فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 19، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/19
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سمیه موخواه، شیوا سیه بازی، فیروزه احمدی، زمزم پاک نهاد صفحات 147-154
    زمینه و هدف
    کمبود ویتامین D یکی از مشکلات سلامت عمومی در عصر حاضر است. تاثیر کمبود ویتامین D بر سلامت باروری زنان، لزوم انجام مطالعات وسیع و متعدد را نشان می دهد. با توجه به شیوع بالای کمبود ویتامین D و پیامدهای ناگوار حاصل از آن بر سلامت زنان و به ویژه تاثیر آن بر باروری زنان، پژوهش پیش رو با هدف بررسی ارتباط مکمل 25 هیدروکسی ویتامین D بر باروری زنان ایرانی، برای نخستین بار انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    در پژوهش پیش رو، 150 مقاله از طریق جستجوی الکترونیکی در پایگاه های اطلاعاتی Iranmedex، SID، googlescholar، Sciencedirect، ResearchGate، pubmed تا سال 2015م به دست آمد. در نهایت 70 مقاله نوشته شده در بازه زمانی 1991 تا 2014م بررسی شدندکه به بررسی ارتباط ویتامین D بر سلامت باروری زنان پرداخته بودند .
    یافته ها
    مقالات منتشرشده در ایران فقط به بررسی شیوع کمبود ویتامین D پرداخته اند. نتایج حاصل از این پژوهش ها نشان دهنده وجود ارتباط معنادار بین کمبود ویتامین D و سلامت باروری زنان است. کمبود ویتامین D از طریق افزایش سطح سرمی FSH، بر سطح آنتی مولرین هورمون تاثیر می گذارد و سبب نارسایی زودرس تخمدان و در نتیجه کاهش توان باروری زنان می شود.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت نقش ویتامین D بر سلامت باروری زنان و با در نظر داشتن آثار مخرب کمبود ویتامین D بر قدرت باروری زنان و به ویژه ذخایر تخمدان ها، تجویز مکمل ویتامین D برای زنان ضروری است.
    کلیدواژگان: آنتی مولرین هورمن، سلامت باروری، کمبود ویتامین D، نارسایی زودرس تخمدان
  • مریم اکبری، ساریسا نجفی، حیدر ندریان صفحات 155-163
    زمینه و هدف
    با در نظر گرفتن نقش زنان در خانواده و جامعه می توان گفت توسعه جوامع به شدت تحت تاثیر سلامت و به ویژه سلامت روان زنان است. هدف از این مطالعه تعیین رابطه سرمایه اجتماعی و حمایت اجتماعی درک شده با سلامت روان زنان در شهر سنندج است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، 392 نفر از زنان 18 سال و بالاتر در شهر سنندج که در سال 1394 به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده بودند، پرسشنامه های استاندارد سلامت عمومی(GHQ-12)، سرمایه اجتماعی(SCQ) و حمایت اجتماعی(SSQ) را طی پرسشگری در منازل تکمیل کردند. داده ها پس از گردآوری، با نرم افزار آماری Spss ویرایش 16 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    از زنان تحت بررسی، حدود 48% لیسانس، 53% متاهل، و 26% خانه دار بودند. آزمون ضریب همبستگی پیرسون ارتباط مثبت و معنی داری را بین هر سه متغیر تحت بررسی نشان داد(0/350 < r، 0/01 > p). تحلیل رگرسیون خطی نشان داد که متغیرهای سرمایه اجتماعی و حمایت اجتماعی درک شده 30% از تغییرات سلامت روان را پیش بینی کردند که متغیر سرمایه اجتماعی، متغیر پیش بین قویی تر بود.
    نتیجه گیری
    زنان بررسی شده در سنندج دارای سطح سلامت روان و حمایت اجتماعی درک شده متوسط و سطح سرمایه اجتماعی ضعیف بودند و تلاش های مداخله ای برای ارتقاء سلامت روان آن ها با تاکید بر سرمایه اجتماعی باید از اولویت های مسئولین امر باشد. همچنین پیشنهاد می شود تصمیم گیرندگان و سیاست گذاران حوزه سلامت زنان، آموزش اعضای خانواده را به عنوان استراتژی اصلی در نظر داشته باشند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، زنان، سرمایه اجتماعی، حمایت اجتماعی درک شده
  • پروانه رادمهر، لیلا یوسف وند صفحات 164-172
    زمینه و هدف
    از جمله مسائل مهم بیماران عروق کرونر، مشکلات روحی و روانی مانند استرس ادراک شده و کاهش امید به زنده ماندن در آنان است. هدف پژوهش حاضر بررسی میزان تاثیر درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن بر کاهش استرس ادراک شده و افزایش امید به زنده ماندن زنان مبتلابه بیماری عروق کرونر بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مطالعه آزمایشی، دوگروهی و سه مرحله ای است که روی 30 زنمبتلابه بیماری عروق کرونر انجام شد که به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. مداخله درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن برای گروه آزمایش اجرا شد.درحالیکه گروه گواه در این مدت هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات، پس آزمون و یک ماه پس از مداخله، پیگیری روی دو گروه آزمایش و گواه انجام شد. ابزارگردآوری داده ها،پرسشنامه های استرس ادراک شدهکوهن(1983) وامید به زندگی میلر(1988) بود. برای دستیابی به نتایج، از تحلیل کوواریانس چندمتغیری استفاده شد.
    یافته ها
    پیش از مداخله میان میانگین نمرات استرس ادراک شده و امید به زنده ماندن، در دو گروه تفاوت معنادار دیدهنشد. پس از مداخله و یک ماه پس از مداخله میان میانگین نمره کل استرس ادراک شده(0/001>P) و امید به زنده ماندن(0/001>P)، در دو گروه تفاوت معنادار دیده شد(0/001>P).
    نتیجه گیری
    درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن، بر کاهش میزان استرس ادراک شده و افزایش امید به زنده ماندن بیماران مبتلابه بیماری عروق کرونر موثر است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن، استرس ادراک شده، امید به زنده ماندن، عروق کرونر
  • مریم مشیریان فراحی، نرگس گودرزی، زهرا طبیبی، هانیه ظریف گلباریزدی صفحات 173-181
    زمینه و هدف
    در دهه های اخیر و همزمان با ظهور و گسترش فناوری های جدید، تغییرات عمده ای در سبک و ماهیت بازی های کودکان ایجاد شده است. نقش فرهنگ در پذیرش و گسترش بازی های مدرن و رایانه ای، از مهم ترین عواملی است که بایستی به صورت جدی بررسی شود. ازاین رو، این مطالعه برای واکاوی تجارب مادران نسبت به علل گرایش کودکان به بازی های رایانه ای انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    پژوهش به صورت پدیدارشناسی انجام شد و تجزیه و تحلیل اطلاعات با روش کلایزی به انجام رسید. روش جمع آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه سازمان یافته با 20 نفر از مادران کودکان عادی با بازه سنی 7-4 سال است. مصاحبه ها حول محور نگرش مادران نسبت به بازی و علی الخصوص بازی های رایانه ای، براساس نظریه آشیانه رشدی، در سال 1394 انجام شد.
    یافته ها
    از مجموع یافته های این پژوهش، هفت مفهوم اصلی(محدودیت مکانی برای بازی های گروهی، ارتباط اجتماعی نداشتن کودک با دیگر کودکان، اختصاص ندادن وقت کافی برای فرزندان، آموزش ندادن بازی به کودکان توسط والدین، استفاده والدین و دیگر کودکان از وسایل رایانه ای، جذابیت، تنوع و پیچیدگی بازی های رایانه ای، و نیز در دسترس بودن بازی های رایانه ای در هر مکان و زمان) استخراج شد.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر می تواند به کشف نقاط ضعف و کمبودهای موجود در بستر فرهنگی حاکم بر جامعه، کمک کند و مقدمه ای باشد برای انجام پژوهش های آتی در زمینه یافتن روش هایی به منظور رفع ضعف ها و کمبودهای موجود در سیر فرهنگی حاکم بر جامعه کنونی.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، نگرش والدین، پدیدارشناسی
  • فاطمه چراغی، زهره روستایی، محمد عسگری، فرشید شمسایی، لیلی تاپاک صفحات 182-190
    زمینه و هدف
    نگرش والدین بر شکل دهی رفتارهای کودکان و نیز سوء رفتار با کودک تاثیر مهمی دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش نقش والدی بر نگرش مادران کودکان 5-1 ساله نسبت به سوء رفتار با کودکان در شهر ملایر انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی 122 مادر که کودک 5-1 ساله داشتند، با روش تصادفی خوشه ایدومرحله ای از مهدهای کودک شهر ملایر در سال 1395ش انتخاب شدند و به صورت تصادفی 61 نفر به گروه آزمون و 61 نفر به گروه کنترل تخصیص یافتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد «نقش والدی افراد جوان- بزرگسال» بود. آموزش گروهی نقش والدی در طول دو هفته در چهار جلسه برگزار شد. قبل از آموزش و یک ماه پس از آن، پرسشنامه ها توسط دو گروه تکمیل شد. داده ها با نرم افزار Spss ویرایش 16 و آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل و تی زوجی، در سطح اطمینان 95/0 تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمرات نگرش در گروه آزمون، پیش از مداخله 7/28±69/60 و پس از مداخله 14/79±86/8 بود که تفاوت معنی داری را نشان می دهد(0/01(p<. همچنین مقایسه میانگین نمرات نگرش و هر یک از حیطه های آن بین دو گروه آزمون و کنترل نشان داد که این تفاوت پس از مداخله نیز معنی دار بود (0/01. (p<
    نتیجه گیری
    آموزش نقش والدی، نگرش مادران به سوء رفتار با کودک را تغییر داد و موجب بهبود نگرش آنان نسبت به رفتار تربیتی صحیح شد. بنابراین برگزاری آموزش های مدون و گروهی نقش والدی با کاهش سوء رفتار با کودکان نوپا و خردسال، گام مهمی در سلامت جسمی و روانی آنان دارد.
    کلیدواژگان: سوء رفتار، کودک، نقش والدی، نگرش
  • سید محمد کاظم واعظ موسوی، امیر شمس صفحات 191-202
    زمینه و هدف
    بهداشت روان یکی از موضوعات بسیار مهمی است که توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده است. ازآنجایی که جسم و روان به طور متقابل بر یکدیگر تاثیر می گذارند و سلامت این دو، سلامت عمومی انسان را در برمی گیرد؛ لذا شناخت تاثیرات دائمی این دو بر یکدیگر ضروری است. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف توصیف سلامت روانی ورزشکاران نخبه ایران انجام شد.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر توصیفی، از نوع پیمایشی است. ویژگی های مربوط به پنج عامل بزرگ شخصیت با استفاده از آزمون نئو(Neo-ac Questionnaire)، شش عامل هیجان خواهی با استفاده از آزمون زاکرمن(Zuckerman test to measure sensation seeking) و پنج عامل سلامت روانی با استفاده از آزمون سلامت عمومی(General Health Questionnaire-28) در 295 ورزشکار حاضر در اردوی سال 2013م در گروه های ملی بررسی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد نمرات استاندارد روان رنجوری(50 درصد) بیشتر ورزشکاران نخبه، متوسط، اما نمرات استاندارد برون گرایی (97 درصد)، گشودگی(97 درصد)، توافق پذیری(87 درصد) و با وجدان بودن(60 درصد) بیشتر آن ها بالا بود. نمره هیجان خواهی بیشتر ورزشکاران، متوسط(70 درصد) ارزیابی شد. میانگین نمرات استاندارد ورزشکاران نخبه در هر چهار مقیاس سلامت روانی، متوسط و بهتر از آن بود(46 تا 78 درصد).
    نتیجه گیری
    از مجموع یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که وضعیت ورزشکاران نخبه ایرانی از نظر مولفه های هیجان خواهی و سلامت روانی مطلوب است، اما از نظر نمرات روان رنجوری، این ورزشکاران به آموزش نیازمندند. طراحی برنامه های آموزشی برای مولفه روان رنجوری ورزشکاران نخبه ضروری به نظر می رسد. همچنین، تعدیل شرایط تمرینی و آموزش مهارت های زندگی به بهتر شدن نمره روان رنجوری آنان کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: شخصیت، هیجان خواهی، سلامت روانی، ورزشکاران نخبه
  • سمیه ساداتی فیروزآبادی، قوام ملتفت صفحات 203-212
    زمینه و هدف
    زندگی کردن براساس اهداف اصیل، یافتن معنا و تلاش در جهت رشد شخصی، همان سلامت روان است. پژوهش های زیادی تاثیر عوامل بافتی و شخصی را بر سلامت روان کنکاش کرده اند. هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه متغیرهای سبک های والدگری و ارضای نیازهای روانشناختی پایه بر سلامت روان در دانش آموزان تیزهوش شهر شیراز بود.
    مواد و روش ها
    برای این منظور 250 نفر(115 دختر و 135 پسر) از دانش آموزان مدارس تیزهوش شهر شیراز به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شد. برای اندازه گیری متغیرها، افراد شرکت کننده مقیاس های والدین به عنوان بافت اجتماعی، سلامت روان و ارضای نیازهای روانشناختی را تکمیل کردند. برای بررسی قابلیت اعتماد و روایی این مقیاس ها به ترتیب از روش آلفای کرنباخ و تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد که نتایج بیانگر مطلوبیت این مقیاس ها بود. در تحلیل داده ها از نرم افزار لیزرل استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های پژوهش با استفاده از روش تحلیل مسیر، حاکی از آن بود که سلامت روان دانش آموزان تیزهوش متاثر از سبک های والدگری خانواده و ارضای نیازهای روانشاختی است. بدین صورت که سبک کنترلی و طردکننده خانواده به صورت منفی، و سبک گرمی به همراه سبک حمایت از استقلال از خانواده به صورت مثبت، اثرمستقیم و غیرمستقیم بر سلامت روان دارند. همچنین ارضای نیاز به شایستگی و نیاز به استقلال، به صورت مثبت با سلامت روان در ارتباط است و توانسته نقش واسطه ای در ارتباط بین سبک های والدگیری و سلامت روان ایفاء کند. برای ارزیابی مدل از شاخص های چندگانه از جمله میزان (0/42) RMSو(0/98) GFI استفاده شد که نتایج نشان داد مدل پیشنهادی با داده ها برازش دارد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته ها سبک والدگری مناسب(گرمی در روابط، حمایت از استقلال و نداشتن سبک کنترلی) باعث بهبود شایستگی و سلامت روان در فرزندانشان می شود.
    کلیدواژگان: سلامت روان، سبک های والدگری، نیازهای روانشناختی، تیزهوش
  • حامد مرادی کیا، فریبا ستارپور ایرانقی، سونیا امامقلیان صفحات 213-223
    زمینه و هدف
    کودک کم توان ذهنی مشکلات روانی بسیاری را در اعضای خانواده به ویژه مادر ایجاد می کند. با توجه به اهمیت به زیستی روانی مادر در خانواده و جامعه، هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش های تنظیم هیجان و تاب آوری بر به زیستی روان شناختی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه شبه تجربی(پیش آزمون- پس آزمون)30 نفر از مادران دانش آموزان کم توان ذهنی شاغل به تحصیل در مدارس استثنایی شهر اراک به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت غیرتصادفی در دو گروه آزمایش(15 نفری) قرار گرفتند. برای گروه اول آموزش تنظیم هیجان(هفته ای دو جلسه یک و نیم ساعته) و برای گروه دوم آموزش تاب آوری(هفته ای دو جلسه یک ساعته) اعمال شد. همه آزمودنی ها پیش از آغاز آموزش و پس ازآن، مقیاس به زیستی روان شناختی ریف(فرم 84 سوالی) را پر کردند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کواریانس تک متغیره و چندمتغیره استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمرات در متغیر به زیستی روان شناختی و مولفه های آن در گروه آموزش تاب آوری در مرحله پس آزمون نسبت به گروه آموزش تنظیم هیجان افزایش یافته است(0/05>P). بیشترین مقدار تفاوت ایجادشده در دو گروه در مولفه خودمختاری با اندازه اثر 0/68 و کمترین مقدار تفاوت ایجادشده در دو گروه در مولفه پذیرش خود با اندازه اثر 0/26است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که آموزش های تاب آوری و تنظیم هیجان بر ارتقای به زیستی روان شناختی مادران موثر است.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجان، تاب آوری، به زیستی روان شناختی، مادران، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • فریده سعیدی گلوچه، زهرا جلیلی، رضا توکلی، شهلا قنبری صفحات 224-230
    زمینه و هدف
    سواد سلامت، مهارت و توانمندی افراد در راستای تصمیم گیری مناسب در زمینه حفظ و ارتقای سلامت است. نوجوانان از گروه های سنی هستند که سواد سلامت در عملکرد تغذیه ای آنان تاثیرگذار است. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط سواد سلامت و عملکرد تغذیه ای نوجوانان انجام شده است.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر، مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی است که در سال 1395 روی 400 نفر نوجوان دختر و پسر مشغول به تحصیل در دبیرستان های دوره دوم انجام شد که به شکل تصادفی چند مرحله ای انتخاب شده بودند. داده ها از طریق پرسش نامه گردآوری شد که سه بخش داشت: ویژگی های فردی، سواد سلامت (HELMA) و عملکرد تغذیه ای. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار Spssویرایش 18 و آزمون های متناسب انجام شد.
    یافته ها
    50 درصد از شرکت کنند گان دختر میانگین سن 17 سال و 74/5درصد از نوجوانان سواد سلامت محدود (ناکافی و نه چندان کافی) و 68درصد عملکرد تغذیه ای متوسط داشتند. بین ابعاد سواد سلامت با عملکرد تغذیه ای، همبستگی مستقیم وجود داشت؛ یعنی با افزایش سواد سلامت، عملکرد تغذیه ای بهبود یافت(0/001 > p-value).
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه بیانگر نقش سواد سلامت بر عملکرد تغذیه ای نوجوانان بود. با توجه به میزان بالای سواد سلامت محدود در نوجوانان، مداخلات آموزش سلامت برای بهبود سواد سلامت نوجوانان ضروری است.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، عملکرد تغذیه ای، نوجوانان
  • مسلم عباسی، نادر اعیادی، ذبیح پیرانی، زینب منتظری صفحات 231-239
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش مهم پرستاران در جامعه، شناسایی عوامل تاثیرگذار بر زندگی کاری، شخصی و زناشویی پرستاران و نیز انجام اقدامات پیش گیرانه در این زمینه ضروری است. لذا با توجه به ضرورت بهبود زندگی پرستاران، هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی توان بخشی شناختی بر به زیستی اجتماعی، کیفیت زندگی و رضایت زناشویی پرستاران است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی و جامعه پژوهش شامل پرستاران زن و مرد بخش های مراقبت ویژه بیمارستان های شهر قم در سال 1394 است. نمونه این پژوهش 40 نفر از پرستاران بودند. در این پژوهش پرستاران با روش نمونه گیری دردسترس، انتخاب و سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه رضایت مندی زناشویی انریچ(1993)، پرسش نامه به زیستی اجتماعی کییز(2004) و پرسش نامه کیفیت زندگی(1989) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار Spssویرایش 21 و آزمون تحلیل کواریانس چند متغیری(MANCOVA) استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که توان بخشی شناختی معنادار بر بهبود متغیرهای به زیستی اجتماعی، کیفیت زندگی و رضایت زناشویی پرستاران موثر است(0/001≥P).
    نتیجه گیری
    به طورکلی می توان نتیجه گرفت که با ارائه توان بخشی شناختی و کمک به کارکرد بهتر فرایندهای اجرایی، می توان به افزایش به زیستی و بهبود کیفیت زندگی و روابط زناشویی پرستاران کمک کرد.
    کلیدواژگان: توان بخشی، به زیستی اجتماعی، کیفیت زندگی، رضایت بین فردی، پرستاران
  • فاطمه زارعی، لیلا قهرمانی، مریم خزایی پول، نسترن کشاورز محمدی صفحات 240-250
    زمینه و هدف
    مدرسه فراهم کننده بستری برای ارتقای سلامت حدود دوازده میلیون دانش آموز ایرانی، کارکنان مدارس، والدین و محیط دربرگیرنده آن ها به عنوان یک کل مبتنی بر رویکرد مدارس مروج سلامت است.
    سلامت فرد در سنین مدرسه متاثر از تعامل با سایر دانش آموزان، اولیای مدرسه، شرایط کمی و کیفی محیط مدرسه و نظام آموزشی است؛ لذا، مطالعه حاضر با هدف تبیین نقاط قوت، چالش ها و راهبردهای اصلاحی این برنامه از دیدگاه کارشناسان بهداشت مدارس استان های کشور در سال 1394-1395 انجام شده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کیفی، داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته از 14 تن از کارشناسان بهداشت مدارس از هفت استان و سه تن از مدیران مدرسه که از طریق نمونه گیری مبتنی بر هدف جمع آوری گردید، با روش تحلیل محتوای کیفی و با استفاده از نرم افزار MAXQDA ویرایش 10تحلیل شد.
    یافته ها
    در راستای پاسخگویی به سه سوال اصلی مطالعه یعنی دیدگاه های مصاحبه شوندگان درباره نقاط قوت، چالش ها و راهکارهای اصلاحی برنامه مدارس مروج سلامت، یافته های حاصل از تحلیل مصاحبه های انفرادی با کارشناسان بهداشت مدارس و مدیران مدارس در این برنامه، در هشت طبقه ؛ «مشارکت محوربودن برنامه»، «بازخورد محوربودن برنامه»، «آموزش محوربودن برنامه»، «جامع بودن برنامه»، «سازوکار ساختاری اجرایی ناکارآمد»، «ماهیت ناکارآمد برنامه»، «بهبود زیرساخت های حمایت کننده» و «بازنگری ساختار اجرایی برنامه» دسته بندی شد.
    نتیجه گیری
    اثربخشی برنامه مدارس مروج سلامت همانند همه برنامه های موفق در سیستم بهداشتی مستلزم بازنگری و بومی سازی است.
    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، مدارس مروج سلامت، مطالعه کیفی
  • مانیا خلیلی پور دارستانی، علی کمیلی، زهرا جلیلی صفحات 251-259
    زمینه و هدف
    سندرم پیش ازقاعدگی مجموعه ای از علائم جسمانی، روانشناختی، عاطفی و رفتاری است که به طور دوره ای اتفاق می افتد و اثرات بدی بر فرد و خانواده می گذارد. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر ارتقای رفتارهای پیش گیری کننده از سندرم پیش ازقاعدگی در دختران پیش دانشگاهی شهر تهران است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی با گروه شاهد است که روی 120 دانش آموز دختر پیش دانشگاهی مشغول به تحصیل در دو دبیرستان انجام شده است که به صورت تصادفی از مناطق 19گانه شهر تهران انتخاب شده بودند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه محقق ساخته مشتمل بر آگاهی، رفتار و تمامی سازه های الگوی اعتقاد بهداشتی بود. مداخله آموزشی براساس نتایج حاصل از پیش آزمون و سازه های مدل اعتقاد بهداشتی در گروه مداخله و در چهار جلسه 60-45 دقیقه ای انجام شد. اطلاعات به دست آمده با نرم افزار Spss ویرایش23 آنالیز شد.
    یافته ها
    پیش از مداخله، ویژگی های جمعیت شناختی و سازه های مدل تمامی گروه مداخله و شاهد یک سان بودند. پس از مداخله آموزشی، در تمام سازه های مدل اعتقاد بهداشتی به ویژه آگاهی و حساسیت درک شده بین پاسخ های دو گروه مداخله و شاهد تفاوت معناداری وجود داشت (0/05< p).
    نتیجه گیری
    براساس مطالعه حاضر، آموزش مبتنی بر سازه های مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای پیش گیری کننده از سندرم پیش ازقاعدگی موثر بوده و می توان از این مدل برای پیش گیری و کاهش علائم سندرم پیش ازقاعدگی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مدل اعتقاد بهداشتی، سندرم پیشازقاعدگی، دختران پیش دانشگاهی
|
  • Somayeh Moukhah, Shiva Siahbazi, Firoozeh Ahmadi, Zamzam Paknahad Pages 147-154
    Background And Objective
    Currently vitamin D deficiency is one of the common health problems. The consequences of the lack of vitamin Don women's reproductive health necessarily lead to extensive studies . Considering that the high prevalence of vitamin D deficiency and its negative effects on women's health and particularly fertile women, the present study aimed to investigate the effect of 25-hydroxyvitamin D on fertility, for the first time.
    Methods
    In current study, 150 papers were achieved through electronic searche in the database Iranmedex, SID, google scholar, ScienceDirect, ResearchGate, PubMed up to 2015. 70 articles were reviewed from 1991 to 2014 and the relationship between vitamin D and women's fertility was investigated .
    Results
    published articles have only addressed the prevalence of vitamin D deficiency in Iran . The results of other studies showing an association between vitamin D deficiency and women’s reproductive health .Vitamin D deficiency was affected by increasing the levels of FSH, and its influence anti-Mullerian hormone levels leading to premature ovarian failure, and ultimately reduce the fertility of women.
    Conclusion
    Considering the importance of the role of vitamin D in female reproduction , and the adverse effects of vitamin D deficiency on women’s fertility, especially on ovarian reserves, it is essential to prescribe vitamin D supplementation in women in women.
    Keywords: Anti-Mullerian hormone_Reproductive Health_Vitamin D deficiency_Premature ovarian failure
  • Maryam Akbari, Sarisa Najafi, Haidar Nadrian Pages 155-163
    Background And Objective
    Considering the role of women in the family and society, development of societies is strongly influenced by the health especially the women’s mental health. The aim of this study was to investigate the relationships between social capital and perceived social support with mental health among women in Sanandaj-Iran.
    Methods
    In this cross-sectional study, 392 women aged 18 years and over were selected by multi-stage random sampling in Sanandaj (1394) General Health Questionnaire-12 (GHQ-12), Social Capital Questionnaire (SCQ) and Social Support Questionnaire (SSQ) were delivered and completed by the respondents. Data were analyzed applying SPSS-v.16 for Windows.
    Results
    The majority of the women had a bachelors’degree (48.7%), married (53.3%) and a housewife (26.3%), Pearson Correlation Coefficient test showed a significant and positive association between the three variables (r > 0.350, p
    Conclusion
    The women surveyed in Sanandaj had a moderate level of mental health and perceived social support and the level of social capital was weak. Interventional efforts to promote their mental health, emphasizing social capital, should be priorities of the authorities. Also, family members training is suggested as the main strategy for decision-makers and policy makers in the field of women's health.
    Keywords: Mental Health, Women, Social Capital, Perceived Social Support
  • Parvaneh Radmehr, Leila Yousefvand Pages 164-172
    Background And Objective
    One of the the important issues in coronary artery disease patients is psychological problems such as perceived stress and the decrease in the hope of life The purpose of th study was investigate the effect of cognitive- therapy based on mindedness on reducing perceived stress and increase life expectancy in women suffering coronary artery disease.
    Methods
    The present study has been developed in two-group experimental design and has been applied in three stages on a total of 30 female patients with Coronary artery disease who have been randomly divided into two groups of test and control. Mindfulness-based cognitive therapy was conducted for the experimental group. While the control group did not receive any intervention during this period .After completing the sessions the, posttest and one month after the intervention, follow-up was administrated to experimental and control group. Cohen (1983) perceived stress and Miler (1988) life expectancy questions were applied as the data collection tools. In order to achieve the results, a multivariate covariance analysis was used.
    Results
    Before the intervention, no significant difference was observed between the mean scores of the perceived stress and hope of life among the two groups. But after intervention and one month after the intervention, there was a significant difference between the mean score of the perceived stress (p
    Conclusion
    According to the findings, it can be said that mindfulness-based cognitive therapy was effective in reduces perceived stress and increase life expectancy in support women suffering coronary artery disease.
    Keywords: Mindfulness-based cognitive therapy, perceived stress, life expectancy, Coronary artery
  • Maryam Moshirian Farahi, Natges Goodarzy, Zahra Tabibi, Haniye Zarif Golbaryazdi Pages 173-181
    Background And Objective
    In recent decades, coinciding with the emergence and expansion of new technologies, major changes have taken place in the style and nature of children's games. The role of culture in acceptance and extension of computer games is the most important factor that should be seriously investigated. Therefore, the aim of this study was to analyze mothers’experiences of their children tendency to computer games.
    Methods
    The research was carried out as phenomenology and colaizzi's proposed stages were used for data analysis. The method of collecting data is semi-organized interviews with 20 mothers of children aged 4-7 years. Interviews were about parent's attitude towards the games, in particular, computer games, based on the theory of Developmental niche theory and were conducted in 1394.
    Results
    According to the results of data analysis, there are seven major reasons for the increase in children’s tendency to computer games: lack of enough space for kids to play group games; the fail in children's social interaction with others; parents do not devote enough time to their children; parents do not bother teaching games to their kids; parents’ and other children's use of computer equipment; the charm, variety, and complexity of computer games; and finally, the wide accessibility of computer games.
    Conclusion
    The results of this study highlight the cultural defects in nurturing children’s scene of games and also the need for future research on the ways to removing cultural weaknesses in order to overcome such barriers .
    Keywords: computer games, parent's attitudes, children's computer games phenomenology
  • Fatemeh Cheraghi, Zohreh Rostaie, Mohammad Asgari, Farshid Shamsaei, Lili Tapak Pages 182-190
    Background And Objective
    Parents’ attitude play important role in children’s behavior and child abuse. The aim of current study was to assess the impact of parent role training on the mothers’ attitudes with children aged 1-5 years toward child abuse in Malayer.
    Methods
    In the current semi-experimental study with pre and post-tests, 122 mothers with children 1-5 years old were selected through cluster sampling from kindergartens of Malayer in 2016. Then, mothers were randomly selected and divided into two groups of experimental and control (61 in the experimental group and 61 in the control group). "Adult Adolescent Parenting Inventory" questionnaire was used as data collection . Training Group of parental role was held in four sessions for two weeks. Before training and one month after it, questionnaires were completed by both groups. The data were analyzed using SPSS 16. Descriptive statistics, independent and paired t-tests, were applied for data analysis with a confidence level of 0.95.
    Results
    The mean and standard deviation of the attitude scores for the experimental group before and after training were 69.60±7.28 and 86.8 ±14.79, respectively, and this difference was significant (p
    Conclusion
    Parent role training has changed mothers’ attitudes about child abuse and improved their attitude toward correct nurture (proper pedagogical) behavior. Therefore, systematic and group training of parental role, by reducing misuse of toddlers and young children, is an important step in their physical and mental health.
    Keywords: Abuse, Child, Parental role, Attitude
  • Mohammad Vaezmousavi, Amir Shams Pages 191-202
    Background And Objective
    Mental health is one of the most important issues, has attracted the attention of many researchers. Since, the body and mind mutually influence each other and health of these two categories, were covers the human public health, therefore, recognize the continuous effects oneach other, seem to be necessary. Thus, the purpose of the present study was to describe the mental health of Iranian elite athletes.
    Methods
    The present research method was descriptive - survey. NEO-AC test, Zuckerman test and general health questionnaire (GHQ-28) were applied to measure personality characteristics, sensation seeking, and mental health respectively, on 295 athletes who attended various national team camps during the year 2013.
    Results
    The results indicated that standard scores for the majority of athletes in neurotic responses (50%) were moderate, but for extroversion (97%), openness (97%), agreeability (87%), and consciousness (60%), were high. The standard scores were moderate for most athletes in sensation seeking (70%). Standard scores were also average and above (46-78%)for all elements of mental health.
    Conclusion
    Totally, it can be concluded that the state of affairsof Iranian elite athletes in mental health and sensation seeking is desirably . Designing training programs seems necessary for neurotic component among elite athletes. Moreover, moderating camping conditions and teaching life skills will help to improve athletes in their Neurotic reactions.
    Keywords: Personality, Sensation Seeking, Mental Health, Elite Athletes
  • Somayeh Sadati Firoozabadi, Ghavam Moltafet Pages 203-212
    Background And Objective
    Living up based on authentic goals, meaning and striving to achieve personal growth have been defined as mental health. Many studies have addressed the effect of personal and contextual factors on the mental health. This study aimed to determine the relationship of parenting styles and to satisfy basic psychological needs on mental health among gifted students in Shiraz.
    Methods
    Participants consisted of 250 gifted school students (135 boys and 115 girls) which were selected through cluster sampling method. In this study, parental scales as social context, mental health and basic psychological needs were used. Cronbach's alpha was used to check the validity of research data, and confirmatory factor analysis was used to assess the validity of the data from the. The data were analyzed through LISREL.
    Results
    The results of path analysis showed that that there is a significant relationship between parenting styles and satisfying basic psychological needs with mental health among gifted students. This means that, rejection and control style negatively and warmth and autonomy support positively effects on mental health. Also, need to autonomy and competence positively effects on mental health. Also, the satisfying basic psychological needs of involvement were mediated by parenting styles and mental health. Multiple indexes of fitness were used to evaluate the model. Which results (RMSE=0/042, GFI=0/98) showed that there is a fitness between model and data.
    Conclusion
    According to results, Proper parenting style (i.e. warmth and structure styles and lack of correction style) could lead to a higher level of competency and well-being among gifted students.
    Keywords: Mental Health, Parenting Styles, Basic Psychological Needs, Gifted
  • Hamed Moradikia, Fariba Sattarpour Iranaghi, Soniya Emamgholian Pages 213-223
    Background And Objective
    Mentally-disabled children cause many psychological problems in family members, especially in mothers. Due to the importance of psychological well-being of mothers in family and society; the aim of this study was to compare the effectiveness of emotion regulation and resilience training on psychological well-Being of mothers of students with intellectual disability.
    Methods
    In this quasi-experimental study (pre-test and post-test), 30 mentally retarded students were selected in Arak, they were non-randomly divided into two experimental groups (15 people). The exertion training and resilience training were received for the first group (weekly two sessions one and a half hours) and the second group (weekly two sessions per hour), respectively. Prior and after the training, the subjects completed psychological well-being scale (an 84-question form). Univariate and multivariate analysis of covariance (ANCOVA & MANCOVA) was used to analyze the data.
    Results
    The results showed that the mean scores of psychological well-being variable and components increased in the resilience training group (post-stage) in comparison to the emotion regulation training group (P
    Conclusion
    The results indicated that resilience and emotion regulation training, improved psychological well-being of mothers with mentally retarded children.
    Keywords: Emotion Regulation, Resilience, Psychological Well-Being, Mothers, Students With Intellectual Disability
  • Farideh Saeedy Golluche, Zahra Jalili, Reza Tavakoli, Shahla Ghanbari Pages 224-230
    Background And Objective
    ­The health literacy,skills and abilities of individuals are in line with appropriate decision making in the field of health promotion. Adolescents are the age groups whose basic health literacy is essential for their nutritional practice . The aim of this study was to determine the relationship between health literacy and nutritional practice in adolescents.
    Methods
    The present study is a descriptive cross-sectional study that was performed on 400 boy and girl youngsters were selected by multistage-random sampling during the academic year 2015. The data were collected through questionnaires that included three parts: a) individual characteristics ­b) health literacy (HELMA)­­c)the­nutritional­practice. Data analysis was performed with SPSS version 20 and proportional tests.
    Results
    50% of female participants, with an average age of 17 years and 74.5 % of adolescents had Limited ( inadequate and not so adequate) health literacy, 68 percent had average nutritional practice. There was a direct correlation between aspects of health literacy with nutritional practice. Namely, by increasing health literacy, nutritional practice is improved. (p-value
    Conclusion
    The results of this study showed the role of health literacy in the nutritional practice of the adolescents. Due to high levels of limited health literacy in adolescents, health education interventions are necessary to improve health literacy among teenagers.
    Keywords: Health Literacy, Adolescents, Nutritional Practice
  • Moslem Abbasi, Nader Ayadi, Zabih Pirani, Zeinab Montazeri Pages 231-239
    Background And Objective
    According to the important role of nurses in the community, identifying the factors affecting on their work, personal and marital life and don the preventive actions in this regard seems to be necessary. Therefore, , Considering the necessity of improving of nurse's life, the aim of this study was to determine the effect of cognitive rehabilitation on social well-being, quality of life and marital satisfaction of nurses.
    Methods
    In this Quasi-experimental study, 40 male and female nurses were selected from intensive care wards of the hospital in Qom, 2015 were selected by convenience sampling method and then randomly assigned to experimental and control groups. To collect data, the ENRICH Marital Satisfaction Questionnaire (1993), Keyes Social Welfare questionnaire (2004) and quality of life questionnaire (1989) was used.
    Also, for the analysis of data spss 21 software and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used.
    Results
    The results showed that cognitive rehabilitation is significantly effective on improving the social well-being variables, quality of life and marital satisfaction of nurses (p
    Conclusion
    Generally, It can be concluded that by providing cognitive rehabilitation and contribute to the better functioning of executive processes, Can be help to increase the well-being and improve the quality of life and marital relationships of nurses.
    Keywords: Rehabilitation, Social Well-Being, Quality of Life, interpersonal Satisfaction, Nurses
  • Fatemeh Zarei, Leyla Ghahremani, Maryam Khazaee-Pool, Nastran Keshavarz Mohammadi Pages 240-250
    Background And Objective
    Schools provide an important setting to promote health, especially in Iran with about 12 million children, moreover for school staff, families, and communities. The health-promoting schools approach has been implemented in Iranian schools. This qualitative study aimed to explore the perspectives of school health experts towards the strengths, challenges, and improvement strategy for health promoting schools.
    Methods
    In This qualitative study, data was collected using semi-structured interviews with 14 health schools, professionals and 3 school headmasters in seven provinces of Iran. We recruited interviewers through purposeful sampling. Thematic analysis was conducted to analyze the data by using MAXQDA ver 10.
    Results
    The results were categorized into eight themes. The main strength, perceived in " based on participatory program "," feedback-driven program"," training- driven program"," a systematic program". The main perceived weakness was ''inefficient executive structural mechanism "and" inefficient property of the program "Improve the supporting infrastructure," and" Reload executive structures were suggested as a corrective mechanism from participants’ view point.
    Conclusion
    The effectiveness of the health promoting school program, as well as all successful programs in health system requires revision and localization.
    Keywords: health promotion, health-promoting schools, qualitative study
  • Mania Khalilipoor Darestani, Ali Komeili Dr, Zahra Jalili Dr Pages 251-259
    Background And Objective
    A premenstrual syndrome is a series of physical, psychological, Emotional and behavioral symptoms that occur periodically and affects both the individual and the family.The purpose of this study was to determine 'the effect of education based on Health Belief Model on promoting preventive behavior in a premenstrual syndrome that has been done in pre-university in Tehran.
    Methods
    This study is a quasi-experimental study with a control group that was conducted on 120 pre-college students enrolled in two high schools, selected randomly from 19 areas of Tehran. Data collection included demographic characteristics questionnaire and a Self-made questionnaire including knowledge, behavior and the health belief model structures about PMS. The educational intervention was performed based on the results of the pretest and the constructs of the health belief model in the intervention group and four sessions of 45-60 minutes Obtained data is analyzed by using SPSS software version 23.
    Results
    Before the intervention, in terms of demographic characteristics and model structures, the control and the intervention group were homogeneous. After the educational intervention, there was a significant difference between the two groups of intervention and control in all the constructs of the health belief model, especially awareness and perceived sensitivity (p> 0.05).
    Conclusion
    According to the present study, education based on the constructs of health belief model is effective on the preventive behaviors of premenstrual syndrome and can be used to prevent and reduce the symptoms of premenstrual syndrome
    Keywords: Health Belief Model, premenstrual syndrome, pre-university students