فهرست مطالب

پژوهش های تربیتی - سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

نشریه پژوهش های تربیتی
سال چهارم شماره 1 (بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سکینه اشرفی فشی، بیژن عبدالهی، فاطمه گودینی صفحه 1
    هدف از پژوهش حاضر، تحلیل اکتشافی نقش و وظایف مشاوران مدارس شهر نورآباد می باشد. پژوهش حاضر از نوع پژوهش های کمی با تاکید بر روش همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مدیران، معلمان و مشاوران مدارس متوسطه اول و دوم شهر نورآباد بود که به روش تصادفی طبقه ای 250 نفر انتخاب شدند. به منظور بررسی نقش و وظایف مشاوران مدارس، پرسش نامه ای پژوهشگر ساخته با 28 سوال استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار spss از شاخص های آمار توصیفی(درصد، فراوانی، میانگین و همبستگی) و آمار استنباطی( تحلیل عاملی و تحلیل واریانس یک طرفه)استفاده شده است. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که پنج مولفه نقش برنامه ریزی و توسعه راهنمایی تحصیلی، نقش رشد و توسعه قوای فکری و معنوی دانش آموزان، نقش ارزشیابی دانش آموزان، نقش رشد و توسعه شخصیت دانش آموز، و نقش مشورت و همکاری با کارکنان و انجام کارگروهی درمجموع 5/57درصد از کل واریانس را تبیین کرده اند. همچنین ادراک مدیران، معلمان و مشاوران مدارس از سه نقش مشاور مدارس برنامه ریزی و توسعه راهنمایی تحصیلی،رشد و توسعه شخصیت دانش آموزان و نقش مشورت و همکاری با کارکنان و انجام کارگروهی با هم تفاوت دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل اکتشافی، مشاوران مدارس و نقش و وظایف
  • جعفر بهادری خسروشاهی صفحه 18
    هدف پژوهش حاضر تاثیر آموزش پذیرش و تعهد بر خودانتقادی و شایستگی در دانش آموزان دارای تجربه خودآزاری بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش آموزان پسر دوره ی متوسطه ناحیه 1 شهرستان تبریز در سال تحصیلی 96-1395بودند. برای انتخاب حجم نمونه از یک مدرسه پسرانه دوره دوم متوسطه و با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 26 دانش آموز پسر بر اساس نظر مشاور و معلم مدرسه که تجربه خودآزاری داشتند، انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه 13 نفر (گروه آزمایش) و 13 نفر (گروه کنترل) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های خودانتقادی تامپسون و زاروف و ادراک شایستگی هارتر و برنامه آموزش اکت استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کواریانس چند متغیره انجام شد. یافته ها نشان داد که آموزش پذیرش و تعهد بر خودانتقادی و شایستگی دانش آموزان دارای تجربه خودآزاری تاثیر دارد (001/0>P). در واقع آموزش پذیرش و تعهد باعث کاهش خودانتقادی و افزایش ادراک شایستگی دانش آموزان دارای تجربه خودآزاری می شود.
    کلیدواژگان: خودآزاری، ادراک شایستگی، خودانتقادی، پذیرش و تعهد
  • مریم کاظمی، وحید منصوری، پروین ذوالقدری، حجت دهقان زاده صفحه 34
    در سال های اخیر استفاده از فناوری های نوین در فرایند تدریس به شدت در حال گسترش است. امروزه یکی از چالش های مهم بکارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در مدارس، سطح دانش و مهارت ICDLمعلمان در فرایند تدریس است. پژوهش حاضر به منظور بررسیسطح دانش و مهارت ICDL معلمان درفرایند تدریس در سال تحصیلی 95-94 انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه معلمان مدارس متوسطه شهر قیدار می باشد که 70 نفر با توجه به جدول کرجسی مورگان به روش نمونه گیری خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد، که روایی آن توسط جمعی از اساتید، متخصصان آموزشی و تعدادی از معلمان تایید و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ قابل قبول برآورد گردید. به طور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که دانش و مهارت کامپیوتری معلمان در فرایند تدریس در سطح متوسط می باشد. همچنین تحلیل آمار استنباطی داده ها نشان داد که میان متغیرهای جنسیت، سن، میزان تحصیلات و سطح دانش و مهارت کامپیوتری معلمان در فرایند تدریس تفاوت معنادار آماری وجود دارد.
    کلیدواژگان: ICDL، دانش و مهارت معلمان، تدریس
  • سید حشمت الله مرتضوی زاده، احمدرضا نصر اصفهانی صفحه 60
    تمرین معلمی اوج فعالیت های تربیت معلم است که همه موقعیت های یادگیری را فرصت هایی برای موفقیت و شکست برای دانشجو– معلم فراهم می کند. این تحقیق با هدف استنباط دیدگاه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان در خصوص مشکلات درس تمرین معلمی صورت گرفته است. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی است و برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه و نمونه آماری در این پژوهش یکی است و از روش کل شماری استفاده شد. برای تحلیل داده ها از فراوانی و درصد فراوانی در سطح آمار توصیفی استفاده شده است. یافته ها نشان داد که مهم ترین مشکلات درس تمرین معلمی گذراندن تمرین معلمی در مدارس شهری علیرغم اشتغال اولیه دانشجویان در مدارس روستایی، فرصت نداشتن مدرسان برای بحث و گفتگو با دانشجویان در موردنقد و بررسی شیوه های تدریس و رفع مشکلات احتمالی، مهارت ناکافی معلمان راهنما در استفاده از رسانه ها و فناوری های نوین آموزشی و پایین بودن سطح معلومات آنان از تئوری های تعلیم و تربیت، روانشناسی رشد و نظریه های یادگیری و نداشتن تسلط کافی معلمان راهنما در استفاده از روش ها و الگوهای تدریس است.
    کلیدواژگان: تمرین معلمی، کارورزی، دانشگاه فرهنگیان
  • فریبا فرازی، معصومه اسمعیلی، حسین اسکندری، محمد حاتمی صفحه 75
    والدین و فرزندانشان در دوران نوجوانی روابط تازه ای با یکدیگر برقرار می کنند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر آموزش الگوی تعلیمی بر روابط والد-فرزند با همایندی گرایش به تفکر انتقادی بود. روش پژوهش نیمه تجربی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود و جامعه آماری کلیه دانش آموزان دختر کلاس دوازدهم هنرستان های شهر بیرجند در سال تحصیلی 96-95 بودند. گروه نمونه با استفاده از شیوه نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و انتخاب تصادفی یک هنرستان از سطح شهر بیرجند و انتخاب تصادفی دو رشته تحصیلی و با در نظر گرفتن کلاس به عنوان واحد نمونه گیری، انتخاب شده و در نهایت به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جایگزین شدند. از پرسشنامه های رابطه والد-فرزند فاین، مورلند و سئوبل (1983) و گرایش به تفکر انتقادی ریکتس (2003) برای سنجش متغیرهای پژوهش استفاده شد. داده های بدست آمده با آزمون کواریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد آموزش الگوی تعلیمی موجب بهبود روابط والد–فرزند می شود. همچنین نتایج نشان داد که بهبود روابطی که نتیجه آموزش الگوی تعلیمی بود توانست گرایش به تفکر انتقادی فرزندان را در بعد خلاقیت و تعهد افزایش دهد. با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت با بهبود روابط والد-فرزند در اثر آموزش الگوی تعلیمی گرایش به تفکر انتقادی در فرزندان نیز افزایش پیدا می کند.
    کلیدواژگان: الگوی تعلیمی، روابط والد، فرزند، گرایش به تفکر انتقادی
  • مرجان کیان، یزدان منصوریان، اسماعیل کرمشاهی صفحه 95
    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش برنامه درسی پایه ششم بر ترغیب دانش آموزان به مطالعه بود. روش پژوهش کیفی به شیوه تحلیل محتوای کیفی و همچنین روش نظریه مبنایی به عنوان فرایند، انجام شد. جامعه پژوهش تمام کتاب های درسی پایه ششم ابتدایی در سال 93-1392 و نیز معلمان پایه ششم ابتدایی شهر کرج بودند. اطلاع رسان ها 9 کتاب درسی به روش سرشماری و 19 نفر از معلمان پایه ششم به شیوه نمونه گیری هدفمند و با رعایت اشباع نظری بودند. ابزارهای پژوهش شامل چک لیست تحلیل محتوا و مصاحبه نیمه ساختارمند بود. یافته ها نشان داد که کتاب های درسی پایه ششم به شیوه مستقیم و غیر مستقیم دانش آموزان را به مطالعه ترغیب می کنند. همچنین در متن کتاب های درسی مفاهیمی وجود دارد که از دانش آموزان می خواهد به مطالعه و جمع آوری اطلاعات ازمنابع گوناگون بپردازند. معلمان گاهی اوقات دانش آموزان را به مطالعه تشویق می کنند اما در ارزشیابی این روند مدنظر قرار نمی دهند. منابع و مواد آموزشی متنوعی که دانش آموزان را به مطالعه ترغیب کند، در مدارس ابتدایی به چشم نمی خورد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، مطالعه، روش پژوهش کیفی، پایه ششم، دوره ابتدایی
  • آذر خزایی، محمدرضا نیلی احمدآبادی، ثریا خزایی، زهرا دریکوندی صفحه 115
    پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر آموزش مهارت ارتباطی از طریق چندرسانه ای بر عزت نفس دانش آموزان دختر کم شنوا صورت پذیرفته است. روش تحقیق از نوع شبه آزمایشی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان کم شنوا پایه ششم ابتدایی شهر خرم آباد بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر از دانش آموزان انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه عزت نفس کوپراسمیت بود.گروه آزمایش طی هفت جلسه با استفاده از نرم افزار چندرسانه ای محقق ساخته آموزش دیدند و گروه کنترل به دور از متغیر مستقل نگاه داشته شد. به منظور بررسی تغییرات حاصله، ابتدا یک پیش آزمون بر روی هر دو گروه اجرا شد. پس از اجرای پیش آزمون، گروه آزمایش در معرض متغیر مستقل قرار گرفت و از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. برای تجزیه وتحلیل داده های پژوهش از روش های آماری در دو سطح توصیفی (شاخص های مرکزی و پراکندگی) و استنباطی (تحلیل کوواریانس تک متغیری) استفاده شده است. به طورکلی نتایج به دست آمده حاکی از این بود عزت نفس دانش آموزان از طریق آموزش مهارت های ارتباطی با استفاده از چندرسانه ای افزایش نشان داد.
    کلیدواژگان: چندرسانه ای آموزشی، مهارت ارتباطی، عزت نفس، دانش آموزان کم شنوا
|
  • Bizhan Abddolahi, Fatemeh Goudini Page 1
    The goal of the present study is exploratory data analysis of the role and tasks of school counselors of Delfan city. This research is a quantitative one with a focus on correlational method. The study population consists of all principals, counselors and teachers of Noor Abad City among whom 250 were chosen randomly. To determine the role and tasks of school counselors, a questionnaire prepared by the present researcher containing 28 questions was used. To analyze the research data spss software descriptive statistics (percent, frequency, average and correlation) and inferential statistics (factor analysis and one-sided variation analysis) are used. The results of exploratory factor analysis showed that five components of the planning and development of educational guidance, the role of growth and development of student's intellectual faculties, the role of the evaluation of students, the role of the development of student's characters and the role of consultation and collaboration with a working group of employees showed a total of 57/5 of the total variance. Results also showed the school administrators', counselor's and teacher's perception of the school counselor’s roles of the planning and development of educational guidance, the role of the development of student's characters and the role of consultation and collaboration with a working group of employees and tasks are different.
    Keywords: exploratory data analysis, school counselors, role, tasks
  • Jafar Bahadorikhosroshahi Page 18
    The aim of this study was the effect of teaching acceptance and commitment with self-criticism and perceived competence in students with experience of self-harm. Quasi experimental research design and pretest-posttest control group design. The population of male high school students in the academic year 2016-2017 was the city of Tabriz. To select a sample from a boy's school to two secondary school and purposive sampling of 26 students, according to advisor and teacher at the experience of self-harm were selected and randomly divided into two groups of 13 students (experimental group) and 13 students (control group) were included. To collect the data, Self-criticism questionnaire Thompso & Zuroff, perceived competence, Harter and training acceptance and commitment programs were. Data analysis was performed using multivariate analysis of covariance. Results showed that teaching acceptance and commitment on self-criticism and perceived competence influences students with the experience of self-harm. In fact, active learning and increased self-criticism reduces the perceived competence students with the experience of self-harm can result. Therefore, active education on self-criticism and improvement of competencies students with the experience of self-harm are recommended.
    Keywords: self-injury, perceived competence, self-criticism, acceptance, commitment
  • Maryam Kazemi, Vahid Mansuori Page 34
    In recent years, the use of modern technologies has grown Strongly in the teaching process. Today, one of the key challenges in using ICT in schools is the level of ICDL teacher's knowledge and skills in the teaching process.The present study was conducted to examine the level of ICDL teacher's knowledge and skills in the teaching process in the academic year of 94-95. The statistical population of this research is all teachers of high school in qeydar city that 70 people were selected according to Morgan table with random cluster sampling method. A researcher-made questionnaire was used to collect data. Its validity was estimated by a group of professors, educational specialists and some teachers, and its reliability was estimated using Cronbach’s alpha coefficient. In general, the results of this study showed that the computer skills and knowledge of teachers in the teaching process are moderate. Also, inferential statistics analysis showed that there is no statistically significant difference between the gender variable and the level of knowledge and computer skills of teachers in the teaching process. And also inferential statistics analysis has shown that there are meaningful statistics differences between gender variables, age, education and level of knowledge and skills computer of teachers in teaching process.
    Keywords: ICDL, teacher's knowledge, skills, teaching
  • Heshmatollah Mortazavizadeh Sayed, Ahmad Reza Nasr Isfahani Page 60
    Internship is the apex of teacher training which converts learning situations into pportunities for the student-teacher's success.The present paper aims at identifying the problems concerning the internship (teaching practice) course in Farhangian University and finding appropriate solutions to overcome them in order to improve the quality of the internship course to prepare student teachers to get into the profession of teaching. Questionnaires were used to collect data for the present descriptive research. The participants in the research are the same as the whole statistical population. For data analysis, frequency and frequency percentage in descriptive statistics were used. Findings show that the most important problems regarding the internship course are observing teachers in urban schools while having their initial employment in rural ones, teacher's lack of time for discussion with the students on reviewing and criticizing teaching methods and on overcoming the potential problems, school teacher's insufficient skills in using media and new educational technologies, school teacher's low understanding of the educational theories, developmental psychology, and learning theories, and finally school teacher's insufficient mastering on using appropriate teaching methods and models.
    Keywords: internship, teaching practice, Farhangian University
  • Fariba Farazi, Massoumeh Esmaeili, Eskandari Eskandari, Mohammad Hatami Page 75
    Parents and children in adolescence are established new relationships with each other.This study aims to show how Training Educational pattern have influenced the Improving Parent-Child Relationship with Subsequent critical thinking. In this study quasi-experimental pretest-posttest control group method have been used. Statistical population of all female students in twelfth grade schools in Birjand is intended to achieve main objective of this study. Pattern group is selected by using the cluster sampling multistage method and choosing a typical school randomly in city of Birjand and choosing two majors randomly considering the a school class as a sampling unit and finaly samples generated be divided into groups experimental and control groups. Parent-child relationship questionnaire Fine, Morland and Schwebel (1983), and critical thinking Ricketts (2003) hase been used to measure these variables. data created were analyzed through Multivariate covariance examination. The result indicates that parent-child relationships are improved by Educational pattern. Also it was demonstrated that relationship improvement due to Educational pattern increased children’s critical thinking in aspect of creativity& commitment. It should be noted that according to the results besides the improving parent-child relationships due to educational model training, critical thinking dispositions in children is increased as well.
    Keywords: Educational pattern, Parent-Child Relationship, critical thinking
  • Marjan Kiyaei, Yazdan Mansuoriyan Page 95
    The purpose of this study was to determine the role of sixth grade curriculum in encouraging students to study. Qualitative research method is in the form of analyzing qualitative content and basic theory as process, not as a product. The population of the study was all sixth grade elementary school textbooks in 2012-2013 and sixth grade elementary school teachers in Karaj. The informants were 9 textbooks by census method and 19 teachers from the sixth grade by purposeful sampling and observing theoretical saturation. The research tool is a semi-structured content analysis checklist and interview. The findings suggest that sixth-grade textbooks encourage students to directly and indirectly study. There are concepts in the textbook that asks students to study and collect information from a variety of sources. Teachers sometimes encourage students to study but they do not consider the process. Varied resources and materials that encourage students to study in elementary schools.
    Keywords: Curriculum, Reading, Qualitive Method, 6th Grad
  • Azar Khazaei, Soraya Khazaei Page 115
    The current study aims to peruse the effectiveness of teaching communicative skills through multimedia on the self-esteem of girl students with hearing problem. The research methodology is of semi empirical type and statistical population encompassed the whole girl students with hearing problem at sixth grade in Tehran city. With sampling method, thirty students were selected and randomly were divided into two groups: control and experiment. The tool for collecting data in this study was Kupper smith's self-esteem questionnaire. This scale has fifty eight questions in which fifty questions are evaluating the self-esteem and eight questions are lie detectors. Totally the fifty questions are divided into four subscales naming: total self-esteem, social self-esteem, family self-esteem and educational self-esteem. the grades are one and zero and the answers are whether yes or no. the experiment group was trained through multimedia software which is built by the researcher , and the control group was kept away from the independent variable . For checking the changes, first a pre-test was conducted on both groups. After the pre-test was conducted, the experiment group was exposed to independent variable and post test was conducted on both groups. Statistical approaches in two levels of descriptive (central and dispersal indexes) and deductive ( covariance' s single variable analysis )were used for analyzing the research's data. Generally the results showed that student's self esteem increased by teaching communicative skills by using multimedia.
    Keywords: instructional multimedia, communication skills, self-esteem, impaired students