فهرست مطالب

محیط زیست طبیعی - سال هفتادم شماره 2 (تابستان 1396)

نشریه محیط زیست طبیعی
سال هفتادم شماره 2 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/10
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سید محمدرضا ابوالمعالی*، مصطفی ترکش اصفهانی، حسین بشری صفحات 243-254
    امروزه تغییرات اقلیمی باعث تغییرات زیادی در شرایط رویشگاهی گونه های گیاهی شده است. در مطالعه حاضر چگونگی تغییرات پراکنش گونه کرفس کوهی (Kelussia odoratissima Mozaff) به عنوان گونه ای دارویی و اقتصادی در مقاطع زمانی حال و آینده (2030 و 2080 میلادی، مدل Hadcm3 تحت سناریو A2) بررسی شده است. بدین منظور داده های 50 سایت حضور و عدم حضور گونه مورد مطالعه با استفاده از روش تصادفی طبقه بندی شده در شهرستان فریدونشهر جمع آوری گردید و ارتباط آن با عوامل محیطی شامل فیزیوگرافی (شیب، جهت، ارتفاع) و 19متغیر اقلیمی (میانگین درجه حرارت روزانه، بارندگی سالیانه و...) با استفاده از مدل رگرسیون افزایشی تعمیم یافته (GAM) مشخص و با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) نقشه پراکنش بالقوه گونه کرفس کوهی تولید گردید. مهمترین عوامل محیطی تاثیرگذار بر پراکنش این گونه، میانگین درجه حرارت سالیانه، بارندگی سالیانه، ارتفاع و شیب تعیین شد. ارزیابی مدل با استفاده از ضرایب آماری کاپا و سطح زیر منحنی پلات های ROC به ترتیب 97/0 و 98/0 تعیین شد که نشان دهنده تطابق بسیار بالای مدل با واقعیت زمینی است. نتایج حاصل از پیش بینی پراکنش گونه ای تحت سناریو A2 طی سال های 2030 و 2080 میلادی بیانگر کاهش رخداد گونه کرفس کوهی و جابجایی این گونه به سمت مناطق مرتفع است. این جابجایی به دلیل کاهش بارندگی سالیانه و افزایش میانگین دما تحت این سناریو است. نتایج این پژوهش برای مقاصد مدیریتی در توسعه پایدار اکوسیستم های مرتعی، مخصوصا حفاظت و احیای رویشگاه گونه کرفس کوهی کاربرد دارد.
    کلیدواژگان: رویشگاه بالقوه، تغییر اقلیم، حفاظت، سیستم اطلاعات جغرافیایی، فریدونشهر
  • حمید امیرنژاد، کمال عطایی سلوط * صفحات 255-272
    علی رغم اهمیت بسیار زیاد اکوسیستم ها، خدمات آن در تجزیه وتحلیل ها و تصمیمات مربوط به قراردادهای اقتصادی، کمتر از حد برآورد می شود. چالش اصلی در مباحث مدیریت کلان منابع زیست محیطی، تضمین لحاظ نمودن ارزش واقعی خدمات و کارکردهای اکوسیستم در تمامی سطوح تصمیم گیری در این حوزه است. در این مطالعه، به منظور تعیین ارزش کارکردهای غیر استفاده ای اکوسیستم مرتعی پارک ملی بمو و درنهایت ارزش های وجودی، میراثی و انتخاب آن، از روش ارزش گذاری مشروط و استخراج داده ها با استفاده از گزینش دوگانه دو حدی صورت گرفت. نتایج نشان داد که متغیرهای پیشنهاد، اخلاق گرایی-پیامدگرایی، جدید بودن اطلاعات بروشور، شدید بودن خسارت وارده به پارک، تمایل برای مشارکت، هدف حفظ حیات وحش و تنوع زیستی، هدف حفظ چشم انداز و گردشگری، تحصیلات، درآمد ماهیانه خانوار، حداقل درآمد مورد انتظار خانوار، بعد خانوار و عضویت در سازمان های مردم نهاد از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر تمایل به پرداخت پاسخگویان جهت حفاظت از پارک ملی بمو است. همچنین متوسط تمایل به پرداخت برآورد شده پاسخگویان 60329 ریال و ارزش کارکردهای غیر استفاده ای این پارک، 571/704 میلیارد ریال در سال 1391 است که به طور تقریبی معادل 26/0 درصد از تولید ناخالص داخلی استان فارس است.
    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی، کارکردهای غیر استفاده ای، تمایل به پرداخت، گزینش دوگانه دو حدی، پارک ملی بمو
  • ندا امیری، کامران عادلی*، مریم پیری کیا، صبا پیرو صفحات 273-284
    در این تحقیق سعی می شود تا ارزش تفرجی پارک جنگلی شهید کوهنانی بلوران واقع در شهرستان کوهدشت، استان لرستان به روش هزینهه سفر فردی برآورد شود. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه و مصاحبه حضوری با 150 بازدیدکننده از این پارک در سال 1393 جمع آوری شدند. برای بررسی تاثیر متغیرهای توضیحی بر تعداد دفعات بازدید، از مدل رگرسیونی خطی استفاده شده است. برای این منظور، تابع سفر با فرم‏های تابعی خطی، لگاریتمی، خطی- لگاریتمی و لگاریتمی- خطی برآورد شده است. از میان این فرم ها، براساس معیارهای اقتصادسنجی، فرم تابعی خطی انتخاب شد و پارامترهای این مدل با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی برآورد شدند. مازاد مصرف کننده برای هر فرد در حدود 430 هزار ریال به ازای هر بازدید و ارزش تفرجی سالانه برای هر هکتار از اراضی پارک با توجه به مساحت 15/1094 هکتاری فعلی آن در حدود 66 میلیون ریال محاسبه شد. نتایج همچنین نشان داد که متغیرهای هزینه، درآمد، مسافت و تحصیلات از نظر آماری به ترتیب در سطح یک درصد، پنج درصد، و ده درصد معنی دار شدند.
    کلیدواژگان: ارزش تفرجی، پارک جنگلی، شهید کوهنانی بلوران، روش هزینه سفر فردی، تابع سفر
  • محمد بلوچی*، مه لقا قربان لی، موسی اکبرلو صفحات 285-293
    تخریب زمین در اکوسیستم های خشک و نیمه خشک به عنوان یکی از مشکلات عمده زیست محیطی در قرن بیست و یکم است که بر جمعیت جهان اثرگذار است. هدف از این پژوهش، بررسی روابط پوشش گیاهی با خصوصیات خاک و تعیین مهم ترین عوامل محیطی موثر در تفکیک تیپ های رویشی اراضی اطراف تالاب آلماگل است. نمونه برداری به روش سیستماتیک ‐ تصادفی انجام شد. برای تعیین همبستگی عوامل محیطی با پوشش گیاهی و در ارتباط با ویژگی های محیطی از آنالیز تطبیق متعارفی و برای رج بندی تیپ های رویشی از آنالیز خوشه ایبا استفاده از نرم افزار CANOCO وPC – ord استفاده شد. نتایج آنالیز خوشه ایدر 50 درصد تشابه هفت گروه گیاهی به دست آمد و نتایج آنالیز تطبیق متعارفی نشان می دهد که گیاهان پاسخ متفاوتی به عوامل محیطی می دهند؛ به طوری که گرو ه های گیاهی تشکیل دهنده اجتماعات گیاهی از عوامل محیطی یکسانی متاثر می شوند. رستنی های رطوبت پسند و رطوبت گریز کاملا از هم مجزا شده است. رطوبت پسند ها شامل : Rumex acctatus، رطوبت گریز ها شامل: Artemisia siberi، Hordeum morinum اجتماعات در دامنه ها و در ارتفاع شامل: Salsola turcomaniea، Phalaris minor اجتماعات شور پسند شامل:Salicornia europae، Salsola aurontiaceae اجتماعات غیر شور: Plantago cornopus، Juncus inflexus را شامل می شود. نتایج این تحقیق نشان داد که عوامل محیطی بر استقرار و پراکنش موزاییکی جوامع گیاهی موثر است و مهم ترین عوامل موثر بر تفکیک جوامع گیاهی اسیدیته و شوری خاک هستند.
    کلیدواژگان: آنالیز تطبیق متعارفی، پوشش گیاهی، تالاب آلماگل، رج بندی، گیاهان شور روی، عوامل محیطی
  • الهام جعفری، هادی سلطانی فرد *، کاظم علی آبادی، هادی کراچی صفحات 295-308
    در دهه های اخیر توسعه شهری سبب تغییرات زیر بنایی در ساختار و کارکرد اکولوژیکی سیمای سرزمین شده است. یکی از مهم ترین اثرات افزایش سطوح شهری بر محیط زیست شکل گیری جزیره حرارتی شهری (UHI) است. درک اثرات الگو و ساختار سیمای سرزمین بر جزیره حرارتی شهری برای بهبود شرایط اکولوژیکی ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی رابطه میان سنجه ها و دمای سطح زمین که بتواند به طور موثری اثر ساختار سیمای سرزمین شهر نیشابور را بر جزیره حرارتی شهری شناسایی کند. این مطالعه مبتنی بر رهیافت اکولوژی سیمای سرزمین است و از سنجه ها برای ارزیابی ساختار اکولوژیک شهر استفاده شده است. تحقیق حاضر ازنظر نوع، کاربردی و ازنظر روش، توصیفی- تحلیلی است. تصاویر ماهواره ای مربوط به سنجنده ETM+ ماهواره لندست در تاریخ آگوست (2010) برای بررسی جزایر حرارتی و تهیه نقشه درجه حرارت سطحی مورداستفاده قرار گرفت. همچنین از نقشه کاربری اراضی با مقیاس 2000/1 جهت تدقیق اطلاع بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که ساختار اکولوژیک شهر و ترکیب و توزیع فضایی آن رابطه معناداری با درجه حرارت سطحی دارد. چهار سنجه LPI، LSI، NP و PLAND دارای بیشترین اثر و بالاترین میزان همبستگی با درجه حرارت سطحی هستند.
    کلیدواژگان: ساختار اکولوژیک، سنجه، اکولوژی سیمای سرزمین، جزیره حرارتی، نیشابور
  • سیده سمیه حسینی *، زلیخا نادر خانی، بنت الهدی یزدان بخش صفحات 309-317
    پایداری زیست محیطی جزو چهار محور اصلی توسعه پایدار است و یکی از فاکتورهای اصلی پایداری زیست محیطی، شاخص آلودگی هوا است. شهر اهواز هشتمین کلان شهر بزرگ ایران است که مسئله ریزگردها و تمرکز صنایع نفتی، این شهر را مستعد ناپایداری زیست محیطی (آلودگی هوا) کرده است. ارزیابی های زیست محیطی دقیق و مناسب می تواند ما را در رسیدن به توسعه پایدار زیست محیطی کمک کند، لذا توجه به آن در سیاست گذاری ها و برنامه ریزی ها برای دستیابی به یک برنامه ریزی مناسب، همگام با متغیرهای محیط طبیعی امری اجتناب ناپذیر است. با استناد به نوع داده های تحقیق، این تحقیق کاربردی بوده و داده ها به صورت اسنادی و کتابخانه ای گردآوری شده اند. در این تحقیق 5 آلاینده شاخص اصلی آلودگی هوا که عبارتند از: میانگین غلطت گازهای مونوکسید کربن (CO)، دی اکسید گوگرد (SO2)، دی اکسید نیتروژن (NO2)، ازون (O3) و میانگین غلظت ذرات معلق زیر 10 میکرون (PM10) طی سال های 1388 الی 1391 مورد بررسی قرار گرفت. جهت ارزیابی میزان پایداری مدل چند ضلعی جایگشت کامل شاخص های مصنوعی (FPPSI) به کار گرفته شد. این مدل که مدلی جدید در ارزیابی توسعه پایدار است، تا کنون در ایران مورد استفاده قرار نگرفته است. نتایج این تحقیق بیانگر این مطلب است که شرایط زیست محیطی شهر اهواز در سال های 1388 تا 1391 از نظر شاخص آلودگی به ویژه غلظت ذرات معلق زیر 10 میکرون به سمت ناپایداری سوق پیدا کرده است. به عبارت دیگر ذرات معلق زیر 10 میکرون و گاز ازون بیش از سایر آلاینده ها در ناپایداری زیست محیطی شهر اهواز تاثیر داشته است و گاز مونوکسید کربن کمترین نقش را در آلایندگی هوای شهر اهواز داشته است.
    کلیدواژگان: پایداری زیست محیطی، آلودگی هوا، روش FPPSI، شهر اهواز
  • رویا جنگی دغدغان، حمیدرضا ممتاز، مهشید سوری* صفحه 318
    افزایش رو به رشد جمعیت و به تبع آن افزایش روزافزون پسماندهای جامد شهری و روستایی اهمیت مدیریت پسماندهای جامد را دو چندان می کند. مکان یابی صحیح و اصولی پسماندها تاثیر بسزایی در مدیریت آن ها دارد. بنابراین، دراین پژوهش به منظور اولویت بندی مکان های مناسب دفن پسماند در مراتع نازلوچای ارومیه از سیستم های پشتیبانی تصمیم گیری شامل روش TOPSIS و AHP استفاده شد. مراحل این تحقیق شامل تعیین معیارهای موثر، تهیه نقشه های معیارها، تشکیل ماتریس تصمیم-گیری، تعیین وزن معیارها، محاسبه نرخ ناسازگاری، محاسبه راه حل ایده آل مثبت و راه حل ایده آل منفی، محاسبه نزدیکی نسبی به راه حل ایده آل مثبت، رتبه بندی زیرحوضه های مراتع نازلوچای ارومیه و در نهایت تهیه نقشه پراکنش جغرافیایی مناطق مناسب دفن پسماند جامد شهری بود. پژوهش حاضر با استفاده از بسته های نرم افزاری & TOPSIS EXPERT CHOISE و ARC GIS صورت گرفت. نتایج حاصل از تحقیق نشان داد که زیرحوضه B11 اولویت مناسب اول، زیرحوضه ABCDE-INT1 اولویت دوم و زیرحوضه های AFGH-INT،C1 ،B1-INT به ترتیب در اولویت های مناسب سوم تا پنجم قرار گرفتند و زیرحوضه های J3، J111 وJ11-INT با اولویت های چهل و یکم تا چهل و سوم، کمترین تناسب را جهت دفن پسماند داشتند. زیرحوضه B11 بیشترین میزان عمق خاک و عمق آب های زیرزمینی و کمترین میزان بارش، تعداد چاه، تراکم آب های سطحی، شیب و ارتفاع را نسبت به سایر حوضه ها دارد. همچنین بافت خاک این حوضه متوسط و کاربری فعلی آن رها شده است. در حالی که زیرحوضه J11-INT شرایط عکس را دارا است.
    کلیدواژگان: پراکنش جغرافیایی، دفن پسماند، TOPSIS، AHP، مراتع نازلوچای ارومیه
  • فاطمه رسولی نسب، بهمن جباریان امیری*، محمد کابلی، افشین دانه کار صفحات 337-349
    ارزیابی اثرات توسعه قبل از تصمیم گیری و اجرای پروژه ها و طرح های توسعه، منجر به شناسایی، پیش بینی، کاهش یا جبران اثرات منفی ها خواهد شد. کیفیت گزارش های ارزیابی اثرات می تواند جهت تصمیم گیری بهتر در مورد مسائل محیط زیستی و تاثیر گذاری ارزیابی کمک نماید. برای بازنگری گزارشات در کشورهای اروپایی از روش سلسله مراتبی «لی و کالی» استفاده می شود که دارای چهار بخش کلی است و هر بخش به طبقات و زیر طبقاتی از معیارها تقسیم می گردد. در این پژوهش با اقتباس از روش لی و کالی و با در نظر گرفتن فرآیند ارزیابی اثرات ایران، برای ارزشیابی کیفیت مطالعات گزارش های ارزیابی اثرات، شش بخش در نظر گرفته شد. ابتدا تعداد 50 گزارش (سال 1376 تا 1390) از استان های مختلف کشور و انواع پروژه های نقطه ای، خطی و پلی گونی برای ارزشیابی کیفیت مطالعات بخش های مختلف انتخاب گردید سپس کیفیت مطالعات گزارش های ارزیابی با توجه به معیارهای تعیین شده توسط کارشناسان به روش دلفی مورد ارزشیابی و امتیازدهی قرار گرفت. نتایج بررسی نشان داد کیفیت مطالعات انجام شده در 76% از گزارش های ارزیابی اثرات مطلوب (خیلی خوب، خوب، متوسط) است. درگزارش های ارزیابی اثرات، بخش مربوط به تشریح پروژه با 84% مطلوبیت بالاترین کیفیت و بخش مدیریت و پایش محیط زیستی، پایین ترین مطلوبیت را داشت؛ بنابراین با بررسی کیفیت مطالعات بخش های مختلف گزارش های ارزیابی اثرات می توان به نقاط قوت و ضعف آن ها پی برد و در آینده ارزیابی اثرات موثرتر و دقیق تری انجام داد.
    کلیدواژگان: فرآیند ارزیابی اثرات محیط زیستی، گزارش های ارزیابی اثرات، مطلوبیت، معیار
  • سحر رضایی*، سعید نادری، پیمان کرمی صفحات 351-362
    لانه ها به عنوان یک پناهگاه سودمند، در توسعه رفتار اجتماعی توله ها نقش دارند. اگرچه حرکت و جابه جایی در بین لانه ها یک هزینه اجتماعی در گوشت خواران محسوب می شود ولی این هزینه، با سود حاصل از شناخت قلمرو جبران می شود. کفتار ها برای پناه گرفتن در طول روز، زادآوری و پرورش نوزادان و استراحت دائمی از لانه ها استفاده می کنند. به منظور مشخص شدن وضعیت بوم شناختی نواحی لانه گزینی کفتار راه راه (Hyaena hyaena) در منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراک، از روش آنتروپی بیشینه (MaxEnt) استفاده شد. بدین منظور، از 30 نقطه لانه و تعداد یازده متغیر تاثیرگذار استفاده شد. مدل 10 بار تکرار و نقشه میانگین پیش بینی، به عنوان نقشه پیش بینی کننده انتخاب شد. اعتبار سنجی مدل با استفاده از رویکرد آماری ROC انجام گرفت. نتایج نشان داد که مدل پیش بینی مناطق لانه گزینی گونه، موفق بوده است (76/0AUC=) و مدل در تمام حد آستانه ها دارای تفاوت معناداری با مدل تصادفی است (001/0P-value<). براساس نتایج حاصل از حساسیت سنجی، متغیر های کاربری اراضی (مرتع داری)، ارتفاع، شیب و تیپ های ژئومورفولوژی منطقه بیشترین تاثیر را در لانه گزینی کفتار داشته اند. لانه مطلوب برای این گونه در زیستگاه مذکور، تیپ های پوشش گیاهی (Artemisia aucheri، Astragalus spp، barbataStipa ) و مناطقی با جنس سنگ آهکی، خاک شنی کم عمق، جهت های شرقی و جنوب غربی با متوسط شیب 22% قابل تعریف است. نتایج این تحلیل نشان داد که با توجه به اهمیت لانه بر بقا جاندار شناسایی پارامتر های مهم در لانه گزینی ، درک بهتری از وضعیت گونه را به محقق می دهد، که می تواند در درک بهتر آشیان اکولوژیک گونه موثر باشد.
    کلیدواژگان: کفتار راه راه، بوم شناسی، لانه گزینی، منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراک، MaxEnt
  • حامد رضایی، حسین اسماعیلی*، رئوف فروتن صفحات 363-372
    بیودیزل سوختی تجدید پذیر است که با توجه به افزایش آلودگی محیط زیست، گرم شدن کره زمین در اثر مصرف سوخت های فسیلی و محدود بودن منابع سوخت فسیلی تولید آن در حال افزایش است. برای تولید بیودیزل، منابع مختلفی شامل چربی های حیوانی، روغن های زاید خوراکی و روغن های گیاهی وجود دارند. در این مطالعه، بیودیزل با استفاده از روغن هسته انگور تولید شد. بدین منظور از فرآیند ترانس استری شدن، متانول و سدیم هیدروکسید و پتاسیم هیدروکسید به عنوان کاتالیزور استفاده شد و اثر پارامترهایی نظیر دمای واکنش، زمان واکنش، نسبت متانول به روغن، مقدار کاتالیزور و نوع آن بربازدهی بیودیزل مورد بررسی قرار گرفت. بیشترین بازدهی تولید بیودیزل برای کاتالیست های هیدروکسید پتاسیم و هیدروکسید سدیم به ترتیب 99 و 95 % تعیین شد که این بازدهی در شرایط آزمایشگاهی نظیر دمای واکنش °C70، زمان واکنش min90، نسبت متانول به روغن 1:9 و مقدار کاتالیست 1% وزنی بدست آمد. برای آنالیز بیودیزل تولید شده در شرایط بهینه از استانداردهای بین المللی ASTM D6751 و EN14214 استفاده شد. نتایج نشان داد که خواص بیودیزل تولیدی با استفاده از کاتالیست KOH نظیر دانسیته، ویسکوزیته، نقطه اشتعال، نقطه ابری شدن، عدد اسیدی، عدد ستان، نقطه ریزش و دمای تقطیر به ترتیب kg/m3 860، mm2/s3/3، oC 160، oC 1، 2/0، 52، oC 5- و oC 342 و با استفاده از کاتالیست NaOH این خواص به ترتیب برابر باm3 870، mm2/s 5/3، oC 172، oC 4، 15/0، 57، oC 4- و oC 354 به دست آمدند که تمامی خواص ذکر شده در محدوده شرایط استاندارد قرار داشتند.
    کلیدواژگان: بیودیزل، کاتالیست های قلیایی، روغن هسته انگور، فرآیند ترانس استری شدن
  • احمد صادقی پور، داود کرتولی نژاد* صفحات 373-384
    ساختارهای عظیم گیاهی بر پایه فرآیند فتوسنتز بنا نهاده شده است. در این پژوهش اثرات شدت های مختلف نور بر فتوسنتز برگ، تعرق، جذب و هدایت روزنه ایCO2 بررسی شد. اندازه گیری تبادلات گازی در یک جنگل دست کاشت زبان گنجشک اروپایی (Fraxinus excelsior) در اروپای مرکزی واقع در پارک ملیHainich آلمان، صورت گرفت. نرخ خالص فتوسنتز (A)، نرخ تعرق (E)، هدایت روزنه ای CO2 (Gs)، غلظت CO2 بین سلولی (Ci) و... برای برگ های شش پایه زبان گنجشک با استفاده از دستگاهLC-pro Plus اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که میزان حداکثر جذب خالص حدود 7/6 کیلوگرم CO2 بر هکتار در ساعت بوده است. حداکثر شدت نور استفاده شده برای فتوسنتز در تحقیق حاضر 696 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه بود که با توجه به روند صعودی نرخ فتوسنتز به نظر می رسد حداکثر نرخ فتوسنتز در مقدار PPF کمی بیش از 696 باشد. نرخ تعرق و هدایت روزنه ای CO2 نیز در تمام پایه های اندازه گیری شده با افزایش شدت نور به طور نمایی افزایش داشته است و حداکثر آن در بیشترین مقدار PPF تابش شده یعنی 696 میکرومول بر مترمربع بر ثانیه بوده است. بر اساس نرخ فتوسنتزی ثابت شد که گونه زبان گنجشک موردبررسی، گونه ای نیمه نورپسند بوده (نقطه جبران نوری= 6/10 میکرومول بر مترمربع در ثانیه) که می تواند نقش گونه ای سایه پسند را در جنگل های اروپای مرکزی (حداکثر شدت فتوسنتز= 5/3) ایفا نماید. گونه مزبور سهم زیادی نیز در جذب کربن در اکوسیستم جنگلی اروپای مرکزی دارد؛ به طوری که جذب کربن سالانه آن برابر با 1324 گرم بر مترمربع در هرسال است که حدود 5/2 برابر میانگین کل گونه های موجود در اکوسیستم نام برده است.
    کلیدواژگان: دی اکسید کربن، نرخ فتوسنتز، تثبیت کربن، تعرق، زبان گنجشک معمولی، سایه پسند
  • محمد قربانی*، نازنین محمدرضازاده بزاز صفحات 385-396
    به کارگیری روش های برآورد عوامل موثر بر تمایل به پرداخت برای انرژی های تجدید پذیر برای انجام برنامه ریزی های اقتصادی و اتخاذ سیاست های مناسب برای سرمایه‏گذاری در انرژی های تجدید پذیر امری ضروری به نظر می رسد. مقاله حاضر با استفاده از اطلاعات مقطع زمانی 245 خانوار شهری و روستایی در سه شهرستان منتخب استان خراسان رضوی (مشهد، نیشابور، سبزوار) برای سال 1393، به بررسی عوامل اقتصادی- اجتماعی موثر بر تمایل به پرداخت برای انرژی_های تجدیدپذیر می پردازد. برای این منظور در چارچوب ارزش گذاری مشروط انتها باز، از روش توبیت فضایی استفاده شده است. نتایج نشان داد که تمایل به پرداخت به طور معناداری تحت تاثیر عوامل مکانی قرار گرفته است. متوسط تمایل به پرداخت ماهانه خانوارهای مشهدی 545/48 هزار تومان است که در مقایسه با 778/43 و 261/40 هزار تومان برای ساکنین شهرستان های نیشابور و سبزوار بالاتر است. بنابراین، ساختار فضایی مولفه ای غیر قابل چشم پوشی در مطالعات ارزش گذاری محسوب می شود. بر این اساس توصیه می شود که در مطالعات ارزش گذاری مورد توجه محققین قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: انرژی های تجدیدپذیر، تمایل به پرداخت، توبیت فضایی، خراسان رضوی
  • عطاالله کاویان *، ظریفه زرگوش، زینب جعفریان جلودار، حمید دارابی صفحات 397-411
    بررسی تغییرات مکانی و زمانی کاربری اراضی اطلاعات خوبی را به طراحان، برنامه ریزان و مدیران جهت برنامه ریزی دقیق ارائه می دهد. یکی از روش های مورد استفاده برنامه ریزان و مدیران جهت مدیریت تغییرات کاربری اراضی، مدل سازی آن می باشد. تحقیق حاضر با هدف پیش بینی تغییرات کاربری اراضی حوزه آبخیز هراز با استفاده از رگرسیون لجستیک و زنجیره مارکوف انجام شد. جهت تهیه نقشه کاربری اراضی منطقه مورد مطالعه از تصاویر سری ماهواره های لندست (1367-L5-TM، 1379 L7-ETM+-و 1392-L8-OLI) استفاده شد. برای این منظور الگوریتم حداکثر احتمال و نرم افزار ENVI 4.8 برای هر سه مقطع زمانی استفاده شد. سپس مدل سازی پتانسیل انتقال با استفاده از مدل ساز تغییر سرزمین (LCM) و روش رگرسیون لجستیک (LR) انجام گرفت. جهت پیش بینی کاربری اراضی 1404 از دوره های واسنجی 1379-1367، 1392-1379 و 1392-1367 با استفاده از زنجیره مارکوف و مدل پیش بینی سخت استفاده شد. نتایج ارزیابی دوره های واسنجی با استفاده از روش GEOMOD و پارامترهای (N(n)،N(m) ، H(m)، M(m)، K(m)، P(m) و P(p)) و آماره های کاپا نشان داد که دوره واسنجی 1392-1367 بالاترین صحت را جهت پیش بینی تغییرات کاربری اراضی سال 1404 داشت. نتایج تغییرات کاربری اراضی حاکی از آن بود که طی دوره 1392-1367، میزان کاهش جنگل، مرتع و زراعت آبی به ترتیب 20/4، 09/5 و 63/0 درصد بوده است. همچنین طی دوره مذکور مناطق مسکونی، باغ و اراضی فاقد پوشش گیاهی به ترتیب 28/1، 20/2 و 62/6 درصد افزایش یافتند. بیشترین تغییرات در این دوره تبدیل اراضی جنگلی و مرتعی به باغات (4/8836 هکتار)، مسکونی (1/5165 هکتار) و اراضی فاقد پوشش گیاهی (4/26598 هکتار) است. همچنین نتایج مدل‏سازی کاربری اراضی برای سال 1404 نشان داد که مساحت اراضی جنگلی و مرتعی نسبت به سال 1392 به ترتیب 18/2978 و 41/6367 هکتار کاهش و زراعت آبی، اراضی مسکونی، باغی و اراضی فاقد پوشش گیاهی به ترتیب 86/391، 38/29، 42/1453و 94/7214 هکتار افزایش خواهند یافت.
    کلیدواژگان: ماهواره لندست، مدل سازی کاربری اراضی، رگرسیون لجستیک، زنجیره مارکوف، ارزیابی صحت
  • بختیار محمدی* صفحات 413-426
    شناخت شرایط زیست اقلیمی هر مکانی، می تواند اولین گام در انجام بسیاری از مطالعات محیطی باشد. درواقع آگاهی از توانمندی و محدودیت های زیست اقلیمی، برنامه ریزی و مدیریت بهتر فعالیت های انسانی را هموار می سازد. این پژوهش باهدف شناخت شرایط زیست اقلیمی ایران انجام شد. برای این منظور از داده های روزانه متغیرهای اقلیمی (دمای هوا، رطوبت نسبی، سرعت باد و ابرناکی) 193 ایستگاه همدید استفاده شد. ابتدا بر اساس شاخص دمای معادل فیزیولوژیک، شرایط زیست اقلیمی هرکدام از ایستگاه ها بررسی شد. سپس میانگین بلندمدت شرایط زیست اقلیمی در هر ایستگاه برای تمام سال محاسبه شد. سرانجام پایگاه داده ای از شرایط زیست اقلیمی بلندمدت تمامی ایستگاه های موردمطالعه (با ابعاد 193*366) ایجاد گردید. با استفاده از چنین پایگاه داده ای، شرایط زیست اقلیمی در گستره ایران به کمک روش کریجینگ به صورت روزانه میان یابی شد. در ادامه نقشه های زیست اقلیمی ایران در مقیاس ماهانه ترسیم گردید. نتایج این پژوهش گویای تنوع بسیار زیاد شرایط زیست اقلیمی ایران در بازه زمانی و مکانی است. در ایران یک مکان می تواند در طول سال هم از شرایط خیلی سرد و هم از شرایط داغ برخوردار باشد. به همین صورت در یک زمان مشخص نیز، در گستره ایران شرایط زیست اقلیمی چنین تضادی را نشان می دهد. در هر ماه یکی از شرایط زیست اقلیمی بر گستره ایران حاکمیت بیشتری دارد. به عنوان مثال در دوازده ماه سال، به ترتیب شرایط کمی گرم (7/27 درصد)، گرم (3/29 درصد)، خیلی گرم (8/30 درصد)، داغ (5/45 درصد)، داغ (2/42 درصد)، خیلی گرم (38 درصد)، گرم (3/31 درصد)، آسایش اقلیمی (2/28 درصد)، خنک (2/29 درصد)، خنک (5/33 درصد)، خنک (1/30 درصد) و کمی خنک (1/28 درصد) در گستره ایران حاکم است. براین اساس آبان ماه زمانی است که گستره وسیعی از ایران (2/28 درصد) شرایط آسایش اقلیمی را تجربه کرده است. در ماه های دیگر از وسعت مناطقی که شرایط آسایش را دارند کاسته شده است.
    کلیدواژگان: آسایش اقلیمی، محیط، اقلیم، شاخص آسایش، PET
  • شیما مدنی *، فاطمه بزازان، سعیده خالقی صفحات 427-438
    وجود چند بارج (شناورهای بدون موتور) مستعمل حاوی مواد نفتی (مازوت) در محدوده دریایی پارک ملی نایبند در استان بوشهر و نشت مواد نفتی از آن به دریا بین سال های 89-1388 به عنوان یکی از حوادث مهم آلودگی نفتی در این منطقه قلمداد می شود. این آلودگی در نزدیکی مکانی که یکی از مناطق مهم حفاظت شده با تنوع زیستی بالا است، موجب خسارت هایی بر جمعیت ماهیان و شیلات منطقه شد. در این مقاله هدف برآورد خسارت اقتصادی آلودگی فوق بر بخش های تولیدی استان بوشهر با استفاده از رویکرد داده-ستانده (I-O) است. نتایج با به کارگیری ضریب فزاینده تولید به تولید در جدول داده-ستانده نشان می دهند که آثار و تبعات مستقیم و غیرمستقیم کاهش تولید در بخش شیلات به واسطه کاهش میزان صید براثر آلودگی نفتی در پارک ملی دریایی نایبند، بیشترین تاثیر را به ترتیب بر بخش، عمده فروشی-خرده فروشی، صنعت ساخت و حمل ونقل و انبارداری داشته است که این امر به دلیل ارتباط بخش شیلات با بخش های فوق است. درمجموع نتایج مبین این است که آلودگی نفتی فوق بخش تولید در استان بوشهر را با خسارتی معادل 1022 هزار دلار (معادل 5812 میلیون ریال به قیمت سال 1394) در سال 1390 مواجه نموده است. لازم به ذکر است میزان خسارت برآورد شده تنها بخشی از خسارات وارده ناشی از این آلودگی است و آسیب به سایر اکوسیستم های طبیعی این منطقه را مشمول نگردیده است.
    کلیدواژگان: آلودگی نفتی، جدول داده-ستانده، داده، ستانده منطقه ای بوشهر، پارک ملی دریایی نایبند، ایران
  • سیده فهیمه ملک حسینی، سولماز دشتی* صفحات 439-455
    مناطق حفاظت شده ابزاری قدرتمند برای مقابله با بحران تنوع زیستی هستند و ارزیابی تهدیدات مناطق حفاظت شده، گامی اساسی برای اطمینان یافتن از حفاظت منابع و تبیین اقدامات حفاظتی در آینده است. منطقه حفاظت شده دنا یکی از غنی ترین نقاط کشور از نظر تنوع زیستی با وسعتی معادل 93780 هکتار در شهرستان سی سخت واقع شده است. در این پژوهش جهت شناسایی ریسک های موجود در منطقه از روش دلفی استفاده شد. سپس با توجه به طیف امتیازدهی لیکرت از 26 عامل ریسک شناخته شده در منطقه، 18 عامل ریسک به عنوان ریسک های نهایی در دو گروه ریسکهای طبیعی و ریسک های محیط زیستی انتخاب گردیدند. جهت تجزیه و تحلیل و اولویت بندی ریسک های شناسایی شده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و محیط نرم افزاری Expert Choice استفاده شد. نتایج نشان داد که ریسک فرسایش خاک از معیار ریسک طبیعی با وزن 105/0، ریسک تاثیرات مخرب کشاورزی محلی در منطقه با وزن 025/0 در زیرمعیار فیزیکی، ریشه کنی گیاهان مرتعی و دارویی با وزن 049/0 در زیر معیار بیولوژیکی، بهره برداری از پوشش گیاهی و جنگلی باهدف تامین علوفه دام، سوخت و... با وزن 104/0 در زیرمعیار اقتصادی اجتماعی و عدم مدیریت جامع کارآمد از محیط زیست با وزن 074/0 در زیر معیار فرهنگی بالاترین وزن را بخود اختصاص دادند. وضع موجود مدیریت منطقه نشان دهنده این است که در حال حاضر برنامه ریزی مناسب و مدیریت جامع کارآمد جهت حفاظت از منطقه و امکان اجرای استفاده های چندجانبه با تاکید بر حفظ موجودیت آن اجرا نمی شود. مدیریت کنترل خطرات، اجرای بهینه کلیه ضوابط مندرج در قوانین حفاظت و بهسازی محیط و شناسایی نقاط آسیب پذیر می تواند در راستای مدیریت منطقه حفاظت شده دنا موثر باشد.
    کلیدواژگان: مخاطرات، مدیریت ریسک، دنا، AHP
  • حمیدرضا میرداودی*، محمدرضا مروی مهاجر، قوام الدین زاهدی امیری، وحید اعتماد صفحات 453-465
    ترکیب و تنوع گونه ای جوامع گیاهی در طول زمان با تغییر شرایط محیطی در اثر آشفتگی های انسانی یا طبیعی، تغییر می کند. بنابراین اندازه گیری تنوع گونه ای می تواند در تجزیه و تحلیل آشفتگی و مدیریت بوم سازگان مفید باشد. لذا در این تحقیق تاثیر عوامل آشفتگی شامل «چرای دام» و «آتش سوزی» بر پوشش گیاهی جنگل های دانه زاد بلوط پارک دالاب، در استان ایلام، در مقایسه با مناطق کمتر دست خورده، بررسی گردید. اطلاعات مربوط به پوشش گیاهی، خاک و سایر متغیرهای محیطی در آشفتگی های مختلف در قالب 77 قطعه نمونه مستطیلی شکل به مساحت 256 متر مربع و به صورت تصادفی برداشت شد. برای ارزیابی تنوع گونه ای از مدل های غالبیت تنوع استفاده گردید. نتایج رسته بندی تحلیل تطبیقی متعارفی نشان داد که طبقات آشفتگی «چرای دام» و «آتش سوزی» در کنار عوامل خاکی و توپوگرافی به عنوان تاثیر گذارترین عوامل بر ترکیب گیاهی شناخته شدند. نتایج حاصل از الگوهای فراوانی گونه های گیاهی نشان داد که طبقات آشفتگی چرای بی رویه دام در ابتدا با مدل هندسی تطابق یافته است به طوری که یک حرکت از این مدل به سمت لوگ نرمال مشاهده می شود و این فرض را که جوامع تحت تاثیر آشفتگی، یک تغییر از وضعیتی با تخریب کمتر به سوی شرایطی با تخریب بیشتر که تحت تاثیر آشفتگی های شدید طبیعی و انسانی به وجود آمده را حمایت می کند. تطابق طبقه آشفتگی آتش سوزی با سری لگاریتمی نیز بیان کننده نابالغ بودن این جوامع است که این موضوع با توجه به شروع توالی ثانویه در این قسمت، منطقی بوده و این فرضیه را تایید می نماید. در صورتی که رویشگاه فاقد آشفتگی فقط با مدل لوگ نرمال تطابق داشت. این مدل نشانگر جوامع بالغ با غنا و تنوع گونه ای بالا می باشد.
    کلیدواژگان: آتش سوزی، تنوع گونه ای، چرای دام، رسته بندی، زاگرس
  • علیرضا میرزاجانی، امیرحسین حمیدیان *، محمود کرمی صفحات 467-479
    در این مطالعه بزرگنمایی زیستی فلزات سنگین در موجودات از سطوح تروفیک مختلف دریای خزر بررسی گردید. موجودات فراوان و ساکن در سه منطقه آستارا، انزلی و چابکسر مورد بررسی قرار گرفتند. سه گونه بی مهره شامل ماکرو زئو پلانکتون Mnemiposis leidyi، صدف Cerastoderma glucaum ، سخت پوست Balanus improvisus و پنج گونه ماهی شامل دو گونه گاو ماهی کفزی از جنسNeogobius ، گل آذین ماهی Atherina boyeri، شاه کولی Alburnus chalcoides و ماهی سفید Rutilus kutum و پستاندار دریای خزر Phoca caspica موجودات مورد مطالعه را تشکیل دادند. مقادیر ایزوتوپ های پایدار کربن 13 و نیتروژن 15 در اولین مصرف کنندگان سه منطقه تفاوت معنی دار نشان دادند. گونه فک دارای بالاترین مقدار 15Nδ و سطح تروفی بود. غلظت بیشتر فلزات در ماکرو زئو پلانکتون، صدف و سخت پوست اندازه گیری شده درحالی که در عضله ماهیان و فک در حد سنجش دستگاه نبود. بیشترین غلظت کبالت و نیکل در صدف و بیشترین غلظت روی، استرانسیوم و منگنز در سخت پوست سنجش گردید. ضریب همبستگی منفی بین غلظت بیشتر فلزات و سطح تروفی که بیانگر عدم بزرگنمایی زیستی فلزات در زنجیره مورد مطالعه بود، مشاهده شده است. نتایج ارزیابی ها نشان داد که مقدار شاخص آلودگی فلزات (MPI) در منطقه انزلی بیشتر از مناطق آستارا و چابکسر بوده است. نتایج این بررسی ضمن آنکه توانایی برخی گونه ها را به عنوان شاخص زیستی در سطح منطقه ای و بین المللی نشان داده، امکان مقایسه میزان آلودگی دریای خزر را نسبت به بسیاری از نقاط دنیا فراهم نموده است.
    کلیدواژگان: دریای خزر، فلزات سنگین، ایزوتوپ های پایدار، موجودات
|
  • Seyed Mohammad Reza Abolmaali *, Mostafa Torkesh Esfahani, Hossein Boshri Pages 243-254
    Climate change can potentially alter some aspects of habitat characteristics of vegetation around the world. This study aimed to evaluate the impacts of climate change on Kelossia odoratissima Mozaff distribution for two time steps (2030 and 2080) using Hadcm3 model A2 scenario in west part of Isfahan. stratified random sampling method was used to collect the presence and absence data of the species form 50 sites. The species occurrence relationships with environmental factors including three physiographic parameters (slope, aspect and elevation) and 19 bioclimatic parameters (average daily temperature, annual precipitation, etc.) were explored using Generalized Additive Model (GAM), and the potential species distribution map was produced using Geographic Information System (GIS). According to the results, the average annual temperature, annual precipitation, elevation and slope were identified as the most important environmental factors influencing the species distribution. The produced model had an acceptable accuracy as its Kappa coefficient and Area Under Curve (AUC) index were 0/97 and 0/98 respectively. Comparing the current distribution of the species with the projected distribution maps of the species under A2 scenarios for the both two time steps indicated that the species distribution will shift to the higher elevation range and its occurrence will be more limited. The shifts in the species distribution are mainly due to the decreasing annual precipitation and increasing the annual average temperature based on the A2 scenario prediction. The findings of this study can be used for conserving and restoring the degraded habitats of this endangered, valuable and medicinal plant species.
    Keywords: Potential habitat, climate change, conservation, Geographic Information System, Fereidoonshahr
  • Hamid Amiri Nejad, Kamal Attaei Slot * Pages 255-272
    In spite of the immense importance of ecosystems, its services are underestimated in the analysis and decisions of economic contracts. The main challenge in environmental resource topics macro management is considering a guarantee of real value to services and ecosystem functions at all levels of decision-making in this area. In this study, Double-Bounded Dichotomous Choices Contingent Valuation is used for determining non-use grassland functions and finally existence, heritage and option values of Bamou National Park. Results show that bid, moralization-consequentiality, new information brochure, being a severe damages to the park, willingness to participate, the aim of preserving the wildlife and biodiversity, aim to maintain perspective and tourism, education, household monthly income, at least the expected household income, household size, membership in the NGO organizations are the most effective factors on responders willingness to pay for conservation of Bamou National Park. Also, the average willingness to pay estimated of responders are 60329 Rial and non-use function’s value of this park are 704.571 Billion Rial in 2011 which is approximately equivalent to 0.26 percent of GDP in Fars province.
    Keywords: Economics value, non-use functions, willingness to pay, Double-Bounded Dichotomous Choices, Bamou National Park
  • Neda Amiri, Kamran Adeli *, Maryam Piri Kia, Saba Peyro Pages 273-284
    Because of functions and services of natural ecosystem and the need for better planning for using of them, their true valuation becomes very important. Therefore, the economists have been focusing on valuation and economic assessment of natural resource in order to help people understand the true value of benefits they are receiving from their environment, and in doing so a substantial progress have so far been realized. In this study, an attempt was made to estimate recreational value of martyr Kuhnani forest Park in bolooran, Kouhdasht, province of Lorestan using individual Travel Cost method. The required of data was collected through completing the questionnaires and interviewing with 150 visitors of the park in 1393. In individual travel costs method, in order to examine the effects of the explanatory variables on frequency of visit, linear regression model was utilized. For this purpose, traveling functions with various forms including linear, logarithmic, linear-logarithmic, logarithmic-linear were developed. Using econometrics criteria, a linear functional form was selected among the various available forms. Using individual travel cost method, consumer surplus for each person visiting the park was estimated at about 430,000 Rials and the annual recreational value per hectare of the nearly 1094 hectare of the park was calculated at about 66,000,000. The results also showed that the variables cost, revenue, distance and education were significant at 1%, 5%, 5%, 10% statistical level, respectively.
    Keywords: Recreational value, Kuhnani forest park, Individual travel cost method, traveling function
  • Mohammad Baluchi *, Mahlagha Ghorbanli Pages 285-293
    Destruction the earth in the arid and semi-arid ecosystems is considered as an environmental serious problem in 21th century that effect on the universe population.. The purpose of the present research is study the relationshipp between vegetation and soil feature, determine the most important environmental factors on separate types of eruption on the suberb lands of Alma Gol Pond. The sampling done randomly. To determine the correlation between environment and vegetation, for environmental facters used canoncial correspondence analysis, and to ordinate the types of eruption used cluster analysis by using CANOCO and PC-ord softwars. Cluster analysis results shown 50% similarity between 7 groups of plants, and the results of cononcial correspondence analysis show that plants react differently to environmental factors. So the plants groups which from plant communities are effected by similar environmental factors. Hygroscopic and moisture escape plants seperated totally. The hygroscopics contain Rumex acctatus, the moisture escape contain Artemisia siberi and Hordeum morinum, the communities on hillsides and height cotain Salsola turcomaniea, Phalaris minor, the halophyts communities contain Salicornia europa and salsola aurontiaceae. The non passion communities contain Plantago cornopus and Juncus inflexus. The results of this research show that the environmental factors effect on the establishment and mosaic distributon of plant communities, and the most important factors effective on plant communitiesseperation are soil acidity and soil salinity.
    Keywords: Canonical correspondence analysis, Environmental factors, Halophyte plants, Ordination, Vegetation
  • Hadi Solltanifard *, Elham Jafari Pages 295-308
    The growth of urbanization has changed the ecological structure by changing the land use and cover, creating urban heat islands (UHI) and has been caused climate changes in the last decades. City of Neyshabuor has experienced the above mentioned changes; thus, studying and analysis of changes may lead to improve the ecological conditions. The main question in this research is how the ecological elements and structure affects heat islands patterns in Neyshabuor urban area. The present study is based on Landscape Ecology approach and metrics that were used to evaluate the ecological structure of Neyshabuor urban area. The purpose of the research is to analysis the relationship between ecological structure of Neyshabuor city, land surface temperature and heat islands pattern. Satellite images related to ETM sensor of Landsat satellite have been used in August 2010 to evaluate heat islands. The results indicate that there is significant correlation between landscape metrics and LST pattern. Accordingly, the composition and configuration of landscape metrics have significantly negative correlation with UHI. It suggests that the landscape elements such as, green spaces, gardens, farmlands and etc. can mitigate the effect on LST and UHI in our case study. Although, characteristics of landscape spatial structure have different correlation with LST and UHI, but positive synergy in ecological elements can help to decrease or preventing of LST and UHI effects in build up area.
    Keywords: ecological structure, landscape ecology, metrics, heat islands, Neyshabuor
  • Somayeh Hosseini *, Zoleikha Nader Khani, Bentolhoda Yazdan Bakhsh Pages 309-317
    Environmental sustainability is one of the four main axes of sustainable development and
    One of the main factors of environmental sustainability is the Air Pollution Index. Ahvaz is the eighth largest metropolis of Iran that the issue of particulate matters and Aggregation of mineral oil industries has turned this city susceptible to environmental instability. Accurate and appropriate environmental assessments can help us to achieve environmentally sustainable development so
    Considering it policy and planning to achieve a proper planning along with the natural environment variables is inevitable. According to the research data, the research type is applied research. To display and analyze the data, Excel and MATLAB soft wares were used. In this study, five indicators of air pollution that are The average of carbon monoxide, the average of sulfur dioxide, the average Nitrogen gas, the average of Ozone and the average of particulate matter under 10 microns were studied during the years 1388 to 1391. The FPPSI model was used to assess sustainability. This model is a new model for evaluating sustainable development and has not ever been used in Iran. According to the findings, during the years 1388 to 1391, environmental situation of Ahwaz has tended to instability in terms of air pollution especially in terms of particulate matters. In the other words particulate matter and ozone had affect Ahwaz instability more than any other contaminants and Carbon monoxide has a negligible impact on air pollution.
    Keywords: Evaluation of the environmental sustainability, Ahwaz, air pollution, FPPSI method
  • Mahshid Souri * Page 318
    Increased population growth and consequent increasing rural and urban solid waste increases the importance of solid waste management. Site selection have an important influence on the waste management.Therefore ,in this study to prioritize suitable sites landfill Urmia Basin Nazloochaei Rangeland, decision-making support systems including TOPSIS and AHP method was used. Stages of this research consisted of the following processes including: determining effective criteria , provide maps of criteria , provide decision making matrix , weighting of criteria , calculating the rate of incompatibility, calculate the ideal solution both positive and negative ideal solution , calculated relative proximity to positive ideal solution, ranking of sub watersheds and ultimately Mapping the geographic distribution of suitable sites for municipal solid waste landfill in Nazloochaei Urmia Basin. This research was used by ARC GIS software, TOPSIS & EXPERT CHOISE. The results showed that the first appropriate priority and the second priority were B11 and ABCDE-INT1. The AFGH-INT, C1, B1-INT third to fifth respectively in the appropriate priorities were. J3, J111 and J11-INT with the priorities forty -first and forty -third, were the least fit to landfill. B11 have maximum depth of soil and groundwater and least amount of rainfall, the number of wells, surface water density, slope and height than the other sub watersheds. B11 soil texture is average and its current use is inutile. While J11-INT has the opposite conditions.
    Keywords: Geographical distribution, Landfill Map, TOPSIS, AHP, Urmia Nazloochaei Rangeland
  • Fatemeh Rasouli Nasab, Bahman Jabbarian Amiri *, Mohammad Kaboli, Afshin Daneh Kar Pages 337-349
    Development impact assessments before decision making and projects implementing and development plan, leads to identification, prediction, reduction or offset the negative effects of the projects. Quality of impact assessment reports can assist to make a better decision about environmental issues and impact assessment effectiveness. For review of the reports on European countries is used the "Lee N & Colley" method .This method has four level or general sections which each of the sections is divided to some categories and subcategories. In this article "Lee N & Colley" method has been used for reports assessment. In Iran, to evaluation the quality of impact assessment reports has been considered six sections. In this research, 50 reports from different provinces and various projects including linear and polygonal were evaluated by experts. The results showed that quality of 76% from assessments reports was favorable and satisfactory (very good, good, and fair). Description of Project had the highest percentage of satisfaction about 84 %. Monitoring of the environment and management had the lowest quality and satisfaction. Therefore with assessment of different parts of impact assessments reports, you can recognize their strengths and weaknesses and in the future In the future, impact assessments carried out more carefully and effectively.
    Keywords: The EIA process, EIS, Satisfactory, Criterion
  • Sahar Rezaei *, Saeed Naderi, Peyman Karami Pages 351-362
    Dens as a useful shelter, has an important roles in social behavior development. However, movement between dens has a big cost for animals especial carnivores but this cost with recognizing territories Will be compensated. The hyenas use the dens for different objects such as shelter during the days, breeding and cubs rearing and also for resting. The Striped hyena (Hyaena hyaena) denning regions ecological status has been investigated in Haftadgholeh protected area using MaxEnt method. For this purpose, we used 30 dens localities and 11 Effective variable. The model has been run ten replicates, and the mean map has been selected as prediction map. The validity of model performed by ROC statistical procedure. Based on obtained results, the prediction model of denning regions of species has been successful (AUC=0.76) and on all of threshold limits it is significantly different from random model (P-value
    Keywords: Striped hyena (Hyaena hyaena), denning, Haftadgholeh protected area, MaxEnt model
  • Hamed Rezaei, Hossein Esmaeili *, Ryof Frotan Pages 363-372
    Biodiesel is a renewable fuel that, due to increasing environmental pollution, global warming caused by fossil fuels and limited fossil fuel resources, its production is increased. Different resources are for production of biodiesel such as animal fats, edible waste oil and vegetable oils. In this study, grape kernel oil was used for production of biodiesel using potassium hydroxide and sodium hydroxide as catalysts and methanol. For this purpose, effect of several parameters such as temperature, reaction time, methanol to oil ratio, the amount of catalyst and type of catalyst were studied and optimal conditions for the production of biodiesel were obtained. The maximum efficiency of biodiesel production for KOH and NaOH were determined 99 and 95 %, respectively which these efficiencies were obtained in the optimum conditions such as temperature of 70 oC, 1 wt. % catalyst, 90 min and methanol to oil ratio of 9:1. For analysis of biodiesel produced in optimal conditions, the international standard ASTM D6751 and EN 14214 were used. The results showed that the properties of biodiesel using KOH such as density, viscosity, flash point, cloud point, acid number, cetane number, pour point and distillation temperature were 860 kg/m3, 3.3 mm2/s, 160oC, 1oC, 0.2, 52, -5oC and 342oC, respectively and this properties using NaOH were 870 kg/m3, 3.5 mm2/s, 172oC, 4oC, 0.15, 57, -4oC and 354oC, respectively.
    Keywords: Biodiesel, Alkalyne catalysts, Grape kernel oil, Transestrification process
  • Ahmad Sadeghi Pour, Davood Karto Nejad * Pages 373-384
    Massive structures of plants have been built on the basis of photosynthesis. In this study, the effects of different light intensity on the leaf photosynthesis, transpiration, CO2 uptake and stomatal conductance was examined. Gas exchange was measured in the planted forest of European ash tree (Fraxinus excelsior) in Hainich national park of Germany. Net photosynthesis rate (A), transpiration rate (E), CO2 stomatal conductance (Gs), intercellular CO2 concentration (Ci) etc. was measured for leaves of six ash individuals using LC-pro plus machine. The results showed that maximum net assimilation was about 7.6 kg CO2 per hectare per hour. The maximum intensity of the light used for photosynthesis in this study was 696 µmol m-2 s-1; regarding to the increasing rate of photosynthesis, it seems that the maximum rate of photosynthesis will occur at the PPF a little more than 696 µmol m-2 s-1. Transpiration rate and stomatal conductance of CO2 increased exponentially in all light intensities and their maximum were at 696 µmol m-2 s-1. The photosynthetic rate proved that current species is a semi sun plant (light compensation point = 10.6 µmol m-2 s-1), which can play the role of a shade plant in the forests of Central Europe (maximum intensity of photosynthesis = 3.5). This species has a valuable role in absorbing carbon in the mentioned forest ecosystem, which the annual carbon uptake equals to 1324 g m-2 year-1, which is about 2.5 times than the average uptake of all other species in the ecosystem.
    Keywords: CO2, Photosynthesis rate, Carbon fixation, Transpiration, Common ash
  • Mohammad Ghorbani *, Nazanin Mohammad Rezazadeh Bazaz Pages 385-396
    Using the estimation methods of the affecting factors of willingness to pay (WTP) for renewable energy is necessary for economic planning, and taking the suitable policies for investment in renewable energy. Using survey data from 245 urban and rural households in three counties of the Khorasan-Razavi province (Mashhad, Neishabour, Sabzevar), the article investigates the socioeconomic determinants of WTP for renewable energy in the year 1393. For this purpose, an open-ended contingent valuation method (CVM) is used via a spatial Tobit model. The results show that WTP is significantly influenced by spatial factors. The average of monthly WTP of Households live in Mashhad County is 485450RLS that is high in comparison with 43778RLS and 40261RLS or the households that are respectively live in Neishabour and Sabzevar. Thus, spatial structure is a non-negligible component in valuation studies. Accordingly, it is recommended that the spatial structure should be considered by researchers in valuation studies.
    Keywords: Renewable energies, willingness to pay, Spatial Tobit Model, Khorasan-Razavi province
  • Attaollah Kavyan *, Zarifeh Zargosh, Zeynab Jaffaryan Jolodar, Hamid Darabi Pages 397-411
    Assessment of land use spatio-temporal changes presents the perfect data for managers to elaborate plans. Land use change modeling is one of the methods used by planers to manage land use changes. The present study aims to predict land use changes using logistic regression and Markov chain model in Haraz watershed. Land use maps of the study area were prepared from Landsat images (L5-TM-1988, L7-ETM -2000 and -L8-OLI-2013). For this purpose, image classification method and maximum likelihood algorithm was used in ENVI 4.8 software. Then transition potential modeling was performed using Land Change Modeler (LCM) and Logistic Regression (LR). In order to prediction of land use for 2025, maps of the calibration periods of 1988-2000, 2000-2013 and 1988-2013 using a Markov chain model and hard prediction were used. The results of the calibration periods using the GEOMOD method and its parameters (N(n), N(m), H(m), M(m), K(m), P(m) and P(p)) and kappa coefficients showed that period of 1988-2013 with highest accuracy was selected to predict 2025 land use map. The results of the land use changes showed that over the period 1988-2013, the rate of decreasing in forest, grassland and irrigated land was 4.20, 5.09 and 0.63 percent, respectively. Also during the period residential areas, orchard and bare land, increased 1.28, 2.20 and 6.62 percent, respectively. Most of the changes in this period was transition of forest and rangeland to orchards, residential area and bare land with 8836.4, 5165.1 and 426598.4 ha, respectively. Also the results of land use modeling for 2025 revealed that the area of forest and rangelands will be decrease 2978.18 and 6367.41 ha, respectively and irrigated land, residential area, orchards and bare land will be increase 391.86, 29.38, 1453.42 and 7214.94 ha, respectively.
    Keywords: Landsat satellite, Land use modeling, Logistic regression, Markov chain, Accuracy assessment
  • Bakhtiar Mohammadi * Pages 413-426
    Cognition of the bioclimatic conditions of each location can be the first step in conducting many environmental studies. In fact, awareness of the capabilities and limitations of bioclimatic conditions provides planning and better management of human activities. This study was performed to determine the thermal comfort of Iran. For this purpose, the daily data of the climatic variables (air temperature, relative humidity, wind speed and cloudiness) in 193 synoptic stations was prepared from the Iran Meteorological Organization. First, based on the Physiological Equivalent Temperature index (PET), bioclimatic conditions, each of the stations studied. Then the long-term average bioclimatic conditions at each station were calculated for the whole year. Finally, database of the bioclimatic long-term conditions of all stations (with the dimensions of 193 * 366) had created. Using this database, bioclimatic daily conditions in Iran, interpolated to Kriging method. The following, monthly bioclimatic map of Iran was drawn. The results showed a high diversity of bioclimatic conditions on a scale of temporal or spatial. One place in Iran during the years also con has a very cold and hot condition. Likewise, in a specific time and in Iran, also the bioclimatic conditions indicate such a variety. In each month in Iran, can be seen special bioclimatic conditions. For example, in twelve months, respectively, a light warm (27.7 percent), warm (29.3 percent), very warm (30.8 percent), hot (5/45 percent), hot (2/42 percent), very warm (38 percent), g (31.3%) and climatic comfort (28.2 percent), cool (29.2 percent), cool (5/33 percent), cool (30.1 percent) and slightly cool (28.1%) in Iran Has been experienced. Based on this November is when the large part of the Iran (28.2 percent) has experienced climatic comfort. In the other months, extent of the climatic comfort conditions had been reduced.
    Keywords: Comfort climatic, environment, climate, comfort index, PET
  • Shima Madani *, Fatemeh Bzazan, Saeedeh Khaleghi Pages 427-438
    The sinking of several floating oil near Nayband bay National Marine Park in Boushehr (south of Iran) which caused oil spills to the sea during 2009-2010, was one of the important events in the Persian Gulf. This oil pollution happened near one of the most valuable marine protected areas that is crucial for the fishing industry in the region. So in this paper, the aim is to estimate the economic losses that all productive sectors suffered through oil pollution with Input-Output model. In this regard decreasing in catch fish after oil pollution neat, the polluted area has been used as an external shock in the Input-Output table. The results indicate that oil spill had more effect on the wholesale and retail sector, construction and transportation respectively. As a whole total economic loss to the regional economy was at least $1,022,000 for 2011.
    Keywords: Oil pollution, Input-Output Table, Regional Input-Output model, Nayband Bay National Marine Park, Iran
  • Seyedeh Fahimeh Malekhosseini, Soolmaz Dashti * Pages 439-455
    Protected areas are a powerful tool to tackle the biodiversity crisis and threat assessments of protected areas, essential for ensuring the conservation and explain the protective measures in the future. Dena protected area is one of the richest parts of the country in terms of biodiversity with an area of 93780 hectares located in the Sisakht County. In this study, the Delphi method was used to identify risks in the region. According to the Likert range, from 26 identified risks in the region, 18 risk factor selected as the final risks in tow groups of environmental risks and natural risks. In order to analysis and prioritize the identified risks, Analytical Hierarchy Process (AHP) and the Expert Choice software was used. The results showed that the soil erosion risk from natural risk criteria with weight of 0.105, local agricultural damaging effects risk with weight of 0.025 in physical sub criteria , eradication of pasture and medicinal plants with weight of 0.049 in biological sub criteria, exploitation of vegetation and forests in order to provide forage for livestock, fuel and… with weigh of 0.0104 in socio-economic sub-criteria and the lack of efficient management of the environment with weigh of 0.074 in cultural sub criteria have the highest weight, respectively. Regional management indicated that now proper planning and efficient management for protect the area and the ability to run multiple applications with an emphasis on preserving its existence is not implemented. Risks management, optimal implementation of all criteria specified in laws of protection and improving the environment and identify vulnerable areas can be effective to manage the Dena Protected Area.
    Keywords: Risks, Risk Management, Dena, AHP
  • Hamidreza Mirdavoodi *, Mohamadreza Marvie Mohadjer, Ghavamedin Zahedi Amiri, Vahid Etemad Pages 453-465
    Changing environmental conditions, reactions of biotic factors and invasion of invasive species due to anthropogenic or natural disturbances, will change composition and diversity of plant communities over time. Therefore, the measurement of species diversity can be useful in the analysis of disturbance and ecosystem management. Effects of disturbance regimes including "grazing", "fire" and "no disturbance" in Daalaab Park were studied on oak communities. Information of vegetation, soil and other environmental variables were collected from 77 sample plots (256 m2) using the random sampling method in various disturbances classes. Species-abundance models were applied to assess diversity. Results of canonical correspondence analysis showed that "Grazing" and "fire" with the soil and topographic factors were identified as the most influential factors on plant composition. The results of species distribution models were showed that grazing disturbance class was fitted with the geometric model. A trend of this model to the Lognormal was observed. This result supported this assumption that communities affected by disturbance, have a change from a state with less destruction to the status with high destruction that most severely affected by natural and human disturbances. Matching of fire disturbance class with log series, was represented the immaturity of these communities that due to the onset of secondary succession in this class, it is logical and consistent this theory. If that, without disturbance class was matched with the log normal model. This model reflects the mature communities with high richness and diversity.
    Keywords: Diversity, Fire, Grazing, Zagros
  • Alireza Mirzajani, Amir Hossein Hamidian *, Mahmod Karami Pages 467-479
    The Caspian Sea, as the largest land-enclosed drainage area in the world has been endangered by various environmental pollutants, discharged from coastal catchment. In this study the trophodynamics of metals are investigated in different organisms from the Caspian food web. Furthermore, the species with potential bio-indicator abilities have also been distinguished. Nine species including three invertebrates Mnemiposis leidyi, Cerastoderma glucaum and Balanus improvises; five fish species Neogobius spp, Atherina boyeri, Alburnus chalcoides, Rutilus kutum and the Caspian seal Phoca caspica were studied in three regions of the southwestern Caspian: i.e. Astara, Anzali and Chaboksar. The stable isotope of primary producer (POM) was very various in each region compare to those from primary consumers. Phoca caspica had the highest average δ15N and TLs as the top of the food chain. The concentrations of metals for the most samples of fish were below the detection limits; while the concentrations were detected in most invertebrate samples. Our results suggested the abilities of Cerastoderma glucaum as indicator of Ni and Co contamination. Balanus improvises had a high capacity for Zn, Sr, Mn and Cu bioconcentration. By comparing ln-concentration of metals vs. TLs, no metal biomagnification was observed. The marine pollution index in Anzali region was higher than those in Astara and Chaboksar regions. While this study provides the basic data from southwestern Caspian Sea; C. glucaum and B. improvises could be proper bioindicator species for worldwide comparison of metal pollution.
    Keywords: Caspian Sea, heavy metals, stable isotope, trophic level, organisms