فهرست مطالب

جنگل ایران - سال نهم شماره 3 (پاییز 1396)

مجله جنگل ایران
سال نهم شماره 3 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • باریس مجنونیان، میثم جباری، مقداد جورغلامی، رسول یاراحمدی، آزاده دلجویی صفحات 301-313
    اره موتوری متداول ترین ابزار قطع و تبدیل در جنگل های شمال کشور محسوب می شود که یکی از مهم ترین عیوب آن، ارتعاش دائمی در حین کار است. هدف از این پژوهش، بررسی ارتعاش دست-بازو در عملیات قطع و بینه بری درختان راش در جنگل خیرود نوشهر در استان مازندران است. سه درخت و سه بینه از گونه راش انتخاب و با استفاده از دستگاه ارتعاش سنج Bruel & Kjear 2237، همزمان اندازه گیری ارتعاش دست- بازو در دسته عقب و دسته جلوی اره موتوری در سه جهت x، y و z انجام گرفت. از شاخص های شدت ارتعاش معادل اره موتوری (aeq)، مقدار کلی ارتعاش اره موتوری (ahv)، ضریب قابلیت انتقال ارتعاش (Tr) و دوره مواجهه روزانه ((8)A) برای ارزیابی ارتعاش اره موتوری استفاده شد. در مرحله قطع، مقدار aeq در محور x به طور معنی داری بیشتر از دو محور دیگر در دسته های جلو و عقب به دست آمد (010/0 = P) و در بینه بری، مقدار aeq در محور x به طور معنی داری بیشتر از محور z به دست آمد (008/0 = P). مقدار ahv هنگام قطع درختان (017/0 = P) و بینه بری (013/0 = P) در دسته عقب به طور معنی داری بیشتر از دسته جلو به دست آمد. ضریب Tr در دسته عقب اره موتوری در هنگام قطع (78/2) به طور معنی داری بیشتر از همین دسته در حالت بینه بری (57/2) است (011/0 = P). نتایج نشان داد که شدت ارتعاش در دسته عقب بیشتر از دسته جلو است که بیانگر لزوم اقدامات سریع از نظر بهبود ارگونومیک دسته عقب است.
    کلیدواژگان: ارتعاش دست، بازو، ارگونومی، بهره برداری، صدمات شغلی، قطع درخت
  • سعید راهبری سی سخت، محمد هادی معیری، احسان عبدی، رامین رحمانی، محمدهادی پهلوانی صفحات 315-331
    جاده های جنگلی مهم ترین زیرساخت برای دسترسی و انجام فعالیت های مدیریتی جنگل به حساب می آیند و می توانند بر توده های حاشیه ای تاثیر بسزایی داشته باشند. هدف این پژوهش بررسی میزان برد اثر طرح هندسی جاده های جنگلی (پیچ، قوس و جاده مستقیم) بر برخی شاخص های شیمیایی و بیوشیمیایی خاک در توده های مجاور آن بود. با در نظر گرفتن سه طرح مختلف هندسی جاده، از کناره جاده تا عمق 100 متری از آن به سمت درون جنگل اقدام به اندازه گیری فاکتورهای کربن آلی خاک، ازت و حد فعالیت دو آنزیم دهیدروژناز و اوره آز در خاک جنگل در دو عمق 10-0 و 20-10 سانتی متری در دو تیپ مختلف جنگلی شد. به کمک تجزیه واریانس، مقایسه میانگین ها و مدل رگرسیون خط شکسته، اطلاعات به دست آمده تجزیه وتحلیل شد. نتایج تجزیه واریانس نشان دهنده تاثیر معنی دار تیپ جنگلی و طرح هندسی جاده بر متغیرهای اندازه گیری شده بود. همچنین نتایج نشان داد که با افزایش عمق خاک، تاثیر جاده بر برخی شاخص های اندازه گیری شده معنی دار نبود. نتایج مدل رگرسیون خط شکسته نشان داد که کمترین برد (فاصله) اثر جاده مربوط به حالت مستقیم جاده به میزان 13 متر و بیشترین آن مربوط به داخل پیچ به میزان 42 متر بود. نتایج این تحقیق می تواند راهنمایی برای طراحان و ارزیابان جاده های جنگلی برای ترسیم بافر اثر جاده در مرحله طراحی شبکه جاده های جنگلی به حداقل رساندن تاثیر جاده جنگلی بر توده کناری خود باشد.
    کلیدواژگان: اثرهای جاده، بیوشیمی خاک، جاده های جنگلی، رگرسیون شکسته، طرح هندسی جاده
  • منصور جهان تیغ صفحات 333-343
    مبارزه با فرسایش بادی یکی از کارکردهای پوشش گیاهی در محیط های مستعد این نوع فرسایش است. اما در چنین شرایطی معمولا برای استقرار نهال نیاز به استفاده از روش های حفاظت فیزیکی است. استفاده از سازه همراه یا سازه مهندسی یکی از روش های حفاظت فیزیکی به منظور استقرار پوشش گیاهی است. سازه همراه در این تحقیق لوله های پلاستیکی است که برای کمک به استقرار نهال اکالیپتوس استفاده شد. برای پژوهش، 20 چاله به قطر 80 و عمق 120 سانتی متر حفر و نهال اکالیپتوس (Eucalyptus microtheca) داخل آنها کاشته شد. 10 نهال داخل لوله های پلاستیکی با قطر 15 و طول 80 سانتی متر گذاشته شد، به طوری که 50 سانتی متر بالا و 30 سانتی متر داخل خاک قرار گرفت و 10 نهال نیز بدون سازه همراه کاشته شد.. با استفاده از دستگاه رطوبت سنج (TDR) زمان آبیاری تعیین و نهال ها‏ آبیاری شدند. ارتفاع نهال، تاج پوشش و آب مصرفی به صورت ماهانه اندازه گیری شد. 18 نمونه خاک از سه محل پلات ها و شش عمق برداشت و برخی ویژگی های آنها اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار SPSS تحلیل آماری شد. تحلیل آماری نشان داد که بین تاج پوشش دو تیمار مزبور اختلاف معنی داری وجود ندارد، ولی بین ارتفاع، زی توده و میزان آب مصرفی‏ نهال ها در سطح 01/0 اختلاف معنی دار است. علاوه بر آن، شاخص زی توده برای نهال های تیمارهای مزبور به ترتیب 5/1 و 3/6 برآورد شد. برای رشد یک متر مربع تاج پوشش و یک متر ارتفاع نهال در تیمار همراه با لوله به ترتیب 505 و 7/132 لیتر آب نیاز است، درحالی که برای تیمار بدون لوله به ترتیب 2/1422 و 2/471 لیتر است.
    کلیدواژگان: آبیاری نهال، تاج پوشش، شاخص زی توده
  • سوسن مقصودلونژاد، محمدرضا محبوبی، احمد عابدی سروستانی صفحات 345-360
    این تحقیق توصیفی و پیمایشی با هدف تعیین عوامل موثر بر نیازهای دانشی کشتکاران اکالیپتوس در استان گلستان انجام گرفت. جمعیت مورد بررسی، کلیه کشتکاران اکالیپتوس در استان گلستان به تعداد 300 نفر بودند که از بین آنها 170 نفر به صورت تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه صورت گرفت که روایی محتوایی آن با استفاده از نظر متخصصان و پایایی آن با اجرای پیش آزمون تایید شد. نتایج همبستگی نشان داد بین متغیرهای سن، سطح تحصیلات، سابقه فعالیت کشاورزی، سابقه کشت اکالیپتوس، سطح زیر کشت زراعت چوب، حد مراجعه به کارشناسان و افراد با تجربه در زمینه تولید چوب، حد شرکت در کلاس ها و برنامه های ترویجی، حد حضور در برنامه های بازدید جمعی از مزارع نمونه و الگویی و تعداد ساعات گوش کردن به رادیو در طول روز با نیاز دانشی کشتکاران در زمینه کاشت، داشت و برداشت اکالیپتوس رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سابقه کاشت اکالیپتوس، شرکت در کلاس ها و دوره های ترویجی، مراجعه به کارشناسان و افراد باتجربه در زمینه تولید چوب و سطح زیر کشت زراعت چوب از مهم ترین متغیرهای پیش بینی کننده نیازهای دانشی کشتکاران در زمینه کاشت، داشت و برداشت اکالیپتوس است. استمرار استفاده از شیوه هایی چون تشکیل کلاس ها و برنامه های ترویجی، بازدید جمعی از مزارع نمونه و الگویی، مراجعه کشتکاران به کارشناسان و افراد باتجربه در تولید چوب و تهیه و تولید برنامه های رادیویی در آموزش کشتکاران با هدف پاسخگویی به نیاز آموزشی آنان، از جمله پیشنهادهای این پژوهش است.
    کلیدواژگان: استان گلستان، برنامه ترویجی، زراعت چوب، نیاز آموزشی
  • حمدالله صادقی، علی سلطانی صفحات 361-372
    هدف این پژوهش، انتخاب مدل مناسب برای برآورد سریع حجم در توده های همسال جست زاد برودار بود. برای این منظور 19 مدل یک و دومتغیره پرکاربرد در برآورد حجم به کار گرفته شدند. در ابتدا داده های حجم واقعی به دست آمده از 73 درخت قطع شده در طبقات قطری مختلف در 12 توده از جنگل های جست زاد شهرستان اردل و کیار به دو مجموعه 70 درصدی برای مدلسازی و 30 درصدی برای اعتبارسنجی تقسیم شدند. سپس ضرایب مدل های انتخاب شده با استفاده از روش حداقل مربعات وزنی محاسبه شد. مدل های معنی دار با معیارهای مجذور میانگین مربعات خطا و ضریب تبیین رتبه بندی شدند. از بین مدل های بررسی شده 9 مدل انتخاب شد. نتایج برازش مدل های انتخاب شده نشان داد که کمترین مقدار جذر میانگین مربعات خطا (035/0) مربوط به مدل پنج پارامتری و بیشترین مقدار ضریب تبیین (979/0) مربوط به مدل های چهار و پنج پارامتری بود. نتایج اعتبارسنجی نشان داد که مدل های چهار و پنج پارامتری در بین مدل های دومتغیری، و مدل توانی در بین مدل های تک متغیری بیشترین کارایی (برترین رتبه) را به خود اختصاص دادند. از نتایج به دست آمده می توان در مدل های رشد و محصول دهی، تهیه جدول حجم یک یا استاندارد دوعامله بهره برد.
    کلیدواژگان: اریبی، برودار، جدول حجم، رگرسیون وزنی، مدلسازی حجم، جنگل جست زاد
  • وحیده پیام نور، وجیهه قندهاری، حلیمه امیریان صفحات 373-384
    جوانه زنی و استقرار مطلوب بذر از مهم ترین مسائل در تیمارهای پیش از کاشت است. اسموپرایمینگ بذر به عنوان یک تیمار پیش رویشی برای افزایش صفات جوانه زنی و استقرار گیاهچه به ویژه در شرایط نامطلوب مطرح است. در این تحقیق، اثر اسموپرایمینگ بر صفات جوانه زنی (درصد جوانه زنی، میانگین حداکثر جوانه زنی روزانه، سرعت جوانه زنی، میانگین زمان جوانه زنی، ارزش جوانه زنی) بذور کاج جنگلی، کاج سیاه و کاج بروسیا در شرایط کنترل به منظور تعیین بهترین تیمار بررسی شد. آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گرفت که فاکتورهای اصلی شامل زمان (صفر، 1، 2 و 3 روز) و پتانسیل اسمزی (8/0، 2/1 و 5/1 مگاپاسکال) با استفاده از پلی اتیلن گلیکول 6000 بودند. نتایج تحقیق نشان داد که بین تیمارهای اعمال شده و صفات جوانه زنی در هر سه گونه تفاوت معناداری وجود دارد و کلیه صفات بررسی شده تحت تاثیر اسموپرایمینگ بهبود می یابند. بیشترین فاکتورهای جوانه زنی به ترتیب برای کاج جنگلی و کاج سیاه با تیمار یک روز نگهداری و غلظت 8/0، مگاپاسکال (پلی اتیلن گلیکول 6000) و برای کاج بروسیا با محلول 2/1 مگاپاسکال و دو روز نگهداری در مقایسه با شاهد ثبت شد؛ بنابراین می توان گفت که برای افزایش تولید کمی و کیفی نهال این گونه ها در نهالستان باید تیمارهای قبل از کاشت بیشتر لحاظ شوند.
    کلیدواژگان: اسموپرایمینگ، پلی اتیلن گلیکول 6000، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی
  • حامد نظام دوست، کیومرث سفیدی، علی رسول زاده، سید محمد معین صادقی صفحات 385-397
    توزیع اجزای بارندگی به تاج بارش، ساقاب و باران ربایی از اجزای مهم چرخه آب در بوم سازگان های درختی در پژوهش های اکوهیدرولوژی جنگل است. هدف این پژوهش، محاسبه تاج بارش، ساقاب و باران ربایی توده های طبیعی راش و دست کاشت نوئل در جنگل های سیاهکل (استان گیلان) بود. برای اندازه گیری مقدار باران در هر رخداد، از 10 باران سنج دستی و برای اندازه گیری تاج بارش، از 50 باران سنج دستی استفاده شد و متوسط ساقاب 9 درخت، متوسط ساقاب هر گونه در نظر گرفته شد. در توده راش سهم هر یک از درصدهای تجمعی تاج بارش، ساقاب و باران ربایی از بارش به ترتیب 2/78، 1/10 و 7/11 درصد و در توده نوئل، به ترتیب 1/72، 6/4 و 3/23 درصد حاصل شد. نتایج آزمون t جفتی نشان داد که درصد نسبی ساقاب راش به طور معنی داری بیشتر از توده نوئل (59/3t = ؛ 01/0>P ) و درصد نسبی باران ربایی توده نوئل به طور معنی داری بیشتر از توده راش است (37/9t = ؛ 01/0>P ). رابطه مقدار باران با مقادیر تاج بارش، ساقاب و باران ربایی به صورت صعودی و بر اساس ضریب همبستگی پیرسون، در سطح 99 درصد معنی دار بود. با توجه به اینکه کاشت گونه جدید، سبب تغییر مقدار آب ورودی به پوشش کف جنگل (مجموع مقادیر ساقاب و تاج بارش) شده است، در مدیریت جنگل و انتخاب گونه مناسب، باید به مقدار توزیع اجزای باران توجه شود.
    کلیدواژگان: اکوهیدرولوژی جنگل، انتخاب گونه، توزیع اجزای باران، جنگل های هیرکانی
  • کامبیز رضایی، رقیه ذوالفقاری، رضا نقیها صفحات 399-409
    باکتری هایی که بر رشد و عملکرد گیاه اثرات مثبت دارند و به آنها ریزوباکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) می گویند، می توانند در احیای نهال های جنگلی کمک شایانی کنند. در این تحقیق ابتدا باکتری های محلول کننده فسفات از خاک جنگلی یاسوج استخراج شد. از 5 نمونه خاک، 10 جدایه حل کننده فسفات جداسازی شد؛ از این میان 2 جدایه که بیشترین توانایی را در انحلال فسفات داشتند، انتخاب و پس از خالص سازی با استفاده از روش های رنگ آمیزی و آزمایش های بیوشیمیایی شناسایی شدند که شامل باکتری های Microbacteriumaurantiacum وStreptomyces cinereorectus بودند. سپس به منظور بررسی اثر باکتری های محرک رشد بر عملکرد نهال های بلوط ایرانی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در گلخانه دانشگاه یاسوج انجام گرفت. تیمار آزمایش شامل باکتری های محرک رشد در چهار سطح (عدم تلقیح (کنترل)، باکتری M. aurantiacum، باکتری S. cinereorectus و ترکیب این دو باکتری) بود. نتایج تاثیر باکتری های محرک رشد بر نهال ها نشان داد که کلیه صفات رویشی به جز ارتفاع نهال و نسبت وزن اندام هوایی به زمینی تحت اثر ساده فاکتور باکتری معنی دار بودند. رویش و عملکرد نهال های بلوط ایرانی تلقیح شده با کلیه تیمارهای باکتری (M. aurantiacum، S. cinereorectus و ترکیب دو باکتری M. aurantiacum × S. cinereorectus) از نهال های شاهد بیشتر بود؛ اما تاثیر ترکیب دو باکتری بر وزن تر ساقه و برگ به طور معنی داری کمتر از تیمار با هر یک از باکتری ها بود. به طور کلی می توان گفت استفاده از کودهای بیولوژیک به خصوص باکتری M.aurantiacumبه رشد بیشتر نهال ها در سال های اول استقرار و در نتیجه موفقیت بیشتر جنگلکاری ها کمک می کند.
    کلیدواژگان: باکتری محرک رشد، تلقیح، زاگرس، کود زیستی، نهال
  • سجاد قنبری، مهدی حشمت الواعظین، تقی شامخی صفحات 411-425
    امروزه اهمیت محصولات غیرچوبی جنگل بیش از پیش افزایش یافته است. با این حال، اطلاعات منسجمی در مورد این محصولات وجود ندارد. هدف این مطالعه، تهیه فهرست و اولویت بندی اقتصادی محصولات غیرچوبی جنگل های ارسباران بود. به این منظور، کلیه اطلاعات مرتبط با برداشت، مصرف، فروش و فراوری انواع محصولات غیرچوبی با استفاده از روش پیمایشی در سطح خانوار و روستا جمع آوری شد. به منظور توزیع بهتر نمونه ها در سطح منطقه تحقیق، کلیه روستاهای منطقه براساس شاخص مرتبط با جنگل (درصد جنگل روستا)، دامداری (تعداد دام خانوار) و کشاورزی (سطح زمین آبی خانوار)، شرایط طبیعی (ارتفاع از سطح دریا) و وضعیت سواد و اشتغال (نرخ اشتغال کل و نرخ سواد زنان) با استفاده از روش تحلیل عاملی در نرم افزار SPSS به سه طبقه تقسیم شدند. نمونه گیری از روستاها به روش طبقه بندی و تعداد نمونه ها به روش کوکران، توزیع نمونه ها در هر یک از طبقات براساس ارتفاع از سطح دریا و انتخاب نمونه ها به روش تصادفی صورت پذیرفت. اولویت بندی اقتصادی محصولات غیرچوبی براساس میانگین منافع اقتصادی سالانه برداشت در سطح خانوار صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که محصولات غیرچوبی گونه های چوبی منطقه، 13 نوع میوه جنگلی را در برمی گیرد. گونه های زغال اخته، گردو و سماق جنگلی با میانگین منافع اقتصادی سالانه برداشت در خانوار 6370، 6317 و 1270 هزار ریال به ترتیب سه گونه مهم اقتصادی منطقه اند. مطالعات بیشتری لازم است تا فهرست اولویت بندی شده محصولات غیرچوبی منطقه به لحاظ پتانسیل تولید مشخص و تاثیر آنها در توسعه محلی آشکار شود.
    کلیدواژگان: خودمصرفی، فراوری، قیمت بازاری، میوه جنگلی، هزینه فرصت
  • یوسف عسکری، علی سلطانی، رضا اخوان صفحات 427-444
    با مقایسه الگوی رشد حلقه های رویشی در درختان هر منطقه، می توان زمان دقیق تشکیل حلقه ها را مشخص کرد. در این پژوهش از دو منطقه دهدز و باشت به ترتیب واقع در زاگرس مرکزی و جنوبی، 18 پایه در هر منطقه (به نسبت مساوی تک پایه و جست گروه) انتخاب شد و پس از ثبت پارامترهای کمی آنها، عملیات قطع و جداسازی انجام گرفت. برای برآورد رویش سالانه شعاعی و زی توده، نمونه ها به صورت دیسک در ارتفاع 3/0 متر درخت تهیه و در آزمایشگاه پس از آماده سازی سطح آنها، عرض حلقه ها با استفاده از میز اندازه گیری (LINTAB 6) همراه با برنامه TSAPWIN، با دقت 01/0 اندازه گیری شد. براساس نتایج به دست آمده، متوسط مقدار رویش سالانه شعاعی برودار برای فرم های رویشی تک پایه و جست گروه در رویشگاه خالص به ترتیب 73/1 و 95/1 میلی متر و در رویشگاه آمیخته به ترتیب 04/2 و 98/1 میلی متر محاسبه شد. مقدار رویش سالانه زی توده برای فرم های رویشی تک پایه و جست گروه در رویشگاه های خالص به ترتیب 34/6 و 52/6 کیلوگرم و در رویشگاه آمیخته به ترتیب 20/7 و 84/6 کیلوگرم در سطح درخت استو رویش کربن در حدود 48 درصد مقدار زی توده بوده است. نتایج تجزیه واریانس رویش سالانه شعاعی و زی توده برای فرم های مختلف رویشی در رویشگاه های متفاوت حاکی از نبود اختلاف آماری معنی دار بین فرم های رویشی مورد بررسی است. ارزیابی نرخ رویش سالانه در فرم های مختلف رویشی و افزایش یا کاهش رشد در سنین مختلف از دیگر موضوعات مهم و کاربردی در برآورد رویش است که در این پژوهش بدان پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: حلقه رویشی، رویش کربن، رویشگاه آمیخته، زی توده
|
  • Baris Majnounian, M. Jabari, M. Gholami, R. Yarahmadi, A. Deljouei Pages 301-313
    Nowadays, one of the most popular tools to cut and process the trees in northern forests of Iran is chainsaw. One of its most important defects is constant vibration during operation. The aim of this study was to investigate the hand-arm vibration in beech tree cutting and bucking in Kheyrud forest, Nowshahr, Mazandaran Province. Three beech trees and bucks were selected and hand-arm vibration was measured by using vibrometer Bruel & Kjear 2237 in the back and front handles of chainsaw in three directions x, y, and z. The index of vibration equal value (aeq), vibration total value (ahv), transmitted vibration coefficient (Tr) and daily exposure duration (A(8)) were used to explain the chainsaw vibration. In cutting stage, the value of aeq on the x-axis was significantly higher than the two others in front and back handles (P= 0.010) and in bucking stage, the value of aeq on x-axis is significantly more than z-axis, (P= 0.008). The value of ahv during logging (P= 0.017) and bucking (P=0.013) in the back handle is significantly higher than front handle. Tr coefficient in the back handle of chainsaw while cutting (2.78) was significantly higher than the same handle in bucking (2.75) mode (P= 0.011). The results showed that the values of Tr, aeq and ahv in the back handle is more than front one, hence it needs immediate operation to improve it ergonomically.
    Keywords: Tree felling, Ergonomics, Logging, Occupational injuries, Hand-arm vibration
  • Saeed Rahbari Sisakht, M. H. Moayeri, Ehsan Abdi, Ramin Rahmani Pages 315-331
    Forest roads are the most important infrastructure to access and apply the forest management activities, which they can impose a significant impact on adjacent stands. The objective of this study was to investigate the effect of the forest road geometric plan (switchback, curve, and straight road) on some chemical and biochemical indicators of soil in adjacent stands for forest road planning. Considering three different road geometric plans, from the edge of the road up to 100 meters toward the forest interior, the rate of organic carbon, nitrogen, and dehydrogenase and urease enzymes activity in forest soil at the depth of 0-10 and 10-20 cm in two forest types was measured. Data were analyzed by using t-test, ANOVA, and broken-line regression model. The results of ANOVA showed significant effect of forest type and geometric plans of the road on measured variables. In addition, results indicated that by increasing the depth of soil, the impact of the road on some measured indicators was not significant. The results of broken line regression model showed that the lowest range of road effect was related to the straight road (13 m) and its highest range was related to switchback road (42 m). Results of this study can provide guidelines for forest road planners and evaluators to design the road effect buffer at the stage of forest roads network planning and to minimize the effect of forest road on its adjacent stands.
    Keywords: Forest Roads, Road Geometric plan, Broken-line Regression, Soil Biochemistry
  • M. Jahantigh Pages 333-343
    Combating wind erosion is one of the functions of vegetation in environments prone to this type of erosion. But vegetation establishment in such places is limited. In such a situation, the use of physical protection methods like plastic pipe is required to plant trees. The aim of research is to find out the scientific method to re-establish the vegetation cover and desert prevention with low-water-using in dry land regions. In order to conduct the research, 20 holes, 80 cm in diameter and 120 cm in depth were drilled and Eucalyptus seedlings were planted inside them. Inside plastic tubes with a diameter of 15 and a length of 80 cm, 10 seedlings were placed, so that they were 50 cm high and 30 cm inside the soil. The irrigation time was determined using the Time-domain reflectometry, TDR, and the seedlings were irrigated. Seedling height, crown cover and water were measured monthly. 18 soil samples were taken from three plots and six depths, and some of their characteristics were measured. Dates were analyzed using SPSS software. The statistical analysis showed that there is no significant difference between the canopy cover of the two treatments, but there are significant differences between the height, biomass and water consumption of seedlings at the level of 0.01. In addition, biomass index for seedlings of these treatments was estimated to be 1.5 and 6.3, respectively. In order to grow a square meter of canopy and one meter height seedling in treatment with tube, 505 and 132.7 liters of water are required, while for tubeless treatment, they are 1422.22 and 471.2 liters, respectively.
    Keywords: Biomass index, Planting irrigation, Vegetation cover
  • S. Maghsoudloo, M.R. Mahboobi, A. Abedi Sarvestani Pages 345-360
    The aim of this descriptive and survey research was to determine the factors affecting the knowledge needs of Eucalyptus growers in Golestan Province. The data were collected using descriptive-correlation research and survey techniques. The study population consisted all of 300 Eucalyptus growers in Golestan province, out of which, 170 growers were randomly selected. Data was collected through a questionnaire which its content validity and reliability were confirmed by a pilot study using experts comments. The correlation test showed that there is a significant relationship between variables age, literacy level, history of agricultural activity, Eucalyptus cultivation background, wood crop cultivation area, visiting experts and people with experience in the field of wood growing, attendance in extension classes and programs, presence in collective visit programs from typical and model fields, number of hours listening to the radio during the day and knowledge needs of Eucalyptus growers in planting, growing and harvesting. Regression analysis results showed that Eucalyptus cultivation background, attendance in extension classes and programs, visiting experts and people with experience in the field of wood and wood crop cultivation area are the most important predictors for knowledge needs of Eucalyptus growers in the fields of planting, growing, and harvesting. This study recommended continuous use of practices such as extension classes and programs, collective visit programs from typical and model fields, visiting experts and people with experience in the field of wood growing, preparing and production the radio programs in wood grower training with the aim of response to their knowledge needs.
    Keywords: Wood cultivation, Educational need, Extension program, Golestan province
  • H. Sadeghi Kaji, A. Soltani Pages 361-372
    The idea of this research is to select the appropriate model for the rapid estimation of volume in even-aged Persian oak coppice stands. For this purpose, 19 widely used univariate and bivariate models were used in volume estimation. Initially, actual volume data from 73 cut trees in different diameter classes in 12 forests of Ardal and Kiar cities were divided into two sets of 70% for modeling and 30% for validation. Then, the coefficients of the selected models were calculated using the weighted least squares method. Models with significant coefficients were ranked by the root mean square error and R-squared. Of the 19 models, nine models were selected. The fitting results of the selected models showed that the least amount of root mean square error (0.035) was related to the five-parameter model and the highest amount of R2 (0.979) was related to the four and five-parameter models. The results of validation showed that among the bivariate models, the four and five parameter models and among the univariate models, the power model were the most efficient. The obtained results can be used in growth and yield models, preparation of Tarif and standard volume tables.
    Keywords: Bias, Persian oak, Yield table, Weighted linear regressions, Volume modeling, Coppice forest
  • V. Payamnoor, V. Ghandehari, H. Amirian Pages 373-384
    Proper Seed germination and establishment is one of the most important issues in pre-planting treatments. Seed osmopriming is proposed as a pre-emergence treatment to increase the characteristics germination and seedling establishment, especially in unfavorable conditions. The effects of osmopriming on germination (germination percentage, maximum daily average germination, germination rate, mean germination time, germination value) of Scots pine, black pine and Turkish pine under controlled conditions in order to determine the best treatment were investigated in this research. A factorial experiment was conducted as a completely randomized design with three replicates. Main factors included the time (0, 1, 2 and 3 days) and osmotic potential (0.8, 1.2 and 1.5 MPa) using polyethylene glycol 6000. The results indicated that there were significant differences between treatments on germination characteristics in all three species, and all studied traits were improved by osmopriming. The highest germination factors were recorded for Scots pine and black pine treated with 1day in concentrations of 0.8 MPa (polyethylene glycol 6000) and for Turkish pine were obtained with 2 days in the concentration of 1.2 MPa in compared with control treatment. So it can be suggested that in order to increase the quantity and quality of production in seedlings nursery of these species, the pre-planting treatments should be considered further.
    Keywords: Osmopriming, Polyethylene glycol 6000, Germination rate, Germination speed
  • Hamed Nezamdost, Kiomars Sefidi, Ali Rasoulzadeh, Moien Sadeghi Pages 385-397
    Rainfall partitioning into throughfall, stemflow, and interception is an important component of the water cycle in tree’s ecosystems in forest ecohydrological research. The aim of this research was to compute the throughfall, stemflow, and interception of a natural stand (Fagus orientalis) and exotic plantation (Picea abies) in Siahkal forest (Gilan province). In order to measure the gross rainfall and throughfall, 10 and 50 manual rain-gauges were used, respectively, and stemflow was measured using average of nine individual trees equaled to the stemflow amount of trees. The cumulative percentage of throughfall, stemflow, and interception of F. orientalis stand were 78.2, 10.1, and 11.7%, respectively. For P. abies stand, the corresponding values were 72.1, 4.6, and 23.3%. Paired T-test suggested that rational stemflow (%) of F. orientalis was significantly greater than P. abies (P
    Keywords: Forest ecohydrology, Hyrcanian forest, Rainfall partitioning, Species selection
  • K. Rezaee, R. Zolfaghari, R. Naghiha Pages 399-409
    The bacteria species that have positive effects on plant growth and performance, which is called plant growth promoting rhizobacteria (PGPRs), can help or play a crucial role in reforestation programs. For this purpose, phosphate solubilizing bacteria were isolated from soil of Yasuj forests, Iran in this study. Ten isolates of phosphate solubilizing were extracted from five soil samples. Two out of ten bacteria strains with highest phosphate solubilizing activity were selected. The results of gram staining and other biochemical tests illustrated that those bacteria were identified as Microbacterium aurantiacum and Streptomyces cinereorectus. In order to study the effect of PGPR bacteria on growth performance of Brant’s oak seedlings, an experiment as completely randomized block design was done in greenhouse conditions. Treatments consist of four seedlings groups of non-inoculated (control), inoculated by M. aurantiacum, inoculated by S. cinereorectus and inoculated by a mixture of both strains. The results of analysis of variance of the effect of PGPR bacteria strains on growth performance of oak seedlings revealed that all studied traits with exception of stem length and shoot to root ratio were significantly affected by bacterial treatment. So that, inoculated plants showed better growth performance compared to the control treatment, but plants treated with both strains had lower stem and leaf fresh weights in comparison with pure inoculated plants. It can be concluded that the application of biofertilizers especially M. aurantiacum might be conducted to increase the growth and subsequent establishment of seedlings in the first year resulted in successful reforestation.
    Keywords: Biofertilizer, Inoculation, Plant growth promoting rhizobacteria (PGPR), Seedling, Zagros
  • Sajad Ghanbari, Seyed Mahdi Heshmatolvaezin, Taghi Shamekhi Pages 411-425
    Nowadays, importance of non-wood forest products (NWFPs) has been increased. However, there is no comprehensive information about these products. The purpose of this study was to list and prioritize NWFPs of Arasbaran forests economically. To do so, all information related to the harvest, consumption, sales, and processing of NWFPs and other economic activities were collected by surveying at the household and village levels. For better distribution of samples within the study area, all the villages were grouped into three categories using factor analysis in SPSS software. The grouping was based on six effective indicators related to forest activities (area percentage of village forests), livestock (number of livestock per household) and agriculture (irrigation-fed land surface of household), natural conditions (altitude from sea level), literacy and employment (total employment rate and the female literacy rate). After estimating the sample size with Cochran formula, household samples was randomly selected within all groups covering all altitudes ranges. The collected species were ranked using mean annual economic benefits of harvest at household level. The results showed that fruit of 13 species was harvested by local people. In terms of economical prioritization, cornelian cherry, walnut, and sumac are the most important species with 6370, 6317, and 1270 thousand Rials, respectively. Further researches are required to rank the NWFPs in terms of production potential and to reveal their role in local economic development.
    Keywords: Forest fruit, market price, opportunity cost, processing, self-consumption
  • Yousef Askari, Ali Soltani, Reza Akhavan Pages 427-444
    By comparing the pattern of rings among the trees in each region, it is possible to determine the exact year of ring formation. In this study, the data were collected from two different sites, Basht and Dehdez. In each site, 18 Quercus brantii individuals from two growth forms were selected and cut within each plot and the felled trees were then partitioned and the fresh weight was measured in the field. Also, a complete cross-sectional disk was sampled from each sampled tree at stump height (0.3 m aboveground). Moisture and carbon content of samples were measured in the laboratory and dry weights and carbon stock were also calculated. The proportion of annual diameter and average annual biomass quantity in the scale of individual tree and the growing forms including coppice and high-forest were studied in the current research. Average annual radial increment for Quercus brantii from two plantations, high forest, and coppice, were 1.73 and 1.95 in central Zagros forest and 2.04 and 1.98 (mm/year-1) in south Zagros forest, respectively. Also, average annual biomass increment for high forest and coppice were 6.34 and 6.52 in central Zagros forest and 7.20 and 6.84 (kg/year-1) in south Zagros forest, respectively. The carbon allocation was 48% of the biomass production. The results showed that there are no statistically significant differences between annual diameter increment and average annual biomass amounts in two different sites (p
    Keywords: Biomass, Carbon growth, Mixed stand, Tree ring