فهرست مطالب

بررسی های حسابداری - پیاپی 12 (پاییز 1395)

مجله بررسی های حسابداری
پیاپی 12 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعلی آقایی، زینب بختیاری راد صفحات 1-20
    در این تحقیق با استفاده از دیدگاه مایلز و اسنو (1978) ارتباط بین نوع استراتژی شرکت ها و کیفیت سود به کمک داده های 82 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. برای آزمون فرضیه های تحقیق، از رویکرد تحلیل داده های ترکیبی و مدل رگرسیون چندمتغیره بین سال های 1387 تا 1393 استفاده شده است. استراتژی شرکت شامل دو رویکرد سرمایه بر و کاربر می باشد و برای سنجش کیفیت سود از دو شاخص مدیریت سود و محافظه کاری بهره گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد که هر چه استراتژی شرکت به سوی استراتژی سرمایه بر حرکت می کند، میزان اتخاذ محافظه کاری بیش تر و کیفیت سود در این شرکت ها افزایش می یابد. همچنین، نتایج نشان داد شرکت هایی که استراتژی آن ها به سمت سرمایه ای بودن گرایش بیش تری داشته اند، مدیریت سود کم تری را اعمال کردند. بررسی تاثیر شاخص تولید ناخالص داخلی به عنوان شاخص کلان اقتصادی بر ارتباط بین استراتژی و کیفیت سود نیز نشان داد که رشد تولید ناخالص داخلی بر ارتباط بین نوع استراتژی شرکت ها و کیفیت سود تاثیر معناداری نداشته است.
    کلیدواژگان: استراتژی شرکت، کیفیت سود، مدیریت سود، محافظه کاری
  • حسین رضایی دولت ابادی، هما شریعتی صفحات 21-42
    مدیران شرکت ها در دنیای رقابتی امروز به دنبال اعتباربخشی به صورت های مالی خود هستند. همچنین موسسه های حسابرسی به دنبال به کارگیری راهکارهایی برای افزایش کارآیی خود هستند. در بازار پرتنش امروزی، به نظر می رسد در جهت دستیابی به این مقصود باید عوامل تاثیرگذار بر افزایش کارآیی را شناسایی و در جهت رفع یا کاهش عوامل بازدارنده آن تلاش شود. حسابرس نیاز به ابزاری دارد تا وی را از وجود احتمال خطر و تحریف آگاه سازد. همچنین مدیر نیازمند آگاهی از عوامل مورد توجه حسابرس در رسیدگی به صورت های مالی است. در این پژوهش پس از بررسی گزارش های حسابرسی موجود در بازه زمانی 1383-1393، به منظور شناسایی مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر اظهار نظر حسابرس، دو نمونه از گزارش استاندارد و غیر استاندارد انتخاب و پس از بررسی تحقیقات پیشین، 41 متغیر انتخاب شده است. در این پژوهش تاکید بر شناسایی عوامل تاثیرگذار بر اظهار نظر حسابرس با استفاده از روش های خطی و غیرخطی بوده است و نتایج پژوهش، معناداری برخی عوامل را تایید می کند.
    کلیدواژگان: اظهار نظر حسابرسی، گزارش غیراستاندارد، گزارش استاندارد، داده کاوی
  • علیرضا زارعی، معصومه قاسمی صفحات 43-64
    در این پژوهش اثر ویژگی های کمیته حسابرسی همچون استقلال، تخصص اعضا، سابقه مدیریت اعضا و تعداد اعضای کمیته حسابرسی بر کیفیت گزارشگری مالی مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش از نظر هدف جز پژوهش های بنیادی تجربی و از نظر ماهیت از نوع هبستگی است. بدین ترتیب اطلاعات مورد نیاز از صورت های مالی شرکت ها براساس اطلاعات بورس اوراق بهادار تهران و دیگر منابع از جمله نرم افزار ره آورد نوین جمع آوری شده و برای تعیین نمونه آماری، از روش حذف سیستماتیک استفاده شده و در نهایت 121 شرکت در بازه زمانی 1392 و 1393 مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش برای بررسی کیفیت گزارشگری مالی از متغیر مدیریت سود استفاده شده است، نتایج به دست آمده از آزمون فرضیه های پژوهشنشان می دهد که بین ویژگی های کمیته حسابرسی همچون استقلال، تخصص اعضا، سابقه مدیریت اعضا و تعداد اعضای کمیته حسابرسی با مدیریت سود رابطه ای وجود ندارد.
    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، اقلام تعهدی اختیاری، مدیریت سود، گزارشگری مالی
  • مهدی ناظمی اردکانی، حمید زارع حسین آبادی، وحید زارع مهرجردی صفحات 65-82
    به موازات گسترش اینترنت و کامپیوتر در جامعه، شیوه های اطلاع رسانی تغییر یافته و به دنبال آن شرکت ها برای اطلاع رسانی وضعیت خود به استفاده از این شیوه های نوین روی آورده اند. اما با وجود اینترنت نیز تفسیر و بررسی اطلاعات مالی شرکت ها و مقایسه آن ها با یکدیگر به دلیل استفاده از فرمت های مختلف در گزارشگری به آسانی امکان پذیر نمی باشد. بر همین اساس جهت رفع این مشکل و به منظور ایجاد یک استاندارد و ساختار مشترک در گزارشگری مالی، زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر ایجاد و معرفی شد. پژوهش حاضر به بررسی تاثیر زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر بر عملکرد شرکت با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته پرداخته است. قلمروی زمانی پژوهش حاضر را دوره سه ماهه سوم سال 1391 تا دوره سه ماهه چهارم سال 1393 شامل می شود. جهت انتخاب نمونه آماری پژوهش نیز، از روش نمونه‏گیری حذف سیستماتیک استفاده گردید. نتایج حاصل از برآورد مدل های پژوهش حاکی از آن است که با اجرای زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر نسبت ارزش بازار به دفتری سهام و بازده دارایی های شرکت نسبت به دوره های قبل از اجرای زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر بهبود می یابد. همچنین اجرای زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر بر ارزش بازار به دفتری سهام، در شرکت هایی که دولت در آن نفوذ ندارد، در مقایسه با شرکت های تحت نفوذ دولت تاثیر بیش تری نداشت. اما اجرای زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر حاکی از تاثیر بیش تر بر بازده دارایی های شرکت هایی که دولت در آن نفوذ ندارد، در مقایسه با شرکت های تحت نفوذ دولت بود.
    کلیدواژگان: زبان گزارشگری تجاری توسعه پذیر، ارزش بازار به دفتری سهام، بازده دارایی
  • محمد نمازی، محمدحسین قدیریان آرانی صفحات 83-110
    ارزیابی متوازن یکی از روش های نوین حسابداری مدیریت است که از آن به عنوان سیستم ارزیابی عملیات و مدیریت استراتژیک، چارچوب تغییرات سازمانی و ابزاری برای همسویی منافع استفاده می شود. این روش سعی در ایجاد توازن بین خواسته های ذی نفعان داخلی و خارجی سازمان دارد، اما فقط برخی از ذی نفعان (سهامداران، کارکنان و مشتریان) را مورد توجه قرار می دهد و به اعتباردهندگان، تامین کنندگان مواد اولیه، دولت و عموم جامعه توجه نمی کند. همچنین در ارزیابی متوازن هم اهداف کوتاه مدت و هم اهداف بلندمدت مد نظر قرار می گیرند اما به اهدافی که توسعه پایدار را در پی دارند، توجه نمی شود. با توجه به مشکلات یاد شده، در پژوهش حاضر سعی بر این است که با افزودن حسن شهرت به جنبه های سنتی ارزیابی متوازن این تکنیک بسط و بهبود یابد. بنابراین هدف این پژوهش ارائه الگویی جدید از ارزیابی متوازن است که ضمن برقراری توازن میان خواسته های ذی نفعان، مسیر دستیابی به توسعه پایدار را نیز فراهم کند. چنین نتیجه گیری می شود که الگوی جدید دارای مزایای عمده ای به شرح زیر است: 1) تاکید بیش تر بر دارایی های نامشهود؛ 2) توازن میان خواسته های تمامی ذی نفعان؛ 3) توازن میان نتایج و مسئولیت های اقتصادی، اجتماعی، زیست محیطی و سیاسی و دستیابی به توسعه پایدار؛ 4) تاکید بیش تر بر زنجیره تامین و 5) مناسب برای پیاده سازی و ارزیابی عملکرد اقیانوس آبی. این مزایا به گسترش دانش در زمینه حسابداری مدیریت به ویژه در بحث تدوین، اجرا و ارزیابی استراتژی نیز می انجامد.
    کلیدواژگان: ارزیابی متوازن، حسن شهرت، مسئولیت های اجتماعی و زیست محیطی، زنجیره تامین، پایداری
  • سیدعلی واعظ، محمد بنافی، سجاد ویسی صفحات 111-130
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر تخصص حسابرس در صنعت بر رابطه بین معاملات با اشخاص وابسته و حق الزحمه حسابرسی شرکت‏های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور دو فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده های مربوط به 65 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی بین سال های 1388 تا 1394 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرهای ثابت بررسی و آزمون شد. نتایج پژوهش نشان داد که معاملات با اشخاص ارتباط مثبت و معناداری با حق الزحمه حسابرسی دارد. در واقع، نتیجه نشان دهنده این است که حسابرسان تلاش های حسابرسی (منعکس کننده حق الزحمه حسابرسی) را برای رسیدگی به ریسک مرتبط با معاملات با اشخاص وابسته افزایش می دهند. همچنین، یافته های پژوهش بیانگر این است که تخصص حسابرس در صنعت موجب تعدیل رابطه بین معاملات با اشخاص وابسته و حق الزحمه حسابرسی می شود. به عبارت دیگر، رابطه مثبت بین معاملات با اشخاص وابسته و حق الزحمه حسابرسی در شرکت هایی که به وسیله حسابرسان متخصص صنعت حسابرسی می شوند نسبت به سایر شرکت ها، ضعیف تر است.
    کلیدواژگان: تخصص حسابرس در صنعت، حق الزحمه حسابرسی، معاملات با اشخاص وابسته
|
  • Mohammad Ali Aghaei, Zeinab Bakkhtiari Rad Pages 1-20
    In this study, using the perspective of Miles and Snow (1978) The relationship between the strategy and the quality of earnings to help companies, 82 companies listed in Tehran Stock Exchange data is investigated. Strategy alternative investment strategies in fixed assets was his desire to be unique and innovative aspects of the research. To test the research hypotheses, a hybrid approach to data analysis and multiple regression models between the years 1387 to 1391 were used. The strategy includes the investment approach is based on user interest and to evaluate the quality of earnings management and conservatism index was used. The results showed that the company's strategy to move toward investment strategy, Adopt a more conservative level and quality of the company's profit increases. Also, the results showed that companies that strategies are more likely to invest have exerted less earnings management. GDP as an indicator of the macroeconomic impact on the relationship between strategy and earnings quality was examined. The results showed that GDP growth in the relationship between corporate strategy and earnings quality has no significant effect.
    Keywords: Corporate Strategy, Earnings Quality, Management Earnings, Conservatism
  • Hossein Rezaie Dolatabadi, Homa Shariati Pages 21-42
    Company managers in today's competitive world look for their accreditation to the financial statements. The audit firms are trying to implement strategies to increase their efficiency. Auditors need a tool to alert them to the presence of risk and distortion. Given the importance of accounting for users of financial statements, and their decisions based on these reports, ensuring that the report is based on auditing standards is important for users. Likewise, managers need to be aware of the factors considered by the auditor to address financial statements. In this study, after examining the audit report in 1384 Zmany1391- period, in order to identify the most important factors affecting audit opinion, are examples of standard and non-standard reports were selected after reviewing previous studies, 41 variables were selected. In this research aims to identify factors affecting audit opinion using linear and nonlinear methods and results showed the significant effect of some factors.
    Keywords: The auditor's opinion, Non-standard reports, Standard reports, data mining
  • Alireza Zarei, Masoomeh Ghasemi Pages 43-64
    In this study characteristics such as independence of the Audit Committee, Members, expertise, management experience of members and the number of members of the Audit Committee were examined on the quality of financial statements. This study is part of an experimental and correlational basic research. The information required of companies financial statements based on the Tehran Stock Exchange and other resources including Rah-avard software. Usings the systematic elimination method, 121 companies in the period 1392 to 1393 were studied. To analyze the data mining results, Eviews software 8 and Excel were used. In this study, the quality of the financial statements of earnings management variable is used, The results of the study showed no correlation between management profit and characteristics such as independence of the Audit Committee, Members expertise, management experience with management members and members of the Audit Committee there is no profit.
    Keywords: Audit Committee, Discretionary accruals, Earnings management, Quality of financial statements
  • Mahdi Nazemi Ardakani, Hamid Zare Hossein Abadi, Vahid Zare Mehrjardi Pages 65-82
    Parallel to development of computer and the internet in society, methods of notification have changed, and following that, companies have turned to utilize these modern approaches to introduce themselves. However, in spite of using Internet, interpretation and examination of financial information of the firms and comparison between them is not an easy task, because firms, albeit following accounting standards, use their preferred format such as EXCEL, WORD, PDF, etc. to report information. On this basis, in order to solve this problem and form a standard and common structure in financial reporting, eXtensible Business Reporting Language has been developed and introduced. The current study addresses the effect of eXtensible Business Reporting Language on firm performance by using GMM. Results from examing the research models shows that with implementation of eXtensible Business Reporting Language, Market-to-Book value of stocks and firm’s Return of Assets (ROA) improve compared to the period before implementing eXtensible Business Reporting Language. Also running eXtensible Business Reporting Language has no more effect on Market-to-Book value of stocks and ROA in firms not under authority of the state compared to public firms.
    Keywords: EXtensible Business Reporting Language, Market-to-Book value of stocks, Return of Asset
  • Mohammad Namazi, Mohammad Hossein Ghadirian-Arani Pages 83-110
    Balanced Scorecard (BSC) is one of the contemporary techniques of management accounting which is used as a system of operations evaluation and strategic management, organizational change framework and the means to align the interests. This method attempts to align the internal and external stakeholders’ interests. However, some of the relevant stakeholders (shareholders, employees and customers) are taken into consideration and no attention is paid to creditors, suppliers, government and the society in it. In addition, BSC considers short term and long term objectives but fails to pay attention to the objectives of sustainable development. Therefore, this study tries to improve BSC by adding the reputation perspective to the traditional perspectives. The main purpose of this study is to provides a contemporary model of BSC that not only aligns the interests of all stakeholders, but also provides a path to the sustainable development. It is concluded that the main advantages of the new model are as follows: 1) Focusing more on intangible assets; 2) aligning the interests of all stakeholders, 3) balancing between economic, social, environmental and political results and responsibilities and achieving sustainable development; 4) more emphasis on the supply chain; and 5) providing more basis for implementation and evaluation of the Blue Ocean Strategy. These advantages lead to the development of the management accounting, particularly in the formulation, implementation and evaluation of the strategy.
    Keywords: BSC, Reputation, Social, Environmental Responsibility, Supply Chain, sustainability
  • Seyed Ali Vaez, Mohammad Banafi, Sajad Vasi Pages 111-130
    The aim of this study is to investigate the effect of auditor Industry specialization on the Relationship between Related party transactions (RPTs) and audit fees of listed companies in Tehran Stock Exchange. For this purpose, two hypotheses are developed and data on 65 companies in Tehran Stock Exchange for the period of 2009 to 2015 were analyzed. The regression model was exploited using panel data with a fixed effects approach. The results showed that related party transactions (RPTs) a significant positive association with audit fees. In fact, the result indicated that the auditors increase audit effort (as reflected in audit fees) to address risk associated with Related party transactions. Also, the findings indicated that auditor industry specialization induce moderating relationships between related party transactions and audit fees. In other words, positive association between related party transactions (RPTs) and audit fees is weaker for firms audited by industry specialist auditors and firms audited by non-specialist auditors.
    Keywords: Audit fees, Auditor industry specialization, Related party transactions