فهرست مطالب

علوم گیاهان زراعی ایران - سال چهل و هشتم شماره 3 (پاییز 1396)

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و هشتم شماره 3 (پاییز 1396)

  • ویژه نامه، پاییز 96
  • تاریخ انتشار: 1396/09/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زینب فرج الهی، حمیدرضا عیسوند* صفحات 1-10
    کیفیت بذر به عنوان اندام تکثیر و مهم ترین نهاده برای تولید محصولات زراعی از جایگاه ویژه ای در زراعت برخوردار است. بر همین اساس این تحقیق به منظور مقایسه اثر دما (15 ،20و 25 درجه سانتی گراد) و مدت زمان نگهداری بذر هیدروپرایم شده (صفر، 2 ،4 ،6و 8 روز) گندم دیم رقم کوهدشت بر خصوصیات جوانه زنی و گیاهچه، در آبان ماه سال زراعی 94-93 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه لرستان به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد که تیمار دما و مدت زمان نگهداری بذر هیدروپرایم شده به طور معنی داری بر خصوصیات سبز شدن گیاهچه نظیر درصد و سرعت سبز شدن، تعداد ریشه های جانبی، تعداد و طول برگ، ارتفاع گیاهچه، تعداد پنجه و وزن تر و خشک گیاهچه تاثیر داشت. بذور پرایم شده که به ترتیب در دمای 20 و 15 درجه سانتی گراد نگهداری شده بودند، نسبت به بذور نگهداری شده در دمای 25 درجه سانتی گراد، کیفیت بهتری داشتند. همچنین با افزایش مدت زمان نگهداری بذر، کیفیت گیاهچه کاهش یافت. به طورکلی بذوری که در دمای 20 درجه سانتی گراد به مدت 2شبانه-روز نگهداری شده بودند، از جوانه زنی مطلوب تری در مقایسه با سایر تیمارها برخوردار بودن.
    کلیدواژگان: افزایش کیفیت بذر، انبار کردن بذر، نمود گیاهچه، هدایت الکتریکی
  • محمدعلی ابوطالبیان*، نوشین فخیمی پایدار، شهرام نظری صفحات 11-19
    به منظور بررسی تاثیر شیوه مصرف کودهای فسفات و سولفات روی بر شاخص های رشدی، پروتئین و کارایی مصرف آب ذرت تحت تنش رطوبتی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه دانشگاه بوعلی سینا همدان در سال 1393 انجام گرفت. عامل تنش رطوبتی در کرت های اصلی شامل سه سطح آبیاری بعد از 60،90و 120میلی متر تبخیر تجمعی از تشت تبخیر کلاس A و در کرت های فرعی دو عامل شیوه کاربرد کود سولفات روی در سه سطح (عدم مصرف، محلول پاشی، مصرف خاکی به صورت پخش) و شیوه کاربرد کود فسفاته با دو سطح (مصرف پخش و مصرف نواری) به صورت فاکتوریل قرار داده شدند. صفات اندازه گیری شده شامل درصد پروتئین دانه، مقدار فسفر و روی دانه و کارایی مصرف آب بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد ، در تنش شدید رطوبتی، محلول پاشی سولفات روی با مصرف نواری فسفات پروتئین دانه را نسبت به عدم مصرف سولفات روی در همین شیوه مصرف حدود 12 درصد افزایش داد. بالا ترین کارائی مصرف آب نیز از تیمار دور آبیاری پس از 90 میلی متر تبخیر و مصرف نواری فسفات و محلول پاشی سولفات روی با میانگین 50/1کیلوگرم دانه در متر مکعب آب به دست آمد. به هر حال محلول پاشی سولفات روی و مصرف نواری فسفات می تواند باعث بهبود مقاومت گیاه در شرایط تنش باشد ، در تنش شدید رطوبتی مصرف نواری فسفات درصد فسفر دانه را نسبت به مصرف پخش فسفات حدود 26 درصد افزایش داد، همچنین بیشترین و کم ترین میزان روی دانه با میانگین 58/16و 53/11میلی گرم بر کیلوگرم به دست آمد.
    کلیدواژگان: جای گذاری، محلول پاشی، مصرف خاکی، مصرف نواری
  • حمدالله اسکندری*، اشرف عالی زاده امرایی صفحات 21-33
    یک آزمایش مزرعه ای در سال زراعی 93-1392 در لرستان اجرا شد تا اثر سه تراکم کاشت (30 ،55و 83 بوته در متر مربع) بر شاخص های رشد و عملکرد دانه چهار رقم نخود (آزاد، هاشم، آرمان و ICL482) در شرایط کشت پاییزه و دیم مورد بررسی قرار بگیرد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. رشد ارقام نخود در تراکم های مختلف با اندازه گیری شاخص های تجمع ماده خشک، سرعت رشد گیاه، شاخص سطح برگ و سرعت رشد نسبی بررسی شد. نتایج نشان داد که تعداد غلاف در بوته تحت تاثیر تراکم و رقم قرار گرفت و رقم ICL482 بیشترین تعداد غلاف در بوته را داشت. بیشترین تعداد غلاف در بوته در تراکم 55 بوته در مترمربع مشاهده که از تراکم های 30و 85بوته در مترمربع به ترتیب 38و 32درصد بیشتر بود. تعداد شاخه، ارتفاع بوته، وزن 100 دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیکی و شاخص برداشت به صورت معنی داری تحت تاثیر اثر متقابل رقم × تراکم بوته قرار گرفتند. رقم ICL482 بیشترین عملکرد دانه (2077 کیلوگرم در هکتار) را در تراکم 83 بوته در مترمربع تولید کرد که از رقم های هاشم، آزاد و FILIP9393 به ترتیب 25 ،59و 23 درصد بیشتر بود. رقم ICL482 بیشترین شاخص سطح برگ و سرعت رشد گیاه را در طول فصل رشد دارا بود. از آنجا که بیشترین عملکرد دانه در بالاترین تراکم بدست آمد نیاز است اثر تراکم-های بالاتر بر عملکرد دانه ارقام نخود در شرایط دیم مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ارقام نخود، تراکم بوته، سرعت رشد گیاه، سرعت رشد نسبی، شاخص سطح برگ، عملکرد و اجزای عملکرد دانه، ماده خشک
  • علی عباس سورکی، حسین رضا روحی*، علی مرادی، نریمان زینلی، جواد علیمرادی صفحات 35-41
    هدف از این مطالعه بررسی شکست خواب بذرهای تاتوره بود. بذرها از همدان جمع آوری شد و تحت تاثیر تیمارهای مختلف شامل: الف) اسید سولفوریک غلیظ به مدت یک و یک و نیم دقیقه، ب) آب داغ با دمای 80و 90 درجه سانتیگراد به مدت 5و 10دقیقه، ج) خراشدهی مکانیکی با کاغذ سمباده، د) تیمار نوری به مدت 10 ،20و 30دقیقه و ه) نوسان دمایی (15-5درجه سانتیگراد) قرار گرفت. بیشترین جوانه زنی (90%) به تیمار کاغذ سمباده تعلق داشت هرچند که تفاوت معنی داری با تیمار اسید سولفوریک به مدت یک و نیم دقیقه نداشت. آب داغ، درصد جوانه زنی بذور را افزایش داد اما مقادیر کمتری را نسبت به کاغذ سمباده و اسید سولفوریک نشان داد. طول ریشه چه، طول ساقه چه، شاخص بنیه، متوسط زمان جوانه زنی و طول گیاهچه تحت تاثیر تیمار برتر قرار گرفتند. کمترین فعالیت آنزیم های آلفا و بتا آمیلاز در بذور خواب مشاهده شد و فعالیت آنزیم های مذکور تحت تاثیر تیمار برتر قرار گرفت. به نظر می رسد خراشدهی با کاغذ سمباده و اسید سولفوریک به مدت یک و نیم دقیقه جهت شکست خواب بذرهای تا توره لازم است بنابراین کاربرد آن ها توصیه می شود.
    کلیدواژگان: آلفا آمیلاز، بتا آمیلاز، جوانه زنی، کاغذ سمباده
  • علی سپهری*، حسین رضا روحی صفحات 43-53
    زوال بذر یکی از مشکلات اصلی در تولید موفق محصولات کشاورزی به علت کاهش قوه نامیه و ضعف بنیه بذر است. در این آزمایش توانایی هیدروپرایمینگ بذر در تخفیف خسارت ناشی از زوال بذر بادام زمینی بررسی شد. بذرهای بادام زمینی یه روش پیری زودرس به مدت 96 ساعت در دمای 40 درجه سانتیگراد زوال یافتند. سپس بذور زوال یافته در دمای 25 درجه سانتیگراد به مدت 6 ،12و 18 ساعت هیدروپرایم شدند. صرفنظر از مدت زمان، هیدروپرایمینگ به طور معنی داری منجربه بهبود درصدجوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول گیاهچه، شاخص بنیه، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی (کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز) ، قندها و پروتئین های محلول بذور زوال یافته گردید. متوسط زمان جوانه زنی، هدایت الکتریکی و محتوای مالون دی آلدهید بذور پرایم شده در مقایسه با بذور پرایم نشده کاهش یافت. هیدروپرایمینگ به مدت 6 ،12و 18ساعت درصد جوانه زنی نهایی را 54/15 ،56/31 ،7/89 ، سرعت جوانه زنی را 42/9 ،6/66 ،6/95 و شاخص بنیه را به ترتیب 11/29 ،2/82 ،6/204 درصد در مقایسه با بذور پرایم نشده افزایش داد. بنابراین، هیدروپرایمینگ به مدت 18ساعت به عنوان مناسب ترین زمان پرایمینگ جهت بازیابی کیفیت از دست رفته بذور و بهبود خصوصیات جوانه زنی بذور زوال یافته بادام زمینی می باشد.
    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، جوانه زنی بذر، طول گیاهچه، قندهای محلول
  • محمدعلی ابوطالبیان*، شهرام نظری، فرید گل زردی صفحات 55-65
    به منظور شبیه سازی سبز شدن دو گونه علف هرز (خاکشیر و یولاف وششی) در مزرعه کلزای پاییزه از مدل های ترمال تایم (زمان-دما) استفاده شده است. بکارگیری مدل های پیش بینی سبز شدن علف هرز می تواند اطلاعات مناسبی را در تعیین زمان رویش علف های هرز ارائه دهد. رگرسیون های غیرخطی معمولا قابلیت پیش بینی دقیق سبز شدن را در شرایط محیطی مختلف را دارند. در تحقیق شاضر برای تعیین درصد تجمعی سبز شدن از مدل های ترمال تایم شامل ویبول، لجستیک، گامپرتز، سیگموئید و چاپمن استفاده شده است. همچنین برای تعیین نکویی برازش مدل ها از ضریب تبیین (R2) ، ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) و شاخص آکائیک (AIC) استفاده شد. نتایج نشان داد که در هر دوگونه مدل چهار پارامتره ویبول توانست برازش مناسبی را برای پیش بینی رویش این دو علف هرز انجام دهد. همچنین یولاف وششی بعداز کاشت کلزا برای شروع زمان سبز شدن به دمای کمتری نسبت به خاکشیر نیاز دارد. بطوریکه برای دستیابی از 50 به 90 درصد سبز شدن کل به ترتیب 315 تا 543 درجه روز رشد برای خاکشیر و به ترتیب 70 تا 286 درجه روز رشد برای یولاف وششی نیاز می باشد.
    کلیدواژگان: یولاف وحشی، خاکشیر، دمای خاک، مدل ویبول
  • محمدمحسن زاده گلفزانی، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی، حسن حسنی کومله* صفحات 67-77
    خشکی رشد گیاه و تولید محصول را به طور نامطلوبی تحت تاثیر قرار می دهد و طیف وسیعی از اختلالات مولکولی در این خصوص ناشی از تولید رادیکال های فعال اکسیژن است. سلول های گیاهی برای مقابله با این اثرات مخرب از یکسری مکانیسم های دفاعی برخوردارند که با جمع آوری انواع اکسیژن فعال و احیای آنها به آب، از آسیب به مولکول های زیستی پیشگیری می نمایند. در پژوهش حاضر به منظور ارزیابی بیان ژنهایی که در میتوکندری می توانند برای جلوگیری از احیای بیش از حد زنجیر تنفسی ، NAD (P) H اضافی را بدون تولید ATP اکسید کنند، از دو ژنوتیپ متحمل و حساس کلزا استفاده شد. نتایج نشان داد بیشترین افزایش بیان ژن آلترناتیواکسیداز برگ رقم Hyola308 (حساس) 12 ساعت پس از اعمال تنش خشکی بود و در زمانهای دیگر تغییرات چندانی در بیان آنها مشاهده نشد ولی در رقم SLM046 (مقاوم)  با افزایش زمان تنش، بیان ژن به تدریج افزایش یافته و در 24 ساعت دارای بیشترین میزان بیان بود. در مورد ژن آنکوپلر میزان بیان در SLM046 با افزایش زمان تنش خشکی روند صعودی داشت و در 8 و 24 ساعت دارای بیشترین میزان بیان بود ولی میزان بیان ژن UCP در Hyola308 همانند بیان ژن AOX در 12 ساعت پس از اعمال تنش دارای بیشترین مقدار بود. در Hyola308 میزان بیان ژن NADPH دهیدروژناز اکسترنال در آغاز اعمال تنش افزایش یافت ولی در SLM046 در ساعت پایانی افزایش تصاعدی بیان ژن موردنظر دیده شد. به نظر می رسد افزایش فعالیت این ژن ها به تنهایی یا با هم دیگر می تواند عامل مهمی در بالا بردن میزان تحمل گیاه کلزا به تنش خشکی از طریق خنثی سازی تاثیرات مضر انواع گونه فعال اکسیژن باشد.
    کلیدواژگان: کلزا، تنش خشکی، PCR در زمان واقعی، تنش اکسیداتیو
  • علی مرادی*، طاهره بازی، اسد معصومی اصل، طیبه زارعی صفحات 79-88
    جاشیر (Prangos ferulacea) گیاهی است از خانواده چتریان که تکثیر آن در طبیعت از طریق رویش بذر صورت می گیرد. به منظور بررسی اثر رسیدگی بذر و دمای جوانه زنی بر جوانه زنی و فعالیت برخی آنزیم های آنتی اکسیدانی بذرهای این گیاه آزمایشی به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 92-91 انجام گرفت. فاکتورهای آزمایشی شامل محتوای رطوبت بذر برداشتی (51/67و 17درصد بر مبنای وزن تر) و دمای جوانه زنی در دو سطح (15و 20 درجه سانتیگراد) بودند. بذرها قبل از آزمون جوانه زنی در دمای 4درجه سانتیگراد سرمادهی شدند. فعالیت آنزیم های آلفا آمیلاز، دهیدروژناز، کاتالاز و آسکوربات پراکسیداز در بذرهای خفته (بدون سرمادهی) و غیر خفته (سرمادهی شده) اندازه گیری شد. نتایج جوانه زنی نشان داد که با پیشرفت رسیدگی، کیفیت فیزیولوژیکی بذر و جوانه زنی افزایش یافت، به طوریکه درصد جوانه زنی بذرهای جمع آوری شده در محتوای رطوبت بذری 17 درصد در مقایسه با بذرهای جمع آوری شده در محتوای رطوبت بذری 67درصد، از 68/19درصد به 2/43 درصد افزایش یافت. همچنین، مشاهده شد که بذرهای سرمادهی شده در دمای 15درجه سانتیگراد (6/36درصد) بیشتر از دمای 20 درجه سانتیگراد (4/24) جوانه زدند. فعالیت آنزیم های آلفاآمیلاز، دهیدروژناز و آسکوربات پراکسیداز با پیشرفت رسیدگی افزایش یافت.
    کلیدواژگان: سرمادهی، آلفا آمیلاز، آسکوربات پراکسیداز، درصد جوانه زنی
  • ارزیابی تنوع ژنتیکی و ارتباط صفات در ارقام گندم بهاره در شرایط تنش خشکی
    معروف خلیلی *، محمدرضا نقوی صفحات 101-117
    این آزمایش بصورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه پژوهشی دانشگاه تبریز ایران انجام شد. نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری بین ارقام و شرایط آبیاری مربوط به تقریبا همه صفات مورد مطالعه وجود دارد. مقایسه میانگین و تجزیه ای خوشه ایارقام نشان داد که ارقام مرودشت، نیک نژاد، مغان 3 ، دریا و کویر دارای بالاترین ارزش ها، در حالی که رقم پیشتاز، بم، سیستان، سپاهان و بهار دارای کمترین ارزش برای تقریبا تمام صفات بودند. در مجموع، با توجه به نتایج این تحقیق ارقام کویر و بهار بترتیب بعنوان متحمل ترین و حساس ترین ارقام در شرایط تنش خشکی شناخته شدند. با توجه به رگرسیونگام به گام برخی از صفات وارد مدل نهایی شدند که بیشترین مقدار ضریب همبستگی و اثر مستقیم روی عملکرد دانه تحت دو هر شرایط شاهد و تنش خشکی برای تعداد سنبله در بوته بدست آمد. بنابراین، غربالگری برای مقدار بالای این صفت می تواند افزایش عملکرد گندم تحت دو شرایط را به ارمغان بیاورد. همچنین تجزیه عامل ها بترتیب سه و چهار عامل که به ترتیب 95/89 و 01/88 درصد از کل تنوع در شرایط شاهد و تنش خشکی را تبیین کردند، شناسایی کرد. تحت تنش خشکی عوامل 1،2،3و4بنام عامل ریشه، عملکرد و اجزای عملکرد، عامل فیزیولوژی و عوامل بیولوژیک نامیده شدند. این ضرایب نشان داد که ارقام با ارزش بالاتر برای این عوامل بالاترین ارزش ها را برای صفات مربوطه به نام عوامل دارند.
    کلیدواژگان: تجزیه خوشه ای، تنش خشکی، تجزیه به عامل ها، تجزیه علیت، گندم
|
  • Zeinab Farajollahi, Hamid Reza Eisvand* Pages 1-10
    Quality of seed as a propagating organ and the most valuable input to produce crops is highly important in agriculture. Thus, the objective of this study was to compare the effects of storage temperature (15, 20 and 25 °C) and storage duration (0, 2, 4, 6 and 8 days) of hydro-primed wheat seeds of Koohdasht dry land cultivar on germination and seedling characteristics. The seeds were hydro-primed then stored at each related treatment and cultivated in research farm of Lorestan University in October of 2014-2015 growing year based on randomized complete block design with three replications.
    Results showed that both storage temperature and duration had significant effects on seedling emergence characteristics such as speed and percentage of emergence, lateral root number, leaf number and length, seedling height, tiller number and fresh and dry weights of seedling; however, interaction of storage temperature and duration was only significant for seedling fresh and dry weights. Hydro-primed seeds stored at 15 or 20 °C had better quality in comparison to those stored at 25 °C. Extending the storage period resulted in reduced seedling quality. In overall, seeds stored at 20 °C for 2 days had better germination efficacy than those with other treatments.
    Keywords: Electrical conductivity, seed storage, seed enhancement, seedling performance
  • Mohammad Ali Aboutalebian *, Noushin Fakhimi Paydar, Shahram Nazari Pages 11-19
    To study the effects of phosphate and zinc sulfate fertilizers application methods on water use efficiency and qualitative characteristics of corn underwater stress, an experiment was conducted in split plot factorial arrangement on randomized complete block design with three replications at research farm of the Bu Ali Sina University in 2014. Three levels of irrigation after 60, 90, and 120 mm evaporations from evaporation A pan were assigned in the main plots and two factors including phosphate fertilizer application methods (broadcasting and band placement) and zinc sulfate (non, foliar, and soil application) were assigned in sub-plots. Measured traits included protein percent in the grain, phosphorus and zinc content in the grain, and water use efficiency. Results showed that at severe water deficit stress, foliar application of zinc sulfate and band placement phosphate fertilizer compared to no zinc sulfate in the same application increased grain protein by 12%. The highest water use efficiency (1.50 kg grain per cubic meter of water) was obtained from treatment after 90 mm evaporation and band placement of phosphate and foliar application of zinc sulfate. In severe water stress conditions, band placement phosphate increased grain phosphorous content by 26%. Eventually, the highest and the lowest grain zinc concentration were 16.58 and 11.53 mg kg-1, respectively.
    Keywords: Band placement, foliar, soil application, zinc concentration
  • Hamdollah Eskandari *, Ashraf Aalizadeh Amraee Pages 21-33
    A field experiment was carried out during the 2013-2014 growing season in Lorestan Province (Iran) to evaluate the effect of three planting densities (30, 55, and 83 plant.m-2) on growth indices and grain yield of four chickpea cultivars (Azad, Hashem, Arman and ILC482) under the fall dry land farming condition. The experiment design was factorial based on a randomized complete block design (RCBD) in three replications. The growth of pea under different planting densities was evaluated by measuring the growth indices including dry matter accumulation (DMA), crop growth rate (CGR), leaf area index (LAI), and relative growth rate (RGR). Results showed that pod number per plant was affected by plant density and cultivar, where ILC482 had the highest pod per plant. Also, the highest pod per plant was observed in the density of 55 plant.m-2 which was 38% and 32% higher than those of 30 and 85 plant.m-2 planting densities, respectively. Branch number, plant height, 100-grains weight, grain yield, biological yield, and harvest index were affected significantly by the interaction of cultivar × planting density. ILC482 cultivar had the highest grain yield (2077 kg.ha-1) in the density of 83 plant.m-2 which was 25, 59 and 23% more than that of Hashem, Azad and Arman cultivars, respectively. ILC482 cultivar had the highest LAI and CGR during the growing season. Since the highest grain yield was achieved at the highest density, it is required to evaluate the higher densities effect on grain yield of chickpea under dry land farming.
    Keywords: Chickpea cultivars, crop growth rate, dry matter, leaf area index, plant population, relative growth, Yield, yield component
  • Ali Abbasi Surki, Hossein Reza Rouhi *, Ali Moradi, Fathollah Zeinali, Javad Alimoradi Pages 35-41
    This study aimed to examine dormancy-breaking of jimsonweed seeds. Seeds were collected from Hamedan. They were subjected to different treatments: (a) concentrated sulfuric acid for 1, 1.5, and 2 min; (b) hot water at 80°C and 90°C for 5 and 10 min; (c) mechanical scarification with sandpaper; (d) light exposure for 10, 20, and 30 days; and (e) fluctuating temperature (5–15°C). The highest germination (90%) was for seeds scarified with sandpaper, but it did not differ significantly from that of seeds scarified with sulfuric acid for 1.5 min. Hot water treatment increased germination percentage but it was lower than sandpaper and acid treatments. Superior treatment affected radicle and plumule length, vigor index, mean germination time, and seedling length. Lower α- and β-amylase activities were detected in dormant seeds, and these enzymes’ activity increased significantly in superior treatment. It seems that scarification by sandpaper or sulphuric acid for 1.5 min is a general requirement for breaking dormancy of jimsonweed seeds. So, they are recommended.
    Keywords: ?-amylase, ?-amylase, germination, sandpaper
  • Ali Sepehri *, Hossein Reza Rouhi Pages 43-53
    Low viability and poor vigour due to seed deterioration are major problems for successful agricultural production. In this experiment, the ability of hydropriming to ameliorate seed deterioration damage was studied in groundnut. Groundnut seeds were subjected to accelerated ageing for 96 hours at 40 °C and then hydroprimed at 25 °C for 6, 12 and 18 hours. Regardless of duration, hydropriming significantly improved final germination percentage, germination rate, seedling length, vigour index, antioxidant enzyme activities (catalase, superoxide dismutase and ascorbate peroxidase),soluble sugars and proteins of aged seeds. Mean germination time, electrolyte leakage and malondialdehyde content of primed seeds decreased compared to non-primed seeds. Hydropriming for 6, 12 and 18 hours increased final germination to 15.54, 31.56 and 89.7 %, germination rate by 9.42, 66.6 and 95.6 % and vigour index by 29.11, 82.2 and 204.6 % compared to non-primed seed, respectively. Thus, hydropriming for 18 hours is the most suitable priming period to recover loss of seed quality and to improve germination characteristics of aged groundnut seeds.
    Keywords: Antioxidant enzyme activities, Seed germination, seedling length, soluble sugars
  • Mohammad Ali Aboutalebian *, Shahram Nazari, Farid Golzardi Pages 55-65
    A thermal time (TT) model was developed to simulate field emergence of two weed species (flixweed and wild oat) in winter rapeseed. Practical predictive weed emergence models can provide information about timing of weed emergence. Non-linear regression models are usually able to accurately predict field emergence under specific environmental conditions. In the present study, cumulative seedling emergence in response to TT was described by the Weibull, Logistic, Gompertz, Sigmoid and Chapman functions. Some criteria were used to describe the goodness of fit of the models. These criteria includ coefficient of determination (r2adj), root mean square of error (RMSE) and Akaike index (AIC). In both species (Descurainia sophia: RMSE= 3.65, r2adj=0.97, AIC=88.87; Avena fatua: RMSE= 2.59, r2adj=0.99, AIC=45.83) the seedling emergence flushes were well described with the Weibull four-parameter function. To start emergence after sowing and to reach maximum emergence, lower TT requirements were observed in A. fatua than in D. sophia. Seedling emergence increased steadily and reached from 50% to 90% of total emergence at 315 and 543 TT, respectively for D. sophia and 70 and 286 TT, respectively for A. fatua.
    Keywords: Avena fatua, Descurania sophia, Soil temperature, Weibull model
  • Mohammad Mohsenzadeh Golafazani, Habibollah Samizadeh Lahiji, Hassan Hassani Kumleh* Pages 67-77
    Drought stress adversely affects a plant’s growth and productivity. Wide ranges of molecular disorders could be caused by the production of reactive oxygen radicals. Plant cells have developed potential systems to prevent such damage by scavenging and reducing the reactive oxygen species (ROS). In this study, both the genotypes of oilseed rape-tolerant and sensitive to drought-were exposed to polyethylene glycol (PEG)-induced osmotic stress at various intervals to screen the expression of mitochondrial genes that are involved in oxidizing excessive NAD(P)H without producing adenosine triphosphate (ATP). Results showed that the maximum number of alternative oxidase 1a (AOX1a) gene expression occurred in Hyola308 after 12 hours of water stress. Meanwhile, no change was observed in other sampling times. However, in SLM046, the gene expression had gradually been increased during the stress and the maximum expression was observed after 24 hours of stress. The expression of uncoupler (UCP) gene, in SLM046, was increased during the water stress and its maximum expression was observed at eight and 24 hours after the stress. However, the maximum UCP expression in Hyola308 occurred around the 12-hour mark after the stress as an AOX gene expression. Moreover, the expression of external NADPH dehydrogenase (exNDH) was increased at the early hours of the stress in Hyola308 while the same was done during the final hours of stress in SLM046.Our results showed that high activity of the mitochondrial genes, alone or together, could also be an important factor in drought tolerance in oilseed rape crop by detoxifying the harmful effects of the ROS.
    Keywords: Canola, drought stress, mRNA quantification, oxidative stress, quantitative real-time PCR
  • Ali Moradi *, Tahereh Bazi, Asad Masumiasl, Tayebe Zaree Pages 79-88
    Prangos ferulacea is a plant from the umbeliferae family that is propagated by seed germination. In order to investigate the effects of seed ripening and germination temperature on germination and some antioxidant enzymes activity of this plant seed, a two-factor factorial experiment was carried out in a completely randomized design with three replications in the laboratory of Seed Sciences and Technology (Yasouj University, Yasouj, Iran) in 2012-2013. Experimental factors were including harvest seed moisture content (SMC) (67, 51, and 17% based on fresh weight) and germination temperature at two levels (15 and 20℃). Seeds pre-chilled at 4°C before germination test. The α-amylase, dehydrogenase, catalase, and ascorbate peroxidase enzymes activities were measured in dormant (non-chilled) and nondormant (pre-chilled) seeds. The germination results showed that with the progress of ripening, seed physiological quality and germination also increased such that compared to harvest at SMC of 67%, the germination percentage of seeds collected at SMC of 17% rose from 19.68% to 43.2%. Also, it was observed that the pre-chilled seeds incubated at 15℃ germinated more (36.6 %) than compared to those at 20℃ (24.4%). Moreover, it was observed that α-amylase, dehydrogenase, and ascorbate peroxidase activities increased with the ripening progress.
    Keywords: ?-amylase, ascorbate peroxidase, chilling, germination percentage
  • Genetic diversity in spring wheat cultivars and relationships between traits under terminal drought stress
    Marouf Khalili *, Mohammad Reza Naghavi Pages 101-117
    For evaluation of the traits related to water deficit stress in 20 spring wheat (Triticum aestivum L.) cultivars and subsequently determination of the most tolerant and sensitive cultivars, an experiment was carried out in split plot based on randomized complete block design (RCBD) in the research farm of the University of Tabriz, Iran during 2010-2011 and 2011-2012 crop seasons. The first factor was different levels of water stress including water stress (no irrigation after booting stage) and well-watered conditions, and the second factor comprised 20 spring wheat cultivars. The results indicated that there was significant difference between cultivars and irrigation conditions related to nearly all the traits studied here. The mean comparison and cluster analysis of the cultivars showed that Marvdasht, Niknejhad, Moghan3, Darya and Kavir cultivars had the highest values, but Pishtaz, Bam, Sistan, Sepahan and Bahar cultivars had the lowest values for almost of all the traits. Generally, Kavir and Bahar cultivars were recognized as the most tolerant and susceptible cultivars under drought stress, respectively. According to stepwise regression, some traits entered into the final model, as the maximum amounts of correlation coefficient and direct effects were achieved for the number of spike per plant under two conditions. So, screening for higher values of this trait can bring an improvement in wheat grain yield under two conditions. Factor analysis detected three and four factors which explained 89.95 and 88.01 % of the total variation in non-stress and stress conditions, respectively. Under drought stress condition the factors of 1, 2, 3 and 4 named as root, yield and yield components, physiological, and biomass factors, respectively. These coefficients showed that cultivars with higher values of these factors had the highest values for the traits related to names of each factor.
    Keywords: Cluster Analysis, Drought, factor analysis, Path analysis, Wheat