فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی صدرا
سال پنجم شماره 2 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • مهدی محمدی، راحله هاشمی حبیب آبادی، بابک فضلی، ابراهیم مرادیان، عبدالعلی خمری صفحه 57
    زمینه و هدف
    کارآموزان به عنوان شاغلین آینده در کارگاه های فنی حرفه ای با مجموعه ای از ماشین آلات و فعالیت های پرخطر مواجهه داشته و ماهیت بسیاری از خطرات برای آن ها ناشناخته است. این مطالعه باهدف شناسایی خطرات مرتبط با سلامت دریکی از آموزشگاه های فنی حرفه ای به روش آنالیز ایمنی شغلی انجام شد.
    مواد و
    روش
    این مطالعه مقطعی دریکی از آموزشگاه های فنی حرفه ای زاهدان در سال 1390 انجام گرفت بدین ترتیب که، 9 کارگاه آموزشی درودگری، تراشکاری، تعمیرات دیزل، تعمیرات ماشین های سبک، جوشکاری درب و پنجره، جوشکاری لوله، تاسیسات، فرزکاری و صافکاری بر اساس تکرار و اهمیت فعالیت ها موردبررسی قرار گرفتند. 53 فعالیت شغلی موجود به210 مرحله مشخص تقسیم گردیده و با استفاده از چک لیست، مشاهده، مصاحبه و سوابق موجود، خطرات مرتبط با سلامت هر مرحله شناسایی شده و سطح ریسک آن ها با استفاده از ماتریس ریسک MIL-SID882E تعیین گردید. درنهایت اقدامات کنترلی پیشنهادی برای آن ها در برگه کار مخصوص این روش، ارائه گردید و از نرم افزار اکسل 2013 برای توصیف داده ها استفاده گردید.
    یافته ها
    پس از تجزیه وتحلیل خطرات به روش آنالیز ایمنی شغلی، 524 خطر شناسایی گردید که در این میان هیچ خطری در سطح غیرقابل قبول شناسایی نشد، 65خطر در سطح نامطلوب، 257 خطر در سطح قابل قبول ولی نیازمند تجدیدنظر و 202خطر قابل قبول بودند. درودگری، تراشکاری و تاسیسات به ترتیب با81، 75 و72 خطر در راس پرخطرترین فعالیت های شغلی شناسایی گردیدند.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به اینکه کارگاه های پرخطر ازجمله درودگری، تراشکاری و تاسیسات در اکثر محیط های شغلی وجود داشته و حوادث زیادی را به بار می آورند، آموزش حین انجام کار و اقداماتی از قبیل تهیه دستورالعمل، برگزاری کارگاه ها و انجام اصلاحات در جهت انجام کار به طریق ایمن بسیار ضروری و مفید هست.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، حادثه، آموزش حین انجام کار
  • بیژن ضیاییان، یلدا گلشن، زهرا قهرمانی، بهنام دلفاردی، شهرام پایدار صفحه 69
    مقدمه
    تروما از جمله دلایل اصلی مرگ و میر در سراسر جهان است. از میان انواع مختلف صدمات، آسیب های قفسه سینه مسئول اکثریت قریب به اتفاق این مرگ و میرها هستند.
    مواد و
    روش
    این مطالعه توصیفی مقطعی آن دسته از موارد ترومای قفسه سینه که تحت توراکوتومی قرار گرفتند را شامل شد. داده های جمع آوری شده از هر بیمار شامل جمعیتی (سن و جنسیت)، نوع آسیب، نوع مداخله جراحی، حجم هموتوراکس، تعداد واحد گلبول قرمز متراکم تزریقی و عوارض مربوطه بود.
    یافته ها
    در مجموع 81 بیمار (میانگین سنی 72/26 سال) بررسی شدند، که از آن ها 74 مورد مرد (4/91% ) و 7 مورد زن (6/8 درصد) بودند. شایعترین نوع تروما، آسیب نافذ بود ( 6/71 درصد). رایج ترین رویکرد جراحی استفاده شده توراکوتومی قدامی-جانبی سمت چپ بود (6/55 %). میانگین حجم هموتوراکس 53/1686 سی سی و میانگین تعداد واحد گلبول قرمز متراکم تزریقی 74/3 عدد برای هر بیمار بود. متوسط زمان جراحی 25/161 دقیقه بود. حساس ترین ارگان برای آسیب، ریه با شیوع آسیب 4/55 درصد بود. متوسط مدت اقامت در بیمارستان 43/8 روز بود. 5 بیمار (2/6درصد) تحت دومین جراحی قرار گرفتند و 15 مورد زنده نماندند (5/18 %).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این پژوهش، برش قدامی-جانبی مورد استفاده ترین رویکرد جراحی در بیماران مبتلا به ترومای قفسه سینه بود.
    کلیدواژگان: آسیب های قفسه سینه، توراکوتومی، زخم ها و جراحت ها
  • راضیه نصیرزاده صفحه 77
    مقدمه
    نیاز مبرمی برای شناسایی و کاربرد ابزار تشخیصی که بتواند رفتارهای تغذیه ای کودکان را مورد ارزیابی قرار دهد، احساس می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی مقدماتی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه رفتار تغذیه ای کودکان در کودکان 1 تا 5 ساله شهر شیراز انجام گرفت.
    مواد و
    روش
    نمونه ای 350 نفره (280دختر و 270پسر) به شیوه در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه رفتار تغذیه ای کودکان(Children''s Eating Behavior Questionnaire)، پس از ترجمه و آماده سازی مقدماتی، توسط مادران تکمیل گردید. برای بررسی اعتبار، از بازآزمایی و آلفای کرونباخ استفاده گردید. روایی سازه نیز با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی احراز گردید.
    یافته ها
    اعتبار بازآزمایی با فاصله زمانی دو هفته و مقدار آلفا برای کل پرسشنامه به ترتیب برابر با 71/0 و 74/0 بود. نتایج تحلیل عاملی پرسشنامه نیز به استخراج شش مقیاس فرعی «تمایل نسبت به خوردن، تمایل به نوشیدن، کم خوری هیجانی، پرخوری هیجانی، کند خوردن و عدم لذت، تنوع طلبی» انجامید که در مجموع 53 درصد واریانس را تبیین می کردند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج حاصل از این مطالعه، نشانگر برخورداری پرسشنامه رفتار تغذیه ای کودکان از اعتبار و روایی مناسب برای سنجش رفتارهای تغذیه ای کودکان در جمعیت کودکان 1 تا 6 ساله ایرانی بود. لذا پیشنهاد می شود در موقعیت های پژوهش آزمایشگاهی و درمانی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رفتار تغذیه ای، کودک، روایی، اعتب
  • علیرضا یوسفی، زهرا کاووسی، ریحانه حیدری، الهام سیاوشی صفحه 87
    مقدمه
    برنامه استراتژیک در بیمارستان ها به نوعی سرمایه گذاری در راستای بهبود عملکردشان تلقی می شود. با این حال مدیرانی که می خواهند برنامه ریزی استراتژیک را جهت دستیابی به موفقیت مورد استفاده قرار دهند، با موانعی بر سر راه اجرای آن مواجه هستند. هدف از انجام این مطالعه تعیین موانع پیاده سازی برنامه استراتژیک از دیدگاه مدیران بیمارستان های آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.
    مواد و
    روش
    این پژوهش از نوع مطالعات مقطعی بوده که به صورت توصیفی-تحلیلی در سال 1395 انجام شد. جامعه پژوهش شامل 40نفر از مدیران داخلی، اداری، مالی و حسابداری، و مدیران پرستاری بودند که بصورت سرشماری انتخاب گردیدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که شامل سوالات مربوط به موانع تاثیرگذار در پیاده سازی استراتژی ها بود، جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده از آزمون های T-test، ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون و آماره های توصیفی از طریق نرم افزارSPSS23 استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که موانع پیاده سازی برنامه استراتژیک به ترتیب مرتبط با عوامل ساختاری(58/6±12/27)، انسانی(43/4 ± 12/20)، فرایندی(99/3±44/16) و نهادی (80/4 ± 85/15) بود. بین متغیرهای دموگرافیک و موانع پیاده سازی برنامه استراتژیک در بیمارستان ها ارتباط معنی داری مشاهده نشد(05/0
    بحث و نتیجه گیری
    باتوجه به نتایج، مدیران بیمارستان ها بهتر است با شناخت موانع اجرای برنامه استراتژیک، در راستای رفع این موانع بر آیند. لذا با توجه به ماهیت پویای فرایندهای مدیریت پیشنهاد می شود دوره های آموزشی متناسب با نیاز و اولویت های حاصله از پژوهش برگزار گردد.
    کلیدواژگان: برنامه استراتژیک، موانع، مدیران، بیمارستان آموزشی
  • زهرا خادمیان، بنفشه تهرانی نشاط صفحه 99
    مقدمه
    ایمنی بیمار و کیفیت مراقبت، به کار تیمی و مهارت ارتباط بین فردی بستگی دارد. بنابراین برخورداری از نگرش مثبت نسبت به کار تیمی نیز ضروری است. با این حال رابطه نگرش نسبت به کار تیمی با مهارت های بین فردی مشخص نیست. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین همبستگی مهارت های ارتباط بین فردی با نگرش نسبت به کار تیمی در دانشجویان پرستاری انجام شد.
    مواد و
    روش
    این پ‍ژوهش مقطعی در سال 1395 انجام شد. نمونه پژوهش شامل 84 دانشجوی پرستاری با میانگین سنی 02/2±90/21 بود که با روش سرشماری انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری داده ها «پرسشنامه مهارت های ارتباطی بین فردی» و «پرسشنامه نگرش نسبت به کار تیمی» بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 و با آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و اسپیرمن، آزمون t مستقل و من ویتنی تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    یافته ها نشان داد بین مهارت ارتباط بین فردی با نمره کل نگرش نسبت به کار تیمی (001/0>P، 42/0=r) و ابعاد رهبری(001/0>P، 46/0=r)، ساختار تیم (003/0=P، 32/0=r) و ارتباط (04/0=P، 23/0=r) رابطه آماری معنی دار وجود داشت (05/0>P). همچنین دانشجویان مرد نمره نگرش نسبت به بعد ارتباط در کار تیمی بالاتری در مقایسه با زنان داشتند (037/0=P).
    بحث و نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که مهارت ارتباط بین فردی با نگرش نسبت به کار تیمی و ابعاد رهبری، ساختار تیم و نگرش نسبت به ارتباط، همبستگی مثبت داشت. بنابراین می توان به منظور بهبود نگرش نسبت به کار تیمی، تقویت مهارت های بین فردی را نیز توصیه کرد.
    کلیدواژگان: نگرش، ارتباط، ارتباط بین فردی، دانشجویان، پرستاری
  • مقاله مروری
  • مرضیه محمدی، حسین محمودیان، نگار اژدری صفحه 111
    مقدمه
    در فرهنگ اسلامی، مسئله اخلاق در علوم پزشکی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از زمینه های علوم پزشکی، که در سال های اخیر رشد چشمگیری داشته است، فیزیوتراپی می باشد. این مسئله ضروری به نظر می رسد که اصول اخلاقی رشته فیزیوتراپی به شکلی همخوان با فرهنگ اسلامی، تدوین گردد و در اختیار فیزیوتراپیست ها قرار گیرد. برای دستیابی به این هدف، لازم است یک سری کدهای اخلاقی تعریف شود که قادر باشد ساختار و چارچوب عملکرد فیزیوتراپیست را شکل داده و راهکاری برای مواجهه با چالش های اخلاقی، فراهم نماید.
    مواد و
    روش
    در این مقاله سعی بر این است که اصول اخلاقی ارائه شده از سوی کنفدراسیون جهانی فیزیوتراپی با اصول اخلاقی و فرهنگی اسلام، مقایسه و معرفی گردد.
    یافته ها
    از تطبیق و مقایسه ی اصول اخلاق حرفه ای کنفدراسیون جهانی فیزیوتراپی با اصول اخلاقی مفاهیم اسلامی بر می آید، نقاط مشترک و قابل وفاقی بین این اصول مشاهده می گردد.
    بحث و نتیجه گیری
    در جهان بینی متافیزیکی به دلیل اینکه اصل، وجود خداوند است، لذا محوریت پروردگار در همه ی ابعاد از جمله انگیزه و نیت رفتار افراد نیز سرایت می کند . در مقابل، در جهان بینی غیر الهی، محوریت به انسان و جهان است؛ لذا این نوع نگاه به حرفه، از جمله فیزیوتراپی، می تواند منجر به نوعی خلاء روابط معنوی، عاطفی و احساسی گردد.
    کلیدواژگان: اخلاق، حرفه ای، فیزیوتراپی، اسلام، فرهنگ
|
  • M. Mohammadi, R. Hashemi Habybabady, B. Fazli, E. Moradian, A. Khamari Page 57
    Background And Objectives
    In institutions of technical and vocational training, trainees are asked to operate machinery and engage in high-risk manual activities that may expose them to a wide array of potential risks and safety hazards that are unknown to them. Therefore, Job Safety Analysis (JSA) was used in this study to identify potential hazards in one technical and vocational training institution in Zahedan.
    Methods
    This cross-sectional study was done in one of the technical and vocational training institutions in Zahedan in 2011. In this study, 9 technical or vocational workshop activities including carpentry, metal turnery, installation, milling, smooth, welding of building windows, pipe welding, diesel maintenance, and light vehicle maintenance were assessed based on their importance and frequency. All 53 craft vocations were divided to 210 specific sequence steps and hazards of each step were determined using check list, available documents, observations and interviews. For the purpose of risk identification, MIL-STD-882 E matrix table was used. In the final stage, corrective and controlling measures for all hazards were proposed in the special sheet. Excel 2013 software was used for data analysis and interpretation.
    Results
    524 hazards were determined by JSA. Although it is always difficult to report with certainty that there is no risk, the overall results of this study indicated that there was no risk involved at an unacceptable level. In general, hazards were found in the following: 65 hazard risks level were found to be serious, 257 hazards risk level were found to be acceptable but needed to be revised and 202 hazard risk level were found to be low. Carpentry, metal turnery and installation with 81, 75, 72 hazards, respectively, were the most hazardous technical working activities.
    Conclusion
    Considering the fact that carpentry, metal turnery and installation exist in almost any occupational environment, it is crucial to provide advice on preventive and protective measures (i.e. health and safety guidelines and detailed Codes of Practice), and to insist upon on-the-job training for trainees to reduce the level of risk arising from activities performed in the training centers and workplaces.
    Keywords: Risk Assessment, Accident, On the Job Training
  • B. Ziaian, Y. Golshan, Z. Ghahramani, B. Dalfardi, Sh Paydar Page 69
    Background
    Trauma is one of the leading causes of mortality and morbidity worldwide. Among different types of injuries, chest trauma is responsible for a vast majority of trauma-related mortality and morbidity.
    Methods
    This descriptive, cross-sectional study included cases of thoracic trauma that underwent thoracotomy at Shiraz Namazi Hospital from March 2008 to March 2010. The collected data from each patient included: demographics (age and sex), type of trauma, type of surgical intervention, volume of hemothorax, number of packed red blood cells transfusions, and the consequent adverse effects.
    Results
    A total number of 81 patients (mean age= 26.72 years old) were included in this study, of which 74 cases (91.4%) were male and 7 cases (8.6%) were female. Reportedly, the most prevalent type of trauma was penetrating injury (71.6 %); the most used surgical approach was left anterolateral thoracotomy (55.6%); the mean hemothorax volume was 1686.53 cc, and the average number of transfused pack red blood cells was 3.74 units per patient. The mean time of surgery was 161.25 minutes, and the most susceptible organ for injury was the lung with an injury prevalence rate of 55.4%. The mean duration of hospital stay was 8.43 days. 5 patients (6.2%) underwent a second surgery and 15 cases (18.5%) did not survive the surgery.
    Conclusions
    According to the findings of this study, anterolateral incision was the most used thoracotomy approach in patients with thoracic trauma.
    Keywords: Thoracic Injuries, Thoracotomy, Wounds, Injuries
  • R. Nasirzadeh Page 77
    Background
    There is an urgent need to identify and apply a diagnostic tool that can assess children’s eating behaviors. This study aimed to assess the validity and reliability of the Persian version of Children’s Eating Behavior Questionnaire (CEBQ) in 1-6 year-old children in Shiraz.
    Methods
    The study participants included 350 children (280 girls and 270 boys) selected through convenience sampling. CEBQ was completed by the children’s mothers. Then, the reliability of the questionnaire was assessed using test-retest and Cronbach’s alpha methods. Its validity was also evaluated using exploratory factor analysis.
    Results
    The reliability of the questionnaire was assessed using test-retest method with a 2-week interval. Accordingly, test-retest and Cronbach’s alpha coefficients were 0.71 and 0.74, respectively. Additionally, the results of factor analysis revealed 6 subscales, namely desire to feed, desire to drink, emotional under-eating, emotional over-eating, slowness in eating, and variety seeking, which explained 53% of the variance.
    Conclusion
    The study results showed that CEBQ had appropriate psychometric properties for assessment of nutritional behaviors among 1-6 year-old children. Therefore, this instrument is recommended to be used in laboratory and clinical researches.
    Keywords: Child, Eating behavior, Validity, Reliability
  • A. Yusefi, Z. Kavosi, R. Heydari, E. Siavashi Page 87
    Background
    Strategic plans in hospitals can be considered an investment to improve their performance. However, managers who intend to use strategic planning to achieve success are faced with barriers against its implementation. This study aimed to investigate the barriers against implementation of strategic plans from managers’ perspectives in teaching hospitals of Shiraz University of Medical Sciences.
    Methods
    This descriptive-analytical, cross-sectional study was performed in 2016. The study population consisted of 40 domestic, administrative, financial and accounting, and nursing managers selected through census. The data were collected using a researcher-made questionnaire including questions about effective barriers against implementation of strategic plans. Then, the data were entered into the SPSS statistical software, version 23 and were analyzed using descriptive statistics, ANOVA, t-test, and Pearson’s correlation coefficient.
    Results
    The results showed that the barriers against implementation of strategic plans were related to structural (27.12±6.58), human (20.12±4.43), process (16.44±3.99), and institutional (15.85±4.80) factors. There was no significant relationship between demographic variables and barriers against implementing strategic plans in hospitals (p>0.05).
    Conclusion
    Hospital managers should identify and eliminate the barriers against implementation of strategic plans. Considering the dynamic nature of management processes, training courses are recommended to be held based on the needs and priorities obtained in this research.
    Keywords: Strategic plan, Barriers, Managers, Teaching hospital
  • Z. Khademian, B. Tehrani Neshat Page 99
    Background
    Patient safety and quality of health-care delivery depend very much on effective teamwork and interpersonal skills. Moreover, maintaining a positive attitude toward teamwork is vital. Considering the importance of interpersonal skills in an organization, the relationship between individuals’ attitudes toward teamwork and their interpersonal skills is not yet very clear. Therefore, this gap in research triggered the researchers to determine the relationship between interpersonal communication skills and attitudes toward teamwork in nursing students.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in 2016. The sample consisted of 84 nursing students with a mean age of 21.92 ± 2.02 who were selected by census method. Data collection instruments were "Interpersonal Communication Skills Questionnaire" and "Teamwork Attitude Questionnaire". To analyze the data, descriptive statistics, Pearson and Spearman correlation coefficient, independent t-test and Mann-Whitney were run, using SPSS software version 16.
    Results
    The findings showed that there was a significant positive relationship between the interpersonal communication skills and the total score of attitudes toward teamwork (r = 0.42, P
    Conclusion
    The findings revealed that the interpersonal skills had a positive and moderate correlation with the attitudes toward teamwork, leadership, team structure and communication dimensions. Therefore, in order to improve the attitudes of health care providers toward teamwork, it is recommended to reinforce interpersonal skills in the workplace.
    Keywords: Attitude, Communication, Interpersonal relations, Students, Nursing
  • M. Mohamadi, H. Mahmoodian, N. Ajdari Page 111
    Background
    Ethics in medicine is of particular importance in Islamic culture. Physiotherapy is one area of medical sciences, which has grown dramatically in the recent years. Ethical principles of physiotherapy should be developed in accordance with Islamic culture and be provided to physiotherapists. To achieve this goal, it is necessary to define a set of ethical codes that could form physiotherapists’ performance structure and provide strategies for dealing with ethical challenges.
    Methods
    This study aimed to compare the ethical principles presented by World Confederation for Physical Therapy to Islamic ethics.
    Results
    The results revealed consensus and common principles between the professional ethics of World Confederation for Physical Therapy and Islamic culture.
    Conclusion
    In metaphysical worldview, God’s existence is the principle. Thus, the centrality of God is considered in all aspects, including individuals’ intentions. In contrast, man and the world are the center of non-divine worldviews. Therefore, this viewpoint towards one’s profession, including physiotherapy, can lead to a gap in spiritual and emotional relationships.
    Keywords: Ethics, Professional, Physical therapy, Islam, Culture