فهرست مطالب

پژوهش های راهبردی سیاست - پیاپی 20 (بهار 1396)

فصلنامه پژوهش های راهبردی سیاست
پیاپی 20 (بهار 1396)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/03/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا گرشاسبی*، علی کریمی (مله) صفحات 9-32
    مقاله حاضر در بستر نوظهور جامعه شناسی احساسات، با بررسی رهبری امام خمینی(ره) در طول جنگ تحمیلی، برای پاسخ گویی به این پرسش نگاشته می شود که امام(ره) در خلال این جنگ چگونه به مدیریت و راهبری احساسات توده های مردم و نیروهای مسلح جهت بسیج تدافعی مبادرت ورزید؟ نوشته حاضر با کاربست روش تحلیل محتوای کیفی نوشته ها و سخنان امام،این فرض را مبنای پاسخ گویی به پرسش قرار می دهد که امام بر اساس رویکردهایی چون الهی دانستن جامعه نوبنیاد، امید به بهره مندی از امداد غیبی، خوف انگیزی مثبت، نعمت پنداری جنگ، محتوم انگاری پیروزی، شباهت نمایی با عاشورای حسینی و صدر اسلام به آزادسازی احساسی و شناختی و متراکم سازی انرژی های شورانگیز احساسی چون حس مسئولیت، مهم و شهره شدن، قدرتمندی، توانایی و غرور، امید و اطمینان خاطر، هویت، تعهد و همبستگی جمعی، انتقام گیری، خشم و نفرت انگیزی مضاعف دامن زد و بدین سان آنان را به کنش جمعی تدافعی در مقابل رژیم بعثی و در نهایت کسب پیروزی غیورانه رهنمون شد.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، جنگ تحمیلی، جامعه شناسی احساسات، جامعه آرمانی و الهی، خوف انگیزی مثبت
  • محسن مدیر شانه چی* صفحات 34-60
    در این مقاله جنبه کمتر شناخته شده حیات ملک الشعرا محمدتقی بهار شاعر و ادیب نامدار معاصر در قلمرو سیاست و تحزب بررسی و صرفا به زندگی سیاسی و حزبی او و آرا و اندیشه های وی در این زمینه پرداخته شده است. عضویت فعال و رهبری شاخص بهار در حزب دموکرات عصر مشروطه و حزب دموکرات ایران در دهه بیست (به زعامت قوام السلطنه)، دو حزب کوچک تر آزادی (مربوط به احمد قوام و حسن ارسنجانی)، نمایندگی وی در ادوار سوم تا ششم و پانزدهم مجلس شورای ملی، وزارت فرهنگ او در کابینه ائتلافی قوام و دیگر کنش های سیاسی و حزبی بهار بررسی و نظریه سیاسی وی از خلال آرا و مواضع او تبیین شده است. بر این اساس، نظریه سیاسی بهار که چارچوب تئوریک این مقاله کشف و استنتاج آن است، واقع گرایی سیاسی و تمرکز توجه بر مصالح و منافع ملی بود که در هر دو عرصه اندیشه و عمل سیاسی وی تبلور می یافت.
    کلیدواژگان: بهار، اندیشه سیاسی، کنش سیاسی، آرمان گرایی، واقع گرایی
  • سید محمد طباطبایی*، احسان موحدیان صفحات 62-90
    موضوع مقاله مطالعه تاثیر سایبر دیپلماسی آمریکا بر دیدگاه کاربران ایرانی فضای مجازی (مورد مطالعه: سایت رادیو فردا) است. دولت آمریکا در تلاش است با اجرای برنامه های فرهنگی، اجتماعی و آموزشی در قالب دیپلماسی عمومی اهداف سیاست خارجی خود را بقبولاند. با ایجاد اینترنت، استفاده از آن دردستورکار دولت آمریکا قرار گرفت و از آن باعنوان سایبردیپلماسی یاد شد. وزارت خارجه آمریکا طرح-هایی را در حوزه سایبردیپلماسی با هدف تاثیرگذاری بر اذهان ایرانیان و ازجمله ایجاد سایت رادیوفردا به اجرادرآورده. سوال کلیدی مقاله این است: استفاده از سایت رادیو فردا چه تاثیری بر دیدگاه کاربران ایرانی فضای مجازی داشته است؟ برای پاسخ به این پرسش از روش تحلیل محتوای کیفی سایت رادیو فردا و ارسال پرسشنامه برای کاربران اینترنت، استفاده شد. فرضیه آن است که کاربران سایت رادیو فردا، بیشتر تحت تاثیر پیام های سایبر دیپلماسی آمریکا بوده و این باعث ایجاد نگرش منفی نسبت به جامعه ایران در آنها می شود.
    کلیدواژگان: دیپلماسی عمومی، سایبر دیپلماسی، ایالات متحده آمریکا، اینترنت، رادیو فردا
  • حسین سلیمی*، حمیدرضا اکبری صفحات 92-130
    اسلام سیاسی یکی از تاثیر گذارترین گفتمان های موجود در جهان اسلام است و حتی نقش آفرینی آن در سطح جهانی نیز قابل توجه است. طی یک قرن اخیر هرگاه تقاضاهای اجتماعی و سیاسی در جهان اسلام به حد بحرانی رسید، این گفتمان به عنوان بدیلی قدرتمند در عرصه ی اجتماعی، سیاسی و امنیتی ظاهر شده و نقش آفرینی کرده است. البته در خوانش سکولار و غربی، این نقش آفرینی به دلیل تقابل با نظم و ساختار نظام بین الملل، همواره تنازع آمیز و خشونت بار بوده است. لذا برخی محققان سلبی بودن، نفی آمیز بودن، واکنشی بودن، برهم زننده بودن نظم منطقه ای و جهانی را از ویژگی های بارز این گفتمان می دانند. اما بازخوانی مفروضات معرفتی این گفتمان نشان می دهد فهم و درک منبعث از خوانش سکولار، برداشتی جامع و دقیق از اسلام سیاسی ارائه نمی دهد و همین امر مشکلاتی را در مواجهه با آن ایجاد می کند. در این مقاله سعی شده با صورت بندی این گفتمان در نظام بین الملل ذیل سه مولفه ی اصلی شکل دهنده آن شامل: «مولفه های تاریخی، هویتی و معرفتی»، به این سوال پاسخ دهیم که گفتمان اسلام سیاسی ذیل چه مفروضات معرفتی در نظام سیاسی – اجتماعی و بین الملل عمل می کند؟
    کلیدواژگان: گفتمان اسلام سیاسی، نظام بین الملل، خاورمیانه، جهان اسلام، مبانی هویتی و معرفتی اسلام سیاسی
  • یدالله دهقان*، محمود کتابی، مسعود جعفری نژاد صفحات 132-160
    از زمان آغاز بحران سوریه درسال 2011 تاکنون بسیاری از تحلیلگران این بحران را ناشی از توطئه ای می دانند که از خارج ازاین کشور وبه وسیله آمریکا و انگلیس و متحدان منطقه ای آنها یعنی اسرائیل و عربستان برنامه ریزی و اجرا گردیده است. اما علارغم هدایت بحران از خارج، وجود برخی شکاف های اجتماعی در جامعه سوریه مانند شکاف های قومی ومذهبی که در قالب تعارضات درون گروهی شیعه - سنی و برون گروهی کردی – عربی بروز نموده بود، نیز بر افزایش دامنه بحران و رشد سریع تر گروه های رادیکال تاثیر گذاشت.
    سوال اصلی مقاله عبارت است از اینکه شکاف های اجتماعی موجود در کشور سوریه بخصوص شکاف های قومی و مذهبی چه تاثیری در شکل گیری ورشد رادیکالیسم در این کشور داشته است؟ فرض مقاله نیز این است که به نظر می رسد وجود دو شکاف عمده قومی و مذهبی در کشور سوریه وعدم توانایی دولت در مدیریت آنهاودخالت های گسترده خارجی باعث بالارفتن شدید سطح تعارضات ونارضایتی های اجتماعی در این کشور شد.لذا با آغاز بحران در سال 2011 وهجوم گسترده شورشیان خارجی به سوریه، شکاف های قومی و مذهبی نیز بشدت فعال شده و بر رشد و قدرت گیری گروه های رادیکال تاثیر زیادی گذاشت.
    کلیدواژگان: سوریه، شکاف، قومی، مذهبی، رادیکالیسم
  • حشمت الله فلاحت پیشه*، فاطمه سوری صفحات 162-185
    مسئله فلسطین یکی از موضوعات چالش برانگیز در سیاست خارجی مصر است که اهمیت آن بسته به عوامل داخلی و خارجی در سیاست خارجی این کشور متغیر بوده است. به طور کلی رفتارسیاست خارجی مصر در حوزه مسئله فلسطین و اسرائیل، از یک سو ناشی از تحولات محیط خارجی بویژه نقش آفرینی ایالات متحده و اسرائیل و از سویی دیگر تحت تاثیر عوامل داخلی از جمله نقش رهبران و نحوه تلقی آنها از نقش ملی خود و نقش آفرینی گروه های داخلی از جمله اسلام گرایان بوده است. مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به دنبال پاسخگویی به این سئوال است که پس از پیمان کمپ دیوید و به طور مشخص روی کار آمدن حسنی مبارک، مهمترین عامل شکل دهی به سیاست خارجی مصر در قبال فلسطین چه بوده است. استدلال مقاله حاضر این است که وابستگی اقتصادی و نظامی مصر به ایالات متحده از یک سو و موقعیت استراتژیک مصر در تامین امنیت اسرائیل از سویی دیگر موجب شد تا پس از پیمان کمپ دیوید و شناسایی اسرائیل، نقش آفرینی عوامل خارجی در شکل دهی به سیاست خارجی مصر در قبال مسئله فلسطین پررنگ تر شود.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، مسئله فلسطین، عوامل محیطی، مدل پیوستگی سیاست خارجی، نظام بین الملل
  • ناصر پورحسن، عبدالمجید سیفی* صفحات 187-210
    قبل از پیدایش «داعش»، این باور وجود داشت که خطر «نوسلفی گری» به خاورمیانه محدود می شود؛ اما با تصاعد بحران تکفیری گری و سرایت آن به دیگر مناطق جهان، مشخص شد امنیت بین المللی را نیز تهدید می کند. پس از خاورمیانه، اروپا دومین منطقه ای است که با خطر نوسلفی گری مواجه شده است. شکل گیری و توسیع پدیده تکفیری گری و پیوستن جوانان اروپایی به جریان های نوسلفی در اروپا، مساله علمی این مقاله است و از معبر این سوال که چگونه طیف گسترده ای از جوانان اروپایی جذب گروه های نوسلفی می شوند و این پدیده چه پیامدهای امنیتی دارد؟ بررسی شده و براساس نظریه «مانوئل کاستلز» درباره هویت پاسخ داده شده است. به نظر می رسد روند «هویت سازی پروژه ای» در اروپا، نتوانسته به همگرایی و جذب مسلمانان در این قاره منجر شود و با انزوا و بحران حاشیه ای شدن، در آنها «هویت مقاومت» ایجاد کرده است. دگردیسی در بنیان های اندیشه ای سلفی گری سنتی به تبع آن تغییر در سازماندهی عملیاتی که با پیدایش امکانات نوین ارتباطی و شبکه ای شدن همراه شده، منجر به پیدایش جنبش های جدید اجتماعی تکفیری شده که بدون مرکزیت عمل کرده و به اساسی ترین تهدید امنیتی اروپا تبدیل شده است. این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی بررسی شده است.
    کلیدواژگان: امنیت، هویت مقاومت، نوسلفی گری، اروپا، خاورمیانه
  • سیدشمس الدین صادقی*، سمیرا مرادی صفحات 212-250
    در دوران پس از جنگ سرد دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران بخش مهمی از تلاش خود را معطوف به سیاست نگاه به شرق از طریق تقویت ائتلاف های بین المللی با هدف تضعیف فشارهای ساختاری علیه خود نموده است. در دوران پسا تحریم نیز جمهوری اسلامی ایران تلاش می نماید تا در جهت تامین بخشی از اهداف سیاسی خود، از تک قطبی شدن ساختار نظام بین الملل جلوگیری نماید. در این میان اگر چه روابط ایران و روسیه فراز و نشیب بسیاری را تجربه نموده با این وصف، کشور روسیه به عنوان یک قدرت برتر در نظام بین الملل که شاخص های برتری قدرت خود را در ابعاد مختلف اقتصادی، نفوذ سیاسی و نظامی ارتقا بخشیده است، مورد توجه دستگاه دیپلماسی ایران قرار گرفته تا از طریق توسعه ی همکاری با این کانون قدرت بین المللی، بخشی از اهداف ملی ایران در سطوح منطقه ای و بین المللی تامین شود. متقابلا ایران نیز برای روسیه یک متحد منطقه ای مهم برای مقابله ی با نفوذ آمریکا در منطقه خاورمیانه، خلیج فارس، آسیای مرکزی و قفقاز تلقی می شود. با توجه به این مهم، به نظر می رسد که هدف جمهوری اسلامی ایران از گسترش مناسبات راهبردی با روسیه، کاهش فشارهای ساختاری علیه خود باشد.
    کلیدواژگان: پسانحریم، ایران، روسیه، ائتلاف، راهبردی
|
  • Reza Garshasebi*, Ali Karimi Male Pages 9-32
    Reviewing Imam Khomeini’s leadership during the imposed war, this article in the incipient context of emotions sociology aimed at responding the question that how Imam coached the feelings of the masses of people and the armed forces to mobilize defensiveness during the war. Adopting a content qualitative analysis approach on Imam’s writings and words, the article made the assumption as the response to the question that based on approaches such as divine-based fledgling society, hoping to benefit from God’s help, positive fear-provoking , considering war as blessing, neglecting victory, seeking similarity with Ashura and early Islam period to release and consolidate the emotional energies into a sense of responsibility, having fame and reputation, being powerful, capable and conceited, having hope and confidence, seeking identity, commitment and collective solidarity, taking revenge, and showing anger and increased hatred, Imam led their collective defensive action against the Baathist regime and eventually brought them victory.
    Keywords: imposed war, Sociology of Emotions, ideal divine society, positive fear, Imam Khomaini
  • Mohsen Modir Shanechi* Pages 34-60
    In this article, the less known aspect of Malek al Shoara Mohammad Taghi Bahar, contemporary great and famous Iranian poet, namely his political life in both theory and action, would be considered. His active membership and leadership in Democratic parties of constitutional era and 1940s decade parties, two lesser parties of Azadi (Freedom) belong to Ahmad Qavam (Qavam al Saltana) and Hassan Arsanjani, his representative as member of parliament in the third to sixth Iranian national assemblies, short long presence in the cabinet of Qavam as minister of culture, and other actions and activities in politics and political parties as well as his political and social thinking would be studied in the article. Although Bahar was an idealist poet, his political thought and activities were realistic and concentrated on realism and national interest. Political theory of Bahar and his focus on political realism and active support of national interest, in this analysis, has been deduced through his idea and articles in journals as well as his famous book named a brief history of political parties or decline of Qajar danasty.
    Keywords: Bahar, Political Thought, political activities, Idealism, Realism
  • Seyyed Mohammad Tabatabai*, Ehsan Movahedian Pages 62-90
    The subject of this article is “U.S Cyber Diplomacy Influence on Viewpoint of Iranian Users of Cyberspace (Case Study: Radio Farda Website)”.The U.S government has tried to implement various cultural, social and educational programs to convince people about its foreign policy goals, and it became known as public diplomacy. Considering Iran’s high stance in U.S foreign policy, its Department of State launched various cyber diplomacy projects including Radio Farda website to influence Iranians.The key question of this article is: What is the Influence of Radio Farda website, on Viewpoint of Iranian Users of Cyberspace? For this purpose, qualitative content analysis of Radio Farda website and sending questionnaires has been used. The hypothesis is that, comparing to Iranian Internet users who do not read Radio Farda website content, the Radio Farda website users are more influenced by cyber diplomacy content and messages and this leads to negative attitude towards Iranian society.
    Keywords: Public diplomacy, Cyber diplomacy, US, Internet, Radio Farda
  • Hossein Salimi*, Hamidreza Akbari Pages 92-130
    Political Islam is one of the most influential discourses in the Middle East and Islamic world. and its role at the global level is also significant. These discourses has a role as a powerful alternative in the sphere of social, political and security ,When the last century reached a social and political demands in the Middle East and Islamic world to critical limit. Of course, this role has been together with violence and conflict of reason against the global order and structure of the international system.
    Therefore, many experts consider the characteristic features of discourse are the negative, proactive, and disruptive of regional and global order.
    In this study, we tried to formulate this discourse in the international system, and the Middle East, It includes following three major components, forming: "The historical, identity and epistemology component”. Answer this question that: the discourse of political Islam acts in what’s an epistemic assumption in the political system and political system of international security?
    Keywords: Discourse of political Islam, international system, Middle East, the Islamic world, Foundations Identity, epistemic of political Islam
  • Yadollah Dehghan*, Mahmoud Ketabi, Masood Jafarinejhad Pages 132-160
    Since the beginning of the Syrian crisis in 2011 so far,Many analysts consider this crisis as a result of a conspiracy from outside this country that by America and Britain and their regional allies, Israel and Saudi plan has been implemented. But despite driven out of crisis ,Existence some social gaps in Syrian society Such as ethnic and religious gaps in the form of internalgroup conflict Shiite - Sunni and outgroup Kurdish - Arabic expression had Affected in Increased range of crisis and faster growth of radical groups. The main question is that the social gaps in Syria Especially ethnic and religious gaps how effect on the formation and growth of radicalism in this country? assumption of this article is It seams There are two major ethnic and religious gap in Syria and State's inability to manage them and Extensive involvement of foreign Causing a sharp rise in the country's level of conflict and social unrest.So at the beginning of the crisis in 2011and The massive influx of foreign insurgents into the country,Religious Ethnic gaps have also been extremely active and was an influence on the growth of radical groups.
    Keywords: gaps, Ethnic, religious, radicalism, Syria
  • Heshmatollah Falahat Pishe*, Fatemeh Sori Pages 162-185
    The Palestinian issue is a controversial issue in Egyptian foreign policy matters that its significance depending on the different internal and external factors have varied. The importance of this issue, on the one hand stems of dynamics of the international system, especially the role of the United States and Israel, on the other hand have influenced by internal factors such as leadership and their conception of their national role and Acting domestic groups such as Islamists. This article by using Descriptive - analytical method seeks to answer this question that what is the most important factor for shaping Egypt's foreign policy toward the Palestinians after the Camp David Treaty, in particular the rise of Hosni Mubarak? This article argues that after the Camp David Treaty, environmental factors such as United States and Israel, have been the most important factors that shaping Egypt’s foreign policy toward the Palestinian issue.The role of environmental factors are due to three factors: Egypt's strategic importance and its role in securing Israel and economic - military dependence on the United States.
    Keywords: foreign policy, Palestine issue, Environmental Factors, continuity model of foreign policy, international system
  • Abdolmajid Seyfi*, Naser Pourhassan Pages 187-210
    Before the emergence of ISIS, There was an idea that the danger of Neosalafism fundamentalism is limited in the Middle East but it is accepted that this kind of fundamentalism threat international security. The joining of European citizens to Neosalafism groups like ISIS shows that the Europe is confronting to one of the most important security dilemmas after World War II. What are the most important reasons for joining of European young people to Neosalafist groups? What are the main security consequences of this phenomenon to Europe? On the basis of Casstell's theory, the process of "project identity" in the Europe could not attract the parts of European Muslims and it leads to creation a kind of "resistance identity" in European Muslims and expansion on Neosalafism. The aim of this article is to examine the reasons of expansion of Neosalafism in Europe and security consequences of this expansion on European society.
    Keywords: Security, Resistance Identity, Neosalafism, Europe, Middle East
  • Seyed Shamseddin Sadeghi*, Samira Moradi Pages 212-250
    After the Cold war ended, One of the approaches discussed in the foreign policy of the Islamic Republic of Iran will look to the east. This approach, was adapted in the priority of Iran’s foreign Policy in the wake of the passage of decade of ending diplomatic relations Iran with United States American and Serious European Union boycotts against Islamic Republic of Iran. Although Over the past- two decades, the dynamics of Russo- Iranian relations have seemed unstable and, to a certain extent, unpredictable for other players in the international arena; Iran's diplomatic's system attracted its special attention to Russia, while this country is identified as a new hegemonic power in international system that its power's matrix on the rise and Its going to be more powerful in different economical, political influence and matrial dimentions, Iran tried via pregressive contribution white this international center power to supply part of its national goals in regional and international levels. with this regard, this research aims to analysis how much after cold war, this hegemonic structure of the international system succeed to provide coallition building’s opportunit in establish strategic Alliance for Iran's diplomatic's system.
    Keywords: After Sanctions, Iran, Russia, Strategic, alliance