتایج آزمونهای همبستگی نشان داد که هیچگونه ارتباط معناداری میان جنسیت با میزان نگرش به مسائل محیط زیستی و انتخاب نوع سبک های یادگیری در کودکان وجود ندارد. از آن جا که مهدکودک ها بهعنوان فضایی که کودکان ساعتهای زیادی از طول روز خود را در مهمترین سنین الگوپذیری و آموزشپذیری در آنجا سپری میکنند، میتواند بهعنوان یکی از مهمترین فضاها برای افزایش آگاهی های محیطزیستی کودکان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کودکان، مهدکودک، نگرش های محیط زیستی، سبک یادگیری، شهر مشهد
|
  • Mohammad Reza Asgharipour, Fereshte Soleymanazizi, Mahmoud Ramroudi Pages 1-10

    There is an increasing call for a standardized framework to monitor and evaluate sustainability in agriculture. In recent years, a large number of models of system simulation have been developed in order to assess agro-ecosystems sustainability. This paper presents a brief description of an indicator for the sustainability of agro-ecosystems, based on the energy efficiency and overproduction of entropy. Agro-ecosystem sustainability is then evaluated using energetic input and output parameters of Jovain Agricultural and Industrial Company in Sabzevar in 2005 and 2009. The results indicated that the different kind of crops have different environmental sustainability. Various reasons could be caused these differences, but in many cases the extensive use of inputs was the important reason. The characteristics of the crop itself play a minor role. Although the method allows only rough estimations of entropy in agro-ecosystems. It can be stated that, sustainability was improved due to a reduction of artificial energy input comparing to the results that obtained in 2005 and 2009. Nevertheless, all the examined crop fields are far from reaching a sustainable state from a thermodynamic point of view in both years.

    Keywords: Agro-ecosystem, Sustainability quantification, Entropy, Energy-use efficiency
  • Hamid Reza Pourkhabbaz, Mitra Cheraghi, Saeideh Javanmardi Pages 11-18

    Lead (Pb) is an unnecessary element for human body, so existence of a very limited amount of this metal in the body causes very serious disease. One of the main ways that lead can enter to human body is the consumption of contaminated seafood which consequently cause lead accumulation in tissues. Hence, in this study, the human health risk due to consumption of Barbus grypus in Arvand River, was investigated by measuring the concentration of lead in muscle samples. In this case, a total of 30 fresh fishes were collected from six station in Arvand River (located in Khuzestan province, Iran). Samples of tissue were digested with acid, thus concentration of lead was measured using atomic absorption spectrophotometer. Overall, the results indicated that lead level in the muscle of B. grypus was higher than standard level of international organization such as FAO, WHO, NHMRC, and UK (MAFF). Average lead concentration in the muscle of Barbus grypus was 4.82 μg/g wet weight (16.61 μg/g dry weight). According to calculation of lead concentration and determination of limit value of fish consumption, there is cautions about consumption of B.grypus particularly in pregnant women and children. Accordingly, taking the Arvand river fish species, two times a month is recommended. However, the consumption of the B.grypus cannot cause serious threat to the human, if fish consumption occurs on permitted dosage.

    Keywords: Arvand River, Barbus grypus, Lead, risk assessment
  • Hamid Reza Pakzad, Mehrdad Pasandi, Ardeshir Romiani, Mahdi Kamali Pages 19-30

    The Anzali wetland is highly important for the particular ecologic, economic and social conditions. Several rivers discharge to Anzali wetland after passing through surrounding forests, towns and villages. Sampling of the sediments of Anzali wetland was carried out at 22 sampling points located in the inflowing rivers and the canals connecting the wetland to the Caspian Sea in order to determine the heavy metals concentrations and also physicochemical properties influencing concentration of these elements. The major clay minerals of these sediments are montmorillonite, chlorite and kaolinite in their order of abundances. The result showed that the concentration of Cr, Cu and Ni increased in the samples with higher amount of clay and the Zn concentration increases in the samples containing montmorillonite and illite. Increases of the Cr and Cu concentrations and decreases in the Ni concentration conform to increase in the amount of TOC. The Ni concentration was higher in the samples with higher Fe and Mn concentration. The amount of calcium carbonate is positively correlated with the Sr concentration. According to the enrichment factor, Cu and Zn showed average enrichment in just one sample. Ni, Sr and Cr were depleted in the fine-gained sediments of Anzali wetland.

    Keywords: Heavy metals, Fine-grained sediments, Anzali wetland, Enrichment, Clay minerals
  • Nasim Izadi, DariushHayati Pages 31-42

    It passes more thantwodecadesthat sustainable developmentand consequently ecological and nature-phile development and also more attention to ecological behavior has been important for experts. The ecological behavior in farming means cultivate with suitable methods for soil, water and other resources conservation. The aim of this study was investigating the predicting factors of maize growers’ ecological behavior toward consumption of inputs (water, fertilizer, chemical pesticides and machinery), based on comprehensive action determination model. Survey method and questionnaire technique have been used. All maize growers who active in Shiraz County were the research statistical population. A total number of 220 maize growers were selected as sample group through stratified random sampling method. Findings revealed that the ecological behavior of maize growers were not in good condition. About 70 percent of them got grade less than average of the index which were used to measure their ecological behavior. Based on the ecological model of behavior that formed the theoretical framework of the study, four categories of variables (situational factors; and intentional, habitual, normative processes) used to predict the maze growers’ ecological behaviors. Findings revealed totally eight variables could predict 54 percent of maize growers’ ecological behavior changes. Results showed that the model capable to analyze and explain predicting factors of ecological behavior. According to results, some recommend-dations have presented at the end of article.

    Keywords: Ecological behavior, Predicting factors, Maize growers, Shiraz County, Comprehensive Action Determination Model
  • Alaleh Ghaemi, Pouneh Ghaemi, Seyed Mohammad Shobeiri Pages 43-53

    Environmental literacy consists of a series of functions and attitudes rooted in deep knowledge and must be a second nature to individuals who possess the environmental literacy. Training is the most important principle for development of human resources, because its outcome will return to the system in midterm and long term though the efficient performance of the trained staff and leads to the streamlining and acceleration of affairs, increased efficiency and profits for the organization. Science requires each expert to be aware of the environmental aspects of his or her works and to be able to focus on and apply the environmental requirements during planning, design or implementation of a plan or project. Therefore, an engineer, who is unfamiliar with this dimension of his or her work, is inevitably unacquainted with the latest science. Descriptive research method of survey type and the project's statistical group consisted of 800 governmental managers and experts, among whom 260 were selected randomly using the Morgan table. The reliability of the questionnaire was validated by the relevant specialists and its consistency was calculated as 0.89 by the Cronbach Alpha coefficient. It was found that government employees have a positive attitude and pro-environment but in terms of their cognitive and environmental behavior level is low. The research demonstrated that self-training packages in the form of audio–video materials is the most appropriate technology for training on environment for government employees.

    Keywords: Education, Method, Literacy, Environment, Attitudes
  • Roghayeh Ghoreyshi, Javad Motamedi, Esmaeil Sheidai Karkaj Pages 55-64

    Valuation of environmental problems and issues in various dimensions are counting as basic step in solving problems and also protection of environment and achieving sustainable development. Economic valuation can be involved in positive manner to improve environmental politics. Now, it proved that the degradation of ecosystems and worsening the quality and quantity services provided by ecosystem has negative impacts on economic growth. In this study, the economic value estimation of carbon sequestration was conducted in two parts of vegetation and soil through cost-based valuation approach. In study sites, soil and vegetation sampling was conducted for measuring carbon amount with random- systematic method. Carbon amount in both soil and plants was measured via experiments. Finally the Rial value of each ton carbon per hectare in year was obtained for each sites with Replacement Cost Method. Based on the results, the lowest and highest value of economic of carbon storage in the Dizaj Batchy city of Khoy, with the average grazing intensity, were estimated about 14630, 8874, 6722 million Rial/ha, respectively. As such moderate intensity grazing rangeland had greatest economic value of carbon sequestration in the region. Studying the relative portion in ecosystem parts showed that greatest profit of carbon sequestration belongs to the soil. This point implies that the soil is the most important source of soil carbon storage in rangeland ecosystems.

    Keywords: Economic value, Rangelands, Carbon sequestration, Replacement cost method
  • Azam Javanmard, Mahnaz Mazaheri Asadi, Mehran Kiani Rad Pages 65-73

    Lignin and cellulose are the remarkable portions of plants biomass and agricultural wastes. In the wake of population growth and as a consequence of intensive agriculture activities and human food and other materials’ consumption, these compounds are becoming a burgeoning problem to our society and environment. However, microorganisms with the capability of biodegradation of such complex materials have not only an important role in prevention of spoilage of the wastes, but also the potential as good resource for production of high value, environmental friendly waste recycling and energy recovery. In this study, an evaluation was conducted using fungus Ganoderma sp. MM1987 growing on decomposing pulp of black tea with oak wood chips. Oak wood chips and black tea pulp are the two substrates which the various ratios of 1:1 to 4:1 of a mixture of them were tested, respectively. The most efficient and rapid formation cap growth was observed in the medium containing a 1:1 ratio. Mushroom growth curve on both substrates with a confidence p value <0.05 was obtained respectively. However, no significant difference was observed for mycelia growth in both substrates where the samples were identical using statistical weight ratio measurements. The 1:1 ratio of substrates can speed up the cap formation in a 44-day time scale. The optimum pHs for the production of fungal enzymes degrading lignin compounds were determined as 3.79 and 3.94 respectively. In conclusion, the results show that black tea residues with oak wood chips are appropriate substrates to be decomposed by Ganoderma sp. MM1987.

    Keywords: Agricultural waste, Biodegradation, Oak chips, Ganoderma sp., Lignocellulolytic compounds, Biomass
  • Tayebeh Safari, Alireza Karimi, Gholam Hosain Haghnia, Shamsollah Ayoubi, Amir Fotovat Pages 75-86

    To evaluate the effect of parent material and land use on the variations of Ni, Zn and Pb,the number of 181 soil samples (0-10 cm) in 12 parent material-land use units were taken from an area of approximately 1500 km2 in Mashhad plain, Norteastern Iran. Aqua-regia extractable of the mentioned elements were measured. The amount of Ni in rangland and urban areas were measured of 205.8 and 68.9 mg/kg, respectively in ultramafic-methamorphic parent material which not significantly different. While in other units the concentration of this element varied from 43.2 to 62.9 mg/kg and was not influenced by land use. In all units, Zn with averages of 48.8 to 84.7 and Pb with average of 25.1 to 36.1 mg/kg showed less variations than Niandwere less affected by parent material. Zn in soils with metamorphic origin was slightly higher than the other parent materials. The amount of Zn and Pb in urban areas (only in ultramafic-methamorphic parent materials) were nearly 40% higher than cultivated and pasture land uses indicating the addition from the external pollutant source. Increase of Pb and Zn in urban lands can be attributed to industrial and urban activities.

    Keywords: Heavy metals, Soil pollution, Ultramafic rocks, Binaloud
  • Azadeh kazemi, Hamid Reza Jafari, Ali Torabian, Ali Akbar Matkan Pages 87-97

    Remote sensing system, especially hyperspectral remote sensing require fundamental knowledge of spectral reflectance of chlorophyll a (chl a) for recognizing eutrophication of inland waters. The first objective of this study was to prepare and investigate the significant differences between the spectral signature of water samples with different amount of chlorophyll a (chl a) of Anzali wetland in 15 cm depth. This was carried out using a full range spectrometer during the spring 2013. The second objective of this study was to discriminate the spectral signature of water samples with different amount of chlorophyll a (chl a) of Anzali wetland in 30 cm depth. A total of 500 water sample spectral curves of illuminated and shaded samples were acquired of 80 water samples with different amount of chlorophyll between 2.07 and 23.9 mg/l. Following the measurements, chlorophyll and total phosphorus of the samples were extracted in laboratory. One important index related to chlorophyll a of water was calculated and statistically analyzed. We conclude that band ratio model in 15 cm depth of water samples has the most relation with chlorophyll a content in comparison with the other indices. This result has been proved by statistical results obtained by chlorophyll and total phosphorus data in lab.

    Keywords: Band ratio index, chlorophyll a (chl a), Inland water, Total phosphorus, reflectance
  • Majid Ramezani Mehrian, Shahrzad Faryadi Pages 99-110

    Connectivity is one of the most important characteristics of urban green network and its necessary to enhance efficiency of landscape and biodiversity. Hence, urban green space designers need a tool to analyze and optimize the connectivity of green networks. Concepts of graph theory can be used to simulate and analyze of green networks and develop a plan prepared for improving efficiency and biodiversity. In this paper, potential corridors were determined for connecting the main green patches of district 1 of Tehran using shortest path analysis. Then, using network analysis and principles existed in graph theory and gravity model, an optimized plan was developed for urban green space network of this area. Results indicated that network analysis provided high efficiency in modeling, analyzing and optimizing of the urban green space network. Therefore, in order to cover the deficiencies in urban green space development plans, an appropriate method for increasing network continuity and enhancing the efficiency green space was presented.

    Keywords: Green space, Biodiversity, Graph theory, Landscape ecology
  • Sanaz Fathi, Mohammadreza Monazam, Fateme Razaghi Pages 111-118

    The purpose of this study is to measure and compare the noise pollution in some parts of region 5 and the southern part of region 6 of district 2 in Tehran, May 1390. The sound was measured in the studied areas by audiometer machine (model 2236 made Brvyl and Kjayr) in the three peak hours of traffic in each day. The data were introduced to GIS software to provide information on pollution levels and layers, the critical points and, etc. To study the various forms of pollution, noise, traffic awareness surveys and response to harassment of the residents mentally sound in both questionnaires were distributed among people over 18 years. The average of Equivalent Noise level (Leq) was 3.72 and 6.8 dB in the region 5 and 6.8, respectively. However, the lowest and highest of Leq was detected in the business and residential users, respectively.In both regions day sound pollution was highest than the day standard level of Iran and almost in the station of district 2 of region 6 the amount of sound parameter was registered higher than the 5، high levels of noise pollution was a serious problem emerged in both areas.

    Keywords: Peak traffic, Audiometer, GIS, Equivalent sound level, Questionnaire
  • Seyed Mohammad Shobeiri, Hossein Meiboudi, Nazanin Omidvar Pages 119-130

    This study begins with shaping the attitudes, values, commitment, and skills needed to maintain and support the environment for people of all ages. The aim of this study was to evaluate the environmental attitudes and learning styles i a choice of pre-school children in Mashhad based on gender differences. In this descriptive-survey study, 112 children attending samples were randomly selected. Adapted version of the questionnaire developed by the researcher was supported by illustrations that clearly introduced each question. The results showed that pre-schoolers' attitudes about environmental issues was generally good and the way they play, role play, storytelling, field trips and visits, clarification and rehearsing for environmental education offered. The correlation analysis showed that there was no significant relationship between gender and attitudes to environmental issues and the choice of learning styles in children lacking. Because the Kindergartens as the child watches a lot of space in your day where they spend most ages Modeling and educable, can be considered as one of the most dangerous areas for children's environmental awareness is increasing.

    Keywords: Children, Child care, Environmental attitudes, Learning styles, Mashhad