فهرست مطالب

مهندسی تصمیم - پیاپی 5 (زمستان 1394)

فصلنامه مهندسی تصمیم
پیاپی 5 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر امینی، علیرضا علی نژاد صفحات 7-32
    یکی از ویژگی های مهم کشورهای صنعتی و توسعه یافته، وجود بازار فعال و پویای پول و سرمایه است. بنابراین سرمایه گذاری نقش تعیین کننده ای در رشد اقتصادی دارد. از اهداف اساسی این کشورها، دستیابی به رشد اقتصادی و توسعه ی پایدار می باشد. در کنار این از عمده ترین مسائل کشورهای جهان سوم، نبود ساختار مناسب برای سرمایه های افراد و سازمان ها می باشد. امروزه حجم قابل توجهی از کار مدیران سرمایه گذاری و همچنین به طور عموم سرمایه گذاران، ساختن سبد سهام کارآمدی از دارایی هاست که اهداف تقاضا را برآورده سازد. مفاهیم بهینه سازی سبد سهام و تنوع بخشی به مثابه ابزاری در راستای توسعه و فهم بازارهای مالی و تصمیم گیری مالی درآمده اند. انتشار نظریه انتخاب سبد سهام هری مارکویتیز اصلی ترین و مهم ترین موفقیت در این راستا بود. در این تحقیق از مدل میانگین- واریانس مارکویتز به همراه محدودیت‏های عدد صحیح و همچنین یک رویکرد فرا ابتکاری جدید به نام الگوریتمBig Bang-Big Crunch برای تشکیل سبد سهام بهره گرفته شده است. الگوریتم مورد استفاده در این تحقیق با سایر الگوریتم‏های فراابتکاری نظیر الگوریتم شبیه سازی تبریدی، ژنتیک و... با استفاده از داده های سهام شاخص های بورس هنگ کنگ، ایران و ژاپن مقایسه شده است و نتایج، حاکی از رقابتی بودن این الگوریتم برای حل مساله بهینه سازی سبد سهام دارند.

    [1]. Harry Markowitz
    کلیدواژگان: مدل میانگین، واریانس مارکویتز، مساله بهینه سازی سبد سهام، الگوریتمBig Bang، Big Crunch، محدودیت های عدد صحیح، مرز کارا
  • رضا یوسفی زنوز، سامان راجی صفحات 33-65
    در محیط های کسب و کاری بشدت رقابتی و متغیر امروزی، تجزیه و تحلیل نظام مند عملکرد سازمان برای دریافت میزان توفیقات، تشخیص چگونگی انحرافات و دلایل آن و کشف ایده های جدید یا پیدا کردن راه حل اصلاح موارد، همواره از دغدغه های اصلی مدیران و دست اندرکاران مدیریت سازمان ها بوده است. یکی از رویکردهای رایج در این رهگذر، ارزیابی عملکرد و کارایی مالی سازمان و استفاده از شاخص های مالی می باشد. با توجه به اهمیت و ضرورت این مقوله، در این پژوهش کارایی مالی شرکت های دارویی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که در زمینه تولید محصولات و فرآورده های دارویی فعالیت می نمایند مورد سنجش و بررسی قرار گرفته است. از این رو و به منظور رفع محدویت های نسبت های مالی، در این پژوهش جهت سنجش کارایی مالی شرکت های نمونه آماری با استفاده از نسبت های مالی از رویکرد ترکیبی تحلیل پوششی داده ها و کارت امتیازی متوازن (DEA-BSC) بهره گرفته شده است.
    بر اساس این رویکرد و به منظور غلبه بر چالش های پیش روی در زمینه انتخاب ترکیبی بهینه و مطلوب از نسبت های مالی از رویکرد کارت امتیازی متوازن بهره گرفته شده است. بدین منظور، چهار حوزه کلیدی این رویکرد (مالی؛ ذینفعان؛ فرآیندها؛ رشد) به عنوان مبنایی جهت تبیین نسبت های مالی پیشنهادی مورد ملاحظه قرار گرفته است. به منظور گزینش نسبت های مالی مناسب، پنلی از خبرگان صنعت (متخصصین حوزه مالی و حوزه دارویی) تشکیل و بواسطه پایش نظرات تخصصی و کارشناسانه آنها، در هر منظر سه نسبت به عنوان شاخص سنجش کارایی مالی انتخاب و سپس وزن دهی گردید. این امر سبب اعمال تاثیرگذاری مناسب از سوی هر شاخص با توجه به اهمیت آن در شرکت های نمونه آماری خواهد شد. در ادامه، گونه مناسب رویکرد تحلیل پوششی داده ها که همسویی لازم را با ماهیت پژوهش حاضر داشته باشد، انتخاب و مورد بهره برداری قرار گرفته است. درنهایت و بواسطه انجام محاسبات ریاضی و حل معادله های مربوطه با استفاده از نرم افزار تحقیق در عملیات GAMS، میزان کارایی مالی هر یک از شرکت های نمونه آماری پژوهش برآورد گردید و بر این اساس شرکت ها رتبه بندی گردیدند.
    کلیدواژگان: کارایی، کارایی مالی، نسبت های مالی، تحلیل پوششی داده ها، کارت امتیازی متوازن، بورس اوراق بهادار تهران، شرکت های دارویی
  • عیسی ابیضی صفحات 67-92
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر تصمیمات سنجیده مدیران (اهداف سود، انگیزه ها و انتظارات مدیریتی) بر چسبندگی هزینه ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. دوره زمانی پژوهش، 1391-1385 بوده و 123 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شده است. برای تحلیل داده های پژوهش، از مدل های رگرسیونی چند متغیره ترکیبی/تلفیقی در سطح کل شرکت ها در نرم افزار اقتصادسنجی EViews 6 استفاده شده است. متغیرهای مستقل (توضیحی) استفاده شده در این پژوهش عبارتند از تغییر در لگاریتم فروش (رشد فروش)، متغیر مجازی کاهش فروش، شدت دارایی ها (عامل تعدیلی هزینه ها)، اجتناب از زیان (اهداف سود)، انتظارات خوش بینانه و بدبینانه (انتظارات مدیریتی) و همچنین جریان نقد آزاد (عامل انگیزشی مدیریت). متغیر وابسته این پژوهش، تغییر در لگاریتم هزینه های عملیاتی (رشد هزینه های عملیاتی) است.
    کلیدواژگان: اهداف سود، انگیزه ها، انتظارات مدیریتی و چسبندگی هزینه ها
  • اعظم پور یوسف، مهدی ثقفی صفحات 93-124
    در عصر حاضر، تحولات اساسی ایجاد شده است که در قالب انقلاب کارآفرینی، تاثیر عمده ای بر توسعه کشورها داشته است. این تحولات تاحدی بوده است که در حال حاضر، توسعه کارافرینی، هسته اصلی برنامه های توسعه بسیاری از کشورها می باشد. در ایران نیز نیاز به توسعه کارافرینی، بیش از پیش احساس می شود و شناسایی عوامل موثر بر کارافرینی و نحوه تعامل آنها با یکدیگر ضروری است. در پژوهش حاضر زنجیره ارزش کارافرینی به عنوان ابزاری قدرتمند در شناسایی و توسعه مولفه های کارافرینی در شرکتهای تعاونی مورد بررسی قرار گرفته است. هدف از انجام این پژوهش بررسی راهکارهای توسعه زنجیره ارزش در تعاونی های شهرستان بیرجند می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر اجرا، توصیفی-پیمایشی بوده و از ابزار پرسشنامه در قالب مقیاس پنج رتبه ای لیکرت استفاده شده است. برای تحلیل داده ها و آزمون سوالات پژوهش از نرم افزار SPSS، استفاده شده است. نمونه مورد مطالعه شامل 104 نفر از مدیران تعاونی های شهرستان بیرجند می باشد. نتایج این پژوهش بیان می دارد که، عوامل تامین منابع مالی کارآفرینی، بلوغ، تثبیت و خروج از کسب و کار و سیاست ها و حمایت های دولتی بیشترین میانگین را در فرایندهای زنجیره ارزش در تعاونی های شهرستان بیرجند به خود اختصاص داده و کمترین میانگین مربوط به راه اندازی کسب و کار میباشد. در نهایت باتوجه به نتایج پژوهش و در جهت بهبود توسعه زنجیره ارزش در تعاونی های شهرستان بیرجند پیشنهادهایی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: زنجیره ارزش، تعاونی، کارآفرینی، توسعه
  • ساموئل یوسفی، سید هادی حسینی صفحات 125-148
    انحراف در اجرای فرآیندهای لجستیکی سازمان می تواند منجر به ضعف عملکردی و از دست دادن سهم بازار گردد. به همین دلیل در گام اول تحقیق سعی می شود روش تجزیه و تحلیل حالات خطا و آثار آن در فرآیند، در یک سازمان تولیدی فعال در صنعت قطعات خودرویی اجرا گردیده و ریسک های بالقوه لجستیکی شناسایی گردند. از آنجایی که این ریسک ها در آینده رخ داده و بر پایه پیش بینی های تیم خبرگان بررسی می شوند؛ سه معیار شدت، احتمال وقوع و تشخیص ریسک در شرایط عدم اطمینان در نظر گرفته شده و امتیازدهی به آن ها به صورت بازه ای انجام می شود تا در برابر اظهار نظر افراد مختلف استوارتر باشند. در همین راستا، اولویت بندی ریسک های لجستیکی با استفاده از امتیاز حاصل از روش تحلیل پوششی داده های بازه ای بدون خروجی مبتنی بر سه معیار تعیین کننده عدد اولویت ریسک که نقش ورودی های روش مذکور را دارند، انجام می گیرد. سپس، با استفاده از امتیاز حاصل از روش تحلیل روابط خاکستری مبتنی بر معیارهای بازه ای فوق الذکر، فرآیندهای لجستیکی بر حسب میزان بحرانی بودنشان رتبه بندی شده و در نهایت، اقداماتی جهت کاهش اثرگذاری ریسک های بالقوه در فرآیندهای بحرانی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، ارزیابی فرآیندهای لجستیکی، روش تجزیه و تحلیل حالات خطا و آثار آن در فرآیند، تحلیل پوششی داده ها، تحلیل روابط خاکستری
  • علیرضا رزقی رستمی، مریم حسینی، الهه عسگری، علی فرشیدی صفحات 149-166
    زنجیره تامین سلسله عوامل و سازمان هایی را که از ابتدای تولید محصول(خدمات) تا انتهای مصرف و حتی چرخه ی باز تولید محصولات درگیر هستند؛ شامل می شود. زنجیره تامین پایدار سه جنبه ی اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی در طول زنجیره را مورد تاکید قرار می دهد. در این پژوهش به بررسی نقش نوآوری تکنولوژیک بر شاخص های زنجیره تامین پایدار پرداخته ایم. پژوهش حاضر از لحاظ هدف ، کاربردی بوده که در ابتدا به شناسایی شاخص ها با بهره گیری از مطالعات پیشین پرداخته شده است. سپس به تهیه ی پرسشنامه ای به سنجش رابطه بین شاخص ها پرداخته ایم. جامعه آماری پژوهش حاضر 79 نفر از خبرگان و کارشناسان آشنا به سازوکارهای شرکت های تولیدی و خدماتی هستند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزارPLS از تکنیک های معادلات ساختاری (SEM) صورت پذیرفت. نتایج پژوهش حاکی از آنست نوآوری تکنولوژیک بر عملکرد اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی زنجیره تامین تاثیر معناداری دارد. همچنین نوع فعالیت شرکت دررابطه نوآوری تکنولوژیک را بر عملکرد اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی زنجیره تامین تعدیل نمی کند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین پایدار، عملکرد اقتصادی، عملکرد زیست محیطی، عملکرد اجتماعی، نوآوری تکنولوژیک
  • حسن رنگریز صفحات 167-184
    این پژوهش درصدد است به بررسی و شناخت علل مقاومت کاربران به ویژه کاربران نهایی در برابر پیاده سازی سیستم‏های اطلاعاتی جدید پرداخته و دلایل بروز رفتارهایی را مشخص نماید که بر اساس آن بتواند پدیده تغییر را در سازمان، مدیریت نماید. هدف اصلی این پژوهش کسب درک جامع نسبت به پدیده مقاومت کاربران در برابر سیستم‏های اطلاعاتی جدید با استفاده از مدل پیشنهادی پژوهش می باشد. این مدل کمک می کند کاربران بر اساس ارزیابی خود از تغییرات مطرح شده، مقاومت خود را کاهش دهند. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارکنان بانک انصار در استان تهران که مجموعا 137 نفر است، می باشد. با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه 101 نفر انتخاب شد و بر اساس پرسشنامه های توزیع شده، 97 پرسشنامه جمع آوری گردید. با استفاده از نظریه ها و مدل های موجود در زمینه مقاومت کاربران و پذیرش فناوری های جدید، مدل جدیدی توسعه داده شد و از روش مدلسازی معادلات ساختاری با رویکرد Smart PLS، به تجزیه و تحلیل داده ها و همچنین آزمون فرضیه ها پرداخته شد. در این تحقیق این نتیجه حاصل شد که خودکارآمدی برای تغییر، بیشترین تاثیر را بر مقاومت کاربران دارد. همچنین، پشتیبانی سازمانی، ارزش‏های ادراک شده و هزینه های انتقال از سایر عوامل اصلی تاثیرگذار در مقاومت کاربران به حساب می آید. به علاوه، زمانی‏ که کاربران احساس کنند که سازمان در قبال آن ها ناعادلانه رفتار می کنند، نسبت به این رفتارها، واکنش نشان داده و در برابر تغییر جدید مقاومت می نمایند.
    کلیدواژگان: پذیرش فناوری، سیستم اطلاعاتی، مدلسازی معادلات ساختاری، مقاومت کاربران در برابر تغییر، رویکردSmart PLS
|
  • Amir Amini, Alireza Alinezhad Pages 7-32
    An important feature of industrialized and developed countries is the existence of a dynamic and active money and capital market. Therefore, investment plays a decisive role in economic growth. One of the main objectives of the countries is to achieve sustainable economic growth and development. Nowadays a considerable amount of works of investment managers and investors, is building a portfolio of assets that effectively meet demand goal. Portfolio optimization and diversification concepts have become a tool for developing and understanding financial markets and financial decision making. The introduction of Harry Markowitz's portfolio selection theory was the main and most important success in this direction. In this study, we use the mean-variance Markowitz model with cardinality constraints and also a new innovative approach called the Big Bang-Big Crunch algorithm to create a portfolio of assets. The proposed algorithm in this study compares with other algorithms such as simulated annealing, genetic, etc. Using datasets are taken from the stock exchange indices in Hong Kong, Iran and Japan and the results show that this algorithm is competitive to solve the portfolio optimization problem efficiently.
    Keywords: Mean-Variance Markowitz Model, Portfolio Optimization Problem, Big Bang- Big Crunch Algorithm, Cardinality Constraints, Efficient Frontier
  • Reza Yousefi Zenouz, Saman Raji Pages 33-65
    In today highly competitive and changing business environment, systematic analysis of performance of the organization for determining the rate of success, detecting the deviations and their causes and exploring new ideas or finding the modification solutions, has been the principal concern of managers and organizations. The evaluation of the financial efficiency and using the financial indicators are one of the most common approaches in this way. Given the importance and urgency of this issue, in this study financial efficiency of the pharmaceutical companies listed in Tehran Stock Exchange that are working in the field of production of pharmaceutical products has been assessed and evaluated. Therefore, and in order to overcome limitations of financial ratios in this study to assess the financial efficiency of statistical sample of firms through using financial ratios, has been used the integrated approach of Data Envelopment Analysis and Balanced Scorecard (DEA-BSC).
    Based on this approach and to overcome the challenges in selecting optimum combination of financial ratios, the Balanced Scorecard approach has been applied. For this purpose, the four key perspectives (financial, stakeholders, processes and growth) are considered as the basis for an explanation of the proposed financial ratios. In order to choose the right financial ratios, a panel of industry experts (experts in the field of financial and pharmaceutical fields) formed and through monitoring their specialized comments, in each perspective three ratios were selected as an indicator of financial performance measurement and then were weighted. This process will cause the appropriate influence of each indicator according to its importance in the statistical sample companies. In addition, the suitable type of data envelopment analysis approach that is consistent with the nature of the study have been selected and used. Finally, by doing the mathematical calculations and solving the relevant equations through using the operations research software (GAMS), the financial performance of each company of the statistical sample of the research was estimated and according to this basis the companies were ranked.
    Keywords: Efficiency, Financial Efficiency, Financial Ratios, Data Envelopment Analysis, Balanced Scorecard, Tehran Stock Exchange, Pharmaceutical Companies
  • Eisa Abyazi Pages 67-92
    In this research, it was paid to the investigation the effect of deliberate decisions of managers (earnings targets, managerial expectations and incentives) on costs stickiness during 2006-2012. To do this study, 123 listed companies in Tehran Stock Exchange in mentioned period were selected. To testify of research hypotheses was applied pooled regression analysis in software EViews 6. Exerted independence (explanatory) variables contain change in logarithm of sale, sale decrease dummy variable, assets intensity (costs adjustment factor), loss avoidance (earnings targets), optimism and pessimism expectations (management expectations), and free cash flow (management incentive factor) too. The dependent variable in this study is changes in logarithm of operating costs.
    Keywords: earnings targets, managerial expectations, incentives, costs stickiness
  • Azam Pooryoosef, Mehdi Sagafi Pages 93-124
    Nowadays, fundamental changes have been made that have had a major impact on the development of countries in the form of an entrepreneurial revolution. These developments have been to some degree that, at present, the development of entrepreneurship is at the core of development programs in many countries. In Iran, the need to develop entrepreneurship is felt more and more and the identification of factors affecting entrepreneurship and how they interact with each other is necessary. In this article, the entrepreneurial value chain has been investigated as a powerful tool in identifying and developing entrepreneurial components in cooperative companies. The aim of this study was to examine ways to develop cooperative value chain in the city of Birjand. This study is applied in terms of aim, and cross-sectional survey in terms of implemented, and is used a questionnaire in the form of five Likert scale. A SPSS Software was used for data analysis and test research questions. The sample included 104 executives of cooperatives is the city of Birjand. The results suggest that, financing entrepreneurship, maturity, consolidation and exit from business and government support policies factors have the highest average in value chain process in the city of Birjand. And business startups factor have the lowest average in value chain process in the city of Birjand. Finally, are a few suggestions according to the results of research, to improve the cooperatives value chain in the city of Birjand.
    Keywords: Value Chain, Cooperative, Entrepreneurship, Development
  • Samuel Yousefi, Seyyed Hadi Hosseini Pages 125-148
    Deviations in the implementation of logistic processes can lead to poor performance and loss of market share. Thus in first step of this study, trying with implement the process failure mode and effects analysis (PFMEA) in manufacturing organization active in the automotive parts industry, potential logistic risks will be identified. Since, these risks occurring in the future and they are checked based on some predictions by team of experts; three criteria of risk namely the severity, occurrence and detection considered in conditions of uncertainty and scoring to them be considered like interval; so that it is steadier against the commenting of different people. Accordingly, prioritization of logistics risks by using the score coming out of interval data envelopment analysis without-outputs based on three main criteria determining risk priority number which play the role of the inputs of mentioned method are done. Then, prioritization of logistical processes in terms of their criticality, by using the score coming out of grey relational analysis method based on three interval criteria and finally, solutions to reduce the impact of potential risks in critical processes is provided.
    Keywords: Risk management, Evaluation of logistical processes, Process failure mode, effects analysis, Data envelopment analysis, Grey Relational Analysis
  • Pages 149-166
    The supply chain includes a set of factors and organizations that were involved (service), from the beginning, in production next in consumption and finally in the reproduction cycle of products. The sustainable supply chain, along by the chain, puts emphasis on the three social, environmental and economic aspects.
    The current research has been investigated the impact of technological innovation on the sustainable supply chain indicators. This study, in the terms of purpose, is practical, and first it has been identified the indicators by studying the previous literatures. Then, a questionnaire has been prepared in order to evaluate the relationship among indicators. The statistical population consists of the 79 experts and experienced people who are familiar with the mechanism of the manufacturing and service companies. The data analysis has been performed by PLS software using the Structural Equation Modeling (SEM) techniques.
    The findings indicate that the technological innovation has significant impact on the social, environmental and economic performance of the supply chain. In addition, the activity type of company does not moderate the relationship of the technological innovation with the social, environmental and economic performance of the supply chain.
    Keywords: Sustainable Supply Chain, economic performance, environmental performance, social performance, technological innovation
  • Hasan Rangriz Pages 167-184
    This study seeks to investigate and determine the causes of user resistance especially end users for implementation of new information systems and the reasons for behaviors which can manage phenomenon change in the organization. The main object of this study is to gain a comprehensive understanding of the phenomenon of user resistance to new information systems using model study. This model helps users to reduce their resistance based on their assessment of the proposed changes. The statistics society consists of all employees in the Ansar bank in Tehran province that137 individuals were considered. Using Cochran formula, the sample size was 101 people. Based on questionnaires distributed, 97 were gathered. Based on previous theories and models, we develop a new model and for analyzing the data collected from questionnaire and also testing the hypotheses, we use SEM (Structural Equation Modeling) method based on PLS approach. By analyzing the data via Smart PLS software, we reach a conclusion that self-efficacy for change has the most impact on user resistance. In other words, when an individual is sure that he/she can adjust to the new situation and develop new skills, he/she will resist less. Also, organizational support, perceived value and switching costs are among other variables that have impact on user resistance. Moreover, when a user perceive that the organization act in an unfair way, he/she will respond to such a situation and he/she will likely resist more.
    Keywords: Information Systems, Structural Equation Modeling, Technology Acceptance, User Resistance to change, Smart PLS Approach