فهرست مطالب

فرهنگ در دانشگاه اسلامی - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1396)

فصلنامه فرهنگ در دانشگاه اسلامی
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • صفحه 276
  • سید مهدی شریفی، عقیله شهرستانی صفحات 277-298
    هدف
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر میزان استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی موبایلی(تلگرام) بر رفتار کاربران این شبکه ها با رویکرد دینی انجام شد.
    روش
    این تحقیق از نوع توصیفی پیمایشی است. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استفاده شده و دانشجویان کارشناسی دانشگاه صنعتی امیرکبیر به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شدند. در نهایت، تعداد 414 پرسشنامه با داده های معتبر به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از همبستگی پیرسون و اسپیرمن و نیز از تحلیل رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    بین میزان استفاده از تلگرام و متغیرهای آسیب به روابط خانوادگی، روابط جنسی نامناسب، عدم رعایت ادب و عدم خود واقعی، رابطه معنادار مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از پژوهش حاکی از آن است که میزان استفاده از تلگرام بر رفتار و اخلاق اجتماعی کاربران تاثیرگذار است و این تاثیر، در ابعادی که در این پژوهش بررسی شده، تاثیر نامطلوبی است.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی موبایلی، تلگرام، اخلاق و رفتار اجتماعی
  • عباس غریب، علی علی طالب، ستاره عباسی، یاسان پوراشرف صفحات 299-316
    هدف
    بررسی نقش تعدیل گر سرمایه معنوی در رابطه بین سرمایه اجتماعی و سرمایه روان شناختی در میان کارکنان دانشگاه مازندران بوده است.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی؛ از حیث روش گردآوری داده ها، پیمایشی و از لحاظ روش آزمون فرضیات از نوع همبستگی است. جامعه آماری 320 نفر از کارکنان دانشگاه مازندران می باشند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان، 175 نفر به شیوه نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب و سنجش شدند. پرسشنامه مورد استفاده در سرمایه اجتماعی، ناهاپیتوگوشال(1998) و دارای سه بعد ساختاری، ارتباطی و شناختی است. برای سنجش سرمایه روان شناختی از پرسشنامه لوتانز و همکاران(2004) شامل چهار مولفه باور به کارامدی، تاب آوری، امیدواری و خوش بینی، استفاده شد. برای سنجش سرمایه معنوی نیز از پرسشنامه سرمایه معنوی توسط گل پرور و همکاران(1394) استفاده شده است. برای بررسی مدل مفهومی از روش معادلات ساختاری و از نرم افزار اسمارت پی.ال.اس استفاده شده است.
    یافته ها
    فرضیه تاثیر سرمایه اجتماعی بر سرمایه روان شناختی و فرضیه نقش تعدیل گری سرمایه معنوی در رابطه میان سرمایه روان شناختی و سرمایه معنوی تایید شدند.
    نتیجه گیری
    بالا بودن میزان سرمایه اجتماعی و سرمایه معنوی باعث بروز رفتارهای مثبت و تضعیف رفتارهای مخرب در سازمان می شود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، سرمایه روان شناختی، سرمایه معنوی
  • افشار کبیری، امین رستم زاده صفحات 317-336
    هدف
    مقاله حاضر به تحلیل جامعه شناختی وضعیت قانون گرایی در بین دانشجویان به عنوان یکی از کارکردهای اساسی آموزش عالی در نظام فرهنگی و اجتماعی جامعه پرداخته است.
    روش
    روش این پژوهش، پیمایشی بوده و برای گردآوری اطلاعات از تکنیک پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های ارومیه بود که به شیوه نمونه گیری طبقه ای متناسب 360 نفر از آنان انتخاب شدند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که همبستگی ترکیب خطی متغیرهای موجود در مدل رگرسیون، 69/0 و ضریب تبیین آن 47/0 است. به عبارت دیگر؛ 47 درصد از واریانس قانون گرایی به وسیله متغیرهای اعتماد به قانونگذار، میزان دینداری فرد، نفع گرایی جمعی، آگاهی از قانون و ناکارامد دانستن قانون تبیین می شود. همچنین یافته های تجربی نشان داد قانونمند دانستن مردم و رضایت از عملکرد کارگزاران و مدیران جامعه، سهم معناداری در پیش بینی قانون گرایی نداشتند.
    نتیجه گیری
    بین قانون گرایی و رضایت از عملکرد کارگزاران و مدیران دولتی، بی اعتمادی به قانونگذار، میزان دینداری فرد، نفع گرایی جمعی، آگاهی از قانون، ناکارامد دانستن قانون و مطیع قانون دانستن مردم، همبستگی وجود دارد.
    کلیدواژگان: قانون گرایی، اعتماد اجتماعی، کارامدی قانون، دانشگاه، دانشجو
  • نیلوفر میکائیلی، محمدعلی قاسمی نژاد، پرویز مولوی صفحات 337-352
    هدف
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه خود دلسوزی و ابرازگری هیجانی با خود افشایی بود.
    روش
    در این پژوهش، 324 نفر از دانشجویان استفاده کننده از فضای مجازی در دانشگاه محقق اردبیلی به شیوه نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و به پرسشنامه های، خود دلسوزی، ابرازگری هیجانی و خود افشایی برخط پاسخ دادند.
    یافته ها
    مولفه های مهربانی به خود و ذهن آگاهی، رابطه مثبت و مولفه های خود داوری و انزوا و همانندسازی، بیش از حد رابطه منفی معناداری با خود افشایی برخط دارند. همچنین، ابراز هیجان مثبت و ابراز صمیمیت، رابطه مثبت و ابراز هیجان منفی رابطه منفی معناداری با خود افشایی برخط دارند. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که در کل، مجموعه این متغیرها 62 درصد از واریانس خود افشایی برخط را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش، باید به نقش ابرازگری هیجانی و خود دلسوزی، به عنوان پیش بینی کننده خود افشایی برخط توجه ویژه ای داشت.
    کلیدواژگان: خود دلسوزی، ابرازگری هیجان، خود افشایی برخط
  • فرانک موسوی*، زینب اباذری صفحات 353-370
    هدف
    مطالعه حاضر، به بررسی ارتباط بین شایستگی حرفه ای اساتید و مهندسی فرهنگی پرداخته است.
    روش
    جامعه آماری شامل تمام دانشجویان دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه و دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران در سال تحصیلی 1395 به تعداد 750 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 157 نفر از دانشگاه آزاد اسلامی کرمانشاه و 97 نفر از دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران انتخاب شدند. ابزار پژوهش، دو پرسشنامه شایستگی حرفه ای اساتید و مهندسی فرهنگی بود. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه شایستگی حرفه ای اساتید 96/0 و پرسشنامه مهندسی فرهنگی 79/0 به دست آمد. برای ارزشیابی ماتریس همبستگی از آزمون KMO و کرویت بارتلت، برای مقایسه وضع موجود و مطلوب از آزمون تی وابسته و برای بررسی ارتباط بین شایستگی حرفه ای و مهندسی فرهنگی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.
    یافته ها
    صلاحیت حرفه ای اساتید کمی بالاتر از حد متوسط ارزیابی شد؛ اما بین وضع موجود صلاحیت حرفه ای با وضع مطلوب آن فاصله وجود دارد. همچنین بین شایستگی حرفه ای اساتید و مهندسی فرهنگی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
    نتیجه گیری
    برخورداری از دانش و مهارت مورد نیاز برای انجام وظایف به صورت کارا و موثر، منجر به ایجاد حس اعتماد به نفس و خود ارزشی و احساس شایستگی در اساتید و در نتیجه، مهندسی فرهنگی در آنان می شود.
    کلیدواژگان: شایستگی حرفه ای، مهندسی فرهنگی، اساتید، دانشجویان
  • بهروز اسکندرپور صفحات 371-396
    هدف
    تحقیق حاضر با هدف تدوین مدل ارزشهای فرهنگی اسلامی انجام گرفت.
    روش
    تحقیق حاضر در دو مرحله به روش پیمایشی و دلفی انجام شد. جامعه آماری تحقیق را در مرحله اول، اساتید حق التدریس و هیئت علمی رشته مدیریت و در مرحله دوم، اعضای هیئت علمی رشته مدیریت دانشگاه پیام نور در سال 1396 تشکیل دادند. تعداد نمونه در مرحله اول 231 نفر و در مرحله دوم 20 نفر بودند. روش نمونه گیری در مرحله اول، تصادفی طبقه ای و در مرحله دوم، مبتنی بر هدف بود.
    یافته
    یافته های تحقیق شامل 77 متغیر آشکار، 15 سازه پنهان جزیی و 10 مفهوم اساسی(اخلاق اسلامی، ارزشهای اسلامی، شایسته سالاری، نشاط، سعه صدر، روحیه جهادی، کارمندسالاری، عدالت، تبعیت از ولایت و تشکیل خانواده و احترام به همسر) بود.
    نتیجه گیری
    در مرحله اول، برازش مدل تایید شد و نشان داد که سازه ها در سطح رضایت بخش روایی قرار دارند. در مرحله دوم؛ شایسته سالاری، روحیه جهادی، تبعیت از ولایت و تشکیل خانواده و احترام به همسر، به عنوان ابعاد ارزشهای فرهنگی اسلامی در دانشگاه پیام نور شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: شایسته سالاری، روحیه جهادی، تبعیت از ولایت، ارزشهای فرهنگی اسلامی، دانشگاه پیام نور
  • زهره نظامی، اعتبار نقدی، هادی بهرامی، سیروس بابایی سیاهکلرودی صفحات 397-412
    هدف
    این مطالعه بر آن بود که رابطه بین دلبستگی معنوی را با سلامت روانی در بین دانشجویان دانشکده مدیریت دانشگاه تهران اندازه گیری کند.
    روش
    حجم نمونه این مطالعه را 412 نفر از دانشجویان دانشکده مدیریت دانشگاه تهران(237 نفر زن و 175 نفر مرد) تشکیل می دهد که به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. برای تحقق اهداف پژوهش، از پرسشنامه استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج تجزیه و تحلیل فرضیه پژوهش، میزان ضریب همبستگی بین متغیر دلبستگی به خدا و سلامت روان 0.166-=r به دست آمد که همبستگی منفی را بین این دو متغیر نشان می دهد.
    نتیجه گیری
    بین دو متغیر پژوهش رابطه معکوس وجود دارد؛ یعنی با افزایش دلبستگی به خدا، شاهد کاهش مولفه های سلامت روان(علائم بدنی، اضطراب و بی خوابی، نارساکنش وری اجتماعی و افسردگی) هستیم. در بررسی سایر فرضیه ها مشخص شد که همبستگی بین دلبستگی به خدا و مولفه های سلامت روان در بین دانشجویان دختر در همه رابطه ها معنادار و معکوس است که نشان می دهد کاهش در متغیر دلبستگی به خدا، با افزایش در مولفه های سلامت روان همراه است؛ این رابطه در بین دانشجویان پسر معنادار نیست.
    کلیدواژگان: دلبستگی به خدا، جهت گیری مذهبی، سلامت روانی
|
  • Seyed Mehdi Sharifi, Aghileh Shahrestani Pages 277-298
    Objectives
    The purpose of this study is to investigate the effect of using mobile-based social media (Telegram) on user's social behavior with a religious approach.
    Method
    This research is a descriptive survey. A questionnaire was used for collecting data and the students of the Amir Kabir University of Technology were considered as the statistical population. 414 questionnaires with valid data were obtained and for data analysis, Pearson and Spearman correlation and regression analysis were used.
    Results
    Significant relationship was found between the rate of using Telegram and the variables of family relationships, inappropriate sexual relations, impoliteness and deceptive identity.
    Conclusion
    The results indicate that the rate of using Telegram affects user's social behavior and such effects are unfavorable, from the aspects that are studied in this research.
    Keywords: mobile-based social media, telegram, social ethics, behavior
  • Abbas Gharib, Ali Ali Taleb, Setareh Abasi, Yasan Pourashraf Pages 299-316
    Objectives
    The aim of the present research is investigating the moderating role of spiritual capital in the relationship between social capital and psychological capital among University of Mazandaran’s employees.
    Method
    The present study in terms of the purpose, collecting data and the test method is practical, survey and correlation. The population of this study is 320 employees of University of Mazandaran. Of these, according to Morgan table 175employees selected and evaluated by simple random sampling method. Also used questionnaire for measuring social capital was based on Nahapiet and Ghoshal (1998) with 3 constructs namely structural, relational and cognitive. To measure psychological capital, Luthans et al. (2004) questionnaire is used which includes four components such as efficacy, resilient, hopefulness, and optimistic. Also, for measuring spiritual capital, Golparvar et al. (2015) Questionnaire has been used and conceptual model was investigated by structural equation modeling and Smart PLS software.
    Results
    The results of the survey indicate that the hypothesis of the social capital effect on psychological capital and the hypothesis of the moderating role of spiritual capital in the relation between psychological capital and spiritual capital have been confirmed.
    Conclusion
    The author of the article concludes that the high amount of social capital and spiritual capital leads to positive behaviors and weaken destructive behaviors in the organization.
    Keywords: spiritual capital, social capital, psychological capital
  • Afshar Kabiri, Amin Rostam Zadeh Pages 317-336
    Objectives
    This article analyzes one of the basic functions of higher education in the socio-cultural order of society. Universities and higher education centers in every community are among the most excellent training and educational institutions, in the transmission of values, norms and rules and regulations of society to its members.
    Method
    The method of this research in terms of performance was a survey; questionnaire was used for data collecting. The statistical population of the study was all undergraduate students of Urmiacity Universites, 360 persons were selected as sample size by stratified sampling method.
    Results
    Experimental findings showed that there is a significant relationship between satisfaction with the performance of state managers and agents distrust the legislators, religious practices can benefit from the collective orientation, awareness of the law, inefficient knowledge of the lawand rule of low. Multiple regression analysis showed that the correlation linear combination of the variables in the regression model is 0/69, a coefficient equal to R2= 0/47. In other words 47 persent of the variance rule of law is explained by above factors.
    Conclusion
    The empirical findings show that satisfaction with the performance of regulated agents and state managers, awareness the people and society have no significant role in predicting rule of law.
    Keywords: rule of law, social trust, legal efficiency, university, student
  • Nillofar Mikaili*, Mohamadali Ghasemi Nejad, Parviz Molavi Pages 337-352
    Objectives
    The aim of this study is to investigate the relationship between self-compassion and emotional expression in predicting online self-disclosure in students using social networks.
    Methods
    In this study, 324 students using cyberspace at the University of Mohaghegh Ardabili were selected by cluster sampling method and questionnaires, compassion, emotional expression and online self-disclosure responded.
    Results
    The results showed a positive correlation obtained between components of kindness and mindfulness and negative relationship between components of self-judgment, isolation and overidentification with online self-disclosure. Also expressed positive emotions and express intimacy positive correlation and expressed negative emotions had significant relationship with the online disclosure. Stepwise regression analysis showed that the total of these variables explained 62% of self-disclosure online.
    Conclusion
    The author of the research concludes that based on these results, the role of emotional expression and self-compassion as predictors of online self-disclosure had special attention.
    Keywords: self-compassion, emotional expression, online self-disclosure
  • Faranak Mosavi, Zeynab Abazari Pages 353-370
    Objectives
    The current study has conducted to evaluate correlation between masters 'of universities professional competence and cultural engineering from the perspective of Tehran welfare and rehabilitation science university PHD students and Kermanshah Azad University.
    Method
    The population contains all PHD students of Kermanshah Azad University and Tehran welfare and rehabilitation Science University in 2016 academic-year and they were 750 subjects. The number of 157 students of Azad university of Kermanshah and 97 students of Tehran welfare and Rehabilitation University were selected by multi- stage random sampling. Research tool are master's professional competence questionnaire and cultural engineering questionnaire. In the current study the Cron Bach's alpha coefficient of master's professional competence questionnaire was calculated 0/96 and cultural engineering questionnaire was obtained 0/79. To compare the existing and desired situation dependent T- test and to evaluate correlation between professional competence and cultural engineering, Pearson correlation coefficient was used.
    Results
    The finding showed that master's professional competence evaluates slightly above average, but there is a gap between its existing and desired situation (p
    Conclusion
    The author of the research concludes that having the knowledge and required skills to perform tasks efficiently and effectively lead to a sense of self-esteem and a sense of competence in professors and concludes in cultural engineering in them.
    Keywords: professional competence, cultural engineering, masters, students
  • Behrooz Eskandarpour Pages 371-396
    Objectives
    The purpose of this study is developing a model of Islamic cultural values.
    Method
    The method of the article is based on survey and Delphi stages and statistical population of the present study, in the first stage was included the lecturers and faculty members of the management field and in the second phase, the faculty members of management of Payame Noor University in 2017. The sample size was 231 in the first stage and 20 in the second stage. The sampling method in the first stage was stratified random sampling and in the second stage, it was goal-oriented method.
    Results
    The findings of the study included 77 evident variables, 15 distinct hidden structures and 10 basic concepts (Islamic ethics, Islamic values, meritocracy, pleasure, Jihadist spirit, employee command, Justice, Subordination of the guardian jurist, starting a family and respect to the spouses).
    Conclusion
    The author of the survey concluded that in the first stage, fitting of model was confirmed and it was cleared that the structures are in a satisfactory and valid level. Eventually, in the second phase, dimensions of Islamic cultural values were identified at Payam Noor University. It was determined that, appropriate Islamic cultural values are meritocracy, Jihadist spirit, Subordination of the guardian jurist, starting a family and respect to the spouses.
    Keywords: Meritocracy, Crusady's appititde, The loyality of guardianship, The Islamic culture values, The Payame-noor university
  • Zohreh Nezami, Etebar Naghdi, Hadi Bahrami, Sirous Babaii Pages 397-412
    Objectives
    The purpose of this study is to measure relationship between spiritual attachment and mental health among the students at Tehran University's College of Management.
    Method
    The sample of this study is 412 students of the Faculty of Management of Tehran University that were selected by cluster sampling method. 237 of them are women and 175 are men. To fulfill the research goals, a questionnaire was used. Reliability through Cronbach's alpha for anxiety and avoidance attachment styles are 0.69 and 0.73 respectively that is in good condition.
    Results
    The results of the analysis of the research hypothesis show that the correlation coefficient between attachment variable to God and mental health (r =- 0.166) was obtained that shows a negative correlation between these two variables. It can be said that there is an inverse relationship between these two variables. That is, by increasing the attachment to God we are seeing a decrease in mental health (physical symptoms, anxiety and insomnia, social disorientation and depression). It was determined in other hypotheses that the correlation between attachment to God and mental health components (physical symptoms, anxiety and insomnia, social disorientation and depression) among the female students in all relationships is meaningful and inverse that which indicates that decrease in the variable of attachment to God is accompanied with the increase in health components (physical symptoms, anxiety and insomnia, social disorientation and depression). But this relationship was not meaningful among boy students.
    Keywords: attachment to god, religious orientation, mental health