فهرست مطالب

مدیریت اطلاعات و دانش شناسی - سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1395)

فصلنامه مدیریت اطلاعات و دانش شناسی
سال سوم شماره 2 (پیاپی 10، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • مظفر چشمه سهرابی*، نجمه حکیمایی صفحات 11-24
    هدف
    هدف از انجام این پژوهش تبیین چگونگی به کارگیری شاخص هیرش (اچ ایندکس) در ارزشیابی پژوهش و پژوهشگر است.
    روش تحقیق: پژوهش به روش کیفی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش در برگیرنده جامعه علمی کشور (اعضای هیات علمی دانشگاه ها، دانشگران ایرانی آی. اس. آی، و دانشگران آی. اس. سی) بود. نمونه آماری پژوهش شامل 20 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های اصفهان، صنعتی اصفهان، علوم پزشکی اصفهان، علوم پزشکی شهید بهشتی، خوارزمی، شاهد، یاسوج و رازی کرمانشاه است. در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته جمع آوری و بر اساس روش نظریه زمینه ای (گراندد تئوری) تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    با استفاده از تکنیک کدگذاری موجود در روش گراندد تئوری 7 مقوله استخراج گردید. مقوله شاخص هیرش به عنوان مقوله اصلی در نظر گرفته شد. مقولات دیگر این پژوهش عبارتند از: نقاط قوت، ضعف شاخص هیرش، کیفیت پژوهش، رتبه بندی و ارتقا، موافقان، مخالفان شاخص هیرش، و راهکارهای جهت بهبود شاخص هیرش.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که با وجود نقاط ضعف متعدد وارد بر شاخص هیرش و نیز از آنجا که این شاخص صرفا بیانگر جنبه هایی از فعالیت علمی فرد است (بروندادهای علمی به شکل مقاله)، در نتیجه استفاده از آن در مواردی چون رتبه بندی و ارتقای افراد و دانشگاه ها تا رسیدن به اطمینان کامل نسبت به پیامدهای منفی آن برای پژوهش کشور توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: شاخص اچ، ارزشیابی پژوهش، ارزشیابی پژوهشگر، ارزشیابی دانشگاه ها، گراندد تئوری
  • محمد توکلی زاده راوری، فاطمه مکی زاده*، فاطمه اکرمی صفحات 25-36
    هدف
    هدف پژوهش، ترسیم و تحلیل نقشه های علمی حوزه خالص سازی و بازیابی ترکیبات هیدروکربنی در سامانه USPTO (اداره ثبت اختراع و علائم تجاری آمریکا) است.
    روش شناسی: پژوهش حاضر توصیفی و از لحاظ نوع کاربردی می باشد که با استفاده از روش تحلیل هم استنادی پروانه های ثبت اختراع و تکنیک شبکه انجام گردید. پروانه های ثبت اختراع مورد بررسی از رده اصلی 585 و رده فرعی 800 تا 868 حوزه خالص سازی و بازیابی ترکیبات هیدروکربنی در سامانه USPTO استخراج شده است. تحلیل داده ها و ترسیم نقشه علمی با استفاده از نرم افزارهای Ucinet، Netdraw و Ravar Pre Map انجام گرفت.
    یافته ها
    در طول سال های مختلف، تعداد اختراعات در حوزه خالص سازی و بازیابی ترکیبات هیدروکربنی نوسانات زیادی داشته است، بیشترین تولید در سال 2013 و کمترین آن مربوط به سال 1971 می باشد. شبکه اصلی 2837 پروانه ثبت اختراع مورد بررسی، از 325 پاره شبکه تشکیل شده است. با توجه به شاخص مرکزیت رتبه، پروانه ثبت اختراع BROUGHTON_2985589 با رتبه 510 در جایگاه اول قرار گرفت. پروانه های ثبت اختراع، با شماره ثبت 3684665، 3043891 و 3401112 که مخترع اول آن ها به ترتیب ABE، STUCKEY و DUNLOP می باشند، رتبه های اول تا سوم از نظر مرکزیت بینابینی بدست آورده اند و شبکه خصوصی آنها رسم شده است.
    نتیجه گیری
    تحلیل هم استنادی پروانه های ثبت اختراع می تواند، مهم ترین پروانه های ثبت اختراع و رابطه بین آنها را نمایش بدهد. از این تحلیل ها می توان در سیاست گذاری های کلان بهره برد، یا اینکه شکاف های موجود را شناسایی و برای برطرف کردن این شکاف ها تلاش کرد.
    کلیدواژگان: هم استنادی پروانه های ثبت اختراع، ترکیبات هیدروکربنی، USPTO، تحلیل شبکه اجتماعی
  • علی اکبر خاصه، علی بیرانوند* صفحات 37-48
    هدف
    با استفاده از تحلیل مآخذ استنادی با تاکید بر سال انتشار این مآخذ می توان اهمیت آثار پیشین را برشمرد و خاستگاه های تاریخی یک حوزه پژوهشی را آشکار نمود. در این پژوهش، بر آنیم تا با روش جدیدی به نام طیف سنجی سال انتشار مآخذ، مهم ترین آثار تاریخی در حوزه وب معنایی را مشخص نماییم.
    روش شناسی: داده های اولیه این پژوهش، که با استفاده از روش علم سنجی و برای بررسی ریشه های تاریخی حوزه وب معنایی انجام شده است، از پایگاه وب او ساینس استخراج گشته اند. استفاده از یک راهبرد جستجوی جامع که در محدوده زمانی 2000 تا 2015 انجام شد منجر به بازیابی تعداد 4831 رکورد گردید. سپس داده های اصلاح شده با استفاده از برنامه نرم افزاری مختصآرپی وای اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    توزیع تعداد مآخذ موجود در رکوردهای حوزه وب معنایی بر اساس سال انتشار آنها نشان می دهد که در قرن بیستم حوزه وب معنایی شاهد شش جهش مهم بوده است که به ترتیب در سال های 1962، 1965، 1975، 1979، 1983، و 1995 روی داده است.
    نتیجه گیری
    به طور کلی و با توجه به یافته های این پژوهش به نظر می رسد که حوزه وب معنایی تحت تاثیر آثاری از مباحث مختلف از جمله زبانشناسی، بازنمون دانش، و هوش مصنوعی بوده است.
    کلیدواژگان: وب معنایی، علم سنجی، تاریخچه وب معنایی، طیف سنجی سال انتشار مآخذ
  • محمد فلاح*، زهرا چمنی، مریم صراف زاده صفحات 49-62
    هدف
    این پژوهش با هدف ترسیم ساختار شبکه‫ی هم‫تالیفی نویسندگان مجلات علمی و پژوهشی فارسی طب ورزشی، رشد و یادگیری حرکتی،علوم زیستی ورزشی و مدیریت ورزشی دانشگاه تهران و شناسایی مهمترین نویسندگان و الگوی هم‏تالیفی و انسجام شبکه‏ای به نگارش درآمده است.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع علم‏سنجی است و با رویکرد تحلیل شبکه‏ی اجتماعی و استفاده از شاخص‏های تحلیل شبکه‏ی اجتماعی نظیر درجه همکاری، شاخص همکاری، اندازه گره، مرکزیت درجه‏ای، مرکزیت بینابینی، مرکزیت بردارویژه، ضریب خوشه‫بندی و نظایر آن انجام شده است. به منظور تحلیل داده های گردآمده از نرم افزار نودایکسل استفاده شده است. دوره ی مورد بررسی مقاله های مربوط به سال 1390 تا پایان سال 1394 (دوره پنج ساله) است.
    یافته ها
    در مجموع در فاصله 5 سال تعداد 581 مقاله توسط 1890 نویسنده منتشر شده است با توجه به نتایج به دست آمده، به طور کلی 562 مقاله به صورت گروهی نوشته شده است. و همچنین 2816 رابطه دوطرفه بین نویسندگان تمام مجلات بررسی شده دیده می‏شود در میان مجله های مورد بررسی بالاترین شاخص همکاری به نشریه علوم زیستی ورزشی و بالاترین درجه‏ همکاری نیز به نشریه طب ورزشی اختصاص دارد.
    نتیجه گیری
    الگوی هم‏تالیفی نویسندگان، سه نویسندگی است. در میان تمام مقالات، علی‏اصغر رواسی، محمدرضا کردی، عباسعلی گائینی، مهرزاد حمیدی، رحمن سوری و ابوافضل فراهانی به ترتیب نویسندگان برجسته‏ در دوره پنج ساله مورد بررسی بودند که بالاترین تعداد مقالات منتشر شده در کل مجلات مورد بررسی را داشتند.
    کلیدواژگان: شبکه هم تالیفی، شبکه اجتماعی، علم سنجی، مجلات علمی‫پژوهشی علوم ورزشی، دانشگاه تهران
  • گل نسا گلینی مقدم*، لیلا حیدری نسب صفحات 63-74
    هدف
    گرنت یا پژوهانه یکی از مدل های نوین برای مدیریت فعالیت های پژوهشی در دانشگاه-های ایران است. هدف از نگارش این مقاله، تحلیل، ارزیابی، آسیب شناسی و مقایسه دستورالعمل ها و آیین نامه های مربوط به گرنت در دانشگاه های دولتی سطح شهر تهران با تاکید بر دو دانشگاه علامه طباطبائی و دانشگاه شاهد است.
    روش شناسی: مقاله با رویکرد تحلیلی و به شکل کیفی به مقایسه، ارزیابی و آسیب شناسی گرنت در دو دانشگاه دولتی ایران واقع در شهر تهران می پردازد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن است که در هر دو دانشگاه، نگارش مقاله علمی پژوهشی و ISI مورد تاکید است. در موارد هزینه کرد بودجه گرنت، تشابه دو دانشگاه چشمگیر بوده، هرچند در جزییات، تفاوت ها زیادند و معیارهای امتیازدهی فعالیت های پژوهشی، نیز تفاوت قابل ملاحظه ای را نشان می دهند.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه و مقایسه دو دانشگاه نشان می دهد که گرچه الگوی گرنت از کشورهای اروپایی و آمریکا برگرفته شده است اما ساختار، ماهیت، و کاربری آن و نیز نقشی که در تحول پژوهش در ایران ایفا می کند، بسیار متفاوت از الگوی اولیه بوده، و حتی برای آن الگوی واحدی وجود ندارد و تفاوت های موجود بین دانشگاه ها، موانعی را در بهبود پژوهشگری ایجاد نموده است.
    کلیدواژگان: پژوهانه، دانشگاه علامه طباطبائی، دانشگاه شاهد، مدیریت پژوهش
  • لیلا میرزاپور *، محمدحسین بیگلو، بلال زارع صفحات 75-82
    هدف
    هدف این مطالعه تعیین روند تحقیقات صورت گرفته در حوزه موضوعی غنی سازی تخم مرغ با اسیدهای چرب امگا-3، دستاوردهای حاصل، و فعالان اصلی این حوزه با استفاده از تحلیل محتوای مقالات منتشر شده طی سال های 2003-2013 می باشد.
    روش شناسی: جهت گردآوری داده ها،کلیه مقالات منتشر شده در حوزه غنی سازی تخم مرغ با اسیدهای چرب امگا-3 از طریق بهبود جیره غذایی مرغ از مجلاتPoultry Science،British Poultry Science و Journal of Applied Poultry Research استخراج شده و مورد تحلیل محتوا قرار گرفتند.
    یافته ها
    در مجموع 26 مقاله مرتبط با موضوع مطالعه شناسایی شد. آنالیز داده ها نشان داد، میانگین سالانه تعداد مقالات 36/2 مقاله بوده است. بیشترین درصد مقالات (77/37%) به کشور ایالات متحده آمریکا اختصاص داشت. به کشور ایران مقاله ای اختصاص نداشت. تحقیقات منجربه افزایش مقدار اسیدهای چرب آلفالینولنیک، ایکوزاپنتانوئیک، دوکوزاپنتانوئیک، دوکوزاهگزائنوئیک و امگا-3 کل به ترتیب تا سطح 98/10، 4/1، 6/0، 45/7 و 13/12% اسیدهای چرب زرده تخم مرغ شده اند.دانه بذرک وروغن ماهی موادغذایی معمول جهت انجام تحقیقات بوده اند.تحقیقات حوزه غنی سازی تخم مرغ با اسیدهای چرب امگا-3 منجر به تامین مقدار موردنیاز روزانه اسیدهای چرب امگا-3، افراد سالم و بیماران قلبی-عروقی شده اند.
    نتیجه گیری
    غنی سازی تخم مرغ با اسیدهای چرب امگا-3 روش مناسبی جهت مبارزه با بیماری های قلبی- عروقی است، لذا پیشنهاد می گردد سیاستگذاری های مناسب جهت غنی سازی این ماده غذایی در ایران صورت گرفته و سمت وسوی تحقیقات در این راستا هدایت و سامان دهی شود.
    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، اسیدهای چرب امگا-3، تخم مرغ
  • زهرا بتولی، المیرا جنوی*، سمیه نادی راوندی صفحات 83-93
    هدف
    مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر شاخص های ریسرچگیت بر افزایش میزان استنادات مقالات پزشکی بالینی برتر وب آو ساینس مقایسه آنها در بین مقالات پزشکی بالینی ایران و ترکیه انجام شده است.
    روش شناسی: پژوهش از نوع کاربردی است و به روش علم سنجی انجام شده است. ابتدا مقالات داغ و پر استناد پزشکی بالینی ایران و ترکیه از پایگاه طلایه داران علم استخراج گردید. این فهرست شامل عنوان مقاله، نویسندگان، تعداد استنادات به هر مقاله و دیگر موارد بود وشامل 60 مقاله داغ و پراستناد پژوهشگران ایران و 202 مقاله پژوهشگران ترکیه بود. سپس تعداد استنادات و تعداد دفعات خوانده شدن هر یک در شبکه اجتماعی ریسرچگیت نیز استخراج گردید و سپس داده ها در نرم افزار اکسل وارد و با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی ( آزمون اسپیرمن) در نرم افزار اس پی اس اس تحلیل گردید.
    یافته ها
    نتایج آزمون همبستگی نشانگر آن است که میان تعداد دفعات استناد به مقالات در ریسرچ گیت و وب آو ساینس رابطه معنی داری وجود دارد اما میان تعداد دفعات خواندن شدن در ریسرچ گیت و استناد در وب آو ساینس رابطه معنادار نیست.
    نتیجه گیری
    به هر حال می توان گفت خودآرشیوی نویسندگان در شبکه های اجتماعی مانند ریسرچگیت می توانند بر میزان مشاهده پذیی بیشتر مقالات و در نهایت تعداد استنادات دریافتی آنها موثر باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های استنادی، شاخص های آلتمتریکس، وب آو ساینس، مقاله داغ، مقاله پراستناد، ریسرچ گیت
|
  • Momzaffar Cheshmeh Sohrabi *, Najmeh Hakimaei Pages 11-24
    Purpose
    The purpose of this paper is to explain how to use the h-index in the evaluation of research and researcher.
    Methodology
    A qualitative research is conducted in which the statistical population includes the faculty members of universities and Iranian researcher in ISI and ISC. The sample consist of twenty faculty members in the University of Isfahan, Isfahan University of Technology, Isfahan University of Medical Science, Shahid Beheshti University of Medical Sciences and Health Services, Kharazmi University, Shahed University, Yasouj University and Razi University. In this study, purposive sampling is used. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed based on the Grounded Theory.
    Findings: Whit using of coding techniques in the Grounded Theory, seven categories are extracted and the H-index category is considered as the main issue. Other categories in this study are: strengths and weaknesses of the H-index, research ranking and promotion of researchers and universities, advocates and opponents of the H-index, and strategies to improve the H-index.
    Conclusion
    The results show that due to the numerous weaknesses of the H-index and considering that the h-index only reflects the scientific aspects of a person's activity (i.e. scientific outputs in the form of papers), therefore ranking and promotion of individuals, universities and etc. based on the H-index without having a complete knowledge about its negative consequences is not recommended
    Keywords: h-index, evaluation of research, evaluation of researcher, evaluation of universities, Grounded theory
  • Mohammad Tavakolizadeh Ravari, Fatemeh Makkizadeh*, Fatemeh Akrami Pages 25-36
    Purpose
    This paper aims at analyzing and mapping the patents related to the area of purification and recovery of hydrocarbon compounds in the USPTO (United States Patent and Trademark Office) system.
    Methodology
    The current research is of descriptive-analytical type and has dealt with using the co-citation patents analysis and the networking techniques. The data is extracted from class 585 and the subclasses 800 up to 868 in the field of purification and recovery of hydrocarbon compounds in the system USPTO system. Analyzingsis and mapping of data were done using Ucinet, Netdraw and Ravar Pre Map software.
    Findings: During different years, the number of patents in the field of purification and recovery of hydrocarbon compounds has fluctuated a lotshowed an increasing trend. The Most productions occurred is in 2013 and the lowest is in 1971. The main Network from 2837 patents has composed of 325 pieces. BROUGHTON_2985589 was the patent with the highest number of centrality degree (510). Patents, with registration number 3684665, 3043891 and 3401112 ranked first, second and third respectively in based on betweenness centrality.
    Conclousion: Co-citation patents analysis can be displayed the important patent and the relationship between them. This analysis can be used in the macro policies, or to identify gaps and fill in the gap
    Keywords: Co-citation Patents, Hydrocarbon Compounds, USPTO, Social Network Analysis
  • Aliakbar Khasseh, Ali Biranvand * Pages 37-48
    Purpose
    Using a quantitative method named "Referenced Publication Year Spectroscopy" (RPYS), this research tries to determine the historical roots of semantic web research. RPYS pave the way for determining the significant years and works in semantic web.
    Methodology
    The initial data of this study, which uses a scientometric method, have been extracted from the Web of Science. Using RPYS software, the revised data were analyzed and visualized in Excel.
    Findings: The distribution of cited references in information behavior revealed 6 peaks within 20th century, respectively in 1962, 1965, 1975, 1979, 1983, and 1995.
    Conclousion: Based on the study findings, it seems that semantic Web research has been shaped intellectually by fields such as Linguistics, Knowledge Representation, and Artificial Intelligence
    Keywords: semantic web, Scientometrics, the historical origins of the semantic web, reference publication year spectroscopy (RPYS)
  • Mohammad Fallah*, Zahra Chamani, Maryam Sarrafzade Pages 49-62
    Purpose
    The current study aims at visualizing the co-authorship network of the authors of the articles published in Farsi in the fields of sports medicine, growth and motor learning, sports biosciences and sport management at the University of Tehran, as well as identifying the most influential authors, the co-authorship pattern, and network integrity.
    Metodology: The study is scientometric and uses a social network analysis approach as well as social network analysis indicators such as cooperation level, cooperation index, node size, betweenness centrality, eigenvector centrality, and specific vector centrality, clustering coefficient and the like. NodeXL software is used for data analysis. Articles published between March 21, 2011 and March 21, 2016 (5-year period) are considered here. 581 papers were published by 1890 authors during the 5-year period.
    Findins: Among 581 Papers, 562 papers were co-authored, according to the analysis. Moreover, 2816 bidirectional relations were observed among all the authors in the journals under study. Among the investigated journals, the highest cooperation index and cooperation level go to Journal of Sport Biosciences and Journal of Sport Medicine, respectively.
    Conclusion
    Among the authors, Ali Asghar Ravasi, Mohammad Reza Kordi, Abbasali Gaeini, Mehrzad Hamidi, Rahman Souri, and Abolfazl Farahani stand out as the most prominent authors with the highest number of papers published in the studied journals during the 5-year period
    Keywords: co-authorship network, social network, scientometric, research journals of sport sciences, University of Tehran
  • Golnessa Galyani-Moghaddam*, Laila Heydarinasab Pages 63-74
    Purpose
    Resarch grants are one of the new methods for managing research activities in Iranian universities. The purpose of this paper is to analyse and evaluate the rules and regulations for grants at two public universities (Allameh Tabtaba’i University and Shahed University), both located in Tehran.
    Methodlogy: The paper employs an analytical approach and a qualitative methodology to analyse and evaluate the rules and regulations for grants at the two universities.
    Findings: Both universities place importance on publishing papers in national peer-reviewed and Web of Science-indexed journals. While the universities exhibit similarities in the matter of grant budgeting, there are differences in certain details, especially in the evaluation of research activities and the rewards accruing from such activities.
    Conclusion
    The two universities have adopted a European/North American system of grants but have adapted the grant structure, application, and use for Iranian needs. The current system for administering grants has faced many difficulties in Iranian universities, and it has not greatly enhanced research activity
    Keywords: Grants, Allameh Tabtabai University, Shahed University, Research management
  • Leila Mirzapour *, Mohammad- Hossein Biglu, Bellal Zarea Pages 75-82
    Purpose
    : Current study is a content analysis of papers in the field of egg enrichment with omega-3 fatty acids, to identify the trend, scientific prosperities and the main roles of this area during 2003-2013.
    Methodology
    All published papers related to egg enrichment with omega-3 fatty acids by modifying hen's diet were extracted from the journals of Poultry Science, British Poultry Science and Journal of Applied Poultry Research and exposed to content analysis.
    Findings:: Among all extracted papers, only 26 of them were eligible. Data analysis showed the average annual of papers was 2.36 papers. The USA was the most productive country sharing 37.77% of papers. Surprisingly, Iran did not have any paper in this field. Flaxseed and fish oil were common dietary ingredients which were used in research. Research in the field of egg enrichment with omega-3 fatty acids was increased egg α-Linolenic acid, Eicosapentaenoic acid, Docosapentaenoic acid, Docosahexaenoic acid and total n-3 contents by 10.98%, 1.4%, 0.6%, 7.45% and 12.13% of yolk fatty acids. Research in the field of egg enrichment with omega-3 fatty acids led to supply omega-3 fatty acids required amount for health people and cardiovascular patients.
    Conclusion
    :As the egg enrichment with omega-3fatty acids is a good strategy to prevent cardiovascular diseases, it's necessary to make appropriate policies for providing researches in this field in Iran.
    Keywords: Content analysis, Egg, Omega-3 fatty acids
  • Zahra Batooli, Elmira Janavi *, Somayye Nadi Ravandi Pages 83-93
    Purpose
    The purpose of the present research is a comparative study of the impact of ResearchGate indicators on increasing citation counts of top Clinical Medicine articles of Iranian and Turkish Researchers in the Essential Science Indicators database of WOS.
    Methodology
    This is an applied research and has been conducted using scientometric methods. Article title, the number of citation counts, publishing year and Author of "Hot papers" and "Highly Cited papers" (Top articles) of Iranian (60) and Turkish (202) researchers was extracted from ESI. Then the number of readership and citation counts of articles was extracted from ResearchGate. Data were analyzed by descriptive and analytical statistics test using Microsoft Excel and SPSS16.
    Findings: Spearman correlation test results showed that the number of citation counts in ESI have a significant positive correlation with the number of citation counts in Researchgate. However this statistical test also showed there isn’t significant positive correlation between the number of ResearchGate Readership counts and the ESI number of citation counts.
    Conclusion
    Self-archiving in scientific social networking sites such as ResearchGate may have effect on visibility of the articles which may also affect their received citations
    Keywords: Citation Indicators, altmetric Indicators, Essential Science Indicators, Hot papers, Highly cited papers, ResearchGate