فهرست مطالب

مطالعات اخلاق کاربردی - سال هفتم شماره 25 (بهار 1396)

نشریه مطالعات اخلاق کاربردی
سال هفتم شماره 25 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحه 9
  • علی اکبر شاملی صفحه 11
    با پیشرفت تکنولوژی و گسترش فضای مجازی، آسیبهای جدیدی دامنگیر کاربران اینترنت شده است. این آسیبها بر زندگی فردی و جمعی افراد تاثیر می گذارد. در بعد فردی آسیب های جسمانی و روان شناختی وجود دارد. آسیبهای روان شناختی بحث شده در این مقاله افراط در استفاده از اینترنت و انزوای اجتماعی و تحلیل (تضعیف) توان عقل است. اگر فرض کنیم کاربران، به صورت کاملا اخلاقی از اینترنت استفاده میکنند و هیچ گونه رفتار غیراخلاقی، مثل هرزه نگاری و هرزه بینی و ارتباط صمیمی و خارج از شرع و اخلاق با غیرهمجنس انجام نمیدهند، آیا استفاده از فضای مجازی برای کاربران مشکلات اخلاقی به دنبال دارد یا خیر؟ در این مقاله به این مسئله از منظر اخلاق اسلامی پرداخته شده است. این تحقیق، کاربردی و روش آن اسنادی است که از طریق گردآوری داده ها به صورت کتابخانه ای و تحلیل اطلاعات با رویکرد توصیفی و تحلیلی تجویزی تدوین شده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، فضای مجازی، آسیب، آسیب فضای مجازی
  • محمد مهدی فیروزمهر صفحه 35
    تزکیه نفس از هدف های اساسی نزول قرآن و بعثت پیامبر است. آنچه تزکیه نفس را میسر می سازد، روش های مناسبی است که برای این هدف می توان مطرح کرد. این نوشته به روش توصیفی تحلیلی کوشیده است، روش های کلی تزکیه نفس را از نگاه علامه در المیزان تبیین کند. از جمله مباحث کاربردی که علامه در المیزان به آن پرداخته، روش های تزکیه نفس است و از مجموع مباحث ایشان به پنج روش کلی کاربردی دست یافتیم: 1. تقویت ایمان و عمل صالح؛ 2. تمرکز بر معرفت نفس؛ 3. تمرکز بر نتیجه های دنیوی اخلاق؛ 4. تمرکز بر نتیجه های اخروی اخلاق؛ 5. تقویت حب عبودی. علامه در المیزان ذیل برخی آیاتی که بیماری قلب را مطرح کرده اند، می گوید عامل بیماری قلب رذایل هستند و راه درمان آن ، ایمان و عمل صالح است. از نظر ایشان قرآن زیربنای اخلاق را بر نتیجه های دنیوی قرار نداده است؛ ازاین رو برای تزکیه نفس از این روش بهره نبرده و فقط زمانی بر نتیجه های دنیوی تکیه کرده است که به فواید اخروی برگردد. روش تکیه بر نتایج اخروی در شریعت های پیشین رایج بوده و در قرآن نیز به آن فراوان توجه شده است. روش تکیه بر معرفت نفس نیز مهم است و نتیجه های درخورتوجهی دارد. اما پرورش حب عبودی، روش خاص قرآن است که بینش و کنش افراد را چنان می پروراند که رذایل در آن ها شکل نمی گیرد تا نیاز به رفع آن باشد. این روش میان حکمای الهی و حتی شرایع و انبیای پیشین، به نحوی که در قرآن آمده است، سابقه ندارد و بر حق و توحید و عبودیت محض استوار است.
    کلیدواژگان: تزکیه نفس، روش های کلی، علامه طباطبایی، المیزان
  • آزاده ابراهیمی فخاری صفحه 57
    شناخت فضایل و رذایل یکی از مبانی اخلاقی است. انسان باید نخست، صفاتی را که شایسته است به آن ها متصف شود، بشناسد. در قرآن کریم به برخی ویژگی های پیامبر اکرم اشاره شده است. خداوند ایشان را الگوی شایسته ای برای بشر معرفی کرده؛ از این رو لازم است، آیات مربوط به معرفی رسول خاتم دقیق و همه جانبه بررسی شود. منافقان پیامبر را «اذن»، یعنی کسی که سرتاپا گوش است، می نامیدند تا شخصیت رسول خدا را ترور کرده و ایشان را ساده لوح و دهان بین معرفی کنند و درنتیجه وحی را سست و بی پایه نشان دهند. خداوند متعال می فرماید، سرتاپا گوش بودن، نه تنها باعث تحقیر ایشان نیست، بلکه فضیلتی اخلاقی است که خیر جامعه را دربردارد. در بررسی این آیه شریف بدین حقیقت دست می یابیم که ایشان از طریق شنیدن سخنان افراد و حتی مخالفانشان، باعث جذب آن ها به اسلام و مانع ایجاد تنش در جامعه می شدند و بدین صورت در هدایت ایشان موفق تر بودند. پیامبر با پذیرش عذرخواهی خطاکاران زمینه توبه و حفظ کرامت انسانی آنان را فراهم می کردند؛ ولی در مقام عمل، با ذکاوت و دوراندیشی، تنها به سخنانی جامه عمل می پوشاندند که به صلاح فرد و درنتیجه جامعه مسلمانان بود.
    کلیدواژگان: اذن، شنیدن فعال، شنیدن منفعل، عذرپذیری، اخلاق، فضایل اخلاقی
  • قدرت الله طالب نیا، حسین رجب دری صفحه 77
    اخلاق موضوع مهمی است که رعایت آن در تمام شغل ها و حرفه ها ضروری است. عوامل انگیزشی نیز از عوامل کلیدی موثر در میزان بهرهوری افراد در سازمانهاست. در این پژوهش تاثیر اخلاق حرفه ای بر انگیزش کارکنان بررسی شد. مطالعه پیش رو از نوع پیمایشی کاربردی است. بررسی موضوع از طریق پرسش نامه و نمونه گیری تصادفیساده از 81 نفر از اعضای جامعه حسابداران رسمی صورت پذیرفت. برای تحلیل نتایج در قالب یک فرضیه اصلی و شش فرضیه فرعی، از رگرسیونخطی توسط نرم افزار SPSS استفاده شد. یافته ها نشان داد که اخلاق حرفه ای بر انگیزش کارکنان اثرگذار است. همچنین، علاقه فرد به شغل، خودباوری، مسئولیتپذیری و خودکنترلی از اخلاق حرفه ای تاثیر می پذیرند؛ اما تاثیرپذیری مولفه های میزان اهمیت شغل و رضایت شغلی از اخلاق حرفه ای تایید نشد. بررسی سطح پایبندی به اخلاق حرفه ای در جامعه بررسی شده توسط آزمونT تکنمونهای نیز نشان داد، این موضوع در سطح متوسط قرار دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، انگیزش کارکنان، جامعه حسابداران رسمی
  • سیدعلی بنی هاشی، حمید علیزاده صفحه 103
    یکی از موضوعاتی که در اخلاق حرفه ای باید بدان توجه جدی کرد، رضایت شغلی است؛ چراکه اخلاق حرفه ای به نوعی با رضایت شغلی ارتباط دارد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اخلاق حرفه ای در واحدی نظامی و تعیین رابطه آن با رضایت شغلی است. این پژوهش از نوع توصیفی و از نوع هم بستگی است. جامعه آماری پژوهش، کارکنان یک واحد نظامی هستند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، 30 نفر از آنان انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از دو روش مصاحبه و پرسشنامه استفاده شد. در دو پرسشنامه پژوهش، اخلاق حرفه ای با 40 سوال و 9 معیار و رضایت شغلی با 7 سوال بررسی شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، علاوه بر آمار توصیفی، از آمار استنباطی و آزمون هم بستگی نیز استفاده شد. براساس آزمون هم بستگی، یافته ها نشان داد که بین اخلاق حرفه ای و رضایت شغلی در سازمان بررسی شده، ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، باتوجه به آزمون t میانگین، وضعیت متغیر اخلاق حرفه ای در سطح مطلوب و مقبولی قرار گرفته است. باتوجه به یافته های پژوهش و ارتباط معنادار اخلاق حرفه ای و رضایت شغلی، هرچقدر کارکنان احساس کنند که اخلاقیات بر محیط کاری آنان حاکم است، به همان نسبت رضایت و خشنودی بیشتری در محیط کار تجربه و احساس می کنند.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، رضایت شغلی، عوامل سازمانی، عوامل فردی
  • مرتضی عندلیب کورایم، سعید محمودی نیا، عباس علوی نژاد صفحه 127
    اخلاق حرفه ای مقوله ای است که بسیاری از سازمان ها به آن توجه ویژه ای دارند؛ ازاین رو پژوهش حاضر با هدف پیش بینی میزان اخلاق حرفه ای کارکنان ستادی قوه قضائیه بر اساس تحول اخلاقی آن ها انجام شده است. بدین منظور تعداد 219 کارمند با روش نمونه گیری تصادفی از بین جامعه کارکنان ستادی قوه قضائیه به عنوان نمونه انتخاب شدند و از آن ها خواسته شد، دو پرسش نامه تحول اخلاقی ما (1981) و پرسش نامه میزان رعایت اخلاق حرفه ای توسط کارکنان سازمان ها (مهدیون و رضائی، 1393) را که از روایی و پایایی قابل قبولی برخوردارند، تکمیل کنند. داده های به دست آمده از پرسش نامه ها به وسیله ویرایش 22 نرم افزار تحلیل آماری SPSS و ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون ساده تجزیه و تحلیل شد. نتیجه های حاصل از پژوهش حاضر نشان داد که تحول اخلاقی قادر به پیش بینی 10درصد از تغییرات اخلاق حرفه ای است. این یافته ها نشان داد که باتوجه به نقش تحول اخلاقی در اخلاق حرفه ای، آموزش راهی است برای افزایش تحول اخلاقی در سازمان ها.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، تحول اخلاقی، کارکنان
  • مهدی خوش برش ماسوله، سعید صادقیان صفحه 145
    اخلاق مهندسی بخشی از اخلاق کاربردی یا اخلاق حرفه ای است که به بررسی اصول اخلاقی و مشکلات اخلاقی در فعالیت های مهندسی می پردازد. هدف از مطالعه حاضر، واکاوی معیارهای اخلاق حرفه ای در مهندسی ژئوماتیک با تاکید بر آموزه های نهج البلاغه است. در این مقاله مسائل اخلاقی به وجودآمده در حوزه مهندسی ژئوماتیک (نقشه برداری) بررسی شد. در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی از نوع تحلیل اسنادی به گردآوری داده های کتابخانه ای، شامل شناسایی، مطالعه، طبقه بندی اطلاعات، تجزیه وتحلیل و جمع بندی داده ها درخصوص موضوع مطالعه شده پرداخته شد. نتایج نشان داد، اخلاق حرفه ای در مهندسی ژئوماتیک چهار معیار و ویژگی مهم دارد که عبارت اند از: تعهد کاری، صداقت، انصاف و تخصص. در این مطالعه، ویژگی های اخلاق حرفه ای بر مبنای آموزه های نهج البلاغه شناسایی و تبیین شد. امام علی مبنای اخلاق حرفه ای را حفظ و رعایت حقوق مردم دانسته و در موقعیت های گوناگون بر آن تاکید کرده اند و جایگاه اجتماعی افراد را به ویژه در مشاغل و مناصب گوناگون، بر آن استوار می دانند. به علاوه، امام علی معتقدند، هرکس خوش اخلاق باشد، زندگی اش پاکیزه و گوارا می شود.
    کلیدواژگان: امام علی، نهج البلاغه، اخلاق، اخلاق حرفه ای، مهندسی ژئوماتیک (نقشه برداری)
  • سیدطاهر سیدی نظرلو، سیده زکیه طبسی صفحه 167
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه اخلاق حرفه ای و اثربخشی فعالیت های مدیران آموزشی در مدارس متوسطه دخترانه در شهر مشهد بود. نمونه مطالعه شده در این تحقیق شامل 359 نفر از معلمان و کارکنان اداری مدارس متوسطه دخترانه در شهر مشهد، در سال تحصیلی 1395-1394 بود که این افراد به وسیله نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند. روش پژوهش حاضر، توصیفی و از نوع همبستگی بود. برای گردآوری داده ها از دو پرسش نامه محقق ساخته که یکی اخلاق حرفه ای و دیگری اثربخشی را اندازه گیری می کرد، استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد:1. اخلاق حرفه ای در مدیران آموزشی مدارس متوسطه دخترانه در شهر مشهد، در سطح بالایی قرار دارد؛
    2. رابطه همه مولفه های اخلاق حرفه ای و اثربخشی، مثبت و معنی دار است؛
    3. میان سطح اخلاق حرفه ای و اثربخشی آنان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد؛
    4. از بین مولفه های اخلاق حرفه ای مولفه عملکرد، بیش از دو مولفه دیگر، یعنی منش و دانش، مولفه های اثربخشی را پیش بینی می کند؛
    5. اخلاق حرفه ای در مدارس نقش مهمی دارد و اساسا مدرسه نهادی اخلاقی و مستلزم برخورداری از مدیریت اخلاقی است.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، مدیریت آموزشی، اثربخشی
|
  • Ali Akbar Shameli Page 11
    With the advent of technology and the spread of cybercrime, new forms of harm have been inflicted on Internet users. These injuries affect individual and collective life. There are physical and psychological injuries in individual aspect. The psychological harms discussed in this article are: excessive use of the Internet and social isolation and weakening the power of reason. If we assume that users are using the Internet in a completely moral way and do not conduct any immoral behavior, such as pornography, and intimate, out-of-shadow and non-homogeneous communication, does the use of cyberspace for users cause moral problems? This article deals with this issue in terms of Islamic ethics. This research is an applied and methodological tool for documenting the use of library data and analyzing information with a descriptive and analytical approach.
  • Muhammad Mahdi Firouz Mehr Page 35
    The purification of the soul is one of the main goals of descending the Quran and the Prophet's mission. What makes self-purification possible is the right way to make that happen. This study attempts to explain the general methods of self-purification from the perspective of Allamah in al-Mizan. One of the applied topics that Allamah has addressed in Al-Mizan are methods of self-purification, and from the sum of its debates, we have achieved five universal approaches: 1. strengthening the faith and righteous deeds; 2. focusing on the knowledge of the soul; 3. focusing on the secular results Ethics; 4. Focusing on the eternal results of morality; 5. Strengthening the love of worshiping. Allameh, in Al-Mizan, says some of the verses that have caused heart disease say the cause of heart disease is vile and the way to treat it is faith and good deeds. In his view, the Quran did not put the foundation of morality on worldly results; therefore, it did not use this method to cultivate the soul, and only relied on worldly results to return to the aftermath. The method of relying on the results of the hereafter is common in the preceding Shariah and has been given much attention in the Quran. The method of relying on the knowledge of the soul is also important and has the results in mind. But the purification of a special method of the Quran, which improves the insight and action of the people so that the vices do not form in them in order to eliminate it. This method is not preceded by the divine and even the prophets, as it is mentioned in the Quran, and is based on the truth and monotheism and pure devotion.
  • Azadeh Ebrahimi Page 57
    The Cognition of the Virtues and the Vices is one of the Ethical principles. Man should first know the qualities proper for him. In the holy Quran, some of the Prophet’s qualities have been mentioned. Almighty God has introduced him as a qualified role model for human beings. Thus, it is important to comprehensively study the verses introducing him. The Hippocrates described the prophet as “Uzun” that is the one who is all ears. They called him with this adjective for the purpose of dishonoring him and introducing him as naive and capricious one and with this they tried to prove the falsity and baselessness of the revelation. In Reply, God would say that not only this adjective would not humiliate him but also is considered a positive quality. After investigating about the verse we come to this conclusion that the Prophet’s treatment with others and his approach in listening to their speeches expressed even by his enemies, caused them to get interested in Islam and prevented social conflicts and this led to the guidance of people. By accepting the sinners’ repentance, the prophet helped them keep their self-esteem, but in practice, he just realized the recommendations he found beneficial for both individuals and society.
  • Ghodratolah Talebnia, Hossein Rajabdoori Page 77
    Ethics is a very important issue that is essential in all jobs and professions. Motivational factors are also key factors in the productivity of individuals in organizations. This study examines the impact of professional ethics on motivation. This study is a survey-applied research. The issue was investigated through questionnaire and simple random sampling distributed among 81 members of Official Auditors Community. To analyze the results in the form of one main hypothesis and 6 secondary hypotheses, linear regression by software SPSS was used. Results suggest that professional ethics has an impact on the motivation of staff. In addition, an individual interest in the job, self-confidence, responsibility, and self-control are affected by professional ethics, but it was not confirmed that importance of job and job satisfaction components are affected by professional ethics. Moreover, investigation of commitment to professional ethics by one-sample T-test showed that this issue is at the average level.
    Keywords: professional ethics, motivation of staff, Iranian Official Auditors Community
  • Seyyed Ali Banihashi, Hamid Alizadeh Page 103
    One of the issues that professional ethics should take seriously is job satisfaction, because professional ethics is somehow related to job satisfaction. The purpose of this research is to investigate professional ethics in a military unit and determine its relationship with job satisfaction. This research is descriptive and correlational. The statistical population of the research is the staff of a military unit that was selected by simple random sampling method. 30 of them were selected that way. Data were collected using interviews and questionnaires. In two questionnaires, professional ethics with 40 questions and 9 criteria and job satisfaction with 7 questions were examined. In addition to descriptive statistics, inferential statistics and correlation test were used to analyze the data. Based on the correlation test, the findings showed that there is a positive and significant relationship between professional ethics and job satisfaction in the surveyed organization. Also, according to the mean t-test, the status of the variable of professional ethics is at a desirable and acceptable level. According to the findings of the research, and the significant relationship between professional ethics and job satisfaction, the more employees feel that ethics govern their work environment, they experience and feel as much satisfaction and satisfaction in the workplace.
  • Murtaza Andalib, Saied Mahmoudi Nia Page 127
    Professional ethics is a phenomenon that many of organizations have special focus on it. The aim of this research is prediction of Occupational ethic in the basis of moral development in judicial system employees. For this reason, by the use of random sampling method among judicial system employees a number of 219 employee were selected as subject and they were asked to fill-in two questionnaires: Ma moral development inventory (1981) and Occupational ethics in organizations (Mahdioon and rezaei, 1393). Data were analyzed by the use of 22nd versions of SPSS software and Pearson correlation coefficient and sample regression. The result showed that moral development predicts 10 percent of Occupational ethics variance. These results showed that regarding the role of moral development in Occupational ethics, for increasing Occupational ethics we can use of training about moral development in organizations.
    Keywords: Employee, Moral development, Occupational Ethic
  • Mahdi Khoshboresh Masouleh, Saied Sadeghian Page 145
    Engineering ethics is a part of applied ethics or professional ethics that addresses ethical issues in engineering activities. The purpose of this study is to examine professional ethics standards in geomechanical engineering, with emphasis on the teachings of Nahj al-Balaghah. In this paper, the ethical issues raised in the field of geotechnical engineering (mapping) were examined. In this research, a descriptive method of document analysis was used to collect library data, including identifying, studying, categorizing information, analyzing and summarizing data on the subject matter studied. The results showed that professional ethics in geotechnical engineering has four important criteria: job commitment, honesty, fairness and expertise. In this study, the characteristics of professional ethics were identified and explained based on the teachings of Nahj al-Balaghah. Imam Ali emphasizes the ethics of the profession and observes the rights of the people and emphasizes it in various situations, and considers the social status of people, especially in various occupations and positions. In addition, Imam Ali believes that if everyone is happy, his life will become clean and genuine.
  • Seyyed Taher Seyedi Nazarlou, Sydeh Zakia Tabasi Page 167
    The purpose of this study isto investigate the relationship between professional ethics and the effectiveness of educational managers 'activities in girl's high school in Mashhad. The sample of this study includes 359 teachers and administrative staff of girl's high schools in Mashhad, in the academic year of 1394-1394, who were selected by random cluster sampling. The method of this study is descriptive and correlational. To collect data, two researcher-made questionnaires, one measuring professional ethics and another measuring the effectiveness, were used. The results showed that:1. Professional ethics of the high school's pricipals in Mashhad is high;
    2. The relationship between all components of professional ethics and effectiveness is positive and significant;
    3. There is a positive and significant relationship between the level of professional ethics and their effectiveness;
    4. Among the components of the ethics of the component of performance, more than two other components, namely, knowledge and knowledge, predict the components of effectiveness;
    5. Professional ethics plays an important role in schools and is essentially an ethical school and requires moral management.
    Keywords: Professional Ethics, Educational Management, Effectiveness