فهرست مطالب

فرآیند و کارکرد گیاهی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1396)

فصلنامه فرآیند و کارکرد گیاهی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 21، پاییز 1396)

  • 420 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1396/09/18
  • تعداد عناوین: 30
|
  • شکوفه حاجی هاشمی *، شکیبا رجب پور صفحات 1-14
    تنش خشکی یکی از عوامل محدود کننده رشد و تولید گیاهان در سراسر جهان است. گیاه Stevia rebaudiana بومی منطقه نیمه مرطوب پاراگوئه و دارای ترکیبات شیرین کننده استویول گلیکوزیدها با خاصیت دارویی می باشد. در این مطالعه کالوس های حاصل از گیاه Stevia rebaudiana در محیطهای کشت MS تحت تیمارهای مختلف پلی اتیلن گلیکول، پاکلوبوترازول و جیبرلین کشت داده شدند و سپس برخی از خصوصیات رشد و فیزیولوژیک مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج نشان داد که پلی اتیلن گلیکول سبب کاهش میزان وزن تر، وزن خشک، رشد نسبی و محتوای آب کالوس ها شد درحالیکه تیمارهای پاکلوبوترازول و جیبرلین سبب کاهش اثرات منفی تنش خشکی بر رشد کالوس ها شدند. تنش خشکی بر روی لیپیدهای غشاء اثر منفی داشت و باعث پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء و افزایش معنی دار مالون دی آلدئید شد. تیمارهای پاکلوبوترازول و جیبرلین سبب کاهش پراکسیداسیون لیپیدهای غشاء ناشی از تیمار پلی اتیلن گلیکول شدند. میزان کربوهیدرات های احیاء و محلول در پاسخ به تنش خشکی کاهش معنیداری نشان دادند درحالیکه تیمارهای جیبرلین و پاکلوبوترازول از اثرات منفی تنش خشکی و افت میزان کربوهیدرات ها پیشگیری نمودند. کربوهیدراتها در تطابق اسمزی و حفظ ساختارهای سلولی نقش مهمی را ایفا می کنند. کالوس های استویا در پاسخ به تیمارهای پلی اتیلن گلیکول ، جیبرلین و پاکلوبوترازول میزان آنتی اکسیدان های فنل و آلفاتوکوفرول را افزایش دادند که در کاهش اثرات منفی تنش اکسیداتیو ناشی از تنش خشکی نقش دارند. بر اساس بررسی نتایج، کالوس حاصل از گیاه Stevia حساس به تنش خشکی است و تیمارهای پاکلوبوترازول و جیبرلین سبب تعدیل اثرات سوء تنش خشکی بر روی کالوس های این گیاه می شوند.
    کلیدواژگان: Stevia rebaudiana، پاکلوبوترازول، تنش خشکی، جیبرلین، کالوس
  • مهوش افشاری، مهدی رحیم ملک * صفحات 15-26
    گیاهان سرده بومادران( Achillea) از تیره کاسنی (Asteraceae) از گیاهان مهم دارویی و زینتی محسوب می شوند. گونه بومادران هزاربرگ یکی از گونه های مهم بومادران و منبع غنی از آنتی اکسیدان محسوب می شود. در این پژوهش، بخش های هوایی پنج ژنوتیپ بومادران هزار برگ از کندوان ایران (Amk) ، لیتوانی (AmlitR )، انگلیس (AmUK)، ارومیه ایران (Amo) و همدان ایران (Amh ) در طی چهار مرحله (پنج برگی، غنچه دهی، 50% گلدهی، 100% گلدهی) از نظر ترکیبات فنولی، اسانس و فعالیت آنتی اکسیدانی مطالعه گردیدند. فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از مدل سیستم آلفا و آلفا- دی فنیل- بتا- پیکریل هیدرازیل (DPPH) و قدرت احیا کنندگی آهن (FTC) ارزیابی شد. آزمایش با 3 تکرار در قالب طرح اسپیلیت پلات در زمان در سال 93 مورد ارزیابی قرار گرفت. تکرار نتایج نشان داد که در همه ژنوتیپ ها میزان فنل، فلاونوئید، میزان اسانس و قابلیت احیا کنندگی آهن (در چهار غلظت 50 ، 100، 300 و500 ppm) در مرحله 50% گلدهی بیشتر از سایر مراحل است و کمترین مقدار فعالیت آنتی اکسیدانی به روشDPPH بر اساسIC50 در این مرحله مشاهده شد. بیشترین میزان فنل و فلاونوئید به ترتیب در ژنوتیپ کندوان و ژنوتیپ ارومیه با مقادیر (52/84 میلی گرم تانیک اسید بر گرم ماده خشک) و (936/13 میلی گرم کوئرستین بر گرم ماده خشک) مشاهده شد. بیشترین میزان احیاکنندگی آهن در هر دو غلظت و کمترین شاخص IC50(165/639 میکروگرم بر میلی لیتر حجم عصاره) در ژنوتیپ کندوان بدست آمد. بیشترین و کمترین درصد اسانس متعلق به ژنوتیپ لیتوانی(%7/0) و همدان (%07/0) بود. بنابراین بهترین زمان برداشت این گونه از نظر ترکیبات فنولیک زمان 50% گلدهی و از نظر درصد اسانس زمان 100% گلدهی گیاه بود.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، بومادران، فلاونوئید، اسانس
  • حمیدرضا بلوچی *، فاطمه امینی، محسن موحدی دهنوی، محمود عطارزاده صفحات 27-40
    آلودگی فلزات سنگین در خاک یک مشکل گسترده جهانی است. یک رویکرد برای کاهش تجمع فلزات سنگین در گیاهان استفاده از بسترهای مختلف کاشت است. به منظور بررسی تاثیر ترکیبات مختلف بستر کاشت و فلزات سنگین بر صفات فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی لوبیا چیتی (رقم صدری) آزمایشی اجرا گردید. عامل اول شامل چهار نوع نمک فلزات سنگین شامل نیترات کادمیوم، نیترات سرب، نیترات نیکل و سولفات مس با غلظت 50 میلی گرم بر کیلوگرم خاک و یک تیمار شاهد بدون فلز و عامل دوم شامل بسترهای مختلف کاشت در چهار سطح (شاهد (خاک زراعی)، کمپوست، ورمی کمپوست و خاک اره سپیدار) بود. نتایج نشان داد فلزات سنگین، سرعت فتوسنتز را نسبت به شاهد کاهش و سبب افزایش نشت یونی، پرولین، قند محلول و مالون دی آلدهید گردید. استفاده از ورمی کمپوست با بهبود وضعیت و ساختار فیزیکی و شیمیایی خاک منجر به افزایش محتوای کلروفیل، کارایی مصرف آب لحظه ای، هدایت روزنه‏ای، سرعت فتوسنتز و قند محلول برگ و همچنین کاهش نشت الکترولیت ها لوبیا چیتی شد. درنتیجه تا حدودی می تواند نقش مثبتی را در تعدیل اثرات تنش فلزات سنگین بر صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی لوبیا چیتی ایفا کند.
    کلیدواژگان: پرولین، کلروفیل، کمپوست، نیکل، ورمی کمپوست
  • امین عابدی، رضا شیرزادیان خرم آباد *، محمد مهدی سوهانی صفحات 41-54
    در آرابیدوپسیس ژن هایی شناسایی شده که دارای همولوژی بالایی با ژن استریکتوسیدین سینتاز گیاه پریوش (Catharanthus roseus) می باشند. آنزیم استریکتوسیدین سینتاز در بیوسنتز مونوایندول الکالوئیدها نقش دارد. یکی از ژن هایی که بیان آن تغییرمعنی داری را در پاسخ به تنش های محیطی داشته ژن شبه استریکتوسیدین سینتاز شماره 6 (SSL6) می باشد. به منظور بررسی نقش ژن SSL6 در واکنش به تنش شوری، از لاین موتانت حاصل از درج T-DNA در ژن SSL6 (ssl6) در آرابیدپسیس استفاده شد. برخی ویژگی های مرفولوژی، فیزیولوژیکی و ملکولی شامل درصد جوانه زنی، طول ریشه، فعالیت آنزیم های کاتالاز(CAT)، پراکسیداز(POD) و سوپراکسید دیسموتاز(SOD) و بیان نسبی ژن های واکنش گر به تنش شامل AAO3، RD29A، NCED3 و P5CS1 در واکنش به شوری در لاین های جهش یافته اندازه گیری و با گیاهان شاهد مقایسه شد. داده های آزمایشی بر مبنای آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کامل تصادفی آنالیز شدند. فاکتورها شامل ژنوتیپ تیپ وحشی (Col-0) و جهش یافته (ssl6) و سطوح مختلف شوری شامل صفر، 100 و 200 میلی مولار بود. نتایج آزمایش نشان داد که درصد جوانه زنی، طول ریشه و فعالیت آنزیم های SOD و POD در سطح یک درصد و آنزیم CAT در سطح پنج درصد در گیاه جهش یافته نسبت به گیاه تیپ وحشی دارای تفاوت معنی دار است. ژن های مورد بررسی در گیاه جهش یافته در زمان های 3 و 6 ساعت پس از تیمار شوری بیان بالاتری نسبت به گیاه تیپ وحشی نشان دادند. نتایج این تحقیق برای اولین بار نقش خاموشی ژن SSL6 بر بر افزایش تحمل آرابیدوپسیس به تنش شوری را گزارش میکند. در واقع نقش کارکردی این ژن بر تنش شوری در آرابیدپسیس احتمالا منفی است.
    کلیدواژگان: آرابیدپسیس، تنش شوری، SSL6، T-DNA
  • بهرخ دایی حسنی *، معصومه عابدینی، آی سان همتی، سیامک فلاحی صفحات 55-64
    اشعه ماوراء بنفش به عنوان یکی از عوامل مهم محیطی تنش زا، اثرات زیانباری بر فرایندهای فیزیولوژیکی و رشد گونه های گیاهی دارد. گیاهان از طریق وابستگی به سازوکارهای خاص فیزیولوژیکی با این عوامل تنش زا که موجب تولید گونه های فعال اکسیژن دار در سلول های گیاهی می شود، مقابله می کنند. به منظور بررسی تاثیرتنش اشعه ماورائ بنفش (UV-C) بر پاسخ های مختلف فیزیولوژیکی در گیاه تربچه (Raphanus sativus L.) که گیاهی یک ساله و متعلق به تیره براسیکاسه است، صورت گرفت. این پژوهش به صورت آزمایش گلدانی در قالب طرح بلوک های کاملا تصادفی با کشت هیدروپونیک بذرهای سه رقم مختلف گیاه تربچه ( قرمز، سیاه و سفید) انجام شد. گیاهچه ها بعد از گذشت دو هفته، در قالب تکرارهای معین، به مدت 10 روز و به مدت 3 دقیقه/ روز با دوز روزانه 12 کیلوژول بر متر مربع تحت تیمار اشعه ماورائ بنفش (UV-C) قرار گرفتند. نتایج نشان داد که در هر سه رقم مورد مطالعه پرتو UV-C باعث کاهش وزن خشک ساقه و ریشه و نیز کاهش سطح برگ شد، هم چنین میزان رنگیزه های فتوسنتزی ( کلروفیل a، b و کل )، میزان قندها و پروتئین های محلول کاهش یافت. میزان فنول کل، آمینواسید کل و ترکیبات جاذب UV مانند آنتوسیانین ها و فلاونوئیدها در اثر تنش اشعه ماورائ بنفش (UV-C) افزایش یافتند. نتایج این تحقیق نشان داد که رقم تربچه قرمز در برابر این تنش از لحاظ تغییر در میزان متابولیت های سنجش شده دارای بیشترین سازگاری نسبت به دو رقم دیگر بود.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین ها، اشعه ماوراء بنفش، پاسخ های فیزیولوژیکی، تربچه، تنش، فلاونوئید ها
  • معصومه کاظمی، پرتو روشندل، محمد رفیعی الحسینی * صفحات 65-80
    به منظور بررسی توان دگرآسیبی شش گیاه دارویی سنبل الطیب، رزماری، افسنطین، بادرنجبویه، گردو، زرین گیاه بر روی گیاهچه های چغندرقند و دو علف هرز مهم مزارع آن (پیچک صحرایی و یولاف) و یافتن مدلی از علف کشهای طبیعی، آزمایشاتی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت. اندامهای هوایی چغندرقند، پیچک صحرایی و یولاف با عصاره آبی گیاهان دارویی (در دو سطح صفر و 100 درصد) به صورت دو بار با فاصله 48 ساعت مورد محلول پاشی قرار گرفتند. دو روز پس از عصاره پاشی تغییرات وزن خشک، محتوای آب کل گیاه، نشت الکترولیتها، غلظت مالون دی آلدئید، پراکسید هیدروژن، کلروفیلهای a و b، و کلروفیل کل و کاروتنوئیدها در گیاهان هدف بررسی شد. نتایج مقایسات میانگین نشان داد عصاره آبی همه گیاهان دارویی مورد آزمایش با درجات متفاوت دارای تاثیر دگرآسیبی بر گیاهان هدف می باشد. در این بین، زرین گیاه باعث ایجاد کمترین افزایش در غلظت مالون دی آلدئید (6/11%+)، پراکسید هیدروژن (42%+)، نشت الکترولیتی غشا (5/8%+) و کمترین کاهش بر غلظت کلروفیل کل چغندرقند (1/13%-) شد. این مقادیر در پیچک صحرایی به ترتیب (3/32%+، 6/2 برابر، 50%+، و 4/48 %-) و در یولاف (8/34%+، 3 برابر، 8/70%+ و 56%-) بود. می توان نتیجه گیری کرد که استفاده از توانایی دگرآسیبی زرین گیاه به عنوان مدلی برای تهیه علف کشی طبیعی در مزارع چغندرقند، می تواند امیدوار کننده باشد.
    کلیدواژگان: پیچک صحرایی، چغندرقند، زرین گیاه، علف کش طبیعی، یولاف
  • مریم کمالی پورآزاد، محسن شریفی *، حسن زارع مایوان، مهرداد بهمنش، نجمه احمدیان چاشمی صفحات 81-90
    کیتوزان از ترکیبات اصلی دیواره سلولی بسیاری از گونه های قارچی است که به عنوان الیسیتور زیستی در بهبود بیوسنتز متابولیت های ثانوی استفاده می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر کیتوزان بر رشد، تولید ترکیبات فنیل پروپانوئیدی ( فنل کل، پلی فنل اکیناکوزید، فلاونول کل و فلاونوئیدها) و بیان ژن آنزیم p-کومارات 3-هیدروکسیلاز (C3H) در طول دوره زمانی بعد از اعمال تیمار است. در این پژوهش، سلول ها با غلظت 10 میلی گرم در لیتر کیتوزان تیمار و در بازه زمانی 3، 5 و 7 روز پس از اعمال الیسیتور برداشت شدند. سنجش اکیناکوزید توسط کروماتوگرافی مایع با فشار بالا (HPLC) و اندازه گیری سایر ترکیبات فنیل پروپانوئیدی با روش اسپکتروفتومتری انجام شد و سطح بیان ژن نیز با روش Semi-quantitative RT-PCR بررسی شد. تیمار سلول های گل میمونی سازویی با کیتوزان سبب کاهش رشد سلولی و افزایش معنی داری در محتوای اکیناکوزید در تمامی روزهای بعد از اعمال تیمار نسبت به سلول های شاهد شد و میزان بیشینه اکیناکوزید 5 روز پس از اعمال تیمار حاصل شد (5.7 برابر شاهد). میزان فنل کل، فلاونول کل و فلاونوئیدها از ابتدا تا انتهای دوره زمانی، تحت تاثیر کیتوزان نسبت به سلول های شاهد افزایش یافت. بیان ژن آنزیم C3H، پس از افزودن کیتوزان القاء شد و اوج میزان آن پس از گذشت 5 روز از اعمال تیمار مشاهده گردید (2 برابر شاهد). کیتوزان با تاثیر بر بیان ژن آنزیم کلیدی مسیر بیوسنتزی ترکیبات فنیل پروپانوئیدی، سبب فرا تنظیمی تولید این ترکیبات از جمله اکیناکوزید می شود.
    کلیدواژگان: اکیناکوزید، بیان ژن، کیتوزان، گل میمونی سازویی
  • روزبه فرهودی *، زهرا خدارحم پور صفحات 91-102
    این پژوهش به منظور بررسی واکنش جوانه‏زنی، رشد گیاهچه و فعالیت آنزیم‏های آنتی اکسیدان 15 رقم نخود به تنش شوری در دانشگاه دانکوک کره جنوبی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با 4 تکرار انجام شد. فاکتورهای این آزمایش شامل ارقام نخود و سطوح شوری آب (آب دارای هدایت الکتریکی 7/0دسی زیمنس بر متر به عنوان شاهد و سطح شوری 5 دسی زیمنس بر متر به عنوان تنش شوری) بود. نتایج نشان داد تنش شوری سبب کاهش درصد ظهور گیاهچه بر سطح خاک و فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز شد. تنش شوری سبب کاهش وزن خشک و فتوسنتز ارقام نخود شد اما میزان تنفس برگ ارقام نخود را افزایش داد. ارقام MCC873، MCC10، MCC78،MCC870 ، MCC537 و MCC392 بیشترین میزان وزن خشک و فتوسنتز برگ را به خود اختصاص دادند و در همین حال ارقام MCC776 و MCC552 با وزن خشک 63/0 و 61/0 گرم در بوته از کمترین وزن خشک بوته برخوردار بودند. فعالیت آنزیم‏های کاتالاز، گوایکول پراکسیداز و گلاتیتیون ردکتاز تحت تاثیر تنش شوری افزایش یافت. بیشترین میزان غلظت مالون دی آلدهید که بیانگر تخریب غشای سلولی گیاهچه است در ارقام MCC759، MCC361 و MCC101 به میزان 95/0، 94/0 و 92/0 نانومول بر گرم وزن تر گیاهچه مشاهده شد در حالیکه رقم MCC392 کمترین غلظت مالون دی آلدهید در شرایط تنش شوری را داشت. نتایج نشان داد در شرایط تنش شوری ارقام MCC873، MCC10، MCC78،MCC870 ، MCC537 و MCC392 که دارای فعالیت آنزیم‏های آنتی اکسیدان بیشتر بودند از میزان فتوسنتز و وزن خشک گیاهچه بیشتری نیز برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: آلفا آمیلاز، فتوسنتز، کاتالاز، گوایکول پراکسیداز، گلاتیتیون ردکتاز
  • منیره رنجبر *، مهرنوش محمدی، لیلا امجد صفحات 103-114
    تولید فلزات سنگین از طریق فعالیت های انسانی باعث آلودگی خاک ها می شود. جهت کاهش اثرات فلزات سنگین از پلی آمین ها استفاده می شود. در پژوهش فوق اثرات سرب و اسپرمیدین بر گیاه Salvia officinalis. L مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار انجام گرفت. از نیترات سرب با غلظت های صفر، 125 ، 250 و 1000 میکرومولار و اسپرمیدین با غلظتهای صفر و 1 میلی مولار استفاده شد. طول، وزن تر و خشک گیاه، فعالیت آنزیم کاتالاز و پلی فنل اکسیداز، ظرفیت آنتی اکسیدان و فنل کل اندازه گیری شد. استفاده از نیترات سرب منجر به افزایش طول ، وزن خشک گیاه، فعالیت آنزیم کاتالاز به جز در غلظت 125 میکرو مولار و پلی فنل اکسیداز شد. ظرفیت آنتی اکسیدانی به جز در غلظت 1000 میکرو مولار، در سایر غلظتها تغییری نکرده است. میزان فنل کل در غلظت 250 میکرو مولار افزایش و در سایر غلظتها تفاوت چندانی نداشته است. استفاده توام اسپرمیدین با سرب طول گیاه را در غلظتهای 500 و 1000 میکرومولار افزایش داد.. افزایش وزن خشک گیاه مشاهده شد. حداکثر فعالیت آنزیم کاتالاز در غلظت 500 میکرومولار و حداقل فعالیت در غلظت 250 میکرومولار سرب همراه با اسپرمیدین دیده شد. فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز فقط در 250 میکرو مولار سرب همراه با اسپرمیدین افزایش یافت.. میزان فنل کل گیاه تحت تیمار 500 میکرو مولار سرب و اسپرمیدین کاهش یافته است. افزودن اسپرمیدین هنگام تنش سرب کاهش طول و وزن گیاه را اصلاح کرد و افزایش فنل کل در غلظتهای پایین سرب را باعث شد.
    کلیدواژگان: آنزیم آنتی اکسیدانی، اسپرمیدین، ظرفیت آنتی اکسیدانی، سرب، فنل کل، مریم گلی
  • افراسیاب راهنما *، شکوه فخری، موسی مسکرباشی صفحات 115-126
    استفاده از توان ژنتیکی گیاهان زراعی بر اساس ویژگی های مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی می تواند منجر به بهبود عملکرد و افزایش کارایی تولید در مناطق دارای شوری آب و خاک گردد. به منظور ارزیابی تفاوت ژنوتیپی در برخی صفات رشدی و فیزیولوژیک ارقام مختلف گندم نان در مرحله رشد رویشی، آزمایشی گلخانه ای با استفاده از لوله های پی وی سی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. نتایج حاکی از وجود تنوع ژنتیکی در صفات رشدی و فیزیولوژیک ریشه و اندام هوایی به تنش شوری بود. شوری سبب کاهش رشد سیستم ریشه ای همه ارقام از جمله طول ریشه های اصلی، تعداد ریشه اصلی و فاصله اولین انشعاب تا نوک ریشه به ترتیب به میزان 35، 30 و 40 درصد در مقایسه با شاهد شد. همچنین محتوی آب نسبی برگ، هدایت روزنه ای، ماده خشک اندام هوایی و سرعت رشد نسبی در شرایط شوری به ترتیب به میزان 7، 80، 40 و 26 درصد در مقایسه با شاهد کاهش نشان داد، ولی شاخص کلروفیل به میزان 5 درصد افزایش یافت. میزان کاهش صفات رشدی و فیزیولوژیک ریشه و اندام هوایی در ارقام متحمل کمتر از ارقام حساس بود. تفاوت در تحمل شوری از نظر پاسخ های رشدی و فیزیولوژیک اندام هوایی منطبق با پاسخ رشدی ریشه بود. وجود تنوع ژنوتیپی بین ارقام از نظر تحمل به شوری دلالت بر وجود فرصت های مناسب در جهت افزایش تحمل به شوری در گندم از طریق انتخاب و به نژادی دارد.
    کلیدواژگان: تحمل شوری، توان ژنتیکی، گندم
  • محمود بهادر، محمودرضا تدین * صفحات 127-142
    یکی از راهکارهای مقابله با تنش خشکی، استفاده از گیاهان زراعی متحمل همراه با کاربرد مواد نگه‏دارنده آب در خاک مانند زئولیت می‏باشد. شاهدانه از گیاهان دانه روغنی و دارویی است. به منظور بررسی نقش زئولیت در تعدیل تنش کم‏آبیاری و بهبود کارکردها و شاخص‏های رشدی شاهدانه، آزمایشی در تابستان 1393 به صورت کرت‏های خرد شده در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه شهرکرد اجرا شد. عامل اصلی رژیم آبیاری در چهار سطح (تامین 40، 60، 80 و 100 درصد نیاز آبی) و عامل فرعی زئولیت در سه سطح (صفر، 5 و 10 تن در هکتار) بود. نتایج نشان داد از نظر روند تغییرات شاخص سطح برگ (LAI)، دوام سطح برگ (LAD)، دوام زیست‏توده (BMD)، سرعت رشد محصول (CGR) و سرعت جذب خالص (NAR) در بین سطوح زئولیت و رژیم‏های آبیاری تفاوت وجود داشت. افزایش میزان آب آبیاری به دلیل حضور زئولیت در خاک اطراف ریشه، باعث افزایش شیب رشد در ویژگی های LAI، LAD، BMD وCGR و هم‏چنین شاخص کلروفیل برگ شد. به طور کلی، زئولیت موجب تخفیف زیان ناشی از کمبود آب در صفات مورد بررسی گردید. از این‏رو، با توجه به نقش زئولیت در ایجاد شرایط لازم جهت رشد بهتر شاهدانه، کاربرد مقدار 10 تن زئولیت در هکتار بویژه در شرایط تنش شدید مفید به نظر می‏رسد.
    کلیدواژگان: پایداری غشا، سرعت جذب خالص، شاخص سطح برگ، شاخص های رشد، مواد جاذب الرطوبه
  • عذرا عطایی عظیمی *، بابک دلنواز هاشملویان، عاطفه امیرینیا صفحات 143-152
    ارمک میانه(Ephedra intermedia (Schrenket)) گیاهی دارویی از تیره ارمکسه(Ephedraceae)، راسته گنتال(Gnetales)از بازدانگان است. جداکشت ساقه ای ارمک، در محیط پایه MS با تیمارهای مختلف شامل 5/2 تا 15 میلی گرم بر لیتر اکسین اندول استیک اسید (IAA) و 5/2 تا 20 میلی گرم بر لیتر کینتین (Kin)، کشت داده شدند. پودر اندام های مختلف ارمک و جداکشت های تیمار شده با اکسین و کینتین آن در کشت درون شیشه (in vitro)، برای استخراج و سنجش آلکالوئید، فنل و فعالیت آنتی اکسیدان استفاده شدند. در کشت درون شیشه، بعد از سه ماه، کالوس و شاخساره(جوانه) روی جداکشت ها تشکیل شد. اکسین و کینتین بدون اثر متقابل بر القای کالوس اثر داشته ولی برای تشکیل شاخساره، کینتین بهتر از اکسین عمل کرد. غلظت بالای اکسین محتوای آلکالوئید را افزایش و با افزایش غلظت کینتین اثر آن تحریک شد. جداکشت های تیمار شده با ترکیب 5/2 میلی گرم بر لیتر اکسین و همه مقادیر کینتین، فنل و آنتی اکسیدان بیشتری نسبت به سایر تیمارها داشتند، ولی کالوس قرمز رنگ حاصله از تیمار اکسین 5 با کینتین 20 میلی گرم بر لیتر، بالاترین فنل و فعالیت آنتی اکسیدانی را داشت. دانه و ریشه ارمک بیشترین آلکالوئید، و میوه و شاخساره بیشترین فنل و فعالیت آنتی اکسیدانی را داشتند. نتایج این پژوهش نشان داد که اندام های ارمک میانه سرشار از آلکالوئید، فنل و فعالیت آنتی اکسیدانی هستند. در مقایسه با دیگر پژوهش ها، اثر اکسین و کینتین بر القای کالوس، تشکیل شاخساره و محتوای آلکالوئید، فنل و فعالیت آنتی اکسیدانی گیاه بازدانه ارمک میانه مشابه گونه های دیگر سرده ارمک بود.
    کلیدواژگان: اندامزایی، بازدانگان، جوانه، کالوس، کشت بافت
  • کبری عبدالهی، بهروز اسماعیل پور *، سرور خرم دل، ساسان راستگو، قاسم پرمون صفحات 153-168
    به منظور بررسی کاربرد همزمان ورمی کمپوست و پوتریسین بر خصوصیات زایشی و برخی صفات بیوشیمیایی خیار گلخانه ای رقم یلدا آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در گلخانه دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1393 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل بسترهای کشت حاوی درصدهای مختلف ورمی کمپوست (صفر، 20، 40 و 60 درصد) و غلظت های مختلف پوتریسین (صفر، 5/0، 1 و 5/1 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که اثر متقابل ورمی کمپوست و محلول پاشی پوتریسین به جز بر تعداد میوه و تعداد روز تا گل دهی بر بقیه صفات در سطح 1 درصد معنی دار بود. با زیاد شدن درصد ورمی کمپوست محیط کشت، شاخص های مورد بررسی نسبت به شاهد به طور معنی داری افزایش یافتند به طوری که بیشترین میزان عملکرد در تیمار 40 درصد ورمی کمپوست و محلول پاشی با 1 میلی مولار مشاهده شد ولی در محیط کشت حاوی 60 درصد ورمی کمپوست به دلیل اثرات شوری ناشی از مصرف زیاد مواد آلی عملکرد کاهش یافت. محلول پاشی با 1 میلی مولار پوتریسین از طریق افزایش میزان پرولین، پروتئین و قندهای محلول، کاهش رشد را تا حدودی جبران کرد.
    کلیدواژگان: پروتئین، پرولین، شاخص سبزینگی
  • معصومه خالوندی، محمدرضا عامریان، همت الله پیردشتی *، مهدی برادران، احمد غلامی صفحات 169-184
    به منظور بررسی کاربرد متیل جاسمونات بعنوان راه حلی زیستی جهت ارزیابی تحمل گیاه دارویی نعناع فلفلی به شوری آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال زراعی 1393 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل محلول پاشی متیل جاسمونات (صفر، 75 و150 میکرومولار) و تنش شوری (صفر، 3، 6، 9 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد با افزایش شوری سرعت تعرق، کلروفیل a، کلروفیل b، وزن خشک برگ و بوته، Fv/Fm، Fm، Y(II)، ETR، محتوای نسبی آب برگ و هدایت روزنه ای به صورت خطی کاهش یافت و موجب افزایش صفات آنتوسیانین، Fo و NPQ شد. صفات مورد بررسی تحت تاثیر کاربرد متیل جاسمونات قرارگرفتند که به میزان غلظت متیل جاسمونات بستگی داشت. به طوریکه در گیاهانی که محلول پاشی متیل جاسمونات (غلظت 75 میکرومولار) صورت گرفت موجب افزایش میزان آنتوسیانین و کاهش نشت الکترولیت های غشا و کاهش اثرات منفی شوری بر هدایت روزنه ای، ETR و محتوای نسبی آب برگ شد. در سطوح بالای متیل جاسمونات اثر بازدارندگی آن بر میزان هدایت روزنه ای، ETR و کلروفیل a مشاهده شد. در مجموع، کاربرد متیل جاسمونات با بهبود روابط آبی گیاه و افزایش هدایت روزنه ای، موجب افزایش سرعت انتقال الکترون و کارایی فتوسیستم II می شود که می تواند بیانگر نقش مثبت متیل جاسمونات در شرایط شور باشد. بنابراین به نظر می رسد کاربرد غلظت 75 میکرومولار متیل جاسمونات بتواند با افزایش مقاومت به شوری تا حدود زیادی ویژگی های رشدی گیاه دارویی نعناع فلفلی را در چنین شرایطی بهبود بخشدبه منظور بررسی کاربرد متیل جاسمونات به عنوان راه حلی زیستی جهت ارزیابی تحمل گیاه دارویی نعناع فلفلی به شوری، آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال زراعی 1393 اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی شامل محلول پاشی متیل جاسمونات (صفر، 75 و150 میکرومولار) و تنش شوری (صفر، 3، 6، 9 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد با افزایش شوری سرعت تعرق، کلروفیل a، کلروفیل b، وزن خشک برگ و بوته، Fv/Fm، Fm، Y(II)، ETR، محتوای نسبی آب برگ و هدایت روزنه ای کاهش یافت و موجب افزایش صفات آنتوسیانین، Fo و NPQ شد. صفات مورد بررسی تحت تاثیر سطوح مختلف متیل جاسمونات قرارگرفتند. به طوریکه در شوری 9 دسی زیمنس بر متر، کاربرد غلظت 75 میکرومولار متیل جاسمونات، موجب افزایش هشت درصدی آنتوسیانین و کاهش 35 درصدی نشت الکترولیت های غشا و از طرفی موجب کاهش اثرات منفی شوری بر هدایت روزنه ای (54 درصد افزایش)، ETR (10 درصد افزایش) و محتوای نسبی آب برگ (6 درصد افزایش) شد. در سطح بالای متیل جاسمونات (غلظت 150 میکرومولار) اثر بازدارندگی آن بر میزان هدایت روزنه ای، ETR و کلروفیل a مشاهده شد. در مجموع، کاربرد متیل جاسمونات با بهبود روابط آبی گیاه و افزایش هدایت روزنه ای، موجب افزایش سرعت انتقال الکترون و کارایی فتوسیستم II می شود که می تواند بیانگر نقش مثبت متیل جاسمونات در شرایط شور باشد. بنابراین به نظر می رسد کاربرد غلظت 75 میکرومولار متیل جاسمونات بتواند با افزایش مقاومت به شوری تا حدود زیادی ویژگی های رشدی گیاه دارویی نعناع فلفلی را در چنین شرایطی بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: فلورسانس، کلروفیل برگ، وزن خشک برگ، هدایت روزنه ای
  • مهند سجاد رحیمی، علیرضا پیرزاد *، جلال جلیلیان، مهدی تاج بخش صفحات 185-196
    کودهای زیستی شامل موادی هستند جامد، مایع یا نیمه جامد که حاوی یک و یا چند گونه میکروارگانیسم بوده و باعث گسترش سیستم ریشه ای شده و موجب جذب بهتر آب و عناصر غذایی و در نتیجه رشد بیشتر گیاه می شود. به منظور بررسی اثر تنش کمبود آب و کود فسفره زیستی و شیمیایی بر تجمع عناصر غذایی در برگ و تولید زیست توده گیاهی همیشه بهار، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال 1393 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه ارومیه اجرا گردید. تیمار های آزمایش شامل آبیاری (در 50% و 80% ظرفیت زراعی) و نوع کود فسفره (شاهد، سوپر فسفات تریپل به میزان 100 کیلوگرم در هکتار، باکتری های حل کننده فسفات و گونه های قارچ میکوریزا از جنس گلوموس (Glomus intraradices، G. mosseae، G. hoi) بودند. نتایج نشان داد که در شرایط تنش کمبود آب میزان فسفر برگ به صورت معنی داری در مقایسه با شرایط طبیعی کاهش یافت، همچنین تاثیر نوع کود بر درصد کلنیزاسیون ریشه، و اثر متقابل بین آبیاری و کود بر میزان پروتئین برگ و عملکرد زیستی معنی دار بود. بیشترین افزایش کلنیزاسیون ریشه همیشه بهار نسبت به شاهد در گیاهان تیمار شده با گونه G. hoi مشاهده گردید. به طور کلی در شرایط تنش کمبود آب، تولید زیست توده کاهش یافت که می تواند ناشی از کاهش دسترسی ریشه گیاه به عناصر غذایی در این شرایط باشد. اما عملکرد پروتئین برگ در شرایط تنش کمبود آب نسبت به شرایط طبیعی بیشتر بود.
    کلیدواژگان: باکتری حل کننده فسفر، سوپر فسفات تریپل، کلنیزاسیون، میکوریزا
  • منا بخیت، علی مرادی *، محمد عبدالهی صفحات 197-212
    زوال بذر به عنوان یک پدیده فیزیولوژیکی برگشت ناپذیر، تاثیر معنی داری بر کیفیت بذر می گذارد. افزایش بنیه بذور زوال یافته و حفظ آن با استفاده از روش هایی مانند پرایمینگ زیستی دارای اهمیت می باشد. به این منظور آزمایشی سه عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهارتکرار بر روی یک رقم کتان ( رقم نورمن) در آزمایشگاه علوم و تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج در سال 94 اجرا شد. عامل اول شامل طول دوره انبارداری (31، 53، 93 و 130روز)، عامل دوم شرایط انبارداری شامل دو ترکیب رطوبتی- دمایی (دمای °C 15، محتوای رطوبت بذر 17 درصد (شرایط ملایم) و دمای °C 35، محتوای رطوبت بذر 9 درصد( شرایط سخت)) و عامل سوم پنج سطح پرایمینگ شامل پرایمینگ با جدایه های 36T و 40T قارچ Trichoderma harzianum و جدایه های CHA0 و (2)P.F باکتری Pseudomonas fluorescens، یک سطح بذور پرایم نشده (شاهد) بودند. تلقیح بذرها با سوسپانسیون باکتریایی و قارچی قبل یا بعد از بیرون آوردن از انبار انجام شد. طی دوره انبارداری از 30 تا 130 روز شاخص های جوانه زنی، گیاهچه ای و نیز فعالیت آنزیم پراکسیداز روندی کاهشی داشتند، در طی همین دوره نشت الکترولیت ها، محتوای قند محلول و محتوای مالون دی آلدهید بذر افزایش یافت. در دوره های انبارداری 31، 53 روز و در سطح شرایط ملایم، بیوپرایمینگ با40T، (2)P.F و CHA0 توانستند این شاخص ها را نسبت به بذور پرایم نشده افزایش دهند. در دوره های انبارداری 93 و 130 روز تیمار 40T جوانه زنی را نسبت به سایر تیمارها بهبود داد. بر مبنای نتایج آزمایش حاضر استفاده از تیمارهای زیستی در بهبود جوانه زنی و حفظ کیفیت نسبی بذرهای کتان طی انبارداری پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: انبارداری، بیوپرایمینگ، جوانه زنی، زوال، کتان
  • طیبه احمدی، لیلا شبانی *، محمدرضا سبزعلیان صفحات 213-222
    دیودهای پخش کننده نور (LEDs) می توانند نور مورد نیاز برای رشد گیاه را در کیفیت و کمیت ویژه ای فراهم آورند. بادرنجبویه (Melissa officinalis L.) یکی از مهمترین گیاهان دارویی در دنیا است که کاربردهای زیادی در صنایع دارویی و مواد معطر دارد. ریزوم های M. officinalis در گلدان کشت داده شد و در اتاقک حاوی لامپ های LED با طیف نوری قرمز (100%)، آبی (100%)، 70% قرمز بعلاوه 30% آبی و سفید (100%) با شدت نوری 300 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه و در شرایط گلخانه ای به عنوان نمونه کنترل تجاری قرار داده شدند. بیشترین تعداد ساقه و برگ در هر گلدان در نورهای قرمز و ترکیب قرمز+آبی مشاهده شد و میانگین ارتفاع ساقه گیاهان در تیمار دارای نور قرمز بالاترین میزان بود. همچنین در نورهای LED میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل و کاروتنوئید افزایش یافت اما نسبت کلروفیل a/b تنها در اتاقک دارای LEDهای قرمز بیشترین مقدار بود. میزان ترکیب رزمارینیک اسید در اندام هوایی در LEDهای قرمز بالاترین میزان بود، به طوری که این منبع نور سبب افزایش رزمارینیک اسید به اندازه 16/30 درصدی نسبت به LED سفید (که برای نمونه های موجود در دستگاه نمونه کنترل محسوب می شود) و افزایش 52/44 درصدی در مقایسه با نمونه های موجود در گلخانه شده بود، اما این ماده در ریشه های گیاهان موجود در گلخانه بیشترین مقدار را نشان داد. از آن جایی که پاسخ گیاهان بادرنجبویه در این پژوهش در شرایط نوری LED نسبت به نمونه های گلخانه دارای منابع نوری فلورسنت و نور طبیعی بسیار بهتر بود، بنابراین، برای این گیاه استفاده از منابع نوری مصنوعی مانند LEDها به عنوان منابع نوری جایگزین در گلخانه ها جهت بهبود رشد و افزایش مواد موثره پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: بادرنجبویه، بهبود رشد، دیودهای پخش کننده نور، متابولیتهای ثانویه
  • سیاوش صفری، جواد عرفانی مقدم *، محمد جواد زارع صفحات 223-236
    در بین تنش های غیر زنده، شوری خاک یکی از مهمترین فاکتورهای تاثیر گذار بر رشد و تولید محصول در سراسر جهان است. در این پژوهش، اثر اسید سالیسیلیک بر پارامترهای مورفو-فیزیولوژیک و بیوشیمیایی دانهال های گردو تحت تنش شوری بررسی شد. آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور اسید سالیسیلیک (صفر، 1، 2 و 3 میلی مولار) و NaCl (صفر، 50، 100 و 150 میلی مولار) در سه تکرار انجام شد و دانهال های گردو 60 روز بعد از اعمال شوری مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تفاوت معنی داری در بین تیمارها برای صفات بررسی شده وجود دارد. نتایج نشان داد افزایش غلظت شوری باعث کاهش برخی پارامترهای رشدی مانند تعداد برگ، سطح برگ، تعداد شاخه فرعی و ارتفاع ساقه گردید. همچنین شوری باعث کاهش رنگدانه های کلروفیل و محتوای نسبی آب برگ شد اما مقدار نشت یونی، مالون دی آلدئید و پرولین در مقایسه با شاهد افزایش یافت. نتایج کاربرد سالیسیلیک اسید نشان داد غلظت یک میلی مولار این ماده موجب افزایش مقاومت دانهال های گردو به تنش شوری می شود. همچنین اثرات متقابل شوری و اسید سالیسیلیک بر مقدار کاروتنوئید، محتوای آب نسبی برگ، نشت یونی، مالون دی آلدئید و مقدار پرولین معنی دار گردید. نتایج کلی آزمایش نشان داد کاربرد اسید سالیسیلیک با غلظت یک میلی مولار باعث کاهش تخریب بافت در دوره تنش شوری می گردد و به عنوان تیماری مناسب باعث حفظ دانهال گردو شده است.
    کلیدواژگان: پرولین، کلروفیل، مالون دی آلدهید، محتوای نسبی آب
  • هاشم کاظم زاده بنه، ناصر مهنا *، میترا کرامتی، ابراهیم صفری، رحیم نقش بند حسنی صفحات 237-246
    سیب های گوشت قرمز گونه ها و هیبریدهایی از جنس مالوس می باشند که استعداد و توانایی بالایی در تولید آنتوسیانین در اندام های خود تحت شرایط درون شیشه ای دارند. عوامل مختلفی بر تولید درون شیشه ای آنتوسیانین تاثیر می گذارند و جهت تولید بالای آن، بهینه سازی هر یک از این عوامل ضروری می باشد و نور یکی از مهم ترین این عوامل است که در این زمینه مطالعات زیادی صورت گرفته ولی اثر لیزر بررسی نشده است. در این پژوهش، اثر 18 تیمار ترکیبی لیزرهای هلیوم- نئون و دیود بر تولید آنتوسیانین و رشد سلول های سوسپانسیونی یک ژنوتیپ سیب گوشت قرمز در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شدت های متفاوت (لیزر آبی در شدت های mWcm-2 09/67، 74/32، 4/30 و73/13 و لیزر قرمز در شدت های 46 /6، 82/4، 54/1 و 666/0 mWcm-2و دو شاهد تاریکی و نور مهتابی) مورد بررسی قرار گرفت. با افزایش شدت تابش لیزرهای ترکیبی میزان تولید آنتوسیانین منومریک کل (TMA) و آنتوسیانین کل(TA) افزایش ولی رشد سلول ها کاهش یافت. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که احتمالا شدت های بالای تیمارهای ترکیبی لیزر آبی و قرمز به عنوان یک عامل استرس زا باعث کاهش رشد و تحریک تولید بالای آنتوسیانین در سلول های تحت تنش گردیده و منجر به کاهش صدمات ناشی از استرس می شود.
    کلیدواژگان: آنتوسیانین، لیزر هلیوم- نئون، لیزر دیود، سیب گوشت قرمز، کشت سوسپانسیون سلولی
  • راضیه خلیل زاده، رئوف سید شریفی *، جلال جلیلیان صفحات 247-266
    به منظور بررسی تاثیر سایکوسل و باکتری های محرک رشد (PGPR) .به منظور بررسی تاثیر سایکوسل و باکتری های محرک رشد (PGPR) بر عملکرد، شاخص های فلورسانس کلروفیل و برخی صفات فیزیولوژیک گندم در شرایط محدودیت آبی، آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی در طول فصل زراعی 1394-1393 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل محدودیت آبی درسه سطح (آبیاری کامل در تمام مراحل رشد گیاه، آبیاری تا 50% مرحله سنبله دهی و آبیاری تا 50% مرحله چکمه زنی به ترتیب بر اساس کد 45 و 59 زادوکس)، تیمار دوم شامل تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد در چهار سطح (عدم تلقیح به عنوان شاهد، تلقیح با ازتوباکتر کروکوکوم استرین 5، سودوموناس پوتیدا استرین 186وکاربرد توام این دو) و تیمار سوم محلول پاشی با سایکوسل در چهار سطح (عدم مصرف، کاربرد 400، 800 و1200میلی گرم در لیتر) بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که در شرایط محدودیت آبی، حداکثر کارایی فتوشیمیایی فتوسیستم II ( )، محتوای کلروفیل، محتوای آب نسبی برگ و عملکرد دانه به واسطه تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد و محلول پاشی سایکوسل نسبت به شاهد افزایش یافت. در تمامی ترکیب های تیماری، شاخص سطح برگ تا 65 روز بعد از سبز شدن افزایش سریعی یافت، ولی از 65 روز بعد از سبز شدن تا زمان برداشت، روند کاهشی نشان داد. بیشترین عملکرد دانه به ترکیب تیماری تلقیح بذر با ازتوباکتر و سودوموناس، بالاترین سطح سایکوسل در شرایط آبیاری کامل تعلق داشت. اعمال قطع آبیاری در مرحله چکمه زنی موجب بیشترین کاهش در شاخص های فلورسانس کلروفیل و صفات فیزیولوژیک گندم شد. محلول پاشی 1200 میلی گرم در لیتر سایکوسل و تلقیح بذر با ازتوباکتر و سودوموناس عملکرد گندم را به ترتیب 41/63، 90/52 و 46/62 درصد در شرایط آبیاری کامل، قطع آبیاری در مرحله خوشه دهی و قطع آبیاری در مرحله چکمه زنی افزایش داد.
    کلیدواژگان: سایکوسل، کمبود آب، کودهای زیستی، گندم
  • الهام عنافچه، محمدرضا صالحی سلمی *، محمدحسین دانشور، علی اکبر مرآتان صفحات 267-278
    در این پژوهش اثر غلظت های بهینه و بیش از حد بهینه کلریدسدیم (0، 250، 500 و 750 میلی مولار) بر رشد، میزان کلروفیل، کربوهیدرات های محلول، پرولین، غلظت یون ها و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانتی خرفه ساحلی بررسی شد. در تیمار شوری 250 میلی مولار کلریدسدیم افزایش معنی داری در رشد و میزان آب برگ مشاهده شد. همچنین در این شرایط کمترین آسیب یاخته ای و بیشترین تعادل اسمزی بهمراه میزان بالایی کربوهیدرات محلول و یون سدیم و کمترین تولید پرولین وجود داشت. در شرایط رشد مطلوب، فعالیت بهینه آنزیم های آنتی اکسیدانتی (سوپراکسیددیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز) نیز یافت شد. در مقابل، در رشد زیر (آب مقطر) و بیش (750 میلی مولار کلریدسدیم) از حد بهینه به طور قابل توجهی رشد، میزان آب برگ و نشت الکترونی، با توجه به تجمع یون های سمی، افزایش یافت. تجمع زیاد پرولین و افزایش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانتی به منظور تعادل اسمزی و زندمانی در شرایط زیر و بیش از حد بهینه کلریدسدیم، سبب کاهش رشد گردید.
    کلیدواژگان: سوپراکسید دیسموتاز، کلریدسدیم، گیاه پوششی، نشت یونی
  • فروغ مرتضایی نژاد *، الهام جزی زاده صفحات 279-290
    تشخیص وضعیت رشد گیاهان دارویی در شرایط مختلف آبیاری و تنش خشکی می تواند راهنمای کشت گیاهان مقاوم در مناطق خشک یا کم آب باشد. تنش های محیطی از قبیل تنش کم آبی یکی از موانع اصلی در تولید محصولات زراعی، باغی و فضای سبز در بسیاری از نقاط دنیا به ویژه مناطق خشک و نیمه خشک مانند ایران محسوب می شوند. ایجاد فضای سبز راهبردی با استفاده از گیاهان دارویی مقاوم به خشکی در این شرایط بهترین راهکار است. لذا تحقیقی به منظور ارزیابی اثر تنش خشکی بر شاخص های فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه دارویی کاسنی جهت معرفی در فضای سبز شهری، در سال زراعی 1393-1394 در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تیمار تنش خشکی شامل 90، 75،60 و 45 درصد ظرفیت زراعی، در 3 تکرار در خزانه پژوهشی دانشگاه اصفهان اجرا شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تنش خشکی بر تمام صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی مورد اندازه گیری در این پژوهش در سطح احتمال 1 درصد معنی‏دار شد. تنش خشکی موجب افزایش محتوای پرولین، آنتوسیانین گل، آنتوسیانین برگ، میزان کاروتنوئید و کاهش محتوای کلروفیل آ، ب و کلروفیل کل در سطح تیمار تنش 45 درصد گردید.با افزایش شدت تنش از میزان عملکرد زیست توده (وزن تر و خشک اندام هوایی) در گیاه کاسته شد. تمام صفات مورفولوژیکی مورد بررسی که شامل ارتفاع گیاه، طول برگ، تعداد برگ، قطرگل، تعداد گل، زمان ظهور گل، طول دوره گلدهی و زمان ظهور تمام گل بود، با افزایش شدت تنش کاهش یافت و تفاوت معنی داری در سطح احتمال 5 درصد مشاهده نشد. نتایج حاصل از پژوهش مورد نظر حاکی از مقاومت نسبی این گیاه به تنش خشکی و تامین کننده اهداف مورد نظر در زیبا سازی فضای سبز شهری بود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، خصوصیات کمی و کیفی، فضای سبز، کاسنی
  • سید مهدی رضوی خسروشاهی *، فریبا روحی، هادی حسین زاده صفحات 291-300
    شالکون متابولیت ثانویه متداولی در گیاهان است که به عنوان پیش ساز فلاونوئیدها به شمار می آید. در پژوهش حاضر ابتدا تاثیر غلظت های مختلف شالکون (1000، 100 ، 10 و 1 میکروگرم بر میلی لیتر) بر روی جوانه زنی بذور کاهو و رشد ریشه چه و ساقه چه گیاهچه های آن مورد بررسی قرار گرفت تا تعیین غلظت بهینه آزمایش تعیین گردد. بر اساس نتایج حاصله، غلظت 100 میکروگرم بر میلی لیتر به عنوان غلظت بهینه انتخاب و اثر تیمار این غلظت از ماده شالکون بر روی شاخص هایی همچون وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، میزان کلروفیل و میزان فلورسانس کلروفیل، مقدار پروتئین محلول کل ، فعالیت ویژه برخی آنزیم های آنتی اکسیدان گیاه از جمله آنزیم آسکوربات پراکسیداز، آنزیم کاتالاز، آنزیم پلی فنل اکسیداز ، و نیز آنزیم پروتئاز مورد بررسی قرار گرفت. همچنین تاثیر این ماده بر الگوی الکتروفورز پروتئین ها در گروه تیمار شده و گروه شاهد بررسی شد. نتایج حاکی از این است که تحت تیمار ماده شالکون، به میزان100 میکرو گرم بر میلی لیتر از ماده ی شالکون، وزن تر اندام هوایی 9/27 ، وزن تر ریشه 10 ، وزن خشک اندام هوایی 8/31 و وزن خشک ریشه 6/15 درصد نسبت به گروه شاهد کاهش معنادار داشته است. تغییرات کارایی فتوشیمیایی برگ (Fv/Fm) از نظر آماری بی معنی بوده ولی میزان کلروفیل در واحد نسبی در گروه تیمار نسبت به شاهد کاهش7/81 درصدی داشت. از طرف دیگر، میزان پروتئین محلول کل بعد از تیمار ماده شالکون 3/22درصد افزایش داشته است. فعالیت ویژه آنزیم های کاتالاز و آنزیم پلی فنل اکسیداز کاهش و فعالیت ویژه آنزیم های آسکوربات پراکسیداز و آنزیم پروتئاز افزایش داشته، الگوی الکتروفورز پروتئین ها نیز از نظر کمی و کیفی با گروه شاهد تفاوت هایی نشان داد. به عنوان نتیجه گیری میتوان گفت که با تاثیرشالکون برروی کاهو که به عنوان گیاه مدل در مطالعات دگرآسیبی استفاده می شود، برخی پاسخهای فیزیولوژیک و بیوشیمیایی در این گیاه ایجاد می شود که از آنجمله میتوان به کاهش میزان کلروفیل و وزن تر و خشک گیاه اشاره کرد. اما این تنش که باید آنرا تنش آللوکمیکال به حساب آورد بعضا پاسخهای متفاوتی را نسبت به تنشهای غیر زیستی از جمله شوری و خشکی ایجاد می کند. به عنوان مثال میتوان به عدم تغییر فلورسانس کاروفیل و نیز تغییر کاهشی در فعالیت بعضی آنزیمهای آنتی اکسیدانت اشاره نمود.
    کلیدواژگان: شالکون، دگر آسیبی، الکتروفورزپروتئین، آنزیم های آنتی اکسیدانت
  • لیلا محمدی، سعید ریزی * صفحات 301-310
    برای ارزیابی ریشه زایی قلمه گل حنای گینه نو (Impatiens hawkeri) با استفاده از قارچ میکوریزا(Glomus mosseae) و اثر آن بر میزان جذب برخی عناصر غذایی، آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در محیط گلخانه با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای اعمال شده شامل چهار سطح قارچ میکوریزای همزیست صفر، 11، 22 درصد (پودری) و 20 درصد (مایع) حجمی بود. قلمه های گرفته شده از گیاه مادری بذری (Divine Scarlet Red، F1) در گلدان های با بستر مایه کوبی شده با قارچ شامل 50 درصد پیت ماس، 40 درصد پرلیت و 10 درصد پوسته برنج (حجم به حجم) کشت شدند. یک ماه پس از کاشت قلمه ها، درصد ریشه زایی، طول، تعداد و حجم ریشه و وزن تر و خشک ریشه مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که به جز در صفت درصد ریشه زایی، در سایر صفات، بین قلمه های تلقیح شده و شاهد اختلاف معنی دار در سطح احتمال یک درصد مشاهده شد. بیشترین طول و حجم ریشه (32 سانتی متر و 66/34 میلی متر مکعب) و وزن تر و خشک ریشه (49/26 و 730/0 گرم) مربوط به تیمار 22 درصد قارچ میکوریزا بود. پنج ماه پس از کاشت، گروه دیگری از قلمه ها به منظور اندازه گیری محتوای عناصر مورد بررسی قرار گرفتند. در این مرحله، بیشترین غلظت نیتروژن برگ (6/2 درصد)، فسفر (419/0 درصد)، پتاسیم (66/2 درصد)، روی (52/73 میلی گرم در کیلوگرم) و مس (77/18 میلی گرم در کیلوگرم) در تیمار مایکوریزای 22 درصد مشاهده شد. در این آزمایش کاربرد مایکوریزا در بستر ریشه زایی (پودری) نسبت به کاربرد مایع نتایج بهتری نشان داد.
    کلیدواژگان: حجم ریشه، طول ریشه، فسفر، مس، وزن تر ریشه
  • محمد کافی *، بیژن سعادتیان صفحات 311-322
    این پژوهش با هدف بررسی نقش تغذیه ای و کارایی ذرات نانو و میکرو سیلیسیم بر پارامترهای فتوسنتزی و رنگیزه های برگ سیب زمینی رقم اگریا در شرایط کشت بدون خاک بود. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1392 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل دو سطح اندازه ذره سیلیکات سدیم ( نانو و میکرو) و سه سطح غلظت (3/0، 6/0 و 9/0 میلی مولار) و شاهد بود. نتایج نشان دهنده تاثیر معنی دار اثر غلظت و اثر متقابل اندازه ذرات و غلظت بر صفات غلظت کلروفیل a، b، کلروفیل کل، نسبت a به b، کاروتنوئیدها، فتوسنتز، دی اکسید کربن زیر روزنه ای، هدایت روزنه ای، کارایی مصرف آب لحظه ای و هدایت مزوفیلی برگ سیب زمینی بود. در غالب صفات مورد بررسی، غلظت 3/0 میلی مولار سیلیسیم تاثیر مثبت و معنی داری بر صفات فتوسنتزی به همراه داشت؛ اما در غلظت های بالاتر، افزایش سیلیسیم در هر دو اندازه بر صفات فوق تاثیر منفی گذاشت و نانو ذرات در مقایسه با ذرات میکرو دارای اثرات منفی شدیدتری بر صفات مورد بررسی بودند. همچنین همبستگی مثبت و معنی داری بین صفات فتوسنتز، هدایت مزوفیلی، کارایی مصرف آب لحظه ای، غلظت کلروفیل a، کلروفیل b و کل در کلیه تیمارها مشاهده شد. در مقابل، غلظت دی اکسید کربن زیر روزنه ای با تمامی صفات فوق الذکر همبستگی منفی نشان داد.
    کلیدواژگان: سیلیکات سدیم، کارایی مصرف آب، کشت بدون خاک، محلول غذایی
  • مهدی شعبان، فرشید قادری فر *، حمیدرضا صادقی پور، احد یامچی صفحات 323-338
    این مطالعه به منظور بررسی اثر زوال مصنوعی و انبارداری طبیعی بر تغییرات کمی و کیفی پروتئینی و آنزیم کاتالاز در بذر نخود ایرانی (Cicer arietinum L.) در آزمایشگاه تحقیقات بذر دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان در سال 1394 انجام شد. آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار اجرا گردید. تیمارها شامل انبارداری طبیعی دو و چهار سال و زوال مصنوعی یک تا پنج روز از طریق آزمون تسریع پیری به همراه تیمار شاهد بودند. پس از اعمال تیمارهای زوال صفاتی از قبیل درصد و سرعت جوانه‏زنی، وزن خشک گیاهچه، شاخص قدرت بذر، پروتئین محلول و کربونیلاسیون پروتئین‏ها، الگوی الکتروفورزی پروتئین‏ها، فعالیت و حضور آنزیم کاتالاز در ژل مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد با افزایش شدت زوال مصنوعی و همچنین افزایش مدت زمان نگه‏داری بذور درصد و سرعت جوانه‏زنی بذور، وزن خشک گیاهچه و شاخص قدرت بذر کاهش یافت. افزایش شدت زوال سبب کاهش پروتئین محلول و افزایش کربونیله شدن پروتئین‏ها شد که این روند در شرایط زوال مصنوعی 4 و 5 روز بیشتر از تیمارهای انبارداری طبیعی بود. نتایج حاصل از الگوی الکتروفورز SDS-PAGE پروتئین‏های بذر نخود نشان داد بین تیمارهای زوال مصنوعی با شاهد اختلافی وجود دارند ولی در نمونه های خشک و در تیمار انبارداری 4 سال یک باند پروتئینی سبک با وزن مولکولی 9/9 کیلودالتون حذف می‏شود. آبنوشی بذرها به مدت 4، 8 و12 ساعت سبب احیای باند مذکور گردید. بیشترین میزان فعالیت آنزیم کاتالاز مربوط به تیمار شاهد بود و با افزایش شدت زوال مصنوعی تا سه روز میزان فعالیت آن افزایش یافته و از آن به بعد دوباره کاهش یافت. کاهش فعالیت آنزیم کاتالاز در تیمارهای زوال مصنوعی 4 و 5 روز بیشتر از انبارداری طبیعی بود. نتایج الکتروفورز Native-PAGE نشان داد در بذور نخود یک باند فعالیت از آنزیم کاتالاز وجود دارد. افزایش شدت زوال مصنوعی و انبارداری طبیعی سبب شد که باند فعالیت کاتالاز کم‏رنگ‏تر شود که نشان دهنده کاهش حضور این آنزیم می‏باشد. نتایج این تحقیق نشان داد زوال مصنوعی و انبارداری طبیعی بذر سبب تغییر در میزان کمی و کیفی پروتئین‏های بذر نخود و کاهش فعالیت آنزیم‏ کاتالاز شد. این عوامل سبب کاهش قدرت بذر و کاهش درصد و سرعت جوانه‏زنی بذور و وزن خشک گیاهچه به خصوص در تیمارهای زوال مصنوعی شدید شد.
    کلیدواژگان: الکتروفورز، آنزیم، جوانه زنی و کربونیلاسیون پروتئین
  • مریم حقیقی *، صابر محمدنیا، علی فرهادی صفحات 339-348
    پیوند به علت افزایش مقاومت در برابر تنش هایی چون دمای پایین و بالا، شوری در خانواده کدوییان مورد توجه قرار گرفته است. به منظور بررسی اثر پیوند خیار Super daminos Cucumis sativus var.بر پایه های کدو مسمایی فرو(Cucurbita moschata var. ferro)(فرو)، کدو مسمایی توده بابل(Cucurbita moschata )(بابل) و خیار Cucumis sativus بومی بابل و مقایسه آن با خیار بدون پیوند(غیرپیوندی) و پیوند خیار روی خیار (خودی) به عنوان شاهد آزمایشی به صورت آزمایش مرکب در مکان در قالب طرح کاملا تصادفی با دو تیمار دمایی شامل دمای اپتیمم رشد خیار(2±27 درجه سانتیگراد) و دمای مینیمم رشد خیار (2±15 درجه سانتیگراد) و چهار تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. بیشترین میزان کلروفیل، هدایت مزوفیلی و بیشترین میزان مقاومت روزنه ای در پایه بابل دیده شد. وزن تر و خشک شاخساره با کاهش دما در پایه غیرپیوندی و خیار روی خیار نسبت به دمای اپتیمم کاهش معنی داری داشت اما در پایه فرو، بابل با کاهش دما تفاوت معنی داری دیده نشد. کمترین میزان کلروفیل در پایه غیرپیوندی در هر دو دمای اپتیمم و پایین بود. مقاومت روزنه ای در پایه فرو با کاهش دما نسبت به دمای اپتیمم کاهش یافت اما در سایر پایه ها تفاوت معنی داری بین دو دما دیده نشد. فتوسنتز در پایه بابل و تعرق در پایه غیرپیوندی، فرو وخیار بومی اصفهان با کاهش دما کاهش معنی داری داشت اما در پایه های دیگر تفاوت معنی داری دیده نشد. بطور کلی استفاده از پایه فرو باعث بهبود صفات طول بوته، وزن تر و خشک شاخساره، فتوسنتز و کارایی آب مصرفی فتوسنتزی و کاهش میزان تعرق در دمای پایین شد و پیوند خیار بر روی این پایه تا حد زیادی از اثرات نامطلوب دمای پایین روی خیار می کاهد.
    کلیدواژگان: پیوند، تنش دمایی، تعرق، خیار گلخانه ای، فتوسنتز
  • روژین قبادی، مختار قبادی *، فرزاد مندنی، سعید جلالی هنرمند، بهمن فرهادی بانسوله صفحات 349-368
    این تحقیق با هدف بررسی اثرات سطوح آبیاری و نیتروژن بر زمان وقوع مراحل فنولوژیک و شاخص های رشد ذرت دانه ای سینگل کراس 704 انجام شد. آزمایش طی دو سال زراعی 93-1392 و 94-1393 در پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه و به صورت کرت های یک بار خرد شده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. فاکتور اصلی، چهار سطح آبیاری شامل تامین 120، 100، 80 و 60 درصد نیاز آبی و فاکتور فرعی، چهار سطح نیتروژن شامل 140، 100، 70 و 40 درصد مقدار توصیه شده بر اساس نتایج آزمون خاک بود. نتایج نشان داد که با کاهش مقدار آب مصرفی، ظهور گل تاجی، گرده افشانی و ظهور ابریشم ها به تاخیر افتاد. افزایش مقدار نیتروژن روی تاریخ ظهور گل تاجی و وقوع گرده افشانی تاثیر معنی دار نداشت اما سبب تسریع ظهور ابریشم‏ها گردید. کمبود آب و نیتروژن منجر به افزایش فاصله زمانی بین گرده افشانی و ظهور ابریشم ها شد. با افزایش مقدار نیتروژن، در تیمارهای تامین 120، 100 و 80 درصد نیاز آبی، رسیدن فیزیولوژیک دیرتر رخ داد. مصرف مقادیر بیشتر نیتروژن در هر یک از سطوح آبیاری، شاخص سطح برگ و سرعت رشد محصول را افزایش داد، اما با افزایش شدت کم آبی از تاثیر مثبت نیتروژن کاسته شد. کاربرد نیتروژن بیشتر در شرایط آبیاری مطلوب، موجب افزایش میزان و سرعت تجمع ماده خشک و به تاخیر افتادن توقف روند تجمع ماده خشک گردید.
    کلیدواژگان: سرعت رشد محصول، شاخص سطح برگ، ظهور ابریشم، کم آبی، گرده افشانی
  • اصغر استاجی، لطفعلی ناصری، علیرضا قنبری *، رقیه نجف زاده صفحات 369-376
    زیتون (.Olea europaea L) یکی از گونه های مهم درختی مناطق مدیترانه ای بوده که دائما در معرض دوره های طولانی خشکی می باشد. ویژگی های خاص این گیاه مانند مورفوآناتومیکی و دلایل فیزیولوژیکی سبب مقاومت آن گیاه به خشکی شده است. این تحقیق به منظور بررسی ویژگی های آناتومیکی برگ درخت زیتون مانند تراکم روزنه ها و کرک ها یا تریکوم ها، ضخامت پارانشیم نردبانی، طول، عرض و اندازه روزنه و غیره روی 30 رقم داخلی و خارجی زیتون در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در سال 1394 صورت گرفت. نمونه های از مرکز تحقیقات کشاورزی طارم زنجان تهیه شدند. ارقام مقاوم به خشکی دارای روزنه هایی کوچک با تراکم کم، شاخص کرک بالا، پارانشیم نردبانی ضخیم، سطح برک کوچک با شکل کشیده هستند. با توجه به نتایج بدست آمده ارقام آمیگدالیا، پیکولین، خدیری و وردال کمترین تراکم روزنه ای ارقام جولت، شنگه، کالاتاما و کاوی کمترین اندازه روزنه، ارقام لچینو، ابوسطل، شنگه، کایسی و سوری بیشترین شاخص کرک و ارقام کرونیکی، روغنی، شنگه، فراتیو و کراتینا بیشترین قطر پارانشیم نردبانی را داشتند. کمترین سطح برگ در ارقام سوری، ویلیوتکی، آمیگدالیا و آربی کن مشاهده شد. با توجه به مطالعات صورت گرفته ارقام سویلانا، کرونیکی، روغنی، لچینو، آمیگدالیا، سوری، ابوسطل، کایسی، زرد، کنسروالیا و آربی کن جزء ارقام مقاوم به خشکی هستند. در میان ارقام مقاوم به خشکی لچینو، ابوسطل، سوری دارای شاخص کرک بالا، آمیگدالیا، آربی کن و سوری سطح برگ کوچک، ارقام کرونیکی، روغنی قطر پارانشیم نردبانی بالا دارند.
    کلیدواژگان: ارقام زیتون، تراکم کرک و روزنه، قطر پارانشیم اسفنجی، ویژگی های برگ
  • نرجس سادات روحانی، سید حسین نعمتی *، محمد مقدم، وحید اردکانیان صفحات 377-388
    شوری به عنوان یکی از تنشهای محیطی رشد و عملکرد گیاهان را محدود می سازد .گیاهان با قرار گرفتن در محیط شور با منفی شدن پتانسیل اسمزی محلول خاک و انباشتگی یونهای سمی نظیر سدیم و کلر صدمه می بینند. بنابراین نیاز به انتخاب گیاهان متحمل به شوری به دلیل کمبود میزان آب های شیرین و بالارفتن شوری خاک افزایش یافته است. در این تحقیق اثر کاربرد اسید هیومیک در کاهش اثرات تنش شوری در ارقام مختلف تربچه مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل، بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآمد. تیمارها شامل سه رقم تربچه (چریبل، اسپاکلر و اسکارلت سین سیناتی) به عنوان فاکتور اول و اسید هیومیک در دو سطح 0 و 5/1 گرم در لیتر به عنوان فاکتور دوم و تنش شوری در چهار سطح 0، 33، 66 و 99 میلی مولار نمک طعام محلول در آب آبیاری به عنوان فاکتور سوم بودند. نتایج نشان داد که برخی از خصوصیات فیزیولوژیکی از قبیل قند محلول برگ و نسبت پتاسیم به سدیم ریشه بر اثر تنش شوری کاهش یافت. اسید هیومیک بسیاری از اثرات مضر شوری را کاهش داد به خصوص باعث کاهش چشمگیر میزان سدیم در ارقام مختلف تربچه گردید. اسید هیومیک باعث افزایش نشت الکترولیت، کلروفیل کل، نسبت پتاسیم به سدیم اندام هوایی و ریشه گردید. بیشترین نشت الکترولیت در شوری 99 میلی مولار بدون کاربرد اسیدهیومیک و کمترین آن در سطح شوری 33 میلی مولار بدون کاربرد اسیدهیومیک حاصل شد. بیشترین مقدار کلروفیل کل (12 میلی گرم بر گرم) و کمترین آن (8 میلی گرم بر گرم) به ترتیب در سطح شوری 33 میلی مولار و 99 میلی مولار بدون کاربرد اسیدهیومیک بدست آمد. بیشترین (110 میکروگرم) و کمترین (50 میکروگرم) قند محلول به ترتیب در تیمارهای شوری 33 میلی مولار بدون کاربرد اسیدهیومیک و شوری 99 میلی مولار با کاربرد اسید هیومیک مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان آنتوسیانین ریشه در سطح شوری 66 میلی مولار بدون کاربرد اسیدهیومیک و کمترین آن در همین سطح شوری با کاربرد اسیدهیومیک به ترتیب به میزان 3/5 و 8/1 میلی مول بر وزن تر اندازه گیری شد. بیشترین میزان پتاسیم اندام هوایی و ریشه در سطح شوری شاهد به ترتیب 240 و 260 میلی مول بر کیلوگرم مشاهده شد. همچنین بیشترین (4000 میلی مول بر کیلوگرم) و کمترین (800 میلی مول بر کیلوگرم) مقدار سدیم اندام هوایی در سطح شوری 66 میلی مولار بدون کاربرد اسیدهیومیک و شوری 99 میلی مولار با کاربرد اسیدهیومیک بدست آمد. میزان سدیم ریشه بسیار کمتر از اندام هوایی و بیشترین مقدار آن در سطح شوری 99 میلی مولار بدون کاربرد اسیدهیومیک به میزان 670 میلی مول بر گرم بود. از بین ارقام مختلف تربچه، بیشترین تاثیر شوری و اسیدهیومیک بر رقم اسکارلت سین سیناتی مشاهده شد که در بسیاری از صفات اندازه گیری شده، بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد.
    کلیدواژگان: ارقام تربچه، اسید هیومیک، تنش شوری، صفات فیزیولوژیکی
|
  • Shokoofeh Hajihashemi Dr *, Shakiba Rajabpoor Pages 1-14
    Drought stress is one of the limiting factors for plant growth and yield all over the world. Stevia rebaudiana from semi-humid area of Paraguay contains steviol glycosides with pharmacological properties. In the present study, the callus obtained from Stevia rebaudiana were treated with different treatments of poly ethylene glycol, paclobutrazol and gibberellin under in vitro culture and then some growth and physiological parameters were studied. The results showed that poly ethylene glycol decreased the fresh mass, dry mass, water content and relative growth rate of calluses, while paclobutrazol and gibberellin reduced the negative effects of drought stress on callus growth. Drought stress had a negative effect on membrane lipids and caused lipid peroxidation with a significant increase in malondialdehyde content. The paclobutrazol and gibberellin treatments reduced the lipid peroxidation induced by drought stress. The water soluble carbohydrates and reducing sugars contents significantly decreased in response to drought stress, while gibberellin and paclobutrazol treatments prevented the negative effects of drought stress on carbohydrates and their reduction. The carbohydrates play an important role in osmotic adjustment and stabilization of cellular structures. The Stevia calluses enhanced the antioxidant of phenols and α-tocopherol in response to poly ethylene glycol, gibberellin and paclobutrazol which reduce the adverse effects of drought-induced oxidative stress. According to the obtained results, the calluses obtained from Stevia is sensitive to drought stress and paclobutrazol and gibberellin treatments alleviated the negative effects of water deficient on them.
    Keywords: Callus, Drought stress, Gibberellin, Paclobutrazol, Stevia rebaudiana
  • Mahvash Afshari, Mehdi Rahimmalek Dr * Pages 15-26
    Achillea is flowering plants in the family of Asteraceae that is one of the most important medicinal plants. A. millefolium is one of the important species and a best-known source of antioxidant activity. In this study, essential oil yield and composition of total phenolic, flavonoid content and antioxidant activity (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl and ferric thiocyanate model systems) of Amk from kandowan, AmlitR from Lithuania, AmUK from the British, Amo from Orumie and Amh from Hamedan were investigated in four phenological stages including five leaves appearance, sprouting, 50% and 100% flowering. An experiment was performed at Isfahan University of Technology in split plot in time, while a completely randomized block design with three replicates used to analyze the data. Results indicated that phenolic compounds, flavonioid content and ferric thiocyanate model system (in concentration from 50 ppm to 500 ppm) increased as the plant growth elevated until 50% of flowering, while it decreased in the maturity stage in all genotypes. For total phenolic and flavonioid content, the highest and the lowest amount observed in Kandovan (84.52 mg/1g of dry weight) and Orumie (13.936 mg Quercetin/gdW) genotypes, respectively. For reducing power, the highest absorbance in 700 nm belonged to Kandovan and in DPPH assay, Kandovan showed the lowest Ic50 (639.165 μg/ml). For essential oil yield, the highest and the lowest percent belonged to AmlitR (0.07%) and Hamedan (0.7%) at 100% flowering, respectively. So, the best harvesting time for this species in respect to total phenolic compounds was 50% flowering, while the best time for gaining high essential oil yield was 100% flowering.
    Keywords: Antioxidants, Achillea, flavonoids, phenological stages, Essential oil
  • Hamidreza Balouchi Dr *, Fatemeh Amini, Mohsen Movahhedi Dehnavi Dr, Mahmood Attarzadeh Pages 27-40
    Heavy metals contamination of soil is a widespread global problem. One approach to reduce the accumulation of heavy metals in plants is using of different growing substrates. In order to investigate of different combinations substrate and heavy metals effect on physiological and biochemical traits in bean) cv. Sadri), an experiment was conducted. The first factor included four salt of heavy metals Cd(NO3)2, Pb(NO3)2, Ni(NO3)2 and CuSO4) with 50 mg kg-1 soil concentration and a control surface without metal and the second factor included of four levels of different growing substrates (control (farm soil), compost, vermicompost and poplar sawdust). The results showed that the heavy metals reduced the rate of photosynthesis and increased ion leakage, proline, soluble sugar and MDA compared to control. Use of vermicompost by developing the physical and chemical of soil statuse caused to increase chlorophyll content, instantaneous water use efficiency, stomatal conductance, photosynthesis rate and soluble sugar and also reduced the electrolyte leakage of pinto bean leaves. As a result, it could play a positive role to reduce the effects of heavy metal stress on plant physiological and biochemical traits of pinto bean.
    Keywords: Chlorophyll, Compost, Nickel, Proline, Vermicompost
  • Amin Abedi, Reza Reza Shirzadian-Khoramabad *, Mohammad-Mehdi Sohani Pages 41-54
    A gene family called Strictosidine synthase like (SSL) exists in Arabidopsis thaliana genome. Orthologs gene in Catharanthus roseus is involved in monoterpenoid indole alkaloids biosynthesis. A member of gene family (SSL6) has been induced by various biotic and abiotic stresses. To further analyse of the functional role of the gene in response to salt stress, the SSL6 T-DNA insertional mutant (ssl6) was used in response to 0, 100 and 200 mM NaCl. Therefore, several morphological, physiological and molecular traits including the percentage of seed germination, root length, Catalase (CAT), Peroxidase (POD) and Superoxide dismutase (SOD) enzyme activity, and relative expression levels of AAO3, RD29A, NCEDD3 and P5CS1 were measured. The obtained data have been analyzed using a factorial experiment (with two factors) based on completely randomized design (CRD) with three replications. The obtained results demonstrated that the percentage of germination, root length and activity of SOD, POD and CAT enzymes were significantly higher in ssl6 genotype when compared with the wild type Col-0. The expression level of responsive genes at 3 and 6 h after salt stress treatment were significantly increased in ssl6 mutant genotype compared to Col-0 genotype. Results of this study for the first time reported that SSL6 genes in involved in plant responses to salinity stress and suppression of SSL6 gene resulted in increased tolerance to salt stress in Arabidopsis.
    Keywords: Arabidopsis thaliana, salt stress, T-DNA, SSL6
  • Behrokh Daeihassani Dr *, Masoumeh Abedini Dr, Aysan Hemmati, Syamak Fallahi Dr Pages 55-64
    Ultraviolet radiation as one of important stressful environmental factors, has deleterious effects on plant physiological processes and growth. Plants confront with this conditions that produce ROS, via specific physiological mechanisms. This study to investigate the effect of UV-C radiation on the physiological responses in radish (Raphanus sativus L.cv), the plant with one year old and belong to brassicaceae . This experiment was conducted in a randomized complete blocks design with different three varieties of plant radish seeds that cultured hydroponically in green house. After two weeks, seedlings were treated with UV-C for a period of 10 days for 3 minutes / day with daily dose of 12KJ/m2. The results of the evaluation showed that in all studied variations, UV-C lead to reduction in shoot and root dry weight and leaf area. The radiation also reduced the photosynthetic pigments (chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll), sugar content and total soluble proteins. The total phenol, total amino acids and UV absorbing compounds such as anthocyanins and flavonoids, were increased under effect of UV-c radiation. By considering to obtained results, we concluded that in the variation of assayed metabolites, UV- C treated red radish plants had highest compatibility than other studied varieties.
    Keywords: Anthocyanins, ultraviolet radiation, Physiological responses, Radish, Stress, flavonoids
  • Mohammad Refieialhoseiin * Pages 65-80
    In order to study the allelopathic potential of six medicinal plants Valeriana officinalis, Rosmarinus officinalis, Artemisia absinthium, Melissa officinalis, Juglans regia, Dracocephalum kotschyi on Beta vulgaris and its two important weeds (Convolvolus arvensis and Avena fatua) and also to find a model of natural herbicides, a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design. Shoots of B. vulgaris, C. arvensis and A. fatua were sprayed with water extracts (0 and 100 percent) of the allelopathic plants twice in 48h. Two days after spraying, the changes of dry weights, total water content, electrolyte leakage, concentrations of malondialdehyde (MDA), hydrogen peroxide, chlorophyll a, b, total chlorophyll and carotenoids were assessed in the target plants. Results of mean comparisons showed the water extracts of all studies medicinal plants had allelopathic effects on the target plants, but in different degrees. Amongst, D. kotschyi caused to make the least level of MDA (%11.6), H2O2 (%42), electrolyte leakage (%8.5) and the least reduction of total chlorophyll (-%13.1) in B. vulgaris. These values were –in turn- (%32.3, .6 folds, %50 and -%48.4) in C. arvensis and (%34.8, folds, %70.8 and -%56) in A. fatua. Generally, it is concluded that utilization of allelopathic ability of D. kotschyi would be a promising model to produce natural herbicide for sugar beet farms.
    Keywords: Bindweed, Dracocephalum kotschyi, Natural herbicide, Sugar beet, Wild oat
  • Maryam Kamalipourazad, Mohsen Sharifi Dr *, Hassan Zare Maivan Dr, Mehrdad Behmanesh Dr, Najmeh Ahmadian Chashmi Dr Pages 81-90
    Chitosan is the main compounds of fungal species cell walls and as biotic elicitors could be used to improve secondary metabolites. In this study, we have verified the time-course of cell growth, phenylpropanoid compounds ( total phenol, flavonols, flavonoids and echinacoside) production in cells treated with chitosan. To study mechanism of chitosan action, expression of p-coumarate 3-hydroxylase (C3H) gene was investigated. The cells were treated with 10 mg/L chitosan. Cells were harvested for 3,5 and 7 days after elicitation. Echinacoside quantified by high-performance liquid chromatography (HPLC) and other phenylpropanoid compounds were measured with spectrophotometric assay. Cells samples were used to elucidate the expression level of C3H gene by Semi-quantitative RT-PCR. Following treatments with chitosan, the results showed that the cell growth and viability of cells were decreased as compared to control. In addition, chitosan increased total phenol, flavonoids and flavonols. Cells elicited with chitosan for 5 days yielded the highest amount of echinacoside wich was about 5.7-fold higher than control. The expression of gene by chitosan was increased, reaching a peak at 5 day after treatment (2-fold higher than control). Chitosan up-regulate the production of phenylpropanoid compounds and derivates such as echinacoside, by effecting on gene expression of this compounds biosynthesis pathway.
    Keywords: Chitosan, Echinacoside, Gene expression, Scrophularia striata Boiss
  • Roozbeh Farhoudi Roozbeh *, Zahra Khodarahmpour Pages 91-102
    This study was conducted to evaluate the response of germination, seedling growth and antioxidant enzymes activity 15 chickpea cultivars to salinity at the University of South Korea Dankook a factorial experiment in a randomized complete block design with four replications. The treatments include chickpea cultivars and, salinity levels of water (water with electrical conductivity 0.7 dS/m as a witness and as salinity salinity level 5 dS/m), respectively. The results showed that salt stress decreased seed germination and enzyme activity of alpha amylase was on the soil surface. Salinity reduced leaf dry weight and photosynthesis chickpea varieties of chickpea cultivars, but increased respiration rate. Cultivars of MCC873, MCC10, MCC78, MCC870, MCC537 and MCC392 highest leaf dry weight and photosynthesis, respectively, and at the same time cultivars MCC776 and MCC552 with 6.10 g dry weight and plant 0.63 from a low dry weight respectively. Activity of catalase and glutathione peroxidase guaiacol was increased by salinity. The highest concentrations of malondialdehyde, indicating that the degradation of plant cell membranes in the cultivars of MCC759, MCC361 and MCC101 of 0.95, 0.94 and 0.92 nmol per gram fresh weight of seedlings were observed. MCC392 while the lowest concentrations of malondialdehyde was under salt stress. The results showed that under salinity stress cultivars of MCC 873, MCC 10, MCC78, MCC870, MCC537 and MCC392 with enzyme activity were more antioxidants had higher rates of photosynthesis and plant weight.
    Keywords: ?-amylase, photosynthesis, catalase, guaiacol peroxidase, glutathione reductase
  • Monireh Ranjbar *, Mehrnoosh Mohammadi, Leila Amjad Pages 103-114
    Production of heavy metals by human activity is caused soil contaminations. The polyamines are used to reduction of heavy metal effects. In this study, the effects of lead and spermidine on Salvia officinalis L. were tested. A factorial experiment was conducted in a completely randomized design with three replications. Lead nitrate at concentrations of 0, 125, 250 and 1000 micro molar and spermidine at a concentration of 0 and 1 mM was used. Plant height, dry and fresh weight, catalase and polyphenol oxidase activity, antioxidant capacity and total phenols contents was measured. The utilization of lead nitrate increased the length, dry weight, catalase activity except at a concentration of 125 micro molar and poly phenol oxidase activity. Antioxidant capacity did not change except in a concentration of 1000 micro molar. Total phenols content increased in 250 micro molar concentrations and the other treatments were not much difference. Use of spermidine and lead increased the length in a concentration of 500 and 1000 micro-molar. Dry weights increased in all treatments. The maximum catalase activity was observed in a concentration of 500 micro-molar lead and spermidine. The minimum activity was seen in a concentration of 250 micro-molar with spermidine. Poly phenol oxidase activity increased just in a concentration of 250 micro-molar lead with spermidine. The total phenols and antioxidant capacity decreased under 500 micro-molar of lead and spermidine. Addition of spermidine under lead stress increased plant length and weight and in low concentrations of lead total phenols increased
    Keywords: antioxidant enzyme, spermidine, antioxidant capacity, lead, phenol, Salvia officinalis L
  • Afrasyab Rahnama *, Shokooh Fakhri, Mousa Meskarbashee Pages 115-126
    To improve crop yields and increase of production performance in marginal areas, the use of genetic potential of crops in terms of morphological and physiological characteristics can lead to yield improvement and increase of production performance in areas with saline water and soil salinity. In order to evaluate genotypic variation in growth and physiological traits of different bread wheat cultivars at vegetative stage, a greenhouse experiment was carried out with a factorial experiment based on completely randomized design in three replications, growing in PVC tubes. The results showed a genetic diversity in root and shoot growth and physiological response to saline stress. Salinity was caused to decease root system growth such as seminal axil root length, number of roots and distance between distal branch root by ~35, 30 and 40%, respectively, for all cultivars when compared with control. Relative water content, stomatal conductance, shoot dry weight and relative growth rate was decreased under salt stress by ~7, 80, 40 and 26%, respectively, when compared with control, but chlorophyll index was increased. The values of reduction for root and shoot growth and physiological traits were less for salt tolerant cultivars than sensitive ones. Difference in salt tolerance in terms of shoot growth and physiological responses was consistent with root growth response. A genetic variability for salt tolerance within wheat cultivars, indicating the existence of opportunities to improve salt tolerance in wheat through selection and breeding.
    Keywords: Salinity tolerance, genetic potential, wheat
  • Mahmoodreza Tadayon * Pages 127-142
    One of ways to cope the drought stress is using tolerant plant and water preservative materials in the soil such as zeolite. Hemp is one of drug and oilseed plants.To evaluate the effect of zeolite in the modulation of deficit irrigation stress and improve the function and growth indices of Hemp, an experiment was conducted as split plot in a randomized completely block design with three replications at the research farm of Shahrekord university in 2014. The main factor including deficit irrigation stress in four levels (provide of 40, 60, 80 and 100% of water requirement) and the subplot was zeolite in three levels (0, 5 and 10 t/ha). The results showed that there was a difference in terms of trend of the Leaf Area Index (LAI), Leaf Area Duration (LAD), Biomass Duration (BMD), Crop Growth Rate (CGR) and Net Assimilation Rate (NAR) between levels of zeolite and irrigation regimes. Increasing the amount of irrigation water due to the presence of zeolite in the rhizosphere, increased the characteristics of LAI, LAD, BMD, CGR, and chlorophyll content (SPAD) on studied traits. Thus, according to zeolite role in setting the necessary conditions for the better growth of hemp, it seems that the use of 10 t.ha-1 zeolite is useful particularly in conditions of severe stress.
    Keywords: Membrane Stability Index, Net Assimilation Rate, Leaf Area Index, growth indices, water preservatives
  • Azra Ataei Azimi Dr *, Babak Delnavaz Hashemloian Dr., Atefeh Amirinia Pages 143-152
    Ephedra intermedia (Schrenket) is a medicinal plant belong to family Ephedraceae from Gnetales, order of gymnosperms. Shoot explants of E. intermedia were cultured in MS medium with some treatments of auxin (indole acetic acid=IAA) include 2.5, 5, 10 and 15mgl-1 supplemented with Kinetin (Kin) include 2.5, 5, 10 and 20 mgl-1. The powder of E. intermedia dry organs and in vitro auxin and Kinetin treatmented explants were used for alkaloid and phenol extraction and antioxidant activity tests. The explants of in vitro culture formed callus and shoots after 3 month. Both hormones induced callus formatin, but they hadn’t interaction effects. Kinetin was better than IAA for shoots formation. High concentration of IAA increased alkaloid content of explants and Kin stimulated increasing that’s. . Phenol content and antioxidant activity of the explants were treated by 2.5 mgl-1 IAA with all concentrations of kinetin were higher than others treatments but in red callus of 5 mgl-1 IAA with 20 mgl-1 Kin treatment was highest from all. Alkaloid in root and seeds, phenols and antioxidant activity in fruits and shoots were highest. Results of present study showed organs of E. intermedia are contain much alkaloid, phenol and antioxidant activity. IAA and Kin affected on callus induction, shoots formation, alkaloid and phenol content and antioxidant activity of E. intermedia explants were similar to other species of Ephedra genus.
    Keywords: budding, callus, gymnosperm, organogenesis, tissue culture
  • Kobra Abdollahi, Behrooz Esmaielpour Dr *, Surur Khorramdel Dr, Sasan Rastgo Dr, Ghassem Parmoon Pages 153-168
    In order to investigate the effects of simultaneous application of vermicompost and putrescine on reproductive characteristics and biochemical traits of greenhouse cucumbers greenhouse cv Yalda a factorial Pot experiment, based on completely randomized design with three replications was conducted in of Mohaghegh Ardabili University in 2014. Experimental treatments include Substrates containing different percentages of vermicompost (0, 20, 40 and 60 percentage) and different concentrations of putrescine (0, 0.5, 1 and 1.5 mM). Results showed that interaction of vermicompost and putrescine spraying were significant for all of traits except fruit number and days to flowering. As increases in vermicompost percentage medium in basal ,growth indices were significantly increased compared to control so that the highest yield was obtained by combination of 40% vermicompost and spraying 1 mM of putrescine. In bed containing 60% vermicompost the yield was reduced due to salinity effects of salt accumulation in organic matters. Sprayings with 1 mM putrescine via increases in proline content, protein and solube sugar partially compensated growth reduction resulted from salinity in beds containing high rate of vermicompost.
    Keywords: protein, proline, chlorophyll index
  • Masome Khalvandi, Mohammad Reza Amerian, Hematollah Pirdashti *, Mahdi Baradaran, Ahmad Gholami Pages 169-184
    The present study was aimed to evaluate a biological solution to improve peppermint plant growth and production in the salt-affected soil. The experiment was arranged in a factorial experiment based on completely randomized design with three replications in the greenhouse under controlled conditions (28/15 oC in day/night). Three levels of methyl jasmonate (0, 75 and 150 µM) and four levels of sea water (0, 3, 6, 9 dS/m) were the treatments. After nine weeks, ETR, Fv/ Fm, Fm, transpiration, RWC, chlorophyll a, chlorophyll b, stomatal conductance and leaf dry weight were measured. The results showed that salinity decreased ETR, Fv/ Fm, Fm, transpiration, RWC, chlorophyll a, chlorophyll b, stomatal conductance and leaf dry weight while increased anthocyanins, Fo and NPQ. The measured traits were influenced by the different levels of methyl jasmonate. Where plants grown at salinity of 9 dS/m and sprayed with 75 µM of methyl jasmonate, anthocyanin increased up to 8% while the membrane electrolyte leakage decreased by 35%. Methyl jasmonate also ameliorate the negative effects of salinity on stomatal conductance (54%), ETR (10%) and leaf relative water content (6%). Higher levels of methyl jasmonate (150 µM), however, had an inhibitory effect on stomatal conductance, chlorophyll a and ETR. Overall, it seems that methyl jasmonat had a positive role under salt conditions due in particular to improving plant water relations, stomatal conductance and therfore, increasing electron transfer rate and the photosystem II efficiency. In conclusion, spraying of methyl jasmonate at the rate of 75 µM improved growth parameters of peppermint medicinal plant under salt cnditions.
    Keywords: leaf dry weight, Leaf Chlorophyll, fluorescence parameters, Stomatal conductance
  • Sajjad Rahimi, Alireza Pirzad *, Jalal Jalilian, Mehdi Tajbakhsh Pages 185-196
    Biofertilizers included solid, liquid or semi-solid materials that contain one or several microorganism species developing plants root system leads to better uptake of water and nutrients resulting in the further growth of the plant. To evaluate the accumulation of nutrients in leaf and biomass production of pot marigold (Calendula officinalis L.), a factorial experiment was conducted based on randomized complete block design with three replications at Urmia University in 2014. Treatments were irrigation (irrigation at 50% and 80% Fc) and phosphorus sources (control, triple super phosphate, phosphate solubilizer bacteria, mycorrhizal fungi species included Glomus intraradices, G. mosseae and G. hoi). Results showed that in water deficit condition, the leaf phosphorus was significantly reduced in comparison to normal irrigation. Also, there were the significant effect of phosphorus on root colonization, and significant interaction effect of irrigation×phosphorus on biomass yield. The greatest increasing of root colonization was observed in plants treated with G. hoi. Generally, in water deficit condition, decreasing root access to nutrients in this condition led to lower biomass. But leaf protein yield in water deficit stress was greater than normal condition.
    Keywords: Colonization, Mycorrhiza, P solubilizer bacteria, Triple super phosphat
  • Dr Ali Moradi * Pages 197-212
    Seed deterioration as an irreversible physiological phenomenon, have significant effect on seed quality. Increasing and maintaining of seed quality by using methods such as biopriming is important. For this reason a three-factors experiment was conducted on one linseed cultivar (Norman) based on randomized completely design with four replications, in laboratory of Seed Science and Technology, college of agriculture, Yasouj university in 2015. Factors were includeing storage period (31, 53, 93 and 130 days); storage condition in two combinations of storage temperature (°C) and seed moisture content (%) (moderate condition (15°C/17) and severe condition (35°C/9%); and biopriming with two strains of Thrichoderma harzanium (T36 and T40) and two strains of Pseudomonas fluorescens (CHA0 and P.F(2)) and non-priming (control). Seeds inoculation by bacterial and fungal suspension was done before or after storage. During storage period of 31 to 130 days, germination parameters and peroxidase enzyme activity decreased and electrolyte leakage, soluble sugar content and malondialdehyde content increased. During 31 and 53 days of storage under moderate condition biopriming with T40, P.F2 and CHA0 have increased germination indices compared to non-primed seeds. In 93 and 130 days storage treatments, priming with T40 significantly affected germination compared to other treatments. On the basis of current study using effective biological treatments in improving germination and maintaining Flax seed quality under different storage condition is suggested.
    Keywords: Storage, Bio-priming, Germination, Deterioration, Linseed
  • Leila Shanani * Pages 213-222
    Light emitting diodes (LEDs) could provide specific quality and quantity of light for normal plant growth. Melissa officinalis L. is one of the most important medicinal plants in the world that has many applications in drug and flavoring industris. We cultivated lemon balm rhizomes in pot and placed the pots in four incubators containing LED lamps with the spectrum of red (100%), blue (100%), 70% red plus 30% blue and white (100%) with the intensity of 300 µmol.m-2.s-1 and in greenhouse conditions as a commercial control. The highest number of stems and leaves were observed in each pot at red lights and red blue combination and the average height of the plants was the highest in the treatment with red light. Also these LEDs increased the content of chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll and carotenoid but the ratio of chlorophyll a/b only had the highest amount at the incubator containing red LEDs. Rosmarinic acid amount in the leaves was the highest in red LED, so that it raised the amount of rosmarinic acid to 33/16 and 52/44 % compared to white LED and samples grown in greenhouse, respectively, but the amount of this compound in plant roots was the maximum at greenhouse conditions. Since the responses of lemon balm plants grown under LED light sources were much better than the control samples, therefore, the use of artificial light sources such as LED lights is suggested as an alternative light source in the greenhouses for improving growth and raising active ingredients.
    Keywords: Improvement of growth, Lemon blam, Light Emitting Diodes, Secondary metabolites
  • Siavash Safari, Javad Erfani-Moghadam *, Mohammad Javad Zarea Pages 223-236
    Salinity of water irrigation and soil are of the major factors affecting plant growth and productivity worldwide. In this research the effects of salicylic acid on some morpho-physiological and biochemical characteristics of walnut (Juglans regia) seedlings under salinity stress condition were studied. The experiment was a two-factor factorial experiment arranged in completely randomized design with three replications. Two factors of the experiment were (or included) salicylic acid (0, 1, 2 and 3 mM) and NaCl (0, 50, 100 and 150 mM) that their affecting was evaluated when walnut seedlings were 60- day old. Analysis of variance has illustrated that a significant difference exists among treatments for most of studied traits. Increasing salinity levels resulted in reducing leaf number, leaf area, branch number and shoot length in walnut seedlings. While induced salinity significantly decreased chlorophyll pigments and leaf relative water content (RWC) but enhanced electrolyte leakage, malondialdehyde (MDA) and proline concentration. Pre-treatment seedlings with 1 mM salicylic acid provided protection against salinity stress in walnut seedling. The interaction between salinity and salicylic acid was significant for some measured characters such as carotenoids, leaf relative water content, electrolyte leakage, malondialdehyde and proline. Overral, the results from this experiment showed that applying salicylic acid at the concentration level of 1 mM, caused to reduction of tissue destruction during salinity stress and are suitable treatment for maintenance walnut seedling.
    Keywords: Proline, Chlorophyll, Malondialdehyde, Relative water content
  • Hashem Kazemzadehbeneh, Nasser Mahna *, Mitra Keramati, Ebrahim Safari, Rahim Naghshiband Hasani Pages 237-246
    The red-fleshed apples are from varieties of apples confer the competence and high ability in vitro to produce anthocyanins in their organs. Several factors affect the in vitro production of anthocyanins in plant tissue culture and to produce high, the optimizing of these factors are very necessary. Light is one of the most important factors that many studies have been done in this area but the laser irradiation effects has not been investigated. We have studied the effect of combine lasers treatment of He-Ne with diode on in vitro production anthocyanin and cellular growth of cell suspension of red-fleshed apple. This experiment with 18 combinations treatments (blue laser at the intensities of 67.09, 32.74, 30.4 and 13.73 mW/cm2 and a red laser at the intensities of 6.46, 4.82, 1.54 and 0.666 mW/cm2 and two controls including darkness and fluorescent light) as a factorial design based on CRD with three replications for each treatment were applied.With increasing of combination lasers radiation intensity, production rates monomeric total anthocyanins (TMA) and total anthocyanins (TA) increased but lead to was reduced the cell growth. Results of this work showed that probably high intensity of combination lasers radiation treatments as a stress factor made decreased cell growth and induced high concentration of anthocyanins in the cell exposed to stress and good for decreasing injures proceed from stress and also lead to persevered cell of red-fleshed apple through high concentration accumulation of anthocyanin in vacuole.
    Keywords: Anthocyanin, He-Ne Diode Lasers, Red- Fleshed Apple, Suspension Culture
  • Razieh Khalilzadeh, Raouf Seyed Sharifi *, Jalal Jalilian Pages 247-266
    In order to study the effects of cycocle and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on yield, Chlorophyll fluorescence parameters and some physiological traits of wheat under water limitation condition, a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted at the research farm of faculty of agricultural sciences, University of Mohaghegh Ardabili, during 2015-2016 cropping season. Factors were water limitation at three levels (full irrigation, irrigation to 50% of heading and booting stages, according with 45 and 59 Zadoks code respectively), seed inoculation with bio fertilizers at four levels (without inoculation as control, seed inoculation with Azotobacter chrocoocum strain 5, Pseudomonas putida strain 186 and inoculation with Azotobacter Pseudomonas) and foliar application of cycocle at four levels (0, 400, 800 and 1200 mg.lit-1). Means comparison showed that under water limitation condition, maximum photochemical efficiency of photosystem II ( ), chlorophyll content, relative water content, grain yield increased due to seed inoculation with PGPR and foliar application of cycocle compared to control treatment. In all of treatment compounds, leaf area index increased rapidly to 65 days after emergence, but from 65 days after emergence till harvest time, it decreased slowly. The highest grain yield was belonged to inoculation seed with Azotobacter and Pseudomonas, the high cycocle rates under full irrigation condition. Irrigation withholding in boot stage was caused the highest decline in chlorophyll fluorescence parameters and physiological traits of wheat. Foliar application of 1200 mg.lit-1 cycocle and seed inoculation with Azotobacter and Pseudomonas increased grain yield 63.41, 52.90 and 62.46% respectively at full irrigation, irrigation to 50% of heading and booting stages
    Keywords: In order to study the effects of cycocle, plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) on yield, Chlorophyll fluorescence parameters, some physiological traits of wheat under water limitation condition, a factorial experiment based on randomized comp
  • Elham Anafjeh, Mohamadreza Salehi Salmi Dr *, Mohamadhosein Daneshvar Dr, Aliakbar Meratan Dr Pages 267-278
    The effect of optimal and supra-optimal concentrations (0, 250, 500 and 750 mM) of NaCl on the growth, chlorophyll, soluble carbohydrate and proline content, ion concentrations and antioxidant enzyme defence of Sesuvium portulacastrum was studied. A significant increase in growth and tissue water content was observed in the shoots exposed to 250 mM salt. Minimum damage to the membrane in terms of electrolytic leakage and better osmotic adjustment at 250 mM salt stress was coupled with the higher accumulation of sodium ions and total soluble sugars as against low proline contents. A fine tuning of antioxidant enzyme activities (superoxide dismutase and ascorbate peroxidase) was also found to be responsible for the optimum growth of shoots. In contrast, sub-optimal (0 mM) and supra-optimal concentrations (500–750 mM) of NaCl significantly affected the growth, water status and increased the electrolytic leakage of the leaves due to the accumulation of toxic concentrations of saline ions. The highest accumulation of proline in addition to antioxidant enzyme activities exhibited higher osmotic adjustment and survival of the shoots under sub- or supra-optimal concentrations of NaCl as a penalty to reduced growth.
    Keywords: Electrolytic leakage, Ground cover plant, Sodium chloride, Superoxide dismutase
  • Forogh Mortazaeinezhad * Pages 279-290
    Study of growth condition of medicinal plants under different water stress levels could be as an indicator for cultivation of drought resistance species in water scarce regions. Abiotic stresses such as drought stress are the main limitation factors in crop production and landscape development in arid or semi-arid regions such as Iran. Using drought resistant medicinal plants for developing landscape is the best solution. This study was conducted to evaluate the Cichorium intybus under four water stress levels including 45, 60, 75 and 90% field capacity in three replications over 2014-2015 in Isfahan University nursery. Results showed significant effects (P
    Keywords: water stress, Quantitative, Qualitative Traits, chicory, greenbelt (green space)
  • Seyed Mehdi Razavi Dr *, Fariba Rohi, Hadi Hosseinzadeh Pages 291-300
    Chalcone is regarded as a common secondary metabolite in plant represented as precursor of flavonoids. In the present work, the effects of different concentrations of chalcone (1, 10, 100, 1000µg/mL) on lettuce seed germination and seedling radicle and gemule were evaluated to determining optimal experimental dose of the compound. The concentration of 100 µg/mL of chalcone were determined as optimal concentration and the effects of the concentration on fresh and dryweight of root and shoot, chlorophyll content , chlorophyll florescence, total protein and some enzyme kinetic like ascorbat peroxidase, catalase, poly phenol oxidase and protease were evaluated. The effects of chalcone on electrophoretic pattern of the treated and control groups of the plants were studied, as well as. Our results indicated that the compound significantly reduced the fresh weight of the treated plants shoots and roots up to 27. 9 and 10 % , respectively. Chalcone also significantly reduced the dry weight of the treated plants shoots and roots to 31.8 and 15.6 % than control, respectively. Although, no significantly change was recorded in photochemical and chlorophyll florescence, SPAD chlorophyll was reduced to 81.7% in treated group than control. On the other hand, total protein content and specific activity of ascorbat peroxidase and protease enzymes were increased in chalcone treated plants than control group. Electrophoretic pattern of proteins was changed quantitative and qualifying in treated plants than control ones. It was concluded that lettuce as a model plant in allelopathic studies can be affected by chalcone. The compound promotes some physiological and biochemical responses such as dry and fresh weigh loss and chlorophyll reduction in the treated plants. However, this kind of stress as allochemical stress can induce some different responses such as unchanged chlorophyll florescence than abiotic stress like drought and salinity.
    Keywords: Chalcine, Allelopathy, Electrophoretic pattern, Antioxidant enzyme
  • Leila Mohammadi, Saeed Reezi * Pages 301-310
    To evaluate the rooting of New Giunea impatiens (Impatiens hawker stem) cuttings under arbuscular mycorrhiza (Glomus mosseae) and its effect on nutrient elements absorption, an experiment as factorial in complete random design with three replications in the greenhouse was established. Experiment factors were four levels of synergistic mycorrhiza in 0, 11 and 22 percent (as powder) and 20 percent (as solution, v/v). Cutting were collected from seed propagated stock plant (Devine Scarlet Red, F1) and planted in medium mycorrhiza incubated pots contributed in 50% of peat moss, 40% of perlite and 10% percent of rice husk (v/v). One month after planting, rooting percentage, root length, number and volume and root fresh and dry matter were evaluated. Results showed that unless rooting percentage, the significant difference in 0.01 probability observed in all evaluated traits. The most root length and volume (32 cm and 34.66 mm3) and root fresh and dry matter (26.49 and 0.73 g) was related to 22% percent treatment. Five months after planting, other group of rooted cuttings was evaluated for element absorption content. The most leaf nitrogen (2.6%), phosphorus (0.419%), potassium (2.66%), zinc (73.52 mg/kg) and copper (18.77 mg/kg) content observed in 22% treatment. In this experiment mycorrhiza application in medium (as powder) showed better results compared to solution treatment.
    Keywords: Root volume, root length, phosphorus, copper, root fresh matter
  • Mohammad Kafi Dr *, Bijan Saadatian Engineer Pages 311-322
    The objective of this study was to evaluate the nutritional role and efficiency of nano and micro Si on photosynthetic parameters and pigments of potato leaves (Agria cv.) in soil less culture. The factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted at the research greenhouse, Ferdowsi University of Mashhad in 2013. Treatments were included two sizes of sodium silicate particles (nano and micro) and three concentration levels (0.3, 0.6 and 0.9 mM) and control. The results showed that concentration effect and effect of interaction between of particle size and concentration was significant on chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, a/b ratio, cartenoides, net photosynthesis, intercellular carbon dioxide, stomatal conductivity, instantly water use efficiency and mesophyll conductivity. In most of traits, Si concentration of 0.3 Mm had a positive effect. But, negative effect of silicon was observed at higher concentrations and nano particles in compared to micro particles imposed severe negative effects on traits. A significant correlation between photosynthesis, mesophyll conductivity, instantly and water use efficiency, concentration of chlorophyll a, b and total chlorophyll was observed. In contrast, intercellular carbon dioxide showed a negative correlation with all above mentioned traits.
    Keywords: Nutritional solution, Sodium silicate, Soilless culture, Water use efficiency
  • Mahdi Shaban, Farshid Ghaderifar *, Hamidreza Sadeghipour, Ahad Yamchi Pages 323-338
    This experiment was laid out in order to study on effect of natural storage and accelerated ageing on quantity and quality changes in storage proteins and catalase enzyme in chickpea seeds (Cicer arietinum L.) in Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resource seed laboratory at 2015. Experiment was in complementary randomized design arrangement with four replications. Treatments were 2 and 4 years natural storage and 1-5 days of accelerated ageing with control treatment. After treatments performance, traits such as germination percentage, germination rate, seedling dry weight, seed vigor index, soluble protein, protein carbonylation, protein electrophoretic pattern and catalase activity and their present in gel was investigated. The results showed that, with increasing of accelerated ageing level and storage duration, germination percentage and rate, seedling dry weight and seed vigor index were decreased. Soluble protein decreased and protein carbonylation decreased as ageing level increased that this procedure in4 and 5 days of accelerated ageing was higher than natural storage treatments. Results of SDS-PAGE pattern of chickpea seed proteins showed that there are not significant difference between accelerated ageing and control but in 4 years natural storage treatment deleted a light and 9.9 kDa protein band. This protein band was recovered after 4, 8 and 12 h imbibition of seeds. Catalase enzyme activity was higher in control treatment and increasing of accelerated ageing until 3 days catalase activity was increased then decreased. Decreasing of catalase enzyme activity in 4 and 5 accelerated ageing treatments was higher than natural storage treatments. Native-PAGE results showed that there is one catalase activity band in chickpea. With increase of accelerated ageing and natural storage catalase band intensity was reduced that indicates the reduction of enzyme presence in the above treatments and supporting the enzyme activity in different ageing treatments. Results of the present study showed accelerated ageing and natural storage changed seed storage proteins quality and quantity and reduces catalase activity. These factors related to reduction of seed vigor and germination percentage and rate and seedling dry weight that this reduction in severe accelerated ageing was higher than natural storage.
    Keywords: Electrophoresis, Enzyme, germination, protein carbonylation
  • Maryam Haghighi *, Saber Mohammadnia, Ali Farhadi Pages 339-348
    Today Grafting is important because of its advantageous in increasing plant resistance to temperature stress and salinity in Cucurbitaceae. In order to investigated the effect of grafting of Cucumis sativus var. Super daminos on babol and Cucurbita moschata var Ferro and Cucumis sativus collected in Isfahan comparing with non-grafting and self grafting of Cucumis sativus var. Super daminos as a control an experiment was design. The experiment based on carried out as Pilot experiment based on complete randomized design (CRD) with 4 replications. Treatments were temperature included optimum temperature (27±2) and cold temperature (12±2) and cucumber (cucumis sativus var super daminos) in greenhouse of Isfahan University of Technology. Results was shown that the highest chlorophyll, mesophyll conductance, stomata resistance was in Babol. Fresh and dry weigh decreased in non-grafted and self grafted in low temperature but it did not change for Ferro and Babol. The lowest chlorophyll content was in non-grafted in both low and optimum temperature. Stomata resistance decreased in Ferro in low temperature compare with optimum and did not change in other rootstock between two temperatures significantly. Photosynthesis in Babol and transpiration in non-grafting, Ferro and Isfahan cucumber decreased but they are not change in other rootstock with decreasing temperature significantly. Generally, grafting on Ferro decreased the hazardous effect of low temperature on height, fresh and dry weight of shoot, photosynthesis and photosynthesis water efficiency and transpiration. Cucumber grafting on most of these rootstock can alleviated the deleterious effect of low temperature.
    Keywords: Grafting, Temperature stress, Transpiration, Greenhouse cucumber, Photosynthesis
  • Rozhin Ghobadi, Mokhtar Ghobadi Dr. *, Farzad Mondani Dr., Saeid Jalali Honarmand Dr., Bahman Farhadi Bansooleh Dr Pages 349-368
    This research was done in order to study the effects of irrigation (I) and nitrogen (N) levels on occurrence time of phenological stages and growth indices of seed corn, SC704 cultivar. The experiment was conducted at Campus of Agriculture and Natural Resources, Razi University, Kermanshah, Iran, during 2014 and 2015 growing seasons as split-plot based on randomized complete block design with three replications. Main-factor was four I levels including supply 120, 100, 80 and 60% of water requirement. Sub-factor was four levels 140, 100, 70 and 40% of recommended N based on soil analysis. Results showed that tasseling, anthesis and silking stages delayed by reducing of water supply. Increasing of N supply has not significant effect on date of tasseling and anthesis, but silking accelerated. Deficiency of I and N supply led to increasing of anthesis until silking interval. In 120, 100 and 80% of I supply, physiological maturity occurred later by increasing of N. Increasing of N supply, in each I treatment, increased leaf area index and crop growth rate, but the positive effect of N was decreased due to I deficit treatments. Under optimum I conditions, increasing of N supply increased amount and rate of dry matter accumulation, and delayed end of dry matter accumulation.
    Keywords: Crop growth rate, Leaf area index, Silking, Water deficit, Anthesis
  • Alireza Ghanbari * Pages 369-376
    The olive (Olea europaea L.) tree is one of the most characteristic tree crops from the Mediterranean basin that they are frequently subjected to prolonged drought periods. Olive tree is able to tolerate the low availability of water in the soil by means of morphoanatomical and physiological adaptations. This experiment was conducted based on completely randomized design with three replications on 30 Indigenous and exotic olive cultivars in 2015. We studied leaf anatomical treats such as, stomata and trichome density, thickness of upper palisade parenchyma, length, width and size of stomata and etc. Plant materials provided from Tarom Agricultural Research Center. According to past studies, drought resistance cultivars have small stomata and light density, high trichome density, thick palisade parenchyma, small leaf area with lancelet shape. Results suggest that the cultivars such as, Amygdalia, Pichoval, Khodeiry, Verdale as well as Kayssi had lowest stomata density, Jolt, Shengeh, Kalamata, Kavi and Frantoio have smallest stomata size, Lechino, Abu-satl, Shengeh, Kayssi and Sori have highest trichome density, Koroneiki, Roghani, Shengeh, Frantoio and Coratina have thickest palisade parenchyma, Sori, viliotiky, Amygdalia, Jolt, Arbequina have lowest leaf area. According to past studies, drought resistance cultivars are Sevillana, Koroneiki, Roghani, Lechino, Amygdalia, Sori, Abu-satl, Kayssi, Zard, Konservolia and Arbequina. The based on our results, stomata and trichome density can be one of the reasons of drought resistance in Lechino, Abu-satl and Sori cultivars. In Koroneiki and Roghani cultivars and Amygdalia, Arbequina as well as Sori upper palsied parenchyma thickness and small leaf area respectively, can be reasons of drought resistance.
    Keywords: Olive cultivars, Stomata, trichome density, Thickness of palisade parenchyma, Leaf traits
  • Seyedhoseein Nemati * Pages 377-388
    Salinity as one of the environmental stresses, limits the growth and performance of plants. Plants hurt with exposing to the salty environment by negative osmotic potential of soil solution and aggregation of toxic ions such as sodium and chlorine. So, the need to select resistant plants to salinity has increased because of shortage in sweet waters and increasing in salinity of soils. In this study, the effect of humic acid application in reducing salinity stress in different varieties of radish was investigated. For this purpose, a pot experiment as factorial based on completely randomized design in three replications was carried out in experimental greenhouse of Ferdowsi University of Mashhad. Treatments consisted of three varieties of radish (Cherry belle, Sparkler and Scarlett cincinnati) as the first factor and humic acid in 2 levels of 0 and 1.5 grams per liter as the second factor and salinity stress at four levels of 0, 33, 66 and 99 mM NaCl solved in water as third factor. The results showed that in some physiological characteristics such as leaf solution sugar and potassium to sodium ratio in root were decreased in salinity stress. Humic acid reduced many harmful effects of salinity, particularly caused to significant reduction in sodium levels in different varieties of radish. Humic acid caused to increase electrolyte leakage, total chlorophyll and the ratio of potassium to sodium in aerial parts and root of radish. The highest and lowest amounts of electrolyte leakage obtained at 99 mM and 33 mM salt level without using humic acid, respectively. The highest (12 mg/g) and the lowest (8 mg/g) amounts of total chlorophyll were obtained in 33 mM and 99 mM salinity levels without using humic acid, respectively. The highest (110 micrograms) and lowest (50 micrograms) amounts of solution sugar were observed in 33 mM salinity without using f humic acid and 99 mM salinity with humic acid application, respectively. Also the highest amount of rootsʼ anthocyanin at salinity level of 66 mM without using humic acid and the lowest amount in this salinity level with humic acid application was measured 3.5 and 1.8 mmol/fresh weight, respectively. Maximum rate of potassium of aerial parts and root were obtained in control level of salinity with 240 and 260 mmol kg-1, respectively. Moreover, the highest (4000 mmol kg-1) and the lowest (800 mmol kg-1) amounts of sodium in aerial parts were obtained in 66 mM salinity without the humic acid application and 99 mM salinity with humic acid application, respectively. The sodium content of root was much lower than aerial parts and its highest amount ​​was observed in 99 mM salinity without using humic acid with 670 mM per gram. Among the radishes varieties, the most effect of salinity and humic acid was observed on Cincinnati scarlet cultivar as that was allocated the maximum amount of many measured traits to it.
    Keywords: Humic acid, Radish cultivars, Salinity stress, Physiological characteristics