فهرست مطالب

نشریه مطالعات ملی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • حجت زمانی راد، محمد کمالی گوکی صفحه 3
    ظهور عقلانیت جدید و برآمدن تمدن از آن خود کننده ی آن، از تاثیرگذارترین پدیده های تاریخ بشری است. متعاقبا برخورد این تمدن با عالم تاریخی ما نیز مهم ترین مساله معاصر ماست. متفکران ایرانی از پیش از انقلاب مشروطه تاکنون هر یک از نظرگاه خود به مساله «سنت و تجدد» اندیشیده و صورت بندی خاص خود را ارائه داده اند. این متفکران در طیفی وسیع، که از مخالفان سنت و مدافعان تجدد تا مدافعان سنت و مخالفان تجدد و نیز «وحدت اندیشان» را شامل می شود، قرار می گیرند. یکی از پیشگامان روشنفکران مخالف با تقلید تمام از غرب و مدافع احیای هویت ملی، سیدفخرالدین شادمان است. وی پیش از روشنفکران مهم دهه ی چهل شمسی، نظیر جلال آل احمد و علی شریعتی، ضمن فهم اجتناب ناپذیری مدرنیته و هشدار نسبت به انفعال و رویگردانی از آن، به نقد تجددگرایی مطلق (به تعبیر نسل بعدی: غرب زدگی) می پردازد و از ضرورت حفظ هویت ملی و سرمایه های تاریخی ایران سخن می گوید. همین فضل تقدم اوست که پژوهش بر اندیشه او را ضروری می سازد. این مقاله درصدد است تا برپایه ی برداشتی اسپریگنزی از اندیشه سیاسی و نگاهی اسکینری به «مساله روش» ، با تحلیل مهم ترین آثار شادمان، به سوال چگونگی مواجهه شادمان با مدرنیته بپردازد و درک وی از مشکله «سنت و تجدد» را تبیین کند و سپس به ارزیابی انتقادی آن بپردازد و بصیرت های نهفته در آن و نیز محدودیت هایش را آشکار سازد.
    کلیدواژگان: سنت، تجدد، هویت ملی، زبان فارسی، شادمان
  • عطاء الله عبدی صفحه 23
    پیوستگی و پیوند ابعاد هویت با هویت ملی، از جمله رهیافت های نرم افزاری مهم و اثرگذار در بقا و تداوم کشور ملت ها به شمار می رود. از عوامل مهم در قوام هویت ملی تعاملات میان مردم در سطوح مختلف جغرافیایی است که از گذار آن آشنایی گروه های تشکیل دهنده ی ملت از داشته ها و اشتراکات فرهنگی خود می تواند در تقویت همگرایی ملی اثرگذار شود. از این رو هدف پژوهش حاضر بررسی این مساله است که پهنه ی روابط و نوع ارتباط هویتی ایرانیان متمایل به کدام سطح هویتی است.
    روش تحقیق از نوع پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ی محقق ساخته است. بدین منظور جامعه ی آماری این پژوهش، تمامی افراد 18 تا 65 سال ساکن مراکز 31 استان کشور در سال 1393 است که از میان آنها براساس فرمول کوکران و نمونه گیری چند مرحله ای با توجه به جمعیت مرکز هر استان 15040 نفر به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شده اند. نتایج حاصل از سنجش رابطه ی پهنه ی روابط با دیگران و ابعاد هویت (هویت ملی، محلی و مدرن) نشان داد که با هویت ملی و مدرن رابطه دارد اما با هویت محلی رابطه ندارد. بنابراین، هر چقدر افراد از پهنه ی روابط بالاتری برخوردار بوده اند نسبت به هویت ملی گرایش بالاتر و نسبت به هویت مدرن گرایش پایین تری داشته اند. بنابراین تقویت پهنه ی روابط افراد با یکدیگر از یک سو منجر به افزایش گرایش نسبت به هویت ملی و از سوی دیگر باعث کاهش گرایش به هویت مدرن می شود.
    کلیدواژگان: هویت ملی، پهنه ی روابط، تعامل محیطی، ایران
  • ایران احمدپور، محمد خبیری، حسین رجبی صفحه 41
    ورزش از یک سو بستری برای ساخت، گسترش و نفوذ هویت ملی بوده است و از سوی دیگر این دولت ها و جنبش های هویت طلب بودند که به تقویت، گسترش و نفوذ ورزش مدرن کمک کردند. در این پژوهش با هدف بررسی نقش ورزش در فرآیند شکل گیری هویت ملی و در پاسخ به سوال اصلی تحقیق، مبنی بر چگونگی تاثیرگذاری و تاثیرپذیری هویت ملی بر ورزش در ایران، با 28 نفر از کارشناسان، استادان دانشگاهی و ورزشکاران از منظر مفاهیمی همچون غرور ملی، تحکیم ایدئولوژی، تبلیغات سیاسی مصاحبه عمیق انجام گرفت؛ سپس با استفاده از روش شناسی کیفی و با تفسیر معنایی پاسخ مشارکت کنندگان از طریق استخراج مفاهیم اقدام به ساخت سیر داستانی مفاهیم کرده و با تفکیک عوامل زمینه ای، همسو و دخیل در ساختار مذکور، یک مدل نظری از رابطه هویت ملی و ورزش ارائه شد.
    نتیجه ی تحقیق نشان می دهد ورزش می تواند همبستگی ملی را تقویت کند و با ایجاد غرور ملی و گره زدن علایق گروه های مختلف جامعه باعث همبستگی و وفاق در داخل کشور و قدرت نمایی در عرصه بین الملل شود.
    کلیدواژگان: ورزش، هویت، هویت ملی، همبستگی ملی
  • مریم سادات رضوی پور، محمد مهدی ذاکری صفحه 59
    با مطالعه ی تاریخ و نگاهی به تحولات معماری در طی زمان شاهد تغییرات ظاهری و نیز بعضا ساختاری در شکل گیری بناهای مختلف هستیم. این تغییرات ناشی از بسیاری عوامل نظیر تحولات اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، شیوه ی زندگی مردمان و حتی نحوه ی تفکر حاکمان بوده است. گاهی این تغییرات تاثیر مستقیم بر هویت معماری بناها گذاشته؛ آنچنان که با مطالعه ی تاریخ ساخت مدارس نیز این مطلب را قابل تعمیم می یابیم. در دوره قاجار و پهلوی شاهد تغییرات کالبدی در ساختمان بناهای آموزشی هستیم که یکی از مهم ترین عوامل آن تغییر در نظام آموزشی است، هدف از این نوشتار نیز بررسی تاثیر دگرگون شدن نظام آموزشی بر تغییر هویت معماری مدارس است. به دلیل گستردگی ساخت مدارس و گذراندن بخش زیادی از دوران کودکی و نوجوانی هر فرد در آن، بحث وجود هویت و احیای اصول معماری ایرانی در آن اهمیت ویژه ای می یابد و از سویی دیگر آگاهی نسبت به عامل این تغییرات ما را در بازشناخت تاریخ یاری خواهد کرد. بدین منظور پس از بررسی وضعیت اجتماعی و تحولات نظام آموزشی، مدارس ساخته شده در این دو دوره طبقه بندی شد و سپس شاخص های هویتی مدارس اصیل ایرانی استخراج و از مقایسه با مدارس ساخته شده در این دوران میزان هویت مندی آنها ارزیابی شد. نتایج حاکی از کمرنگ شدن هویت ایرانی اسلامی مدارس پس از تحول نظام آموزشی در دوره پهلوی است. رویکرد مقاله توصیفی تحلیلی و نوع پژوهش کیفی و روش جمع آوری اطلاعات اسنادی است.
    کلیدواژگان: نظام آموزشی، دوره قاجار، دوره پهلوی اول، هویت ایرانی اسلامی معماری، مدرسه
  • مرحوم نبی الله ابراهیمی، محمدحسین جمشیدی، سید محمدرضا صیفی صفحه 79
    امنیت هر جامعه ای از دو بعد ملی (درون مرزی) و بین المللی (برون مرزی) تشکیل می شود. هرچند امنیت ملی رکن اساسی حفظ و بقای دولت ملت محسوب است، اما امروزه به دلیل پیچیدگی روابط بین جوامع اهمیت و کارکرد امنیت بین المللی افزایش یافته، به گونه ای که امنیت ملی در هر جامعه ای پیوند تام با امنیت بین المللی آن جامعه دارد. هدف این نوشتار، بررسی اندیشه امام خمینی (ره) در باب امنیت بین المللی جمهوری اسلامی ایران است. بر این مبنا، سوال اصلی نوشتار این است که فرادولت گرایی و فراوستفالیایی گری بر مبنای اندیشه امام (ره) چگونه می تواند برای تحقق امنیت بین المللی ایران به کار گرفته شود. استدلال پژوهش حاضر این است که با توجه به پسااستعماری بودن اندیشه ی امام (ره) در باب امنیت بین الملل (که ما آن را فراوستفالیایی گرایی می نامیم) در گفتمان ایشان نوعی نگاه دین محور و اخلاق گرایی هنجاری مستتر است که براساس آن امنیت بین الملل را تعریف می کند و ویژگی های آن را با تکیه بر عدالت، وحدت، انسجام و مقابله با نظم هژمونیک ظالمانه ی موجود بیان می کند.
    در این نوشتار نخست، چهارچوب مفهومی گفتمان سیاست خارجی امام (ره) و سپس ابعاد گوناگون این گفتمان در ایستار سیاست خارجی ایران بررسی می شود و در آخر چگونگی تاثیر نگاه امام بر خوانش امنیت بین المللی مورد نظر وی بیان می شود.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، امنیت بین المللی، پساهابزی، پسااستعماری، جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی
  • سمیه موسویان صفحه 99
    مفهوم هویت، عناصر و مقوله های گوناگونی را دربرمی گیرد و هنرهای سنتی همواره یکی از بسترهای شناخت هویت ایرانی بوده است. معماری سنتی به عنوان محسوس ترین و قابل درک ترین بخش از هنر ایرانی در ساحت عناصر و ساختارهای فیزیکی گوناگونی به منصه ظهور رسیده که به عنوان عناصر هویت بخش بر «روح مکان» معماری ایرانی اثرگذار بوده اند. یکی از این عناصر به صورت نماد تصویری و مفهومی در قالب «هندسه مقدس» ظهور می کند. «هندسه مقدس» به عنوان برترین صورت نمادین در قالبی مادی به بهترین وجه در ساختار معماری سنتی ظاهر شده و هویت معماری را تحت تاثیر قرار داده است. حال این سوال مطرح می شود که تزئینات هندسی چه نقشی در هویت سازی معماری سنتی ایران در دوره اسلامی دارند؟ و چه مفاهیم و صورت هایی در هندسه مقدس، عوامل هویت ساز معماری سنتی محسوب می شوند؟ این تحقیق بر مبنای پژوهش تفسیری و به روش کیفی جهت ارائه مدلی برای ترسیم نسبت میان هندسه مقدس و مولفه های هویت ساز آن انجام شده است. در نهایت این نتیجه حاصل شد که حضور اشکال هندسی در تزئینات معماری سنتی به مثابه زبان نمادینی عمل می کنند که با بیانی مفهومی، تجربه زیبایی شناسانه ی خاصی از مکان را در اختیار انسان قرار می دهند. «این همانی» حاصله از این تجربه زمینه ساز هویتی معنادار برای معماری سنتی بوده است. بدین معنا که همخوانی هندسه مقدس با هویت انسان موجب تداوم ارتباط میان انسان و مکان می شود، مکانی که هویتش با هویت معنایی انسان سازگار است؛ به طوری که شاخصه های کالبدی، عملکردی و معنایی هندسه مقدس حامل پیام و معنایی می شود که به هویت معماری سنتی معنا می بخشد.
    کلیدواژگان: هویت، نقوش هندسی، هندسه مقدس، معماری سنتی
  • محمدرضا غلامی، رضا علیزاده صفحه 119
    در عصر جهانی شدن؛ عرصه ی سیاست و امنیت ملی از جهات مختلف بسیار تاثیرگذار است. رویکردهای پوزیتیویستی و پست مدرن هر کدام روایت های خاص خود را از سرزمین و مشروعیت نظام سیاسی ارائه می دهند، و در این راستا عناصری چون دولت ملت، هویت ملی، ملی گرایی و غرور ملی دچار دگرگونی های مختلفی شده است. در بسیاری از نوشته ها این مفاهیم به جای یکدیگر استفاده می شوند؛ اما بار معنایی آنها با یکدیگر متفاوت است.
    با افزایش ملت سازی و شکل گیری دولت ملت ها جایگاه غرور ملی اهمیت پیدا کرده است، غرور ملی می تواند زمینه ساز حس مشترک ملی میهنی بین شهروندان جامعه شود. در این مطالعه، مفهوم غرور ملی در 7 مرکز استان کشور به صورت پیمایشی مورد مطالعه قرار گرفت. یافته ها نشان داد که ارتباط معناداری بین متغیرهای اساسی رضایت از اوضاع اقتصادی و اجتماعی، احساس محرومیت، احساس مشروعیت نظام سیاسی و احساس تبعیض بین افراد با مفهوم غرور ملی وجود دارد، به یک معنا 50 درصد از احساس غرور ملی وابسته به متغیرهای ذکر شده است.
    کلیدواژگان: غرور ملی، هویت ملی، ناسیونالیسم، دولت، ملت، رضایت، احساس محرومیت، مشروعیت، احساس تبعیض
  • نسار دانش پایه، فرح حبیب، شیرین طغیانی صفحه 137
    این مقاله به تبیین فرآیند شکل گیری حس مکان در توسعه جدید شهری می پردازد. نمونه مطالعه محله حکیمیه (فاز1، 2 و 3) در منطقه 4 شهرداری تهران است که با لحاظ معیارها و ملاک هایی چون عدم تغییر و تحول جدی و اساسی و نیز تکامل و ثبات محله طی بازه زمانی بعد از شکل گیری آن، انتخاب شد. در این راستا ده معیار در سه حیطه ی کالبدی، ادراکی و عملکردی تدوین می شود و از روش های آماری آزمون همبستگی پیرسون، مدل رگرسیون خطی چندگانه برای تبیین ماهیت رابطه میان انگاره حس مکان و مولفه های مذکور و روش تاپسیس برای رتبه بندی عوامل استفاده می شود. با اتکا بر چارچوب نظری نوعی سطح بندی در زمینه ی حس مکان در توسعه جدید شهر ارائه می شود که امکان تطبیق سطوح مختلف حس مکان را در ارتباط با معیارهای ده گانه تدوین شده، ارائه می دهد. نتایج نشان داد محیط کالبدی از طریق ویژگی های زیبایی شناسی، موجب برانگیختن احساسات (سطح اول) می شود که عمدتا با معیارهای غنای بصری، کیفیت کالبدی فضایی، تناسبات بصری مرتبط بوده و با جنبه های معنایی و ادراکی موجب ایجاد تصاویر ذهنی و تداعی معانی (سطح دوم) می شود که با معیارهای خوانایی، قابلیت ادراک مکان و هویت قابل تعریف است. در نهایت ویژگی های عملکردی از طریق تسهیل فعالیت ها و تامین نیازهای استفاده کنندگان، موجب حضور آنها در مکان های شهری و دلبستگی و تعهد به مکان (سطح سوم) می شود که با معیارهای قابلیت دسترسی، آسایش، دعوت کننده بودن مکان و انعطاف پذیری مکان قابل تعریف است.
    کلیدواژگان: مولفه ها و شکل گیری حس مکان، توسعه جدید شهری، هویت تهران
|
  • Hojjat Zamanirad, Mohammad Kamali Goki Page 3
    The emergence of new rationality and rise of civilization its surround, is the most impressive phenomenon in human history.Subsequently, the clash of this civilization with our historic world is the most important our contemporary issue. Iranian thinkers, before the Constitutional revolution so far, have their own perspective to the issue of "tradition and modernity" provided formulation its own. These thinkers were involved in a wide range, from opposition’s tradition to defenders modernity and from defenders of tradition to opposition’s modernity, as well as the "Middle thinkers". One of the pioneers of intellectuals opposed to imitate all of the West and advocated the revival of national identity, is sayed Fakhroddin shademan. Prior to the forties Shamsi thinkers such as Jalal Al-e Ahmad and Ali Shariati, the inevitable sense of modernity and awareness of passive away from it, to criticize the absolute modernism, and he says about the need to preserve national identity and historical capitals of Iran. So, his priority makes to necessary study his thought. This paper intends to base on Spragens Understanding of political thought and looks to take on Skinner to "the method" with an analysis of the most important works of shademan explain, his understanding of the problem "tradition and modernity", And then perform to critical evalution it and to reveal hidden insights in it, as well as its limitations.
    Keywords: Tradition, Modernity, Identity National, Persian language, shademan.
  • Ataolah Abdi Page 23
    Identity variety and its relations with national Identity is an important issue in state management and national stability planning. Interconnection and solidity of identity typologies with national Identity is a significant approach in maintaining and continuing of nation-states. According to the important of recognizing correlation between different types of identity with national, Identity the paper has studied the tendency of Iranians to modern, local and national identities. In fact, the paper is measured the quantity of Iranians identity tendencies. Therefore, statistical society was all of the 18 to 65 people dwelled in states capitals of Iran in 2013 that 15040 people was chosen as a statistical sample based on Cochran formula and multi-step sampling and population of each capital. The results showed that the relationship between all independent variables of research with the dimensions of collective identity (national, local and modern) was significant. The results also show that in total of 16 variables entered into the model variables do not have a meaningful relationship with national identity. The rest of independent variables all have a meaningful relationship with the national identity, among which the variables of the value tendency system with a most effective variables on scales of relations.
    Keywords: National Identity, Scales of Relation, Social Interactions, Iran.
  • Iran Ahmadpour, Mohammad Khabiri, Hossein Rajabi Page 41
    On the one hand, sport has been a ground for the creation, development, and influence of the national culture and nationality, and on the other hand, the identity-seeking governments and movements contributed to the improvement, development, and influence of the modern sport. This study aimed to investigate the role of sport in the process of formation of national identity. To answer the fundamental question of the study as how national identity affected and was impacted by the sport in Iran, an in-depth interview was conducted with 28 experts, university professors, and athletes regarding such concepts as the national pride, ideology consolidation, political propaganda, and so on. Using a qualitative methodology and semantic interpretation of participants’ responses, the present study embarked on the construction of a story trend through the extraction of concepts, and it presented a theoretical model for the relationship between national identity and sport. The results of the study indicated that, as a phenomenon, sport can move along with the improvement of national correlation and, through creating the national pride as well as linking the minority’s interests to the majority body, it can bring about the unity and correlation inside the country and show of strength at the international level.
    Keywords: Sport, Identity, National Identity, National Solidarit
  • Maryam Sadat Razavipour, Mohammadmahdi Zakeri Page 59
    By studying the history and regarding architectural evolution over time we observe apparent and in some cases basical changes in the construction of buildings. These changes has affected by many factors like social, political ,cultural changes , peoples life style and also rulers opinions .some of these changes have direct effect on the architectural identity of buildings as we can find by reviewing the history of school buildings. In the Qajar and Pahlavi era we can observe phisycal changes in educational buildings which one of its reasons is educational system changes .The purpose of this research is finding the effect of educational system changes on school architectures identity. Identity in school architecture and revive the pure iranainan Islamic architecture factors is important because a considerable part of every child and adolescent life pass in schools and nowadays a large number of schools are being built. on the other hand knowing the cause of these changes will make us aware of the history.so after studying the social conditions and educational system changes ,schools were categorized then Iranian identity factors were compared with built schools in this period of time.so their identity were evaluated. The results indicate that the identity dimensions of schools are diminishing after the reform of the educational system during the Pahlavi era. The article is descriptive-analytic and research method is qualitative and data collection method is documantry.
    Keywords: Education System, Qajar Era, First Pahlavi Era, School, Iranian Islamic Architecture Identity.
  • Nabiullah Ebrahimi, Mohammad Hossein Jamshidi, Seyyed Mohammad Reza Saifi Page 79
    The security of any society consists of two dimensions: national or internally and international. Although national security is at the core of the preservation and survival of the nation-state, but today, due to the complexity of relations between societies, the importance and function of international security has increased, so that national security in any society has a strong link with the international security of that society. Hence, the main purpose of this article is to study the thought of Imam Khomeini regarding international security of the Islamic Republic of Iran. So, the main question of the paper is how trans-Statism and transWestphalianism based on Imam's thought can be used to achieve international security of Iran? The reasoning of this study is that, with regard to the Imam's thought about international security is postcolonialism, which we call it trans-Westphalianism, a kind of centralization of religion and normative ethics in its discourse is based on which Defines international security and its features by relying on justice, unity, cohesion and confronting the outrageous hegemonic order of the present. To achieve the result, this paper attempts to first examine the conceptual framework of the foreign policy discourse of Imam Khomeini(RA). Then, the different dimensions of this discourse are discussed in the context of Iran's foreign policy, and finally, how Imam's view about the international security is expressed.
    Keywords: Imam Khomeini (Ra), International security, Post-Hobbsi, Post-colonialism, Islamic Republic of Iran, Foreign policy
  • Somayeh Moosavian Page 99
    The concept of identity encompasses a variety of elements and categories, and traditional arts have always been one of the identification bases of Iran's identity. Traditional architecture as the most sensible and perceivable part of Iranian art, have emerged in constructing elements and various physical structures that have been effective as identifying elements on Iranian architecture's soul of position. One of these elements emerges in the form of sacred geometry. Sacred geometry, as the highest model of symbolic material forms, appears in the structure of traditional architecture in a best way, and influences on the architecture identity. Now the question arises that, what is the role of geometric decoration in identity-making of Iranian traditional architecture in Islamic era? And what concepts and forms are the factors of architecture identity making in sacred geometry? This research has been performed by analytical-descriptive method in order to present a model for drawing the relationship between sacred geometry and components of its identity. Finally, the result was that the presence of geometric shapes in traditional decoration is like a metaphorical language that gives specific place aesthetic experience to the man. The "sameness" achieved by this experience, is the predisposition of significant meaningful identity for traditional architecture. It means that the consistency of sacred geometry with human identity leads to the continuation of the relationship between human and place; the place that its identity is consistent with human, in the way that the operational, semantic and physical characteristics of the sacred geometry will carry messages that give meaning to the traditional architectural identity.
    Keywords: Identity, Geometric Forms, Sacred Geometry, Traditional Architecture
  • Mohammad Reza Gholami, Reza Alizadeh Page 119
    Politics and national security sphere is so important in many ways in globalization era. Positivist and postmodern approaches have their own narrations about territory and political system legitimacy, so elements such as nation-state, national identity, nationalism and national pride differently have been transformed. These concepts have been used in different works in same meaning, but they have different ones. The position of national pride has been raised along with increasing nation building and forming nation-states. It can cause same national and patriotic feeling among citizens in society. National pride as a concept has been studied among 7 provinces by using survey method. Findings show that there is significant relation between independent variables such as economic and social situation satisfactory, deprivation feeling, political system legitimacy feeling, discrimination feeling and national pride as dependent variable. It represents that 50 percent of changes of national pride feeling as dependent variable is due to changes of independent variables.
    Keywords: National pride, National identity, Nationalism, NationState, Satisfaction, Deprivation feeling, Legitimacy, Discrimination feeling
  • Nesar Daneshpayeh, Farah Habib, Shirin Toghyani Page 137
    This study explain the process of the sense of place formation in the new development. Case Study is Hamimyeh quarter in Tehran’s 4th district chat has been selected in terms of criteria such as the lack of significant and fundamental changes, as well as the evolution and stability of the neighborhood during the period after its formation. In this regard, the ten main criteria in three topics of physical, cognitive and functional development Were determined and their meaningful relationships and the impact of each factor to instill a sense of place was determined. and also used Statistical methods of Pearson correlation, multiple linear regression model to explain the nature of the relationship between concept of sense of place and mentioned components and TOPSIS method used to rank the sense of place componenets. Relying on the theoretical framework explained, process of sense of place formation in the new development of city was introduced that Possible to match the different levels of sense of place In connection with the offering developed ten criteria. results showed that The physical environment through aesthetic features caused trigger feelings (first one) This step is mainly the criteria of visual richness, quality physical-spatial,visual proportions and caused by them can be explained and define. And with semantic and conceptual aspects of creating mental images and associations (second level) and Mainly with the criteria of readability, the ability of perception, identity is defined. And finally with functional features by facilitating the activities and meet the needs of users,causing their presence Their presence in urban places and their attachment and commitment to place (third level) This step is mainly the criteria of accessibility, comfort, inviting location of space and flexibility can be defined.
    Keywords: Process of Sense of Place Formation, New development of city, Tehran Identity