فهرست مطالب

دانش حسابداری مالی - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1396)

فصلنامه دانش حسابداری مالی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 13، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمدرضا مهرگان، افسانه دلشاد صفحات 1-26
    در شرکت های با فرصت های رشد پایین، مدیران منطقی به جایگزینی دارایی ها می پردازند، درحالی که مدیران با اطمینان بیش از حد، با برآورد بیش از حد جریان های نقدی پروژه هایی که در واقع خالص ارزش فعلی منفی دارند،اقدام به پذیرش آن ها می نمایند.این تفاوت دیدگاه می تواند تبعات متفاوتی بر سرمایه گذاری بیش از حد و بالطبع بازده شرکت ها خواهد داشت. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تغییر نگرش مدیریت از اطمینان بیش از حد به مدیریت منطقی بر بازده سهام است. با استفاده از روش حذفی سیستماتیک تعداد 138شرکت در طی سال های 1385الی1394 از بین شرکت های پذیرفته شده بورس تهران انتخاب گردید. همچنین، برای اندازه گیری بازده غیرعادی از مدل فاما و فرنچ و برای اندازه گیری بیش اطمینانی از روش های مبنی بر میزان سرمایه گذاری انجام شده، استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها نشان می دهد که تغییر نگرش از اطمینان بیش از حد به مدیریت منطقی، افزایش بازده عادی و بازده غیرعادی را در پی داشته است. همچنین در شرکت های با فرصت های رشد بالا، با تغییرنگرش مدیریت، برخلاف انتظار، بازده عادی و نیز بازده غیرعادی افزایش یافته است. همچنین با تغییر نگرش مدیریت،در شرکت های با فرصت های رشد پایین، بر میزان بازده عادی سهام به شکل معناداری افزوده شده است،در حالی که در مورد بازده غیرعادی این رابطه معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: بیش اطمینانی مدیریت، مدیریت منطقی، بازده عادی، بازده غیرعادی سهام و فرصت های رشد
  • مهدی عربی، مهدی تقوی، رمضانعلی رویایی، بهمن بنی مهد صفحات 27-52
    طبق نظریه اقتصاد سیاسی، کنش های اقتصادی و سیاسی می تواند رفتار مدیران، حسابرسان و سرمایه گذاران را نسبت به گزارشگری مالی تحت تاثیر قرار دهند. یکی از مصادیق کنش های سیاسی و اقتصادی کلان در سال های اخیر، اعمال تحریم های اقتصادی علیه ایران است. هدف این مقاله، تعیین اثر تشدید تحریم های اقتصادی بر مربوط بودن اطلاعات صورت های مالی می باشد. داده های پژوهش با استفاده از نمونه ای شامل 165 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، طی دوره 1380 تا 1393 به روش داده های ترکیبی و مدل رگرسیون چند متغیره مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج نشان داد مربوط بودن سود خالص و ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام طی دوره تشدید تحریم های اقتصادی کاهش یافته است. همچنین، مربوط بودن اطلاعات صورت های مالی در شرکت های درمانده مالی بیش از سایر شرکت ها تحت تاثیر تحریم های اقتصادی قرار داشته اند.
    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، شرکت های درمانده مالی، مربوط بودن اطلاعات حسابداری، نظریه اقتصاد سیاسی
  • ناصر ایزدی نیا، بهاره اعظمی صفحات 53-76
    عوامل گوناگونی بر عملکرد بانکها تاثیر گذار است که در این پژوهش سعی بر آن است به بررسی رابطه بین حاکمیت شرکتی و شرکتهای وابسته و فرعی و پنج حوزه مدیریتی و مالی با عملکرد بانکها پرداخته شود. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش از نوع توصیفی- تحلیلی است، داده های این پژوهش 6 ساله از سال 1387 -1392 است و جامعه آماری شامل12 بانک و 72 شرکت وابسته و فرعی بانکها است، اطلاعات و داده ها از سامانه بورس اوراق بهادار تهران جمع آوری گردیده است. همچنین آزمون فرضیه های پژوهش به کمک الگوی رگرسیون چند متغیره انجام گرفت. نتایج حاصل از برآورد مدل پژوهش گویای آن است که بین حاکمیت شرکتی و عملکرد بانکها آنها رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و بین شرکتهای وابسته و فرعی و عملکرد بانکها رابطه مثبت و معنادار بستگی به متغیرهای عملکرد دارد یعنی اگر عملکرد بانکها با نسبتهای مالی سنجیده شود رابطه مثبت و معنادار و اگر عملکرد بانکها با اقلام ترازنامه سنجیده شود رابطه معناداری وجود ندارد و در مورد پنج حوزه مدیریتی و مالی هم اگر عملکرد با نسبتهای مالی سنجیده شود به جز مدیریت بهره وری و نسبت نقدینگی سایر متغیرها با عملکرد رابطه معنادار دارند و اگر عملکرد با اقلام ترازنامه سنجیده شود پنج حوزه مدیریتی و مالی با عملکرد رابطه معنادار دارند پس با تفاوت متغیرهای عملکرد نتایج رابطه ای بین عملکرد و متغیرهای پنج حوزه مدیریتی و مالی به جز متغیر تولید ناخالص داخلی تغییر کرده است.
    کلیدواژگان: عملکرد بانکها، حاکمیت شرکتی، کفایت سرمایه، کیفیت دارایی، عملکرد شرکتهای وابسته و فرعی
  • مهدی مشکی میاوقی، فاطمه وثوقی صفحات 77-93
    هدف اصلی مقاله حاضر، بررسی نقش عامل رشد در حساسیت بازدهی سهام به اقلام تعهدی اختیاری در شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. با فرض وجود فرصت رشد بالا و عدم تقارن اطلاعاتی، این انتظار وجود دارد که مدیران دارای انگیزه بالا برای استفاده از اقلام تعهدی اختیاری و به ویژه اقلام تعهدی اختیاری مثبت، در جهت پیام رسانی اطلاعات محرمانه داخلی به سرمایه گذاران خارجی باشند. نمونه آماری پژوهش شامل 149 شرکت است که در طی دوره زمانی 1389 لغایت 1393 از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده و آزمون فرضیه ها نیز با استفاده از داده های پانلی و به کمک روش حداقل مربعات تعمیم یافته، انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که اقلام تعهدی اختیاری برای شرکتهای رشدی در مقایسه با سایر شرکتها، نقش مهمی نداشته و اصولا تاثیر گذار نمی باشد. با این وجود نتایج گواه بر این مطلب است که حساسیت بازدهی به اقلام تعهدی اختیاری مثبت در شرکت های با رشد بالا در مقایسه با شرکت هایی که از درجه رشد پایین تری برخوردار هستند، بیشتر است. بر این اساس می توان ادعا نمود که اقلام تعهدی اختیاری مثبت، برای انتقال اطلاعات محرمانه به سرمایه گذاران، به ویژه در شرکتهای رشدی سودمند می باشد.
    کلیدواژگان: اقلام تعهدی اختیاری، حساسیت بازدهی، شرکتهای رشدی
  • یحیی کامیابی، وحید اسکو، احسان بوژمهرانی صفحات 95-114
    معاملات با اشخاص وابسته در قلمرو اطلاعاتی است که استفاده کنندگان از صورت های مالی مایل به دانستن آن می باشند بنابراین برای درک بهتر و اتخاذ تصمیمات منطقی توسط استفاده کنندگان، افشای اطلاعات مربوط به این نوع معاملات بر صورت های مالی ضروری است. هدف از این پژوهش، بررسی اثر اخبار خوب و بد بر رابطه ی بین معاملات با اشخاص و واکنش بازار سرمایه می باشد. مطابق با پژوهش ویداری و همکاران (2016)، بازده غیرعادی سهام به عنوان معیاری برای واکنش بازار سرمایه در نظر گرفته شده است. در این راستا نمونه ای متشکل از 92 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1388 الی 1393 انتخاب و موردبررسی قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین معاملات با اشخاص وابسته و واکنش بازار سرمایه رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. این بدان معنا است که هرچه میزان معاملات با اشخاص وابسته بیشتر باشد واکنش بازار سرمایه نسبت به افشای این معاملات بیشتر خواهد بود. اما اخبار خوب و بد بر رابطه ی واکنش بازار سرمایه نسبت به افشای معاملات با اشخاص وابسته تاثیری ندارد.
    کلیدواژگان: معاملات با اشخاص وابسته، واکنش بازار، اخبار خوب و بد
  • علی کیا، مهدی صفری گرایلی صفحات 115-137
    با افزایش قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری به دلیل احتمال بیشتر کشف مدیریت سود تعهدی توسط حسابرسان و نهادهای قانونی، مدیران در بکارگیری این روش مدیریت سود با ریسک زیادی مواجه می گردند. بنابراین انتظار می رود که استفاده از این روش را کاهش داده و در مقابل، روش های مدیریت واقعی سود را جایگزین دستکاری اقلام تعهدی کنند. بر پایه این استدلال، پژوهش حاضر به بررسی تاثیر قابلیت مقایسه صورت های مالی بر مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و مدیریت سود واقعی شرکت ها می پردازد. فرضیه های تحقیق نیز با استفاده از نمونه ای متشکل از 85 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1394 و با بهره گیری از الگوی رگرسیون چند متغیره مبتنی بر تکنیک داده های تابلویی مورد آزمون قرارگرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که قابلیت مقایسه اطلاعات حسابداری، موجب کاهش مدیریت سود مبتنی بر اقلام تعهدی و در مقابل، افزایش مدیریت واقعی سود می شود. به بیان دیگر، با افزایش قابلیت مقایسه صورت های مالی مدیران روش های مدیریت واقعی سود را جایگزین دستکاری اقلام تعهدی می کنند.
    کلیدواژگان: قابلیت مقایسه صورت های مالی، مدیریت سود تعهدی، مدیریت سود واقعی
  • محمود صمدی لرگانی صفحات 139-162
    هدف از انجام پژوهش حاضر، مطالعه رابطه مستقیم و غیر مستقیم امتیاز حاکمیت شرکتی با عملکرد حسابداری است. در پژوهش های پیشین، نقش مداخله گر کیفیت اطلاعات در تبیین رابطه بین حاکمیت شرکتی و عملکرد در نظر گرفته نشده است. از این لحاظ پژوهش حاضر به دنبال تبیین چارچوب نظری مبتنی بر متغیر مداخله گر کیفیت اطلاعات است و این موضوع نوعی نوآوری محسوب می شود. برای این منظور، از جامعه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1389-1393 و برای 125 شرکت به روش ترکیبی و از تخمین زننده های مربوط به روش گشتاور تعمیم یافته استفاده شد. سپس، با مشتق گیری از رابطه مستقیم حاکمیت شرکتی و عملکرد نسبت به حاکمیت شرکتی، رابطه غیرمستقیم تبیین شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که یک واحد تغییر در امتیاز حاکمیت شرکتی منجر به افزایش19/0 واحد در شاخص عملکرد حسابداری می شود که 11/0 آن تاثیر مستقیم و 08/0 آن تاثیر غیرمستقیم است. این موضوع بیانگر تاثیر کیفیت اطلاعات بر رابطه بین حاکمیت شرکتی و عملکرد است.
    کلیدواژگان: نرخ حاکمیت شرکتی، عملکرد حسابداری، ارزش بازخورد اطلاعات و الگوهای ترکیبی پویا
|
  • Mohammad Reza Mehregan, Afsaneh Delshad Pages 1-26
    In companies with low growth opportunities, rational Managers will pay to replace assets while overconfidence Managers, The overestimation expected future cash flows of projects that actually have a negative net present value, attempted to accept them. This difference in opinion would be different consequences of over investment and abnormal returns. This article aimed to study Investigate the Impact of changing the attitude of management overconfidence to rational management on stock returns in Companies listed on Tehran Stock Exchange. The 138 companies are selected by systematic elimination method from the companies listed in Tehran stock Exchange during the years of 2006 to 2015. Also, to measure abnormal returns of the Fama - French model and for to measure overconfidence of the methods based on the amount of investing is done, are used. The results show that changing the attitude of management overconfidence to rational management, increase normal returns and increase abnormal returns Also in firms with high growth opportunities, with at changing management, as expected, an increase in efficiency have been normal and abnormal returns. Also, by changing the attitude of management in companies with low growth, the level of stock normal return has increased significantly, While abnormal returns on this correlation is not significant.
    Keywords: management overconfidence, rational management, normal returns, abnormal returns, growth opportunity
  • Mehdi Arabi, Mehdi Taghavi, Ramazanali Royayee, Bahman Banimahd Pages 27-52
    According to the Political Economy Theory, Economic and political structures can to affect managers, auditors and investors behavior in the face of the financial reporting. One of the best examples of political and macroeconomic actions in recent years is the economic sanctions against Iran.Companies in Tehran Stock Exchange also inevitably have influenced by the pressures of economic sanctions against Iran. The purpose of this paper is to determine the effect of economic sanctions on the value relevance of financial statements. The data have been analyzed using a sample of 165 listed firms in the Tehran Stock Exchange during from 2001 to 2014 and panel data regression models. The results show that the value relevance of net income and book value of equity reduced in the period of economic sanctions. In addition, the value relevance of financial statements in the Destress firms has affected by economic sanctions more than other companies.
    Keywords: Economic Sanctions, Destress Firms, Value Relevance of Accounting Information, Political Economy Theory
  • Naser Izadinia, Bahare Azami Pages 53-76
    Various factors affect the performance of banks. In this study, we try to investigate the relationship between corporate governance and affiliated companies and five management and financial areas with the performance of banks. This research is purposeful and descriptive-analytic in terms of the method. The data of this research are 6 years from 2008-2013. The statistical population consists of 12 banks and 72 affiliated and subordinate banks, information and data from The Tehran Stock Exchange System has been gathered. The research hypotheses were also tested using multivariate regression model. The results of the estimation of the research model indicate that there is a positive and significant relationship between corporate governance and the performance of banks, and there is a positive and significant relationship between affiliated companies and banks performance in terms of performance variables. That is, if performance of banks is measured by financial ratios, there is a positive and meaningful relationship and if the performance of banks is measured by balance sheet items, then there is not a significant relationship between them and in the case of management and financial areas, if performance is measured by financial ratios other than productivity management and liquidity ratio Other variables have a significant relationship with performance. And if performance is measured with balance sheet items, then there are significant relationships between five management and financial areas. Therefore, with the difference in performance variables, the relationship between the performance and the variables of the five management and financial areas, except the GDP, has changed.
    Keywords: Bank performance, corporate governance, capital adequacy, asset quality, performance of affiliated companies
  • Mehdi Meshki Miavaghi, Fateme Vosooghi Pages 77-93
    The purpose of this paper is to examine The role of firm growth in stock return sensitivity to discretionary accruals in Tehran Stock Exchange. Given the rich growth opportunities and high information asymmetry in high-growth firms, we expect that managers have incentives to use discretionary accruals, especially income increasing (positive) discretionary accruals, to signal favorable private information to external investors. The study period is between the years 1389 to 1393 and the statistical sample of the study is 149 the companies listed in Tehran Stock Exchange (TSE). We use Panel-Data Regression and EGLS method to estimate the model parameters. This paper contains significant and consistent results. Our empirical tests reveal that overall there is no significant difference in the pricing of discretionary accruals between high-growth and low-growth firms. However, consistent with our expectations, we find in high-growth firms compared to low-growth firms, stock return is more sensitive to positive discretionary accruals than to total discretionary accruals.
    Keywords: discretionary accruals, return sensitivity, growth firms
  • Yahya Kamyabi, Vahid Oskooei, Ehsan Mehrani Pages 95-114
    Related Party Transactions are the information that users of financial statements are interested to know about that information. Hence, for better understanding and rational decision making by the users, to disclose information related to this type of transactions on the financial statements is necessary. Therefore, this study aims to investigate the effects of good and bad news on the relationship between related party transactions and capital markets reaction. According to the research done by Widari et al (2016), abnormal stock return is used as a measure of capital market reaction. In this regard, a sample of 92 listed companies of Tehran Stock Exchange were selected and studied in the period from 2009 to 2014. The results indicate that the related party transactions are positively associated with capital market reaction, but the good and bad news do not influence on the relationship disclosure of related party transactions and capital market reaction.
    Keywords: related party transactions, market reaction, good, bad news
  • Ali Kia, Mehdi Safari Pages 115-137
    With the increase in the comparability of accounting information, managers face with more risks in implementing earnings management due to the possibility of exploring accrual-based earnings management by auditors and legal entities. Therefore, this method is expected to be used less, and instead accruals manipulation is replaced with real earnings management methods. Given the above argument, therefore, the current research aims to study the effect of comparability of financial statements on real-and accrual-based earnings management. The research hypotheses were developed and tested using a sample of 85 companies listed in Tehran Stock Exchange during the years 2012-2016 and Multivariate Regression Model based on panel data. The findings reveals that the comparability of accounting information reduces accrual-based earnings management, while increases real earnings management. In other words, with the increase in the comparability of financial statement, managers substitute real earnings management for accruals manipulation. In other words, with the increase in the comparability of financial statement, managers substitute real earnings management for accruals manipulation.
    Keywords: Financial Statement Comparability, Accrual-based Earnings Management, Real Earnings Management
  • Mahmood Samadi Largani Pages 139-162
    The aim of this study is to evaluate the direct and indirect corporate governance score and performance. in prior research, The role of information quality intervener in explaining the relationship between corporate governance and performance is not considered. In this regard, the present study seeks to explain the theoretical framework based on the quality of information intervener's variable, and this is a kind of contribution. For this purpose, the companies listed in Tehran Stock Exchange in the 1390-1394 times for 125 firms, intervals using a combination of generalized method of moment's estimators for dynamic panel models were used to. The relation is a direct correlation between corporate governance and performance in relation to corporate governance, an indirect relationship was established. The results indicate that a change in corporate governance leads to increased rates of 0/19 of the direct effect of the accounting practices of the 0/11 and 0 /08, which an indirect effect. This reflects the impact of information quality on the relationship between corporate governance and performance.
    Keywords: Corporate Governance Score, Accounting Performance, Information Feedback Value, Dynamic Panel Data Models