فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، مهر و آبان 1396)

نشریه طلوع بهداشت
سال شانزدهم شماره 4 (پیاپی 64، مهر و آبان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسان اخوان قالی باف، محمدحسین ایران نژاد پاریزی، فرهاد نژادکورکی، حمیدرضا عظیم زاده، محمودرضا همامی، مطهره سادات نماینده، اعظم طاهری، مهدی مختاری * صفحات 1-15
    مقدمه
    استفاده از شاخص های زیستی مانند پر پرندگان می تواند تصویر بهتری از انتقال زیستی آلاینده ها در اجزای محیط زیست را نشان دهد. مطالعه حاضر باهدف بررسی و پهنه بندی آلودگی فلزات سنگین در شاخص زیستی پر قمری خانگی انجام گرفت.
    روش بررسی
    فلزات سنگین سرب و کادمیوم در دو زون غربی و شرقی شهر یزد با استفاده از پرقمری خانگی (Streptopelia senegalensis) به عنوان شاخص آلودگی محیط زیست مطالعه شد. جهت اندازه گیری غلظت فلزات سنگین از روش هضم شیمیایی و دستگاه جذب اتمی استفاده گردید. در آخر نتایج به دست آمده با استفاده از روش کریجینگ در محیط GIS پهنه بندی شد.
    یافته ها
    در بررسی نمونه های مورد مطالعه میانگین غلظت سرب μg g-1 01/1 ± 88/19 و برای کادمیوم μg g-1 03/0 ± 87/0 به دست آمد. غلظت فلز سرب حداقل μg g-187/13 و حداکثر μg g-1 35/31 و برای فلز کادمیوم حداقل μg g-1 42/0 و حداکثر μg g-1 29/1 به دست آمد. فلز سرب دارای غلظتی بالاتر و فلز کادمیوم دارای غلظتی پایین تر از حد آستانه ی خطر برای پرندگان بود. نقشه های پهنه بندی در GIS توزیع مقدار آلودگی بالاتر در نیمه ی شرقی شهر یزد را نشان داد. نتایج پهنه بندی و آنالیزهای آماری غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در شهر یزد مشابه یکدیگر و حاکی از آلایندگی بالاتر نیمه شرقی شهر یزد بوده است.
    نتیجه گیری
    الگوی آلودگی شهر یزد نشان دهنده تاثیرات فعالیت های انسانی و انتقالات محیطی آلاینده ها بر افزایش انتشار فلزات سنگین در نیمه ی شرقی شهر یزد بوده است. مطالعه حاضر نشان داد قمری خانگی دارای ویژگی های زیستی مناسب برای استفاده به عنوان شاخص زیستی آلودگی محیط زیست شهری بوده است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، شاخص زیستی، آلودگی محیط زیست شهری، یزد
  • سید سعید مظلومی، طیبه عسکری *، محمد علی مروتی صفحات 16-36
    مقدمه
    عصرما عصر برنامه ریزی است برنامه ریزی به خصوص در مورد نیازهای آموزشی مردم از اهمیت خاصی برخورداراست هدف این مطالعه بررسی نیازهای آموزشی کارگران شرکت سنگ آهن مرکزی بافق و اولویت بندی نیازها و تدوین طرح درس آموزشی براساس اولویتها می باشد
    روش بررسی
    این پژوهش یک مطالعه کیفی با استفاده ازتکنیک FGD (بحث گروهی) و با حضور 12 نفر از متخصصین حوزه سلامت و 46 نفر ازکارگران شرکت سنگ آهن صورت گرفت داده های به دست آمده براساس روش تحلیل محتوامورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. پس از جمع آوری پاسخ ها با استفاده از جدول ماتریکس و گروه اسمی ،نیازها اولیت بندی گردید .
    یافته ها
    نیازها و مشکلات احساس شده توسط متخصصین و کارگران با یکدیگر متفاوت بود در کل کد های مفهومی 93 کد در 5درونمایه اصلی قرار گرفت از نظر متخصصین بهداشتی ؛ بیشترین مسئله موردنیاز کارگران بعد بیماری های شغلی در حالیکه از نظر کارگران ،سلامت روان بود.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد متخصصین به دلیل توجه به جنبه جسمانی سلامت ، بعد روانی را کمتر مد نظر قراردادند وبرنامه آموزشی موجود، برآورنده نیازهای آموزشی کارگران در ارتباط با مسائل بهداشتی نیست.بنابراین بایستی محتوای آموزشی متناسب با نیازهای بهداشتی کارگران طراحی و اجرا شود.
    کلیدواژگان: نیازسنجی، آموزش بهداشت، کارگران، بحث گروهی
  • محمدحسین رضایی باغبیدی *، غلامحسین حلوانی، سمیرا قیاسی، عارفه دهقانی صفحات 37-48
    مقدمه
    فرهنگ ایمنی بیان کننده ارزش ها، نگرش ها، ادراکات، تلاش ها و الگوهای رفتاری فردی یا گروهی است که تعهد، موفقیت و کارایی یک سیستم مدیریت ایمنی را تعیین می کند.هدف ازانجام مطالعه حاضر بررسی فرهنگ ایمنی وعوامل موثربرآن دریکی ازصنایع فولادمی باشد.
    روش بررسی
    آشناترین ابزار برای اندازه گیری جنبه های روانشناختی ، پرسشنامه فرهنگ ایمنی است. در این مطالعه توصیفی – تحلیلی با استفاده ازپرسشنامه استاندارد، 202 نفر از پرسنل یک شرکت تولیدکننده فولاد مورد بررسی قرارگرفتند .این پرسشنامه دارای 74 سوال در دو بخش اطلاعات جامعه شناختی و سوالات سنجش فرهنگ ایمنی می باشد . داده های جمع آوری شده به نرم افزار spss (نسخه19)منتقل و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی ،نتایج تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره نهایی فرهنگ ایمنی درافراد شرکت کننده دراین تحقیق 07/22±98/167 از نمره کلی 325 می باشد. اختلاف نمره فرهنگ ایمنی درگروه های مختلف تحصیلی به لحاظ آماری معنی داراست(02/0P =). علاوه بر این، اختلاف نمره کلی فرهنگ ایمنی در افراد حادثه دیده و حادثه ندیده از لحاظ آماری معنی دارمی باشد(02/0P =).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها،فرهنگ ایمنی بیشترین همبستگی را با بعد تعهد مدیریت دارد. مدیریت سازمان با حمایت در طرح ریزی و اجرای برنامه های مناسب ایمنی نقش مهمی در ایجاد، ترویج و ارتقاء فرهنگ ایمنی داردکه منجربه ایمن ترشدن رفتارها ،افزایش فرهنگ ایمنی ودرنتیجه کاهش آمارحوادث سازمان می گردد.
    کلیدواژگان: فرهنگ ایمنی، صنعت فولاد، عوامل موثر
  • حسین فلاح زاده، فرشته عیدی *، آزاده نجارزاده، مهدی اکبرزاده صفحات 49-60
    مقدمه
    چاقی یک بیماری مزمن با شیوه بالا و پنجمین عامل مرگ در جهان است که روند آن در حال افزایش می باشد. برای بررسی اثر درمان و شیوه های درمانی از پرسشنامه های کیفیت زندگی استفاده می شود. بنابراین هدف از مطالعه حاضر ترجمه، پایایی و روایی پرسشنامه اختصاصی کیفیت زندگی چاقی در ایران می باشد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر به روش توصیفی- تحلیلی بر روی 306 نفر از افراد بالای 18 سال ساکن در شهر یزد با روش نمونه گیری خوشه ایانجام گرفت. آزمون های پایایی مطالعه با استفاده از روش همبستگی درونی و ضریب توافق و روایی آن با استفاده از روایی همزمان، افتراقی و سازه با استفاده از نرم افزارها 16SPSS و 6Mplus انجام گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی پاسخ دهندگان 97/33 سال بوده است. 123 نفر زن و183 نفر مرد بوده اند و اکثریت نمونه را افراد متاهل(6/78 درصد ) تشکیل داده اند. نتایج حاصل از همخوانی درونی بیانگر این بود که در تمامی مقیاس ها گونه فارسی پرسشنامه IWQOL-lite از حداقل ضریب همبستگی پایایی (97/0-84/0)برخوردار بوده است.
    ضریب توافق درونی که به منظور بررسی مناسب بودن آزمون مجدد انجام شد، در تمام مقیاس ها به جز عملکرد جنسی(57/0) مناسب (بیشتر از 70/0) بود. روایی افتراقی بیانگر این بود که این پرسشنامه قادر به افتراق زیر گروه های جنسی و وزنی است. شاخص های برازش مدل تحلیل عاملی تاییدی نیز بیانگر مناسب بودن روایی سازه بوده است.
    نتیجه گیری
    گونه فارسی پرسشنامهIWQOL-lite به منظور بررسی کیفیت زندگی افراد چاق و اضافه وزن از روایی و پایایی مناسب در جامعه ایرانی برخوردار بوده است و توسط پزشکان و متخصصان تغذیه می تواند مورد اسفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، ابزار استاندارد، پرسشنامه IWQOL، lite
  • میثم سلیمانی نجف ابادی، نگار حمیدیان، علی حیدری، محمدحسن احرام پوش، حسین فلاح زاده، فاطمه صفری، فاطمه اکرمی مهاجری * صفحات 61-72
    مقدمه
    لیستریا مونوسیتوژنز باکتری بیماری زایی است که توسط مواد غذایی از جمله گوشت مرغ منتقل می شود و عامل بیماری لیستریوز می باشد. علایم شدیدی مانند مننژیت، سپتی سمی و سقط جنین ایجاد می کند. با توجه به اطلاعات اندک از آلودگی گوشت مرغ به لیستریا مونوسیتوژنز در شهرستان یزد و بروز مقاومت آنتی بیوتیکی در باکتری ها، هدف این مطالعه، تعیین شیوع و مقاومت آنتی بیوتیکی لیستریا مونوسیتوژنز جدا شده در مراحل مختلف کشتار مرغ و محیط کشتارگاه مرغ شهرستان یزد بود.
    روش بررسی
    برای تعیین حضور لیستریا مونوسیتوژنز از محیط های کشت و آزمون های بیوشیمیایی استفاده شد، سپس با استفاده از روش PCR تایید شد و در نهایت تست آنتی بیوگرام برای تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی انجام پذیرفت.
    یافته ها
    از مجموع 811 نمونه اخذ شده از دو کشتارگاه طیور یزد 104 نمونه (8/12 درصد) آلوده به لیستریا مونوسیتوژنزبودند. بیشترین آلودگی به سطوح پیش سرد و کمترین آلودگی مربوط به لاشه مرغ قبل از چیلر بود و بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی را نسبت به آمپی سیلین، تتراساکلین و پنی سیلین داشتند.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی حاکی از آلودگی گوشت مرغ و مقاومت آنتی بوتیکی لیستریا مونوسیتوژنز جدا سازی شده می باشد. با توجه به مصرف بالای گوشت مرغ و حمل ونقل آن به صورت خام تا محل عرضه، نبود کنترل مناسب و از طرفی استفاده از آنتی بیوتیک در طول پرورش می تواند سبب بروز خطرات جدی در سلامت جامعه شود. عدم آگاهی در مورد لیستریوز، ضرورت اجرای برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی در زمینه ی ایمنی مواد غذایی و حتی پرورش را آشکار و ضرورت تدوین و اجباری شدن استاندارد جستجوی لیستریا در مواد غذایی حساس، لازم به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: شیوع، لیستریا مونوسیتوژنز، گوشت مرغ، PCR
  • محمد جواد رضایی، محمدعلی مروتی، محمدحسن احرامپوش، محمدتقی قانعیان *، مهدیه ممیزی صفحات 84-73
    مقدمه
    با دانستن میزان مصرف آب در بخش های مختلف جامعه می توان برنامه ریزی های لازم در خصوص تامین آب انجام داد. در مطالعه حاضر مقدار سرانه مصرف آب خانگی در خانوارهای شهر اردکان و رابطه آن با متغیرهای مربوط به مصرف آب بررسی گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی بود و به روش نمونه گیری خوشه ایبر روی 300 خانوار شهر اردکان انجام گردید. پرسشنامه این تحقیق در برگیرنده اطلاعات زمینه ای و همچنین متغیر های مربوط به ساختمان بود. داده های تحقیق با استفاده از آزمونهای Anova ،T-test و ضریب همبستگی پیرسون، و با کمک نرم افزار16 spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین مصرف روزانه آب خانوارهای مورد مطالعه 32/518 لیتر و سرانه مصرف خانگی 16/147 لیتر محاسبه گردید. نتایج مطالعه نشان داد که میانگین مصرف آب خانوارها با متغیرهای بعد خانوار، سطح کل زمین، سطح زیربنا و درآمد کل خانوار ارتباط معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به بالا بودن سرانه مصرف آب خانگی در خانوارهای مورد مطالعه، ضروری است از طرق فرهنگ سازی، تبلیغات و اطلاع رسانی های کافی، نسبت به آگاه سازی مردم در خصوص عواقب ناشی از بحران کمبود آب اقدام و با ایجاد بستر مناسب آنها را ملزم به اعمال اقدامات لازم(نظیر خرید کولر گازی)، تغییر عادات و رفتار نامناسب مصرف آب و صرفه جویی در مصرف آب نمود.
    کلیدواژگان: سرانه مصرف، آب آشامیدنی، آب خانگی، اردکان
  • محسن محمدپور، فروغ حیرانی، نسیم شاه مرادی * صفحات 85-95
    مقدمه
    برنامه ریزی حسابرسی مبنای اساسی و مهم در اجرای فرایند حسابرسی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر برنامه ریزی حسابرسی بر مدیریت کیفیت جامع می باشد، که اجزای تشکیل دهنده برنامه ریزی حسابرسی شامل برنامه ریزی فرایند حسابرسی، تدوین طرح کلی حسابرسی و مستندسازی فرایند حسابرسی به عنوان متغیر مستقل بوده و مدیریت کیفیت جامع به عنوان متغیر وابسته می باشد.
    روش بررسی
    داده ها بر اساس پرسشنامه دو بخشی که شامل برنامه ریزی فرایند حسابرسی تحت استاندارد شماره 300 و مدیریت کیفیت جامع به صورت طیف لیکرت پنج گزینه ای جمع آوری شدند. جامعه آماری این تحقیق بالغ بر 310 نفر از حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران بوده که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 172 نفر تعیین و به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند که در نهایت 111 پرسشنامه قابل استفاده جمع آوری گردید.
    یافته ها
    این مطالعه نشان داد که برنامه ریزی فرایند حسابرسی بر مدیریت کیفیت جامع تاثیر معنادار (004/0=p) و مستقیم (358/0=r)، تدوین طرح کلی حسابرسی بر مدیریت کیفیت جامع تاثیر معنادار (001/0=p) و مستقیم (512/0=r) و مستندسازی فرایند حسابرسی بر مدیریت کیفیت جامع تاثیر معنادار (001/0=p) و مستقیم (557/0=r) دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که متغیر های برنامه ریزی حسابرسی، تدوین طرح کلی حسابرسی و مستندسازی فرایند حسابرسی بر مدیریت کیفیت جامع تاثیر آماری معناداری دارد، به طوری که بیشترین تاثیر مربوط به متغیر مستندسازی فرایند حسابرسی بود.
    کلیدواژگان: حسابرسی، مدیریت کیفیت جامع، برنامه ریزی حسابرسی، طرح کلی حسابرسی، مستندسازی حسابرسی
  • راضیه منتظرالفرج، میلاد شفیعی، عارفه دهقانی، مژگان مدرسی، وحید زارع * صفحات 96-108
    مقدمه
    یکی از اولین و مهم ترین فاکتورها در بهبود مراقبت و فرآیندهای درمانی در مراکز ارائه دهنده خدمات اندازه گیری کیفیت خدمات و پاسخگویی از دید مشتریان می باشد. مقاله حاضر با هدف بررسی رابطه بین کیفیت خدمات و پاسخگویی بیمارستان و ارتباط ان با وفاداری بیماران در بیمارستانهای دولتی شهر یزد در سال 1395 انجام گردید.
    روش بررسی
    مطالعه توصیفی-تحلیلی حاضر بر روی 200 نفر از بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های دولتی شهر یزد در سال 1395 انجام گرفت. گردآوری اطلاعات با سه پرسشنامه کیفیت خدمات، پرسشنامه پاسخگویی WHO و پرسشنامه وفاداری انجام گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS و به کمک آماره های توصیفی و آزمون آماری همبستگی پیرسون انجام شد.
    یافته ها
    در بین ابعاد کیفیت خدمات بیشترین میانگین و انحراف معیار مربوط به بعد درک بیماری (0/67±3/95) و کمترین میانگین و انحراف معیار مربوط به بعد امور ناملموس (0/63±3/58) بود. در بین ابعاد پاسخگویی نیز بیشترین میانگین و انحراف معیار مربوط به بعد دسترسی به شبکه حمایت اجتماعی (0/88±2/26) و کمترین میانگین و انحراف معیار مربوط به بعد ارتباط با بیمار (0/84±2/55) بود. میانگین و انحراف معیار وفاداری نیز مقدار( 0/06±2/55)به دست آمد. همبستگی معنی داری بین کیفیت با پاسخگویی، کیفیت با وفاداری و وفاداری با پاسخگویی مشاهده شد(0/05>P).
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد کیفیت و پاسخگویی بر وفاداری بیماران موثر بود. لذا مدیران باید ضمن برنامه ریزی در راستای ارتقای کیفیت خدمات، توجه به ابعاد ناملموس بیماران را افزایش و فرهنگ پاسخگویی را در بیمارستان ترویج دهند.
    کلیدواژگان: کیفیت، پاسخگویی، وفاداری، بیمار، بیمارستان
  • مهدی سبک رو *، علی شیدا صفحات 109-123
    مقدمه
    امروزه توجه سازمان های جهانی به بهداشت و بهروزی جامعه در بعد روانی بیشتر شده است، زیرا انسان ها در طول شبانه روز با مسائل جدیدی روبرو هستند که بهداشت روانشان تحت تاثیر سوء قرار می گیرد، ازاین رو توجه به این آسیب ها و عوامل پدیدآورنده ی سلامت روان باعث می شود تا در وهله ی اول بهداشت روانی هر فرد و درنهایت جامعه ای با سلامت روانی بالایی داشته باشیم. ازآنجایی که بخش اعظمی از شبانه روز افراد، در محیط کار می گذرد، لذا شناسایی تاثیر عوامل مختلف بر بهروزی روان شناختی در محیط کار بیش از فضاهای دیگر اهمیت پیدا می کند. هدف این پژوهش بررسی رابطه عدالت سازمانی ادراک شده و بهروزی روان شناختی هست.
    روش بررسی
    این پژوهش با داشتن رویکرد علی، ازنظر هدف کاربردی و ماهیت گردآوری اطلاعات از نوع پیمایشی_ توصیفی است. برای سنجش متغیرهای مدل، پرسشنامه ای 48 سوالی در نمونه ای 125 نفره از کارکنان جمعیت هلال احمر استان یزد مورداستفاده قرار گرفت. ضریب آلفای کرونباخ برای همه متغیرها در سطح قابل قبول قرار داشت و برای رسیدن به نتایج از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است.
    یافته ها
    با توجه به مقدار ضریب تاثیر، عدالت سازمانی ادراک شده تاثیر مثبت معناداری بر بهروزی روان شناختی کارکنان دارد و تاثیر مثبت ابعاد عدالت توزیعی و بین فردی بر بهروزی روان شناختی نیز تائید شد.
    نتیجه گیری
    مدیران سازمان ها می توانند با ایجاد زمینه های درک عدالت برای کارکنان خود در ابعاد مختلف توزیعی، رویه ای، اطلاعاتی و بین فردی زمینه ساز شرایطی شوند که کارکنان، ضمن احساس خرسندی و شادابی، با تاکید بر نکات مثبت بهداشت فیزیکی و روانی خود در جهت بالفعل کردن استعدادهایشان تلاش کنند.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی ادراک شده، بهروزی کارکنان، بهروزی روان شناختی
  • احسان موحد، سمیه علیزاده، خیرمحمد جدگال، ایرج ضاربان، مهناز شهرکی، فرزانه منتظری فر، رابعه آق آتابای * صفحات 124-139
    مقدمه
    شواهد متعددی وجود دارد که نشان می دهد مصرف میوه و سبزیجات نقش محافظتی در مقابل بیماری های عمده بازی می کند. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش با استفاده از تئوری رفتار برنامه ریزی شده برمصرف میوه و سبزیجات در زنان روستایی چابهار انجام شد.
    روش بررسی
    این تحقیق یک مطالعه تجربی مورد شاهدی بود. 152 نفر از زنان به روش نمونه گیری چند مرحله ای از بین روستاهای بخش مرکزی چابهار انتخاب شدند.داده ها در دو مقطع زمانی قبل و بعد از آموزش از طریق پرسشنامه جمع آوری شد. آموزش شامل یک جلسه بحث گروهی ، یک جلسه سخنرانی، یک کتابچه آموزشی و یک پوستر آموزشی توسط رابطین برای گروه مداخله اجرا شد.داده های توسط نرم افزار spssنسخه 19 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی زنان شرکت کننده در این مطالعه 66/26 با انحراف معیار72/6 بود. اختلاف معنی داری از لحاظ ویژگی های دموگرافیک در دو گروه مشاهده نگردید. در گروه مداخله تغییرات معنی داری در تمام متغیرهای مورد مطالعه ایجاد شد در حالیکه این تغییرات در گروه کنترل معنی دار نبود.
    تغییر ساختارهای نگرش وقصد رفتاری مجموعا 12 % رفتار و هنجارهای انتزاعی ،آگاهی و کنترل رفتاری درک شده باهم 25 % از قصد مصرف میوه و سبزیجات را پیش بینی کردند.
    نتیجه گیری
    مداخلات آموزشی طراحی شده بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده در این مطالعه باعث ارتقای قصد و رفتار مصرف میوه و سبزیجات در زنان روستاهای چابهارگردید. اما میزان تغییر رفتار کمتر از تغییر قصد رفتاری بود. این موضوع بار دیگر نشان می دهد که هر قصدی نمی تواند منجر به رفتار شود و بایستی در راستای تغییر رفتار موانع رفتاری نیز مورد توجه قرار گیرد و در مداخلات آموزشی حتما اقداماتی در این راستا صورت گیرد.
    کلیدواژگان: میوه و سبزیجات، تئوری رفتار برنامه ریزی شده، زنان، آموزش
|
  • Hesan Akhavan Ghalibaf, Mohammad Hosein Iran Nejad Parizi, Farhad Nejadkoorki, Hamid Reza Azimzadeh, Mahmoud Reza Hemami, Motahare Al-Sadat Namayande, Azam Taheri, Mehdi Mokhtari * Pages 1-15
    Introduction
    Using bio-indicators, like bird's feathers can represent bio-transference of pollutants in the environment components better. This study was conducted to study and interpolate heavy metal pollution in laughing dove’s feather as a bio-indicator.
    Method
    The heavy metals of Lead and Cadmium were studied in both western and eastern zones of Yazd by feather of laughing dove (Spilopelia senegalensis) as a bio-indicator of environment pollution. To measure the concentration of heavy metals, chemical digestion and atomic absorption spectrometry methods were applied. Finally, the obtained results were interpolated by Kriging method in GIS environment.
    Results
    The concentration of heavy metals in all samples were 19.88 ± 1.01 μg g-1 for Lead and 0.87 ± 0.03 μg g-1 for Cadmium. The minimum concentration of Lead was 13.87 μg g-1 and its maximum concentration was 31.35 μg g-1. The minimum and maximum concentrations of Cadmium were 0.42 μg g-1 and 1.29 μg g-1, respectively. Lead had higher concentration, while Cadmium had lower concentration than the threshold threat for birds. Interpolation maps in GIS showed higher pollution distribution in the eastern half of Yazd city. Interpolation and statistical analysis of Lead and Cadmium concentrations had similar results showing higher pollution in the eastern half of the city.
    Conclusion
    Pollution pattern of Yazd represented the effects of human activities and environmental transfer of pollutions on the increase of heavy metal's emissions in the eastern half of the city. The current results showed that laughing dove has suitable biological characteristics to be used as a pollution biological indicator.
    Keywords: Heavy metals, Bioindicator, Urban environment pollution, Yazd
  • Seyed Saeed Mazloomi Mahmoodabad, Tayebeh Askari *, Mohammadali Morowati Pages 16-36
    Background
    Our age is the age of planning , planning is especially important for people’s educational needs.the purpose of this study is to check out the training needs. Prioritizing needs and designing a lesson education plan based an priorities for the workers of central Iron ore company in bafgh
    Analysis
    Method
    this research is a qualitatire study using the FGD technique (group discussion) and have been done by 12health professionals and attended by 46 Iron ore workers. The obtained data were analized using content analysis method.after collecting responses using the matrix table and the nominal group.the needs were prioritized .
    Findings:The needs and problems felt by professionals and workers were different .In total conceptual codes ,93Codes were included in five main themes , from the health professionals,point of view ,the most needs workforce was occupational disease, while it was it was mental health from the workers, point of view ,the most needs workforce was occupational disease, while it was mental health from the workers, point of view .
    Coclusion: physicians seem to less consider the psychological dimension because of the physical aspect of their health , and the existing Curriculum to health issues .Therefore,educational content should be designed and implemented in accordance with the health needs of the workers
    Keywords: needs Assessment, Health Education, Workers, Group Discussion
  • Mohammad Hossein Rezaeiibaghebidi *, Gholamhossein Halvani, Samira Ghiyasi, Arefeh Dehghanitafti Pages 37-48
    Introduction
    Safety culture reflects the values, attitudes, perceptions, and behavior patterns of individual or collective efforts and commitment, success and effectiveness of a safety management system is determined.The aim of this study was to investigate factors affecting safety culture is one of the steel industry.
    Methods
    The most familiar tool to measure psychological aspects, safety culture questionnaire.In this cross - sectional study using a standard questionnaire, 202 personnel of a company producing steel were studied. The questionnaire has 74 questions in two parts of sociological and questions to measure safety culture.The collected data is transferred to spss software(version 19) and using descriptive statistics and analytical results were analyzed.
    Results
    The average final score safety culture in the participants in this study was 167/98 ± 22/07 from the total score of 325.The difference of scores of safety culture in the various educational groups is statistically significant(p=0/02). In addition, the difference of safety culture total score were statistically significant among workers with and without accidents(p=0/02) .
    Conclusion
    According to the findings, the safety culture has the highest correlation with the dimension of management commitment. Management organization with appropriate support in planning and implementing safety programs play an important role in creating, fostering a safety culture that lives lead to safe behaviors evolve, improve safety culture and thus reduce the accident statistics agency.
    Keywords: safety culture, steel industry, Effective factors
  • Hossein Fallahzadeh, Fereshteh Eidy *, Azade Najjarzadeh, Mahdi Akbarzadeh Pages 49-60
    Intredaction: The impact of Weight on Quality of Life(IWQOL-lite) is a self-report questionnaire that measures quality of life in obesity. it is consist of 31 questions and five dimensions (physical function, self-esteem, sexual activity, anxiety presence in public places and work). The aim of present study was to translate, reliability and validity in Iranian version of iwqol-lite .
    Methods
    this study is a Cross-sectional study were obtained from 306 people that aged over 18 years and bmi over 18 that living in Yazd city with cluster sampling method. Test the reliability was assessed by using internal consistency and ICC. validity was assessed by concurrent , discriminant and construct validity. Softwarw using SPSS & mplus .
    Results
    Internal consistency ranged from 0.84- 0.97. of at least intraclass correlation coefficients were over 0.70(exept sexual activity) for all dimention. Discriminant validity suggest the following distinction is group sex and weight. Confirmatory factor analysis model in the sample is confirmed.
    Conclusion
    The results confirm that Iranian version of IWQOL-lite has adequate physcometricpropertice.
    Keywords: Validity, reliability, standard tools, IWQOL-lite questionnaire
  • Meysam Soleymani Najaf Ababdi, Negar Hamidian , Ali Heydari, Mohammadhasan Ehrampoush, Hosain Fallahzade, Fateme Safari, Fateme Akrami Mohajeri * Pages 61-72
    Introduction
    Listeria monocytogenes is an important psychrotrophic foodborne pathogen that exists in poultry meat and causes listeriosis with severe clinical consequences such as meningitis, septicemia, and abortion. Therefore, contamination of food stuff implies a significant health risk for human. Data on contamination of poultry meat and poultry slaughterhouse with Listeria monocytogenes are scarce in Iran. Thus, the objective of this study was to assess the prevalence of antibiotic resistance and Listeria monocytogenes in poultry meat and poultry slaughterhouse environment in the city of Yazd.
    Methods
    To determine the presence of L.monocytogenes culture media and biochemical tests were used; then, isolates were confirmed by Polymerase Chain Reaction (PCR). At the end, the antibiogram test was conducted to determine antibiotic resistance.
    Results
    A total of 811 samples selected from the two slaughter houses were analyzed; from which 104 samples (12.8%) were contaminated with Listeria monocytogenes. The highest amount of contamination was observed in Swap the Cold storage surfaces , while the lowest levels of contamination were related to chicken carcass before chiller. The highest amount of antibiotic resistance was for ampicillin, tetracycline, and penicillin.
    Conclusion
    The results of this study indicate contamination of chicken meat and antibiotic resistance of isolated Listeria monocytogenes. Since chicken meat is highly consumed and is transferred in raw form, also due to lack of proper control and use of antibiotics during breeding, it can lead to serious health risks in the community. Lack of knowledge about risks of listeriosis indicates the need for implementing food safety education programs. In addition, the Iranian food safety authorities should urgently set up an effective standard to screen all susceptible foods for the presence of Listeria.
    Keywords: Listeria monocytogenes, poultry abattoirs, PCR
  • Mohammadjavad Rezaei, Mohammadali Morowatisharifabad, Mohammadhassan Ehrampoush, Mohammadtaghi Ghaneian *, Marzyyeh Momayyezi Pages 84-73
    Introduction
    By knowing the water consumption rate in different sectors can be done essential planning the water supply. In this study was investigated the rate of per capita domestic water consumption in ardakan urban area and its relationship with water consumption variables.
    Methods
    this descriptive - cross sectional study and was conducted to cluster sampling method over 300 families in ardakan. The research questionnaire including background information (location type, level of education, gender, family size, job and the amount of income) and also variables related to building (level whole earth, level infrastructure, age of building, level green space, water Supply Source green space, Flow meters status and Amount Consumption). The research data were analyzed with the help of software spss 16.
    Results
    Average daily water consumption, families the studied 518.23 liter and per capita domestic consumption 147.16 Liters per day was calculated. Study results showed there is significant relationship between average households water consumption with the increasing number of bathrooms, number of washing machines and increase the number washing machines, also there is a significant relationship between per capita domestic water consumption and increase in commuting guests.
    Conclusion
    Domestic consumption per capita the families the studied and without counting the water losses lines distribution network more than the average per capita domestic water consumption (without counting water green space) and due to the water shortage and imbalance of drinking water across the country and especially the desert areas of Ardakan, it is essential with an acute awareness of cases water consumption in the domestic sector, provide solutions and the necessary training in this section the good decisions must be taken.
    Keywords: Per capita consumption, Drinking water, Domestic water, Ardakan
  • Mohsen Mohammadpour, Forough Hirani, Nasim Shahmoradi * Pages 85-95
    Introduction
    The audit process planning is a fundamental basis in the exercise of audit process. The peresent study aimed to identify the impact of the audit process planning on the total quality management. That audit planning as independent variable including audit process planning, preparing audit strategy, documenting audit process, and Total Quality Management.as dependent variable.
    Methods
    for this reason 2 parted questionnaire including audit process planning under standard 300 and total quality management were used as.To gathering data. The population is composed of 310 employed auditors in institutions of Iranian Association of Certified Public Accountants and and 172 samples was selected by utilizing from Corcoran formula… Using stratified sampling, 172 samples are selected that finally 111 useable questionnaire were acquired.
    Results
    This study showed that the planning of the audit process has a significant effect on the quality management (p = 0.004) and direct (r = 0/358), the designing of the audit plan for comprehensive quality management (P = 0.001) p) and direct (r = 0/512) and documenting the audit process on total quality management has a significant effect (p = 0.001) and direct (r = 0.5557).
    Conclusion
    The results of the study of approving hypotheses was under investigation. So it can be concluded that there is a statistically significant impact of audit process planning under Auditing Standard (300) on the Total Quality Management. were the greatest impacts for the variable of documenting audit process.
    Keywords: Auditing, Total quality management, Audit process planning, Audit strategy, Documenting audit
  • Razieh Montazeralfaraj, Milad Shafii, Arefeh Dehghani, Mojgan Moddaresi, Vahid Zare* Pages 96-108
    Introduction
    One of the first and most important factor in improving the care and treatment processes in measuring the quality of services and accountability of service providers see clients. This paper aims to examine the relationship between service quality and responsiveness of the hospital and its relationship with loyal patients in governmental hospitals of Yazd took place in 2015.
    Methods
    This cross-sectional study on 200 patients admitted to government hospitals in Yazd was conducted in 1395. The data service quality questionnaires, the questionnaire was to meet WHO and loyalty questionnaire. Data analysis using SPSS software and using descriptive statistics and Pearson's correlation coefficient was used.
    Results
    The mean (SD) maximum service quality dimensions related to the understanding of disease (3/95 ± 0/67) and the lowest mean and standard deviation related to the intangible (3/58 ± 0/63), respectively. Among the aspects to meet the highest mean and standard deviation related to access to social protection network (2/26 ± 0/88) and the lowest mean and standard deviation of communication with patients (2/55 ± 0/88), respectively. Loyal mean and standard deviation of (2/55 ± 0/6), respectively. A significant correlation between the quality of accountability, loyalty and allegiance to meet quality was observed (P
    Conclusion
    The results suggest that the quality and responsiveness of patients was effective loyalty. Therefore, managers should also planned in order to improve the quality of service, attention to patient's intangible aspects of culture and promote Responsiveness in the hospital.
    Keywords: quality, accountability, loyalty, patients, hospitals
  • Mehdi Sabokro *, Ali Sheida Pages 109-123
    Introduction
    Today, international organizations have greater attention to the health and well-being of people from the psychological aspect; because people are facing new issues during the day that would affect their mental health; Therefore, particular attention to these damages and issues surrounding it, as well as factors causing mental health in all environments would cause that we have high level mental health for each individual and eventually for whole society, in the first stage. Since a large part of the individuals day and night time has spent at work. So, the identification of different factors affecting the psychological well-being in the workplace becomes more important than other places.
    Methods
    This study having a casual approach, is analytical in terms of its objective, and also descriptive regarding the nature of data collecting. To measure the variables in the model, we have used questionnaire with 48 questions in a sample of 125 staff of Red Crescent society in Yazd province. The Cronbach's alpha coefficient for all variables was at an acceptable level, and, also to achieve the result we have applied structural equation modeling.
    Results
    The results showed that perceived organizational justice and its aspects have significant positive influence on staff psychological well-being.
    Conclusion
    The organizations managers can create areas of understanding justice for their staff in different aspects of distributive, procedural, informational and interpersonal, then underlying conditions that staff find the feeling of satisfaction and happiness while emphasizing the positive aspects of their physical and psychological health in order to try for realizing their talents.
    Keywords: Perceived Organizational Justice, staff well-being, psychological well-bein
  • Ehsan Movahed, Kheirmohammad Jadgal, Iraj Zareban, Mahnaz Shahrakipour, Farzaneh Montazerifar, Rabea Age Atabay* Pages 124-139
    Introduction
    Accumulating evidence suggests that fruits and vegetables intake (FVI) plays a protective role against major diseases. Regarding the crucial role of women in feeding the family, we investigated effectiveness of education on fruits and vegetables consuming behavior of rural women in Chabahar applying theory of planned behavior.
    Methods
    Rural Native Chabahar women (n =152), ages 12-75 years old, were selected by multistage sampling. Baseline and post-intervention measures of TPB variables, knowledge and behavior were collected via questionnaire. Bivariate correlations, paired and independent t-tests and stepwise regression analyses of TBP model were performed with SPSS software.
    Results
    There were significant changes in fruits and vegetables consuming intention, subjective norms, perceived behavioral control, attitude and behavior.
    Changes in attitude together with intention predicted approximately 12% of the fruits and vegetables consuming behavior change. Whereas changes in subjective norms, knowledge and perceived behavioral control predicted approximately 25% of change in intention to consume fruits and vegetables. Changes in intention could only predict4% of changes in behavior.
    Conclusion
    Findings from this study suggest that educational intervention based on theory of planned behavior can be effective in fruits and vegetables consuming behavior.Results indicate that programs promoting healthy eating to women might focus on subjective norms and intention via family based education.
    Keywords: fruit, vegetables, theory of planned behavior, woman