فهرست مطالب

جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای) - سال هفتم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1396)

فصلنامه جغرافیا (برنامه ریزی منطقه ای)
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 27، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/06
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حسین ابراهیم زاده اسمین صفحات 7-20
    بهبود کیفیت زندگی در هر جامعه ای، یکی از مهمترین اهداف سیاست های عمومیان جامعه است. در طول سه دهه اخیر، کیفیت زندگی، به عنوان جانشینی برای رفاه مادی، به اصلی ترین هدف اجتماعی کشورهای مختلف تبدیل شده است. در این مقاله،سعی گردید که با استفاده از شاخص های اجتماعی، اقتصادی، کالبدی، زیست محیطی و مدیریت شهری، کیفیت زندگی شهری در منطقه یک شهر زاهدان مورد بررسی و تحلیل قرار گیرد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و نوع آن کاربردی است. روش جمع آوری اطلاعات به صورت اسنادی و میدانی (پرسشنامه) می باشد. جامعه ی آماری پژوهش، شهروندان بالای 15 سال ساکن در منطقه یک شهر زاهدان می باشد و بر اساس سرشماری سال 1390 برابر 75707 نفر بوده که اقدام به نمونه گیری گردید. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 223 نفر محاسبه و به روش تصادفی ساده توزیع شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری تحلیل عاملی و آزمون همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج نشان داد اولین عامل به تنهایی 697/19، عامل دوم 709/10، عامل سوم 270/6، عامل چهارم 826/5، عامل پنجم، 211/5، عامل ششم 683/4، عامل هفتم 175/4، عامل هشتم 611/3 و عامل نهم 511/3 درصد از واریانس را محاسبه می کنند. همچنین، نتایج آزمون همبستگی پیرسون، با توجه به سطح معنی داری (Sig)، که از 05/0 کمتر می باشد و به لحاظ آماری این رابطه معنی دار است؛ نشان می دهد بین کیفیت زندگی شهری و شاخص های (زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و مدیریت شهری)، همبستگی بالایی وجود دارد که بیانگر یک رابطه خطی مثبت قوی میان آن ها است. بیشترین میزان همبستگی در منطقه یک شهر زاهدان؛ بین کیفیت زندگی شهری و متغیر کالبدی با ضریب همبستگی 786/0 می باشد؛ یعنی با افزایش میزان کیفیت محیط کالبدی، کیفیت زندگی شهری نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شاخص های کیفیت زندگی، منطقه یک شهر زاهدان
  • فریده اسدیان، رضا برنا صفحات 21-37
    اقلیم عامل مهمی در توسعه گردشگری می باشد و در بسیاری از کشورها آب و هوا یک سرمایه با ارزش برای گردشگر محسوب می شود، زیرا یکی از اطلاعات مورد نیاز گردشگرها برای سفر شرایط اقلیمی مقصد می باشد و گردشگران برنامه سفر خود را با توجه به شرایط اقلیمی مقصد مورد نظر طرح ریزی می کنند. در این پژوهش وضعیت اقلیم توریستی اصفهان از طریق شاخص های TCI، HU، CPI، PMV، PET در یک دوره آماری 60 ساله (1951 تا 2010) برای ایستگاه سینوپتیک شهر اصفهان مورد ارزیابی قرار گرفت. بطور کلی هدف اصلی این پژوهش، تعیین شاخص های TCI، HU، CPI، PMV، PET به منظور توسعه گردشگری و شناخت وضعیت اقلیمی شهر اصفهان در طول سال برای انجام فعالیت های گردشگری می باشد. این تحقیق با توجه به نوع هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، از نوع توصیفی- تحلیلی است. نتایج بدست آمده از این شاخص ها نشان می دهد که در شهر اصفهان با توجه به شاخص TCI ماه های آوریل، می، سپتامبر و اکتبر دارای آسایش اقلیمی، در شاخص HU همه ماه ها دارای آسایش حرارتی، در شاخص CPI ماه های آوریل، می، اکتبر، نوامبر و دسامبر، در شاخص PET بهترین ماه برای گردشگری اکتبر و در شاخص PMV ماه می بهترین شرایط را جهت انجام فعالیت های توریستی دارا می باشند
    کلیدواژگان: اقلیم گردشگری، شهر اصفهان، شاخص بیوکلیمایی، آسایش اقلیمی
  • حمیدرضا حدادی، فرهاد حمزه، مجید کریم پورریحان صفحات 39-54
    ضرورت سیاست گذاری های بهینه در بخش نفت و گاز، همواره به عنوان یکی از اولویت های استراتژیک در اسناد فرادستی نظام مطرح بوده است؛ بطوری که نمی توان نقش این سیاست ها را در تامین منافع ملی نسل های فعلی و آینده نادیده گرفت. طی سالیان گذشته بحران سوخت و افزایش هزینه ها خصوصا در جایگاه با موضوع برند سازی جایگاه پیش بسمت خصوصی سازی آنها و همچنین کاهش موانع زیست محیطی دیدی تازه یافته است. در حال حاضر مسائل محیط زیستی یکی از مهم ترین مسائل مطرح در سطح جهانی و در سطح ملی در بسیاری از کشورهای دنیا هستند و تاکنون کنفرانس ها و نشست های بین المللی مهمی در این خصوص برگزار شده و کشورها به معاهدات و کنوانسیون های متعددی برای جلوگیری از بدتر شدن وضعیت محیط زیست جهانی متعهد شده اند. در این تحقیق هدف ارزیابی قابلیت ها و چالش های جایگاه های موجود گاز مایع با تاکید بر شاخص های زیست محیطی است. از 10 کارشناس خبره برای پاسخ به سوالات 12 شاخص مربوط به قابلیت ها و 15 شاخص مربوط به چالش ها بهره برداری شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای بومی و تکنیک آنتروپی شانون برای تعیین وزن شاخص ها و از تحلیل رابطه خاکستری برای اولویت بندی گزینه ها بهره برداری شد. در پایان محقق پیشنهاداتی برای بهبود شرایط موجود ارائه کرده است.
    کلیدواژگان: جایگاه داری، قابلیت ها، چالش ها، گاز مایع (LPG)، تحلیل رابطه خاکستری
  • سید رامین حسینی نژاد، سید جمال الدین دریاباری صفحات 55-63
    امروزه بازار گردشگری سلامت به عنوان یکی از صنایع درآمدزا و رقابتی در دنیا مطرح می باشد. از دهه 1990 عوامل متعددی باعث شد تا گردشگری سلامت در کشورهای آسیایی رونق بیشتری بیابد.. کارآفرینی، بازاریابی و تبلیغات گسترده این کشورها مبنی بر ارائه خدمات پزشکی در کنار گردشگری، جذابیت این مقاصد را برای جذب گردشگران خارجی به منظور درمان افزایش داد.. کشور ایران علی رغم داشتن چشمه های آب گرم ومعدنی فراوان، تاکنون نتوانسته است با برنامه ریزی مناسب نسبت به توسعه زیرساخت های گردشگری اقدام وسهم قابل قبولی در توسعه گردشگری سلامت داشته باشد. درآمد ناشی از گردشگری سلامت می تواند برای کشور ما که به حرکت در روند توسعه سودآور باشد. پژوهش حاضر با استفاده از روش اسنادی و کتابخانه ای سعی دارد ضمن بیان اهمیت صنعت گردشگری سلامت در استان اردبیل به شناسایی عوامل پیش برنده و بازدارنده موثر بر ارتقاء گردشگری سلامت و تاثیر آن بر توسعه پایدار منطقه ای کشور بپردازد و با استفاده از مدل swot عوامل داخلی (نقاط قوت و ضعف) و عوامل خارجی (فرصت ها و تهدیدها) صنعت گردشگری سلامت در استان اردبیل مورد تحلیل قرار گرفته و نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد استان اردبیل باتوجه به پیشرفتهای قابل توجه در عرصه ی پزشکی وسلامت در جایگاه قابل توجهی در صنعت گردشگری سلامت و توسعه پایدار منطقه ای قرار دارد و اطلاع رسانی در مورد جاذبه های گردشگری سلامت استان اردبیل در سطح بین المللی (مانند آسیا و خاورمیانه) و ملی (ایران) به میزان کافی صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: گردشگری سلامت، توریسم درمانی، استان اردبیل
  • مجتبی رسولی، علیرضا استعلاجی، مجید ولی شریعت پناهی صفحات 65-76
    وجود سابقه برنامه ریزی توسعه در ایران، نابرابری های منطقه ای در روستاهای کشور مشهود است. بحث نابرابری توسعه در میان روستاها از موضوعاتی است که اخیرا در فرهنگ برنامه ریزی منطقه ای مطرح شده است و هنوز در کشور ما جایگاه چندان مشخصی ندارد. بررسی جنبه های مختلف اقتصادی - اجتماعی، محیطی و... مناطق و تحلیل آنها به صورت نسبی بیانگر میزان برخورداری، سطح رفاه و توسعه یافتگی آن ها می باشد نابرابری های توسعه ای که به دلایل متعددی نظیر دلایل تاریخی، طبیعی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی و... ایجاد می شوند رشد ناهمگون و نامتعادل میان نواحی را سبب خواهند شد. در این تحقیق به بررسی سطح توسعه یافتگی دهستان های شهرستان ساوه در مقطع زمانی کنونی (آمارهای رسمی سال 1390)، با استفاده از 103 شاخص سنجش توسعه در 9 بخش آموزشی، فرهنگی، سیاسی-اداری، زیربنایی، بهداشتی، بازرگانی-خدمات، ارتباطات و حمل و نقل، جمعیتی-اقتصادی و کالبدی از طریق مدل تحلیلی تاکسونومی عددی پرداخته شده است. هدف از این تحقیق شناسایی میزان برخورداری و محرومیت دهستان های شهرستان ساوه با استفاده از مدل های تحلیلی یکپارچه و ارائه الگوی بهینه خدمات رسانی می باشد. بر اساس نتایج حاصل از تحقیق سطح توسعه یافتگی دهستان های شهرستان ساوه در بخش های مختلف متفاوت می باشد. اما در بیشتر بخش ها توسعه یافته ترین دهستان طراز ناهید و توسعه نیافته ترین دهستان شاهسونکندی می باشد. بیشترین دامنه تغییرات و انحراف معیار رتبه مربوط به دهستان های آق کهریز و بیات و کمترین تغییر مربوط به بقیه دهستان ها می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه یافتگی، مدل های تحلیلی، دهستان های ساوه، مدل تاکسنومی عددی
  • محسن احدنژاد روشتی، سمیه محمدی حمیدی، نوبخت سبحانی صفحات 77-94
    با مطرح شدن محله به عنوان سلول زندگی شهری تحقق توسعه پایدار نیز تنها در قالب توسعه محله ای و در مقیاس محلی و در ادامه تفکر جهانی بیاندیش و محلی عمل کن دنبال شد. با توجه به اینکه در حال حاضر بیش از 60 درصد مردم جهان در شهرها زندگی می کنند. نحوه ی توسعه محلات و در مقیاس کلان پیشرفت و پایداری توسعه در شهرها می تواند موفقیت یا شکست جامعه را در برابر حل مشکلات اقتصادی، زیست محیطی، اجتماعی و کالبدی و غیره تعیین نماید. این پژوهش با هدف بررسی توسعه پایدار شهری در محلات سی یک گانه شهر میاندوآب که یکی از شهرهای میانه اندام کشور می باشد با استفاده از 70 شاخص توسعه پایدار می پردازد. نوع تحقیق کاربردی و روش آن نیز تحلیلی- مقایسه ای می باشد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز از مجموعه روش های تصمیم گیری چند معیاره (MADM) استفاده شده است. طبق نتایج بدست آمده از روش های تجزیه و تحلیل در رتبه بندی نهایی محلات ساحلی، زرندی و امامزاده عباس به ترتیب در جایگاه اول تا سوم قرار گرفته اند. برای روشن تر شدن وضعیت محلات شهری در سه طیف با وضعیت مطلوب، نیمه مطلوب و نامطلوب رتبه بندی شدند که در این طیف بندی مجموعا هشت محله در جایگاه مطلوب از لحاظ برخورداری از شاخص های توسعه قرار گرفته اند که بیشتر متاثر از موقعیت ممتاز آن ها در سطح شهر می باشد. در مقابل ده محله در طیف سوم با وضعیت نامطلوب قرار دارند. که بیشتر متاثر از ریشه روستایی بودن آنها که به مرور زمان به محدوده شهر ملحق شده اند در نهایت پیشنهاداتی جهت بهبود توسعه پایدار محله ای ارائه شده است.
    کلیدواژگان: عه پایدار، محله، روش های تصمیم گیری چند معیاره، میاندوآب
  • مهدی سوادی صفحات 95-108
    پژوهش حاضر به مقایسه انگیزه مشارکت در طبیعت گردی بین مردان و زنان شرکت کننده در فعالیت های اوقات فراغت پرداخته است. پژوهش حاضر براساس هدف، تحقیقی کاربردی و از نوع علی – مقایسه ای می باشد. نمونه آماری تحقیق به تعداد قابل کفایت 259 نفر محاسبه شد که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب انتخاب و در پژوهش شرکت داده شدند در نهایت پرسش نامه میان آن ها توزیع گردید و مورد بهره برداری قرار گرفت. ابزار این پژوهش شامل پرسشنامه 30 سوالی انگیزه مشارکت گیل (2000) توزیع و جمع آوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون مقایسه دو نمونه مستقل یعنی آزمون T- استیودنت مستقل و آزمون آنوا (ANOVA) استفاده گردید. بررسی فرضیه های تحقیق نشان داد که، بین انگیزه مشارکت در طبیعت گردی بین شرکت کنندگان تفاوت معنی دار وجود ندارد. همچنین بین ابعاد انگیزه مشارکت (انگیزه پیوند جویی، انگیزه تفریح و سرگرمی، انگیزه رقابت طلبی و یادگیری مهارت ها) در طبیعت گردی بین شرکت کنندگان تفاوت معنی دار وجود ندارد. اما بین انگیزه های بیرونی در طبیعت گردی بین مردان و زنان شرکت کننده در فعالیت های طبیعت گردی تفاوت معنی دار وجود داشت، نتایج آزمون واریانس یکطرفه نیز نتایج فوق را تائید کرد.
    کلیدواژگان: طبیعت گردی، گردشگری، اوقات فراغت، انگیزه مشارکت
  • محسن شاطریان، صدیقه کیانی سلمی، رعنا قنبری صفحات 109-126
    تامین مسکن مناسب یکی از معضلاتی است که افراد جوامع بشری در زندگی روزمره با آن مواجه هستند. طی چند دهه اخیر با اجرا شدن طرح مسکن مهر، دولت توانسته به بسیاری از اقشار کم درآمد و متوسط جامعه در این راستا کمک نماید. پژوهش حاضر سعی دارد نگرش ساکنین مسکن مهرکاشان نسبت به ابعاد اجتماعی، اقتصادی و کالبدی را ارزیابی نماید. روش پژوهش توصیفی – تحلیلی می باشد. گردآوری اطلاعات به صورت میدانی و از طریق توزیع پرسشنامه به تعداد 150 عدد در میان افراد ساکن مسکن مهر صورت پذیرفته است. برای تجزیه و تحلیل توصیفی و استنباطی داده ها از آزمونهای آماری T-Test و ANOVA در نرم افزار SPSS و جهت تبیین و مدلسازی اثرات نیز از مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS استفاده گردید. نتایج حاصل از آزمون T نمایانگر معنی دار بودن اثرات مسکن مهر در شاخص های مورد بررسی از دیدگاه ساکنان می باشد. تحلیل یافته های منتج از مدلسازی معادلات ساختاری بیانگر این مطلب است که از بین شاخص های مورد سنجش شاخص کالبدی با بار عاملی 94/0 مهم ترین و با اهمیت ترین شاخص در تبیین رضایتمندی از نظر ساکنین بوده است، همچنین با سنجش ارتباط دو سویه بین متغیرهای تحقیق مشخص گردید که عامل کالبدی – اجتماعی با ضریب 85/0، عامل اقتصادی –کالبدی با بار عاملی 49/0 و عامل اقتصادی – اجتماعی با بار عاملی 45/0 بر یکدیگر اثرگذار بوده اند. به عبارت دیگر بهبود کیفیت ساختار کالبدی خود می تواند به افزایش رضایت از عوامل اجتماعی و بالعکس منجر شود. همچنین رضایت از ابعاد اقتصادی نیز بر رضایت از ابعاد کالبدی و اجتماعی اثر مثبت و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: مسکن، مسکن مهر، شاخص های اقتصادی - اجتماعی و کالبدی، شهر کاشان
  • علیرضا عبدالله زاده فرد صفحات 127-148
    در حال حاضر بستر بسیاری از رودخانه های شهری و حرایم آن به جای آنکه به عنوان یک فضای شهری دلپذیر مورد استفاده قرار گیرد، به فضایی زائد، غیرقابل استفاده، ناامن، متروکه و بازمانده شهری تبدیل شده اند. در شهر شیراز دو مسیل عمده شرقی- غربی (رودخانه خشک و سلطان آباد) ساختار و استخوان بندی این شهر را تشکیل داده اند. در مطالعه حاضر با هدف طراحی پایدار کریدورهای طبیعی شهری با رویکرد اکولوژیک، به بررسی رود- دره سلطان آباد پرداختیم. به منظور تحلیل ساختار زیست محیطی، کالبدی و اجتماعی این رود- دره از تکنیک برنامه ریزی راهبردی کمی و swot استفاده نمودیم. در گام اول با استفاده از پرسشنامه تکمیل شده توسط گروه هدف اقدام به تبیین و شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدهای محدوده مطالعاتی پرداختیم. با استفاده از نظرات کارشناسان متغیرها وزن دهی گردد، سپس نوع استراتژی مسلط را براساس ماتریس های IEF و EFE تعیین نمودیم. با استفاده از ماتریس QSPM راهبردها را اولویت بندی نموده و در پایان به ارائه معیارهای طراحی در قالب 4 مولفه منظر پایدار شهری پرداختیم. استراتژی مسلط در برخورد با رود- دره سلطان آباد، استراتژی تهاجمی/ رقابتی است و براساس ماتریس QSPM استراتژی SO1: ایجاد فضاهای اکوتوریستی و تفرجی جذاب و با طراوت در حاشیه پیرامونی رود- دره بهترین استراتژی برای ساختار زیست محیطی، کالبدی و اجتماعی رود- دره سلطان آباد می باشد.
    کلیدواژگان: کریدورهای طبیعی شهری، طراحی پایدار، رودخانه سلطان آباد، ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی، تحلیل سوات
  • ابوالفضل قنبری، موسی واعظی، رحیم غلامحسینی صفحات 149-165
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی توزیع فضایی- مکانی، فضای سبز در منطقه یک تهران با رویکرد پایداری زیست محیطی است. روش تحقیق به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش توصیفی- تحلیلی می باشد. از طریق مطالعات کتابخانه ای و سازمان های مربوطه اطلاعات اولیه به دست آمده و با بهره گیری از محیط GIS، روش های ریاضی و آماری مانند: تکنیک ویلیامسون، ضریب آنتروپی، روش سنجش سطح تمرکز، منحنی لورنز، ضریب مکانی و ضریب توزیع میزان تمرکز و تعادل فضایی کاربری فضای سبز منطقه بررسی و برای ارزیابی زیست محیطی از مدل SWOT بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که با توجه به جمعیت 439467 نفری منطقه، سرانه فضای سبز آن 91/3 متر مربع است و توزیع آن در نواحی 10 گانه نامتعادل است. ناحیه 6 و 10 با بالاترین میزان شاخص نابرابری و آنتروپی، با سرانه 88/20 و 8/9 متر مربع و داشتن 38 و 37 پارک و بوستان در بهترین شرایط و ناحیه 1 و 8 با پایین ترین میزان شاخص نابرابری و آنتروپی، با سرانه 5/1 و 12/2 و داشتن 7 و 9 پارک و بوستان در بدترین شرایط قرار دارند و بر اساس روش های آماری استفاده شده فضای سبز منطقه از توزیع فضایی نامتعادلی برخوردار است. در دهه های 60 و 70 تمایل به ساخت و ساز در نواحی شمالی بیشتر بوده است و حدود 45 درصد از باغات منطقه در فاصله این سال ها نابود شده است و بیشترین تخریب در ناحیه 2 اتفاق افتاده است. نتایج حاصل از SWOT نشان می دهد، امتیاز منطقه در ارزیابی عوامل داخلی برابر 3/2 و در ماتریس عوامل خارجی 1/2 است که نشانگر شرایط نامطلوب در توسعه منطقه یک و از بین رفتن پتانسیل های زیست محیطی دارد. به این معنی که نقاط ضعف و تهدیدهای موجود بیشتر از نقاط قوت و فرصت ها است و ادامه این روند باعث از بین رفتن شرایط زیست محیطی منطقه خواهد شد.
    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، توزیع فضایی، پایداری زیست محیطی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، روش های آماری، تهران
  • کورش رضایی مقدم، غلامحسین کرمی، نوذر منفرد صفحات 167-192
    بیابان زیست بومی است که در آن استمرار و پایداری چرخه حیات با دشواری های فراوانی همراه بوده و کمبود آب مهم ترین شناسه آن است. علیرغم تنگناهای حاکم بر جغرافیای مناطق خشک و بیابانی، دل نگرانی امروز جامعه جهانی، نه از وجود چنین اقلیم هایی بلکه از پدیده زیانبار «بیابان زایی» است که باعث کاهش استعداد تولید سرزمین در طول زمان، به صورت تدریجی و اغلب غیر قابل رویت می شود. در حال حاضر بیابانزایی گریبان گیر بسیاری از کشورها بخصوص کشورهای در حال توسعه می باشد و مشتمل بر فرآیندهایی است که هم زاییده عوامل طبیعی بوده و هم به عملکرد نادرست انسان بر می گردد. هدف این تحقیق بررسی تاریخچه، وضعیت فعلی و مبانی و مفاهیم بیابان زایی در جهان و ایران است و در ادامه علل و عوامل و پیامدهای این پدیده زیست محیطی را مورد مداقه قرار می دهد. همچنین ضمن بررسی روند تاریخی برنامه های مقابله با بیابان زایی در جهان، سیاست ها و راهبردهای گذشته، حال و آینده کشور را در این زمینه بررسی و تحلیل می نماید. تحقیق از نوع توصیفی و تحلیلی است که به روش پژوهش اسنادی و با جستجوی نظام مند در منابع معتبر علمی، نگاهی جامع به موضوع مورد پژوهش دارد. یافته ها نشان می دهد که مهار بیابان زایی و مدیریت پایدار مناطق بیابانی با توجه ماهیت پیچیده و چند بعدی آن ، بیش از مقابله مستقیم با مظاهر بیرونی از طریق رهیافت های فنی، نیازمند اصلاح الگوهای توسعه و شناخت ریشه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی آن با تاکید بر توسعه انسانی است. لذا برنامه ملی اقدام برای مقابله با بیابان زایی و تعدیل اثرات خشکسالی، مستلزم همگرایی سرمایه های طبیعی و انسانی و مشارکت اجتماع محور کلیه کنشگران ذینفع در طراحی راهبردها و اجرا و ارزشیابی اقدامات میدانی به شکل انعطاف پذیرو تکاملی خواهد بود. این مقاله پیشنهاد می نماید در تحقیقات بعدی بنیان های نظری اکولوژی اجتماعی و سیاسی در حوزه «مقابله با بیابان زایی» مفهوم سازی و بسط داده شود.
    کلیدواژگان: بیابان زایی، مقابله با بیابان زایی، توسعه پایدار انسانی، راهبرد
  • علی اصغر اسمعیل پور روشن، سیاوش مرادی پور صفحات 193-215
    ژئوپلیتیک به همان اندازه که ملی و منطقه ای و بین المللی است و پدیده ها را در این سطوح مطالعه می کند به همان اندازه سطح خرد و فرو ملی را نیز از نظر دور نمی دارد و تحولات مقارن با پدیده جهانی شدن و تضعیف مرزهای ملی و تاکید بر گلوکالیزیشن یا جهانی محلی شدن نیز خود دلیلی بر صدق این ادعاست. با چنین نگاهی به علم ژئوپلیتیک بایستی به تحلیل و تبیین ژئوپلیتیک واحدهای استانی در منظومه های کشوری اقدام کرد. هدف این مقاله تحلیل و بررسی نقش ژئوپلیتیک لرستان در رابطه با امنیت ایران است. سوال اصلی مقاله این است که استان لرستان از نظر موقعیت جغرافیایی، منابع اقتصادی و فرهنگی و زیست محیطی و جمعیتی و قومی چه نقشی در رابطه با امنیت ایران بر عهده داشته و خواهد داشت؟ نتایج این مقاله نشان می دهد که از تمامی جنبه های علم ژئوپلیتیک یعنی موقعیت جغرافیایی، اقتصادی، فرهنگی و قومیتی، مذهبی و نیز جمعیتی استان لرستان حائز نقشی کانونی و مهم در امنیت ایران است. با توجه به این مقدمه در این مقاله تلاش خواهد شد با استفاده از منابع کتابخانه ای و نیز مقالات علمی و پژوهشی و نیز آمار و اطلاعات سرشماری های سازمان آمار کشور و نیز سالنامه های آماری و استفاده از نقشه های متنوع به تحلیل و تبیین نقش ژئوپلیتیک لرستان در رابطه با امنیت ایران پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، لرستان، امنیت ایران، جغرافیای سیاسی
  • آدینه مشکین فر، حیدر لطفی صفحات 217-238
    به طور کلی حفظ و ارتقاء احساس امنیت شهروندان بایستی یکی از مهم ترین اهداف برنامه ریزی شهری و شهرسازی تلقی شود. عوامل بسیاری در نیل به این هدف تاثیرگذارند که یک از مهم ترین این عوامل بحث معابر شهری است. هدف این مقاله بررسی رابطه برنامه ریزی شهری و شهرسازی بااحساس امنیت شهروندان با تاکید بر معابر شهر رشت است. سوال اصلی مقاله این است که معابر شهری به عنوان یکی از اجزای مهم برنامه ریزی شهری و شهرسازی در همه شهرها و به خصوص شهرستان رشت چه تاثیری بر احساس امنیت شهروندان گذاشته اند؟ این مقاله با بررسی معابر شهری در دو دسته خیابان های اصلی و پیاده روها سعی می کند به اثبات رابطه آن با احساس امنیت شهروندان بپردازد. نتایج این مقاله نشانی می دهد که با گذشت زمان تناسب بین جمعیت شهری و معابر شهری رشت (پیاده روها و خیابان ها) بر هم خورده است به نحوی که مشکلاتی از جمله معضل ترافیک و ضعف حمل و نقل عمومی و نیز ضعف مدیریت بحران در حوادث غیر مترقبه و نیز مشکلات زیست محیطی را در شهرستان به دنبال داشته که در آینده تشدید خواهد شد و برهم کنش همه این کنش ها و واکنش ها افت سطح احساس امنیت شهروندان این شهر است. با توجه به این مقدمه در این مقاله سعی خواهد شد با استفاده از ترکیبی از روش های کیفی و کتابخانه ای و نیز نظر سنجی و مصاحبه با صاحب نظران و اساتید حوزه جغرافیا و شهرسازی و نیز شهروندان شهر رشت نقش برنامه ریزی شهری و شهرسازی با تاکید بر معابر را در احساس امنیت شهروندان به طور کلی و به ویژه شهر رشت تحلیل و اندازه گیری نمائیم.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی شهری، احساس امنیت، معابر، رشت
  • میرناصر میرباقری هیر صفحات 239-253
    در این مقاله موضوع تاثیر گذاری عوامل و متغیرهای مختلف، بر رشد اقتصادی با روش داده های تابلویی بررسی شده است. این روش، از کارآمدترین روش ها برای برآورد تاثیرگذاری عوامل محسوب می شود. درمقاله حاضر، از تاثیر متغیرهای مختلف از جمله (مخارج دولتی، باز بودن اقتصاد، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تورم، نوسانات نرخ ارز) بر رشد اقتصادی در دوره 1393-1382، بین کشورهای منتخب اسلامی در حال توسعه (ایران، اندونزی، اردن، کویت، مالزی، مصر، مراکش، عمان، عربستان سعودی، سنگال، ترکیه و امارات متحده عربی) با روش داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج مقاله حاکی از آن است، که سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر روی رشد اقتصادی، در بین کشورهای منتخب اسلامی در حال توسعه، تاثیر گذاری بیشتری دارد. نتیجه دیگر آن است، که چهار متغیر از جمله (مخارج دولتی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تورم، نوسانات نرخ ارز) بر روی رشد اقتصادی، تاثیر مثبتی را نشان می دهد. فقط متغیر باز بودن اقتصادی، بر روی رشد اقتصادی کشورهای مورد بررسی، دارای اثر منفی می باشد.
    کلیدواژگان: متغیر، رشد اقتصادی، داده های تابلویی
  • رحیم سرور، پروانه زیویار، شهروز وثوقی لنگ صفحات 255-272
    برنامه ریزی استراتژیک یکی از رویکردهای جدید در برنامه ریزی توسعه منطقه ای است که با تفکر استراتژیک به صورت فرایندی به تحلیل محیط داخلی و خارجی جهت تعیین راهبردهای توسعه منطقه ای می پردازد. استان گیلان در طی دهه های گذشته از لحاظ تدوین و نگرش به توسعه با چالش های اساسی چون نزول جایگاه استان گیلان در نظام توسعه ملی و تثبیت الگوی مرکز – پیرامون در سطح داخلی مواجه بوده است. روش تحقیق این مقاله توصیفی و تحلیلی است. برای تعیین مسائل استراتژیک منطقه ای از رویکرد مستقیم استفاده شده است. روش جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و پیمایشی است. با استفاده از تکنیک دلفی در دو مرحله نظرات خبرگان براساس طیف لیکرت در مدل SWOT مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. نمونه آماری شامل 35 نفر از اساتید و کارشناسان حوزه مرتبط با توسعه و برنامه ریزی منطقه ای می باشد. برای تعیین روایی ابزار تحقیق از روایی صوری و برای سنجش پایایی آن از آزمون آلفای کرونباخ استفاده شده است. نتایج نشان می دهد بهترین راهبرد توسعه منطقه ای گیلان راهبرد اقتضایی – تنوعی (ST) است. با استفاده از ماتریس برنامه ریزی استراتژیک کمی (QSPM)، سه استراتژی برتر شامل: 1- 2SO: توسعه و تنوع بخشی به کشاورزی، گردشگری و ارائه خدمات منطقه ای با میانگین امتیاز (نمره جذابیت)049/9، 2- 1SO: برنامه ریزی توسعه فضایی مبتنی بر طرح آمایش استان با میانگین امتیاز 04/9، 3 -1SO: توسعه صنایع تخصصی با قابلیت بازاریابی ملی و منطقه ای خزر با میانگین 89/8 جهت توسعه منطقه ای گیلان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: توسعه منطقه ای، برنامه ریزی استراتژیک، SWOT، گیلان
  • محمد بلوچی، عزت الله عزتی، مجید ولی شریعت پناهی صفحات 273-299
    هدف این مقاله بررسی رابطه سیاست گذاری های مواد مخدر با کارآمدی سیاست گذاری های امنیتی جمهوری اسلامی ایران در راستای ارتقای جایگاه ژئوپلیتیک ایران است. بی شک بخش قابل توجهی از معضلات امنیتی ایران متاثر از مواد مخدر است. موضوع مواد مخدر هم متاثر از جایگاه ژئوپلیتیک ایران است و هم توانسته است جایگاه ژئوپلیتیک ایران را از جهت امنیتی با مشکل مواجهه کند. سوال اصلی این مقاله این است که با توجه به جایگاه ژئوپلیتیک ایران سیاست گذاری های مواد مخدر چه تاثیری بر کارآمدی سیاست گذاری های امنیتی جمهوری اسلامی ایران و در نتیجه ارتقای جایگاه ژئوپلیتیک ایران دارند؟ سیاست گذاری امنیتی یا طراحی ساز و کار امنیتی به معنای ایجاد یک فضا برای حرکت به سمت وضعیت مطلوب از منظر سیاست گذار است. نتایج این مقاله نشان می دهد که سیاست گذاری های مواد مخدر در ایران بایستی کلان نگر و بلندمدت باشد و کم تر مقید به زمان و بودجه و هزینه باشد. با توجه به این مقدمه در این مقاله تلاش خواهد شد با استفاده از منابع کتابخانه ای و مقالات علمی و پژوهشی به تحلیل و تبیین رابطه سیاست گذارهای مواد مخدر با کارآمدی سیاست گذاری های امنیتی جمهوری اسلامی ایران پرداخته شود.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، امنیت، ایران، ژئوپلیتیک، کارآمدی، سیاست گذاری
  • رحیم سرور، پژمان محمدی ده چشمه صفحات 301-320
    به منظور تحلیل فعالیت هایی که در یک شهر مستقر شده اند، دستیابی به تعادل در توزیع منابع و خدمات امری اجتناب ناپذیر می باشد. هر سکونتگاه مشتمل بر مکان های ارائه خدمات نظیر نقاط، بازرگانی، اداری، مالی، خدمات اجتماعی و رفاهی می باشد که با فرض وجود نظم در آن سکونتگاه این مراکز باید به صورت متناسب و در ارتباط با یکدیگر در عرصه زمین توزیع گردد تا علاوه بر امکان دسترسی شمار بیشتری از جمعیت این خدمات، کمترین تاثیرات را از یکدیگر بپذیرند. تعیین توزیع مراکز خدماتی از جمله فضای سبز و پارک ها مساله ای است که اغلب اوقات برنامه ریزان با آن سروکار دارند و تلاش می کنند که تخصیص منابع و خدمات را هدایت کنند. در این مقاله سعی شده با استفاده از روش های توصیفی- تحلیلی به بررسی توزیع فضایی فضای سبز در سطح شهر شهرکرد بپردازد ونهایتا مناطق و مکان هایی از شهر که با کمبود فضای سبز روبرو هستند را مورد شناسایی قرار داده تا از این طریق بتوان در راستایی توزیع متعادل کاربری فضای سبز شهرکرد بتوان گامی برداشت. با عنایت به محاسبات انجام شده نتایج بدست آمده نشان می دهد که سرانه فضای سبز شهرکرد رقم 5.3 مترمربع را به خود اختصاص داده است که با سرانه استاندارد وزارت مسکن وشهرسازی کشورمان (7-12 مترمربع) فاصله دارد و با کمبود این کاربری در سطح شهر و منطقه روبرو هستیم.
    کلیدواژگان: فضای سبز، شهرکرد، توزیع متعادل، برنامه ریزان، توزیع فضایی، GIS
  • سراج الدین محبی صفحات 321-337
    دف اصلی تحقیق حاضر شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر کسب مزیت رقابتی در بندرکاوه قشم است. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش اکتشافی و از نظر بعد زمان، مقطعی است. روش تحقیق کیفی با رویکرد زمینه ای یا گراند تئوری است. بر اساس روش نمونه گیری هدفمند و معیار اشباع نظری تعداد 40 نفر از مدیران و کارشناسین گمرکات شهید رجایی و باهنر، بندر کاوه، اداره بنادر و دریانوردی هرمزگان، اداره استاندارد و تحقیقات صنعتی در این مطالعه شرکت کردند. داده های تحقیق با استفاده از تکنیک مصاحبه باز گردآوری و با توجه به رویکرد زمینه ای، از طریق کدگذاری در سه مرحله، کد گذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی، کدگذاری گردیده اند و درنهایت قالب الگوی ساختاری سیستم ترسیم و ارائه شده است. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد عوامل موثر بر کسب مزیت رقابتی در بندرکاوه قشم عبارتند از توسعه و تقویت زیرساخت ها و شبکه های فنی و نرم افزاری، تبلیغات کارآمد ملی و بین المللی، سرمایه گذاری جهت توسعه زیر ساختهای مدرن، حمایت از سرمایه گذاری و مشارکت بخش خصوصی، بهینه سازی عملیات داخلی و مکانیابی اقتصادی تجهیزات و تاسیسات و دستگاه ها، پشتیبانی فنی مستمر از شبکه های گمرک، الگوسازی از موفقیتهای رقبای تجاری و اصلاح نقاط ضعف بندر، تخصیص بودجه ویژه در حوزه منابع انسانی و آموزش و خلاقیت کارکنان و مدیران. نهایتا بر اساس نتایج، راهکارهایی در خصوص بهبود مولفه های موثر بر کسب مزیت رقابتی در بندرکاوه قشم ارائه گردید.
    کلیدواژگان: گمرک، مزیت رقابتی، گمرک کاوه قشم، شهرستان قشم
  • مجید منتظری، راضیه فنایی صفحات 339-356
    بارش از مهمترین عناصر اقلیمی است که تغییرات آن، تاثیر شدیدی بر منابع آبی هر منطقه دارد. الگوهای بارش هر منطقه با الگوهای گردشی جو در ارتباط بوده و شناسایی آنها نقش بسزایی در برنامه ریزی منابع آبی دارد. پژوهش حاضر با رویکرد محیطی به گردشی و با هدف شناسایی الگوهای همدید موثر بر بارش های سنگین حوضه بهشت آباد صورت گرفته است. در این راستا از آمار بارش روزانه 23 ایستگاه هواسنجی استان چهارمحال و بختیاری طی مقطع زمانی 1/1/2001 تا 21/10/2012 (4312 روز) و همچنین داده های ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 500 هکتوپاسکال جهت ترسیم و تحلیل الگوهای گردشی استفاده به عمل آمد. ابتدا روزهای توام با بارش سنگین (بیش از 30 میلی متر) در سطح حوضه شناسایی و 152 روز توام با بارش سنگین شناسایی گردید. سپس داده های ارتفاع ژئوپتانسیل تراز میانی هواسپهر برای روزهای مورد نظر در محدوده صفر تا هشتاد درجه شمالی و صفر تا هشتاد درجه شرقی از پایگاه NCEP/NCAR استخراج گردید. این داده ها در آرایه ای با حالت S و با ابعاد 1089×152 آرایش شده و تحلیل خوشه ایسلسله مراتبی بر روی آن صورت گرفت. در نهایت شش الگوی همدید بارش های سنگین حوضه بهشت آباد شناسایی و سپس بر اساس میزان همبستگی درون گروهی، نقشه روز نماینده هر الگو نیز ترسیم شد. نتایج حاصل از بررسی الگوها حاکی از آن است که سه الگو از سامانه همدید بلوکینگ و سه الگوی دیگر از سامانه همدید فراز و فرود تبعیت می کنند. شکل گیری ناوه عمیق در تراز میانی هواسپهر و ریزش هوای سرد عرض های بالا بر روی دریای سیاه و مدیترانه و کسب رطوبت از آنها و قرارگیری ایران در جلوی محور ناوه، شرایط ناپایداری و در نتیجه وقوع بارش های سنگین را در منطقه مورد مطالعه به همراه داشته است. افزون بر رطوبت دریای مدیترانه و دریای سیاه، رطوبت دریای سرخ به همراه رطوبت و گرمای خلیج فارس نیز در وقوع بارش های سنگین منطقه بسیار تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: ارتفاع ژئوپتانسیل، بارش سنگین، الگوهای همدید، حوضه بهشت آباد
  • فریبا یوسفی، حسین مجتبی زاده، زهرا پیشگاهی فر صفحات 357-376
    برندسازی ابرشهرها باعث می شود تصویری از شهر ارائه گردد که شهر با دیگر شهرها در سطح ملی و بین المللی رقابت کرده و نهایتا باعث حداکثر سازی منافع شهروندی می شوند. علاوه بر این برندسازی ابرشهرها موجب تقویت جایگاه ذهنی و وجهه آنها شده و فرصت رقابت میان شهرها را بوجود می آورد و این ایجاد جو رقابت میان شهرها در نهایت موجب سرازیر شدن سرمایه های مادی، معنوی و اجتماعی به ساختارهای شهری خواهد شد و افزایش رفاه و سطح کیفیت زندگی را برای ساکنین آن به بار می آورد. اگرچه مطالعات پراکنده ای در زمینه برند و برندسازی شهری انجام گرفته اما خروجی آن، به تدوین برنامه ای منظم و قابل اجرا نینجامیده است. در این پژوهش، مدل زمینه ای برندسازی ابرشهرها در شهر تهران با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای SPSS و LISREL آزمون و اعتباریابی شده است. در مدل ساختاری رابطه بین مولفه های پویایی برند، نیاز به انبوه بازدید کنندگان و نیاز کشور بر فرایند برندسازی و همچنین فرایند برندسازی بر درآمدزایی، تبدیل شهر به یک مقصد بالقوه و توسعه پایدار شهری نشان داده است. مدل ساختاری در حالت تخمین استاندارد نشان داد که بیشترین تاثیر مثبت، نیاز کشور بر فرایند برندسازی است و کمترین تاثیر، پویایی برند بر فرایند برندسازی است. همچنین بیشترین تاثیر فرایند برندسازی بر پیامدها بر متغیر درآمدزایی است.
    کلیدواژگان: مدل سازی، معادلات ساختاری، برندسازی، ابرشهر، تهران
|
  • Hossein Ebrahimzadeh Asmin Pages 7-20
    Improve the quality of life in any society, one of the most important public policy goals of the community. Over the past three decades, quality of life, as a substitute for welfare material to different countries has become the main social goal. In this paper, to evaluate the use of social indicators, economic, physical, environmental and urban management, quality of urban life in the region, a study was carried out in Zahedan. The research method is analytical and practical. Collected information for documentary and field methods (questionnaires) is. The population of citizens over 15 years living in the district of Zahedan city, according to the 2012 census of 75707 people who were attempting to sampling. The sample size is calculated using the formula Cochrane 223 people and were distributed randomly. Using SPSS software and statistical analysis, factor analysis and Pearson correlation test were analyzed. Also, Pearson correlation test, considering significant level (Sig), which is the 05/0 low and statistically significant relationship is shown between the quality of urban life and factors (environmental, social , economic, physical and urban management), there is a high correlation indicates a strong positive linear relationship between them The highest correlation, in the district of Zahedan city, the quality of urban life and physical variables with a correlation coefficient 786/0, meaning an increase in the quality of the physical environment, quality of urban life increases.
    Keywords: Keywords: quality of life, quality of life indices, district of One of Zahedan city
  • Farideh Asadian, Reza Borna Pages 21-37
    Tourism is an important factor in the development of climate and weather in many countries is a valuable asset for tourists,Because one of the required information tourism destination and tourists travel plan your trip climatic conditions due to climate conditions, the planned destination.In this study, the tourist region of the index TCI, HU, CPI, PMV, PET in a period of 60 years (1951 to 2010) was evaluated for synoptic station in the city of Isfahan.In general, the main purpose of this study was to determine indicators TCI, HU, CPI, PMV, PET and understanding of the climate of Isfahan to develop tourism activities throughout the year for tourists.The study by the type of objective, functional and in terms of the nature and method of research is descriptive - analytic.The results of this index indicates that in Isfahan, according to TCI, April, May, September and October with climatic comfort in all months of thermal comfort HU index, the CPI in the months of April, May, October, November and December, PET index the best month for tourism in the index PMV October and may have the best conditions for tourist activities.
    Keywords: Keywords: Tourism Climate, Isfahan, Bioclimatic Index, Climatic Comfort
  • Hamid Reza Haddadi, Farhad Hamzeh, Majid Karimpour Reihan Pages 39-54
    The necessity of efficient policies in oil and gas sector has been a top priority principle of the governing system in which their key leading role to provide our consistent national interest of recent and future generations cannot fall into the decline. Over the past few years subjects such as fuel crisis and price inflation particularly at filling stations have led the campaign into the privatization by branding and environmental concerns involvement as well. Nowadays environmental issues has nationally and internationally become one of the most paramount topics that numbers of countries have affirmed their commitment to the worldwide established conventions in order to intercept taking a turn for the worse. This survey is conducted to evaluate the challenges and capabilities of LPG filling stations based on environmental concerns. Ten experts took part in a questionnaire contains twelve capabilities-index and fifteen challenges-index. Local software programs and mathematical methods such as “Shannon entropy” to weigh indexes and “Grey relational analysis” to prioritize parameters were employed.
    Keywords: Keywords: Filling stations, Capabilities, Challenges, LPG, Grey Relational Analysis
  • Seyed Ramin Husseininezhad, Seyed Jamalodin Daryabari Pages 55-63
    Nowadays health tourism market as a profitable and competitive industry in the world is raised. Since the 1990s, several factors led to a boom in health tourism in Asian countries finds more Entrepreneurship, marketing and advertising these countries to provide extensive medical services in the tourism, The attractiveness of these objectives in order to attract foreign tourists increased treatment. Iran, despite having abundant hot springs mine, so far has failed With proper planning to develop tourism infrastructure in the development of health tourism is an acceptable act of participation Income from health tourism could be profitable for our country to move in the development process. This study using a library of trying The importance of health tourism industry in the province of Ardabil The factors driving and inhibiting the effective promotion of health tourism And its impact on the country's sustainable development And using the model swot internal factors (strengths and weaknesses) and external factors (opportunities and threats) Health tourism industry in the province are analyzed The results of the study show Ardebil province due to significant improvements in the field of medicine and health In a significant position in the regional tourism industry, health and sustainable development And information about health tourism attractions of Ardabil Province At the international level (such as Asia and the Middle East) and national (Iran) has been adequate.
    Keywords: health tourism, medical tourism, Ardabil
  • Mojtaba Rasoul, Alireza Estelaji, Majid Vali Shariatpanahi Pages 65-76
    Despite the history of development planning in Iran, regional inequalities are evident in the country's villages. The discussion of developmental inequality among villages is one of the issues recently raised in the regional planning culture and is still not very clear in our country. The study of different aspects of socioeconomic, environmental and ... regions and their analysis shows the level of enjoyment, the level of well-being and their development. Developmental inequalities for various reasons such as historical, natural, social, economic and Political and ... will create a heterogeneous and unbalanced growth of the regions. In this research, the level of development of rural districts of Saveh in the current time (official statistics of 2011) was assessed using 103 indicators of developmental assessment in 9 educational, cultural, political, administrative, health, business, services, communications And transport, demographic, and physical, through a numerical taxonomic analysis model. The purpose of this research is to identify the extent and deprivation of villages in Saveh city using integrated analytical models and provide an optimal service model. Based on the results of the research, the level of development of villages in Saveh city is different in different parts. But in most of the districts, the most developed villages of Nahid are the most undeveloped Shahsavankandi village. The highest range of variation and standard deviation is related to the villages of Agh-Kahriz and Bayat and the least change is related to the rest of the villages.
    Keywords: Keywords: development, analytical models, Saveh districts, numerical taxonomic model
  • Mohsen Ahadnejad Reveshti, Somayeh Mohammadi Hamidi, Nobakht Sobhani Pages 77-94
    By the introduction urban neighborhoods as living cells, sustainable development is in the framework community development and at the local scale and the continues thinking global. With respect to, now days more than 60 percent of the world's population live in cities. The method in which shows community development and large-scale progress and sustainable development in cities in which can be lead to success or failure to solve problem the society, economic, environmental, social, and physical problems. This study has been considered to evaluate the sustainable development of urban areas in which mentioned as a thirty-one area of the city which is one of the cities with the country average by using 70 indicators of sustainable development deals. The type of research is applicable and comparative and analytical approach. For analyze the information Multi-criteria decision, has been used from methods (MADM). According to the obtained results of the analysis in the final ranking the saheli, zarandi and emamzadeh abbas, neighborhoods respectively are located in the first to third place. Situation of urban neighborhoods are ranked in three spectrums, Desirable, Half Desirable and undesirable, in this range Classifications, Eight neighborhoods have been applied generally in desirable position in terms of nice saturation that most influence is by its privileged position in the city. In contrast, ten neighborhoods are in the third type unfavorable saturation that most effects refer to roots village, over the past years join to cities. Finally, recommendations are given to improve sustainable development of neighborhoods.
    Keywords: Keywords: sustainable development, neighborhoods, mcdm methods, Miandoab city
  • Mehdi Savadi Pages 95-108
    The present study compares the motivation for participation in nature tourism among men and women participating in leisure activities. The purpose of the present study is based the applied and causal-comparative research. The statistical sample of the study was comprised of 259 people who were selected by stratified random sampling and participated in the research. Finally, a questionnaire was distributed among them and used. The instruments of this research were distributed and collected by Gil (2000) questionnaire on motivational motivation. In order to analyze the data, a comparison of two independent samples, namely Independent T-test and ANOVA, was used.
    Investigating research hypotheses showed that there is no significant difference between the motivation of participation in nature tourism among participants. Also, there is no significant difference between the dimensions of participation motivation (linking motivation, recreational motivation, ambitions of competitiveness and learning skills) in nature between participants. However, there was a significant difference between the external motivations in nature gathering between men and women participating in nature tourism activities, the results of one-way variance test confirmed the above results. Investigating the research hypotheses showed that there is no significant difference between the motivation of participation in nature tourism among participants. Also, there is no significant difference between the dimensions of participation motivation (linking motivation, recreational motivation, ambitions of competitiveness and learning skills) in nature and between the participants.
    However, there was a significant difference between the external motivations in nature-gathering between men and women participating in nature activities, and the results of one-way variance tests confirmed the above results.
    Keywords: nature tourism, tourism, leisure time, motivation participation
  • Mohsen Shateriyan, Sedigheh Kiyani Salmi, Rana Ghanbari Pages 109-126
    The supply of affordable housing is one of the problems that people are facing in everyday life of human communities. the government has been able to many low-income and middle help in this regard with the implementation of Mehr housing scheme over the past few decades. This study attempts to evaluate the attitude Mehr Housing residents in Kashan toward the social, economic and physical. The research method is descriptive - analytic. For collecting the data is collected through a questionnaire distributed to 150 the number of people living in Mehr Housing. To analyze the data, descriptive and inferential statistical tests Test-T and ANOVA using SPSS and to establish and modeling the effects from structural equation modeling was used in the software AMOS. T test results indicate significant effects in the indicator Mehr Housin is examined views of residents. The analyze of findings by structural equation modeling showing that amoung of physical condition with 0/94 variable loadings has most important about views of residents. Also, by measuring the interaction between the study variables it was found that the impact on each physical factor - vary from 850 by a factor of social, economic factors - physical with the time factor and the economic factor 49/0 - 45/0 social factor load. On the other hand improve the quality of their physical structure can lead to increased satisfaction of social factors and vice versa. Economic aspects as well as the satisfaction of the satisfaction of social and physical dimensions has a significant positive effect.
    Keywords: Key words: housing, Mehr House, Physical, social, economic indicators, Kashan
  • Alireza Abdolahzade Fard Pages 127-148
    Nowadays the most of urban riverbeds and it's buffer-instead of playing role as a pleasant urban space-are unusable, unsafe and abandoned place. The main structure of Shiraz city consists of two east – west major water courses: sultan abad and Dry River. In this research with the aim of urban natural corridors sustainable design with ecological approach Soltanabad River will be investigated.for analysis of its ecological, physical and social structure quantitative strategic planning method and SWOT analysis are chosen and used. At first by using the questionnaire completed by target group the strengths weaknesses opportunities and threats of case study are identified.the variables were weighted by using expert's ideas then the kind of dominate strategy is determined base on EFF and IEF matrix.prioritizing the strategies were done by QSPM matrix and finally design criterias are presented base on four sustainable urban landscape components.The dominate strategy for our case study is aggressive-competitive .and according to QSPM matrix "SQ1" strategy –creating ecotouristic,recreational,attractive and fresh spaces in river's margins –is the best strategy for environmental,physical and social sultan abad river structure.
    Keywords: Urban natural corridors, sustainable design, Soltanabad River, QSPM, SWOT
  • Abolfazl Ghanbari, Mousa Vaezi, Rahim Gholamhossini Pages 149-165
    The main objective of this study is to investigate the spatial distribution of green space in the zone one of Tehran toward environmental sustainability. The research method applied contains both descriptive and analytical methods. The preliminary data obtained through library research and related infrastructure and by taking advantage of GIS, Mathematical and statistical methods available, such as: technique Williamson, entropy index, measuring the level of concentration, Lorenz curve factor and factor spatial distribution, concentration and balance Space of green space area to assess the environmental review and SWOT model are used. The results show that the population of 439467 people, according to the region of 3.91 square meters per capita green space and its distribution is uneven in parts of 10 children. Area 6 and 10 with the highest inequality index and entropy, with per capita 20.88 and 9.8 square meters and having 38 and 37 parks and gardens in the best conditions And Area 1 and 8 with the lowest inequality index and entropy, with per capita 1.5 and 2.12 and having 7 and 9 parks and gardens are in the worst condition And based on the statistical methods used, the green space of the spatial distribution is unbalanced. In the 60s and 70s tend to be higher in the northern areas of construction and about 45 percent of the region's orchards have been destroyed in these years And the greatest destruction in area 2. SWOT shows the results of the rating in the evaluation of internal factors of 2.3 and 2.1 is the matrix of external factors Reflecting the adverse conditions in regional development and the elimination of a potential environmental. This means that weaknesses than strengths, opportunities, and threats and continue this process will eliminate the prevailing environmental conditions.
    Keywords: Urban green space, spatial distribution, environmental sustainability, GIS, statistical methods, Tehran
  • Korush Rezaei-Moghaddam, Golamhosein Karami, Nozar Monfared Pages 167-192
    Desert is an ecosystem in which the continuity and stability of life cycle face with great hardness and water scarcity is its most important feature. Despite the difficult situations in geography of desert areas, today global community isn’t anxiety about derest climates existence but toward desertification phenomenon like deleterious process that cause decrease of land production capacity, during the time and often invisibly. Desertification is currently a big problem in many countries, especially in developing countries, and includes natural processes and improper human activities. The aim of this study was to investigate the history, current condition and the concepts and principles of desertification in the world and Iran, and then address the causes and consequences of this environmental phenomenon. Also study the historical trends of combating desertification programs in the world and review and analyse our country’s macro policies and strategies for combating desertification in the past, present and future. This descriptive-analytical study using documentary research method and systematic search of raliable scientific resources, has a comprehensive attention to subject. The results show that inhibition of desertification and sustainable management of desert areas, need to reform developmental patterns and recognition it’s social, cultural, economic and political roots because of its complex and multidimensional nature. Aslo should emphasis on human development more than direct deal with the external manifestations and through technical approaches. So the national action programme to combat desertification and mitigate the effects of drought requires the convergence of natural and human resources and community based participation of all stakeholders in design, implementation and evaluation of strategies and field work flexible and evolutionary. This paper suggests to investigate factors influencing society's perception status about desertification and interaction between human and derest ecosystems in future research and theoretical foundations of social and political ecology should be conceptualized and developed in the field of combat desertification.
    Keywords: Keyword: Desertification, Combat Desertification, Sustainable Human Development
  • Ali Asghar Esmailpour Roshan, Siavash Moradipour Pages 193-215
    Geopolitics as much as is national, regional and international and is studying phenomena at these levels equally also it does not go away the level of micro and national crush and developments coinciding with the phenomenon of globalization and the weakening of national borders and the emphasis on globalization or globalization also is the reason for this claim is self-evident. With such a look at geopolitics you must acting analyze and explain the geopolitics of provincial units in national systems. The purpose of this article is analysis of Lorestan geopolitical role in Iran's security. The main question of this article is that Lorestan province in terms of geographic location, economic, cultural, and environmental, demographic and ethnic characteristics what role does it play in Iran's security? The results of this paper show that from all aspects of geopolitical science, geographic, economic, cultural and ethnic, religious, and demographic Lorestan province plays a central role in Iran's security. Given this introduction this article will try using library resources as well as scientific and research articles as well as statistics and census data of the country's statistics organization as well as statistical annals and the use of diverse maps to be paid analyzing and analyzing Lorestan's geopolitical role in relation to Iran's security.
    Keywords: Geopolitics, Lorestan, Iran Security, Political Geography
  • Adineh Meshkinfar, Heidar Lotfi Pages 217-238
    In general, maintaining and enhancing the sense of security of citizens you must be considered one of the most important goals of urban planning and urban planning. Many factors affect achieve this goal that is one of the most important factors is the discussion of urban roads. The purpose of this article is investigating the relationship between urban planning and urban planning with the sense of security of citizens with emphasis on the streets of Rasht city. The main question of this article is that Urban roads as one of the important components of urban planning and urban planning how have the impact on citizen's security felt in all cities and especially in Rasht? This article by examining urban streets in two main streets and sidewalks it tries to prove its relationship with the sense of security of its citizens. The results of this article indicate that over time It’s overwhelmed the proportion between urban population and city streets of Rasht (sidewalks and streets) Somehow that looking for problems such as traffic congestion and poor public transportation as well as the weakness of crisis management in unexpected events as well as environmental problems in the city which will intensify in the future and interacting with all these actions and reactions will be the drop in the sense of security of the citizens of this city. Given this introduction this article will try to use a combination of quality and library methods as well as surveys and interviews with experts and professors in the field of geography and urbanization as well as citizens of Rasht city analyze and measure the role of urban planning and urban development emphasizing the passageways in the sense of security of citizens in general, and in particular Rasht city.
    Keywords: Urban planning, sense of security, passages, Rasht
  • Mirnaser Mirbagheri Hir Pages 239-253
    This way, the most efficient methods for estimating the impact of factors is considered. The present paper, the effect of different variables including (government spending, openness, foreign direct investment, inflation, exchange rate fluctuations) on economic growth in the period 1393-1382, the Islamic elect developing countries (Iran, Indonesia, Jordan Kuwait, Malaysia, Egypt, Morocco, Oman, Saudi Arabia, Senegal, Turkey and the United Arabic Emirates) using panel data is used. The results suggest that foreign direct investment on economic growth in selected countries of developing more effective. Another result is that four variables (such as government spending, foreign direct investment, inflation, exchange rate fluctuations) on economic growth show a positive effect. Only economic openness on economic growth of the countries surveyed has a negative effect.
    Keywords: variable, economic growth, panel data
  • Rahim Sarvar, Parvaneh Zivyar, Shahrooz Vosoghi Long Pages 255-272
    Strategic planning one of new approachs is regional planning that with strategic thought is analyse interior and exterior environment to appoint regional development strategies. Gilan province of provinces is development precedency and capacity encounter with development challenge now. This province encounter with position descent in development national system and its interior system follow of periphery – center pattern. Regarding the aim, the present research is applied, and its method is analytical- descriptive. Data has been achieved through literature review, documentary and field studies (questionnaire). Questionnaire was regularized to delfi method(spectrum) of two step. The statistical population in this research is professores and MA relate to topic of regional development. Samplery method in this research is goal oriented. justifiability implement of research is nominal justifiability. For stability evaluation of research is used Cronbach's Alpha examination. With drawing of SWOT analysis table was recognized four of strategies( SO, ST, WO and WT). on the basis of Final privilege sum of interior and exterior factors to selection of gilan development strategy suggest expedinency – diversity(ST) strategy. This strategy make amplification, diversity of interior factors notice for decreaseing of exterior factors. By using of QSPM quantity model show for appointing gilan province executive priorities: 1- SO2: to develop and vary of agricultural, tourism and to exhibition of regional service with grace privilege 9/049, 2- spatial development planning based preparation plan of gilan province with grace privilege 9/04, 3- to develop of expertism industries for national and regional market with grace privilege 8/89.
    Keywords: Keywords: regional development_Strategic planning – SWOT – gilan
  • Aluchi Mohammad, Ezatollah Ezzati, Majid Vali Shariat Panahi Pages 273-299
    The purpose of this article is investigating the relationship between drug policy making With Effectiveness of Iran's Islamic Republic of Iran Security policies making in order to promote the geopolitical position of Iran. Undoubtedly significant part of Iran security issues is affected by drugs. The subject of drugs is also affected by the geopolitical position of Iran and also managed to with difficulty Geopolitical position of Iran for security. The main question of this article is that given the geopolitical position of Iran drug policy have what impact does the effectiveness of security policy making of the Islamic Republic of Iran and as a result, promote the geopolitical position of Iran? Security policy making or security mechanism design it means creating a space to move to a desirable situation from the perspective of the politician. The results of this article show that drug policy making in Iran it must be a high-end and long-term and less tied to time, budget, and cost. Given this introduction, this paper will attempt using library resources and scientific and research articles to be paid Analyze and explain the relationship between drug policy making and the effectiveness of Iran's security policy making.
    Keywords: drugs, Security, Iran, Geopolitics, Efficiency, Policy Making
  • Rahim Sarvar, Pezhman Mohamadi Pages 301-320
    In order to analyze activation setting in a city, it is inevitable to achieve a balance in the distribution of resource and services. Each settlement in eludes places presenting services such as commercial, financial and administrative as well as social and welfare services. Given that discipline available in these settlements, these centers should be distributed. Commensurably and in association with each other. In addition a greater number of people will access these services and thus they will be affected by each other. To determine the distribution of service centers including green area and parks is the issue that planners most often deal with and try to direct the allocation of resources and services. In this paper, using analytic-description methods, it has been en endeavored to examine the distribution of green areas in shahr-e-kord. Eventually areas and plus lacking green area were identified so that a step cam be taken to balance the distribution of green area application. Results suggested that capitation of shahr-e-kord’s green area allocates 5.3 square meter to itself, differing from standard capitation of ministry of Housing and Urban Development (7-12 square meter) of. Shahr-e-kord encounters lack of this application in the city. Hence, if has been suggested that equitable distribution of green area in the city be in a way that all citizens can utilize green area in less time and of least cost.
    Keywords: Green area, shahr-e-kord, balanced distribution, planners, space distribution, GIS
  • Serajaddin Mohebbi Pages 321-337
    This study aims at identifying and ranking the factors affecting competitive advantage in Kaveh Customs Island of GHESHM. Study the purpose and the nature and heuristic and the next time, cross-sectional. Qualitative research methods underlying approach or grand theory. Based on purposive sampling and theoretical saturation criterion of 40 managers and Experts martyr RAJAEE and BAHONAR Customs, KAVEH Port, HORMOZGAN Ports and Maritime Administration, the Bureau of Standards and Industrial Research participated in this study. The data is collected by using interview techniques and the context of the underlying, through coded in three stages, open coding, axial coding and selective coding have been coded. The results of data analysis showed that factors affecting competitive advantage in Kaveh Port Qeshm is Developing and strengthening technical and software infrastructure and networks, national and international efficient advertising. Investing in the development of modern infrastructure, support for investment and private sector participation, economic optimization of internal operations and location of electrical equipment and installations. Customs continuous technical support of networks, modeling of business competitor’s success and improving the weaknesses port, especially in the field of human resources and training appropriations and creativity of employees and managers. Finally, based on the results, the mechanism for improving the factors affecting competitive advantage in Qeshm Bndrkavh were presented.
    Keywords: Customs, Competitive Advantage, Kaveh Customs Island, Qeshm city
  • Majid Montazeri, Razieh Fanaei Pages 339-356
    Precipitation is one the most important climatic elements that its variations can have significant effects on water resources of every region. The patterns of precipitation are related to circulation patterns and the identification of them has great role in water resource planning. The present study is aimed to identify synoptic patterns that create heavy precipitation over Behesht Abad basin using environmental to circulation approach. In this paper daily rainfall time series of 23 weather stations in Charmahal province from 2000/1/1 to 2010/10/21 were selected. The geo-potential data of 500 hpa level were also obtained to analyze circulation patterns. In the first step the days with amount of precipitation above 30 mm were selected and 152 days with heavy rainfall were then identified. Then in the next step geo-potential data of 500 hpa for the desired days for the geographical frame of 0 to 80 N and 0 to 80 E were exploited from NCEP/NCAR. These data were configured to the S mode with a matrix in 152*1089 and hierarchical cluster analysis was applied on the data. In the final step, six circulation patterns responsible for heavy precipitation were identified in the Basin and according to internal group correlation the map of representative day of each pattern was drawn. The results indicated that three patterns follow Blocking pattern and the three other patterns follow troughs and ridges systems. The formation of deep low-height in mid-level of atmosphere and the flow of cold mass from higher latitudes over Mediterranean and Black sea and gaining moisture from the them and the location of Iran in the forward parts of the troughs create instability and heavy rainfall over study area. In addition of moisture from Mediterranean and Black seas, the moisture and heat from Persian Gulf is effective in the occurrences of heavy precipitation over the region as well.
    Keywords: Geo-potential height, Heavy precipitations, Synoptic patterns, Behesht Abad basin
  • Fariba Yousefi, Hossein Mojtaba Zadeh, Zahra Pishgahi Fard Pages 357-376
    Branding the megacities brings city image that causes the city has competed with other cities at the national and international levels and ultimately maximizes the benefits of citizenship. In addition, branding of megacities strengthens their brand position and image and creates a climate of competition between cities that will eventually lead to the flow of material, spiritual and social capital into urban structures, and increase the level of welfare and quality of life to its inhabitants. Although disparate researches has been done on brand and branding, but their output did not come up with a systematic and enforceable program. In this research, the underlying model of megacities branding in Tehran was tested and validated using exploratory and confirmatory factor analysis and structural equation modeling by means of SPSS and LISREL softwares. The structural model has indicated the relationship between brand dynamics components, the need for a large number of visitors, and the country's need with branding process as well as the relationship between branding process with income generation, tansforming the city into a potential destination and sustainable urban development. The structural model in the standard estimation mode showed that the greatest positive impact is the country's need for the branding process and the least impact is brand dynamics on the branding process. Also, the greatest impact on consequences by branding process is on revenue variable.
    Keywords: Modeling, Structural Equations, Branding, Mega City, Tehran