فهرست مطالب

نقد ادبی و بلاغت - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1396)

پژوهشنامه نقد ادبی و بلاغت
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی محمد موذنی، نسرین زرگرزاده دزفولی صفحات 1-15
    مینی‏مالیسم (کمینه گرایی) در ادبیات، سبک یا اصلی ادبی است که بر پایه فشردگی افراطی و ایجاز بیش از حد و سادگی محتوای اثر، بنا شده است. اگر براساس این تعریف، ایجاز و سادگی را مهم ترین ویژگی مینی مالیسم به شمار آوریم، در آثار کلاسیک نثر فارسی، با انواع و نمونه های متنوع و فراوانی از کمینه گرایی مواجه می شویم که از ابتدای شکل گیری زبان فارسی دری، مورد توجه گروهی از شاعران و نویسندگان فارسی زبان بوده است. با مطالعه تطبیقی و تامل در ساختار حکایت های آموزنده فارسی از منظر یک گونه ادبی نو، می توان به شیوه های تازه ای برای انتقال و معرفی فرهنگ اصیل و ارزشمند ایرانی اسلامی به جوامع دیگر دست یافت. بهارستان جامی، صرف نظر از فاصله زمانی و تفاوت زبانی و به دور از تعصب فرهنگی، با مقایسه ای ساختارگرایانه، جزو آثاری است که از دیدگاه مینی مالیسم، قابل بررسی و توجه است. این مقاله با بررسی مولفه ها و اصول داستان های مینی مالیستی (داستانک ها)، به دنبال یافتن ردپایی از این سبک ادبی، در حکایت های فارسی بهارستان است. نگارندگان در این مقاله با بررسی مولفه های داستانک و مقایسه و تطبیق آن با برخی حکایت های فارسی بهارستان، این اثر را واجد بسیاری از ویژگی های مینی مالیستی دانسته اند.
    کلیدواژگان: مینی مالیسم، کمینه گرایی، داستانک، حکایت، بهارستان، عبدالر حمان جامی، سبک
  • سید حسین سیدی، آزاده قادری صفحات 17-32
    شعر امروز می کوشد بی آنکه محدودیت غلبه وزن و قافیه را متحمل شود، امتیازاتی بیش از آنچه این دو عنصر به شعر گذشته می بخشند، برای خویش کسب کند؛ بر همین اساس از سازکارهای مختلفی سود می جوید که عمده ترینش استفاده از ظرفیت های آوایی و معنایی کلام در مسیر تکرار است؛ این پدیده زبانی با کارکرد خاص خود تاثیر بسزایی در غنای اثر هنری و کمک به خلق زیبایی دارد. این جستار با تکیه بر روش توصیفی تحلیلی، جدا از جنبه لغوی تکرار، ابعاد فنی و معنایی و اهمیت آن را در چند قصیده از نازک الملائکه و نیما یوشیج مطمح نظر قرار داده و به بررسی و شناسایی محورهای تکرار و انواع این شاخصه سبک ساز در زبان شعری شان پرداخته است. هر دو شاعر، این پدیده زبانی را به مثابه یک ابزار زیبایی شناسی، در راستای دو اصل تناسب و هماهنگی و انسجام به کار بسته اند که موجب تحرک متن به سوی موسیقی و نهایتا انتقال معنی شده است؛ بنابراین، با موسیقی درونی شعرشان همگراست و اثرگذاری معنا را افزایش می دهد؛ همچنان کارکرد اسلوب تکرار در دو محور معنایی و موسیقیایی نمود یافته و در سطوح (واج کلمه عبارت)، در شعر هر دو یافت می شود.
    کلیدواژگان: شعر، نازک الملائکه، نیما یوشیج، تکرار، معنا، موسیقی، زیبایی شناسی
  • شیرزاد طایفی، محمد شیخ الاسلامی صفحات 33-50
    در نقد نشانه معناشناختی، وارونه نشانه شناسی ساخت گرا، نشانه ها فرصت نشانه پذیری می یابند و از نشانه های معمول، به نشانه های نو تبدیل می شوند. گرمس با ایجاد نظام های گفتمانی منسجم، زمینه ای فراهم ساخت که با کاربست آن، روایات را تحلیل کنیم و دریابیم که در وضعیت اولیه حکایت، معنا نقصانی دارد که وجود نظام های گفتمانی سبب می شود معنای ناقص، سیر تکاملی داشته باشد و در وضعیت ثانویه، به معنایی استعلایی در پایان داستان تبدیل شود. داستان شیخ صنعان، در آغاز با نقصان وضعیت مواجه است و شیخ به سبب خوابی که می بیند، کنشی می آفریند و در ادامه، برخی از نظام های گفتمانی، قابلیت بروز می یابند. در این مقاله، با بهره گیری از تحلیل و نقد محتوا کوشیده شده بیان شود که عطار بر آن است با استفاده از برنامه ای ازپیش تعیین شده، وضعیت نامساعد اولیه را به وضعیتی مساعد در پایان حکایت تبدیل سازد. در بررسی نظام های گفتمانی، نخستین نظام گفتمانی (هوشمند)، گفتمان غالب است؛ بدین معنا که راوی با بهره گیری از کنش های نظام مند، سیر تکاملی معنا را در پیش می گیرد. پس از گفتمان هوشمند، دو گونه تنشی عاطفی و مشیت الهی در خلال داستان ایجاد می شوند که به ترتیب در رتبه های دوم و سوم جای می گیرند.
    کلیدواژگان: منطق الطیر، شیخ صنعان، نظام گفتمانی، نشانه، معناشناختی، معنای ناقص، معنای استعلایی، گرمس
  • نعمت الله ایران زاده، نفیسه لیاقی مطلق صفحات 51-70
    مطرح شدن اصل عدم قطعیت هایزنبرگ در فیزیک، جهان بینی انسان را به هستی و حتی خود انسان تغییر داد. به تبع آن، «واقعیت» بازتعریف شد و «زبان» به عنوان واسطه و برسازنده واقعیت، به جایگاه ویژه ای دست یافت. بازتاب این اندیشه در ادبیات، موجد نوع (ژانر) جدیدی در ادبیات داستانی است که خودآگاهانه توجه مخاطب را به وضع ساختگی اش جلب می کند تا از این راه پرسش هایی را درباره رابطه داستان و واقعیت مطرح سازد. این داستان ها «فراداستان» نام دارند و علاوه بر تاثیر ماهوی ای که از اصل عدم قطعیت گرفته اند، در بهره گیری از تکنیک های داستانی نیز بازتابگر این اصل اند. اتصال کوتاه، تناقض، جایگشت، زیاده روی، عدم تناهی، ساختار تودرتو، تعدد راوی، راوی غیرقابل اعتماد، پیوند دوگانه، غیاب، فرجام چندگانه و نامعین، تکنیک های داستانی ای هستند که از اصل عدم قطعیت تاثیر گرفته اند. شب ممکن رمانی فراداستانی از محمدحسن شهسواری است که به خوبی توانسته از تمهیدات پسامدرنیستی برای ایجاد عدم قطعیت در داستان بهره جوید. در این نوشتار، جلوه های عدم قطعیت در رمان شب ممکن بررسی شده و از این رهگذر، شیوه های متفاوت ایجاد عدم قطعیت در فراداستان معرفی شده است.
    کلیدواژگان: فراداستان، عدم قطعیت، پسامدرنیسم، زبان، واقعیت، شب ممکن، شهسواری
  • الهام سیدان صفحات 71-88
    در فرایند درک تجربه عرفانی، ارتباط متقابل و پایداری بین ادراک کننده تجربه از یک سو و مکان و فضای رخدادها از سوی دیگر برقرار است. همان گونه که وجود فاعل تجربه، پویایی و حرکت به مکان می بخشد، قرار گرفتن در فضای تجربه نیز به دگرگونی درونی عارف می انجامد. توصیف مکان و فضای این رخدادها در کلام عارفان، همیشه یک سان نیست. ساده ترین راه تعامل با مکان در توصیف تجربه عرفانی، کاربرد آن در اشاره به موضعی هندسی است. تمام رخدادهای شهودی، در یک مکان خاص برای عارف اتفاق می افتد، اما این تجربیات، نه در عالم ماده، بلکه در فرامکانی رخ می دهد که پیوند عارف را با دنیای مادی می کاهد. حضور فاعل در فضای تجربه، به عبور از مکان مادی و حضور در فضاهای جدید یا خلق آن می انجامد. براساس تجربه عرفانی، توصیف های متفاوتی از فضای این رخدادها ارائه می شود. به طورکلی مهم ترین مکان ها و فضاهای حصول تجربیات عرفانی را می توان به پنج دسته تقسیم کرد: 1. مکان مادی وقوع تجربه؛ 2. مکان شنیداری؛ 3. مکان رمزی؛ 4. لامکان؛ 5. مکان زمانی. پژوهش حاضر، ضمن بررسی و تحلیل این فضاها، طرحی در باب مولفه «مکان» در پدیدارهای عرفانی به دست می دهد.
    کلیدواژگان: تجربه عرفانی، فضا، فضای هندسی، لامکان، مکان، مکان رمزی، مکان شنیداری
  • علی خضری، رسول بلاوی، معصومه فتحی مقدم صفحات 89-106
    زبان و ادبیات فارسی و عربی از دیرباز ارتباط تنگاتنگی با یکدیگر داشته و از همدیگر تاثیر و تاثر فراوانی پذیرفته اند. از جمله این تاثیر و تاثرات، می توان مبحث «کنایه» را نام برد که یکی از بحث های اساسی علم بیان و حساس ترین مسائل زبان است و در دو زبان فارسی و عربی، تعریف های مشابهی از آن دیده می شود. کنایه در هر دو زبان، به بخش هایی همچون «کنایه از صفت» و «کنایه از موصوف» و «کنایه از فعل یا مصدر» و «کنایه از نسبت» تقسیم می شود. در این مقاله، بر مبنای روش توصیفی تحلیلی، ساختار کنایه در دو زبان فارسی و عربی بررسی تطبیقی شده، و نقاط مشترک و متفاوت آن برجسته شده، و دیدگاه های مختلف صاحب نظران دو زبان درباره این مبحث، بیان شده است. یافته ها نشان می دهد که کنایه در دو ادب فارسی و عربی به یک معناست و تفاوت های آن بسیار کم و گاه جزئی به نظر می رسد که در مختصرترین شکل، می توان آن را براساس تفاوت در معنایی دانست که بدان اشاره می کند. با این حال باید توجه داشت که در زبان عربی، نبود قرینه، کنایه را از مجاز متمایز می سازد، ولی در زبان فارسی این مبحث دقیقا در برابر استعاره مرکب قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: علوم بلاغی، بیان، کنایه، زبان فارسی، زبان عربی
  • علیرضا محمدی کله سر، فاطمه حمزه شلمزاری صفحات 107-124
    یکی از ویژگی های مهم شعر شفیعی کدکنی، پیوند عمیق آن با ادبیات و گذشته تاریخی و فرهنگی ایران است. نمود این ویژگی را بیش از همه، در دو حوزه اسطوره و عرفان می توان دید. بنابر اظهارات منتقدان، این دو در کنار مضامین اجتماعی، مهم ترین دلالت های معنایی شعر شفیعی را تشکیل می دهند. هدف مقاله حاضر، بررسی نظام تصاویر شعر شفیعی کدکنی و تبیین ارتباط آن با سه حوزه معنایی یادشده است. ازاین رو با معرفی تصویر رویش، که تصویر مرکزی در شعر اوست، شبکه تصویری شعر وی ترسیم شده است. این شبکه تصویری، حاصل گرد آمدن نظام مند تصاویری چون رستنی ها و باران و بهار و صبح و سرودن است. مهم ترین کارکرد تصویر مرکزی رویش، ایجاد تقابل معنایی میان دو دسته از مفاهیم است که امکان دلالت گری شعر شفیعی را در سه حوزه یادشده ممکن می سازد. بنابراین، خوشه تصویری رویش را در شعر شفیعی باید نقطه برخورد اصلی ترین معانی برآمده از شعر وی محسوب کرد که با چینش مفاهیم و تصاویر در نظامی تقابلی، موجب بازتعریف بسیاری از نمادهای سابقه دار در شعر معاصر فارسی می شود.
    کلیدواژگان: تصویر مرکزی، رویش، تقابل دوگانه، عرفان، اسطوره، مضامین اجتماعی
  • معصومه امیرخانلو صفحات 125-140
    در این مقاله با بررسی انواع جملات در غزل حافظ و مقایسه نمونه هایی از غزل ها با شعر شاعرانی چون کمال خجندی، ناصر بخارایی، خواجوی کرمانی، پیوند میان موسیقی شعر و آرایش انواع جمله ها در غزلیات حافظ تبیین خواهد شد. در کنار موسیقی حاصل از اصوات و حروف و واژگان، جملات نیز آهنگ ویژه خود را دارند. می توان گفت از جمله قابلیت های نحوی که موجب برجستگی زبان شعر حافظ از دیگر شاعران می شود، استفاده از تنوع جملات در ساختار کلی غزل است. در این میدان، نه تنها متنوع آوردن جمله ها، بلکه چگونگی چینش جملات نیز باعث خلق موسیقی شعر می شود. از نتایج این تحقیق از رهگذر مقایسه میان شعر حافظ و دیگران، پی بردن به این نکته است که حافط به ندرت از سه جمله خبری متوالی که ضرب آهنگ یک نواختی دارند، استفاده می کند. وی در این گونه موارد، با آوردن وجه امری، از بار یک نواختی جمله خبری می کاهد. در پژوهش حاضر، غزل هایی بررسی شده اند که به لحاظ وزن و قافیه و ردیف، نمونه هایی در شعر شاعران معاصر حافظ وجود داشته است.
    کلیدواژگان: غزل حافظ، موسیقی شعر، ساختارهای نحوی، انواع جملات، مقایسه تطبیقی
  • نرگس اسکویی صفحات 141-157
    میخائیل باختین، رمان را نزدیک ترین واقعه هنری به کارناوال های مردمی جاری در سطح خیابان ها و مکان های عمومی می دانست، بدین دلیل که رمان، بیشترین قابلیت انعکاس مساوی صداهای مختلف انسانی و اجتماعی را در خود دارد و از سلطه تک صدایی گفتمان مسلط بر جامعه می کاهد تا آنجاکه به واژگونی در نیروهای قاهر فرهنگی، مذهبی، اخلاقی و به سطح آمدن فرهنگ فرودستی و عامیانه می انجامد تا مروج مردم سالاری باشد. رمان نگران نباش نوشته مهسا محب علی، رمانی است که با دستمایه قرار دادن واقعه زمین لرزه در ابرشهر تهران، تخیل واژگونی در ابعاد گوناگون و فرادستی جامعه را به طیف های پایین تر و عام تر طبقات اجتماعی، به خصوص نسل جوان، و بروز گفتمان چندصدایی بسط می دهد. در این رمان، تقریبا تمام نشانه های کارناوال گرایی را می توان جست: گفتمان چندصدایی، زبان عامیانه، نسبیت، رئالیسم گروتسک، واژگونی، دیوانگی، خنده مرگ و...؛ در مقاله حاضر، پس از مروری کوتاه بر ویژگی های کارناوالیته باختین، رمان نگران نباش براساس این نظرگاه و ویژگی های آن، تجزیه و تحلیل شده است.
    کلیدواژگان: نگران نباش، میخائیل باختین، کارناوال گرایی، گفتمان چندصدایی، رئالیسم گروتسک
  • مجید جلاله وندآلکامی صفحات 159-177
    پدر، مرجع و مولف و حافظ و ناظر قانون، و به عبارتی، نماینده نظم اجتماعی است. نام پدر، گره گاهی است که به فرایند هویت یابی سوژه در زنجیره بی پایان نظم نمادین، پایان می دهد. کارکرد استعاره پدری، قرار دادن قانون پدر به جای میل مادر است. هرگونه اختلال در فرایند همذات پنداری با نام پدر، موجب بدگمانی و سوء ظن شدید به نظم اجتماعی می شود. لاکان توهمات و هذیان های بدگمانی و ترس و اضطراب پارانوئید را در نبود نام پدر می داند. انسجام نداشتن نام و قانون پدر، سبب می شود که سوژه، امنیت خاطر خود را درباره نظم نمادین از دست دهد و جهان را متزلزل و ناامن بپندارد. این مقاله، می کوشد با کمک دستاورد های نوفرویدی ژاک لاکان، با بررسی شخصیت های بوف کور (ابژه های مادرانه و استعاره ها و دال های پدرانه)، فرایند شکست هویت یابی شخصیت راوی را در نظم نمادین تحلیل کند. در بوف کور، پدر نقش کمرنگی در شکل گیری شخصیت راوی ایفا می کند. دال پدر در نظم نمادین غایب است. نام پدر انسجام بخش نیست. ازاین رو راوی بوف کور، نام پدر را به تعلیق درمی آورد و به دامن ابژه های مادرانه می غلتد. تعلیق نام پدر و تعویق هویت یابی در زنجیره دال های نظم نمادین، موجب ظهور مولفه های پارانوئیدی در راوی بوف کور می شود.
    کلیدواژگان: لاکان، امر نمادین، امر واقع، راوی، بوف کور
  • سارا پورشعبان، اسماعیل صادقی صفحات 179-197
    کشف میزان بهره گیری شاعران بزرگی چون حافظ از تخیل و مهارت های زبانی در انتقال مفاهیم شعری، یکی از راه های دستیابی به ماهیت ادبیات و موثر سخن گفتن است. در مقاله حاضر، لایه های سبکی (واژگانی، نحوی، بلاغی) یکی از غزلیات مدحی حافظ، تحلیل شده و از دو بخش «روساختی» و «ژرف ساختی» تشکیل یافته است. بخش نخست در حوزه ساختار و فرم، شامل تحلیل لایه واژگانی و نحوی، و بخش دوم مربوط به حوزه مضمون و تخیل، دربردارنده تحلیل لایه بلاغی و تصاویر دراماتیکی شعر حافظ است. در بخش دوم، از دیگر غزل های حافظ نیز نمونه هایی آورده شده است. این مقاله همچنین می کوشد تا با نگرشی تازه، پیوستگی ذهن و زبان حافظ را به مضمون های ازلی به اثبات برساند؛ مضامینی که به مبدا پیدایش انسان و حیات او پیش از هبوط به این کره خاکی می پردازند. منطقی که همزمان، واژگان و ترکیبات زبانی و تصاویر شعری او را تحت تاثیر و تصرف خویش قرار می دهد و سازنده منظومه فکری حافظ است؛ منظومه ای که هنوز پس از گذشت چندین قرن، پژوهشگران را به حل معمای لفظ و معنا در شعر حافظ فرامی خواند.
    کلیدواژگان: حافظ، لایه های سبکی، روساخت، ژرف ساخت، اسطوره، تخیل، تصاویر دراماتیکی
  • نجمه نظری، راهله کمالی صفحات 199-212
    امروزه در حوزه مطالعات میان رشته ای، به ارتباط میان «روان شناسی» و «ادبیات» توجه بسیار می شود. آثار ادبی از سویی حاصل حالات روحی انسان است و از سوی دیگر، روح و روان انسان را می پرورد؛ ازاین رو بستر مناسبی برای بررسی و تحلیل مفاهیم روان شناختی به شمار می آید. شعر عاشقانه، بخش گسترده ای از ادبیات فارسی را در بر می گیرد. در طول تاریخ ادب فارسی، سعدی از معدود شاعرانی است که عشق را به معنی زمینی و آسمانی آن به اوج رسانده است. عشق از مباحث عمده در روان شناسی تجربی نیز به شمار می آید و روان شناسان نامداری چون اریک فروم و استرنبرگ و رنه آلندی به تفصیل درباره عشق و زمینه ها و کارکردهای آن سخن گفته اند. میان دیدگاه سعدی و روان شناسی تجربی به عشق، مشترکاتی دیده می شود که از آن جمله می توان به نقش موثر عشق در تکامل و تعالی انسان و نیز تسلیم در برابر خواست و اراده معشوق و لزوم ایثار و بخشش در عشق اشاره کرد. مشترکاتی که بین دیدگاه سعدی و روان شناسی تجربی دیده می شود، از سویی بیانگر واقع نگری و صداقت سعدی در عشق ورزیدن و اظهار آن است و از سوی دیگر بر پایداری و ثابت بودن بسیاری از معیارهای عشقی سالم و طبیعی تاکید دارد.
    کلیدواژگان: سعدی، غزل، عشق، روان شناسی تجربی
|
  • Ali Mohammad Moazzeni, Nasrin Zargarzade Dezfuly Pages 1-15
    Minimalism is a literary style or origin in literature which is based on an extreme stress, excessive briefness and a work content simplicity. If, by definition, briefness and simplicity are considered as the most important features of minimalism, in Persian prose classic works; we face with a variety and frequency of minimalism examples, which have been considered by a group of Persian language poets and writers of since the beginning of the formation of Farsi Dari language.
    Baharestsn by Abd-ol-rahman Jami is a work that is considered from a minimalist point of view. This paper by reviewing components and principles of minimalist stories seeks to find a trace of this literary style in Persian stories of Baharestan dissertation by Jami. The author of this paper considered this work qualified for minimalist features by reviewing short short story components and adapting it to some Persian stories of Baharestan.
    Keywords: Minimalism, mini, short short story, story, Baharestan, Abd-ol-rahman Jami, style
  • Aesthetice and and Semantics studing of repetition style in the of poems of NAZEKOLMALAEKE and NIMA USHIJ(Case Study Multi-Ode) / Aesthetice and and Semantics studing of repetition style in the of poems of NAZEKOLMALAEKE and NIMA USHIJ(Case Study Multi-Ode)
    Seyed Hoein Saberi, Azade Gaderi Pages 17-32
    Without accepting the limits of rhyme and rhythm, today's poetry tries to gain more scores than what these two elements gave poetry before. Accordingly, it benefits a variety of mechanisms, most notably the use of the phonetic and semantic capacities of the word on the path of repetition. This linguistic phenomenon has a great influence, with its special function, on the richness of an artwork and contributes to beauty creation. Based on analytic - descriptive method, the important technical and semantic aspects of repetition have been studied in present essay, regardless to its lexical aspect, in some odes by Nazik al-Malaika and Nimā Yushij and explores the identification of repetition axes and the stylistic properties of their poetic language. Both poets have used this linguistic phenomenon as a means of aesthetics in line with two principles of proportionality and coherence that makes text to move towards music, and ultimately the transference of meaning. Therefore, it converges with the inner music of their poetry and increases the effectiveness of meaning. The function of repetition style is expressed in two semantic and musical axes, and they are found in both poems at three levels of phoneme, word and phrase.
    Keywords: Poetry, Nazik al-Malaika, Nimā Yushij, Repetition, meaning, Music, Aesthetics
  • Shirzad Tayefi, Mohammad Sheikholeslami Pages 33-50
    Semiology-semantics criticism is an instrument for the perception of meaning.In semiology-semantics, contrary to structural semiology, signs have the opportunity to take on new signs.By creating coherent discourse systems, Gremies paved the way for interpreting the narrations, realizing that there is a drawback in the meaning in the initial narration, which needs to develop into a transcendental sense in a secondary stage at the end of the story.The story of Sheikh San’an is one of the narratives that suffers from the drawback of a chaotic state related to Sheikh San’an at the beginning of the story in which, in view of his dream, he takes an inevitable action which leads to the representation of some discourse systems.In the present research, using content analysis, we made an attempt to clarify that Attar Neishaburi has the intension to alter the undesirable initial state into a favourable one at the end of the narration by a pre-set plan.In analysing discourse systems, the first intelligent discourse system is prevailing. This means that the narrator, using systematic speech acts, depicts the evolution of meaning following an intelligent discourse.Two types of tension-emotional and providence- are created through the story, which assume the second and third status, respectively.
    Keywords: Mantiq ut-Tair Attar, Sheikh Sanan, discourse systems, semiology-semantics, incomplete meaning, transcendental meaning, literary criticism
  • Nematollah Iranzadeh, Nafiseh Liaqi Motlaq Pages 51-70
    Introduction of Heisenberg's uncertainty principle in Physics changed the human worldview about existence and about himself. “Reality” was consequently redefined and “language” achieved a particular place as a mediator and constructor of reality. The reflection of this thought in literature creates a new genre in fictional literature that consciously attracts the attention of audience to its fictitious situation in order to bring questions up about the relation between story and reality. These stories are called “metafiction” that reflect the use of fictional techniques besides being influenced by the principle of uncertainty. Shortcuts, contradictions, permutations, excessiveness, being infinite, nesting structure, multiplicity of narrators, unreliable narrators, double bonding, absenteeism, multiple and indeterminate endings are all fictional techniques have affected by the principle of uncertainty. “Night of Possible” (Shab-e-momken) is a metafictional novel by Mohammad Hassan Shahsavari that has successfully benefited postmodernist arrangements to create uncertainty in the story. In present paper, the effects of uncertainty have been studied in the novel “Night of Possible” and the different ways of creating uncertainty in metafiction have been introduced.
    Keywords: Metafiction, Uncertainty, Postmodernism, Reality, Language, Night of Possible, Shahsavari
  • Elham Sayyedan Pages 71-88
    In the process of understanding the mystical experience, there is a mutual and sustainable interaction between the perception of experience, on one hand, and the place and space of events, on the other hand. As the existence of experience recipient makes the place dynamic, being in the atmosphere of the experience leads to the internal transformation of the mystic. The description of the place and the space of these incidents is not always the same in mystic's words. Describing the mystical experience, the easiest way to interact with "place" is its application in reference to a geometric position. All the intuitive events occur in a particular place for a mystic, although these experiences occur not in the material but a metaphysical world that weaken the link of mystic with material world. The presence of the subject in the atmosphere of experience leads to crossing the material space and existing in new spaces or new space creation. Based on the mystical experience, there are various descriptions about the space of these events. The most important places and spaces for the acquisition of mystical experiences can be divided into five categories, in general: 1) physical place of experiences, 2) auditory place, 3) mysterious place, 4) metaphysic and 5) time place. Reviewing and analyzing these spaces, the present study offers a plan of "place" component in mystical revelations.
    Keywords: Geometric Position, Mystical Experience, Place, Space, Mystical Place, Metaphysic, Auditory Place
  • Ali Khezri, Rasul Belavi, Masoome Fathi Mogaddam Pages 89-106
    The Persian and Arabic language and literature have been closely related and interchanged with each other for a long time. Allusion, among these interactions, is the most fundamental rhetorical subjects and the most sensitive issue of language which has similar definition both in Persian and Arabic languages. Allusion is, in both languages, divided in several parts such as: "allusion of adjective", "allusion of noun", "allusion of verb or infinitive", "allusion to relation". Highlighting the similarities and differences of the structure of allusion in both languages, they have comparatively analyzed, in present essay, through an analytic-descriptive method and different opinions of experts of both languages have been expressed. Findings show that allusion has same meaning both in Persian and Arabic literatures and their differences seem being very little that, in its lowest form, it can be pointed out on their semantic differences. However, it should be noted that the lack of symmetry, in Arabic language, makes allusion distinguished from other figures. But in Persian language, this subject is precisely used as mixed metaphor.
    Keywords: Rhetoric, Expression, Allusion, Persian language, Arabic language
  • Alireza Mohammadi, Fateme Hamze Pages 107-124
    One of the most important features of Mohammad Reza Shafiei Kadkani’s poetry is its profound link with historical and cultural background of Iran. This feature can be found, more than anything else, in two areas of myth and mysticism. These two, along with social themes, constitute the most outstanding semantic implications of Shafiei’s poetry, according to critics. The purpose of this article is to study the image system of Shafiei’s poetry and to explain its relationship with the three above-mentioned semantic areas. This image network is the result of a systematic gathering of images such as vegetation, rain, spring, morning and singing. The most important function of central image of growth is the creation of semantic confrontation between two categories of concepts, what makes the signification of Shafiei’s poetry in three mentioned areas possible. Therefore, the visual cluster of growth in Shafiei’s poetry should be considered as the point of conjunction of the main meanings derived from his poetry, which redefines many of the symbols in the contemporary Persian poetry by repositioning concepts and images in a contradictory system.
    Keywords: Central Image, Growing, Binary Confrontation, Mysticism, Myth, Social Theme
  • Masoome Amirkhanloo Pages 125-140
    Reviewing several types of sentences in Hafiz’s sonnets and comparing them with poems composed by other poets such as Salmān Sāvuji, Nāser Bukhārāʾi, Khājūi Kermāni, etc., the relation between the music of poetry and the arrangement of different sentences have been explained in his sonnet in present study. His sentences have their own special music along with the music of sounds, letters and words. It can be said that one of the syntactic capabilities that makes Hafiz's poetry more prominent among the works of other poets is his ability to use the variety of sentences in the general structure of the sonnet. In this sense, not only the use of various sentences, but the way sentences are arranged makes the poetry musical. Comparing Hafiz's poetry with those of the others makes it possible to understand that Hafiz has rarely used three consecutive declarative sentences with a monotonous rhythm. He uses, in such cases, imperative mode to reduce the uniformity of declarative sentences. Those Hafiz's sonnets have been examined, in the present research, of which there are similar instances in the works of his contemporary poets in terms of rhythm, rhyme and order.
    Keywords: Hafiz, sonnet, the Music of Poetry, Syntactic Structures, Types of Sentences, Comparative
  • Nargaes Oskooei Pages 141-157
    Mikhail Bakhtin considered novel as the closest artistic event to popular carnivals in the streets and public places, because it has the potential to reflect the different human and social sounds equally and to reduce monotony in society to the extent that leads to reversal of the dominant cultural, religious and ethical powers and makes the inferior and popular culture to upheave to promote democracy. “Don’t worry”, a novel by Mahsa Mohebali, is a work that expands, imposing an earthquake in the metropolis of Tehran, the imagination of a reversal in various dimensions of society to a lower and more general range of social classes, especially the younger generation, and the emergence of a polyphonic discourse. Almost all components of carnivalesque can be found in this novel: polyphony, slang, relativity, grotesque realism, reversal, frenzy, laugher of death, etc. After a short review on the elements of Mikhail Bakhtin’s carnivalesque, in present paper, the novel “Don’t Worry” has been analyzed on the basis of this theory and its components.
    Keywords: Dont Worry, Mikhail Bakhtin, Carnivalesque, Polyphony, Grotesque Realism
  • Magid Jalale Vand Pages 159-177
    The father is the reference, the author, the watcher and supervisor of law, and, in other words, the representative of the social order. His name is a factor that terminates the process of subject identifying through an endless chain of symbolic order. The function of paternal metaphor is putting the father's law instead of mother's desire. Any disturbance in the process of identification with the name of father results in suspicion and intense distrust to social order. Jacque Lacan believes that delusions, suspicious deliriums, and paranoid fear and anxiety arise in the absence of a father's name. Lack of coherence between the name and the law of father makes the subject lose his confidence in the symbolic order and imagine the world unstable and insecure. Using Lacan’s Neo-Freudian achievements and reviewing the characters of The Blind Owl of Sadegh Hedayat (maternal objects and metaphors, and paternal connotations), it has been tried, in present paper, to analyze the process of identification failure of narrator’s character in symbolic order. Father plays a diminutive role, in The Blind Owl novel, to form the narrator's personality. His connotation is absent in symbolic order. His name is not coherent. Therefore, the narrator suspends the name of father and slips into maternal objects. Suspension of father’ name and identification postponement in the chain of symbolic order connotations leads to appearance of paranoid components in the narrator of The Blind Owl.
    Keywords: Jacque Lacan, Symbolic Affair, Real Affair, Narrator, The Blind Owl
  • Sara Poorshaban, Esmaei Sadeghi Pages 179-197
    Discovering how much the great poets, like Hafiz, have used imagination and lingual skills to convey poetic concepts is one of the ways by which one can achieve the nature of literature and to speak effectively. Consisting of two parts of superstructure and infrastructure, the present essay is to analyze the stylistic (lexical, syntactic, and rhetorical) layers of one of Hafez's sonnets. The first part, in the field of structure and form, contains the analysis of lexical and syntactic layer and the second part, relating to the theme and imagination, contains the analysis of rhetorical layer and dramatic images of Hafez's poetry. In the second part, some examples are mentioned from other sonnets of Hafez. Adopting a new attitude, it has been tried in present essay to prove the continuity of Hafez's mind and language to eternal themes (the themes deal with the origin of man and his life before his Descent on Earth); a logic that affects his vocabulary, lingual combinations and poetic imagination simultaneously and forms his thinking system. A system still calls researchers to decrypt the mystery of word and meaning in his poetry after several centuries.
    Keywords: Hafez, stylistic layers: (superstructure, infrastructure), Myth, Dramatic images
  • Najme Nazari, Raheleh Kamali Pages 199-212
    Today much more attention is paid to the relation of "psychology" and "literature" in the field of interdisciplinary studies. Literary works, on one hand, are the result of man's mental states; and they foster man’s spirit, on the other hand; so, it seems being a suitable platform for the study and analysis of psychological concepts. Romance poetry covers a wide section of Persian literature. Saadi is one of the few poets who have upgraded love to its highest heavenly and terrestrial meaning throughout the history of Persian literature. Love is also a major topic in empirical psychology, and some well-known psychologists such as Erich Fromm and Robert Sternberg and Renee Allende have spoken in detail about it and its context and functions. The effective role of love in human evolution and excellence, and submission to the will of the beloved, as well as the need for sacrifice and forgiveness are the main commonalities exist between Saadi’s points of view and empirical psychology on love. These commonalities reflect Saadi's truthfulness and honesty in loving and expressing it, from one hand, and emphasize the sustainability of many healthy and natural love criteria, on the other hand.
    Keywords: Saadi, sonnet, love, empirical psychology