فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات روابط بین الملل
پیاپی 39 (پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • پژوهشی
  • سید اسمعیل حسینی گلی*، احمد ساعی صفحات 9-29
    صنعت خودروسازی در ایران و کره جنوبی هم زمان در برهه خاصی آغاز شد، اما دستاوردهای دو کشور در این عرصه قابل قیاس نیست. کره توانست به پنجمین خودروساز جهان تبدیل شود، اما ایران در این عرصه کاملا ناکام ماند. ایران از آغاز راه صنعتی شدن به ویژه در عرصه خودروسازی همواره یک نظام دسترسی محدود (منطبق با نظریه داگلاس نورث و همکاران) داشته و به ندرت بستر برای ورود بخش خصوصی به فعالیت اقتصادی و شکل گیری رقابت فراهم نموده است. اما کره جنوبی هر چند در ابتدا یک نظام دسترسی محدود داشته به تدریج از دسترسی محدود شکننده به پایه و پس از آن بالغ منتقل گردید و سرانجام در حال گذار به نظام سیاسی دسترسی باز قرار گرفت. دولت کره باسیاستگذاری های مناسب و بجا توانست فضای لازم را برای شکل گیری بخش خصوصی قوی در این عرصه و رقابت با دیگران فراهم نماید. این روند بر مبنای چنین تصوری است که نظام های سیاسی و اقتصادی کاملا به یکدیگر وابسته اند. در نظام دسترسی محدود ورود افراد به فعالیت های اقتصادی دشوار است و دولت عمده فعالیت های اقتصادی را در انحصار و کنترل خود دارد. در مقابل، در نظام سیاسی باز، افراد به راحتی می توانند وارد فعالیت های اقتصادی شوند، رقابت کنند و دولت به عنوان یک ناظر مقتدر عمل می کند. بنابراین براساس تئوری داگلاس نورث و همکارانش مهمترین علت موفقیت کره جنوبی، گذار از نظم دسترسی محدود به نظم دسترسی باز و مهمترین علت عدم موفقیت ایران در این زمینه وجود و استمرار نظم دسترسی محدود قبل و بعد از انقلاب است.
    کلیدواژگان: نظام دسترسی محدود، نظام دسترسی باز، سیاستگذاری، رقابت، انحصار
  • ملک تاج خسروی* صفحات 31-58
    منطقه خاورمیانه و زیرنظام آن یعنی منطقه خلیج فارس به عنوان منطقه ای منحصر به فرد شناخته می شود که از یک سو به دلیل وجود منابع انرژی و از سوی دیگر به دلیل موقعیت ممتاز ژئوپلیتیک، ژئواستراتژیک و ژئواکونومیک دارای اهمیت بین المللی است. تاریخ تحولات خاورمیانه در دهه های گذشته نشان می دهد که تأمین نظم، امنیت و ثبات، مهم ترین اولویت کشورهای این منطقه و قدرت های فرامنطقه ای بوده است. در نیم قرن گذشته تلاش های متعددی در این راستا، از سوی قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای در خاورمیانه به اجرا در آمده است که هر کدام به دلیل عدم توجه به برخی از مولفه های مهم این منطقه با شکست مواجه شده است.
    با توجه به رویکردهای متفاوت دولت در جمهوری اسلامی ایران به منطقه خاورمیانه و موضوع نظم، هدف اصلی این پژوهش پرداختن به رویکرد سیاست خارجی دولت یازدهم در جمهوری اسلامی ایران به مسئله نظم در منطقه خاورمیانه است. با روی کار آمدن دولت یازدهم، نگاه دستگاه سیاست گذار خارجی به موضوع نظم از یک نگاه تقابلی به یک نگاه تعاملی تغییر جهت داد و دولت روحانی تلاش کرد تا در چهارچوب سیاست تنش زدایی و تعامل سازنده بار دیگر نظم پایدار منطقه ای را شکل دهد.
    مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی به سئوال اصلی رویکرد سیاست خارجی ایران نسبت به نظم منطقه ای خاورمیانه در دولت یازدهم می پردازد و پس از تجزیه و تحلیل اطلاعات به این نتیجه رسیده است که سیاست خارجی دولت یازدهم با رویکرد مبتنی بر تنش زدایی، سیاست نظم منطقه ای پایدار را در پیش گرفته است.
    کلیدواژگان: خاورمیانه، سیاست خارجی ایران، دولت یازدهم، نظم منطقه ای پایدار، تنش زدایی
  • عباسعلی زنده بودی، شهروز ابراهیمی، مهناز گودرزی صفحات 59-82
    حدود سه سال پیش ویکتور یانوکویچ رئیس جمهوری اوکراین به دنبال اعتراضات گسترده ضددولتی از این کشور فرار کرد. متعاقب این تحولات که در جریان آن رئیس جمهوری مورد حمایت کرملین برکنار شد، روسیه به مداخله نظامی در شرق اوکراین مبادرت و پس از انجام همه پرسی شبه جزیره کریمه را به این کشور ضمیمه کرد. تحولات اوکراین (2014) که منجر به وقوع بحران شبه جزیره کریمه شد چشم انداز ژئوپلیتیک اوراسیای پساشوروی را تغییر، امنیت منطقه ای را تحت الشعاع و چالشی اساسی در روابط آمریکا-روسیه ایجاد کرد. ازاین رو پاسخ به این سؤال حائز اهمیت است که تحولات اوکراین چه تأثیری را بر روابط روسیه و غرب داشته است؟ ایالات متحده و اتحادیه اروپا با اعمال تحریم هایی بر روسیه به اقدامات این کشور واکنش نشان دادند به طوری که به اعتقاد برخی تحلیلگران بحران کریمه به بزرگترین بحران بین روسیه و غرب پس از جنگ سرد تبدیل شده است. پژوهش حاضر با بهره گیری ازروش توصیفی- تحلیلی تلاش می کند تأثیرات تحولات اوکراین را بر روابط غرب و روسیه مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: تحولات اوکراین، کریمه، روسیه، غرب، ژئوپلیتیک
  • هادی صیادی، اردشیر سنایی* صفحات 83-117
    فروپاشی شوروی و پایان جنگ سرد، اهمیت ژئوپلتیک و منطقه گرایی را در نظام بین الملل دوچندان کرده، به طوری که بسیاری از کشورها در سیاست خارجی خود منطقه گرایی را به عنوان اصلی ثابت و اساسی جهت تأمین منافع و امنیت ملی خود برگزیده اند. نگاه عملی و نظری در طول سال های گذشته در سیاست خارجی ایران عدم توجه به راهبرد نگاه به شرق و نگاه یک جانبه به غرب، باعث غفلت از سایر مراکز و منابع قدرت و ثروت جهانی به خصوص در نزدیکی مرزها گشته است، اما در سال های اخیر راهبرد نگاه به شرق، به راهبردی منطقه گرایانه از سوی جمهوری اسلامی ایران در منظومه نگاه ژئوپلتیک و جغرافیایی تبدیل شده است، چرا که ایران از جمله کشورهایی می باشد که به لحاظ موقعیت جغرافیایی و سیاسی، از مزیت ژئواستراتژیک، ژئواکونومیک و ژئوپلیتیک بهره مند می باشد. بر این اساس راهبرد نگاه به شرق که از منطق علمی و تاریخی؛ همچنین ریشه های جغرافیایی و سیاسی در سیاست خارجی کشور برخوردار است و هویت سازی جدیدی در گفتمان سیاست خارجی ایجاد می کند، از اهمیت مضاعفی برخوردار شده است.در این مقاله دنبال بررسی عوامل ژئوپلیتیک تأثیر گذار بر تغییر نگاه سیاست خارجی ایران از غرب به شرق با تأکید بر روسیه می باشیم.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، سیاست خارجی، نگاه به شرق، ایران، روسیه
  • سهیل گودرزی، احمد سلطانی نژاد*، مصطفی زهرانی، محسن اسلامی صفحات 119-146
    تشریح الگوهای حاکم بر رابطه میان جمهوری اسلامی ایران و ایالات متحده آمریکا طی سال های پس از پیروزی انقلاب اسلامی و حتی تبیین چرایی بروز وضعیت کنونی میان دو کشور از رهگذر رهیافت های متعارف سیاست خارجی و سیاست بین الملل به پژوهش هایی ناکارآمد و ناکافی می انجامد. تشریح واقعیت های تاریخی برای تبیین این وضعیت و یا استفاده از تحلیل های مبتنی بر نگرش های واقع گرایانه، اگرچه برای شناخت وضعیت کلی نه جنگ نه صلح کنونی مفید هستند، اما گویای چرایی تداوم وضعیت و فراتر از آن عدم ادامه و تسری همکاری های مقطعی نیز نیستند. تحلیل این مناقشه و خصومت دامنه دار میان ایران و آمریکا از یک سو مستلزم توجه به ساختارهای مادی قدرت و تضاد ژئوپلتیک میان دو کشور بوده و از سوی دیگر لاجرم می باید بر بنیان های شناختی و غیرمادی کنش هر یک از دو دولت مذکور متمرکز شود.
    به نظر می رسد چهارچوب فرهنگ راهبردی به عنوان الگویی که در عین توجه به کنش عینی و قابل محاسبه می تواند الگویی کارآمد برای مطالعه ابعاد و علل مناقشه میان ایران و آمریکا باشد. بر این اساس مقاله پیش رو با عنایت به وجوه پر رنگ امنیتی مناقشه مذکور بر آن است که از رهگذر مطالعه مقایسه ای عناصر و مولفه های فرهنگ راهبردی دو کشور، تصویری دقیق تر از مناقشه ایران و آمریکا به دست دهد.
    کلیدواژگان: فرهنگ راهبردی، جمهوری اسلامی ایران، ایالات متحده آمریکا، خصومت
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی*، محمدحسین منادی زاده صفحات 147-176
    از هند به عنوان یکی از اقتصادهای نوظهور در آغاز قرن بیست ویکم نام برده می شود. رشد بالای تولید ناخالص ملی، سرعت افزایش حجم واردات و صادرات، و جذب قابل توجه سرمایه گذاری مستقیم خارجی، برخی جنبه های مؤید صعود رتبه این کشور در اقتصاد جهانی هستند. در چنین بستری، هند در حال کسب نفوذ در مذاکرات تجاری چندجانبه در چهارچوب سازمان تجارت جهانی است؛ لذا با توجه به نقش مهم نهادهای اقتصادی چندجانبه در شکل دادن به تعاملات سیاسی و اقتصادی جهان معاصر، و سخت تر شدن مواضع هند در مذاکرات دور دوحه، این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، منابع کتابخانه ای، و نیز نقش اصلاحات اقتصادی، تعامل داخلی- بین المللی، و ساختار سازمان تجارت جهانی به عنوان مؤلفه های تأثیرگذار، ضمن بررسی دیپلماسی و استراتژی مذاکراتی هند، سعی در تفسیر این تغییر دارد؛ همچنین با طرح این سؤال که مواضع هند در سازمان تجارت جهانی در کدام جهت خواهد بود؟ این فرضیه را مطرح می نماید که هند موافق با اصول، هنجارها، قواعد، و رویه های تصمیم گیری سازمان تجارت جهانی است. نتیجه آنکه، مواضع هند، نه در جهت تغییرات ماهوی به منظور مقابله با این سازمان، بلکه در راستای شکل دادن به خواسته های اقتصادی خود و کشورهای درحال ظهور با استفاده از شیوه های نوین مذاکره و ائتلاف های جدید می باشد.
    کلیدواژگان: هند، دیپلماسی هند، نهادهای بین المللی، قدرت های نوظهور، سازمان تجارت جهانی
|
  • Seyed Esmaeil Hosseinigoli*, Ahmad Saei Pages 9-29
    The automotive industry in Iran and South Korea began simultaneously at a particular time, but the achievements of the two countries are not comparable in this area. Korea was able to make a huge contribution to the global market, but Iran failed to achieve its goals. In this article, we plan to examine the paths that the two countries have taken and examine the barriers to the success of the first and the causes of the success of the latter. For this purpose, we must look at the nature of the political system and, consequently, the economics of the political system and the policies of the two countries. Since the beginning of industrialization, especially in the automotive sector, Iran has always had a limited access system (consistent with Douglas North.) And rarely provided a platform for private sector entry into economic activity and the formation of competition. But South Korea, although initially had a limited access system, gradually shifted from fragile access to the base and then to the mature, and eventually became open access to the political system. The government of Korea, with the right solutions, could provide the necessary space to form a strong private sector in this field and compete.
    Keywords: Limited Access System, Open Access Policy, Policy, Competition, Monopoly
  • Malektaj Khosravi* Pages 31-58
    The Middle East region and its sub-system, i.e. the Persian Gulf, are known as a unique region enjoying international importance for possession of energy resources on the one hand and for its outstanding geopolitical, geostrategic and geo-economic position on the other.
    History of developments in the Middle East over the past decades shows that provision of order, security and stability, has been the main priority of the countries in this region and trans-regional powers.
    The Islamic Republic of Iran in different periods has adopted different approaches vis-à-vis the Middle East region and the question of order. The main goal of this research is Iran’s Foreign Policy Approach towards ME Regional Order under 11th Government.
    With the coming to power of the 11th government, the outlook of Iran's foreign policy apparatus towards order changed from one of opposition to one of interaction. The Rouhani administration has tried to reshape the regional sustainable order within the framework of a policy of détente and constructive interaction.
    This research with using descriptive-analysis method is seeking to respond to one main question: What is Iran’s foreign policy approach towards the regional order in the Middle East under the 11th government? Also by analyzing data to conclude that the 11th government has adopted a policy of sustainable regional order based on détente.
    Keywords: Iran's foreign policy, Middle East, Regional order, 11th Government, detent
  • Abbasali Zendehbudi, Shahrooz Ebrahimi, Mahnaz Goodarzi Pages 59-82
    About three years ago, Viktor Yanukovych the President of Ukraine fled the country following massive anti-government protests. Following these developments, during which the Kremlin-backed president was ousted, Russia intervened in eastern Ukraine and after the referendum, the Crimean peninsula was annexed to this country. Developments in Ukraine (2014), which led to the crisis in the Crimean peninsula, change the geopolitical outlook of Post-Soviet Eurasia, undermine regional security and created a major challenge in United States-Russia relations. Therefore, it is important to answer the question: what impact of Ukraine's developments (2014) has had on Russia-West relations? The United States and the European Union responded by imposing sanctions on Russia, so that, according to some analysts, the Crimean crisis has become the greatest crisis between Russia and the West after the Cold War. The present article, by using a descriptive-analytical method, attempts to examine the effects of Ukraine's developments on West-Russia relations.
    Keywords: Ukraine's Developments, Crimea, Russia, West, Geopolitics
  • Hadi Sayadi, Ardeshir Sanaei Pages 83-117
    The collapse of the Soviet Union and the end of the Cold War have increased the geopolitical and regional significance of the international system, so that many countries in their foreign policy have chosen regionalism as the main constituent of their own interests and national security. The practical and theoretical look in Iran's foreign policy over the past years, the lack of attention to the strategy of looking at the East and the unilateral view of the West has led to neglect of other centers and sources of global power and wealth, especially near the borders, but in years The recent strategy of looking at the East has become a regionalist strategy of the Islamic Republic of Iran in the geopolitical and geographic view system, Because Iran is one of the countries that has geostrategic, geo-economical and geopolitical advantages in terms of geographic and political location. Accordingly, the strategy of looking into the East which has scientific and historical logic, as well as the geopolitical and political roots in the foreign policy of the country, has created a new identity in the foreign policy discourse. This paper is followed by a review. The geopolitical factors affecting the change in Iran's foreign policy from west to east with an emphasis on Russia.
    Keywords: Geopolitics, Foreign policy, Look East, Iran, Russia
  • Soheil Godarzi, Ahmad Soltaninejad*, Mostafa Zahrani, Mohsen Eslami Pages 119-146
    Describing the dominant patterns of Iran-U.S relations after triumph of the Islamic revolution and even explanation of current situation between the two states through conventional foreign policy and international politics will lead to inefficient and inadequate researches. Although describing the historical facts and using realistic analyses to explain current non war- non peace situation are beneficent, but could not elucidate continuity of hostility situation between Iran and the United States. Analysis of this Iran-U.S extensive conflict and hostility requires focusing on material structures of power and geopolitical contrast in one hand and regarding the cognitive and nonmaterial fundamentals of action on the other hand.
    Without a doubt, current pattern of Iran-U.S relationship Influenced by both mentioned factors; this reciprocal process of impact with material and non-material elements of power and security have described this issue as a unsolved multi-faceted and multi-layered conflict. It seems that strategic culture framework as a pattern that mutually respect to state's objective, measurable and visible act alongside non material and invisible structures of practice can be useful to explain dimensions and causes of Iran-U.S conflict.
    According to this, the main agenda of this article is to illustrate a more detailed image about Iran-U.S conflict through a comparative Survey on elements and components of two state's strategic culture, with respect to significant security aspects of this conflict.
    Keywords: Strategic Culture, Islamic Republic of Iran, United States of America, Hostility
  • Seyyed Jalal Dehghani Firouzabadi*, Mohammadhossein Monadizadeh Pages 147-176
    India has been referred to as one of the emerging economies since early twenty-first century. Rapid growth of GDP and imports/exports along with attraction of substantial foreign direct investment are indicators of the enhancement of India’s position in global economy. In such circumstances, India is also gaining influence in multilateral trade negotiations within WTO framework. Given the important role that multilateral economic institutions play in shaping the contemporary political and economic interactions and due to India’s more rigorous stance in the Doha Round, this article uses descriptive-analytic method and library resources to interpret this policy shift. It also emphasizes on economic reforms, domestic-international interaction, and WTO structure as effective components in this policy shift and simultaneously examines Indian diplomacy and negotiation strategy. This article tries to answer this question: what is India's orientation in WTO? It hypothesizes that India agrees with the WTO's principles, norms, rules, and decision-making procedures. The article concludes that Indian position toward WTO talks is no longer concentrated on introducing intrinsic changes in order to stand against this organization; rather, it is taking advantage of its new alliances and negotiation methods as a means of economic diplomacy to shape India’s and other emerging countries’ economic demand.
    Keywords: India, Indian Diplomacy, International Institutions, Emerging Powers, World Trade Organization