فهرست مطالب

روانشناسی پیری - سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1396)

نشریه روانشناسی پیری
سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معصومه اسماعیلی، حسین زارع صفحات 1-9
    با بالا رفتن سن اثر هیجان بر حافظه برجسته تر و اهداف هیجانی نیز حائز اهمیت بیشتری می شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی حافظه سرگذشتی و نقش هیجانات در بازیابی خاطرات در سالمندان و مقایسه آن با افراد جوان صورت گرفت. پژوهش حاضر از نوع توصیفی-مقایسه ای بود. بدین منظور60 نفر سالمند مراجعه کننده به کانون جهاندیدگان شهر شیراز و 60 نفر جوان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای بررسی متغیرهای پژوهش از دو آزمون حافظه شرح حال (سرگذشتی) و آزمون بهزیستی روان شناختی کییز و ماگیارمو استفاده شد. داده ها پس از جمع آوری با روش مانووا و همبستگی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که بازیابی خاطرات از حافظه سرگذشتی در سالمندان بیشتر به صورت کلی و با محتوای هیجانی مثبت صورت می گیرد و بین میزان هیجانی بودن خاطرات و بهزیستی هیجانی در سالمندان رابطه معناداری وجود دارد (05/0p<). بنابراین با توجه به نتایج پژوهش حاضر این طور به نظر می رسد که گذر عمر به این دلیل که به طور مداوم افراد را به پایان عمر خود نزدیک تر می کند باعث تغییر اولویت اهداف می شود به طوری که اهداف هیجانی مثبت، اهمیت بیشتری یافته و تاثیر بیشتری بر رفتار فرد می گذارند.
    کلیدواژگان: حافظه سرگذشتی، سالمندی، هیجان
  • شهین سعادت خواه، ایلناز سجادیان، امیر قمرانی صفحات 11-20
    یکی از شاخص های مهم سنجش سلامت روان در دوره ی سالمندی، رضایت از زندگی است. پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش آبدیدگی و شخصیت اصیل در پیش بینی رضایت از زندگی سالمندان بازنشسته صنعت نفت شهر اصفهان انجام شد. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و جامعه ی آماری شامل کلیه ی کارمندان سالمند بازنشسته صنعت نفت شهر اصفهان درسال 1395 بودند که از میان آنها 346 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه های آبدیدگی محمودی و همکاران، شخصیت اصیل وود و ه‍م‍ک‍اران و رضایت از زندگی داینر و همکاران استفاده شد. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و با ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج ضریب همبستگی نشان داد که رضایت از زندگی با آبدیدگی و زندگی اصیل رابطه مستقیم و با پذیرش تاثیرات بیرونی رابطه معکوس دارد (05/0>P). همچنین نتایج رگرسیون سلسله مراتبی نشان داد که بعد از کنترل متغیر تعداد فرزند، آبدیدگی و شخصیت اصیل (مولفه پذیرش تاثیرات بیرونی) در سالمندان رضایت از زندگی آنان را پیش بینی می کند. بنابراین می توان گفت که آبدیدگی و شخصیت اصیل توان پیش بینی رضایت از زندگی سالمندان بازنشسته صنعت نفت شهر اصفهان را دارند.
    کلیدواژگان: آبدیدگی، شخصیت اصیل، رضایت از زندگی، سالمندان باز نشسته
  • جواد سید جعفری، عبدالله معتمدی، محمد مهراد صدر، مرضیه علمایی کوپایی، سپهر هاشمیان صفحات 21-29
    در سال های اخیر منابع استرس زا و محیط های نامساعد رو به افزایش است. از سوی دیگر، جمعیت سالمندان در جهان رو به افزایش می باشد. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش تاب آوری سالمندان انجام گرفت. 20 نفر از سالمندان مقیم در خانه سالمندان شهر کرج به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و کنترل جایگذاری شدند. شرکت کنندگان هر دو گروه قبل و بعد از شرکت در جلسات آموزشی توسط مقیاس تاب آوری کونور-دیویدسون مورد سنجش قرار گرفتند. گروه آزمایش در 9 جلسه ی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد شرکت کردند ولی گروه کنترل هیچ گونه آموزشی دریافت نکرد. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افزایش تاب آوری سالمندان موثر است (05/0>p). براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که درمان مبتنی برتعهد و پذیرش موجب افزایش تاب آوری سالمندان شده است. با توجه به نتایج پیشنهاد می شود مشاوران و درمانگران جهت افزایش تاب آوری و توانمندی مقابله در برابر مشکلات از درمان پذیرش و تعهد استفاده کنند.
    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، تاب آوری، سالمندان
  • علی ایمان زاده، سریه علیپور صفحات 31-43
    با توجه به رشد روزافزون سالمندان، توجه به کیفیت زندگی آنها یکی از فاکتورهای اساسی در سلامت اجتماعی است. یکی از مولفه های تاثیر گذار بر کیفیت زندگی سالمندان، احساس تنهایی است. بنابر این هدف این پژوهش توصیف و تبیین تجربات سالمندان از احساس تنهایی بود. پژوهش حاضر به روش کیفی و پدیدارشناسی و نمونه گیری هدفمند و از طریق مصاحبه ژرف نگرر با 19 نفر از زنان سالمند انجام گرفت و مصاحبه ها ضبط شده و به روش استرابرت و کارپینتر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته های حاصل از تجربیات زنان سالمند از حس تنهایی در 5 مضمون اصلی شامل «علل احساس تنهایی سالمندان»، «شرایط جسمی»، «سوء رفتار»، «نگرش مثبت به سالمندان» و «راه های کاهش حس تنهایی» شناسایی شد و مضامین فرعی شامل دوری از فعالیت های مورد علاقه، ازدواج و جداشدن فرزندان و فوت همسر، مشکل شنوایی، مشکل درد پا، آلزایمر، سربار نبودن، طرد شدن از سوی خانواده، از هم پاشیدن زندگی فرزندان، برکت خانه، وظیفه شناسی، دلبستگی فرزندان، افزایش ارتباط با خدا و حضور در اماکن مذهبی، توجه به سلامت جسمانی سالمند و افزایش روابط اجتماعی سالمند از بطن مضامین اصلی به دست آمد. توسعه راهبردهای حمایتی از طرف اعضای خانواده، مراقبین سلامت و سیاست گذاران و اتخاذ برنامه هایی جهت آموزش های لازم در این زمینه به خانواده های دارای سالمند از سوی مسئولان نظام سلامت ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: تجربه زیسته، زنان سالمند، احساس تنهایی
  • پیام ورعی، خدامراد مومنی، آسیه مرادی صفحات 45-54
    با توجه به اهمیت حیاتی بهزیستی سالمندان و رشد سریع جمعیت آنان، بررسی نقش متغیرهای مختلف در بهزیستی سالمندان ضروری به نظر می رسد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بهزیستی روان شناختی با دین داری و خود شفقت ورزی در سالمندان انجام پذیرفت. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه ی اجرا، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی سالمندان مقیم سراهای سالمندان نیمه وقت شهر کرمانشاه ، به تعداد 1190 نفر است که از این تعداد، 700 نفر مرد و 490 نفر زن بالای 55 سال می باشند. بر اساس جدول مورگان نمونه به تعداد 300 نفر فقط از مردان انتخاب شد. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه بهزیستی روان شناختی ریف، مقیاس نگرش مسلمانان به دین وایلد و جوزف و پرسش نامه فرم کوتاه خود شفقت ورزی ریس و همکاران بودند. در تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام استفاده شد. یافته ها نشان دادند که بین دین داری (46/0=r) و خودشفقت ورزی (61/0=r) با بهزیستی روان شناختی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (001/0P<). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که بیش همانندسازی، کمک شخصی، ذهن آگاهی، انزوا و مناسک اسلامی قادر به پیش بینی 57 درصد از واریانس بهزیستی روان شناختی در سالمندان می باشند. بنابراین با افزایش دین داری در زندگی و خود شفقت ورزی، می توان بهزیستی روان شناختی را افزایش داد.
    کلیدواژگان: دین، بهزیستی روان شناختی، خود شفقتی، سالمندان
  • فاطمه شعبانی، علی اسماییلی، زهرا سلمان صفحات 55-67
    حافظه کاری و وظایف مرتبط با آن توسط قشر پیش پیشانی، قشر پیشانی و عقده های قاعده ای مغز کنترل می شوند که با افزایش سن طی فرایند طبیعی پیری عملکرد این بخش ها کاهش می یابد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین مقاومتی حاد با شدت های خفیف تا متوسط بر حافظه کاری سالمندان بود. 40 سالمند به صورت هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل طبقه بندی شدند. حافظه کاری توسط وظیفه استرنبرگ طی سه مرحله قبل، 15 دقیقه و 180 دقیقه بعد از برنامه تمرینی قدرتی با شدت های خفیف (40% RM10) و متوسط (70% RM10) برای گروه تجربی ارزیابی شد. نتایج پژوهش نشان داد که تمرین مقاومتی (شدت متوسط و خفیف) حاد تاثیر معنی داری بر روی زمان پاسخ و صحت پاسخ آزمون استرنبرگ در سالمندان دارد. علاوه بر این نتایج پژوهش نشان داد که جنسیت و شدت تمرین تاثیر معنی داری بر روی تاثیر تمرین مقاومتی (شدت متوسط و خفیف) بر حافظه کار ندارد، در حالی که زمان اجرای آزمون استرنبرگ بعد از تمرین مقاومتی تاثیر معنی داری بر نتایج آزمون دارد. بنابراین، شدت های متوسط و خفیف تمرین مقاومتی حاد می تواند باعث بهبود حافظه کاری زنان و مردان سالمندان شود. یافته های این پژوهش ضرورت کاربرد تمرینات قدرتی حاد را در راستای بهبود حافظه کاری زنان و مردان سالمندان خاطر نشان می سازد. استفاده از این روش به عنوان مداخله ای اثرگذار برای این افراد پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، حافظه کاری، سالمندان
  • رضوان صالحی، معصومه محمدی صفحات 69-83
    امروزه در جهان، سالمندی به عنوان مفهومی پویا مطرح است و با افزایش کمیت جمعیت سالمند، کیفیت زندگی آنها نیز باید مورد توجه قرار گیرد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ساده و چندگانه سرمایه های روان شناختی، معنوی و اجتماعی با نشانگان بالینی سالمندان مقیم مراکز بهزیستی استان چهارمحال و بختیاری بوده است. به این منظور 200 نفر از سالمندان به شیوه تصادفی ساده انتخاب و به پرسش نامه های پژوهش پاسخ دادند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه سرمایه روان شناختی لوتانز، سرمایه معنوی کینگ، سرمایه اجتماعی انیکس و نشانگان بالینی بود. نتایج نشان داد همبستگی بین سرمایه های روان شناختی، معنوی و اجتماعی با اختلال شکایت جسمانی، وسواس، حساسیت در روابط متقابل، افسردگی، اضطراب، پرخاشگری، ترس مرضی، پارانایا، روان پریشی و نمره کل نشانگان بالینی معکوس و معنی دار در سطح کمتر از 01/0 می باشد. علاوه بر این نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که سرمایه های روان شناختی پیش بینی کننده سلامت روان در همه ابعاد نشانگان بالینی سالمندان بوده و سرمایه معنوی و اجتماعی از معادله خارج می شوند. روی هم رفته سرمایه های روان شناختی 34 درصد از واریانس سلامت روان سالمندان را تبیین می کند. و از چهار مولفه آن به ترتیب امید، خوش بینی و تاب آوری پیش بینی کننده سلامت روان بوده که در مجموع 33 درصد از واریانس سلامت روان را تبیین می کنند. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت برنامه ریزی جهت افزایش سرمایه های روانی چون امید، خوش بینی، تاب آوری و خودکارآمدی در دوران جوانی و میانسالی می تواند در کاهش ابتلا به انواع اختلالات روانی و در نتیجه افزایش سلامت روان انسان در دروان کهنسالی کمک نماید.
    کلیدواژگان: سرمایه روان شناختی، سرمایه معنوی، سرمایه اجتماعی، نشانگان بالینی، سالمندان
|
  • Masomeh Esmaeili, Hossein Zare Pages 1-9
    As we age, the effect of excitement on memory becomes more prominent and emotional objectives become more important. The purpose of this study is to investigate the autobiographical memory and the role of excitement in retrieving memories in the elderly and to compare it with young people. The present study is descriptive-comparative. To this end, 60 elderly people referred to the Jahandidegan Center in Shiraz and 60 young people were selected as the sample. To study the variables of the research, Autobiographical Memory Test and Psychological Wellbeing Scale, Keyes & Magyar-Moe, were used. Data were analyzed by correlation and Manova methods. The findings of the study show that recovery of memories from Autobiographical Memory in elderly is more general and with positive excitement content, and there was a significant relationship between the excitement level of memories and emotional well-being in the elderly (p
    Keywords: Autobiographical memory, elderly, emotion
  • Shahin Saadatkhah, Ilnaz Sajjadian, Amir Ghamarani Pages 11-20
    One of the important indicators for measuring mental health in the elderly is satisfaction with life. The present study was conducted with the aim of determining the role of post traumatic growth and authentic personality in predicting the life satisfaction of the retired elderly employees of Oil Industry Company in Isfahan. The research method is descriptive/correlational and the statistical population includes all retired elderly employees of Isfahan Oil Industry in 1395 and 346 of them were selected through convenience sampling method. The data were collected using Post-Traumatic Growth Questionnaire (Mahmoudi et al), Authenticity Scale (Wood et al), and Diener’s Satisfaction with Life Scale. Data were analyzed using SPSS software using Pearson Correlation Coefficient (PCC) and Hierarchical Linear Regression Analysis. The results of correlation coefficient show that satisfaction with life has a direct correlation with post-traumatic growth and authentic life and has a reverse relationship with acceptance of external influences (P
    Keywords: post-traumatic growth, authentic personality, Satisfaction with life, retired elderly
  • Javad Seyyedjafari, Abdolah Motamedi, Mohammad Mehradsadr, Marziye Olamaie Kopaei, Sepehr Hashemian Pages 21-29
    In recent years, hostile environments and sources of stress have been increasing. On the other hand, the elderly population in the world is on the rise. The aim of this study is to evaluate the effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy on increasing resilience in the elderly. Twenty elderly residents of Karaj nursing homes were randomly selected and placed in two experimental and control groups. Participants of both groups were evaluated by Connor-Davidson Resilience Scale before and after participating in training sessions. The experimental group participated in nine Acceptance and Commitment Therapy sessions, but the control group did not receive any training. The results of covariance analysis indicate that Acceptance and Commitment Therapy is effective in increasing resilience in the elderly (p
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, resilience, elderly
  • Ali Imanzadeh, Sarie Alipoor Pages 31-43
    Given the growing population of the elderly, paying attention to their quality of life is one of the key factors in social health. One of the factors affecting the quality of life of the elderly is loneliness. Therefore, the purpose of this study is to describe and explain senior's experiences of loneliness. The present study was carried out using qualitative and phenomenological methods and purposive sampling was done by conducting deep interpretive interviews with 19 elderly women. The interviews were recorded and analyzed by the Streubert/Carpenter method. The findings from the experiences of elderly women of loneliness have been identified in five main themes including “the causes of loneliness in the elderly”, “physical condition”, “being abused”, “positive attitude towards the elderly”, and “ways to reduce loneliness”. Sub-themes were obtained from the core of the main themes including avoiding activities of interest, children leaving home and death of the spouse, hearing impairment, pain and walking problems, Alzheimer's disease, feeling of being a burden, rejection from the family, problems of the children's lives, being considered a blessing or not, dutifulness, attachment level of children, increasing connection with God and attending religious places, attention the physical health of the elderly and the increasing social relationships of the elderly. It is necessary for health authorities to develop support strategies by family members, health care providers and policymakers, and to adopt programs for educating families with elderly members.
    Keywords: Lived Experience, Elderly Women, Loneliness
  • Payam Varaee, Khodamorad Momeni, Asie Moradi Pages 45-54
    Considering the vital importance of the well-being of the elderly and the rapid growth of their populations, it seems necessary to explore the role of various variables in their well-being. Therefore, the present research has been conducted with the aim of studying the relationship between psychological well-being and religiosity and self-compassion in the elderly. This is an applied research in terms of purpose and in terms of implementation method, it is descriptive correlational. The statistical population of this study includes all the 1190 elderly living in Kermanshah's part-time nursing homes, of which 700 are male and 490 are female over the age of 55. Using Morgan’s table, a sample of 300 men was selected. The research tools include Ryff’s Psychological Well-Being Scale (PWB), Muslim Attitudes toward Religion Scale (MARS; Wilde & Joseph, 1997), and Self-Compassion Scale-Short Form (SCS-SF; Raes et al., 2012). Pearson’s correlation coefficient method and stepwise regression analysis were used to analyze the data. The findings show that there is a positive and significant relationship between religiosity (r = 0.46) and self-compassion (r = 0.61) with psychological well-being (P
    Keywords: Religion, Psychological well-being, Self-Compassion, elderly
  • Fatemeh Shabani, Ali Esmaeili, Zahra Salman Pages 55-67
    The working memory and related tasks are controlled by the prefrontal cortex, the cortex and the cerebral cortex, which functions decrease in the natural process of aging. The purpose of this study is to investigate the effect of acute resistance exercise with mild to moderate intensity on working memory of the elderly. 40 elderly people were selected using purposive sampling and randomly divided into experimental and control groups. The working memory for the experimental group was evaluated by Sternberg Task in three stages of before strength exercise, 15 minutes of strength exercise, and 180 minutes after the strength exercise program with mild (% 40-RM10) and moderate (70%-RM10) intensity. The results show that the acute resistance exercise (mild and moderate intensity) have a significant effect on the response time and the accuracy of the Sternberg Task in the elderly. In addition, the results show that gender and exercise intensity has no significant effect on the effectiveness of resistance training (moderate and mild intensity) on work memory, while conducting Sternberg Task after resistance exercise has a significant effect on the test results. Therefore, moderate and mild intensity of acute resistance exercise can improve the working memory of elderly men and women. The findings of this study indicate the necessity of using acute resistance exercise to improve the working memory of elderly men and women. The use of this method is suggested as an effective intervention for these individuals.
    Keywords: Resistance exercise, working memory, elderly
  • Rezvan Salehi, Masoomeh Mohammadi Pages 69-83
    Aging is a dynamic concept in today’s world, and the quality of life should be taken into consideration as the elderly population grows. Therefore, the purpose of this study is to investigate the simple and multiple relationship between psychological, spiritual and social capital with clinical symptoms of elderly people living in nursing homes of Chaharmahal and Bakhtaran province. To this end, 200 elderly people were selected by simple random sampling method and responded to the questionnaires. The research tools include the Luthans’ Psychological Capital Questionnaire (PCQ), Kings’ Spiritual Capital, Onyx’s Social Capital, and Clinical Symptoms. The results show that there is a reverse and significant correlation (at a level less than 0.01) between psychological, spiritual and social capital with physical impairment, obsession, hypersensitivity in interpersonal relationships, depression, anxiety, aggression, phobia, paranoia, psychosis and total score of clinical symptoms. Furthermore, the results of regression analysis show that psychological capital predicts mental health in all aspects of the clinical symptoms of the elderly, while spiritual and social capital are out of the equation. Overall, psychological capital accounts for 34% of the variance in the health of the elderly. And of its four components, hope, optimism and resilience are respectively the predictors of mental health, which together account for 33% of mental health variance. Therefore, based on the results, it can be said that planning to increase psychological capital such as hope, optimism, resilience and self-efficacy during the young and middle ages, can help reduce the possibility of all types of mental disorders and thus increase the mental health of people during the old age.
    Keywords: psychological capital, spiritual capital, social capital, clinical symptom, elderly