فهرست مطالب

نشریه حقوق اداری
پیاپی 10 (بهار و تابستان 1395)

  • 167 صفحه، بهای روی جلد: 80,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1395/06/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد زرشگی*، خیرالله پروین صفحه 9
    دولت در ایران از نظر ساختار درونی یک دولت بسیط (ساده) است که در آن افزون بر تمرکز سیاسی، تمرکز اداری نیز وجود دارد. می توان این تمرکزگرایی را علاوه بر ساختار سیاسی در قانون اساسی به اقتدارگرایی مقامات حاکم نیز تسری داد. این عنوان (بسیط) به دولت-کشورهایی اطلاق می شود که دارای یک مرکز واحد عملکرد سیاسی هستند. قدرت سیاسی در کلیت و مجموعه اختیارات و وظایف خویش توسط یک شخصیت واحد حقوقی که همانا دولت-کشور بسیط است، اعمال می شود و بافت قدرت، غیرقابل تفکیک و تجزیه ناپذیر است. بدیهی است که تراکم زدایی با آیین نامه و بخشنامه محقق نمی شود؛ بلکه با راهکارهای علمی و قانونی مانند آمایش سرزمین، دولت الکترونیک، اعمال اصول حاکم بر خدمات عمومی، اجرایی نمودن تکالیف قانونی دولت در قانون اساسی برای تراکم زدایی و... می توان به این مهم دست یافت. تاکنون طرح های مختلفی از جانب دولت ها برای نیل به کاهش تمرکز از تهران مقرر شده و بعضی نیز اجرا و پیاده سازی شده اند. مانند: طرح خروج کارمندان از تهران؛ طرح انتقال دستگاه های دولتی از تهران؛ طرح دورکاری و... اما در عمل هیچ یک از آنها نتوانسته اند طرح های چند سویه و کل نگری برای کاهش تمرکز در پایتخت باشند. این تحقیق یک موضوع متاحقوقی و بین رشته ای است و تراکم زدایی از تهران یکی از معدود مباحث حقوقی، مدیریتی و جامعه شناختی است که تقریبا همه کارشناسان صاحب نظر بر وجوب آن اتفاق نظر دارند و اگر هم اختلاف نظری باشد؛ صرفا در روش اجرای آن است.
    کلیدواژگان: تراکم زدایی، تمرکزگرایی، طرح خروج کارمندان از تهران، آمایش سرزمین، اصول حاکم بر خدمات عمومی
  • رضا عارف*، مهدی دهباشی صفحه 37
    هنگامی که اصل 174 قانون اساسی، نظارت بر «حسن جریان امور» را بر عهده سازمان بازرسی قرار داد، از جمله نخستین پرسش هایی که از بدو امر در مجلس خبرگان قانون اساسی طرح شد؛ این بود که مراد از «حسن جریان امور» چیست؟ به رغم مباحث طرح شده در جلسات خبرگان قانون اساسی، مکاتبات میان سازمان بازرسی و شورای نگهبان و نشست های علمی برگزار شده توسط سازمان، همچنان ابهام در معنای «حسن جریان امور» باقی است. به عقیده نویسنده، دانشی که با آن می توان به ایضاح معنای «حسن جریان امور» پرداخت، دانش معناشناسی (سمانتیک) است؛ از این رو در این مقاله پس از تاریخچه ای مختصر، علل ابهام در «حسن جریان امور»، لغت شناسی، وجودشناسی، معناشناسی و حسن جریان امور بحث می شود. پس از ارائه تفسیر مبتنی بر روش سمانتیک، با بهره گیری از تفسیر به دست آمده، بحث روش شناسی تشخیص یا تعیین شاخص های «حسن جریان امور» طرح می شود. مباحث این مقاله عموما و فصل «معناشناسی حسن جریان امور» خصوصا مبتنی بر روش های فلسفی و مشخصا روش معناشناسی است که از روش مستشرق ژاپنی توشیهیکو ایزودسو در کتاب «خدا و انسان در قرآن» و کتاب «مفهوم ایمان در کلام اسلامی»، الگو گرفته است تا در ایضاح مراد از این وظیفه سازمان بازرسی کل کشور، بر فقر ادبیات موضوع فائق آید.
    کلیدواژگان: حسن جریان امور، اجرای صحیح قوانین، سلامت اداری، فساد اداری، سازمان بازرسی کل کشور
  • جواد تقی زاده*، مرتضی نجابت خواه، کوثر آملی جلودار صفحه 59
    مراجع صالح در امر انحلال شوراهای محلی با توجه به اصل یکصد و ششم قانون اساسی عبارتند از: مرجع تشخیص انحراف منجر به انحلال و مرجع رسیدگی به اعتراض به انحلال. مرجع تشخیص انحراف منجر به انحلال می تواند مرجع قضایی یا مرجع شبه قضایی باشد که در حال حاضر به ابتکار قانون گذار عادی، هیات های حل اختلاف و رسیدگی به شکایات در استان و مرکز مرجع صالح و مناسبی برای تشخیص انحراف شوراهای محلی از وظایف قانونی می باشند. مرجع رسیدگی به اعتراض به انحلال، مطابق اصل یکصد و ششم قانون اساسی دادگاه صالح است. دادگاه صالح طبق رویه فعلی، محکمه عمومی دادگستری است؛ اما به نظر می رسد با توجه به تخصص قضات دیوان عدالت اداری در رسیدگی به پرونده های اداری، دیوان عدالت اداری مرجع مناسب تری باشد.
    کلیدواژگان: انحلال، شوراهای محلی، دادگاه صالح، دیوان عدالت اداری
  • عبدالحمید شمس* صفحه 79
    حق اعتصاب، به مثابه یکی از حقوق بنیادین و ابزارهای قانونی برای طرح خواست های مشروع و قانونی کارکنان، یکی از قطعات اصلی جورچین روابط کار می باشد که در کشور ما ایران در جایگاه مناسب خود قرار نگرفته است. قانونگذاران فرانسوی و ایتالیایی با درج حق اعتصاب کارمندان بخش های عمومی و دولتی در قانون اساسی خود، تلاش نمودند تا، ضمن تاکید برحق دولت به استمرار خدمات عمومی و حق ارباب رجوع و ذینفع اداری، با ابزارهای حقوقی قوی تری این حق را به رسمیت بشناسند؛ حال آنکه آلمان ها با تکیه بر رویه های قضایی، ضمن انکار این حق برای برای کارمندان رسمی، و پذیرش آن برای کارکنان پیمانی بخش عمومی، تلاش کردند تا رهیافتی عقلانی برای کنترل تنش های اجتماعی خود بیابند.
    در ایران، علی رغم حلقه های مفقوده ای که در مورد حق اعتصاب در بخش های خصوصی و عمومی نظام حقوقی ایران وجود دارد، قانون تخلفات اداری (بند 33) به گونه ای تلویحی حق اعتصاب قانونی برای کارمندان و کارکنان دولت را به رسمیت می شناسد؛ در این راستا نویسنده تلاش دارد تا با مطالعه اسنادی رویه ها و قوانین داخلی و بیرونی، الگویی برای ایجادسازگاری میان حقوق چهارگانه (دولت، اعتصاب کنندگان، ارباب رجوع، مخالفان اعتصاب) و برای حل معضل اعتراض های جمعی (که به قطع موقت ارائه خدمات عمومی می انجامد)، بپردازد.
    روش تحقیق در این نوشتار‍، روش بررسی و مطالعه تطبیقی قانون ها و رویه های قضایی با رویکرد توصیفی- تحلیلی است؛ بر این اساس نخست با استفاده از منابع رویدادها، تصمیمات قضایی، توصیف و سپس به شناسایی و تحلیل نقاط اشتراک و افتراق رویکردهای مختلف پرداخته، درنهایت پیشنهادهای جدیدی عرضه می شود.
    کلیدواژگان: خدمات عمومی، حق اعتصاب کارمندی، حق کار، اصل استمرار خدمات عمومی، مذاکرات و پیمان جمعی
  • حیدر محمد نژاد* صفحه 113
    امروزه مهم ترین ویژگی حقوق اداری، تهیه و ارائه خدمات عمومی است. خدمات عمومی که در جهت برآوردن منافع عمومی است از اهداف حقوق عمومی است. اعتقاد برخی مشروعیت دولت وابسته به میزان خدمات عمومی است که انجام می دهد. مفهوم خدمات عمومی در طول زمان دچار تحولات گردیده است؛ ولی مفهوم خدمات عمومی به عنوان روح و منبع الهام حقوق اداری باقی مانده است. پیدایش نظریه خدمات عمومی در رویه قضایی فرانسه بوده است. آرای صادره موجب تثبیت و پایداری این نظریه شده است؛ ولی برداشت های مختلفی از مفهوم اصول خدمات عمومی شده و بعضی از اصول مورد تردید حقوقدانان واقع شده است. برخی از اصول از جمله اصل برابری و رایگان بودن خدمات عمومی در قانون اساسی ایران به صراحت آمده و در رویه قضایی دیوان عدالت اداری ایران با الهام از اصول قانون اساسی به ویژه فصل مربوط به حقوق ملت ها، اصل برابری و منع تبعیض ناروا شناسایی شده است.
    کلیدواژگان: خدمات عمومی، اصل برابری، اصل استمرار یا تداوم، اصل انطباق
  • نادر میرزاده کوهشایی*، محمد رحمان گایینی صفحه 139
    تنظیم گری از واژه هایی است که از دهه 1960 به بعد وارد ادبیات علوم انسانی شد و در آن از پیوند دو رشته: حقوق و اقتصاد بحث به میان می آید. در زبان ساده حقوقی، تنظیم گری را می توان به استفاده از ابزارهای حقوقی برای تحقق اهداف اقتصادی تعبیر کرد؛ لذا تعامل حقوق و اقتصاد از اهمیت ویژه ای برخوردار می شود. در سایه چنین تعاملی پای نهاد قانون گذاری به حوزه اقتصاد البته در شکلی خاص باز می شود.
    این مقاله، درصدد پاسخ به این سوال اصلی است: دولت تنظیم گر در حوزه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با چه چالش های حقوقی مواجه است؟ در پاسخ به این سوال، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، سعی شده است موضوع در سه قسمت: «توصیف شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، موانع دولت تنظیم گر و چالش های خصوصی سازی در شرکت های تابعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی» به بحث گذاشته شود. حاصل تحقیق آن است که فرایند خصوصی سازی در شرکت های تابعه شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی با محدودیت ها، چالش ها و موانع نظری و عملی گوناگونی روبه رو بوده است.
    کلیدواژگان: شرکت ملی پالایش و پخش فراورده های نفتی، خصوصی سازی و دولت تنطیم گر
|
  • Mohammad Zereshgi*, Kheirollah Parvin Page 9
    Government in Iran is a simple- extensive- government in terms of inner structure in which, there is a bureaucracy and administrative centralization in addition to political centralization. This centralization could be extended to the authorization of ruling officials in addition to the political structure as defined in the constitutional law. This topic (extensive) is attributed to state-governments that have a single political performance center. Political power in the universality and series of its authorization and duties is exercised by the entity of a legal unit- which is the extensive state-government; wherein, the texture of power is undividable with no quality to disintegration. Obviously, de localisation is not realized by mere issuance of by-law and circulars; rather, this can be achieved through exercising the principles that govern public services, enforcing legal duties of the government as set forth in the Constitution in addressing de localisation… o far, many plans have been launched and in some cases implemented by the government to reduce centralization by transferring institutions from Tehran; for example, the plan to transfer civil employees from Tehran, plan for transferring governmental organizations from Tehran, teleworking….however in practice, none of those plans have been so far able to serve as a universal and holistic plan to reduce centralization in capital city. This research is a meta-legal and inter-disciplinary subject; and removing density of Tehran (de localisation) is one of the rare legal, managerial and sociological issues almost all experts have consensus on its necessary; and, if there is a difference in view, it is solely on the practice method.
    Keywords: De localisation, Centralization, Plan to Transfer Civil Employees from Tehran, spatial planning, Public Services
  • Reza Aref*, Mahdi Dehbashi Page 37
    When Article 174 of the constitution, determined supervision over “the Affairs process goodness” as GIO's responsibility, one of the first questions, raised in the Constitution Experts Parliament, was; “what does the Affairs process goodness mean?” Despite the issues raised in the Constitution Experts Parliament, Correspondences between GIO and the Guardian Council and seminars GIO performed the ambiguity in the meaning of “The Affairs Process Goodness” remains. The author believes; The knowledge, makes it possible to clarify the meaning of “The Affairs Process Goodness”, is the semantics. Hence in this article, after a brief history of the issue, Causes of ambiguity in "the Affairs Process Goodness”, its terminology, ontology, semantics will be investigated. After presentation of the semantics-based commentary, the methodology of its parameters determining will be discussed by utilizing the commentary. Generally the issues of the article and especially the issues of section "The Affairs Process Goodness" is based on philosophical and semantics methods which are imulated from the apanese orientalist’s books “God and an in the oran ” and the book “the Concept of Belief in Islamic Theology”, to clarify the meaning of this task of the GIO and overcome the poverty of the issues literature.
    Keywords: The Affairs Process Goodness, Well-Execution of Law, Integrity, Corruption, GIO
  • Javad Taghizadeh*, Morteza Nejabatkhah, Kosar Amoli Jelodar Page 59
    According to article 106 of Constitution, the authorities that have jurisdiction in respect of the dissolution of the local councils, are: An authority that detects the deviation that leads to the dissolution and the authority that handles the objection to the dissolution. The first authority can be either judicial or quasi-judicial. But, by virtue of the legislator initiative, the boards in charge of dispute resolution and complaints handling (the provincial and the central) are competent and suitable bodies for detecting the deviation of local councils from the statutory duties. However, according to Article 106 of Constitution, the “Competent court” is the entity that has jurisdiction to handle the objection to the dissolution. Due to legal precedent, the “competent court” is interpreted to public courts, but it seems that with regard to the expertise of the judges of Administrative Justice Court, this court will be more suitable authority for it.
    Keywords: Dissolution, Local councils, Competent Court, Administrative Justice Court
  • Abdolhamid Shams* Page 79
    Strike right is deemed as one of the primary element of labour relations puzzle, which has not been in its appropriate and proper status in Iran.
    French and Italian legislators have legislated public staff strike right in their constitutions by persisting government right on “continuity of authority” as well as stakeholders and consumers’ right to “continuity of public services” with more legal binding element (such as constitution) have recognized strike right in their constitutions. While Germans by relying on jurisdictions, have denied the strike right for civil servants and embraced it for contract staff of public sector and have attempted to find a rational approach to hampering their social tensions. In Iran, despite missing elements which exist concerning strike right in public and private sectors of Iran’s legal system; contrary to common conception, Administrative Delinquencies Act (clause 33) directly recognizes legal strike right for civil servants and staff. In this regard, the author tries to find a conciliation pattern concerning the aforesaid right and a law for removing problems regarding mass strikes in public sector through attributive studies of procedures and Internal and External laws. In this paper, research method is a comparative study of laws and judicial procedures through descriptive –analytical approach. Accordingly, the author first describes the point through incidents sources, and judicial resolutions, then identifies and analyzes similarities and differences of various approaches; finally, new proposals are introduced.
    Keywords: minimum level of public services, civil servants strike right, Labour right, public services continuity principle, collective bargaining
  • Heydar Mohammadnejad* Page 113
    Nowadays, the most paramount features of administrative laws are providing and offering public services. Public service which is considered to be in the event of satisfying public interests is the goal of administrative laws. Some people believe that the legitimation of the government is related to the extent of public service's accomplishment. The concept of public services has been transformed during different periods; however, the concept has remained as the spirit and the inspiration for administrative laws. The development of the theory of public services was in France's judicial procedures. The issued votes have caused the confirmation and sustainability of this theory but different perceptions have been drawn from the concept of the principles of public services and the lawyers have raised doubts about some of the principles. Some of the principles of public services such as being equal and free of cost have been explicitly stated in Iran’s constitution and the principles of equality and the prohibition of false explanation have been identified in judicial procedures of Iran’s administrative justice court according to the constitution.
    Keywords: public services, principle of equality, principle of continuity, principle of conformity
  • Nader Mirzadeh Koohshai*, Mohammadrahman Gaini Page 139
    “Regulation” is a phrase which entered into human sciences literature from the 1960s onwards in which the union of two disciplines: law & economy. In a plain legal concept,” Regulatory” can be interpreted as using legal instruments to achieve economic ends. Therefore, the interaction of law and economics is of special importance. In the shadow of the legislative body, such interaction in the economic sphere, but in a certain way decreases the rise.
    This article tries to answer to the main question is: The regulator state is faced with which challenges in the field of National Refining and Distribution Company? In response to this question, using descriptive-analytic method is tried in three parts: “Description of the National Refining and Distribution Company, obstacles of regulator state, and challenges of privatization of subsidiary of the National Oil Refining and Distribution Company”.
    The result of this research is that the privatization process in the subsidiaries of the National Oil Refining and Distribution Company faced with various constraints, challenges and obstacles both theoretical and practical.
    Keywords: privatization, National Iranian Oil Refining, Distribution Company, privatization, Regulator State