فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال چهاردهم شماره 4 (مهر و آبان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/25
  • تعداد عناوین: 15
|
  • افشار مرادی، ابراهیم نجفی کانی*، مهدی پروینی صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    شبکه خط لوله گازرسانی شهری قسمت مهمی از زیر ساخت های شهری برای انتقال انرژی است. با گسترش و پیچیده شدن شبکه خط لوله گاز ، احتمال بروز حوادث ناشی از نشت گاز از خط لوله افزایش یافته به گونه ای که این امر می تواند تهدید بزرگی برای ایمنی عمومی شهر باشد. بنابراین، ضروری است که شبکه توزیع گاز شهری مورد ارزیابی ریسک قرار گیرد. هدف از این کار تحقیقاتی، ارزیابی ریسک شبکه توزیع گاز شهری در شهرک بهاران واقع در شهر سنندج می باشد.
    روش بررسی
    در فرایند ارزیابی ریسک انجام شده در این مطالعه، با توجه به عدم دسترسی کامل به اطلاعات و نیز معیارهای وزن دهی به آنها، از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای مدیریت ریسک شبکه توزیع گاز شهری استفاده شد. با بررسی آمار رویدادهای نشت در شبکه توزیع گاز، فاکتورهای موثر شناسایی شد و وزن هر کدام توسط فرایند تحلیل سلسله مراتبی مشخص گردید.
    یافته ها
    با بررسی آمار رویدادهای نشت شبکه توزیع گاز شهری شهرک بهاران سنندج در یه دوره سه و نیم ساله (از ابتدای سال 1390 تا شش ماهه اول سال 1393) ، فاکتور موثر براساس منطقه مورد مطالعه شناسایی شد و سپس با استفاده از تحلیل سلسله مراتبی وزن هر کدام از این شاخص ها در رتبه بندی ریسک شبکه توزیع گاز شهری مشخص گردید. از بین شاخص های مورد بررسی، شاخص دخالت اشخاص حقیقی از زیر مجموعه شاخص علیتی و شاخص خطر ماده از زیر مجموعه شاخص پیامد به ترتیب بیشترین وزن (165/0 و 15/0) و شاخص فشار خط لوله کمترین وزن (0031/0) را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    در کشورمان ایران، تاکنون فاکتورهای موثر بر ارزیابی ریسک شبکه توزیع گاز شهری با استفاده از تکنیک AHP مورد بررسی قرار نگرفته است و وزن دهی به علل رخدادها با درنظر گرفتن سطوح مختلف رخدادها، یه خلا تحقیقاتی می باشد که کمتر به آن پرداخته شده است. با توجه به سطح دقت و کیفیت اطلاعاتی که از نتایج این تحقیق قابل دستیابی است، پیشنهاد می شود که مدیران ایمنی شرکت گاز ضمن استفاده از این روش، از عوامل مهم شناسایی شده در این مطالعه برای کمک به ارتقاء ایمنی شبکه توزیع گاز و کاهش احتمال بروز حوادث در خطوط توزیع گاز شهری استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، شبکه توزیع گاز شهری، تحلیل سلسله مراتبی(AHP)
  • کمال الدین عابدی*، فرشید قربانی شهنا، عبدالرحمن بهرامی، حسین ابراهیمی صفحات 13-24
    زمینه و هدف
    با توجه به انتشار فراوان هیدروکربن های آلی فرار در اتمسفر توسط منابع مختلف صنعتی و حمل و نقل و اثرات زیان آور آنها روی سلامت انسان و محیط زیست، لزوم حذف این ترکیبات از جریان های گازی با استفاده از فناوری های نوین با مصرف انرژی پایین و کارایی بالا بیش از پیش آشکار شده است. در این مطالعه، اثر کاتالیستی AC-ZnO روی حذف این ترکیبات (تولوئن) و توزیع محصولات آنها در یک سیستم تلفیقی پلاسما-کاتالیست بررسی گردید.
    روش بررسی
    کاتالیست AC-ZnO با استفاده از روش سل-ژل تهیه شد. پلاسمای غیر حرارتی با استفاده از یک منبع برق ولتاژ بالا و یک راکتور تخلیه مانع دی الکتریک تولید شد. سپس پلاسما و کاتالیست به صورت دو مرحله ای با هم تلفیق شدند. تجزیه نمونه های هوای ورودی و خروجی راکتورها با استفاده از GC-MS و دستگاه های آنلاین پایش گاز انجام گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که اثر سینرژیستی بالایی بین پلاسما و کاتالیست برقرار می گردد به نحوی که در انرژی ورودی ویژه برابر با 1000 ژول بر لیتر، تقریبا کل تولوئن حذف گردید، درحالی که با استفاده از پلاسمای تنها درصد حذف با به کار بردن همین مقدار انرژی برابر 88 درصد بود. در حضور کاتالیست همچنین انتخاب پذیری به CO2 نیز افزایش پیدا کرد و بعضی از محصولات فرعی همچون NO و NO2 به طور کامل حذف گردیدند و مقدار O3 خروجی بسیار ناچیز بود.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گیری کرد که روش هیبریدی پلاسما-کاتالیست یک روش نوین و امیدبخش در راستای حذف ترکیبات آلی فرار می باشد که باعث افزایش کارائی حذف، کاهش محصولات خطرناک و کاهش انرژی مصرفی می گردد.
    کلیدواژگان: پلاسمای غیر حرارتی، کاتالیست، هیدروکربن های آلی فرار، AC، ZnO
  • ذبیح الله دمیری، رسول یاراحمدی*، میترا رشیدی صفحات 25-34
    مقدمه
    در اتاق پاک غلظت ذرات هوابرد تحت کنترل می باشد و نقش مهمی در تولید داروها و محصولات با تکنولوژی بالا دارد. الگوی جریان هوا یکی از پارامترهای مهم و موثر در غلظت ذرات و توزیع آلودگی درون اتاق های پاک می باشد، بنابراین الگوسازی دقیق جریان هوا درون اتاق های پاک حائز اهمیت می باشد. بنابراین در این مطالعه ارزیابی و شبیه سازی الگوی جریان هوا در اتاق های پاک مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک پژوهش تجربی-کاربردی می باشد که در سال 1394 در یک صنعت دارویی انجام شد. روش انجام کار در این مطالعه بررسی تعیین الگوی جریان هوا در اتاق پاک می باشد. در این مطالعه 3 اتاق پاک مربوط به 3 کلاس پاکیزگی B ، C و D مورد بررسی قرار گرفت . سپس شبیه سازی الگوی جریان، تعیین بردارهای سرعت در اتاق پاک توسط تکنیک CFD می باشد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که سرعت جریان هوا اندازه گیری شده در مدل تجربی ، در فواصل افقی و عمودی مختلف با سرعت های جریان هوا پیش بینی شده توسط نرم افزار فلوئنت در شرایط مشابه و در فواصل یکسان بسیار نزدیک به هم می باشد. هم چنین کانتورهای سرعت جریان هوا برای 3 کلاس پاکیزگی تعیین گردید. بعلاوه، نتایج سنجش غلظت ذرات در اتاق های پاک نشان می دهد که میانگین تراکم آلودگی ذرات در سه کلاس پاکیزگی از حد مجاز استاندارد پایین تر بود.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که مدل آشفتگی RNG K-Ɛ مناسب ترین مدل برای شبیه سازی الگوی جریان هوا در اتاق پاک می باشد . هم چنین وجود ابزار وتجهیزات موجود در اتاق پاک بر الگوی جریان هوا و در نهایت بر راندمان حذف ذرات در اتاق پاک تاثیر می گذارد.
    کلیدواژگان: مدل آشفتگی RNG K، Ɛ، شبیه سازی، جریان هوا، فلوئنت
  • فریده عتابی، رقیه قربانی، موسی جباری* صفحات 35-42
    زمینه و هدف
    حمل و نقل جاده ای مواد شیمیایی به علت وقوع حوادث متعدد و پیامدهای حاصله، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین حریم ایمن در حوادث حمل و نقل جاده ای مواد شیمیایی سمی به منظور بکارگیری در برنامه ریزی مقابله با شرایط اضطراری انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه، ابتدا مواد شیمیایی قابل حمل جاده ای مورد بررسی قرار گرفته سپس آمونیاک، کلر، 1،3- بوتادین، بنزن و تولوئن جهت مطالعات بیشتر و مدل سازی انتشار مواد سمی انتخاب شدند. سپس شاخص مواجهه شیمیایی (CEI) تعیین گردیده و رتبه بندی خطر انجام شد. در نهایت، مدل سازی نحوه انتشار مواد سمی مذکور با استفاده از نرم افزارهای ALOHA و PHAST انجام گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصله نشان داد که با استفاده از شاخص CEI، آمونیاک، کلر و 1،3- بوتادین به ترتیب با شاخص مواجهه 597، 548 و 284 از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و نیاز به بررسی بیشتری دارند. در بررسی نهایی که براساس غلظت ERPG-3 انجام گردید، با استفاده از نرم افزار ALOHA، آمونیاک با 2800 متر و با استفاده از نرم افزار PHAST، کلر با 3004 متر، بیشترین فواصل خطر را دارا بودند.
    نتیجه گیری
    بررسی نتایج حاصله نشان داد که نرم افزارهای مورد استفاده و شاخص CEI، قابلیت لازم در ارایه نتایج صحیح در غلظت های پایین (ERPG-1&2) را ندارند. بعلت متفاوت بودن نتایج حاصل از نرم افزارهای ALOHA و PHAST و شاخص CEI، پیشنهاد می شود بالاترین فاصله خطر بدست آمده بر اساس ERPG-3 بدون توجه به نوع ماده و نوع نرم افزار مورد استفاده، در برنامه ریزی مقابله با شرایط اضطراری مد نظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حریم ایمنی، حمل و نقل جاده ای، شاخص مواجهه شیمیایی، ALOHA، PHAST، CEI
  • محمد جواد زارع سخویدی، عبدالرحمان بهرامی*، علیرضا غیاثوند صفحات 43-52
    زمینه و هدف
    کلروبنزن ماده ای شیمیای است که در تولید حشره کش ها، علف کش ها و همچنین تولید لاستیک استفاده می شود و باعث عوارض نرولوژیکی و اثر بر مجاری تنفسی می گردد. در این پژوهش با استفاده از روش میکرواستخراج فاز جامد ((SPME مقدار کلروبنزن در هوای محیط کار نمونه برداری و شرایط بهینه ی تجزیه با گازکروماتوگرافی-طیف بین جرمی تعیین گردید.
    روش بررسی
    نمونه برداری از غلظت های مشخص کلروبنزن در یک سیستم تولید اتمسفر دینامیک با روش میکرواستخراج فاز جامد انجام گرفت. پس از انتخاب نوع فیبرهای لازم، دما و زمان بازیافت بهینه در بخش تزریق تعیین شد و نتایج بدست آمده از SPME با روش شماره ی 1003، انستیتوی ملی ایمنی و بهداشت حرفه ای مقایسه گردید. به منظور تجزیه ی نمونه های تهیه شده از کلروبنزن با روش میکرواستخراج فاز جامد (SPME)، از دستگاه گازکروماتوگرافی-طیف بین جرمی (MS(GC- استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد فیبر CAR/PDMS از قابلیت جذب بیشتری درمقایسه با سایر فیبرها برخوردار است. شرایط دمایی واجذب در بخش تزریق دستگاه آنالیز در سه حالت دمایی 200 تا 280 بررسی گردید و تفاوتی در مقدار استخراج کلروبنزن در این شرایط وجود نداشت (P>0.05). زمان تعادل برای حالت SPME خارج از سرپوش، 30 دقیقه و برای شرایط داخل سرپوش زمان رسیدن به تعادل تا چندین ساعت ادامه یافت. تفاوت معناداری در نرخ نمونه برداری در دماها و سرعت های تعیین شده در این مطالعه وجود نداشت(P>0.05). هرچند افزایش رطوبت نسبی باعث کاهش نرخ نمونه برداری در دامنه مورد بررسی گردید (P<0.05).
    نتیجه گیری
    در این پژوهش مشخص گردید که روش SPME در سوزن میتواند به عنوان جایگزین مناسبی برای روش معمول NIOSH برای تعیین کلروبنزن در هوا مورد استفاده قرار گیرد. با استفاده از فیبر SPME به صورت در سرپوش میتوان میانگین مواجهه ی وزنی-زمانی (TWA) در هوای محیط کار را به روش پسیو تعیین نمود.
    کلیدواژگان: روش میکرواستخراج فاز جامد، هوا، روش غیرفعال، کلروبنزن
  • سیده نگار اسعدی* صفحات 53-64
    زمینه و هدف
    بیماری دیابت یکی از با اهمیت ترین و پرعارضه ترین بیماری ها است که پیگیری و کنترل جدی را می طلبد. عوامل خطر غیر شغلی آن شناخته شده اند ولیکن عوامل خطر شغلی هنوز جای تحقیق دارند. هدف اصلی این مطالعه بررسی خطر دیابت نوع 2 در کارگران نوبتکار بود.
    روش بررسی
    در یک مطالعه کوهورت هیستوریکال از کارگران نوبتکار وشیفت ثابت صبح در کارخانجات مختلف ، 870 نفر جهت شرکت در مطالعه انتخاب شدند که از این تعداد 460 نفر در گروه نوبتکار و410 نفر در گروه شیفت ثابت صبح بودند. کلیه کارگران در طول مطالعه مورد پیگیری از جهت وضعیت سلامتی و بررسی از لحاظ قند خون ودیابت قرار داشتند. شرح حال ، معاینه و آزمایشات برایشان انجام شد. در این مطالعه از یک چک لیست استفاده گردید که اطلاعات وارد آن می شد. سپس اطلاعات در نرم افزار SPSS 16 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت و از تست کای- دو ، T-test ، Exact و خطر نسبی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده گردید (05/ 0 p<).
    یافته ها
    در بررسی و مقایسه میزان قند خون ناشتا و تست تحمل گلوکز این نتایج بدست آمد در گروه نوبت کار 16/12±31/89 و 36/6±66/125 میلی گرم در دسی لیتر و در گروه شیفت ثابت صبح 36/14±76/87 و 11/1±18/124 میلی گرم در دسی لیتر اختلاف معنی دار نبود( 92/0=P و95/0=P).
    نتیجه گیری
    نوبتکاری به شکل مذکور تاثیر چشمگیری در افزایش قند خون و ایجاد دیابت ندارد. ولیکن معاینات و آزمایشات سالانه جهت شناسایی زودرس بیماران و پیشگیری از ایجاد اختلالات توصیه می شود.
    کلیدواژگان: دیابت، قند خون ناشتا، نوبتکاری، تست تحمل گلوکز
  • طیبه رحیمی پردنجانی*، علی محمدزاده ابراهیمی صفحات 65-74
    زمنیه و
    هدف
    احساس رضایتمندی شغل از اساسی ترین مولفه های بهداشت روانی و یکی از مهمترین عوامل در موفقیت شغلی می باشد. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر نارضایتی شغلی معلمان ابتدایی شهر بجنورد می باشد.
    روش بررسی
    در این پژوهش توصیفی- همبستگی، جامعه آماری کلیه معلمان مقطع ابتدایی شهر بجنورد بودند که در سال تحصیلی 94-1393 مشغول به فعالیت بودند (653=N). تعداد 200 نفر از آنها با استفاده از روش خوشه ایچند مرحله ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان در این پژوهش با استفاده از پرسشنامه سنجش عوامل موثر بر نارضایتی شغلی مورد سنجش قرار گرفتند. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عامل اکتشافی با مولفه های اصلی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و تحلیل عامل تاییدی با کمک نرم افزار AMOS نسخه 22 استفاده گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل عامل با روش چرخش واریماکس منجر به استخراج سه عامل قوی با محتوای نارسایی مدیریت (27 ماده)، عوامل فردی (12 ماده) و کمبود عوامل رفاهی (9 ماده) شد که این سه عامل 07/41 درصد واریانس کل را در بر می گیرد. در گام بعدی به منظور تبیین مدل مفهومی، تحلیل عامل تاییدی روی ماده ها انجام شد. نتایج نشان داد پرسشنامه سنجش عوامل موثر در نارضایتی شغلی از سه سازه مکنون وزیربنایی ساخته شده است. شاخص های الگوی تحلیل عاملی تاییدی نشان داد که الگو دارای برازش قابل قبولی است.
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر اهمیت سه عامل نارسایی مدیریت، عوامل فردی و کمبود عوامل رفاهی را به عنوان عوامل موثر بر نارضایتی شغلی معلمان مقطع ابتدایی شهر بجنورد نشان داد. لذا متولیان نظام آموزش و پرورش می توانند در برنامه ریزی های خرد و کلان سازمان بر این عوامل تاکید کنند.
    کلیدواژگان: نارضایتی شغلی، معلمان، تحلیل عامل اکتشافی، تحلیل عامل تاییدی
  • حسین ابراهیمی، عبدالرحمن بهرامی، محمود نصرالله زاده، ایرج علیمحمدی، بابک ژاله، کمال الدین عابدی، فرشید قربانی شهنا*، سید حسین طباطبایی صفحات 75-84
    زمینه و هدف
    یکی از فن آوری های نوین جهت کنترل آلاینده ای هوا روش پلاسمای غیر حرارتی می باشد. یکی از راکتورهای مورد استفاده در فناوری پلاسمای غیر حرارتی جهت کنترل آلودگی هوا، راکتور تخلیه مانع دی الکتریک است. در راکتور تخلیه مانع دی الکتریک فاصله بین الکترودها جهت تخلیه الکتریکی و ایجاد پلاسما کم می باشد که منجر به افزایش سرعت فضایی آلاینده در ناحیه تخلیه می گردد. این افزایش سرعت فضایی آلاینده منجر به کاهش احتمال برخورد عناصر فعال ایجاد شده در پلاسما و در نتیجه کاهش کارایی تخریب آلاینده می گردد. هدف از این مطالعه طراحی یک راکتور تخلیه مانع دی الکتریک نوین جهت افزایش ناحیه گپ تخلیه الکتریکی بود.
    روش بررسی
    راکتور پلاسمای غیر حرارتی مورد استفاده در این مطالعه به شکل مکعب مستطیل از جنس کوارتز ساخته گردید. در این راکتور از گرافیت منبسط شده به عنوان الکترود تخلیه استفاده گردید که در کف سطح راکتور به طور یکنواخت ریخته شده بود و یک صفحه مسی که بر روی سطح خارجی راکتور قرار داشت که نقش الکترود زمین را ایفا می نمود. کارآیی حذف کلروفرم به روش پلاسما به عنوان تابعی از دبی جریان، غلظت ورودی آلاینده و ولتاژ کاربردی در این راکتور مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان دادند که تخلیه الکتریکی در گپ تخلیه بزرگتری (15 میلی متر) ایجاد می گردد. نتایج نشان دادند که با افزایش ولتاژ از 15 به 20 کیلو ولت و غلظت کلروفرم از 85 به ppm 500، کارایی تخریب به ترتیب 33/25 و 16/10 درصد افزایش می یابد. همچنین افزایش دبی جریان از 2/0 به 2/1 لیتر در دقیقه باعث کاهش کارایی حدود 20 درصد می گردد. علاوه بر این مشاهده گردید که گاز خروجی از راکتور حاوی اکسیدهای نیتروژن، کلر، اسید کلریدریک، فسژن، تری کلروبنزآلدئید و تری کلرواستالدئید می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان دادند که در راکتور جدید تخلیه الکتریکی در گپ تخلیه بزرگتری ایجاد می گردد که منجر به کاهش سرعت فضایی آلاینده ها در این ناحیه شده و باعث افزایش تخریب کلروفرم می گردد. همچنین افزایش دبی جریان اثر کمی بر کاهش تخریب کلرو فرم می گذارد که علت آن را می توان در خاصیت جذبی گرافیت منبسط شده و افزایش ناحیه تخلیه الکتریکی دانست.
    کلیدواژگان: گرافیت منبسط شده، پلاسمای غیر حرارتی، راکتور تخلیه مانع دی الکتریک، کلروفرم
  • مهران پورحسین، سید جمال الدین شاه *هما ملک خانی، عباس رحیمی فروشانی، میر غنی سید صومعه، راضیه دیوانی صفحات 85-94
    زمینه و هدف
    تعیین مقدار ملاتونین به علت غلظت پایین آن و بعلاوه وجود سایر ترکیبات مشابه در مایعات بدن ، یک چالش جدی برای آنالیست ها بوده است. آماده سازی نمونه قبل از انجام آنالیز دستگاهی برای تعیین مقدار ملاتونین در نمونه های مختلف یک امر اجتناب ناپذیر می باشد. این مطالعه به دنبال روشی جدید با صحت و دقت بالا بود که بتواند با استفاده از تجهیزات موجود در آزمایشگاه های معمولی برای تعیین سطوح جزیی ملاتونین در بزاق بعنوان شاخص ریتم سیرکادین در انسان مورد استفاده قرار گیرد. به همین منظور به بهینه سازی روش میکرو استخراج مایع-مایع پخشی(Disspersive Liquid-Liquid Microextraction) که تاکنون برای ملاتونین بزاقی استفاده نشده بود پرداخته شد.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر یک مطالعه کاربردی می باشد. مرحله بهینه سازی شامل بررسی هشت عامل موثر بر روش DLLME بود. از این میان هفت مورد آنها در چهار سطح و صرفا pH در پنج سطح مورد بررسی قرار گرفت و مقادیر بهینه تعیین شدند. همچنین اعتبار سنجی روش بهینه سازی شده بصورت روز به روز به مدت شش روز متوالی و شش بار در یک روز با محاسبه ضریب تغییرات برای سه غلظت 50، 100و 250 پیکوگرم بر میلی لیتر انجام گردید.
    یافته ها
    مقادیر بهینه برای هرکدام از عوامل مورد بررسی بدست آمد. صحت و دقت روش بهینه سازی شده با محاسبه مقادیر ضریب تغییرات سه غلظت نام برده بررسی شد.تکرارپذیری روز به روز به ترتیب 29/6، 39/2 و 82/1 و برای تکرارپذیری در یک روز به ترتیب 49/4، 68/2 و 83/1 می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به مقادیر ضریب تغییرات بدست آمده، روش بهینه سازی شده از صحت و دقت مناسبی برخوردار بوده است. با وجود اینکه بهینه سازی عوامل موثر در استخراج باید به تناسب آنالیت مدنظر صورت گیرد، اما این متغیر ها را می توان برای ترکیبات شیمیایی مشابه با اندکی تغییرات استفاده کرد.
    کلیدواژگان: ملاتونین، میکرواستخراج مایع، مایع پخشی، بزاق، ریتم سیرکادین، کروماتوگرافی مایع با عملکرد عالی
  • مهناز کاظم حقیقی، مهناز صارمی* صفحات 95-102
    زمینه و هدف
    نیاز اولیه ی طراحی انسان - محور، دسترسی به پایگاه اطلاعات آنتروپومتریک است. محققین مختلف ایرانی با هدف گردآوری داده های موردنیاز برای طراحی ایستگاه های کاری، مطالعاتی را انجام داده اند. مطالعه حاضر سعی دارد تا با مروری جامع بر کلیه مستندات موجود، جایگاه کنونی و مسیر مطالعات آتی را تعیین نماید.
    روش بررسی
    جهت یافتن مطالعات و مستندات مرتبط با مقاله حاضر در پایگاه داده Google scholar و پایگاه های داده های داخلی جهاد دانشگاهی (SID)، ایران مدکس (Iranmedex)، مجیران (Magiran)، مدلیب (MedLib) و سیویلیکا (Civilica) با استفاده از کلمات کلیدی در رابطه با ابعاد آنتروپومتریک بزرگسالان ایرانی جستجو صورت گرفت. 699 مقاله در پایگاه های داده های داخلی و 900 مقاله در پایگاه داده Google scholar مورد بررسی قرار گرفت که معیار ورود به مطالعه، انطباق هدف آن با اندازه گیری ابعاد بدنی جمعیت بزرگسال ایرانی برای اهداف طراحی ایستگاه کار یا ابزار و تجهیزات بود.
    یافته ها
    بطور کلی 99/4 درصد از کل مطالعات بدست آمده مورد بررسی قرار گرفته و تعداد 25 مقاله، حائز شرایط ورود به مطالعه بودند. مستندات موجود مربوط به بازه زمانی سال های 1356 تا 1393 می باشد که از نظر روش کار و از نظر نتایج حاصله با یکدیگر مقایسه شدند.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از بررسی نشان داد که کاربرد جداول موجود در طراحی برای جمعیت عمومی بزرگسالان ایرانی با محدودیت هایی مواجه است. پیشنهاد می شود علاوه بر اهتمام به تصحیح و به روز رسانی جداول آنتروپومتری موجود، نسبت به تهیه پایگاه جامع داده های آنتروپومتریک بزرگسالان ایرانی اقدام گردد.
    کلیدواژگان: ارگونومی، آنتروپومتری، پایگاه های اطلاعاتی، ابعاد بدنی، طراحی
  • اعظم بیابانی، محسن علی آبادی*، رستم گلمحمدی، مریم فرهادیان، رضا شهیدی صفحات 103-121
    زمینه و هدف
    میزان کاهندگی اسمی صدای شرکت های سازنده می تواند در مقایسه با میزان کاهندگی واقعی آنها متفاوت باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین قدرت کاهندگی واقعی صدای گوشی های حفاظتی رایج در کشور بر مبنای روش میکروفن داخل گوش در شرایط واقعی محیط کار انجام گردید.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی پنج مدل گوشی ایرماف، در دو نوع محیط صنعتی با ماهیت صدای متفاوت روی 50 کارگر که بصورت تصادفی انتخاب شدند، بررسی گردید. قدرت کاهندگی گوشی ها بر مبنای روش میکروفن داخل گوش طبق استاندارد ISO 11904 توسط دستگاه دزیمتر SV102 شرکت SVANTEK مجهز به میکروفن SV 25 قابل نصب در داخل گوش اندازه گیری گردید. علاوه براین، ارزیابی دانش، نگرش و عملکرد کارکنان درخصوص حفاظت شنوایی توسط پرسشنامه محقق ساخت تعیین گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار spss21 مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    مستقل از نوع صدای در مواجهه، مقادیر افت جایگذاری واقعی گوشی ها در فرکانس های یک اکتاوباند کمتر از مقادیر اسمی افت جایگذاری بود. علاوه براین مقادیر کاهندگی واقعی صدا گوشی ها در مواجهه با صدای با فرکانس غالب پایین کمتر از مقادیر کاهندگی اسمی بود (05/0 p<). مقادیر کاهندگی واقعی گوشی هادر مواجهه با صدای با فرکانس غالب بالا بیشتر از مقادیر کاهندگی اسمی بود (05/0> p). میزان شاخص دانش ، نگرش و عملکرد کارگران نیز در خصوص حفاظت شنوایی در سطح قابل قبولی قرار داشت.
    نتیجه گیری
    ماهیت فرکانسی صدای محیط بر مقدار کاهندگی واقعی صدای قابل حصول از گوشی ها بسیار تاثیر گذار است. از این رو داشتن اطلاعات تجزیه فرکانسی صدای محیط برای انتخاب گوشی های حفاظتی بسیار حیاتی است. روش میدانی میکروفن داخل گوش توانست اندازه گیری سریع و ساده قدرت کاهندگی صدا گوشی را به طور مطلوب در شرایط واقعی محیط صنعتی تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: وسایل حفاظت شنوایی، روش میکروفن داخل گوش، قدرت کاهندگی صدا، افت جایگذاری
  • محسن مهدی نیا*، ابوالفضل محمد بیگی، حسین فلاح، علی کریمی، عباس صادقی صفحات 122-131
    زمینه و هدف
    عوامل مختلفی بر عملکرد ایمنی کارکنان اثر دارد و یکی از متغیر های تعیین کننده های عملکرد ایمنی، جایگاه مهار ایمنی [m1] است. افراد با جایگاه مهار درونی اعتقاد دارند که می توانند بر روی وقایع کنترل داشته باشند از طرفی نظر افرادی که جایگاه مهار بیرونی دارند این است که وقایع در اثر عواملی مانند شانس، سرنوشت، محیط و عملکرد دیگران به وقوع می پیوندند. بنابراین جهت پیشگیری از حوادث توجه به جایگاه مهار ایمنی افراد نیز اهمیت زیادی دارد. بر این اساس، این مطالعه با هدف تعیین جایگاه مهار ایمنی و متغیر های مرتبط با آن در کارکنان یک صنعت انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی بر روی 173 نفر از کارکنان یک صنعت در یکی از استان های مرکزی کشور انجام شد. ابزار مورد استفاده شامل پرسش نامه دموگرافیک- شغلی و پرسش نامه جایگاه مهار ایمنی بود. جمع آوی اطلاعات به صورت خود گزارشی نیمه نظارتی انجام شد. اطلاعات با نرم افزار SPSS نسخه 20 و با آزمون های تی مستقل ، همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین امتیاز جایگاه مهار ایمنی برابر با 08/5±87/38، بزرگتر از میانگین در نظر گرفته شده برای پرسش نامه(36=μ) و درونی بود. از بین متغیر های مورد مطالعه، ابتلا به بیماری، مصرف دخانیات و اشتغال به شغل دوم از نظر آماری ارتباط معنی دار با جایگاه مهار ایمنی داشتند اما سایر متغیرهای فردی و شغلی مور مطالعه، ارتباط معنی دار آماری با جایگاه مهار ایمنی نشان ندادند.
    نتیجه گیری
    برخی متغیرها می توانند بر تصور افراد نسبت به میزان کنترلی که می توانند بر وقایع داشته باشند اثر بگذارند و در واقع جایگاه مهار ایمنی افراد را تحت تاثیر قرار دهند. در نتیجه این متغیر ها می توانند با تغییر جایگاه مهار ایمنی، به طور غیر مستقیم بر عملکرد ایمنی و وقوع حوادث اثرگذار باشند.
    کلیدواژگان: جایگاه مهار ایمنی، عملکرد ایمنی، حادثه
  • تیمور اللهیاری، بهراد سمسار، حمیدرضا خلخالی، محمودرضا آذغانی* صفحات 132-141
    زمینه و هدف
    صندلی خودرو تاثیر بسزایی در راحتی راننده و کاهش فشار وضعیتی وارد بر کمر راننده دارد هدف این مطالعه بررسی مقایسه ای سه نوع صندلی خودروهای سواری رایج داخل بر خستگی و ناراحتی عضلات راننده است.
    روش بررسی
    10 شرکت کننده مرد طی مدت 2 ساعت رانندگی شبیه سازی شده روی سه صندلی راننده در روزهای مختلف به فاصله یک هفته مورد آزمون قرار گرفتند. در حین رانندگی فعالیت الکتریکی عضلات ارکتور اسپاین ناحیه لومبار و میزان ناراحتی کمر توسط شاخص بصری VAS ثبت شد. پارامتر های MDF ، MNF و NRMS برای بررسی فعالیت و خستگی عضلات مورد استفاده قرار گرفت. آزمون آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر برای مقایسه صندلی ها از نظر ناراحتی، خستگی و فعالیت عضلات بکار گرفته شد.
    یافته ها
    صندلی ها از نظر ایجاد ناراحتی در ناحیه کمر با هم اختلاف معناداری نشان دادند) 05/0>P). پارامتر MNF عضله ارکتور اسپاین سمت چپ در بین صندلی ها تقریبا اختلاف معنا داری داشتند) 07/0=P ). با اینحال با توجه به پارامترهای MDF و NRMS ، اختلاف معناداری بین صندلی ها در طول 2 ساعت رانندگی مشاهده نشد) 05/0

    نتیجه گیری
    هر چند میزان فعالیت و خستگی عضلات ارکتور اسپاین در طول مدت دو ساعت رانندگی اختلاف معنی داری نشان نداد اما میزان ناراحتی اظهار شده فرد در ناحیه کمر اختلاف معنی داری داشت با توجه به یافته ها به نظر می رسد برخی از صندلی های خودرو ممکن است بیشتر موجب ناراحتی عضلات کمر راننده شوند اما در مورد خستگی اختلاف معنی داری مشاهده نشد. مطالعات بیشتر به منظور طراحی ارگونومیک صندلی خودورها پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: عضلات ارکتور اسپاین، صندلی خودرو، خستگی، الکترومیوگرافی سطحی
  • محمد سرمدی، کامیار یغماییان، رامین نبی زاده*، کاظم ندافی، رضا سعیدی، سمیرا یوسف زاده صفحات 142-150
    زمینه و هدف
    از جمله عناصر متعارف فعلی موثر بر انتقال یا کاهش انتقال ذرات هوابرد و کیفیت هوای ساختمان ها، سیستم های تهویه طبیعی می باشند. تهویه طبیعی به معنی تامین هوای تازه و خنک سازی از طریق جابجایی هوای آزاد محیط بوده که از عوامل تاثیرگذار بر جنبه های بهداشت وسلامت جامعه مانند کنترل پاتوژنهای هوابرد و عفونت های حاصله از آنها در بخش های مختلف زندگی به خصوص بیمارستان ها ویکی از مقرون به صرفه ترین راهکارهای موجود دراین زمینه می باشد. هدف از این مطالعه بررسی پتانسیل میزان تهویه طبیعی بخش های مختلف بیمارستانی دربیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 35 بخش از 12 بیمارستان تابعه دانشگاه علوم پزشکی تهران که درمجموع تعداد 269 اتاق را شامل شد از نظر پارامترهای رطوبت، دما، سرعت باد و مشخصات اتاق مورد بررسی قرار گرفت و نتایج با استانداردها ودستورالعمل های مربوطه مقایسه شدند. بخش های مورد بررسی شامل بخش های عفونی، خون، گوارش، سل و... بودند که از نظر پاتوژنهای هوابرد دارای اهمیت هستند. بررسی ارتباط ACH با پارامترهای جهت جغرافیایی، دما و رطوبت، به همراه دسته بندی بخش ها به گروه های هوابرد و غیرهوابرد و سنجش میانگین ACH آنها به همراه آزمونهای کروسکال والیس و فلیگنر-کیلن با استفاده از نرم افزار R-تحلیل آماری (ورژنR 3.2.0) و Excel 2013 انجام گرفت.
    یافته ها
    مقادیر حداقل و حداکثر سرعت باد، رطوبت و دما در اتاق ها به ترتیب (0 و9/2 متربرثانیه)، (5/13% و40%) و(24 و 7/30درجه سانتی گراد) بود. همچنین میانگین ACH در بخش های هوابرد و غیر هوابرد به ترتیب برابر با 5/20 و 31 بود . همچنین با استفاده از آزمون آماری کروسکال-والیس روابط معنی داری بین پارامترهای مختلف مطالعه مشاهده شد(P-value<0.05).
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که بازنمودن درب و پنجره ی اتاق ها باتوجه به اندازه گیری های انجام شده و اعداد بدست آمده و مقایسه با استانداردها(12ACH=) پتانسیل بالایی در کاهش عفونت ها در بیمارستان ها خواهیم داشت. همچنین با استفاده از تهویه طبیعی می توان به میزان بسیار زیادی در هزینه های مرتبط با تامین انرژی جهت تهویه در بخش های مختلف صرفه جویی نمود.
    کلیدواژگان: تهویه طبیعی، کنترل عفونت، تعداد تعویض هوا در ساعت، بیمارستان
  • فرشید قربانی شهنا، عبدالرحمن بهرامی، فاطمه روتیوند، سمانه سالاری صفحات 151-162
    زمینه و هدف
    انتشار گاز دی اکسیدگوگرد، تاثیر زیان باری بر انسان و محیط زیست دارد. در این تحقیق کاربرد سورفکتانت به همراه مواد جاذب آب آهک و بی کربنات سدیم به منظور حذف دی اکسیدگوگرد بررسی شده است.

    روش بررسی
    به منظور انجام این تحقیق از اسکرابر بستردار استفاده شده و تاثیر مواد جاذب آب آهک و بی کربنات سدیم و نوع و غلظت سورفکتانت ها بررسی گردیده است. همچنین غلظت گاز دی اکسیدگوگرد قبل از ورود به اسکرابر و در خروجی آن، با دستگاه قرائت مستقیم اندازه گیری شده است.

    یافته ها
    نتایج نشان داد که افزایش غلظت مواد سورفکتانت آنیونی به همراه آب آهک و بی کربنات سدیم تاثیر منفی در بازده حذف دی اکسیدگوگرد داشته است، درحالی که با افزایش غلظت مواد سورفکتانت کاتیونی به همراه مواد جاذب مذکور، میزان بازده حذف افزایش می یابد. بیشترین میانگین حذف (54/%94) مربوط به غلظت ppm 55 از گاز دی اکسیدگوگرد زمانی است که از آب آهک با غلظت 2درصد توام با سورفکتانت کاتیونی CTAB با غلظت 01/0 مولار باشد، یا در شرایطی که به جای آب آهک از بی کربنات سدیم استفاده گردد.

    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق نشان می دهد که کارکرد حذف گاز دی اکسیدگوگرد با استفاده از سورفکتانت کاتیونی به همراه مواد جاذب آب آهک و بی کربنات سدیم، موثرتر از مواد جاذب مذکور به تنهایی است. از روش فوق می توان در حذف گاز دی اکسیدگوگرد استفاده نمود.
    کلیدواژگان: گاز دی اکسیدگوگرد، سورفکتانت، آب آهک، بی کربنات سدیم، اسکرابر بستردار
|
  • Afshar Moradi, Ebrahim Najafi Kani*, Mehdi Parvini Pages 1-12
    Background And Aims
    Natural gas pipeline network is an important part of a city’s infrastructure for energy transmission. As the gas pipeline network becoming vaster and more complex, accident caused by the leak of gas pipeline network occur. Accidents consequences caused by gas pipeline rupture, can directly threatening the safety of persons and properties in the city. Thus, it is necessary to do risk assessment for natural gas pipeline network. In this work, risk assessment of natural gas pipeline network for Baharan town in Sanandaj city has been investigated.
    Methods
    In this study, there was a limitation because of unavailable and managed required data for the risk management process. Thus, for the risk assessment, Analytic Hierarchy Process (AHP) technique was used in municipal gas distribution network. After investigating the reported data of any accidents and leakages, the main effective parameters have been recognized and the related quantitative weights were determined.
    Results
    The statistical analysis showed a spill event municipal gas distribution network for a period of three and a half years (from the beginning of 1390 to the end of the summer of the 1393), as a factor based on the selected studied area (Baharan town, Sanandaj city). Between the investigated factors and based on the AHP technique, involvement index of individuals and substance hazard (0.165, 0.15, respectively) showed the maximal amounts of the most important parameters with major effects on the risk assessment and pressure index (0.0031) showed the minimal amount with the minor effect on the investigation.
    Conclusion
    To assess the risk factors of municipal gas pipeline network, there is not a well-covered investigation for complete requirement in the Iran. Therefore, because of the useful data obtained by the used technique here, AHP technique, it is recommended to gas safety managers to use these methods and the most important factors identified in this study for promoting safety and reduce accidents in municipal gas distribution network in gas distribution lines.
    Keywords: Risk assessment, Pipeline networks, Analytic Hierarchy Process (AHP)
  • Kamal Ad-Din Abedi*, Farshid Ghorbani Shahna, Abdulrahman Bahrami, Hossein Ebrahimi Pages 13-24
    Background And Aims
    Regarding high emission rates of volatile organic compounds in the atmosphere by different industrial and transportation sources and their adverse effects on human health and the environment, the need to remove these chemicals from gas streams using new technologies with low energy consumption and high efficiency has been more evident. In this study, the catalytic effect of AC-ZnO was investigated on the removal of these compounds (toluene) and their product distribution in a hybrid catalytic plasma system.
    Methods
    AC-ZnO catalyst was prepared using sol-gel method. Non-thermal plasma was generated utilizing a high voltage power supply and a dielectric barrier discharge reactor. Plasma and catalyst techniques were then combined in a two-stage configuration. Reactor influent and effluent air sample analysis was carried out using GC-MS and on-line gas monitoring devices.
    Results
    The results showed that there was a high synergistic effect between plasma and catalyst so that the total removal of toluene was obtained at specific input energy of 1000 J L-1, while the removal percent was around 88% at the same energy delivery with plasma-alone system. The selectivity towards CO2 was also increased over catalyst bed and some of the by-products such as NO, and NO2 were totally removed and the effluent amount of O3 was negligible.
    Conclusion
    It can be concluded that the plasma-catalyst hybrid technique is a new and promising method for the removal of volatile organic compounds causing the increase of removal efficiency, and the hazardous products and energy consumption reduction.
    Keywords: Non-thermal plasma, Catalyst, Volatile organic compounds, AC-ZnO
  • Zabiolah Damiri, Rasoul Yarahmadi*, Mitra Rashidi Pages 25-34
    Background And Aims
    The clean room is under the control of concentrations of airborne particles play an important role in the production of drugs and high-tech products. Clean air flow pattern in the room is one of the important parameters of particle concentration and distribution of air pollution and need to be accurately modeled. So in this study was to evaluate and simulate the flow pattern of clean air in the room was investigated.
    Methods
    This study used an experimental study that was conducted at 2015 in the pharmaceutical industry .The methodology used in this study was to determine the air flow pattern in cleanroom. In this study, 3 clean room with 3 cleanliness classes B, C and D were studied. Then simulate the flow pattern, determine the velocity vectors in the cleanroom is cleared by CFD techniques.
    Results
    The findings of this study showed that air flow rate measured in experimental models with air flow rates predicted by FLUENT software under the same conditions and at the same spacing is very close to each other .Also airflow velocity contours for 3 the cleanliness class were determined .In addition, the results of measurement of particle concentration in clean rooms shows the mean concentration of particulate contamination in three classes cleanliness was below the standard limit.
    Conclusion
    This study showed that RNG K-ℇ turbulence model the most appropriate model to simulate air flow pattern in the room is clean. There is also equipment and a tool in a clean room on the pattern of air flow and ultimately affects the particle removal efficiency in the clean room.
    Keywords: RNG k–ε turbulence model, simulation, Airflow, fluent
  • Faride Atabi, Roghayeh Ghorbani, Mousa Jabbari* Pages 35-42
    Background And Aims
    Road transportation of chemicals due to occurring various accidents and their hazardous consequences has high importance. The aim of this study was to determine safe distance in the accidents of road transportation of toxic chemicals in order to use in emergency response planning.
    Methods
    In this study, firstly, transportable chemicals -by road- were studied and ammonia, chlorine, 1,3-butadiene, benzene and toluene were selected for further study and modeling of toxic materials releases. Next, chemical exposure index (CEI) was determined and hazard ranking was done. Finally, modeling of toxic substances releases was done using ALOHA and PHAST softwares.
    Results
    The results showed that, using the CEI index, ammonia, chlorine and 1,3-butadiene with exposure indexes of 597, 548 and 284, respectively, have high importance and need further investigation. In the final assessment that was done according to ERPG-3 concentration, using ALOHA software, ammonia with 2800 meters, and using PHAST software, chlorine with 3004 meters, have the highest hazard distances.
    Conclusion
    Assessment of the results showed that the used softwares and the CEI index dont have the capability to provide correct results at low concentrations (ERPG-1 & 2). Due to difference of the results using PHAST and ALOHA softwares, and CEI index, it is recommended to use the highest hazard distance-obtained by ERPG-3-for emergency response planning, without paying attention to type of the material and type of the softwares.
    Keywords: safe distance, road transportation, chemical exposure index, ALOHA, PHAST, CEI
  • Mohammad Javad Zare Sakhvidi, Abdulrahman Bahrami*, Ali Reza Ghiasvand Pages 43-52
    Background And Aims
    The chlorobenzene is an intermediate chemical that is used in the production of commodities such as herbicides, dyestuffs, and rubber and Causes neurological complications and effects on the respiratory tract. In this research solid phase micro extraction (SPME) was used for the sampling of chlorobenzene in air. The optimum conditions for analysis with gas chromatography-Mass spectrometry (GC-MS) were determined
    Methods
    The sampling of chlorobenzene was done in a dynamic atmosphere generation system with SPME. The kind of fiber was selected and the optimum temperature and desorption time in injection port of GC were determined and results of measurement were compared with the NIOSH-1003 method. Samples were analyzed by gas chromatography-Mass spectrometry.
    Results
    Carboxen-Polydimethylsiloxane (CAR/PDMS) in retracted mode has high absorption compared to other fibers and was selected for sampling. Desorption temperature in the injector of GC were also optimized in three levels from 200 to 280 and results showed no significant difference were observed for extraction of analyte from SPME (P>0.05).The equilibrium time at exposed condition in SPME was 30 minute but equilibrium time is extended for several hours in retracted mode. There were no significant differences between sampling rates at different temperatures and air velocities (P>0.05) but, the increase of relative humidity (RH) had a negative effect on sampling rates (P
    Conclusion
    It is concluded that SPME in retracted mode is an alternative method for determination of chlorobenzene in air and could be applied as a passive method for the determination of the time weight average (TWA) of chlorobenzene in workplaces.
    Keywords: SPME, Chlorobenzene, Air, Passive sampling
  • Seyedeh Negar Assadi* Pages 53-64
    Background And Aims
    The diabetes mellitus is one of the important and most complicated diseases. The non occupational risk factors are known but occupational risks are unknown. Objective of this study was determination the risk of shift work on diabetes mellitus.
    Methods
    In a historical cohort study from 460 shift workers and 410 non shift workers in industry this study was done. With a checklist the risk factors were gathered and the data were analyzed in SPSS 16, with t-test,chi-2 , exact, relative risks(P
    Results
    Fasting blood sugar in shift workers was 89.31±12.16 and in non shift workers was 87.76±14.36 and oral glucose tolerance test in shift workers was 125.66±6.36 and in non shift workers was 124.18±1.11(P=0.92 , P=0.95).
    Conclusion
    This shift work had not effects on fasting blood sugar and starting the diabetes.
    Keywords: Diabetes mellitus, Fasting blood sugar (FBS), Shift work, Oral glucose tolerance test(OGTT)
  • Tayebe Rahimi Pordanjani*, Ali Mohamadzade Ebrahimi Pages 65-74
    Background And Aims
    Feel job satisfaction is the most basic components of mental health and an important factor in career success. The aim of this study was identify of effective factors on job dissatisfaction of primary school teachers of Bojnord city.
    Methods
    In this descriptive – correlation study, the population were all primary school teachers that who were working in 2015 (N= 653). 200 teachers were selected by the use of multistage cluster sampling method. Participants in this study were measured by "measuring factors influencing job dissatisfaction questionnaire". In order to analyze the data, the exploratory factor analysis with principal components by use software SPSS-22 and the confirmatory factor analysis by use software AMOS-22 were applied.
    Results
    Principal components analysis using varimax rotation yielded a three-factor solution of improper management (27 items), individual factors (12 items) and lack of welfare agents (9 items) that jointly accounted for 41.07 percent of the total variance. The next step to explain the concept, confirmatory factor analysis was performed. The results showed job dissatisfaction questionnaire building from three construct latent. Indices of confirmatory factor analysis model showed that the model has an acceptable fit.
    Conclusion
    The results of this study showed the importance of improper management, individual factors and lack of welfare agents as the factors that influence on job dissatisfaction of primary school teachers in Bojnord city. Therefore, custodians of educational system in order to the micro and macro planning, should rely on these variables.
    Keywords: Job dissatisfaction, Teachers, Exploratory factor analysis, Confirmatory factor analysis
  • Hossein Ebrahimi, Abdulrahman Bahrami, Mahmoud Nasrollahzadeh, Iraj Alimohammadi, Babak Jaleh, Kamaleddin Abedi, Farshid Ghorbani Shahna*, Sayed Hosein Tabatabaei Pages 75-84
    Background And Aims
    One of the innovative technologies for air pollution control is non-thermal plasma. The dielectric barrier discharge reactor is one of the reactors that applied in non thermal plasma technology for air polluation control. In dielectric barrier discharge reactor, the distance between the electrodes for electric discharge is low and led to increasing space velocity of the pollutant in the discharge zone. This increase in the velocity results in a decrease in the probability of collision of the produced active species with pollutant molecules, which consequently decreases the efficiency of pollutant degradation. The aim of this study was to design a new dielectric barrier discharge reactor for increase the dischrge gap zone.
    Methods
    The non-thermal plasma reactor employed in this study was made of quartz as a rectangular cube shape. In this reactor, the expanded graphite was used as the discharge electrode which was poured uniformly in the bottom of the reactor and a copper plate was on the outer surface of the reactor applied to play the role of the earth electrode. Chloroform removal efficiency as a function of flow rate, concentration of pollutants and applied voltage was investigated in this reactor. In addition, it was observed that the exhaust gas from the reactor contains nitrogen oxides, chlorine, hydrochloric acid, phosgene, trichlorobenzaldehyde and trichloroacetaldehyde.
    Conclusion
    Results of the study showed that electrical discharge was created in larger discharge gap which resulted in space velocity decrease of pollutants in this region and caused to increase of chloroform degradation. Moreover, flow rate increase affected lightly on the degradation which is owing to the adsorption property of the expanded graphite as well as an increase in discharge gap region.
    Keywords: expanded graphite, non-thermal plasma, dielectric barrier discharge reactor, chloroform
  • Mehran Pourhossein, Seyed Jamaledin Shahtaheri*, Homa Maleck Khani, Abbas Rahimi Foroushani, Mirghani Seyed Someah, Razieh Divani Pages 85-94
    Background And Aims
    Due to low concentration of melatonin and also the existence of other compounds in body fluids, measuring the amount of melatonin is a serious challenge for the analysts. Before measurement of melatonin amounts using chromatographic method, sample preparation is unavoidable. The aim of current study is develop a new sample preparation method that not only have high accuracy and validity, but also can using by conventional equipment available in the laboratory to determine trace levels of salivary melatonin. For this purpose, the dispersive liquid-liquid microextraction (DLLME) method, that has not been used so far to preparation of salivary melatonin samples, were optimized.
    Methods
    Optimization procedure involved evaluation of eight factors affecting DLLME method. From these factors, seven were examined in four levels, and just pH was done in five levels. Accuracy and precision of the optimized method was evaluated at three concentrations of 50, 100, 250 pg.ml-1 by achieving CV% for day-to-day and within-day reproducibility.
    Results
    Optimum values were determined. Accuracy and precision of the optimized method was investigated at three concentrations of 50, 100, and 250 pg.ml-1 by achieving CV% of 6.29, 2.39, and 1.82 for the "day-to-day" and 4.49, 2.68, and 1.83 for "within-day" reproducibility.
    Conclusion
    Due to the results of this study for Coefficient of variations, the optimized method was provided with proper accuracy and precision. Although optimized extraction factors must be fit analyte, but these factors can be used for similar chemical compounds with a slight modification.
    Keywords: Melatonin, Dispersive liquid–liquid microextraction, Saliva, Circadian rhythm, HPLC
  • Mahnaz Kazemhaghighi, Mahnaz Saremi* Pages 95-102
    Background And Aims
    Access to an Anthropometric database is essential for human-centered design. Several Iranian researchers preceded their studies with the aim of collecting useful data for designing workstations. The present study aims to review all of these related studies in order to introduce the state of the art and help to clarify future studies.
    Methods
    Databanks of Google scholar, SID, Iranmedex, Magiran, MedLib and Civilica were looked for finding related literature by means of appropriate keywords. 699 papers were found in national databanks; while 900 were found in the Google scholar. Inclusion criteria were set as having the aim of collecting Iranian adults’ anthropometric data for workstation or tool design.
    Results
    4/99 percent of all studies were entered to the study (i.e. 25 papers). Literature dated from 1977 to 2014. Their methodologies and findings were compared.
    Conclusion
    Results showed that existed studies are applicable according to their methodologies; meaning that applying their results into general Iranian population would have some limitations. Therefore, it is necessary to do up-to date the existed anthropometric tables; as well as to produce a comprehensive table for Iranian anthropometric dimensions.
    Keywords: Ergonomics, Anthropometry, Database, Bodily dimensions, Design
  • Azam Biabani, Mohsen Aliabadi*, Rostam Golmohammadi, Maryam Farhadian, Reza Shahidi Pages 103-121
    Background And Aims
    Nominal noise reduction rating of the earmuff manufacturers can be different compared with the actual noise attenuation rating. The current study aimed to determine the actual noise reduction rate of current hearing protection devices in the real workplaces using a field microphone in real ear method (FMIRE).
    Methods
    In this cross-sectional study, five common earmuffs were studied in both industrial environments with different noise nature on the 50 workers who were selected randomly. Noise reduction ratings of ear muffs were measured based on the ISO 11904 standard, microphone in real ear method, using noise dosimeter (SVANTEK, model SV 102) equipped with a microphone SV 25 model which can install inside the ear. In addition, the knowledge, attitudes and performance of employees about hearing protection were assessed by the developed questionnaire. Data was analyzed by SPSS 21.
    Results
    Independent of the type of noise exposure, actual insertion loss values for ear muffs in one octave-band frequency was less than the nominal insertion loss values. Actual noise reduction rates of the earmuffs in the exposed of dominant noise low frequency are less than the nominal reduction rates (p
    Conclusion
    The frequency nature of noise is very impressive on the actual noise reduction rates can be achieved from earmuffs. Therefore, data about the frequency analysis of ambient noise is key ingredient when selecting hearing protectors in any workplaces. FMIRE could facilitate rapid and simple measurement of the actual acoustic performance of earmuffs in real conditions of industrial environments.
    Keywords: Hearing protection devices, Field microphone in real ear, Noise reduction rating, insertion loss
  • Mohsen Mahdinia*, Abolfazl Mohammadbeigi, Hossein Fallah, Ali Karimi, Abbas Sadeghi Pages 122-131
    Background And Aims
    Various factors affect the safety performance of employees and safety locus of control (SLOC) is one of the main determinants. People with an internal locus of control believe that they can control events and conditions and People with an external locus of control believe that events caused by factors such as chance, fate, environment and performance of other people. Therefore, to prevent accidents attention to the SLOC is very important. This study aimed to determine the SLOC and its related factors in employees of an industry.
    Methods
    This cross sectional study was conducted on 172 employees of an industry in a central provinces of Iran. Data collection was performed using demographic-job and SLOC questionnaires. Data Gathering was performed in a semi-supervised manner. Data analyzed with SPSS software (version20) using independent T tests, Pearson correlation and liner regression.
    Results
    The mean score of SLOC was 38.5±5.08 and was Larger than the mean intended to scale (µ=36) and was internal in the studied population. Chronic disease, smoking and Employment in second job have significant relationship with SLOC but other studied variables were not significantly associated with SLOC.
    Conclusion
    Some variables may be influence the perception of people about level of control that they can have on events and in fact affect people's safety locus of control. As a result, these variables could change safety locus of control and indirectly affect safety performance and accident occurrence.
    Keywords: safety locus of control, safety performance, accident
  • Teimour Allahyari, Behrad Semsar, Hamidreza Khalkhali, Mahmood Reza Azghani* Pages 132-141
    Background And Aims
    Car seats have a significant impact on driver comfort and reduction of postural load on the low back of the driver. The purpose of this study was to compare three common types of car seat in Iran on the driver's fatigue and muscle discomfort.
    Methods
    Ten participants completed 2 hours of simulated driving for each of the three type of car seat in different days within a week. During driving task, the electrical activity of the lumbar erector spinae muscles were recorded every 15 minutes and discomfort rate measured every 30 minutes by a visual indicator. The RMS, mean frequency (MNF) and median frequency (MDF) were calculated and used to assess muscle load and fatigue. Repeated measure ANOVA was performed to assess the effect of car Seat on muscular activity and fatigue.
    Results
    A significant difference found between various types of car seat with regards to subjective measure of discomfort data (p
    Conclusion
    Although the level of activity and fatigue of erector spinae muscles showed no significant difference during two hours of driving, but self reported discomfort in low back muscles suggested a significant difference. Based on the findings of this study, it seems some type of car seats may cause discomfort however there was no significant difference between three types of car seat with regard to fatigue. In order to design of ergonomic car seat further studies recommended.
    Keywords: erector spinae muscles, car seat, fatigue, SEMG
  • Mohammad Sarmadi, Kamyar Yaghmaeian, Ramin Nabizadeh*, Kazem Naddafi, Reza Saeedi, Samira Yousefzadeh Pages 142-150
    Background And Aims
    The current conventional effective elements on transporting or reducing of airborne aerosols and building indoor air quality are natural ventilation systems. Natural ventilation is supplying fresh air and cooling down by replacing ambient air which is one of the effective parameter on social hygiene and health aspect through controlling airborne pathogens and their related nosocomial infections in different part of life particularly in hospitals; and is known as one of the cost-effective solutions in this field. The aim of this study is investigation of natural ventilation potential in the different ward of Tehran University of Medical Sciences affiliated hospitals.
    Methods
    In this cross-sectional study, humidity, temperature, wind speed and room characteristics of 35 wards of 12 hospitals affiliated to Tehran University of Medical Sciences which consisted a total of 269 rooms were investigated, and results were compared with related standards and guidelines. Investigated wards included infectious, blood, gastrointestinal and tuberculosis wards which have importance from airborne pathogens perspective. The correlation between ACH index and altitude, temperature and humidity along with wards classification to airborne and non-airborne sections, and evaluation of their ACH mean were conducted with Kruskal–Wallis and Fligner-Killeen test by R (version 3.2.0) and Excel 2013 software.
    Results
    The minimum, maximum and average values of wind speed, humidity and temperature in airborn and non-airborn sections were measured as (0 and 2.9 m/s), (13.5% and 40%) and (24 and 30.7 ºC), respectively. Also, the means of ACH in airborne and non-airborne were 20.5 and 31, respectively. In addition, significant relations among the different parameters of study according to the Kruskal–Wallis test were observed (P-value
    Conclusion
    According to the obtained results of present study and comparing the results with related standards (ACH=12) indicated that opening of the doors and windows of rooms have high potential in reducing the nosocomial infection in studied hospitals. Furthermore, more energy costs can be saved by using natural ventilation in different wards.
    Keywords: Natural ventilation, Infection control, air changes per hour, Hospital
  • Farshid Ghorbani Shahna, Abdulrahman Bahrami, Fatme Rotivand, Samanehh Salari Pages 151-162
    Background And Aims
    The emission of sulfur dioxide in air has hazardous effects on human health and environment. In this research the use of surfactants with sodium bicarbonate and limestone for the removal of sulfur dioxide was studied.
    Methods
    A packed scrubber was used and the effect of absorbents (limestone or sodium bicarbonate), the kind and concentration of surfactants were assessed. Concentration of sulfur dioxide was measured at inlet and outlet of scrubber by real-time devices.
    Results
    The results showed that removal efficiency of sulfur dioxide was enhanced when the concentration of cation surfactants with limestone or sodium bicarbonate increased but when the concentration of anion surfactants with absorbents increased it caused the decrease of removal efficiency of sulfur dioxide. The highest average of removal efficiency (94.54%) was reported when 2% of limestone with 0.01 mole of cation surfactant was used and concentration of sulfur dioxide was 55 ppm. The efficiency was also high whenever sodium bicarbonate was used instead of limestone.
    Conclusion
    The results of this research show that using bicarbonate sodium or limestone with cation surfactants is more efficient than using these absorbents alone for removing sulfur dioxide from air pollutants and this removal process can be applied for controlling sulfur dioxide at industrial process.
    Keywords: sulfur dioxide, Surfactant, limestone, sodium bicarbonate, packed scrubber