فهرست مطالب

شعر پژوهی (بوستان ادب) - سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1396)

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال نهم شماره 3 (پیاپی 33، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرهاد بشیریان*، اکبر شایان سرشت صفحات 1-18
    شاعران و نویسندگان معاصرهر یک از زاویه ای خاص و با دغدغه های بعضا متفاوت به طبیعت و حیات وحش نگریسته و درباب آن سخن رانده اند.طبیعت بکر و دست نخورده، محیط زیست، انسان، حیوانات و گیاهان از جمله مباحثی هستند که شاعران در لابه لای اشعار خود بدان پرداخته اند. از میان شاعران معاصر که به طبیعت نگاهی ویژه و البته دلسوزانه دارند؛ محمدرضا شفیعی کدکنی، چهره ای شاخص و سرشناس در حوزه ی ادبیات و نقد ادبی است. نقد بوم گرا یا «اکوکریتیسیزم» که نظریه ای نوپا در مباحث نقد و نظریه ی ادبی است به بررسی رابطه ی دوسویه میان نویسنده یا شخصیت داستانی با طبیعت پرداخته و میزان تاثیر و تاثر طبیعت و حیات وحش بر روح وروان شاعر را بررسی می کند. این مقاله با هدف واکاوی و تبیین نگاه شفیعی کدکنی به موضوعات طبیعت و محیط زیست از منظر نقد بوم گرا پرداخته و روشن می سازد که نه تنها بی توجهی انسان ها به طبیعت و حیات وحش؛ ذهن ، روح و روان شاعر را می آزارد و از آن گلایه مند است بلکه گاه شاعر چنان محو طبیعت می شود که خود و وجود ذاتی خود را در وجود طبیعت می داند و از زبان طبیعت به توصیف خویش می پردازد.
    کلیدواژگان: بوم نقد، حیات وحش، شفیعی کدکنی، شعر معاصر، طبیعت
  • غلامرضا پیروز، عفت سادات غفوری * صفحات 19-44
    سازنده گرایی به عنوان نظریه ای نوین در حوزه ی فلسفه ی تعلیم و یادگیری، قابلیت تحلیل و بررسی متن های تعلیمی و عرفانی را داراست. طبق این نظریه، انسان ها در درک و یادگیری مفاهیم و واقعیت ها به نحو بارزی سهیم هستند. بنابر این دیدگاه، انسان ها درک و فهم و دانش تازه ی خود را از راه تعامل بین آنچه از قبل می دانند، با اندیشه ها، رویدادها و فعالیت هایی که با آن ها روبرو می شوند، می سازند. در این مقاله، تلاش شده است، دو منظومه ی منطق الطیر و مصیبت نامه ی عطار نیشابوری، بر اساس شیوه های سازنده ی تعالیم عرفانی، ضمن تمرکز بر تعالیم راهنما بررسی شود. مهم ترین نتایج برآمده از این پژوهش، حاکی از انطباق بارز مولفه های این نظریه در این دو منظومه است که در آن دو، عطار در رابطه ی تربیتی مراد و مرید در پی تبیین فرایند سلوک عارفانه با رهبری مراد و رسیدن به یک دگردیسی شخصیتی است. همچنین انگیزش درونی سالکان، فعال بودن و مشارکت بحث گروهی، در مسیر سفر قرار گرفتن و شناخت موقعیتی، فرآیند تسهیل و روش های یادگیری اکتشافی ، از بارزترین مولفه هایی است که در این آثار قابل درک و دریافت است.
    کلیدواژگان: برونر، سازنده گرایی، عطار نیشابوری، منطق الطیر، مصیبت نامه، ویگوتسکی
  • ناصر جابری* صفحات 45-68
    معارف بهاءولد یکی از مهمترین آثاری است که بر مثنوی تاثیر شگرفی داشته است و تاکنون درباره برخی از وجوه این تاثیرگذاری مطالعه نشده است؛ تمثیل از این جمله است. در این تحقیق ضمن لحاظ نظریه بینامتنیت، تاثیرگذاری معارف بر مثنوی بررسی شده است وبرای دقت نتایج، از نرم افزارهای عرفان 3 و مثنوی نور نیز بهره گرفته شده است. تطبیق شواهد نشان می دهد که مولانا در مقوله تمثیل از جنبه های گوناگونی از بهاءولد متاثر بوده است؛ نخست اینکه در معارف و مثنوی نگرش فلسفی مشترکی به مقوله تمثیل وجود دارد. دیگر این که از نظر ساختاری، شیوه «تمثیل های پیاپی» و مبتنی بر «تداعی» در هر دو اثر به کار رفته است. همچنین، بنیاد تمثیل های مشترک هر دو اثر بر دو گونه گزاره تعلیمی و تعلیمی- فلسفی است. بررسی شیوه استدلال در این دو اثر نشان می دهد که در گزار ه های تعلیمی- فلسفی، شبکه استدلال گسترده تر است و تمثیل های اخلاقی با گزاره ای که به یکی از موضوعات انسان و درون او مرتبط است، آغاز می شود و نتیجه آن ها اثبات یکی از موازین حکمی و تربیتی انسان است، اما در تمثیل نوع دوم، مقدمه یا گزاره شامل حکمی درباره هستی یا عناصر هستی است و بر قاعده ای کلی تاکید دارد و به کمک آن قاعده، سرنوشت و هدف انسان نیز تبیین شده است. از این نظر می توان تمثیل های نوع اول را تعلیمی و نوع دوم را باورساز و نمایشگر جهان بینی و دورنمایی دانست که گوینده سعی دارد بر اساس آن مخاطب را اقناع کند.
    کلیدواژگان: مثنوی، معارف، مولانا، بهاءولد، تمثیل، بینامتنیت
  • حسن ذوالفقاری * صفحات 69-92
    مطالعات شعرشناسی در ایران در دو حوزه شعر رسمی و شفاهی ممکن است. در حوزه شعر شفاهی مطالعات ممکن نمی شود مگر در تلازم و ارتباط آن با موسیقی؛ زیرا در ایران همواره شعر و موسیقی همراه و همسایه بوده اند. شکل های اجرایی اشعار عامه و محلی در ایران همواره گونه های متنوع داشته است. این تنوع انواع با تنوع اجرا نیز همراه است. هدف از این مقاله نشان دادن سنت های اجرایی متنوع اشعار عامه ایران و سوال اصلی آن است که ارتباط شعر و موسیقی عامه و نسبت آن را با هنرهای دیگر و شعر کلاسیک از همین منظر نشان دهیم و اینکه بدانیم در مناطق مختلف ایران چگونه شعر را اجرا می کرده اند. روش بررسی مطالعات میدانی بر اساس 345 گونه شعر عامه در سراسر ایران و محصول تحقیقی گسترده و نتیجه اجرای طرح تحلیل اشعار عامه ایران است که در صندوق حمایت از پژوهشگران به اجرا درآمده است. روش بررسی، مطالعه اشعار محلی از سه منظر همراهی شعر با آواز یا ساز، فردی یا جمعی خواندن اشعار و از منظر اجرا با هنرهای دیگر (رقص و نمایش) است. در مقدمه نیز اشاره ای به اشعار عامه و ویژگی های آن می شود. در خلال مباحث به نام ها و روش های اجرای اشعار عامه در مناطق مختلف و آداب هریک و شیوه های آن مثل تکخوانی، دوخوانی و جمع خوانی اشاره می شود. مهم ترین خصیصه اشعار عامه جنبه های آوازی آن است که اغلب آن ها با آواز یا همراه ساز اجرا می-شود. هرگاه از شعر عامه سخن به میان می آید جنبه های آوازی مدنظر و تداعی می-شود.
    کلیدواژگان: شیوه های اجرایی، اشعار محلی، آوازخوانی، تکخوانی، جمع خوانی
  • احسان رئیسی * صفحات 93-116
    جایگاه و اهمیت مثنوی در بیان موضوعات عرفانی و اقبال مخاطبان به آن موجب شد شرح نویسی بر این منظومه ی مهم آغاز شود و اندک اندک به عنوان جریانی ادبی- عرفانی در زمانها و مناطق گوناگون رواج یابد. شروح مثنوی هر یک با رویکرد و ساختاری متفاوت برای شرح سروده های مولانا نگاشته شده اند. گرچه این شروح فواید ادبی و عرفانی ای دارند اما کاستی های مهمی نیز در آنها به چشم می خورد. از جمله مهمترین این کاستی ها بی توجهی شارحان به مشرب عرفانی مولاناست.
    مهمترین نکته در باب مشرب عرفانی مولانا آن است که وی از مشایخ سنت اول عرفانی به شمار می رود و بنابراین دیدگاه های وی با ابن عربی که از عرفای سنت دوم است بکلی تفاوت دارد. بر این اساس به کارگیری مبانی و موضوعات سنت دوم برای تبیین آراء و نظریات مولانا مقرون به صواب نمی نماید.
    این مقاله با روشی تازه شروح مثنوی را بررسی و تحلیل کرده و کوشیده است یافته هایی تازه در این باب به دست دهد. بر این اساس مهمترین شروح مثنوی از آغاز تا امروز از حیث توجه به مشرب عرفانی مولانا بررسی شده اند و آشکار گشته است که تقریبا همه ی شروح مرتکب این اشتباه شده اند و مشرب عرفانی مولانا را به سنت دوم عرفانی انتساب داده اند. البته این شروح در میزان و شیوه ی به کار بستن مبانی و موضوعات سنت دوم در شرح مثنوی مختلفند.
    کلیدواژگان: مثنوی، مولانا، ابن عربی، شروح مثنوی، سنت اول عرفانی، سنت دوم عرفانی
  • زینب صابر * صفحات 117-138
    در اشعار نیمایوشیج، شاهد ظهور مضامین نازیباشناسانه زخم، بیماری، خون، رنج و احتضار هستیم. مقاله حاضر با تامل دراین اشعار به نحوه چگونگی بازنمایی این مضامین میپردازد و معناهای مستتر دراین تصاویر را واکاوی میکند.
    روش پژوهش، تحلیلی است که سعی دارد تا از تفسیرهای زیباشناسانه صرفا صوری عبور کرده و بر اساس درونمایه های ادبیات موجود در این زمینه، نخست با تاکید بر گفتمان مشروطه و تحلیل اشعار نیما در این گفتمان نشان دهد که این اشعار را چگونه میتوان به مثابه بازنمایی کشتار و خونریزی زمان خویش توضیح داد و از وجهی دیگر حضور بدن بیمار را نشانی از دموکراسی خواهی و حضور صداهای اقلیت تفسیر کرد.
    مبانی نظری این پژوهش با تکیه بر تاملات اندیشمندانی چون شارل بودلر و لیندا ناکلین طرحریزی شده است. بر اساس دیدگاه ناکلین در خصوص بدنهای زخمی و بیمار سعی می شود از میان رفتن انسجام و تمامیت بدن در این اشعار به منزله استعاره ای از فقدان تبیین شود؛ فقدانی که جهان نامنسجم و بدون کلیت و قطعیت مدرن برآمده از آن شمرده میشود. در نگره بودلر نسبتی میان حساسیت هنرمند و حساسیت بیمار برقرار است؛ از این رهگذر تجربه های بیماری و مرگ در اشعار نیما به زبانی تازه، فهم و تبیین میشود. در نهایت تاکید می شود که تصویر بیماری و مرگ در هنر نه به معنای زوال و نیستی بلکه میتواند به معنای «تولدی دیگر» درک و استنباط شود. به بیان دیگر از رهگذر این مضامین نازیباشناسانه درک جدیدی از هنر و زیبایی حاصل میشود.
    کلیدواژگان: بودلر، بیماری، مرگ، مدرنیته، ناکلین، نیما یوشیج
  • طاهره میرهاشمی * صفحات 139-162
    نشانه های سجاوندی از ابزارهای نسبتا جدید رسم الخط فارسی هستند که در گفتار مکتوب جایگزین لحن و دیگر اشاره های شبه کلامی در گفتار شفاهی می شوند. جستار حاضر نشانه های سجاوندی را در شعرهای نیمایی مهدی اخوان ثالث (م. امید) مورد بررسی قرار می دهد و در صدد پاسخ گویی به این پرسش است که علائم سجاوندی چه نقش و کاربردی در شعر اخوان دارد. نگارنده به منظور پاسخ گویی به سوال پژوهش با بهره گیری از شیوه ی استقراء تام، نشانه های سجاوندی را از شش دفتر شعر نیمایی اخوان استخراج کرده، سپس با استفاده از شیوه ی توصیفی تحلیلی به بررسی داده های پژوهش پرداخته است. نتیجه ی پژوهش بیانگر آن است که نشانه های سجاوندی در شعرهای نیمایی اخوان دو کاربرد عمده دارد: الف) کاربرد زبانی به منظور دلالت بر آواهای زبرزنجیری، تفکیک ساختار جمله و ایجاد انسجام در متن؛ ب) کاربرد هنری به منظور تصویرسازی، القاگری و برجسته سازی که اخوان از این کاربردها برای تقویت وحدت پیکره ی شعری خود استفاده کرده است.
    کلیدواژگان: شعر معاصر، شعرهای نیمایی اخوان ثالث، مهدی اخوان ثالث، نشانه های سجاوندی
  • محمدرضا یوسفی*، مریم بختیاری صفحات 163-188
    تضاد و تقابل از جمله آرایه های بدیعی و زیبایی شناسی و از شاخصه های مهم در غزلیات حافظ است. حافظ با استفاده از عنصر «تقابل» به بزرگ نمایی و کوچک نمایی مضامین مورد نظر خود می پردازد و بیت را در یک چالش «فراز و فرود» قرار می دهد. منظور از بزرگ نمایی و کوچک نمایی بیان شگردیست که در راستای آن تقابل در ابیات بهتر می تواند اشخاص، مفاهیم و مضامین را در فراز و فرود ادبی نشان دهد. در این ترفند که از جمله شگردهای خاص محسوب می شود، شاعر با قرار دادن یک دسته از مضامین در فراز و دسته دیگر در فرود، حس احترام و ارادت ورزی؛ و غرور یا دلزدگی را نسبت به یک گروه به مخاطب القا می کند و با وارد کردن مخاطب به حوزه ی متن، سعی می کند هم از لحاظ صورت و هم از لحاظ مفهوم، با عقیده و نگرش شاعر، هم ذات پنداری کند. تقابل های بررسی شده در این مقاله تقابل های معنوی و تاویلی است که با توجه به تاویل متن قابل شناسایی است. در این مقاله فراز و فرودهای حافظ در سه موضوع مضامین عاشقانه، مدحی و مضامین اجتماعی بررسی شده. حافظ در مضامین عاشقانه سعی در بزرگ نمایی و اهمیت دادن به مقام معشوق دارد. وی در اشعار مدحی خود نیز برای رسایی، تاثیرگذاری و انتقال حس ارادت ورزی به ممدوح کمک گرفته است. در بیان مسائل اجتماعی از شگردهای متنوعی از جمله طنز که گاهی با تقابل صورت می گیرد، استفاده می کند. حافظ پدیده بزرگی را با تقابل چنان به خردی تنزل می دهد که بزرگی طرف مقابل را دوچندان می کند و این اوج بزرگ نمایی است.
    کلیدواژگان: غزلیات حافظ، تقابل تاویلی، تقابل معنوی، فراز و فرود، بزرگ نمایی و کوچک نمایی
|
  • F. Bashirian, A. Shayan Seresht Pages 1-18
    Contemporary Persian writers and poets regard nature and wildlife in different ways. The image of uncontaminated nature, ecological concerns, human beings, animals and plants are some of the subjects that poets have paid attention to. Mohammad Reza Shafiee Kadkani, a well-known figure in the field of literature and literary criticism, is one of those poets who shows a special concern for nature. Ecocriticism as a new literary theory is about the reciprocal relationship between the writer/narrator/character and nature and the impact of nature and wildlife on the poet's mind and soul. This article aims to explore and explain how Shafiee Kadkani looks at nature and the environment from the perspective of ecocriticism. The poet complains of the human's disregard for nature and wildlife, on the one hand, and on the other hand, he is so absorbed in nature in his poetry that he considers himself one with it.
    Keywords: Ecocriticism, modern poetry, Shafiee Kadkani, Nature, Habitat
  • G. Pirouz, E. Ghafouri Pages 19-44
    Constructivism as a new theory in philosophy of teaching and learning can be applied to analyze didactic and mystical texts. According to this theory, people are prominently involved in understanding and learning concepts and facts. According to this view, human beings construct their understanding and new knowledge through interaction with what they already know, and ideas, events and activities that confront them. In this paper, Attar's mystical teachings in Mantiq-ut-Tayr and Mosibat-Nama are analyzed based on constructive theory. It is concluded that in the educational relationship of the teacher and the disciple, Attar wants to define the mystical path in order to reach personal transformation. The internal motivation of the disciple, active participation in group discussions, the travel route and cognitive processes, facilitating discovery and learning methods are the most important factors found in these works.
    Keywords: Bruner, constructivism, Attar, Mantiq-ut-Tayr, Mosibat-Nama, Vygotsky
  • N. Jaberi Pages 45-68
    One of the primary texts exerting influence on Masnavi is Baha Walad's Maaref, yet it has not been extensively studied. Allegory is one important aspect of Maaref which is analyzed in this paper probing the influence of Baha Walad's Maaref on Masnavi. This influence takes different shapes, chief among them being allegory. Maaref and Masnavi both have a philosophical look at allegory; in both works, allegory is based on two types of propositions: pedagogical and philosophical-pedagogical. Since allegory is a kind of reasoning, it can also be observed from this perspective. An analysis of reasoning in the two works shows that in the philosophical-pedagogical type of allegory, the network of reasoning is more extensive. This study also shows that the allegories dealing with morality begin with one of the issues that is related to man and his inner world. These morality allegories aim at proving either pedagogical or educational principles with regard to human beings. The pedagogical allegories, however, are based upon a proposition that is about existence or about the elements of existence emphasizing a universal or inclusively general rule to help human destiny as well as his purpose. Consequently, the first type of allegory can be called pedagogical and the second type pedagogical-ideological referring to an ideology and ideological horizon with which the speaker tries to satisfy the audience.
    Keywords: Masnavi, Maaref, Rumi, Baha Walad, allegory, intertextuality
  • H. Zolfaghari* Pages 69-92
    Poetry studies in Iran cover two different types of poetry: traditional poetry and oral poetry. Performance of folk poetry and indigenous poetry in Iran is varied and multi-faceted. The aim of this paper is to show the various traditions of performing folk poetry and the relationship of poetry and folk music and how they are performed in different parts of Iran. Thus based on a field study, 345 different folk poems from all over Iran were considered. Each poem was studies based on whether it is accompanied with instruments, solo or choral singing and with dance or acting. Most of these poems are sung or accompanied with an instrument. Each poem may be sung for a special occasion with names such as sarbang, beed khani, kallehkash, dong dal, heva heva, pakotli, beedgani. These poems are performed either solo as lullabies; sung by two as in Pahlavi khani, doy balal, beit-o-bahs, hajioni; and choral as in poems sung while working, baloore, raj khani. Some of these poems are performed with dance such as choopi, das garte, hera. Some of these songs are accompanied with acting or the act is based on these songs such as rashki and masi in Arak, naqqali, and pardeh khani.
    Keywords: folk songs, indigenous poetry, performance, solo singing, choral singing
  • E. Raeisi Pages 93-116
    Masnavi's significance in stating mystical subjects and the audience's favorable reaction started a genre of commentary writing on this important book gradually spreading as a literary-mystical movement in different times and regions. Each of Masnavi commentaries has been written with a different structure and approach to describe Rumi's poems. Although these commentaries have literary and mystical usage, they have also significant shortcomings. Among the most important shortcomings is the commentator's lack of attention to Rumi's spiritual disposition. The most important thing about Rumi's mystical disposition is that he is one of the elders of the early mystical tradition. Therefore, his views are totally different than those of Ibn Arabi who is a Sufi from the later tradition. Accordingly, the adoption of principles and themes of the later tradition to explain Rumi''s views is not a sound approach. In this article, Masnavi’s most important commentaries in terms of their attention to Rumi's mystical disposition are analyzed. It is argued that that almost all commentaries on Masnavi have attributed Rumi's mystical disposition to the later mystical tradition, though they are different in their application of the principles and issues of the later tradition.
    Keywords: Ibn Arabi, Masnavi commentaries, early mystical tradition, later mystical tradition, Masnavi, Rumi
  • Z. Saber Pages 117-138
    The aim of this essay is to show how themes of wound, sickness, blood, pain and death are represented in the poetry of Nima Yushij, and their implicit meanings. Based on the discourse of the Constitution period it is argued that such themes represent slaughter and bloodshed. On the other hand, the image of sick bodies can be interpreted as a sign of democracy and the presence of minority voices. The paper takes advantage of the ideas of Charles Baudelaire and Linda Nochlin. According to Nochlin's views on wounded and sick bodies, lack of body’s cohesion in Nimaꞌs poetry can be considered as a metaphor of absence. This absence has created a modern world without cohesion and certainty. It is argued that experiences of sickness and death in Nimaꞌs poetry is based on a relationship between artist’s sensitivity and that of the patient, as Baudelaire stated. Finally, it is concluded that injury, sickness and death’s image in art does not mean decay and non-existence; it means “new birth”. In other words, we can understand a new meaning of art and beauty via non-aesthetic themes.
    Keywords: Baudelaire, Disease, Death, Constitution, Modernity, Nima Yushij, Nochlin
  • T. Mirhashemi Pages 139-162
    Punctuation marks are relatively new tools in Persian language. The present article investigates the status and the role of punctuation marks in the Nimaee poems of Mehdi Akhavan Sale to see what role and function they play in his poetry. Using the deductive method punctuation marks have been extracted from the six books of Nimaee poetry of Akhavan. Then the data has been examined using the descriptive and analytical methods. The results indicate that punctuation marks in Akhavan’s modern poetry have two main applications: A) the use of language to imply suprasegmental sounds, breaking up the sentence structure and creating coherence in the text; B) artistic usage to create images, and foregrounding which Akhavan has used to strengthen the unity of his poems.
    Keywords: Modern poetry, Mehdi Akhavan Sales, Nimaee poems of Mehdi Akhavan Sales, Punctuation marks
  • M. Yousefi, M. Bakhtiari Pages 163-188
    An important feature of Hafez's ghazals is his use of contrast and contradiction. Hafez by using contrast magnifies and zooms out his topics putting his verse in a "fall and rise" challenge. Zooming out and magnifying is a technique used in literature putting individuals, concepts, and themes in rise and fall situation. The poet by putting a series of themes higher and the others lower gives the reader a sense of respect and pride or frustration thus empathizing with the poet. In this article, the rise and fall used by Hafez has been classified in three themes of romance, eulogy and social. Hafez has always tried to magnify and appreciate the status of a beloved in his love themes. Also, in his eulogy poems, he has used romantic themes to express, influence and most importantly, to convey a sense of willfulness to adore. In social issues he uses a variety of techniques, including satire, which sometimes comes by contrast. By using contrast Hafez reduces a large phenomenon, and brings it to such a lower level that indeed doubles the magnitude and greatness of the opposite side.
    Keywords: Zoom out, magnify, interpretive contrast, Spiritual contrast, Hafez's ghazals, rise, fall