فهرست مطالب

پژوهشنامه نهج البلاغه - پیاپی 19 (پاییز 1396)

پژوهشنامه نهج البلاغه
پیاپی 19 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی نجفی ایوکی، امیرحسین رسول نیا *، علیرضا کاوه نوش آبادی صفحات 1-17
    نظریه «کنش گفتاری» یکی از مباحث مهم تحلیل گفتمان در حوزه دانش زبان شناسی به شمار می رود که در آغاز توسط «آستین» مطرح شد و پس از او، «سرل» طبقه بندی پنج گانه ای را برای آن ارائه داد. پایه نظریه کنش گفتاری سرل بر این استوار است که نقش های فعل و به دنبال آن جمله را در فرآیند گفتمان می توان به پنج دسته کنش های اظهاری، عاطفی، ترغیبی، تعهدی و اعلامی تقسیم بندی کرد. بررسی و تحلیل متن شناسی متون دینی ازجمله قرآن کریم و نهج البلاغه، براساس این نظریه می تواند یکی از راه های درک و شناخت بهتر لایه های پنهان این کتب دینی باشد. خطبه شقشقیه یکی از خطبه های مهم نهج البلاغه است که علاوه بر دربر داشتن آموزه ها و عبرت های دینی و اخلاقی، از شاکله نیرومندی در بعد زبانی برخوردار است. از این روی، پژوهش حاضر می کوشد با روش توصیفی و تحلیل محتوا و بافت موقعیتی متن و با بهره گیری از روش آماری، خطبه یادشده را بر اساس این نظریه مورد بررسی قرار دهد تا کنش های گفتاری و دلایل آن را تحلیل و تبیین نماید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که کنش گفتاری اظهاری در این خطبه از بیشترین بسامد برخوردار است؛ چرا که امام(ع) به طورکلی در خطبه، به دنبال بیان کردن، شرح و گزارش دادن ماجرای تاریخی سقیفه می باشد و بر این امر اصرار دارد که حکومت حق ایشان بوده که غصب شده است؛ بنابراین کنش گفتاری اظهاری با هدف و مقصود گوینده سخن در خطبه متناسب و همگون است.
    کلیدواژگان: حضرت علی(ع)، خطبه شقشقیه، تحلیل گفتمان، نظریه کنش گفتاری، سرل
  • زینه عرفت پور، معصومه نعمتی قزوینی* صفحات 19-40
    تصویر، در بلاغت قدیم وجود ندارد بلکه اصطلاحی جدید است که در پرتو بلاغت جدید به وجود آمده است. در بلاغت قدیم، عناصر صور خیال مانند تشبیه، استعاره، مجاز و کنایه، ابزارهای آفرینش تصویر بوده اند؛ حال آن که تصویرپردازی از نگاه بلاغت جدید افزون بر صور خیال، از طریق انسجام موجود در واژه ها، عبارات، موسیقی، حرکات، رنگ ها، تقابل، گفتگو و... نیز صورت می گیرد. سید قطب برای نخستین بار در کتاب «تصویرپردازی هنری در قرآن» شیوه بیانی برخی از آیات را بر اساس عناصر تصویرپردازی هنری مورد بررسی قرار داده است. از آن جا که تصویرپردازی یکی از ویژگی های اساسی خطبه های نهج البلاغه است، مقاله حاضر با هدف تطبیق یکی از نظریات بلاغت جدید در یکی از ارزشمندترین متون اسلامی و در قالب روش توصیفی- تحلیلی، عناصر تصویرپردازی هنری صحنه های بهشت را در خطبه های 7، 8، 16 و 17 و وصیت های 1 و 2 در کتاب تمام نهج البلاغه استخراج و تحلیل کرده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تخییل حسی، تجسیم، هماهنگی هنری، گفتگو، رنگ، حرکت، توصیف و موسیقی از عناصر پرکاربرد در صحنه های مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: بلاغت جدید، نظریه سید قطب، تصویرپردازی هنری، بهشت، تمام نهج البلاغه
  • عزت ملاابراهیمی *، محیا آبیاری قمصری صفحات 41-59
    نقد فرمالیستی یا صورت گرایانه از جمله نظریه های نقد ادبی در حوزه زبان شناختی به شمار می رود که در اوایل قرن بیستم میلادی در روسیه شکل گرفت. در مکتب فرمالیسم ارزش یک اثر هنری تنها وابسته به شکل، فرم، چگونگی ساخت و ویژگی های دیداری اش است. فرمالیست ها اثر ادبی را صرفا با تکیه بر مسائل زبانی چون وزن، قافیه، قالب، صامت، مصوت، هجا، صور خیال و صنایع بدیعی به صورت مستقل و مجزا مورد مطالعه قرار می دهند و به مسائل دیگری چون بافت فرهنگی، اجتماعی و... توجه کمتری دارند. در پژوهش پیش رو خطبه آفرینش طاووس از دیدگاه فرمالیست ها مورد واکاوی قرار گرفته و جانب فرم، شکل و توازن این خطبه با معنا مطابقت داده شده است. نگارندگان با الهام از رهیافت های مکتب فرمالیستی، به تحلیل نقش هر یک از عناصر یادشده در متن ادبی پرداخته و کوشیده اند تا روابط درون متنی خطبه را با کارکرد های ساختاری آن بیان کنند. یافته های پژوهش نشان می دهد که توازن آوایی، نحوی، واژگانی، صورت های تشبیهی، استعاری و کنایی و کاربردهای مجازی در تناسب کامل با معنای خطبه به کار رفته و همگی در تحقق هدف خطبه که تبیین زیبایی آفرینش طاووس است، نقش آفرین بوده اند.
    کلیدواژگان: نقد ادبی، صورت گرایانه، خطبه آفرینش طاووس، متن، انسجام
  • صلاح الدین عبدی*، مهتاب کیانی صفحات 61-81
    نهج البلاغه دومین منبع معارف اسلامی به شمار می رود که امیر بیان امام علی(ع) در آن برنامه زندگی فردی و اجتماعی و حتی سیاسی را با سبک و ساختار ویژه ای بیان نموده است. از این رهگذر می توان به سبک نامه سی و یکم اشاره کرد؛ این نامه شامل وصیت امام علی(ع) به فرزندش امام حسن(ع) است. استفاده گسترده از انواع ساخت های همپایه یکی از ویژگی های سبکی امام(ع) در این اندرزنامه است؛ از آن جا که استفاده از این گونه ساخت ها در نامه سی و یکم، نمود بالایی دارد، پژوهش حاضر بر آن است که با روش توصیفی– تحلیلی به بررسی ساخت های همپایه در این نامه بپردازد و ارتباط آن را با دو حوزه موسیقایی و بلاغی مشخص نماید و در نهایت بخشی از زیبایی آفرینی کلام امام(ع) را تبیین کند. ساخت های همپایه در این نامه به سه نوع همپایگی ترکیبی، همپایگی موسیقایی و همپایگی بلاغی تقسیم می شود. مهم ترین یافته های پژوهش حاکی از آن است که از مهم ترین ویژگی ساخت های همپایه در این نامه استفاده از همپایگی ترکیبی تام و جزئی در انواع جملات اسمیه، فعلیه، انشائیه و... است و همپایگی موسیقایی سهم بیشتری را در همراهی با همپایگی ترکیبی دارد. همراهی همپایگی موسیقایی و بلاغی با همپایگی ترکیبی، علاوه بر اینکه در زیباآفرینی کلام تاثیر بالایی دارد، در ایجاد طراوت در فضای نامه و تاثیرگذاری بر مخاطب نیز نقش به سزایی دارد.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، همپایگی، نهج البلاغه، نامه سی و یکم
  • نصرت بامری *، مرتضی منشادی، روح الله اسلامی صفحات 83-100
    سیاست از دو بخش نظری و عملی تشکیل شده است. در بخش نظری مبانی، مفاهیم، اهداف و روش ها و در بخش عملی شیوه اجرا و طراحی و برنامه ریزی مورد تاکید است. حکومت مندی به معنای فکر کردن در باب نهادهای حکومتی هر دو جنبه را مورد تاکید قرار می‏دهد. این مقاله می‏ کوشد با تفسیر نامه های نهج البلاغه به تبیین موضوع حکومت مندی از زاویه دید امام علی(ع) بپردازد. علی(ع) نامه ها را زمانی نوشته است که در راس هرم حاکمیت قرار داشته و بر همین اساس با توجه به آرمان ها و اهداف حکومت اسلامی، فنونی عملی جهت تدبیر عرصه عمومی به وجود آورده است. در این پژوهش حکومت مندی را با سه شاخص فنون آرمانی، جایگاهی و غیریت ساز مورد بررسی قرار داده ایم تا نشان دهیم که در مناسبات قدرت و شبکه جایگاه های سیاسی، امام(ع) چه رویه های نهادی و عقلانی جهت حل مسائل پیشنهاد داده است. نتیجه پژوهش نشان داد که شیوه حکمرانی امام(ع) دارای فنون، نهادها و رویه هایی است که از آن می‏توان به عنوان حکومت مندی بهره برد.
    کلیدواژگان: سیاست عملی، فنون حکمرانی، نهج البلاغه، امام علی(ع)، نامه ها
  • نصرالله شاملی، فرزانه حاجی قاسمی* صفحات 101-124
    جستار حاضر می کوشد که با رویکردی شناختی و با تکیه بر روش وصفی تحلیلی شبکه شعاعی معنای فعل «دیدن» را در بافت زبانی گفتاری سخنان امیرالمومنین (ع) براساس نظریه معناشناسی شناختی قالبی فیلمور، بررسی و تحلیل نماید. فعل دیدن از جمله افعالی است که بر پایه شناخت و معرفت انسان حوزه معنایی گسترده ای را به خود اختصاص داده است. معنای محوری و اصلی «دیدن»، دیدن با چشم به عنوان اندام جسمانی انسان است؛ اما فعل مذکور، در ترکیب های هم نشینی متفاوتی می تواند گستره معنایی خود را وسعت دهد و بر دیدن درونی و غیرمادی مانند فهمیدن و باورداشتن نیز دلالت کند. ازین رو، کوشیده ایم بسط معنایی فعل «دیدن» را در گفتار امام (ع) بررسی کنیم. طبق دیدگاه شبکه شعاعی، هر واژه، دارای یک معنای مرکزی محسوس است که بر حسب موقعیتش در بافت های مختلف زبانی گفتاری، معانی حاشیه ای جدید انتزاعی را به وجود می آورد. قالب های معنایی فعل «دیدن» در خطبه های بررسی شده عبارتند از: دیداری ادراکی، فهمیدن، پنداشتن، دانستن، باورداشتن، یافتن، درک کردن و تصمیم گرفتن؛ البته در برخی از نمونه ها، فعل «رای» در دو قالب معنایی متفاوت، در کنار یکدیگر، به کار رفته است. با این وجود در ترجمه های دشتی، جعفری و شهیدی به این نکته توجه کافی نشده است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، معناشناسی شناختی، شبکه شعاعی، هم معنایی، نظریه معناشناسی قالبی، فعل دیدن
  • محمد شریفانی* صفحات 125-141
    فتنه، در اصطلاح ادبیات سیاسی اسلام، ناظر بر اموری است که حق و باطل در آن به هم آمیخته می شود؛ به گونه ای که به سادگی نمی توان میان آن ها تفکیک کرد. در اهمیت شناخت فتنه همین بس که بقا و زوال جامعه در گرو فتنه شناسی و راهکار مقابله با آن است و شناخت به موقع، بررسی، تحلیل و رفع فتنه های اجتماعی در جامعه اسلامی از اهمیت بسیاری برخوردار است. در کتاب شریف نهج البلاغه، به این موضوع اشاره شده و از آن جا که زندگی امیرالمومنین(ع) با انواع بحران ها و فتنه ها همراه بوده، تحلیل آن می تواند عامل روشن و موثری در شناخت فتنه ها باشد. روش تحقیق در این پژوهش، تحلیل اسنادی به روش توصیفی-تحلیلی است. بدین منظور کلمات امیرالمومنین(ع) از نظرگاه فتنه های اجتماعی مورد بررسی قرار گرفته و به بسترهای ایجاد فتنه ها اشاره شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد دنیاگرایی فاسقانه و دین داری جاهلانه دو بستر مهم در ایجاد فتنه ها است. مورد توجه قرار دادن فرمایش های امیرالمومنین(ع) در مورد فتنه های اجتماعی هم از سوی حاکمان و هم از سوی مردم، می تواند جلوی بروز بسیاری از فتنه های غبارآلود را گرفته و یا در صورت بروز، آسیب های آن را به حداقل رسانده و زمینه را برای دنیای به دور از فتنه فراهم نماید.
    کلیدواژگان: فتنه، فتنه های اجتماعی، مقابله با فتنه، بصیرت، نهج البلاغه
|
  • Ali Najafi Ivaki, Amirhosein Rasoulnia *, Alireza Kaveh Nooshabadi Pages 1-17
    Speech act theory is one of the important topics of discourse analysis in linguistics. Astin was the first one explained it. Then, Searl propounded five assortment. This assortment includes representative or assertive act, directive act, commissive act, expressive act and declarative act. According to this theory, the roles of verbs and sentenses could be analized.
    According to this theory, the textual review of religious texts for axample the Quran and Nahj al-Balāgha could be one ways of deeper understanding in these books. The shiqshiqiyya sermon is one of important sermons. This sermon is very powerful schema linguistically in addition to its religious and moral teachings. So, this article wants to study the sermon based on the descriptive - analytical method and context analysis and used statistical method.
    Some results show the assertive act and then the directive act have highest frequency in the sermon. It harmonizes the main theme of the text because Imam Ali try to explain the historical story of "Saghifa" generally.
    Keywords: Imam Ali, Shiqshiqiyya Sermon, Discourse Analysis, Speech Act Theory, Searle
  • Zineh Erfatpor, Masoumeh Nemati Ghazvini * Pages 19-40
    Image as a term does not exist in eloquence science as one of the triple branches of old eloquence (meanings, expression, and creativity). It is rather a new term which was made in light of new eloquence. That does not mean of course that imagery did not exist in old eloquence but in terms of old eloquence imagery tools such as simile, metaphor, metonymy, and allusion were the means for creating images. From new eloquence’s view imagery in addition to imagery tools is applied through available harmony and coherence in words, phrases, music, movements, colors, contrast, dialogue and some methods including questioning, calling, surprise, order, emphasis, etc. Seyed Ghob is one of the contemporary writers who in a book titled “Artistic Imagery in Quran” has studied expressive style of some of Quranic verses according to artistic imagery elements for the first time. Since imagery is one of the fundamental features of Nahjolbalagheh’s sermons, The present article aims to implement one of the new rhetorical ideas in one of the most valuable Islamic texts in the form of a descriptive-analytical method has extracted and analyzed elements of artistic imageries of heaven’s scenes in sermons 7,8,16, and 17 and testaments 1 and 2 of Complete Nahjolbalagheh. It should be added that the base of this study is Complete Nahjolbalagheh’s book which also contains omitted cases of Seyed Razi’s Nahjolbalagheh. Research results indicate that sensory imagination, artistic harmony, dialogue, color, movement, description, and music are among the most frequently used elements in studied scenes.
    Keywords: New Rhetoric, Sayyid Qutb's theory, Artistic Imagery, Paradise scenes, Complete Nahjolbalagheh
  • Ezaat Molaebrahimi *, Mahya Abyari Pages 41-59
    In 20th century,most text-oriented literary criticism had their roots in linguistic studies.Formalism,one of the most modern movement of the twentieth century, drew special attention to its “formal” features that is, to the qualities and internal relations of linguistic signs. Formalists highlighted the shape and form of the text to analyse the cohesion of literary text, therefore they paid less attention to historical context, the purpose of the work and poet’s life.
    In the present study, the sermon “creation the peacock” of “Nahj al-Balagha” is analyzed by using and inspiring perspective of formalist criticism to approach the balance between form and meaning and to analyze the important criteria of the text to approach Intertextual relations of the text and its structural functions.
    The findings of this study by using the balance between the phonetic, lexical, figurative, allusive statements, virtual applications and Defamiliarization of the full text of the sermon approaches the purpose of the sermon ,which is the beauty explanation of the creation of Peacock.
    Keywords: formalist criticism, the sermonsof the creation of Peacock, text, cohesion, Defamiliarizati
  • Salahaldin Abdi *, Mahtab Keiany Pages 61-81
    NhjAlblaghh is the second source of Islamic scholars that Imam Ali (peace be upon him) explain personal and the political and social program with structure and special style. In this way can be pointed to the thirty-first style letter, the letter will include Imam Ali (peace be upon him) son of Imam Hasan (peace be upon him). The wide spread use of structure of corresponding a stylistic traits of Imam (peace be upon him) is in this epistle. His vast majority of sentences for listed structures and coordinate among a variety of figures of speech in order to aesthetics. This is a combination divided to three of corresponding, perfect corresponding and corresponding musical and rhetorical corresponding.
    In corresponding musical accompaniment of rhetorical control such as: rhyme, balance, puns, phonology, compliance, from paradox, and paradoxes to deal with corresponding are combined. In corresponding eloquence, accompanied by corresponding simile, metaphor and irony combined with corresponding part. Corresponding musical and rhetorical association with corresponding combination, in addition to being instrumental in aesthetics high impact, creating a refreshing atmosphere and influence the audience’s grate role.
    This study is the analytical method, of Nahj al-Balagha and structure equal to the thirty-first letter describes th and its relationship with both musical and rhetorical specify the scope and finally aesthetics part of the Imam (AS) respectively.
    Keywords: stylistics, corresponding, syntax corresponding, Nhj?Alblaghh, thirty-first letter
  • Nosrat Bameri *, Morteza Mnshadi, Rohallah Eslami Pages 83-100
    The main question of this research, it is Imam Ali was the idealist thinkers and politicians failed to form a government. Is Imam has Techniques governmentality practices, institutions and procedures that can be used as a rule benefit from it. Politics is composed of two parts: theoretical and practical. In the theoretical principles, concepts, goals and methods and practical approaches in the implementation and planning is highlighted. governmentality means thinking about government institutions both emphasized. in this article, with interpretation of the letter of Nahj perspective the concept of the rule of Imam Alis. time wrote letters Imam ruling. and pay attention to the ideals and objectives, to devise practical techniques has created the public arena. In this study, we have examined the three branches of governmentality: armani techniques, the place techniques and otherness construction techniques. to be analyzed The network of power relations and political positions of Imam whether institutional practices and rational problem solving is proposed.
    Keywords: Practical politics, techniques governance, Nahjolbalaghe -Ali, letters
  • Nasrolaah Shamli, Farzaneh Hajighasemi * Pages 101-124
    The present research tries to review and analyze the radial category of meanings for the verb "DIDAN" in the linguistic context of Imam Ali (AS) sayings based on the theory of Frame Semantics by Fillmore, through a cognitive approach and by using descriptive analytical methods. A broad semantic domain has been allocated to the verb "DIDAN" based on human cognition and knowledge. The core meaning of "DIDAN" is to see with the eyes as the physical organs of the human body. However the mentioned verb can expand the scope of its meaning in different collocations and imply on the inner and immaterial seeing such as understanding and believing. Therefore, we have tried to review the semantic extension of the verb “DIDAN “in the speech of Imam Ali (AS). According to the radial category viewpoint, each word has an evident core meaning and can also create new peripheral abstract meanings depending on its position in the various linguistic contexts. Semantic frames of the verb "DIDAN" in the reviewed sermons include: Visual –conceptual, understanding, assuming, knowing, believing, finding, perceiving and deciding; however in some instances, the verb “Raʾā” has been used in two different semantic frames alongside each other.
    Keywords: Nahj al-Balagha, cognitive semantics, radial category, synonymy, the theory of frame semantics, verb DIDAN
  • Mohammad Sharifani * Pages 125-141
    Sedition in the Islamic poltical liferature showsthe fasion of right and wrong wich can not be easily sepperated.
    Objective
    the importance of recognizing of sedition is that surrival and downfall of every society depend upon realizing sedition and the ways to counter them. Recognizing properly.study,analisis,and resolving social in an Islamic society is of great importance.
    Sedition has been considered in all parts of Nahj - al-balaghe.as far as amir al moemenin`s life was full of crisis,so anderstanding of sedih is significant.
    Methodology
    research methodology is based on analytical and descriptive approach.there for amir-al-momenin s word s were stadied from social point of view, and in which the causes of sedition were alluded.
    Findings:lecherous secularism and fatuity pietism are two important factor of sedition.features of sedition,the ways to know it and responsibilitity of people are meationed in this articale.
    Result
    paying attention to amir-al-momenin s wordsregarding social sedition con prevent sedition or its damges by people and also government.
    Keywords: sedition, social sedition, Discernment fighting with sedition, nahj-al-balaghe