فهرست مطالب

مطالعات فرهنگ - ارتباطات - پیاپی 38 (تابستان 1396)

فصلنامه مطالعات فرهنگ - ارتباطات
پیاپی 38 (تابستان 1396)

  • بهای روی جلد: 120,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا جوادی یگانه*، مینو صدیقی کسمایی صفحات 7-30
    ایران در شهریور 1320 به اشغال نیروهای متفقین درآمد. در این زمان هیچ گونه مقاومت مردمی ای علیه نیروهای بیگانه صورت نگرفت. این در حالی است که ایرانیان در دوره قاجار یا سال های پس از جنگ جهانی اول، مقاومت های جدی ای در مقابل بیگانگان از خود نشان داده بودند. این مقاله با استفاده از روش شناسی تطبیقی تاریخی میل به همین مسئله می پردازد و به طور خاص مقاومت های مردمی را در برابر بیگانگان بررسی می کند و نقش نیروهای اجتماعی در هر یک از این مقاومت های مردمی را پی می گیرد. این نیروهای اجتماعی شامل روحانیون، لوطیان، اصناف و سران ایلات هستند. سپس به بررسی وضعیت این نیروها در دوره رضاشاه پرداخته می شود. مدعای این مقاله آن است که پس از فروشکستن چند روزه ارتش رضاشاه در برابر متفقین در 10 شهریور 1320، علت عدم مشاهده مقاومت های مردمی، تضعیف نیروهای اجتماعی در طول 16 سال حکومت رضاشاه بوده است.
    کلیدواژگان: مقاومت، بیگانگان، جنگ های ایران و روس، جنگ جهانی دوم، نیروهای اجتماعی
  • سیدروح الله حاج زرگرباشی، مجتبی عبدخدایی* صفحات 31-65
    روابط بین الملل به عنوان حوزه ارتباطات جهانی، به محیط عملیاتی تعاملات بازیگران بین المللی اطلاق می شود. شناخت مبانی رفتاری این بازیگران، به درک درست کنش ها و بازی آن ها کمک می کند؛ به گونه ای که بدون این شناخت، تبیین و تحلیل صحیح رفتار آنان ممکن نخواهد بود. امروزه افزایش شمار بازیگران بین المللی و شمول کنشگران متکثر غیردولتی در این دامنه، اهمیت مطالعه آنها را دوچندان کرده است. فهم کنش های نهاد مرجعیت شیعه نیز به عنوان یکی از این کنشگران، از قاعده یادشده مستثنا نیست. این امر، مسئله محوری و مبنای شکل گیری پرسش این نوشتار بوده است که الگوی تصمیم گیری فراسرزمینی نهاد مرجعیت، از چه بنیادهای نظری و قواعد عملی بهره جسته و چگونه قادر است هم زمان با حفظ اهداف و وظایف دینی، نیازهای عینی را تامین سازد؟ «نظام منطقی تکلیف» و «عقلانیت تکلیف مدار»، مبنای اصلی الگوی تصمیم گیری نهاد مرجعیت است که بر اساس الگویی چندوجهی و چندمرحله ای مبتنی بر بهره گیری از منابع اجتهاد، قواعد اساسی و رعایت مصالح عینی عمل می کند.
    کلیدواژگان: نهاد مرجعیت، الگوی تصمیم گیری، روابط بین الملل، منطق تکلیف، عقلانیت تکلیف مدار
  • لیلا اژدری، علی اکبر فرهنگی*، سید رضاصالحی امیری، محمد سلطانی فر صفحات 67-102
    در این مقاله، به مفهوم و عملکرد دیپلماسی فرهنگی به منظور ارائه مدل دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران پرداخته شده است. دیپلماسی فرهنگی که توسط دولت ها هدایت می شود، با استفاده از ابزار و ظرفیت های فرهنگی، به عنوان پشتیبان اهداف سیاست خارجی و اهداف دیپلماسی محسوب می شود. روش تحقیق، روش ترکیبی است و از ابزار مختلف همچون منابع مکتوب، سایت های رسمی و معتبر، مصاحبه های عمقی و پرسشنامه استفاده شده است. داده های کمی پژوهش با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزارPSS20 و لیزرل 5/8 مورد تحلیل قرار گرفته است. اطلاعات منتج از بررسی پرسشنامه ها پس از انجام تحلیل های آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از روش تحلیل عاملی تاییدی، پالایش و دسته بندی و وزن دهی شده و در نتیجه مدل نهایی دیپلماسی فرهنگی ایران طراحی گردید.
    نتایج بررسی ها نشان می دهد که دیپلماسی فرهنگی در سه بعد زمینه ای، قانونی و اجرایی قابل تفکیک است.
    مدل طراحی شده بر اهمیت ابعاد سه گانه دیپلماسی فرهنگی و بر اقدامات بهبود شاخص های آموزش، فرهنگ، ارتباطات، سیاست عمومی دولت، حکمرانی خوب و حقوق فرهنگی تاکید دارد.در بعد اجرایی توجه به ارتقای شاخص های تجارت و سرمایه گذاری فرهنگی و نیز ارتقای سطح مشارکت و همکاری های بین المللی و استفاده از فناوری های نوین ارتباطات و اطلاعات به خصوص افزایش حضور فرهنگی در شبکه های اجتماعی به عنوان ابزاری کارآمد و موثر در بهبود تصویر کشور در جامعه بین الملل و افزایش ضریب نفوذ فرهنگی و ارتقای قدرت نرم ج. ا. ایران در جهان خواهد بود.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، روابط بین المللی فرهنگی، قدرت نرم
  • مهدی زکوی* صفحات 103-131
    هدف از پژوهش پیش رو این است که تاثیر بازی های رایانه ای بر تمایلات بزهکارانه کودکان و نوجوانان گیم نتی و رابطه آن با بزهکاری کودکان و نوجوانان کانون اصلاح و تربیت مورد بررسی قرار گیرد که برای بررسی این رابطه از روش میدانی و توزیع پرسشنامه استفاده شده است. این پرسشنامه ها بین 65 نفر از کودکان و نوجوانان بزهکار در کانون اصلاح و تربیت اصفهان و به همان تعداد بین کودکان و نوجوانان غیر بزهکار که این بازی ها را انجام داده بودند توزیع شد و نهایتا از نرم افزار spss و رگرسیون لجستیک برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. بر اساس تحلیل های به دست آمده رابطه این بازی ها با تمایلات بزهکارانه کودکان و نوجوانان گیم نتی معنادار و مرتبط بود. در واقع می توان گفت این بازی ها منجر به بزهکاری پنهان در بین کودکان و نوجوانان شده بود هرچند این متغیر (بازی های رایانه ای) در بزهکاری کودکان و نوجوانان کانون اصلاح و تربیت عامل مهمی به شمار نمی آمد که شاید یکی از دلایل آن محدودیت های پژوهش بود که بچه های کانون، وقت محدودی (کمتر از یک ساعت) را صرف انجام این بازی ها کرده بودند درحالی که بچه های گیم نت ساعات زیادی را صرف انجام این بازی ها می کردند؛ بنابراین فرضیه تاثیر بازی ها بر بزهکاری کودکان را زمانی می توان رد شده و غیرقابل استناد دانست که بدون محدودیت پژوهش و بین گروه بزهکاری که ساعات زیادی را صرف انجام بازی های خشن می کنند بررسی و تحلیل کرد.
    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای، بزهکاری، تمایلات بزهکارانه، کودکان و نوجوانان
  • قاسم میسایی*، فائز دین پرست، محمد جعفری، مسلم گلستان صفحات 133-154
    این پژوهش به بررسی هویت نمایش داده شده از کشورهای عضو 1+5 در رابطه با موضوع مذاکرات هسته ای در روزنامه ایران دوره زمانی 1382 تا 1392 پرداخته است. در مذاکرات هسته ای ایران با کشورهای 1+5، کشورهای غربی با کمک دیپلماسی رسانه ای سعی در امنیتی کردن پرونده هسته ای ایران و همراه کردن آن با واژگانی از قبیل بمب اتمی، تهدیدی برای امنیت جهان داشته اند. بر همین اساس دیپلماسی رسانه ای یکی از مهم ترین و تاثیرگذارترین عوامل بر روی مسائل جدید به طور عام و مساله پرونده هسته ای ایران به طور خاص است. سوال تحقیق بدین صورت مطرح شده است: «هویت اعضای 1+5 در متن روزنامه ایران سال های 92-82، چگونه تصویر شده است؟» در این پژوهش از روش تحلیل محتوا استفاده شده است. یافته های تحقیق ضمن تاکید بر، برساخته بودن هویت کشورها در روابط بین الملل، هویت اعضای 1+5 را در گروه های «دوست» و «دشمن» نمایش می دهد.
    کلیدواژگان: مذاکرات هسته ای، ایران، روزنامه ایران، دیپلماسی رسانه ای، هویت، تحلیل محتوا
  • سیدعلی روحانی*، پویان غفاری صفحات 155-176
    از آغاز پیدایش سینما در ایران تا امروز مجموعه آثاری پدید آمده اند که با عنوان کلی فیلم های کلاه مخملی شناخته می شوند. این فیلم ها با بهره گیری آگاهانه و مکرر از عناصر محتوایی و بصری فرهنگ عامه توانسته اند در ادوار مختلف سینمای ایران حضور داشته، مخاطبان عام و گاهی خاص را جذب کرده و به رونق صنعت سینمای ایران یاری رسانند. در این پژوهش علاوه بر تاکید بر ضرورت توجه به رویکرد مطالعات فرهنگی در تبیین تولیدات سینمای ملی و نفی نخبه گرایی فرهنگی، از آرای اروین پانوفسکی در تحلیل سطوح معنایی تصاویر و تمایز میان شمایل نگاری و شمایل شناسی استفاده شده و تاثیر این آراء بر رویکرد گونه شناسی موسوم به رویکرد شمایل نگارانه در مطالعات سینمایی بررسی می شود. در ادامه و پس از تشریح سیر تاریخی سینمای کلاه مخملی تلاش می شود با بهره گیری از عناصر شمایل نگارانه و شمایل شناسانه، سطوح معنایی این آثار به عنوان یک گونه سینمایی تشریح شده و نشان داده شود که چگونه این آثار سینمایی با آگاهی از زمینه های تاریخی موثر بر مخاطبان بومی و بهره گیری از عناصر بصری فرهنگ عامه و رویکرد مفهومی به آئین های فتوت و جوانمردی به عنوان گونه ای از سینمای ملی قابل تحلیل هستند و حوزه مهمی در مطالعات سینمای بومی به شمار می آیند.
    کلیدواژگان: زبان و فرهنگ، ماشین نگاره، قوم نگاری زبانی، هایمز، زبان شناسی اجتماعی
  • حسین قربانپور آرانی*، عباس زارعی، الهام عربشاهی صفحات 177-200
    بشر در طول تاریخ برای ارتباط موثر با سایر افراد جامعه، راهکارهای متفاوتی را آزموده است. ازنگاره های اولیه بر دیوار غارها تا دیوار نوشته ها و ماشین نگاره ها همگی سعی دارند تا مانند آیینه ای تمام نما، گزارشگر ذهنیات، احساسات و عواطف، آمال و آرزوها و دردهای بشری باشند. ماشین نگاره (ماشین نوشته) یکی از نمادهای مهم زبان، در جوامع شهری است که کمتر توجه محققان ایرانی شده است. در این پژوهش، ارتباط از طریق ماشین نگاره ها و تاثیرات فرهنگی و اجتماعی آنها بررسی شد. از میان تعداد فراوانی از ماشین نگاره ها که به طور تصادفی در سالیان متمادی از سطح شهرهای مختلف جمع آوری شدند؛ مجموعه ای شامل 2312 ماشین نگاره به شیوه تحلیل محتوایی طبقه بندی، کدگذاری و بررسی شد. پراکندگی و کارکردهای اجتماعی و فرهنگی آنها بر اساس مدل قوم نگاری زبانی هایمز[1]معروف به SPEAKING نیز تحلیل و از نظر محتوایی به 15 مقوله تقسیم شد. بررسی فراوانی داده ها نشان داد که آموزه های مذهبی، نوشته های پند آموز و توصیه های اخلاقی بیشترین فراوانی و گونه های انتقادی و سیاسی دارای پایین ترین فراوانی بودند. نتایج ازمون خی2 نیز نشان داد که این تفاوت ها با سطح اطمینان 99 درصد معنا دارند. بررسی ماشین نگاره ها در مدل هایمز نشان داد که ماشین نگاره ها نیز مانند دیگر رویدادهای ارتباط کلامی بشر، با هشت عنصر موقعیت مکانی، ماهیت نویسندگان ، هدف، قالب زبانی، لحن کلام، نوع کانال ارتباطی ، هنجارها و ژانر خاص خود، پیام های اجتماعی و فرهنگی را به راحتی منتقل می کنند.
    [1]. Hymes
    کلیدواژگان: زبان و فرهنگ، ماشین نگاره، قوم نگاری زبانی، هایمز، زبان شناسی اجتماعی
|
  • Mohammad Reza Javadi Yeganeh*, Minoo Sedighi Kasmaee Pages 7-30
    Iran was occupied by the Allies in the World War II in August 1941. At this time no social force resistant against foreign forces showed up. This is while Iranian social forces had shown serious resistances against the foreigners in the Qajar era or in the years following World War Ι. This article using Mill’s comparative-historical method tries to focus on this problem, and specially tries to study public social forces of resistance against foreigners in the Qajar era. These social forces include Clergymen, “Luti”s, guilds and leaders of tribes. Then the situation of these social forces will be traced in Reza-Shah era. This paper claims that the reason Iranians surrendered to Allies invasion’s forces, and social force even did not try to resist against them, was that they were weakened and suppressed during 16 years of domination of Reza-Shah in Iran.
    Keywords: Resistance, Foreigners, Russo-Persian War, World War II, Social Forces
  • Seyyed Rouhollah Hadj Zargarbashi, Mojtaba Abdkhodaee* Pages 31-65
    As a realm of global communication, international relations considered an operational environment for interactions of international actors. Understanding behavioral principles of these actors lead to right understanding of their actions and playing. So, without this understanding, explaining and analyzing of their behavior is impossible. Nowadays, increasing the number of international actors and inclusion of various non-governmental actors has doubled the importance of their study. Understanding the actions of Shia Marjai’ah institution – as one of these actors – is not excluded. This forms the central issue and the basis of the formation of the question of this article: What is the Trans-Terrestrial Decision-making Pattern of Marjai’ah Institution and what are its theoretical foundations and practical rules. How it manages to provide objective needs and at the same time maintains religious goals and duties? “The rationale of the assignment” as well as “assignment -based rationality”, forms the main structure of decision-making pattern of Marjai’ah Institution that is based on multi-dimensional and multi-stage model that enjoys the sources of Ijtihad (Marja’iah), the basic rules and observance of objective materials.
    Keywords: Marjaiah Institution, Decision-making Pattern, International Relations, The rationale of the assignment, Assignment -based rationality
  • Leila Ajdari, Ali Akbar Farhangi*, Seyed Reza Salehi Amiri, Mohammad Soltanifar Pages 67-102
    This article examines the concept and functions of cultural diplomacy to propose a model in the Islamic Republic of Iran. Cultural diplomacy driven by governments, using cultural instruments and capacities, serves as support for foreign policy goals and diplomacy goals. The methodology employed in this article is a mixed method research and various tools such as written sources, official and valid sites, deep interviews and questionnaires have been used. Quantitative data were analyzed by descriptive and inferential statistical methods using PSS20 and Lizrel 8.5 software. The data were analyzed by descriptive and inferential statistics using factor analysis, refinement and categorization and weighting, and the final model of Iranian diplomacy was designed.
    The results of the research show that cultural diplomacy can be distinguished in three dimensions: structural, legal, and executive.
    The designed model emphasizes the importance of the three dimensions of cultural diplomacy and emphasizes the improvement measures of education, culture, communication, public policy, good governance and cultural rights.
    In the executive aspect, attention was paid to promoting the indicators of trade and cultural investment, as well as promoting the level of international cooperation and the use of new technologies of communication and information, in particular the increase of cultural presence in social networks as an effective instrument for improving the image of the country in the international community. Cultural diplomacy and soft power will increase the influence of Iran in the world.
    Keywords: cultural diplomacy, international cultural relations, soft power
  • Mehdi Zakavi* Pages 103-131
    This study investigates the effect of the computer games on behavioral deviance of the game-net boys and its relation to children’s and juveniles’ criminal conducts in rehabilitation centers. To this end, a questionnaire was applied to gather the data. It was a field research and a number of 65 children and juveniles in Esfahan rehabilitation center were required to answer the questionnaire. The questionnaire was also distributed among the same number of non-criminal juveniles who were accustomed to playing computer games, but they were non-criminals. The data were analyzed in SPSS and through logistic regression. The results showed that there is a meaningful relationship between playing the computer games on the part of the teenagers and their tendency toward criminal conducts. In fact playing computer games had a latent effect on the youth and teenagers’ tendency towards the criminal conducts, but this variable, i.e. playing computer games, was not so effective in the juveniles’ criminal conducts. One of the limitations of this study was the fact that the participants of this study at Esfahan rehabilitation center spent less than one hour a day playing computer games. However, a large number of game-net boys play games much more than an hour a day. Therefore, the hypothesis concerning the effect of playing computer games on the juveniles’ criminal conducts cannot be completely rejected unless the limitations of the study are removed and the participants of the study are selected from among those who spend more hours playing harsh computer games.
    Keywords: Computer Games, Crime, Criminal Tendencies, Children, Juveniles
  • Ghasem Misaei*, Faez Dinparast, Mohammad Jafari, Moslem Golestan Pages 133-154
    This study considers shown identification of the 5 countries related to nuclear negotiations, published in Iran newspaper from 2003 to 2013. During nuclear negotiations beteween Iran and 5 countries, west countries have tried to Securitization Iran nuclear plan and accompany with words such as nuclear bomb, and have menaced world security by media diplomacy. Therefore the media diplomacy is one of the most important and impressment factors on the new problems and in the special case on the Iran nuclear plan. The research question is introduced in this form: " How characters and materials of the 5 member's identification were formed in the Iran newspaper from 2003 to 2013?" This study is based on content analysis. Conclusions show Constructed identity in the international communication and indicate 5 member's identification in "friend" and "enemy" groups.
    Keywords: Nuclear negotiations, Iran, Iran Newspaper, Media Diplomacy, Identity, Content Analysis
  • Seyyed Ali Rouhani*, Pouyan Gaffari Pages 155-176
    Since the advent of Iranian cinema, numerous films have been made and recognized as Kolah Makhmali films. Those film could survive through different eras of Iranian cinema by intentional usage of various elements of popular culture. It has attracted common –and sometimes elite- audiences and fiscally propelled Iranian cinema. In this research, explanation of national cinema production and rejection of cultural elitism are based on the ideas of Erwin Panofsky on three stratas of subject matter and the difference between iconography and iconology. Although Panofsky’s method of analyzing images was limited to visual arts in the beginning, its convincing power caught eyes of other forms of art critics. Under the influence of iconography concept, his followers in cinema believe that a true understanding of film only can be achieved by knowledge of the themes which are always considered as common knowledge for ordinary audiences. This research also studies the usage of those ideas on iconographical approach in film studies. The evolution of Kolah Makhmali films has been explained by its iconographical and iconological elements. Three stratas of meaning have been explained in this genre, then it shows how these films could be analyzed as national cinema and they have a substantial position in national film studies. These films have a historical awareness of audience’s interest and they use visual elements of popular culture and also have a conceptual approach toward the gentlemanhood and chivalry rituals and culture.
    Keywords: Popular Culture, Iranian Cinema, Kolah Makhmali Genre, Iconography Seyyed
  • Hossein Ghorbanpoorarani*, Abbas Zare-Ee, Elham Arabshahi Pages 177-200
    One of man’s engagements has always been social communication for which he has sought to find various means such as old inscriptions on the walls of caves and the more modern graffiti. As a form of communication, bumper stickers reflect mindsets, emotions, and socio-cultural views of people. The reflection of deep socio-cultural issues through bumper stickers has unfortunately been underestimated in linguistic research. The current study aimed to analyze bumper stickers as an effective tool for the expression of socio-cultural ideas and meanings. 2312 bumper stickers were collected randomly over a long period of time. They were content analyzed and categorized into 15 categories. They were also described in terms of Hymes’ ethnography of communication. The results of the analyses revealed that religious and inspirational bumper stickers were the most frequent and the political and critical ones were the least frequent. Statistically significant differences were found between these categories of bumper stickers. The studies also showed how bumper stickers convey significant meanings through their setting, participant, end, act, key, instrumentality, norms, and genres.
    Keywords: Hymes, Ethnography of Communication, Bumper sticker, language, Culture, Linguistic Landscape