فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 9 (زمستان 1392)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 9 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجتبی یمانی، امیر مرادی، سعید رحیمی هرآبادی صفحه 1
    سیلاب یکی از واکنش های محیطی سیستم های رودخانه ای است که دارای جریانی استثنائی و شدید است. وقوع این پدیده تابع دوره زمانی و مکانی خاصی نیست. اساسا مهم ترین سبب شکل گیری آن، پراکنش جغرافیایی دشت های سیلابی رودخانه ها و خطوط پست ساحلی است که در طول آنها شرایط مساعدی برای توسعه سکونتگاهی وجود دارد. از این رو، مداخلات انسانی در کانال رودخانه ها و تجاوز به حریم آن باعث شده تا تعیین حریم رودخانه همواره مورد توجه باشد. در این مقاله، حریم سیل گیر رودخانه توتشامی برای دوره های بازگشت مختلف به منظور ارزیابی حریم فرایندهای سیلابی تعیین شده است. در این راستا، آمار و اطلاعات مربوط به هیدرولوژی منطقه جمع آوری و سپس اقدام به تجزیه و تحلیل، بازسازی و تکمیل داده ها گردید. در بررسی های میدانی یک بازه هفت کیلومتری از کانال رودخانه انتخاب شد و نیمرخ های عرضی مورد نیاز روی آنها ترسیم گردید. همچنین ضریب زبری کرانه های چپ، راست و داخل کانال تعیین شد. در نهایت با به کارگیری نرم افزار HEC-RAS پهنه سیل گیر رودخانه به ازای دوره های بازگشت 2، 5، 25، 50، 100 و 200 ساله تعیین گردید. این نوشتار، علاوه بر تهیه نقشه حریم سیل گیر رودخانه به ازای دوره های بازگشت متفاوت، تلاش شد تا ارتباط فرایند سیلابی و آسیب شناسی توسعه سکونتگاهی مجاور رودخانه مورد مطالعه، ارزیابی شود. نتایج نشان داد وسعت حریم فرایندهای سیلابی رودخانه توتشامی در دوره های بازگشت مختلف، به میزان قابل توجهی تحت تاثیر خصوصیات ژئومورفولوژیک کانال و دشت سیلابی است. همچنین سکونتگاه های حاشیه رودخانه در حریم سیل گیر 25 تا 200 ساله قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: مخاطرات سیلاب، حریم سیل گیر، توسعه سکونتگاهی، رودخانه توتوشامی، HEC، RAS
  • آئیژ عزمی، علی شاهمرادی، الهام محمدی، سمیه حسنی صفحه 11
    ایجاد دهیاری ها مهم ترین اقدام مدیریت روستایی در دهه های اخیر بوده است. با وجود جدید بودن قانون دهیاری ها، در سال های اخیر، زمزمه طرح تجمیع دهیاری ها مطرح شده است. این پژوهش، به بررسی طرح تجمیع دهیاری ها و مولفه های موثر بر آن پرداخته است. هدف تحقیق، بررسیمولفه هایی است که بر اجرای طرح مزبور تاثیر می گذراند. روش پژوهش، کمی، پیمایشی بوده که از ابزار پرسشنامه جهت جمع آوری اطلاعات استفاده شده است. حجم نمونه بالغ بر 70 نفر از دهیاران شهرستان روانسر بوده است که به روش سرشماری انتخاب شده اند. پایایی تحقیق از طریق ضریب آلفای کرونباخ و روایی تحقیق از پنل متحصصان مورد تایید قرار گرفت. یافته های پژوهش بیان می کنند که طرح تجمیع با مخالفت دهیاران روبه رو است. نگرانی نسبت به وجود اختلاف بین دهیاران منتخب و شوراهای روستایی و همچنین اختلافات فرهنگی و چالش های مدیریتی از نگرانی های این طرح است. در مجموع سه عامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، مدیریتی در موفقیت طرح تجمیع دهیاری ها نقش دارند که وزن عامل اجتماعی و فرهنگی نسبت به سایر متغیرها در موفقیت طرح تجمیع دهیاری ها بیشتر است و از جمله عوامل موثر در طرح تجمیع دهیاری ها هستند که باید مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: تجمیع دهیاری ها، شهرستان روانسر، شوراهای روستایی، دهیاران
  • یوسف قویدل رحیمی، میثم طولابی نژاد، منوچهر فرج زاده صفحه 23
    اثرات گلخانه ای یکی از تهدیدهای جدی محیط زیست هستند و عوارض جانبی آن متوجه تمامی نقاط جهان است. با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهش حاضر با هدف نقش گازهای گلخانه ای در نوسانات بارش ایران مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور از روش همبستگی پیرسون استفاده شد. داده های مجموع بارش 36 ایستگاه منتخب بر اساس صحت داده های آماری و پراکندگی فضایی ایستگاه ها در سطح کشور، از سال 2000 تا 2010 از سازمان هواشناسی کشور اخذ گردید. همچنین آمار و اطلاعات مربوطبه گاز هگزا فلورید (برحسب بیلیون در قسمت) از ایستگاه شاخص جهانی منولوا دریافت شد. نتایج حاصل از تحلیل فضایی پژوهش نشان دادند که تاثیر گاز هگزا فلورید گوگرد بر بارش فصل بهار در بخش های شرق و جنوب شرق کشور تقریبا مثبت و به صورت افزایش بارش و در سواحل دریای خزر تاثیر این گازها به صورت کاهش بارش بوده است. با توجه به اینکه تابستان فصل خشکی است؛ بنابراین، نتایج حاصل از تحلیل این فصل قابل اطمینان نیست. در فصل پاییز تاثیر گاز هگزا فلورید گوگرد بر بارش بخش های جنوب شرقی کشور مثبت و به صورت افزایش بارش و در بخش های شمالی و شمال شرقی کشور تاثیر این گاز بر بارش مناطق از نوع معکوس و به صورت کاهش بارش خود را نشان داده است؛ اما بارش فصل زمستان طی این دوره آماری، از گاز هگزا فلورید گوگرد تاثیر چندانی نپذیرفته اند. در مجموع می توان گفت که بارش شهرهای بزرگ و صنعتی، بیشترین تاثیر را از این گاز به صورت کاهش بارش پذیرفته اند.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، گاز گلخانه ای، هگزا فلورید گوگرد، اکسید نیتروژن، بارش ایران
  • ابوالقاسم امیر احمدی، سیما پورهاشمی، سمیرا رضایی صفحه 33
    رشد بی رویه جمعیت منجر به افزایش تولید زباله و در نهایت خساراتی نظیر آلودگی منابع آب سطحی و زیرزمینی، تاثیر منفی بر چشم انداز و اکولوژی منطقه، آلودگی محیط زیست و صرف هزینه های بی شمار برای جامعه می گردد. یکی از بهترین روش ها برای کاهش خسارات ناشی از آن، مکان یابی مناسب جهت دفن بهداشتی مواد زائد است. علم ژئومورفولوژی با توجه به ماهیت خود که بررسی تحول عوارض سطح زمین است، می تواندنقشمهمی را در مکان یابی دفن زباله داشته باشد. در این پژوهش، سعی بر آن بوده که با تاکید بر معیارهای ژئومورفولوژی و تاثیرگذار، مکان یابی بهینه ای را برای دفن زباله های شهری اسلام آباد غرب صورت پذیرد و معیارهای مختلفی نظیر شیب، جهت شیب، طبقات ارتفاعی، زمین شناسی، خاک شناسی، فاصله از شبکه ارتباطی، فاصله از رودخانه، کاربری اراضی، فاصله از مناطق مسکونی روستایی، فاصله از مناطق شهری و پراکنش بارش تهیه و مورد ارزیابی قرار گرفت. اطلاعات مورد نیاز از طریق نقشه های توپوگرافی 1:50000 و نقشه های زمین شناسی 1:100000 سازمان نقشه برداری و مطالعات میدانی فراهم گردید. پس از تهیه نقشه ژئومورفولوژی و ایجاد لایه هایی قابل استفاده در نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی، به روش همپوشانی، 4 مکان مناسب در شمال شرق و شمال غرب شهر اسلام آباد غرب برای دفن بهداشتی زباله ها تعیین شدند.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، اسلام آباد غرب، مکان یابی، پسماند جامد شهری
  • محمد گلشن، عبدالله پیرینا، پیام ابراهیمی، اباذر اسمعلی عوری صفحه 51
    به کارگیری مدلی که جامعیت و کارایی بالایی برای شبیه سازی فرایندهای هیدرولوژیکی در حوضه های مختلف دارد، از اهمیت بالایی برخوردار است. در این مطالعه، کارایی مدل ارزیابی آب وخاک در شبیه سازی رواناب حاصل از بارش های مختلف در حوضه آبخیز خرم آباد با مساحت 2467 کیلومتر مربع و در حوضه آبخیز تالار با مساحت 2057 کیلومترمربع ارزیابی شد. مقدار بارندگی در حوضه آبخیز خرم آباد 560 و در حوضه آبخیز تالار 612 میلی متر است و هر دو منطقه دارای اقلیم نیمه مرطوب هستند. نقشه کاربری اراضی، خاک، مدل رقومی ارتفاع و اطلاعات هواشناسی برای هر دو منطقه تهیه شد. بعد از روی هم گذاری لایه های مکانی در حوضه خرم آباد 223 و در حوضه تالار 265 واحد پاسخ هیدرولوژیکی تعیین شد. با استفاده از برنامه واسنجی ابزار ارزیابی آب وخاک، آنالیز حساسیت پارامترها و تعیین مقادیر بهینه برای پارامترهای حساس انجام شد. نتایج آنالیز حساسیت نشان داد که پارامتر شماره منحنی در هر دو منطقه مطالعاتی از حساسیت بالایی برخوردار است. تعیین مقادیر بهینه کارایی مدل با ضرایب آماری NS وR2 مورد ارزیابی قرار گرفت. مقادیر این ضرایب در حوضه خرم آباد به ترتیب برابر با 74/0 و 72/0 و در حوضه تالار برابر با 64/0 و 66/0 به دست آمد. نتایج نشان داد که نوع بارش منطقه بر روی کارایی مدل تاثیر دارد و رواناب حاصل از ذوب برف باعث کاهش کارایی مدل ارزیابی آب وخاک می شود. به طور کلی مدل در هر دو حوضه از کارایی مناسبی برخوردار است و می تواند به منظور مدیریت و برنامه ریزی حوضه های آبخیز در این مناطق مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، اقلیم، رواناب، SUFI2، SWAT
  • نرگس امیدی، بهمن فرهادی، سمیرا رحیمی، همایون حصادی صفحه 65
    شماره منحنی رواناب یکی از پارامترهای مورد نیاز جهت محاسبه میزان رواناب با استفاده از روش SCSاست. با توجه به اینکه عوامل موثر بر این پارامتر دارای تغییرات مکانی هستند، مقادیر مختلفی برای شماره منحنی در بخش های مختلف یک حوضه آبریز قابل انتظار است. هدف از مطالعه کنونی، تعیین نقشه شماره منحنی رواناب حوضه ناودار در استان کرمانشاه است. برای این منظور، از سیستم اطلاعات جغرافیایی و سنجش از دور استفاده گردیده است. ابتدا نقشه کاربری اراضی منطقه بر اساس تصاویر ماهواره لندست (TM) و با استفاده از نرم افزار ارداس تهیه گردید. سپس با کمک شاخص NDVI تراکم پوشش زمین تعیین شد. نقشه گروه هیدرولوژیکی خاک منطقه مورد مطالعه با استفاده از نقشه خاک شناسی موجود در محیط Arc GIS به دست آمد. در نهایت نقشه شماره منحنی رواناب بر اساس جدول SCSو نقشه های کاربری اراضی، تراکم پوشش زمین و گروه هیدرولوژیکی خاک تهیه گردید. متوسط شماره منحنی در شرایط رطوبتی متوسط در منطقه مورد مطالعه 78 محاسبه گردید. هم زمان با تحلیل رواناب های ثبت شده در مدل بارش - رواناب HEC-HMS مقدار شماره منحنی رواناب برای حوضه مورد مطالعه 76 تعیین گردید. نتایج این پژوهش نشان داد که میزان دقت برآورد شماره منحنی از طریق RS و GIS بالاست، لذا می توان با دقت قابل قبولی به شماره منحنی حاصل از روش RS و GIS در این حوضه آبریز اعتماد کرد. با توجه به شماره منحنی به دست آمده برای حوضه (78) می توان نتیجه گرفت که این حوضه، پتانسیل تولید رواناب بالایی دارد.
    کلیدواژگان: شماره منحنی رواناب، سیلاب، سنجش از دور، مدل بارش، رواناب، مدل HEC، HMS
|
  • Mojtaba Yamani, Amir Moradi, Saeed Rahimi Herabadi Page 1
    Flood hazards is considered as one of the environmental reactions in rivers system that has exceptional flow and severe. This type of hazard is a function of a particular period or place.Essentially, the most important reason for its formation is the geographical distribution of river floodplains and coastal lines along which provide an appropriate conditions for the development of post settlement. Hence, human interventions in the river channel and violation of its privacy has always caused the river limit to be in the center of attention. In the present study, Totshami river bank, located in Kermanshah province, has been chosen to assess the limit of flood processing for different return periods. In this regard, necessary statistics and information about the hydrology of the region were collected. Then they were analyzed, reconstructed and completed.In field surveys, a period of seven kilometers of river channels was chosen and their transverse profiles were drawn.Roughness coefficient confines of left and right channel was determined.Finally, using the HEC-RAS software, midst River floodgate for return periods 2, 5, 25, 50, 100 and 200 years was determined. In this paper, not only is the boundary map of the river bank for different return periods determined,but also it is tried to assess the relationship between the development process and the pathology of settlement nearby river flood. The results showed that the extent of river frontage Totshami processes in different return periods is considerably affected by geomorphologic characteristics the channel and floodplain area.Moreover, Privacy settlements in the river bank are 25 to 200 years.
    Keywords: Flood hazards, Floodway Setback, Totshami River, Human Habitation Development, HEC-RAS
  • Aaezh Azmi, Ali Shahmoradi, Elham Mohammadi, Somayeh Hasani Page 11
    Dehyaran establishment was an important act in rural management in recent dedicate. This law is new but, today some senators and governments are debating about aggregating of dehyarans. This paper aims to study the factors affecting aggregation of dehyarans. Investigative method was quantitative one applying questionnaire to collect data. Statistical population includes 70 participants from Ravansar Dehyarans selected by census method. Reliability and validity of the data were proved by Alpha Cronbach and expert panel respectively. The findings show that dehyarans do not agree with aggregation project believing some possible problems like disagreements among selected dehyarans and rural council, cultural difference, and management challenges. Generally, there are 3 factors that affect the improvement of the project including economic, culture and management. This paper shows that cultural and social factors are more important than others.
    Keywords: Aggregation of Dehyarans, Ravansar County, Rural Council, Dehyarans
  • Yosef Ghavidel Rahimi, Maysam Tolabi Nejad, Manochehr Farajzadeh Page 23
    The importance of precipitation forecasting as the most important climatologic element and the basis of all planning, especially in areas where there are significant changes in precipitation regimes, is considerable. The use of artificial neural networks is one of the forecasting methods that have been widely developed in recent years. In this research the data set of some climatologic elements, related to the cold seasons of previous year, were used to forecast the next year precipitations in Kermanshah and Nouje Hamedan synoptic stations. Therefore, time series of seven climatologic elements including mean temperature, precipitation, relative humidity, mixing ratio, vapor pressure, dew point temperature and sea level pressure were entered to the artificial neural networks as input, while next year precipitation was considered as the output of network. Due to nonlinear nature of selected climatologic elements of this research, the multi-layer perceptron (MLP) networks were applied. In fact, they are among the progressive networks with supervising training algorithms and suitable for nonlinear data. Other two categories of training algorithms including BP training algorithms and number normalization algorithm were used for training of networks. Eventually, the combination of these algorithms led to the production of 720 training networks at two stations, and finally the artificial neural network succeeded to proper forecasting of annual precipitation amounts. The best forecast for Kermanshah station is related to the traingd training function with mean and standard deviation normalization algorithm and testerror amount equal to 0.0195 in cold period of the year (overall autumn and winter), and in Nouje station is related to the traingdx training function with pca 0.06 normalization algorithm with testerror amount equal to 0.0047 in the winter.
    Keywords: Precipitation, Artificial Neural Network, Forecasting, Kermanshah, Nouje Hamedan
  • Abolghasem Amirahmadi*, Sima Pourhashemi, Samira Rezaei Page 33
    Excessive growth of the population will increase waste production leading to the pollution of groundwater and groundwater, negative effects on the landscape and ecologists of the region, environment pollution and great charges on the community. Finding a suitable location for waste sanitary landfill is regarded as one of the best ways to reduce damages. Geomorphology, which intuitively studies the evolution of ground-level effects, can play an important role in landfill location. In this research, it was tried to focus on geomorphologic criteria and effective measures to optimize the location of landfills in West Islamabad, located in Kermanshah. In this research, various criteria such as slope, slope direction, elevation classes, geology, soil, distances from the communication network, distance from the river, land use, distance from rural residential areas, distance from urban areas and rainfall distribution have been evaluated. The required information is provided through topographic maps 1: 50000 and geological maps of 1: 100000 mapping and field studies. After preparing geomorphologic map and creating appropriate layers for GIS, four locations were fitted in the northeast and northwest of Islamabad for the sanitary landfill of garbage.
    Keywords: Geomorphology, West Islamabad, Location, Solid Urban Waste
  • Mohammad Golshan, Abdollah Pirneia, Payam Ebrahimi, Abazar Esmali Ouri Page 51
    Using a model with integrity and high performance to simulate the hydrological process in deferent watersheds is very important. Present study aims to assess the efficiency of SWAT model in simulating the produced runoff of different precipitation in Khorramabad watershed with 2467 square kilometers and in Talar watershed with 2057 square kilometers. Average precipitation in Khorramabad and Talar watershed is 560 mm and 612 mm respectively. Besides, both of them have semi-hummed climate. Therefore, the maps of land use, soil, digital elevation model and meteorological data were collected for each region. Hydrological response units (HRU) was determined in 223 in Talar and 265 HRU khorramabad watershed by overlapping spatial layers. The SUFI2 algorithm was used to analyze parameter sensitivity and determine optimal values for parameters. The results showed that curve number parameters have high sensitivity in both watersheds. NS and R2 statistical coefficients were used to determine optimal values of model efficiency. The values of these coefficients in Khorramabad watershed are 0.74 and 0.72 respectively and in Talar Watershed are 0.64 and 0.66 respectively. The results showed that the types of precipitation have pivotal effect on model output and occurring snow precipitation decreases performance of the model. Overall, the results showed that the SWAT model availability is appropriate enough in both watershed and this model can be used for watershed management in these areas .
    Keywords: Simulation, Climate Runoff, SUFI2, SWAT
  • Narjes Omidi, Bahman Farhadi, Samira Rahimi, Homayon Hesadi Page 65
    Curve Number (CN) is one of the required parameters for runoff calculation using SCS method. Considering spatial variability of factors affecting this parameter, different values of CN is expected within different parts across a catchment. The present research aims to map CN in Navdar catchment, Kermanshah province, Iran. Therefore, modern technologies such as geographical information system (GIS) and remote sensing (RS) have been used. First, land use map of the study area was determined based on Landsat satellite images (TM) using ERDAS software package. Then ground coverage density was determined based on Normalized Difference Vegetation Index (NDVI). The map of soil hydrological groups was prepared in GIS environment based on the available soil map in the study area. Finally, CN map was prepared based on SCS table and the maps of land-use, ground coverage density, and soil hydrological group. Average curve number under intermediate humidity conditions in the study area was calculated as 78. Simultaneously, CN in the catchment was determined as 76 by the analysis of recorded runoff events using HEC-HMS model. Results of this study indicate that the accuracy of calculated curve number via RS and GIS technique is high, so the obtained curve numbers using RS and GIS method across this catchment are reliable. Based on the determined curve number in the catchment (78), it can be concluded that this catchment has high potentials in terms of runoff generation.
    Keywords: Curve Number, flood, remote sensing, runoff-rainfall model, HEC-HMS model