فهرست مطالب

روانشناسی نظامی - پیاپی 28 (زمستان 1396)

مجله روانشناسی نظامی
پیاپی 28 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علمی پژوهشی
  • سبحان پورنیکدست، محمد شهامتی، فریبا مقصود، مریم پناهی زاده صفحات 5-14
    مقدمه
    جهت گیری مذهبی درونی و اصیل از متغیرهای تاثیرگذار بر سلامت به شمار می رود، ازاین رو هدف از این مطالعه، بررسی رابطه امید به زندگی، تاب آوری و بخشش با جهت گیری مذهبی درونی در سربازان بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی و طرح همبستگی بود. جامعه آماری را کلیه سربازان مشغول به خدمت در شهر تهران تشکیل می دادند. نمونه پژوهش شامل 210 نفر از سربازان بوده است که به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شده و پرسشنامه های امید به زندگی، تاب آوری و بخشش را تکمیل کردند. داده های پژوهش با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و رگرسیون لوجستیک تحلیل شدند.
    نتایج
    یافته های به دست آمده از تحلیل لوجیت نشان داد که هر سه متغیر امید به زندگی، تاب آوری روان شناختی و بخشش، به صورت معناداری توان پیش بینی جهت گیری مذهبی درونی را دارند (01/0>p). شبه R2 نگلکرک نشان داد که مدل حدود 90 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کند. مدل درمجموع 7/95 درصد از افراد گروه ها را به درستی طبقه بندی کرده است.
    بحث: به نظر می رسد متغیرهای بنیادین و چالش زای شخصیت، نقش قوی و تاثیرگذاری در پیدایش جهت گیری مذهبی درونی دارند.
    کلیدواژگان: بخشش، امید، تاب آوری، جهت گیری مذهبی
  • محمد ذاکری *، علی کاظم زاده، نسرین باقری صفحات 15-28
    مقدمه
    این پژوهش برای بررسی تاثیر دوره های آموزش مهارت های مدیریت بر توسعه مهارت مدیریت استرس کارکنان یک مرکز صنایع نظامی صورت گرفته است.
    روش
    این پژوهش به لحاظ روش، تجربی و با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل انجام گرفته است. بدین منظور، جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارشناسان این مرکز تعیین شد و تعداد 132 نفر از کارشناسان و مدیران به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی ساده در قالب یک گروه آزمون و یک گروه کنترل هرکدام به تعداد 66 نفر گمارش شده و با استفاده از روش پیش آزمون پس آزمون و با پرسشنامه استاندارد وتن و کمرون (1381) مورد بررسی قرار گرفتند. گروه آزمایش در 6 جلسه آموزش 90 دقیقه ای مهارت های مدیریت استرس، شرکت داده شد و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکرد. داده های جمع آوری شده آزمون دو گروه پس از تحلیل توصیفی با استفاده از روش تحلیل کوواریانس (ANCOVA) مورد تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج این پژوهش نشان داد که دوره های آموزشی مدیریت استرس بر تقویت مهارت مدیریت استرس کارکنان تاثیر معنا دار نداشته و از بین مولفه های مهارت، تنها موجب توسعه معنا دار مولفه حذف عوامل استرس زا شده و بر دو مولفه توسعه راهبرد های پیش فعالانه باهدف انعطاف پذیری و توسعه راهبرد های واکنشی باهدف غلبه بر استرس کوتاه مدت، تاثیر معنا داری نشان نداد.
    بحث: عواملی همچون: ویژگی های خاص بستر تحقیق، خصوصا محیط شبه نظامی و ملاحظات امنیتی، عدم نیازسنجی اصولی و علمی آموزشی کارکنان و مدیران و عدم به کارگیری فناوری ها و الگوهای نوین آموزش ضمن خدمت، موجب شد تا آموزش های ارائه شده از اثربخشی کافی برخوردار نشوند.
    کلیدواژگان: آموزش، مهارت، مدیریت استرس، صنایع نظامی
  • محمود بهرامی*، بخشعلی کامرانی صالح صفحات 29-44
    مقدمه
    تحقیقات نشان داده است که هیجان خواهی با انتخاب مشاغل پرخطر و ماجراجویانه رابطه دارد. ازاین رو این پژوهش باهدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی و سبک های دلبستگی با هیجان خواهی انجام گرفت.
    روش
    جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه نیروهای عملیاتی یک سازمان نظامی در استان البرز است که در سال 95-94 شاغل بوده اند. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری هدف مند استفاده شده است؛ بدین منظور 120 نفر از نیروها به صورت تصادفی نمونه ما را تشکیل دادند. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه های هیجان خواهی زاکرمن، پنج عاملی شخصیت مک کری و کاستا و سبک های دلبستگی کولینز و رید بود که داده های به دست آمده با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون هم زمان مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که ویژگی های شخصیتی و سبک های دلبستگی با هیجان خواهی رابطه معنادار دارند. به این نحو که متغیرهای روان رنجور خویی، برون گرایی، گشودگی به تجربه و سبک دلبستگی دو سوگرا با هیجان خواهی، رابطه مثبت و معناداری (0/01> p و 0/05> p) داشتند و متغیرهای توافق پذیری، وجدانی بودن، دلبستگی ایمن و دلبستگی اجتنابی با هیجان خواهی رابطه منفی و معناداری (0/01 > p و 0/05 > p) داشتند. همچنین نتایج رگرسیون نشان داد که ویژگی های شخصیتی و سبک های دلبستگی می توانند هیجان خواهی را به صورت معناداری پیش بینی کنند.
    بحث: با توجه به نتایج این مطالعه در نظر گرفتن برنامه ها و رویکردهایی برای ارزیابی ویژگی های شخصیتی و سبک های دلبستگی جهت شناسایی و گزینش افراد مستعد به منظور استخدام در نیروهای عملیاتی و بهبود کارکرد سازمان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: هیجان خواهی، ویژگی های شخصیتی، سبک های دلبستگی
  • حسین اسکندری*، علی لطفی، عبدالله معتمدی، علی دلاور، حسین دهقانی پوده صفحات 45-60
    مقدمه
    تحقیق حاضر بر آن است تا با درنظرگرفتن خطرات و تهدیدات مربوط به عناصر و ابعاد مختلف جنگ نرم، به بررسی و تحلیل مفهومی روان شناختی با عنوان تاب آوری روانی ملی بپردازد.
    روش
    در تحقیق حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوا به بررسی تحلیلی تعریف و ابعاد تعیین کننده تاب‏آوری روانی ملی پرداخته شده است. لذا با نمونه‏گیری از بین متون و تحقیق های انجام شده در حوزه روان شناسی اجتماعی که به موضوعات سیاسی و تاب آوری روانی ملی پرداخته‏اند و بهره‏گیری از 5 کدگذار صاحب نظر در حوزه های دفاعی و نظامی و روان شناختی به این موضوع پرداخته است.
    نتایج
    نتایج حاصل، بیانگر تعریفی است برای سازه تاب آوری روانی ملی، به این ترتیب: «تاب آوری روانی ملی، موضع و زمانی است که فرد در معرض یک مسئله یا مشکل که در قالب صورت‏های مختلف جنگ نرم مطرح است، قرار گیرد، بتواند در سه سطح شناختی، عاطفی و رفتاری، بلافاصله یا بعد از گذشت مدت زمانی، به سطح قبلی یا بالاتر از آن برسد و عملکرد مستقیم، غیرمستقیم، سلامت روان و جسمانی او تحت تاثیر قرار نگیرد».
    بحث: تاب آوری روانی ملی سازه‏ای است در حوزه روانشناسی اجتماعی که می‏کوشد عملکرد فرد را در مواجهه با ابعاد مختلف جنگ نرم مصون ساخته و او را در مواقع لزوم که هدف تغییر باورها، فرهنگ و اعتقادات سیاسی و فرهنگی و رفتاری است، مقاوم سازد تا بتواند عملکرد مثبت و مقاوم داشته و در کارکردهای روانی و اجتماعی مورد تزلزل قرار نگیرد.
    کلیدواژگان: تاب آوری روانی ملی، قدرت نرم، قدرت ملی، تحلیل محتوا
  • زهرا نصیری*، فریده حمیدی، صادق نصری صفحات 61-73
    مقدمه
    کاهش انگیزه درونی، یکی از مشکلات شایع در آموزش وپرورش است و در دانش آموزان رو به افزایش می باشد و باعث افت جدی در عملکرد تحصیلی آنان می شود. هدف تحقیق، افزایش انگیزه درونی براساس آموزش اثربخشی شناختی رفتاری بود.
    روش
    آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش آموزان دختر دبیرستان شاهد شهرستان کردکوی و نمونه شامل؛ 42 نفر از دانش آموزانی بود که انگیزه درونی آنها از انگیزه بیرونی کم تر بود که به طورتصادفی در دو گروه آزمایش (22 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش، 8 جلسه 90 دقیقه ای آموزش دید. برای سنجش انگیزه دانش آموزان از پرسشنامه انگیزه تحصیلی(AMS) استفاده شد و داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندگانه (Manova) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    اثربخشی آموزش شناختی رفتاری برافزایش انگیزه درونی 66% است و بین میانگین نمرات انگیزه درونی و گروه آزمایش در پس آزمون و پیش آزمون تفاوت معناداری وجود داشت.
    بحث: آموزش شناختی رفتاری با اصلاح تفکر دانش آموزان و آموزش روش صحیح مهارت های تحصیلی بر افزایش انگیزه درونی موثر بوده است
    کلیدواژگان: آموزش شناختی رفتاری، انگیزه درونی، دانش آموزان
  • فرشته پاک نژاد، معصومه سلیمی، بهرام موحد زاده *، نسیم گله دار، امید دین پرست، زهرا عزیز محمدی صفحات 75-84
    مقدمه
    یکی از مشکلات و ناراحتی های روانی شایع بین فرزندان شاهد و ایثارگر، افسردگی و وجود نشانه های آن است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان گروهی فعال سازی رفتاری برکاهش علائم افسردگی و اجتناب شناختی رفتاری دانشجویان فرزند شاهد و ایثارگر بود.
    روش
    در یک طرح آزمایشی از نوع پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل، تعداد 30 نفر به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه درمان فعال سازی رفتاری و گروه کنترل قرار گرفتند. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانشجویان خانواده های شاهد و ایثارگر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز بود. ابزارهای مورد استفاده، پرسشنامه افسردگی و پرسشنامه اجتناب شناختی رفتاری بود. داده ها نیز به کمک تحلیل کواریانس چندمتغیره تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که درمان فعال سازی رفتاری بر کاهش علائم افسردگی (0/01>F=11/26،P) و اجتناب شناختی رفتاری (F=7،P
    کلیدواژگان: درمان گروهی فعال سازی رفتاری، افسردگی، اجتناب شناختی - رفتاری
|
  • Pournikdasts.*, Shahamatim., Maghsoudf., Panahizadeh, M Pages 5-14
    Introduction
    Internal, genuine religious orientation is one of the variables influencing health. Hence, the present study aims at investigating the relationship between hopefulness, resiliency and forgiveness with internal, religious orientation among soldiers.
    Method
    This is a descriptive correlational study. The population includes all the soldiers doing their military service in Tehran. The sample consists of 210 soldiers selected through the availability sampling method. The sample completed the hopefulness, resiliency and forgiveness questionnaires. The obtained data were analyzed using descriptive statistics indices and logistic regression.
    Results
    The results revealed that all three variables, hope, resiliency and forgiveness, can significantly predict religious orientation (p
    Discussion
    It seems that the challenging, fundamental personality variables have a strong, effective role in the development of internal religious orientation.
    Keywords: forgiveness, hope, religious, resiliency, religious orientation
  • Zakerim. *, Kazemzadeha., Bagheri, N Pages 15-28
    Introduction
    This research work is aimed at studying the effect of stress management training courses on the improvement of staff’s stress management skill in a military industrial center.
    Method
    This is an experimental study with pretestposttest and a control group. The population includes all the specialists and managers of the center. From among them, a group of 132 individuals were selected through the availability sampling method. Then they were divided into experimental and control groups (each with 66 individuals). Next, both groups completed the Whetten and Cameron Questionnaire (1912). The experimental group received 6 ninetyminute sessions of training on stress management, but the control group did not receive any training. After administering the post-test, the collected data were analyzed through descriptive methods and ANCOVA test.
    Results
    The results revealed that training programs did not have any significant effect on the stress management skill of the staff and, among the skill factors, only the elimination of stress-making factors was significantly affected by the training program.
    Discussion
    Such factors as special features of the research context, especially the quasi-military environment and security considerations, the lack of scientific, professional and educational needs assessment on the staff and managers and not using modern on-the-job training technologies and models caused the offered training programs not to be sufficiently effective.
    Keywords: training, skill, stress management, military industries
  • Bahrami M. *, Kamrani Saleh B Pages 29-44
    Background and
    Purpose
    Research has shown that sensation-seeking is associated with the selection of adventure and high-risk occupations. Hence, this study has been conducted to investigate the relationship between personality traits and attachment styles with sensation-seeking.
    Method
    The population consisted of all the operational forces in a military organization in Alborz Province in 2015-2016. The purposive sampling method was used to select a sample of 120 individuals. The instruments included the Zuckerman Sensation-Seeking Questionnaire, the McCrae and Costa Five-Factor Personality Scale and the Collins and Reid Attachment Styles Questionnaire. The obtained data were concurrently analyzed using Pearson correlation and regression analysis.
    Results
    The results showed that personality traits and attachment styles have a significant relationship with sensation-seeking. That is, the variables neuroticism, extraversion, openness to experience and ambivalent attachment style have a positive, significant relationship (p
    Discussion
    Considering the results of this study, it is suggested that some plans and approaches are employed to assess the personality traits and attachment styles so that the talented people can be identified and recruited and the functioning of organizations can be improved.
    Keywords: sensation-seeking, personality traits, attachment styles.
  • Eskandarih. *, Lotfia., Motamedia., Delavara., Dehqani Poodeh, H Pages 45-60
    Introduction
    This research aims to analytically investigate the psychological concept called ‘national psychological resiliency’ considering the dangers and threats associated with various aspects of soft war.
    Method
    Using the content analysis method, this research work deals with the analytical examination of the definition and significant facets of national psychological resiliency. Hence, some samples from the texts and research works dealing with political issues and national psychological resiliency in the field of social psychology were selected, and five coding experts in the fields of defense, military and psychology were invited to help the research project.
    Results
    Based on the obtained results, this definition was extracted for ‘national psychological resiliency’ construct: ‘national psychological resiliency denotes the time and position in which an individual faced with a problem having various facets of soft war can immediately or after some time lapse, at the three cognitive, emotional and behavioral levels, reach the previous level, or a higher one, and his / her direct or indirect performance and mental and physical health is not influenced’.
    Discussion
    National psychological resiliency is a construct in the field of social psychology which seeks to safeguard individuals’ accomplishment in the face of the various aspects of soft war and make them resistant when they are the target of changes in political, cultural and behavioral beliefs, so that they can act positively and robustly and may not be shaken in psychological and social involvements.
    Keywords: national psychological resiliency, soft war, national power, content analysis
  • Nasiri Z. *, Hamidi F., Nasri S Pages 61-73
    Introduction
    Decline of intrinsic motivation is one of the prevalent challenges in education and this growing reduction is causing a serious decline in students’ academic performance. The purpose of the present study is to increase intrinsic motivation based on the effectiveness of cognitive-behavioral training.
    Method
    This is an experimental study with pretestposttest and a control group. The population consisted of the female Shahed high school students in Kordkuy, Iran. The sample included 42 students whose intrinsic motivation was lower than their extrinsic motivation. These students were randomly put into the experimental group (n = 22) and control group (n = 20). The experimental group received 8 90-minute sessions of training. The subjects’ motivation was measured using the Academic Motivation Scale and the obtained data were analyzed using multivariate analysis of variance (MANOVA).
    Results
    The effectiveness of cognitive-behavioral training on increasing intrinsic motivation was 66% and there was a significant difference between the average intrinsic motivation scores of the experimental group in the pre-test and post-test.
    Discussion
    Cognitive-behavioral training improved the intrinsic motivation by amending students thinking and teaching them the correct academic skills.
    Keywords: cognitive-behavioral training, intrinsic motivation, students
  • Paknejad F., Salimi M., Movahedzadeh B. *, Galehdar N., Dinparast O., Azizmohammadi Z Pages 75-84
    Introduction
    One of the common mental problems and disorders among the university students from the Martyr and Dedicated families is depression and its symptoms. The aim of this study was to evaluate the impact of behavioral activation group therapy on the reduction of depressive symptoms and cognitivebehavioral avoidance among the students from the Martyr and Dedicated families.
    Method
    Using the pretest-posttest, control-group design, a group of 30 subjects was selected through the convenience sampling method and were randomly assigned into two groups: behavioral activation therapy group and control group. The statistical population included all the students from the Martyr and Dedicated families studying at Ahvaz Branch, Islamic Azad University. The data collection instruments were the Depression Inventory and the Cognitive-Behavioral Avoidance Scale (CBAD). The obtained data were analyzed using the multivariate analysis of covariance.
    Results
    The results revealed that behavioral activation therapy was effective in reducing the symptoms of depression (P
    Discussion
    The results suggest that behavioral activation therapy is an effective way to reduce depressive symptoms and cognitive-behavioral avoidance. Given the impact of cognitive-behavioral therapy on depression symptoms and cognitivebehavioral avoidance, cognitive-behavioral group therapy could be a treatment option for the clients seeking effective, short-term treatment in university counseling centers.
    Keywords: behavioral activation group therapy, depression, cognitive-behavioral avoidance