فهرست مطالب

نشریه علوم محیطی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 46، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • لاله آموزگار، جمشید قربانی، مریم شکری، سید حسن زالی صفحات 1-11

    ترکیب و تنوع گونه ای پوشش گیاهی مراتع تحت تاثیر عوامل محیطی مختلف بویژه خصوصیات خاک می باشد. در بخش هایی از مناطق جلگه ای استان مازندران به دلیل وجود شرایط خاص، خاک منطقه شور است که محدودیت هایی را برای استقرار پوشش گیاهی ایجاد می کند. در این مطالعه ارتباط پوشش گیاهی و خاک در بخشی از مراتع جلگه ای ناحیه رویشی هیرکانی در شهرستان بهشهر در استان مازندران بررسی شد. پوشش گیاهی در امتداد ترانسکت صد متری و در پلات های یک متر مربعی نمونه برداری شد. نتایج آنالیز خوشه ایسبب تفکیک شش تیپ گیاهی در منطقه گردید. نتایج آنالیز واریانس نشان داد که شاخص های تنوع و غنای گونه ای تیپ گیاهی Artemisia sieberi-Medicago rigidula و Halocnemum strobilaceum-Juncus maritimus به طور معنی داری بیش تر از سایر اجتماعات بود. نتایج آنالیز RDA نشان داد که شوری، بافت خاک و رطوبت از جمله مهم ترین خصوصیات خاک هستند که بر پراکنش تیپ های گیاهی منطقه اثر دارند. به طوری که افزایش شوری، آهک و درصد سیلت خاک سبب استقرار تیپ های Salicornia europaea-Spergularia marina و Halocnemum strobilaceum-Juncus maritimus می شود. در خاک های با شوری کم تر اما مرطوب تر با کربن آلی بیش تر و بافت رسی تیپ های Aeluropus littoralis و Hordeum marinum-Plantago psyllium مستقر شدند. کاهش شوری و رطوبت خاک دو تیپ Juncus maritimus و Artemisia sieberi-Medicago rigidula را درپی داشته است.

    کلیدواژگان: آنالیز خوشه ای، غنا گونه ای، گیاهان شورروی، تالاب
  • الهام رجب بیگی، رامین عرفانیان سلیم، سید محمد جعفری صفحات 13-24

    اقلیم کره زمین می تواند به طور طبیعی یا تحت تاثیر فعالیت های انسانی تغییر کند. انسان مدرن با استفاده از سوخت های فسیلی و تولید گازهای گلخانه ای به این تغییرات اقلیمی دامن زده و سرعت گرمایش جهانی را تسریع کرده است. برای مواجهه با تغییرات اقلیمی دو راهبرد اصلی سازگار شدن و تعدیل شدت را می توان اختیار کرد. در بین موجودات زنده، گیاهان تاثیرات انکار ناپذیری بر اقلیم داشته و به ویژه در محیط های شهری دارای اثرات متعادل کننده متعددی می باشند. از جمله کارکردهای گیاهان یا فضای سبز شهری عبارتند از خنک سازی، تصفیه هوا، افزایش بازده مصرف انرژی، جذب امواج فرابنفش، کاهش جریانات آبی مخرب سطحی، جلوگیری از فرسایش خاک، کاهش دادن سرعت باد، میزان گرد و غبار و نیز آلودگی های شیمیایی، کارآمدی گیاهان در ارتباط با هرکدام از این کاکردها تابعی از صفات عملکردی ریختی و فیزیولوژیک آن ها می باشد. این مقاله مرور نسبتا جامعی در مورد ارتباط بین کارکردهای مذکور، صفات عملکردی گیاهان و دورنمای مدیریت اثرات نوسانات اقلیمی در مناطق شهری ارائه می دهد. صفات عملکردی نظیر مورفولوژی سطح برگ، اندازه و ارتفاع گیاه، تراکم و الگوی پراکنشی گیاهان، شکل تاج پوش و شاخه بندی گیاه و نیز ویژگی های شکل رویشی و فیزیولوژیک گیاه از اهمیت بالایی در موفقیت گیاهان در رابطه با تعدیل کنندگی یا کاهش تغییرات اقلیمی برخوردار می باشند. درنظرگرفتن دورنمای محیط های شهری در سایه تغییرات اقلیمی و جایگزینی گونه های شهری بر پایه صفات عملکردی به عنوان یکی از اولویت های مدیریت مناطق شهری از جمله ابرشهر تهران پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: تغییرات اقلیمی، محیط های شهری، صفات عملکردی گیاهان، تعدیل شدت، سازگارشدن
  • ناصر کریمی، محمد پرمهر، حمیدرضا قاسم پور صفحات 25-36

    آرسنیک یک آلاینده محیطی است و می توان از طریق آب و خاک آلوده به گیاهان منتقل شود. بر این اساس گیاهان (به ویژه غلات) یکی از راه های ورود آرسنیک به زنجیره غذایی انسان محسوب می شوند. در این مطالعه انتقال آرسنیک به محصولات کشاورزی و ریسک انتقال آن به انسان در آب های سطحی، خاک و گندم ناحیه آلوده به آرسنیک بیجار مورد بررسی قرار گرفت. غلظت آرسنیک آب 52/0 تا 64/484 میکرو گرم بر لیتر و غلظت آرسنیک خاک 2/138 تا 2/1775 میلی گرم بر کیلو گرم بود. هم چنین برخی از متغیرهای فیزیکی و شیمیایی آب و خاک که بر روی آلودگی آرسنیک موثر است اندازه گیری شدند. غلظت آرسنیک بخش هوایی نمونه های گندم 79/1 تا 58/30 و غلظت آرسنیک دانه های گندم 003/0 تا 08/0 میلی گرم بر کیلوگرم بود. بر پایه این نتایج، غلظت آرسنیک در آب و خاک رابطه معنی داری را نشان داد اما همبستگی غلظت آرسنیک خاک با مقدار تجمع آن در گندم معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: آرسنیک، آلاینده محیطی، زنجیره غذایی، گندم، متغیرهای شیمیایی، متغیرهای فیزیکی
  • کمال سادات اسیلان، سید علی محمد مدرس ثانوی، سعید قهاری، مهرداد مرادی قهدریجانی، مهدی پناهی صفحات 37-45

    به منظور بررسی توانایی عصاره آبی پوسته ارقام برنج ایرانی بر کنترل جوانه زنی و رشد گیاهچه های سوروف، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار و در دو شرایط آزمایشگاه و گلخانه مورد مطالعه قرار گرفت. در این تحقیق که در سال 1389 در گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس اجرا شد، تاثیر عصاره پوسته 20 رقم برنج در 4 غلظت (شاهد، 5،10 و 15 درصد) بر جوانه زنی و رشد گیاه چه های علف هرز سوروف، مورد آزمایش قرار گرفت. مطالعات آزمایشگاهی نشان داد که تعدادی از ارقام برنج تاثیر تحریک کننده و برخی دیگر اثر بازدارنده بر رشد علف هرز سوروف دارند. رقم خزر بیش ترین بازدارندگی را بر درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن خشک ریشه چه و وزن خشک ساقه چه نشان داد. هم چنین ارقام اصلاح شده نسبت به ارقام بومی دارای خاصیت بازدارندگی بالاتری بودند، در حالی که ارقام بومی نقش مهمی در تحریک جوانه زنی دانه سوروف ایفا کردند. نتایج تحقیقات گلخانه ای نشان داد که رقم خزر باعث کاهش معنی دار درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و وزن خشک کل علف هرز سوروف (01/0P≤) گردید. رقم ندا بالاترین نقش کنترل کنندگی بر طول ساقه چه را نشان داد. این مطالعه نشان داد که ارقام مختلف تاثیرات متفاوتی را در بازدارندگی بر فاکتورهای رشدی سوروف داشته، که از این خصوصیت می توان به عنوان یک علف کش طبیعی استفاده نمود. هم چنین افزایش غلظت عصاره سبب افزایش تاثیر بازدارندگی و تحریک کنندگی ارقام مختلف برنج بر علف هرز سوروف گردید.

    کلیدواژگان: پوسته برنج، علف هرز سوروف، آللوپاتیک
  • محمد نصری صفحات 47-54

    به منظور بررسی اثر مصرف بهینه کود بر میزان تجمع نیترات در غلاف، عملکرد تر غلاف و خصوصیات کمی لوبیا سبز (Phaseolus Vulgaris) ژنوتیپ Sunray، آزمایشی به صورت کرت های خردشده (اسپیلت پلات) با کمک طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سال زراعی 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی ورامین در سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش کرت های اصلی شامل سطوح نیتروژن از منبع اوره با پوشش گوگردی: (یک) 250 کیلوگرم در هکتار (دو) 300 کیلوگرم در هکتار (سه) 350 کیلوگرم در هکتار. کرت های فرعی شامل سه تیمار کودی پتاسیم و روی: (یک) 120 کیلوگرم در هکتار پتاسیم (دو) محلول پاشی روی با غلظت شش در هزار (سه) 120 کیلوگرم در هکتار پتاسیم و محلول پاشی با غلظت شش در هزار سولفات روی (بر اساس آزمون خاک). نتایج اثرات متقابل مقایسه میانگین نشان داد که بالاترین میزان نیترات در غلاف از تیمار مصرف 350 کیلوگرم در هکتار نیتروژن از منبع اوره با پوشش گوگردی و کاربرد 120 کیلوگرم پتاسیم با 4/185 میلی گرم در کیلوگرم به دست آمد و کم ترین مقدار نیترات در غلاف را تیمار 250 کیلوگرم در هکتار و کاربرد توام پتاسیم و برگ پاشی روی با 4/76 میلی گرم بر کیلوگرم به خود اختصاص داد. بیش ترین تعداد چین در بوته، تعداد غلاف در بوته و غلاف در مترمربع از تیمار 250 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و کاربرد توام پتاسیم و روی به ترتیب با 1/17 بار، 6/210 عدد و 1680 عدد حاصل شد. بالاترین تعداد دانه در غلاف و طول غلاف از تیمار 250 کیلوگرم نیتروژن و روی به ترتیب با 18 سانتی متر و 6/5 عدد حاصل شد. بیش ترین و کم ترین میزان وزن صد دانه به ترتیب تیمار کاربرد 300 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و مصرف توام پتاسیم و روی با 2/46 گرم و تیمار 250 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و مصرف روی با 1/36 گرم به خود اختصاص داد. بیش ترین سطح عملکرد تر غلاف از تیمار مصرف 250 کیلوگرم در هکتار و کاربرد توام پتاسیم و برگ پاشی روی با2/4306 کیلوگرم در هکتار حاصل گردید و کم ترین مقدار به تیمار مصرف 350 کیلوگرم در هکتار نیتروژن از منبع اوره با پوشش گوگردی و کاربرد پتاسیم با 6/2298 کیلوگرم در هکتار تخصیص یافت. بنابراین می توان نتیجه گرفت که مصرف توامان پتاسیم و روی از اثرات منفی نیترات دانه تا حدود بسیار زیادی می کاهد و با آزمایش های بیش تر می توان به کشاورزان توصیه نمود که با مصرف هم زمان کود اوره و پتاسیم و روی علاوه بر افزایش عملکرد می توان از میزان نیترات دانه کاست.

    کلیدواژگان: لوبیا سبز، نیترات دانه، عملکرد تر، خصوصیات کمی
  • عیرضا نورپور، غلامرضا نبی بید هندی، آرش صدری جهانشاهی صفحات 55-62

    فلزات سنگین مانند آرسنیک، آهن، روی، سرب، کادمیوم، کروم، مس، منگنز و نیکل در هوای شهر تهران از طریق استنشاق هوای آلوده وارد سیستم بدن انسان شده و مشکلاتی را برای شهروندان ایجاد خواهد کرد. تهران کلان شهری است که با مشکلات محیط زیستی آلودگی هوا روبروست. در میان خیابان ها، معابر و بزرگراه های شهر تهران، خیابان انقلاب یکی از پرتردد ترین آن ها می باشد. این خیابان از میدان انقلاب اسلامی شروع شده و تا میدان امام حسین (ع) ادامه می یابد. دستاورد نهایی این تحقیق، ارائه نتایج سنجش میزان فلزات سنگین در تاریخ بهمن ماه 1391 و خرداد 1392 شامل: آرسنیک، آهن، روی، سرب، کادمیوم، کروم، مس، منگنز و نیکل در هوای خیابان انقلاب شهر تهران در قالب نمودار و نقشه های GIS می باشد. نتایج نشان می دهد غلظت اغلب فلزات اندازه گیری شده به جزء آرسنیک و کرم، در حد مجاز خطوط راهنمای سازمان بهداشت جهانی می باشد و نیز نرخ آلودگی در کل مسیر از میدان انقلاب تا میدان امام حسین در یک میزان بوده و اختلاف ناچیزی در برخی نقاط مشاهده می شود. البته نرخ آلودگی در چهارراه ولیعصر به نسیت سایر نقاط قابل توجه است.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آلودگی هوا، پراکنش آلودگی، ذرات
  • کاظم نصرتی صفحات 63-73

    پایش و تحلیل شرایط خشکسالی یکی از نیازهای اصلی مدیریت منابع آب است. با توجه به مشکلات کمی نمودن ویژگی های خشکسالی مانند تداوم، شدت و بزرگی خشکسالی، شاخص های متعددی در دهه های اخیر توسعه پیدا نموده اند. یکی از محدودیت های شاخص های رایج مانند شاخص بارندگی استاندارد شده (SPI) 1 عدم لحاظ بیلان آب براساس میزان تبخیر و تعرق می باشد. شاخص بارش- تبخیر و تعرق استاندارد شده (SPEI) 2 براساس بارش و تبخیر و تعرق پتانسیل، بیلان آب را در محاسبه شاخص خشکسالی لحاظ می نماید. هدف از این مطالعه بررسی خشکسالی هواشناسی با استفاده از شاخص بارش-تبخیر و تعرق استاندارد شده در 10 ایستگاه هواشناسی سینوپتیک در گستره اقلیم های مختلف کشور و مقایسه با شاخص بارش استاندارد شده می باشد. به این منظور داده های بارش و دمای ماهانه ایستگاه ها در بازه زمانی 1975 الی 2007 تهیه و شاخص های خشکسالی محاسبه گردید. مقایسه براساس مقادیر شاخص ها و رده های خشکسالی انجام شد. نتایج نشان داد شاخص بارش استاندارد شده و شاخص بارش-تبخیر و تعرق استاندارد شده دارای همبستگی معنی دار بوده اما شاخص بارش تبخیر و تعرق استاندارد شده پاسخ سریع تری نسبت به خشکسالی داشته است. هم چنین با افزایش مقیاس زمانی تداوم خشکسالی افزایش می یابد. با توجه به اهمیت تبخیر و تعرق در بیلان آب در مناطق خشک و نیمه خشک، شاخص بارش-تبخیر و تعرق استاندارد شده می تواند به عنوان شاخصی مناسب در مطالعات خشکسالی مورد استفاده قرار گیرد که مطالعات بیشتر در مقیاس های زمانی و مکانی را نیاز دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل خشکسالی، شاخص بارش تبخیر و تعرق استاندارد شده، شاخص بارش استاندارد شده، ایران
  • سحر رستمی هیر، حسین ریاحی، سیما زنگنه صفحات 75-80

    سیب زمینی از مهمترین محصولات زراعی است و به دلیل داشتن ارزش غذایی بالا محصول بسیار مهمی در تغذیه کشورهای در حال توسعه جهان به شمار می رود. قارچ های میکوریزا با برقراری رابطه همزیستی با گیاهان باعث افزایش رشد آن ها می شوند. هدف از این مطالعه شناسایی قارچ های میکوریزایی همزیست گیاه سیب زمینی و بررسی تاثیر آن ها بر پارامترهای رویشی این گیاه است. به همین منظور سه نمونه مرکب خاک و ریشه، از ریزوسفر بوته های سیب زمینی سه مزرعه واقع در اطراف شهر اردبیل جمع آوری گردید. از این نمونه ها چهار گونه قارچ، Glomus aggregatum، Claroideoglomus etunicatum، Funneliformis geosporum و Funneliformis mosseae شناسایی شد و به عنوان اینوکولوم اولیه برای تکثیر قارچ ها کشت گلدانی شدند. با استفاده از اینوکولوم به دست آمده، هر آزمایش با سه تیمار، عبارت از همراه با میکوریزا، همراه با کود شیمیایی و بدون میکوریزا و کود شیمیایی (شاهد) انجام شد. بررسی آماری پارامترهای رویشی نشان داد گیاهان روییده در خاک حاوی قارچ های میکوریزایی نسبت به گیاهان رشد یافته در خاک دارای کود شیمیایی و نیز خاک شاهد، اختلاف معنی داری از نظر میزان وزن خشک وتر کل گیاه دارند. این نتایج نشان داد که استفاده از فلور طبیعی برای تقویت خاک و رشد بهتر گیاه بر کودهای شیمیایی برتری دارد و می تواند در کشاورزی پایدار مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آربوسکولار میکوریزا، کود شیمیایی، سیب زمینی، پارامترهای رویشی
  • محمد ذونعمت کرمانی، رسول اسدی، یار محمد بای، پوریا میرزا زنجانی صفحات 81-89

    اهمیت و جایگاه آب در حوزه های اقتصادی، انسانی، کشاورزی و صنعت بر هیچکس پوشیده نسیت. در این راستا به کارگیری روش های مبتنی بر آبیاری با آب های با کیفیت پایین مانند پساب یک راهکار عملی و مناسب می باشد. هم چنین پساب می تواند به عنوان یک منبع غنی از مواد معدنی و آلی به منظور حاصلخیز نمودن خاک قلمداد شود. در تحقیق حاضر به منظور ارزیابی اثرات استفاده از پساب، فاضلاب تصفیه شده شهری کرمان بر روی خصوصیات شیمیایی خاک در قالب دو نوع روش آبیاری شیاری و قطره ای در قیاس با آبیاری با آب چاه مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. در این پژوهش دور آبیاری 6 روز و آبیاری به مدت 6 ماه انجام پذیرفت. نمونه برداری ها از قسمت میانی جوی و در دو عمق 0-30 و30-60 سانتی متر در چهار تیمار آبیاری شیاری با آب چاه، آبیاری شیاری با پساب، آبیاری قطره ای با آب چاه و آبیاری قطره ای با پساب در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی و در 3 تکرار صورت گرفت. نتایج نشان دهنده کاهش میزان اسیدیته، افزایش شوری، افزایش فسفر-فسفاتی، افزایش نیتروژن نیتراتی و افزایش تجمع فلزات سنگین خاک آبیاری شده با پساب در مقایسه با خاک آبیاری شده با آب چاه می باشد. هم چنین نتایج بیانگر افزایش تجمع فلزات سنگین در اعماق خاک با استفاده از شیوه آبیاری شیاری نسبت به آبیاری قطره ای است.

    کلیدواژگان: پساب، آبیاری شیاری، آبیاری قطره ای، خصوصیات شیمیایی خاک
  • آذین آهی فر، انوشیروان کنی، حسن امیری بختیار صفحات 91-103

    گرمای حداکثری پالئوسن-ائوسن (PETM) یک حادثه آب و هوایی کوتاه مدت است که در حدود 56 میلیون سال قبل اثرات شدیدی بر اکوسیستم های زیستی جهانی بویژه نانوپلانکتون های آهکی داشته است. بررسی بقایای فسیلی نانوپلانکتون های آهکی در توالی های رسوبی ته نشین شده طی برهه مذکور در حوضه رسوبی زاگرس، حکایت از حضور مجموعه نانوفسیلی غنی متشکل از 112 گونه متعلق به 31 جنس دارد که ثبت پراکندگی و فراوانی آن ها در طول ستون سنگی حکایت از وقوع رخداد PETM در محل گذر پالئوسن-ائوسن در این حوضه رسوبی دارد. این حادثه که به دلیل آزادسازی ناگهانی کربن از سیستم اقیانوس-اتمسفر در نتیجه کاهش pH، کم شدن عمق موازنه کربنات (CCD) و انحلال سنگ های آهکی رخ داده، بر دسترسی کربن برای فتوسنتز و آهکی شدن کوکولیتوفورها تاثیرگذار بوده است. هم چنین گرچه اسیدی شدن اقیانوس (به علت بالارفتن CO2 اتمسفری) بر فیزیولوژی موجودات اقیانوسی آهک ساز مهم تاثیرگذار بوده لیکن نژادها و گونه های مختلف کوکولیتوفورها پاسخ های آهک سازی متفاوتی نسبت به آن نشان داده اند که در فراوانی و تنوع جوامع نانوفسیلی منعکس است. نرخ پائین تر آزادسازی کربن در طول PETM در مقایسه با امروز، اسیدی شدن شدیدتری را در اقیانوس های امروزی محتمل می سازد. به علاوه، آزادسازی Pg 2000~ کربن به اتمسفر در دویست سال آینده نهایتا منجربه آزادسازی Pg 4000-2000 کربن اضافی از رسوبات اقیانوسی خواهد شد که به مراتب بیشتر از آن چه در PETM رخ داده، خواهد بود که می تواند به عنوان بازخوردی مثبت، گرم شدن زمین را شتاب بیشتری بخشد.

    کلیدواژگان: گرمای حداکثری، گذر پالئوسن، ائوسن، نانوپلانکون های آهکی، حوضه زاگرس
  • سید حمیدرضا روضاتی، عبدالحمید قنبران صفحات 105-112

    باد از جمله عوامل اقلیمی می باشد که از گذشته مورد توجه معماران بوده است. در برخی از موارد وجود جریان های باد در فضاهای باز شهری، به تهویه طبیعی کمک می نماید. از سویی در برخی از موارد، وجود باد در این فضاها سبب بروز مزاحمت و عدم آسایش افراد خواهد شد. از این رو در هر اقلیم، طراحان با آگاهی از میزان و شرایط آسایش باد می توانند در مورد نحوه کنترل و نحوه استفاده از باد در فضاهای باز شهری، تصمیم گیری نمایند. در این مطالعه قصد داریم با تکیه بر انجام محاسبات بر روی داده های اقلیمی شهر اصفهان و مقایسه آن با معیارهای آسایش باد، میزان آسایش حاصل از وزش باد در فضاهای باز شهری را برای شهر اصفهان به دست آوریم. در این مطالعه از سه معیار بوفورت، برودت هوا و پن واردن برای سنجش مطلوبت بادها استفاده شده است. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که جریان باد تنها در ماه دی می تواند آسایش افراد در فضاهای باز شهری را مختل نماید و در طراحی فضاهای باز باید از شدت آن کاست. از سویی در ماه های خرداد، تیر و مرداد در صورت تقویت جریان باد در فضاهای باز تا سقف 6 متر بر ثانیه، آسایش ارتقاء خواهد یافت. باد در سایر فصل های سال وضعیتی مطلوب داشته و باعث آسایش خواهد شد از این رو طراحی این فضاها باید به گونه ایی باشد که جریان باد در این ماه ها در فضاهای باز و معابر، حفظ گردد.

    کلیدواژگان: آسایش باد، فضاهای شهری، تهویه طبیعی، اصفهان
  • فاطمه مقیمی، مهران علی الحسابی صفحات 113-127

    بر طبق آمارهای جهانی، بیماری زوال عقل، به عنوان بحرانی ترین معضل قرن 21، درصد بالایی از هزینه جوامع را به خود اختصاص داده است. این در حالی است که با توجه به روند رو به رشد جمعیت سالمند در کشور، توجهی همه جانبه به مشکلات این بیماری مورد نیاز است و از آن‏جا که بخشی از این رسالت بر عهده متخصصان شهرسازی و معماری است، بنابراین باید با ایجاد فضاهای شهری مناسب، بیماران را به حضور در فضاهای شهری تشویق کرد و در واقع مانع از انزواطلبی بیماران در خانه شد. در نتیجه «محیط» عاملی مهم در دستیابی به این هدف محسوب می گردد. در این پژوهش، پس از بررسی مفاهیم طراحی شهری و فضاهای شهری و کیفیت، ویژگی های بیماران روانی به ویژه مبتلایان به زوال عقل و نیازهای آنان مورد بررسی قرارگرفته و به ضرورت توجه به روان شناسی محیطی در راستای تامین این نیازها در فضاهای شهری پرداخته شده و در نهایت موثرترین مولفه های کیفی محیط و راهبردهای اجرایی نمودن آن ها، جهت حضور مبتلایان به زوال عقل جهت طراحی فضاهای شهری پیشنهاد شده تا دستیابی به عرصه ای مطلوب جهت پاسخگویی به نیازهای آن ها فراهم آید.

    کلیدواژگان: فضای شهری، بیماری زوال عقل، روانشناسی محیطی، مولفه های کیفی محیط
|
  • Lale Amozgar, Jamshid Ghorbani, Maryam Shokri, Seyed Hassan Zali Pages 1-11

    Environmental factors particularly soil properties influence the species composition and vegetation diversity in rangelands. Soil in some parts of lowland areain Mazandaran province is saline. This made some limitations for establishment of vegetation. In this study the relationship between vegetation and soil properties were assessed in lowland rangeland of Hyrcanian zone in the city of Behshahr, Mazandaran Province. Vegetation was sampled along transects with 100 m length using 1 m2plots. Cluster analysis showed six vegetation types. ANOVA results indicated that greater values of species richness and diversity indices were found in Artemisia sieberi-Medicago rigidulaand Halocnemum strobilaceum-Juncus maritimus. Results from RDA analysis showed that salinity, soil texture and soil moisture are main drivers of vegetation distribution in this area. An increase in EC,CaCo3andsilt was associated with the establishment of Salicornia europaea-Spergularia marinaand Halocnemum strobilaceum-Juncus maritimus. Aeluropus littoralisand Hordeum marinum-Plantago psylliumwere found where soil had lower EC but higher moisture, Organic carbon and clay. A reduction in soil EC and soil moisture was the favorite of Artemisia sieberi-Medicagorigidulaand Juncus maritimus.

    Keywords: Cluster analysis, Species richness, Halophytes, Wetland
  • Elham Rajabbeigi, Ramin Erfanian Salim, Seyed Mohammad Jafari Pages 13-24

    Climate change is usually attributed to natural phenomena or in response to anthropogenic activities. Fossil fuel combustion and emission of greenhouse gases accelerate climate change and global warming. There are two main strategies to face climate fluctuations: adaptation and mitigation. Among living organisms, plants exert numerous mitigating effects especially in urban areas. Important climate-related functions of plants; and hence urban green space, include cooling effect, pollution reduction, increasing energy use efficiency, absorption of UV and high energy radiations, reducing surface runoffs, soil maintenance, reducing wind speed, chemical air pollution and fine particles. The efficiency of plant taxa is a function of their morphological and physiological functional traits. This research comprehensively reviews relationships between plant mitigating functions in urban environments, functional traits and climate related management perspective of cities. Plant functional traits such as leaf surface morphology, plant size and height, density and distributional pattern, canopy shape and branching pattern along with life form and physiological properties are of utmost importance in mitigation and adaptability of plants to climate perturbations. We strongly recommend considering future perspective under climate change scenario and substitution of urban plant species based on functional traits as one of the management priorities for urban areas especially Tehran metropolis environment.

    Keywords: Climate change, Urban environments, Plant functional traits, Mitigation, Adaptation
  • Naser Karimi, *Mohammad Pormehr, Hamaid Reza Ghasempour Pages 25-36

    Arsenic is a naturally occurring element which pose a potential risk to groundwater quality, as well as food safety through As transportation in soil-water-plant systems. Therefore, plants such as cereal are the main way of As transportation to the food chain. In this study, to evaluate the arsenic transfer rate in agricultural products and the risk of its poisoning, surface water, soil and wheat samples were collected from the Bijar County, which has a history of naturally occurring arsenic pollution. The As concentration of surface water and soil samples are in ranged of 0.52-484.64 μg/L and 138.2 to 1775.2 mg/kg respectively. Also some physico-chemical parameters of water and soil which had direct effects on As pollution were estimated. The As concentration of wheat shoot samples were between 1.79-30.58 mg/kg and As concentration of wheat seed samples were 0.003-0.08 mg/kg. Based on these results, arsenic levels in waters and soils were significantly correlated, but arsenic accumulation in wheat samples were not correlated significantly with soil arsenic concentration.

    Keywords: Arsenic, Chemical parameters, Environmental pollutants, Food chain, Physical parameters, Wheat
  • Kamal Sadat Asilan, Seyed Ali Mohammad ModarresSanavy, *Saeed Ghahary, Mehrdad Moradi Ghahderijani, Mahdi Panahi Pages 37-45

    In order to study theability of hull extracts of Iranian rice cultivars on germination and seedling growth of barnyard grass, two laboratory and greenhouse experiments were conducted ina completely randomized block design with factorial arrangement and three replications. This study wasundertaken to evaluate the allelopathic potential aqueous extract of 20 hull rice (Oryza sativa) cultivars on growth factor of barnyard grass (Echinochloa cruss-galli). This research was performed in 2007 at the Department of Agronomy of Tarbiat Modares University. Aqueous extract of hull rice in four concentrations (control, 5, 10 and 15%) were used for germination test and seedling growth of barnyard grass seeds. In the laboratory, we found that a few varieties product and released allelochemical for inhibiting and more cultivars stimulation growth of barnyard grass. Khazar variety showed the highest inhibition on germination percentage, germination rate, shoot length, root length, root dry weight and shoot dry weight. In addition, the breeding and domestic varieties were inhibitor and simulator of barnyard grass respectively. In the field experiment, Khazar cultivar reduced germination percentage, germination rate, root length, root dry weight, total dry weight and shoot dry weight of barnyard grass and Neda cultivar showed the greatest inhibition on shoot length. This study show that there are differences among the varieties of rice for allelopathic inhibition of barnyard grass seeds and genetic and morphological rice characteristics could be used as selection markets for allelopathic rice varieties and maybe used as a natural herbicide to reduce the population of barnyard grass in field. Increasing concentration of aqueous extract increased effects of inhibition and stimulation of various cultivars on barnyard grass. Survey morphological and genetic traits of rice varieties showed an existing relationship allelopathy potential of rice on barnyard grass.

    Keywords: Rice Hull, Barnyard Grass, Allelopathy
  • Mohammad Nasri Pages 47-54

    In order to optimize use of fertilizer on nitrate content and Quality characteristics in green beans (Phaseolous Vulgaris) genotype Sunray, experimental form of split plot design based on randomized complete block in the 2010 Crop Agricultural Research Station Varamin three was carried out. In this experiment, main plots, including urea nitrogen level 1-250 Kg ha-1. 2-300 Kg ha-13-350 Kg ha-1. Three fertilizer treatments include potassium and zinc: 1-120 Kg ha-1potassium. 2 -Foliar of 6 per thousand Zn. 3-120 Kg ha-1potassium and foliar of 6 per thousand Zn (based on soil test) has sub plot. Results of interactions showed that the highest levels of nitrate in pods consumed 350 Kg ha-1of nitrogen (sulfur-coated urea) application of 120 kg (K) was185.4 mg kg-1, The least amount of nitrate in the pod was 250 Kg ha-1(N) combined potassium and foliar Zn with 76.4 mg/kg. Highest level of fresh pod yield was achieved treatment used 250 Kg ha-1N and combined K and foliar Zn on 4306.2 Kg ha-1. The lowest this characteristic was achieved the treatments used 350 Kg ha-1of nitrogen (sulfur coated urea) and potassium applications with 2298.6 Kg ha-1. The highest Number of cutting in pod, Number of pod in plant, Number of pod in m2were achieved treatment used 250 Kg ha-1and combined K and foliar Zn 17.1number, 210.6 number and 1680 number, respectively. The most of Pod length, Number of seed in pod that were achieved application used 250 (N) Kg ha-1and K 18 Cm and 5.6 number respectively. The highest levels of 100 seed weight was achieved treatment used 300 Kg ha-1and combined K and foliar Zn. The lowest characteristic was achieved the treatments used 3250 Kg ha-1of nitrogen and Zn foliar with 36.1 gr. The highest pod yield (4306.2 Kg ha-1) was provided by application of 250 kg Urea.ha-1 with K and Zn fertilizers, however the lowest pod yields (2298 Kg ha-1) was observed at 350 Kg ha-1Urea with K.

    Keywords: Green beans, Nitrate, Fresh pod yield, Quality characteristics
  • Alireza Noorpoor, *Golamreza Nabi Bidhendi, Arash Sadri Jahanshahi Pages 55-62

    Heavy metals such as: arsenic, iron, zinc, lead, cadmium, chromium, copper, manganese and nickel exist in Tehran’s air which is inhaled by inhabitants and causes serious problems for human body. Tehran is a metropolis that faces several environmental problems. Among Streets, roads and highways of Tehran,Enqelab Street is one of the busiest and connects Enqelab square to Imam Hossein Square. In this paper, the results of measuring heavy metals including arsenic, iron, zinc, lead, cadmium,chromium,copper, manganes and nickel in Enqelab Street’s air are presented in the form of charts and GIS maps. The study was performed in Bahman1 1391 and Khordad2 1392 along the mentioned area. The outcome of these studies indicates that concentration of all hevey metals except arsenic&chrmium are in allowed levels of WHOguidelines and despite recording few different the air pollution levels in the whole area, from Enqelab square to Imam Hossein Square,are equal; however,the air pollution level of Valiasr crossroads is relatively considerable.

    Keywords: Heavy metals, AirPollution, Pollutant Emission, Particulates
  • Kazem Nosrat Pages 63-73

    There is a need of monitoring and analysis of drought condition for water resources management. Given the large difficulties to objectively quantify drought characteristics such as duration, intensity, and magnitude several drought indices have been developed in the last decades. One of shortcomings of current drought indices including standardized precipitation index (SPI) is that it does not include water balance by means of evapotranspiration. Standardized precipitation evapotranspiration index (SPEI) includes water balance in calculating of drought index using precipitation and evapotranspiration.The objectives of current study are to investigate meteorological droughts using SPEI in ten synoptic stations in different climates of Iran and to compare the results with SPI. In view of this, temperature and precipitation data in a long term 1975 to 2007 were prepared and the drought indices were calculated. The comparison was done based on indices values and drought categories class. The results showed that both SPI and SPEI indices have significant correlation, moreover the SPEI showed the quick response to drought. The increasing the timescales of indices also increase the duration of drought. Based on the importance of evapotranspiration in arid and semi-arid regions, the SPEI can be used as a suitable index for determining of droughts. However, further researches are needed in spatial and temporal scales.

    Keywords: Drought analysis, Standardized precipitation evapotranspiration index (SPEI), SPI, Iran
  • Sahar Rostami Hir, Hossein Riahi, Sima Zanganeh Pages 75-80

    Potato is one of the most important agricultural products. Due to high nutritional it has high nutritious value, it is considered as one of the main products in the nutrition of under developing countries. Mycorrhiza fungi increasethe growth of plants with establishing coexistence relation with the plants. The purpose of this work is to identify the mycorrhiza fungi which have mutual relation with roots of potato plant and relation with edible potato plant and study their effects on the growth parameters of this plant.Wet sieving and decanting method was used for purification of the spores the spoors of these fungi are separated with sieve from the wet earth.In this study four species of mycorrhiza fungi belonging to the genus Glomus type were identified. These species were: Glomus aggregatum, Funneliformis.geosporum, Funneliformis mosseae and Claroideoglomus etunicatum, In order to increase the mycorrhizal fungi, the pot culture method was used.Statistical study revealed that there is a significant differences in the number of leaves, flowers, size of stem and root, fresh and dry and weight in treated plants as compare to control Mycorrhiza fungi were inoculated in the potato plants. In this study it was determined that in the potatoes which were inoculated with AMF, the size of plants in dry and wet condition, were so high with regard to the care of fertilize treatments .According to the results of this study, we can hope that in future we will be able to use Mycorrhiza instead of using chemical fertilizers. This method will improve the growth of potato plants and will prevent the chemical contamination of the farms.

    Keywords: Arbuscular Mycorrhiza, Chemical fertilizer, Potato
  • Mohammad Zounemat Kermani, Rasoul Asadi, Yarmohammad Bay, Pooriya Mirzazanjani Pages 81-89

    The importance and position of water in economical, municipal, agricultural and industrial scopes is evident. Nevertheless, the shortage of the water resources, will duplicate the importance of protecting measures of clean water. Irrigation with treated municipal wastewater is considered an environmentally sound wastewater disposal practice compared to its direct disposal to the surface or ground water bodies. In addition, wastewater is a valuable source of plant nutrients and organic matter needed for maintaining fertility and productivity levels of the soil. In this research, the effects of treated wastewater of Kerman city on chemical characteristics of soil using drip and furrow irrigations were investigated. Irrigation period was 6 days and lasted for 6 months. Samplings were done for the middle part of furrows in two depths of 0-30 cm and 30-60 cm in four irrigation treatments. The experiments were conducted in a split plot design based on the Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications. Results showed the reduction of pH, and increment of salinity, phosphate phosphorus, nitrate nitrogen and heavy metals of using wastewater compare to well water. Moreover, the results indicate the increasing of accumulation of heavy metals in soil depth applying furrow irrigation in comparison to drip irrigation.

    Keywords: Wastewater, Furrow irrigation, Drip irrigation, Chemical characteristics ofsoil
  • Azin Ahifar, Anoshiravan Kani, Hassan Amiri Bakhtiar Pages 91-103

    Paleocene-Eocene Thermal Maximum (PETM) is a short-term climatic event that occurred about 56 million years ago, crucially affecting the global biological ecosystems, especially calcareous nannoplankton. Analysis of the fossilized remains of calcareous nannoplanktons in the sedimentary successions deposited during the said interval of time in Zagros Sedimentary Basin points to the presence of a rich nannofloral assemblage consisting of 112 species belonging to 31 genera. The observed distribution and calculated abundances of calcareous nannofossils confirm occurrence of PETM event in the area under investigation. The findings which point towards sudden release of carbon to the ocean-atmosphere system, indicate a decrease in pH of oceanic waters leading to shallowing of Carbonate Compensation Depth (CCD) and dissolution of limestones. This is reflected in the diversity and abundance of nannofloral assemblages due to the availability of carbon dioxide and increased rate of calcification process. The phenomenon also brought about a reduction in the oxygen content of atmosphere and global warming. Slower rate of carbon release during PETM as compared to that of present day, points to the possibility of a more catastrophic acidification of today’s oceans. Moreover,expected release of about 2000 pg carbon during the next 200 years (based on current trends) will result in a 2000-4000 pg increase of additional carbon in the oceanic sediments which is much in excess of what happened during PETM, thus accelerating therate of current global warming.

    Keywords: Thermal maximum, Paleocene-Eocene boundary, calcareous nannoplankton, Zagros Basin
  • Seyed Hamidreza Rozati, Abdolhamid Ghanbaran Pages 105-112

    Wind is one of the climate parameters that architecture and environmental designer have paid attention to itfrom past time till now. In some cases, wind flow in the urban open space is useful and it help to the natural ventilation and it causes improve human comfort and reduce energy consumption. On other hands in some cases wind flow causes reduce human comfort in urban open spaces. So in each climate architectures and other designer can decide how wind flow should control in the urban open spaces according to the wind comfort. In this article we want according to the Isfahan climate dates and statistical calculations and compared with wind comfort criteria, find the mount of the wind comfort criteria in the urban open spaces in Isfahan. So in this study three criteria consist of “Wind Chill Factor”, “Beaufort Factor” and “Penwarden Factor” was used. The resultsof this study shown that wind flow just in the January cans reduce human comfort in open spaces and in the design of these spaces have to reduce the amount of the wind flow in this month. In other hand, in the June, July, August months, if the wind flow increase till 6m/s, the human comfort can improve. Wind flow in other month of year has favorable position and it can make human comfort so it is better that the wind speed keeps in the open space and street in this months.

    Keywords: Wind Comfort, Urban Space, Natural Ventilation, Isfahan
  • Fatemeh Moghimi, Mehran Alalhesab Pages 113-127

    According to global statistics, dementia disease, as the most critical problem of the 21 st centuries, a high percentage of costs allocated to the communities. This is while, according to the country's growing elderly population, an all-round attention to the problems of this disease is needed and it is part of the mission specialists on urban planning and architecture, so you must create an appropriate urban spaces, urban spaces to encourage patients to attend and actually prevented the isolation of patients were at home. The "environment" is considered an important factor in achieving this goal. In this study, after examining the concepts of urban design and urban spaces and the quality characteristics of psychiatric patients, especially patients with dementia and their needs have been studied and the necessity of environmental psychology in order to address these needs in urban areas and ultimately the most effective strategies in environment and quality components make it executable. The presence of dementia patients has been proposed for designing urban spaces desirable area desired to be provided to meet those needs.

    Keywords: Urban Space, Dementia Disease, Environmental Psychology, Environmental Quality Components