فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 45، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدحسن محقق، نوشین دانش پژوه، هستی فرخ زاد، محمد ارحامی صفحات 1-8

    مدل سازی آلاینده های هوا کمک شایانی به درک درست از علل و گستره مشکل آلودگی هوا نموده و برای وضع قوانین صحیح و اتخاذ سیاست های کنترلی مناسب جهت بهبود کیفیت هوا ضروری می باشد. هدف این تحقیق مدل سازی سطح غلظت آلاینده CO در کشور ایران بر اثر انتشار منابع آلاینده این کشور بوده است. مدل سازی برای دو هفته با نوسانات آب و هوایی کم و زیاد در فصل زمستان انجام شده است. مدل مورد استفاده در این مطالعه مدل CMAQ می باشد که یکی از مدل های جامع جابجایی آلاینده ها و واکنش شیمیایی اتمسفر می باشد. از ورودی های این مدل وضعیت هواشناسی و جوی منطقه است که این پارامترها توسط مدل هواشناسی WRF آنالیز و وارد مدل CMAQ می شود. نتایج مدل نشان دهنده توانایی مدل در براورد نوسانات CO بر اساس پارامترهای هواشناسی است اما سطح نتایج مدل کم تر از داده های اندازه گیری بوده که می توان این اختلاف سطح را به کیفیت پایین داده های انتشار و شبکه درشت بکار رفته نسبت داد. مقایسه نتایج دو هفته مورد بررسی بیان گر دقت بالاتر نتایج در هفته دارای تغییرات آب و هوایی کم تر است. از نتایج مدل حاصله می توان جهت تحقیقات آینده، مدل سازی با دقت بالاتر، پیش بینی غلظت آلاینده ها و تدوین راه کار های کاهش آلاینده ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، مونوکسیدکربن، مدل سازی، CMAQ، WRF
  • علی بیات، حمیدرضا خالصی فرد، امیر معصومی صفحات 9-16

    دسته بندی هواویزهای جوی یکی از مباحث مهم در سنجش از دور هواویزها توسط ابزارهای فضابرد و هوابرد و زمین پایه است. تابع فازی قطبیده هواویزها معیاری از قطبش نور پراکنده شده خورشید توسط ذرات مایع یا جامد معلق در جو زمین است. در این مقاله توانایی دسته بندی هواویزهای جوی توسط پارامتر تابع فازی قطبیده برای جو شهر زنجان بررسی می شود. برای این کار، پارامترهای عمق اپتیکی هواویزها، نمای آنگستروم، سپیدایی پراکندگی تک باره و تابع فازی قطبیده هواویزها بررسی می شود. عمق اپتیکی هواویزها معیاری از میزان ذرات هواویزها در ستون قائم از جو زمین است. نمای آنگستروم معیاری کیفی از اندازه ذرات غالب در جو است که از داده های عمق اپتیکی هواویزها در سه طول موج به دست می آید. سپیدایی پراکندگی تک باره معیاری از جذب ذرات هواویز جوی را نشان می دهد. تابع فازی قطبیده نیز معیاری از میزان قطبش خطی نور پراکنده شده از ذرات هواویز را نشان می دهد. این پارامترها از اندازه گیری شیدسنج خورشیدی قطبیده CE318-2 در بازه زمانی بهمن 1 3 8 8 تا دی 1 3 9 1 استخراج می شوند. نتایج نشان می دهند، بیشینه مقدار تابع فازی قطبیده همبستگی خطی بسیار خوبی (95/0=R) با پارامتر نمای آنگستروم دارد. هم چنین این پارامتر همبستگی خطی منفی (76/0-=Rو 33/0- =R) به ترتیب با عمق اپتیکی هواویزها و سپیدایی پراکندگی تک باره دارد. بنابراین پارامتر تابع فازی قطبیده توانایی دسته بندی هواویزهای شهری-صنعتی که در ناحیه کمربند غباری قرار دارند، را دارد.

    کلیدواژگان: هواویز، شیدسنج خورشیدی، تابع فازی قطبیده، دسته بندی، کمربند غباری
  • مهناز اسکندری، مهدیl همایی، امین فلامکی صفحات 17-25

    شاخص کیفیت خاک به کمی کردن وضعیت خاک ها در کاربری های مختلف کمک می کند. هدف از این پژوهش، ارائه روشی نوین در زمینه یکی از چالش های مهم محیط زیستی، یعنی مکان یابی خاک چال های دفن زباله های جامد شهری بر پایه تعیین شاخص کیفیت خاک بود. به دین منظور پس از بسط روش پیشنهادی، این روش برای انتخاب مکان مناسب دفن زباله های جامد شهر مرودشت به کار رفت. برای تعیین شاخص کیفیت خاک، نخست وظایف خاک در کاربری خاک چال تعیین شد که شامل چهار وظیفه ماده پوششی زباله ها، محیط و محفظه دریافت آن ها، محیط تجدید و نوسازی و سرانجام پوشش نهایی خاک چال بود. سپس برای هر یک از این وظایف، معیارهای مناسب قابل استخراج از واحدهای نقشه خاک تعریف شد. پس از استانداردسازی معیارها، وزن دهی آن ها به روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی انجام گرفت. با جمع بندی معیارهای استاندارد شده وزن دار، شاخص کیفیت خاک در هر واحد نقشه به دست آمد. نتایج روش پیشنهادی نشان داد که نزدیک به 8000 هکتار از واحدهای اراضی اطراف مرودشت برای اختصاص به خاک چال مناسب هستند که موقعیت این اراضی با نتایج حاصل از روش های رایج محیط زیستی، یکسان است. لیکن در روش پیشنهاد شده تعداد معیارها کم تر بوده و زمان و هزینه کم تری صرف مکان یابی می شود. افزون بر این، ارزش خاک برای کاربری های سودمندتر مانند کشاورزی نیز در نظر گرفته خواهد شد.

    کلیدواژگان: سامانه اطلاعات جغرافیایی، شاخص کیفیت خاک، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، مکان یابی خاک چال
  • احسان بنی طالبی، وحید حسینی صفحات 27-34

    نتایج به دست آمده از آزمون آلایندگی همراه، به دلیل قرارگیری خودرو در شرایط واقعی رانندگی، بسیار قابل اطمینان تر از آزمون شاسی دینامومتر با سیکل های اروپا یا دیگر سیکل هایی است که تطابق آن ها با شرایط رانندگی ایران بررسی نشده است. در آزمون همراه دبی جرمی گازهای خروجی اگزوز و درصد حجمی آلاینده ها به صورت لحظه ای اندازه گیری می شود. این دو ممکن است در یک نقطه از مسیر موتور تا اگزوز یا هرکدام در نقطه ای مجزا اندازه گیری شود. در حالت اول دبی جرمی و مقادیر آلایندگی در هرلحظه متناظرند ولی در حالت دوم نیاز است که داده ها هم زمان شوند و اولین قدم در تحلیل داده نیز تعیین دبی جرمی متناظر با درصد حجمی آلاینده هاست. مناسب ترین روش هم زمان سازی استفاده از رابطه مستقیم NOx و فشار مطلق راه گاه ورودی موتور می باشد. عدم استفاده از الگوریتم های هم زمان سازی موجب بروز خطا به بزرگی سی درصد در ضرایب انتشار محاسبه شده، می شود. اطمینان از پوشش کلیه شرایط ترافیکی شهر در فرایند آزمون همراه ضروریست؛ لذا هر خودرو در مسیرهایی با سطح ترافیک و شیب مختلف، در دو حالت بدون کولر و کولردار آزمایش شده است. در نهایت ضرایب انتشار برای هر خودرو در شرایط ترافیکی مختلف بیان شده و اثر مواردی چون شیب و وضعیت کولر به صورت یک ضریب تصحیح در ضرایب انتشار مرجع لحاظ گردیده است.

    کلیدواژگان: آزمون آلایندگی همراه، سیکل رانندگی، هم زمان سازی، ضرایب انتشار
  • محمدحسین شریف زادگان، سحر ندایی طوسی صفحات 35-53

    دست یابی به رقابت پذیری، از دیدگاه بسیاری از صاحب نظران مانند مایکل پورتر، مستلزم به کارگیری نوع خاصی از الگوهای توسعه فضایی ازجمله «خوشه ایشدن» ، به عنوان یک ابزار سیاست گذاری است؛ با این خردمایه که براساس مدل های مارشال - رومر، پورتر و جیکوبز، هم جواری شرط اصلی برای انتقال دانش (شکل گیری سرریزهای دانشی) ، تسهیل تولید نوآوری و در نتیجه رقابت پذیری است. لیکن پذیرفتن بی قیدوشرط ابزار سیاست گذاری «خوشه» ، به منظور دست یابی به رقابت پذیری و تعمیم آن به کلیه بسترها بی توجه به مسیرهای تاریخی، اقتصادی، نهادی و جغرافیایی پیموده شده ناممکن و غیرموجه خواهد بود؛ براین اساس فرض پژوهش پیش رو، بر آن قرار داده شده که جغرافیای رقابت پذیری تنها در شرایطی، بسته به دو عامل (1) نوع منبع دانشی مورداستفاده برای دست یابی به نوآوری و (2) نوع میان کنش واحدهای فعالیتی برای دست یابی به رقابت پذیری، تابعی از هم جواری کالبدی است. این که تا چه اندازه و در چه شرایطی واحدهای رقابت پذیر وابسته به تجمع مکانی اند و آیا این تجمع ها از الگوی توسعه خوشه ایپیروی می کند، پرسشی است که این پژوهش به محوریت آن شکل گرفته است. دراین رابطه پس از انجام مصاحبه های عمیق با مدیران واحدهای فعالیتی رقابت پذیر، در خصوص ترجیحات مکان گزینی، نوع منبع دانشی مورد استفاده و ویژگی و هدف از میان کنش های برقرار با سایر واحدهای فعالیتی، با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و براساس داده های تجربی و آماری گردآوری شده، به استخراج برازنده ترین بیانیه و چارچوب نظری توسعه ی فضایی رقابت پذیری با توجه به شرایط خاص بستر منطقه کلان شهری تهران پرداخته خواهدشد؛ به علاوه تحلیل های فضایی نقشه ای نیز در تشخیص تمایل واحدها به نوع خاصی از الگوهای مکان گزینی مورداستفاده قرارخواهد گرفت. برون داد این مطالعات ارائه چارچوب سیاست گذاری توسعه ی فضایی رقابت پذیری کلان شهر تهران خواهد بود که به عنوان راهنمای عمل موثری در زمینه تشخیص کارآمدی و سودمندی سیاست های توسعه فضایی برای تسهیل رقابت پذیری کلان شهر تهران به تفکیک رژیم های فعالیتی مختلف به شمار می آید. این چارچوب نشان دهنده آن است که کارکرد رقابتی کلیه ی فعالیت ها همواره از خوشه ایشدن حاصل نمی شود و برخی از فعالیت های رقابت پذیر با خوشه ها (پیوندهای میان بخشی) مرتبط نیستند. برخی دیگر نیز تنها وابسته به مکانی خاص بوده و برخی فارغ از قید مکان هستند.

    کلیدواژگان: رقابت پذیری، توسعه خوشه ای، پراکنش فضایی، فعالیت های شناختی، فرهنگی، سرریز دانشی
  • گیتی فیروزی، محمد یزدی، پدرام ناوی، آیدا بیاتی صفحات 55-64

    منطقه بندرعباس در استان هرمزگان دارای چشمه های آب گرم متعددی است. این چشمه ها از نظر ساختاری در زون زاگرس چین خورده و در سنگ های آهکی متعلق به کرتاسه تا میوسن قرار دارند. نمونه برداری از آب چهارچشمه آب گرم و یک چشمه آب سرد، در دو نوبت فروردین و شهریورماه 1392، جهت بررسی زمین شیمی محیط زیستی آن ها انجام گردید. درجه حرارت آب، pH،Eh و هدایت الکتریکی در مظهر چشمه ها اندازه گیری شدند. تجزیه شیمیایی آب چشمه ها جهت تعیین غلظت عناصر اصلی و جزئی با روش ICP-OES انجام گردید. عناصری از قبیل جیوه، آرسنیک، بیسموت و آنتیموان با روش فلوئورسانس اتمی و با دقت ppb اندازه گیری شد. غلظت عناصر جزئی در آب چشمه ها بیش از حد مجاز استاندارد محیط زیستی است. غلظت اورانیوم، توریوم و عناصر نادر خاکی در آب چشمه ها بالا می باشد. مطالعات هیدروژئوشیمیایی بیان گر غلظت بالای کلراید در آب چشمه ها است. تیپ و رخساره چشمه های آب گرم و آب سرد از نوع کلروره سدیک است و به صورت جوششی همراه با گاز H2S از زمین خارج می شوند. منشاء یابی چشمه های گرم بندرعباس نشان داده است که این چشمه ها از یک مخزن هیدروترمال قدیمی منشاء گرفته و غلظت بالای کلراید، نشان دهنده عمیق بودن این مخزن می باشد.

    کلیدواژگان: چشمه آب گرم، زمین شیمی، محیط زیستی، بندرعباس
  • غلامرضا گودرزی، نادعلی علوی بختیاروند، محمد شیرمردی، محمد حیدری فارسانی، کامبیز احمدی انگالی، الهه زلقی، مهدی وثوقی نیری صفحات 65-72

    اهواز به عنوان کانون مرکزی جنوب غربی ایران، تحت تاثیر طوفان های گردو غبار خاورمیانه ای نشات گرفته از عراق، عربستان سعودی، اردن، سوریه و همچنین آفریقا قرارگرفته است. هدف اصلی از این مطالعه بررسی میزان غلظت فلزات سنگین موجود در PM10 در طی روزهای عادی و گردو غباری در شهر اهواز بود. یک دستگاه نمونه بردار با حجم بالا برای جمع آوری نمونه از یک منطقه پرترافیک شهری انتخاب گردید. نتایج نشان داد که در طول روزهای گردو غباری متوسط غلظت PM10 در فصل بهار و تابستان به ترتیب 300 و 278 و در روزهای عادی به ترتیب 145 و126 میکروگرم در متر مکعب بود. محاسبات فاکتور غنی سازی نشان داد که فلز آلومینیوم با فاکتور غنی سازی پایین دارای منشا زمینی بوده درحالی که فلز روی و سرب با میزان فاکتور غنی سازی بالا ریشه در منابع انسان ساخت مانند حمل ونقل و انتشارات صنعتی داشتند. در طول دوره مطالعه غلظت PM10 بالاتر از مقادیر استاندارد بود.

    کلیدواژگان: گردو غبار، فاکتور غنی سازی، نمونه بردار با حجم بالا، منابع انسان ساخت
  • فریبا جعفری، حسین خادمی صفحات 73-78

    پدیده گرد و غبار یکی از مخاطرات اقلیمی و زیست محیطی مهم در مناطق خشک تا نیمه خشک می باشد که زیان های جانی و مالی فراوانی برای انسان به همراه دارد. این مطالعه به منظور مقایسه غلظت فلزات سنگین در نمونه های خاک با گرد و غبار و نیز شناسایی منابع احتمالی فلزات سنگین موجود در گرد و غبار شهر کرمان صورت پذیرفت. بدین منظور طی ماه های اردیبهشت تا آبان 1391 در 35 نقطه از کرمان، مجموعا 245 نمونه گرد و غبار با استفاده از تله های شیشه ای جمع آوری گردید. هم چنین جهت مقایسه نتایج گرد و غبار اتمسفری با خاک، 60 نمونه خاک سطحی (cm10-0) از مناطق برون شهری و 35 نمونه خاک از مناطق درون شهری کرمان تهیه شد. پس از آماده سازی نمونه ها، غلظت کل فلزات سنگین مس، سرب، روی، نیکل و منگنز بعد از هضم با اسید نیتریک 6 نرمال توسط دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. هم چنین تحلیل خوشه ایو تحلیل اجزای اصلی روی نتایج صورت پذیرفت و منابع احتمالی فلزات سنگین در گرد و غبار شناسایی گردید. نتایج نشان داد که میزان غلظت عناصر در نمونه های گرد و غبار اتمسفری بیش از مقادیر خاکی است که حاکی از تاثیر عوامل انسانی است. هم چنین مشخص گردید که بین فلزات مس، سرب، روی و هم چنین مس، منگنز، نیکل همبستگی بالایی وجود دارد که نشان می دهد منبع این دو گروه فلزات متفاوت می باشد. هم چنین انجام تجزیه و تحلیل مولفه های اصلی (PCA) و تحلیل خوشه ای(CA) ، این نتیجه را تایید کرد و مشخص گردید که فلزات نیکل و منگنز منشاء طبیعی و فلزات مس، سرب و روی منشاء انسانی دارند. با توجه به این که نقش اقدامات انسانی در افزایش غلظت آلاینده ها آشکار است، لازم است تا با اقدامات مدیریتی مناسب میزان تولید آلاینده ها در کارخانجات و صنایع مختلف کاهش یابد.

    کلیدواژگان: تجزیه مولفه های اصلی، شهر کرمان، فلزات سنگین، گرد و غبار
  • رویا کلیشادی، پریناز پورصفا، فائزه شریفی قزوینی صفحات 79-83

    ویتاین دی یکی از مواد ضروری در فرآیندهای متابولیکی و فیزیولوژیکی در بدن انسان می باشد. 25 هیدروکسی ویتامین D حساس نرین شاخص وضعیت ویتامین D و بازتاب مصرف آن در رژیم غذایی و تولید پوست است. با در نظر گرفتن اهمیت ویتامین D در بدن به ویژه در زنان باردار و نوزادانشان این مطالعه به منظور بررسی اثر آلودگی هوا با سرم 25 هیدروکسی ویتامین D در زنان باردار و خون بندناف نوزادان در اصفهان انجام شد. این مطالعه مقطعی در سال 1391 در اصفهان بر روی 100 زن باردار و فرزندانشان انجام شد و برای بررسی شاخص کیفیت هوا از اطلاعات استگاه های سنجش آلودگی هوا استفاده شد. میزان اشعه ماورا بنفش و سرم 25 هیدروکسی ویتامین D در نواحی با بالاترین آلودگی به طور محسوس پایین ترین بود و آنالیز رگرسیون چندگانه نشان داد که میزان شاخص کیفیت هوا با سرم 25 هیدروکسی ویتامین D ارتباط معکوس و معنی دار داشت.

    کلیدواژگان: ویتامین D، بارداری، خون بندناف، محیط زیست، پیشگیری
  • وحید اصفهانیان، محمودرضا مومنی، کامران ماهوتچی سعید، خسرو اشرفی، سیدعلی بدیعی صفحات 85-92

    در این تحقیق، میزان هزینه های خارجی ناشی از آلودگی هوای کلان شهر تهران در سال 1390 برای آلاینده های CO، SO2، NOx و PM برآورد شده است. به این منظور ابتدا با استفاده از رویکرد بالا به پایین میزان انتشار چهار آلاینده ذکر شده ناشی از مصرف فراورده های نفتی، گاز مایع و سوخت گازطبیعی از بخش های حمل و نقل، صنعت، خانگی و تجاری، ارتش و ادارات و هم چنین نیروگاه و پالایشگاه برآورد شده است. سپس هزینه های خارجی ناشی از این انتشار براساس قیمت های ارائه شده در مطالعه بانک جهانی و سازمان حفاظت محیط زیست ایران در سال 1381، از دیدگاه های مختلف محاسبه شده است. نتایج نشان می دهد که هزینه های خارجی ناشی از آلودگی هوای چهار آلاینده ذکر شده برای کلان شهر تهران در سال 1390 مبلغی در حدود 06/18هزارمیلیاردریال (براساس قیمت های ثابت 1381) می باشد. بیش ترین هزینه خارجی از دیدگاه آلاینده ها مربوط به آلاینده PM با سهم 83درصد و از دیدگاه بخش های تولید کننده آلاینده ها، مربوط به بخش حمل و نقل با سهم 94درصد و از دیدگاه سوخت مصرفی مربوط به فرآورده نفت گاز با سهم 72درصد می باشد. هم چنین مجموع هزینه های خارجی آلودگی هوای ناشی از این چهار آلاینده 18/0 درصد از تولید ناخالص داخلی ایران و 71/0درصد از تولید ناخالص تهران برآورد شد. در این تحقیق از روش Cost Plus جهت واقعی سازی هزینه های خارجی با دو رویکرد نرخ تورم و نرخ ارز استفاده شده است که در رویکرد اول هزینه های خارجی 88/24هزارمیلیاردریال و در رویکرد دوم 74/66هزارمیلیاردریال برآورد شده است.

    کلیدواژگان: هزینه های خارجی، آلودگی هوا، سوخت فسیلی، کلان شهر تهران
  • حسین شهبازی، وحید حسینی، یوسف رشیدی صفحات 93-100

    در این تحقیق عملکرد سیستم مدل سازی WRF/CAMx در پیش بینی غلظت آلاینده های گازی اولیه و ثانویه بر روی منطقه تهران مورد بررسی قرار گرفته است. هدف اصلی در این تحقیق، بررسی میزان تاثیرگذاری شرایط اولیه و مرزی استفاده شده برای گونه های آلاینده های مختلف، در پیش بینی و محاسبه غلظت آلاینده ها بوده است. به همین جهت مدل در دو حالت به ازای استفاده از شرایط مرزی متفاوت مورد اجرا قرار گرفته و به منظور صحت سنجی نتایج مدل در هر دو حالت اجرا، با اندازه گیری های غلظت آلاینده ها در ایستگاه های پایش موجود در شهر تهران مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج نشان دهنده تاثیر قابل توجه شرایط اولیه و مرزی در نتایج مدل سازی و محاسبه غلظت آلاینده ها می باشد. در هنگام استفاده از شرایط اولیه و مرزی ثابت صفر، مدل CAMx عملکرد ضعیفی در محاسبه غلظت آلاینده ها و ماکزیمم روزانه غلظت آلاینده ها خصوصا برای آلاینده های NO2 و O3 که عمدتا در اثر واکنش های شیمیایی در اتمسفر تولید می شوند، نشان داده است. اما استفاده از داده های مدل MOZART جهت آماده سازی شرایط اولیه و مرزی، سبب بهبود عملکرد مدل در مدل سازی ماکزیمم غلظت روزانه آلاینده های مختلف شده است.

    کلیدواژگان: مدل سازی آلودگی هوا، شرایط اولیه و مرزی، WRF، CAMx
  • پیمان طالبی پور، احمد جنیدی جعفری، فریده عتابی صفحات 101-104

    مشکلات بهداشتی مرتبط با مواجهه آلودگی هوا اغلب موجب تحمل هزینه ها در مراقبت بهداشتی، غیبت از کار و از دست دادن شغل، موارد حادتری مانند ناتوانی های دائمی و مرگ می شود. شهر تبریز به دلیل وجود بسیاری از کارخانجات بزرگ صنعتی در آن و ورود بیش از ظرفیت خودروهای جدید به چرخه تردد شهری، به عنوان یکی از آلوده ترین شهرهای کشور به شمار می رود. لذا در این مطالعه سعی بر این است که کمی سازی و مقایسه اثرات بهداشتی آلاینده SO2هوای شهر تبریز، انجام پذیرد. اطلاعات اخذ شده از سازمان محیط زیست و سازمان هواشناسی در برگیرنده داده های مربوط به 6 ایستگاه سنجش آلودگی هوای موجود در شهر تبریز در دوره 12ماهه از ابتدای فروردین تا آخر اسفند سال 1390 می باشد. در مرحله بعد این داده ها توسط نرم افزار اکسل تصحیح دما و فشار، برنامه نویسی، پردازش (میانگین) و فیلترکردن، و پردازش نهایی گردید و داده های پردازش شده به مدل AIRQ داده شد. تجمعی تعداد موارد مرگ برای آلاینده SO2در شهر تبریز 108نفر می باشد. تعداد موارد مرگ قلبی عروقی منتسب به SO2، 105نفر برآورد گردیده است. به ازاء هر μ g/m310 افزایش غلظت SO2، میزان خطر مرگ قلبی عروقی 8/0درصد افزایش می یابد. تجمعی تعداد موارد مرگ تنفسی برای آلاینده SO2 در شهر تبریز 17نفر می باشد. تجمعی تعداد موارد برای سکته حاد قلبی برای آلاینده SO2، 22نفر و تجمعی تعداد برآوردشده مراجعه به بیمارستان به علت COPD ناشی از تماس با غلظت بالای μ g/m3 10، SO2 حدود 12نفر می باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، کمی سازی، مرگ و میر قلبی، مدل AIRQ
|
  • Mohammadhassan Mohegh, NooshinDaneshpajooh, Hasti Farokhzad, Mohammad Arhami Pages 1-8

    Air pollutants modeling contribute to the understanding of the causes and extent of the air pollution problem and it is an essential step to lay down the right laws and appropriate policies to improve air quality. In this study the concentration of CO induced by emission of polluting sources in Iran has been modeled. Two winter weeks with different meteorological fluctuations is modeled. The model used in this research, CMAQ,is a comprehensive model in transport of pollutants and chemical reactions in the atmosphere. The CMAQ inputs comprise the meteorological and atmospheric conditions which are analyzed by a meteorological model called WRF. Results show that CMAQ can estimate the carbon monoxide variation based on metrological parameters but the results are less than the measured data, which can be related to low quality of emission data and coarse grid. Comparing the results of two weeks indicate a higher precision in the week with less meteorological change. The result of this study can be used in future researches, more accurate modeling, prediction of pollutant concentration and emission reduction strategies.

    Keywords: Air pollution, Carbon monoxide, Modeling, WRF, CMAQ
  • Ali Bayat, Hamid Reza Khalesifard, Amir Masoumi Pages 9-16

    Classification of atmospheric aerosols is one of the important topics in the airborne and ground-based instruments remote sensing. Polarized sky radiance resulting from interaction between sunlight and atmospheric particles strongly depends on the presenceof aerosols in the atmosphere, and can be monitored by looking at the aerosol polarized phase function. In this paper, the ability the polarized phase function to classify atmospheric aerosols has been investigated for the atmosphere of the Zanjan. To do this, aerosol optical depth (AOD), Angstrom exponent (α), single scattering albedo (SSA), and polarized phase function have been retrieved from the measurements of SPM in the period of February 2010 to December 2012. The results show that the maximum valueof aerosol polarized phase function is strongly correlated (R = 0.95) with the Angstrom exponent. Furthermore the polarized phase function shows a moderate negative correlation with respect to the atmospheric aerosol optical depth and single-scattering albedo (R =−0.76 and−0.33, respectively). Therefore the polarized phase function can be regarded as a key parameter to characterize the atmospheric particles of the region –a populated city in the semi-arid area and surrounded by some dust sources of the Earth’s dust belt.

    Keywords: Aerosol, Sun-photometer, Polarized phase function, classification, Dust belt
  • Mahnaz Eskandari, Mehdi Homaee, Amin Falamaki Pages 17-25

    Soil quality index is able to assist quantifying soil status in different usage. The objective of this study was to present a new method for one of the most important environmental challenges, municipal solid waste landfill siting, based on determining soil quality index. After presenting the proposed method, it was used for landfill site selection of Marvdasht. First, soil functions including daily waste cover, container and support of waste, renovating some waste products and landfill final cover were determine to find out soil quality index. Thereafter, proper extractable soil properties from soil map were defined to quantify soil functions. Subsequent to data standardization, data weighting were performed by analytic hierarchy process. Next, with gathering data, soil quality index was derived for each soil map unit. The result of proposed method shows that almost 8000 hectares of the study area is suitable for landfill construction. The situations of suitable areas were comparable with the result of common environmental landfill siting in the study area. But in the new proposed method, the numbers of evaluation criteria were less than the traditional method and the site selection approach was easier and more cost effective. Further, the productivity of soils for more valuable usage like agriculture was considered.

    Keywords: AHP, GIS, Landfill Siting, Soil quality index
  • Ehsan Banitalebi, Vahid Hosseini Pages 27-34

    Portable emission measurement tests get reliable data in comparison with chassis dynamometer tests. In portable emission tests, volume concentration and mass flow of exhaust gas measured second by second. This two series of data may be measured in one point of exhaust path from engine to tailpipe so mass flow correspond to volume concentration in each moment. If they measure in different points, data should be synchronize. Same trend of NOx and Manifold absolute pressure(MAP) is used to syncing data. Unsynchronized data cause up to 30% error of final emission factors. Each vehicle is tested in different driving conditions, different road and manner, like uphill road or highly congested trafficto determine the real emission produced.

    Keywords: Portable emission test, Driving cycle, Synchronizing, emission factors
  • Mohammad Hossein Sharifzadegan, Sahar Nedae Tousi Pages 35-53

    According to experts, competitiveness requires application of specific kinds of spatial development patterns like clustering, with a logic based on Marshal-Romer, Porter and Jacobes Models stating that proximity is the main requirement for knowledge transfer, formation of knowledge spillovers,facilitation of innovation production, and competitiveness. Thus, unconditional acceptance of "clustering" policy-making tool is impossible and unjustified without regard to historical, economic, institutional and geographical paths. Therefore, the hypothesis of the present study was that competitiveness geography is a function of context based on two factors, i.e., first. The type of knowledge source, and two. Second. type of interaction of active units. This study investigated two questions, i.e, to whatextent and under what conditions competitive units are dependent on spatial aggregation, and if these aggregations follow clustering development pattern. After in-depth interviews with managers of competitive active units, the type of knowledge source used, and interactions with other active units, the most appropriate statement and theoretical framework of competitiveness spatial development were extracted using Structural Equation Modeling with regard to specific conditions of Tehran. Also, spatial map analysis was used in determining the willingness of units toward a specific type of location pattern. The output of these studies was the presentation of a policy-making framework for competitiveness spatial development. This framework shows that competitive application of all activities is not always resulted by clustering, and some competitive activities are not related to clusters (cross-sectoral links). Some others are dependent on a specific location and some are independent of location.

    Keywords: Competitiveness, Cluster Development, Spatial Sprawl, Cognitive-Cultural Activities, Knowledge Spillover
  • Giti Firouzi, Mohammad Yazdi *, Pedram Navy, Aida Bayati Pages 55-64

    Bandar Abbas, Hormozgan province has an area with numerous hot springs.The Springsis located in FoldedZagros geological zone, and the host rocks of the springs are Cretaceous to Miocene limestones. Water samples from four hot springs and one cold spring were collected in two times, April (wet condition) and September (dry condition) 2013, In order to evaluate their environmental geochemistry. Temperature, pH, Eh and electrical conductivity (EC) were measured on site. Major and trace elements were analyzed by ICP-OES method. Also, elements such as Hg, As, Bi and Sb were measured by using atomic fluorescence method at detection limit of ppb. Trace elements are relatively high from environmental standards. Concentrations of U, Th and REE in springs water is high. Hydro geochemical studies indicate that high concentration of chloride in the water springs. The hydro chemical facies of hot and cold springs are NaCl and H2S gas boiling type. Genesis of the thermal springs indicate that these springs was derived from an ancient hydrothermal\source and high concentrations of chloride, indicating the high depth of the source.

    Keywords: Thermal spring, Geochemistry, Environmental, Bandar Abbas
  • Gholamreza Goudarzi, Nadali Alavi Bakhtiarivand, Mohammad Shirmardi, Mohammad Heidari Farsani*, Kambiz Ahmadi Ankali, Elahe zallaghi, Mehdi Vosoughi Niri Pages 65-72

    Ahvaz as the focal point of south western of Iran has impressed by Middle East Dust (MED) storms which has originated from Iraq, Saudi Arabia, Jordan, Syria and also Africa. The main objective of this study was to evaluate heavy metals contents of PM10during normal and dust event days in Ahvaz. High volume sampler device was selected to take sample at a high traffic area of the city. Result showed that during dust event days, the average concentrations of PM10were 300 and 278 μgm-3in the spring and summer, while during normal days, the corresponding values were 145 and 126, respectively. Findings of enrichment factors indicated that Al with low enrichment factor had crustal origin, whereas Pb and Zn with high EF had anthropogenic sources such as transportation as well as industrial emissions. In present study, the concentrations of PM10were higher than the standard values.

    Keywords: Dust storms, Enrichment factor, High volume sampler, anthropogenic sources
  • Fariba Jafari, Hossein Khadem Pages 73-78

    Dust deposition phenomenon is an important climatic and environmental issue in arid to semi-arid regions which causes great losses for human. This study was carried out to compare the concentration of selected heavy metals in soil samples with that of dust and also to identify the possible sources of heavy metals in dust of Kerman city. A total of 245 dust samples were monthly collected from 35 study sites during the months of May to November 1391, using glass traps. To compare the results of atmospheric dust with those of soil, 60 surface soil samples (0-10 cm) from outside Kerman and 35 soil samples from urban areas were also collected. After sample preparation, the total concentration of major heavy metals including Cu, Pb, Zn, Ni, and Mn was determined by an atomic absorption spectrometer following the digestion of soil and dust samples with 6N HNO3solution. Cluster analysis and principal component analysis were performed to identify possible sources of heavy metals in dust. The results showed that heavy metal concentrations in atmospheric dust samples were higher than those in soil samples indicating the influence of human factors. There was a highly significant correlation among Cu, Pb, and Zn and also among Cu, Mn, and Ni indicating different sources for these 2 groups of heavy metals. Also, principal component analysis and cluster analysis confirmed the results and further indicated that Ni and Mn derived from natural sources while Cu, Pb, and Zn had an anthropogenic origin. Since the role of human activities on increasing the concentration of pollutants is evident, it is necessary to take appropriate management measures to reduce the amount of pollutants produced in factories and various industries.

    Keywords: Principal Component Analysis, Kerman city, Heavy Metal, Dust
  • Roya Kelishadi *, Parinaz Poursafa, Faezeh Sharifi Ghazvini Pages 79-83

    Vitamin D is one of the essential ingredients in terms of metabolic and physiological processes in the human body.25-Hydroxyvitamin D[25(OH)D] is the most sensitive index of vitamin D status and reflective of its dietary intake and skin production. Considering the importance of vitamin D in human body, especially in pregnant women and in turn in their infants, the present study was conductedto examine the association of air pollution with serum 25(OH)Din pregnant women and in the umbilical cord of their newborns. This cross-sectional study was conducted in 2012 in Isfahan, Iran. This study comprised 100 pregnant women and their newborns. The air quality index (AQI) was registered. The associations of AQI and 25(OH)D were assessed by multiple linear regression. The independent inverse association of 25(OH)D with air quality can explain the high prevalence of hypovitaminosis D in pregnant women living in this sunny region.

    Keywords: vitamin D, pregnancy, cord blood, environment, prevention
  • Vahid Esfahanian, Mahmoudreza Momeni, Kamran Mahoutchi saeid, Khosro Ashrafi, Ali Badiei Pages 85-92

    In this study, external costs due to air pollution in the city of Tehran are estimated for CO2, SO2, NOXand PM pollutants in 1390. In the first step, employing up to down procedure, these pollutants’ emission from oil products, liquid gas and natural gas fuel from transportation, industrial, household and commercial, army and departments, plants and refineries are estimated. Then the external costs due to these emissions have been computed based on presented Expenditure in universal bank and Iran’s environment organization report at 1381. The results show that external costs due to four mentioned air pollutants are approximately 18/06 thousand billion Rials (based on constant prices in 1981) in Tehran city in 1390. The maximum external costs are 83 percent for PM pollutant, 94 percent for transportation and 72 percent for gasoil fuel from point of views of pollutants type, pollutants producing section and the type of fuel consumed, respectively. Also, the total air pollution external costs due to these four pollutants are 0.18 and 0.71 percent with respect to Gross Domestic Production (GDP) of Iran and Tehran,respectively. In this study, realization of external costs is done under the light of Cost Plus method by inflation andexchange rates. In the first approach, external costs are estimated to be 24.88 thousand billiard Rials and in the second approach, they are found to be approximately 66.74 thousand billiard Rials.

    Keywords: External Costs, Air Pollution, Fossil Fuels, Tehran Megacity
  • Hossein Shahbazi*, Vahid Hosseini, Yousef Rashidi Pages 93-100

    In this study, the performance of WRF/CAMx modeling system in predicting primary and secondary gasephase pollutants is evaluated. The main goal of this research was investigating the impact of initial and boundary concentrations, used to feed the CAMx model, on the accuracy of the model and the level of pollutants over Tehran modeling domain. For this purpose, CAMx model was ran in two cases with different initial and boundary concentration. The model performance in two cases compared against observations measured at air quality monitoring stations. Results showed significant impact of initial and boundary concentrations on model accuracy and level of pollutant concentrations over the city. When using constant zero initial and boundary concentrations model showed poor performance in predicting level of pollutants and daily maximum concentrations, especially for NO2and O3concentrations which mostly produce during chemical reactions in the atmosphere. But using MOZART data to prepare initial and boundary concentrations lead to improve in model accuracy and predicting daily maximum concentrations.

    Keywords: Air quality modeling, Initial, boundary condition, WRF, CAMx
  • Peyman Talebipour, Ahmad Jonidi Jafari, Farideh Atabi Pages 101-104

    Health problems associated with exposure to air pollution impose healthcare costs, and leads to absence from work andjob loss, and in extreme cases, permanent disability and death (1). Due to presence of many large industrial plants and the entry of new vehicles in the urban traffic cycle, Tabriz is one of the most polluted Iranian cities. The aim of the present study was to quantify and compare the health effects of the air pollutant SO2in Tabriz. Information was obtained from the Department of Environment and Meteorological Organization. The information included data from six air pollution measurement station in Tabriz in a 12-month period from March 21, 2011 to March 20, 2012. These data were then corrected for temperature and pressure in EXCEL, programed, processed (averaged), filtered, and undergone final processing. The processed data were then entered to the AIRQ model. The cumulative number of deaths due to SO2emissions in Tabriz was 108. The number of deaths from cardiovascular disease attributed to SO2was estimated to be 105. Per 10 μg/m3increase in concentrations of SO2, the risk of cardiovascular death increased by 0.8%. The cumulative number of deaths from respiratory disease attributed to SO2emissions was 17. The cumulative number of cases of acute myocardial infarction attributed to SO2was 22, and cumulative estimated number of patients referred to the hospital due to COPD caused by exposure to high concentrations of SO2(above 10 μg/m3) were estimated to be 12 patients.

    Keywords: Air pollution, Quantification, Model, AIR Q, Cardiovascular, respiratory deaths