فهرست مطالب

نشریه اقتصاد توسعه و برنامه ریزی
سال چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مصطفی رجبی، نساء موسوی صفحات 1-18
    مسجد جامع عباسی در پانزدهم دی ماه سال 1310 در فهرست آثار ملی ثبت شده است. این مسجد یکی از شاهکارهای معماری، کاشی کاری و حجاری در قرن یازدهم هجری قمری (عصر صفویه) است.این مسجد تاریخی یکی از جاذبه های گردشگری تاریخی و فرهنگی کشور به شمار می آید. هدف این مطالعه برآورد ارزش اقتصادی- گردشگری مسجد جامع عباسی به عنوان یک جاذبه گردشگری میراثی و اندازه گیری میزان تمایل به پرداخت افراد با استفاده از روش ارزش گذاری مشروط است. داده های مورد نیاز از طریق تکمیل 550 پرسشنامه و مصاحبه حضوری با بازدیدکنندگان این مسجد جمع آوری گردیده است. برای تحلیل عوامل موثر بر تمایل به پرداخت از الگوی پروبیت رتبه ای استفاده گردید. از میان عوامل موثر بر تمایل به پرداخت، اثر اندازه خانوار، میزان دانش و آگاهی، تمایل به حفاظت از میراث فرهنگی، نگرش نسبت به سطح مبلغ ورودی و درآمد بر تمایل به پرداخت اهمیت آماری داشتند. بر اساس یافته ها، 5/94 درصد بازدیدکنندگان، حاضر به پرداخت مبلغی برای بازدید از مسجد جامع عباسی هستند. بر اساس متوسط تمایل به پرداخت برای بازدید از مسجد جامع عباسی،561375 ریال به ازای خانوارو تعداد بازدیدکنندگان داخلی در سال 1389، ارزش اقتصادی- گردشگری این میراث فرهنگی نزد بازدیدکنندگان داخلی و مازاد مصرف کننده به ترتیب بیش از 3560 و 2370 میلیون ریال برآورد گردید.
    کلیدواژگان: میراث فرهنگی، مسجد جامع عباسی، روش ارزش گذاری مشروط، تمایل به پرداخت، الگوی پروبیت رتبه ای
  • یدالله دادگر، روح الله نظری صفحات 19-42
    کشورهای مختلف از دو ابزار سیاست مالی که در اختیار دولت است و سیاست های پولی که در اختیار بانک مرکزی است برای تنظیم اقتصاد و به تعادل رساندن آن استفاده می کنند. طراح سیاست های پولی در هر کشور بانک مرکزی است، البته عملکرد موفق آن مربوط به اجرای هماهنگ با سیاست های مالی دولت است. سیاست های پولی با فرض وجود استقلال کافی بانک مرکزی، در دنیای امروز نقش بسیار موثری را در بهبود اقتصاد ملی و در نیل به توسعه اقتصادی بازی می کنند. این می تواند یک دلیل این موضوع باشد که معتقدان به سیاست های پولی (پولیون) جزو مطرح ترین ها در میان علمای اقتصاد به حساب می آیند. سیاست های پولی از سوی دیگر به علت وقفه های درونی کوتاه مدت مورد توجه خاص سیاست گذاران نیز هست. تصویب سیاست های پولی نیاز به بوروکراسی چندانی ندارد و در نتیجه مورد اقبال و نظر سیاست گذاران اقتصادی است، اما در عین تاثیر آن بر متغیرهای اقتصادی گاهی غیرقابل انتظار و ناخواسته است. برای اعمال یک سیاست پولی موفقیت آمیز، لازم است مقامات پولی ارزیابی صحیحی از زمان و میزان تاثیر این سیاست بر متغیرهای اقتصادی داشته باشند. آشفتگی نظام پولی و ارزی در یک دهه گذشته معضل بزرگی برای اقتصاد ایران شده است. نقدینگی بالا و نامتناسب بودن آن با نیازهای تولیدی و پولی کشور و همچنین تغییر ترکیب آن؛ تورم و عدم کنترل بازار ارز موجب کاهش کارایی بانک مرکزی شده است و می طلبد موضوع استقلال بانک مرکزی به شکل جدی مورد توجه قرار گیرد. از این رو در این مقاله، متغیرهای تولیدناخالص داخلی، تورم، نقدینگی، قیمت نفت و مخارج دولت در یک مدل اقتصادی با به کارگیری روش VECM و داده های فصلی برای دوره 1380:1 تا 1390:4 مورد استفاده قرار گرفته است. هدف بررسی فوق اثربخشی سیاست های پولی (با در نظر گرفتن شرایط اقتصاد نفتی) بر تولید ناخالص داخلی ایران و تحلیل سیاست های بانک مرکزی در دهه اخیر بخصوص دوره 1390-1384 می باشد. در این مقاله روند تولید ناخالص داخلی به عنوان نمایانگر اقتصاد ملی در نظر گرفته شده است. نتایج نشان می دهد که سیاست پولی با وجود ایجاد نوسانات مختلف، در مقایسه با سیاست مالی تاثیر معنی داری بر تولید ملی نداشته است.
    کلیدواژگان: اقتصاد ملی، سیاست پولی، تولید ناخالص داخلی
  • مرضیه ملک، منصور زیبایی صفحات 43-50
    بخش کشاورزی در کشورهای درحال توسعه از سوئی به لحاظ توانمندی ها و ظرفیت های قابل توجهی که در تامین مواد غذائی مردم و نیز تهیه مواد اولیه برخی صنایع دارد، از اهمیت وی‍ژه ای برخوردار است که اقتصاد ایران نیز از این قاعده متثنی نیست. بخش کشاورزی به عنوان یکی از بخش های عمده اقتصادی کشور تحت تاثیر سیاستها و تصمیم گیری های کلان اقتصادی قرار می گیرد. در ایران یکی از مهمترین مشکلات اقتصادی طی چند دهه اخیر پدیده تورم بوده است. به این منظور در این مقاله سعی شده است که وجود تورم را در کشاورزی مورد بررسی قرار دهیم. جهت دستیابی به این هدف قیمت های پرداختی و قیمت های دریافتی را مورد ارزیابی قرار می دهیم. با استفاده از سری داده ها 1349-1389 مربوط به بانک مرکزی و تست همجمعی یوهانسن[1] این نتیجه گرفته شد که قیمت های دریافتی و پرداختی همجمع اند. ولی یک رابطه بلندمدت یک به یکی بین قیمت های دریافتی و پرداختی وجود ندارد، بنابراین تورم در سمت قیمت های پرداختی به نسبت بیشتر از قیمت های دریافتی وجود دارد که در این صورت بر کشاورزان فشار هزینه وارد است و برای رفع فشار هزینه در بخش کشاورزی نیاز به دخالت و نظارت دولت بر قیمت ها است.
    [1]. Johansen
    کلیدواژگان: تورم، کشاورزی، قیمت پرداختی، قیمت دریافتی، مدل یوهانسن
  • محمد جواد رزمی، سمیه صدیقی، سمانه رضاییان صفحات 51-76
    حکمرانی خوب الگوی جدیدی برای توسعه پایدار انسانی با ساز و کار تعاملی سه بخش دولت، بخش خصوصی و جامعه مدنی است تا به موجب آن کشورها بتوانند از همه توانمندی های خود در توسعه همه جانبه استفاده کنند. جامعه مدنی مستحکم به همراه دولتی مدرن، قوی و توسعه خواه، می تواند زمینه های ایجاد حکمرانی خوب و در نتیجه توسعه همه جانبه را با کمترین زمان و آسیب ممکن به پیش ببرد. از آنجایی که مهمترین عامل توسعه هر جامعه، افراد آن جامعه می باشند، این تحقیق با تاکید بر اهمیت توسعه انسانی، در جست و جوی شناخت الزامات تحقق حکمرانی خوب برای رسیدن به توسعه انسانی پایدار می باشد. تامل و بازاندیشی در کیفیت هر کدام از مولفه های حکمرانی و اتخاذ راهبردهای مناسب برای تقویت آنها، شاید بهترین الگو برای توسعه انسانی پایدار باشد. نتیجه به دست آمده از بررسی مولفه های حکمرانی خوب در ایران بیانگر وضعیت نامناسب این شاخص های در سال های 1996-2010 می باشد. کشور ایران به دلیل مزایای فراوان چه از نظر منابع انسانی و سرمایه های طبیعی از پتانسیل فراوان برای دستیابی به توسعه انسانی برخوردار است.
    کلیدواژگان: حکمرانی خوب، توسعه انسانی، جامعه مدنی، دولت، بخش خصوصی
  • فاطمه مهربانی صفحات 77-92
    تا به امروز آنچه که در زمینه پرداخت یارانه در کشور مورد بی توجهی قرار گرفته هدف گیری درست این سیاست است، بطوری که تا به امروز پرداخت یارانه بصورت همگانی بوده است لذا هدفمند کردن یارانه ها می تواند گره گشای این معضل باشد اما با توجه به مهیا نیودن بسترها، این طرح می تواند آسیب های جدی را به بخش های مختلف اقتصاد وارد نماید.لذا این مقاله بر آن است که ضمن آسیب شناسی طرح مورد نظر و پیامدهای آن به بیان راهکارهایی برای کاهش اثرات منفی این طرح و موفقیت هر چه بیشتر دولت در اجرای آن بپردازد. متدلوژی مورد استفاده در این تحقیق توصیفی- تحلیلی می باشد و در این راستا از آمارها ی مندرج در ترازنامه بانک مرکزی و انرژی استفاده شده است. نتایج این تحقیق بیانگر این واقعیت است که طرح حاضر با این نحوه اجرا منجر به توهم مالی می گردد و اثری جز افزایش وابستگی هرچه بیشتر دولت به درآمدهای نفتی به منظور پرداخت یارانه ها، تورم، افزایش فاصله طبقاتی، بی انضباطی مالی و بی ثباتی اقتصادی نخواهد داشت و همچنین منجر به تحقق هدف دولت در زمینه اصلاح الگوی مصرف نخواهد شد.
    کلیدواژگان: هدفمند کردن یارانه، اصلاح الگوی مصرف، روش پرداخت یارانه
  • لیلا قادرپور، نعمت الله موسوی، زکریا فرج زاده صفحات 93-101
    صنایع تبدیلی کشاورزی بخش کشاورزی به صنایعی اطلاق می شود که به فرآوری و عمل آوری محصولات کشاورزی می پردازد و نقش سازنده ای در توسعه بخش کشاورزی و ایجاد ارزش افزوده و اشتغال دارد. این پژوهش با هدف تحلیل اثر سیاست های حمایتی دولت بر عرضه محصولات واحدهای صنایع تبدیلی کشاورزی انجام شد. برای این منظور از داده های ترکیبی واحدهای صنایع تبدیلی کشاورزی ایران طی سال های 1389-1380 استفاده و تابع عرضه برآورد گردید. سیاست های حمایتی دولت به دو بخش پرداخت یارانه به انرژی و تسهیلات بانکی مجزا شد. یافته ها نشان داد که افزایش 10 درصدی حمایت دولت در قالب پرداخت یارانه به انرژی و تسهیلات بانکی موجب افزایش عرضه به ترتیب 1.2 و 3.4 درصد می شود. با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهاد می شود حمایت های دولت به طور تدریجی کاهش یابد و از استراتژی های تشویقی حمایتی کوتاه مدت استفاده شود.
    کلیدواژگان: صنایع تبدیلی کشاورزی، عرضه، سیاست های حمایتی، یارانه انرژی، تسهیلات بانکی
|
  • M. Rajabi, N. Mousavi Pages 1-18
    Abbasi Mosque was registered on the 15th of Daymah 1310 (1931) in the national index. The mosque is one of the architectural masterpieces, KashyKary and carvings in the eleventh century AH (the Safavid era) is a historical mosque and one of the country's historical and cultural attractions. The aim of this study was to estimate the economic value of tourism of Abbasi Mosque as a heritage tourism attractions and measuring the willingness to pay by induiduals. The data were collocted by completing 550 questionnaires and interviews with visitors to the mosque. To analyze the factors affecting willingness to pay, the ordered probit model was used. Among the factors affecting willingness to pay, the effect of family size, level of knowledge and awareness, conservation of cultural heritage, attitude, level of income and entrance fee were statistically significant. Furthermore, on the findings, 5.94 persent of visitors were willing to pay to visit Abbasi Mosque. Furthermore, on the average, willingness to pay to visit Abbasi Mosque, was 561,375 Rials per household and the number of domestic visitors in 2010, tourism economic value of the cultural heritage of the domestic visitors and consumption surplus were over 3,560 and 2,370 million Rials, respectively.
    Keywords: Cultural, Heritage, Abbasi Mosque, Willingness to pay, Probit method
  • Y. Dadgar, R. Nazari Pages 19-42
    Different countries apply two means including financial policy that is accessible for government and monetary policies that are at disposal of the Central Bank to regulate the economy and its balance. The Central Bank is designer of the monetary policies in each country; of course, its successful performance is related to the consistent implementation with the financial policies of government. Assuming the existence of enough independence of the Central Bank, the monetary policies play a very impressive role on improving the national economy and achieving the economic development in today's world. This is why adherents of the monetary policies (monetarists) are considered among the most prominent scholars of the economy. On the other hand, monetary policies are under special attention of policy-makers due to short-term internal interruption as well. The approval of monetary policies does not require to a lot bureaucracy and thus is interested and accepted by economic policy-makers, but it is sometimes unexpected and unintended in addition to its impact on economic variables. To apply a successful monetary policy, it is necessary that the monetary authorities properly evaluate the time and the effect of these policies on economic variables. Turbulence of monetary and currency system has become a great problem for Iran’s economy in the past decade. High liquidity and its disproportion to monetary and production needs of the country, as well as its composition changes, inflation, and lack of control over the currency market reduce the efficiency of the Central Bank, and it is necessary that the independence of Central Bank to be seriously considered. Thus in this research, the variables of gross domestic product (GDP), inflation, liquidity, oil prices, and government expenditures have been used within an economic model by using the VECM method and quarterly data for the period from 2000:2 to 2012:1. The aim of this study is to investigate the effectiveness of monetary policies (taking into consideration the conditions of oil economy) on Iran's gross domestic product (GDP) and analyze the Central Bank policies in the last decade particularly period from 2000:2 to 2012:1. In this article, the process of gross domestic product (GDP) has been considered as representative of the national economy. The results show that monetary policy despite the different fluctuations has no a significant effect on national production in comparison to financial policy.
    Keywords: National economy, Monetary Policy, gross domestic product
  • M. Malek, M. Zibaei Pages 43-50
    Meanwhile in the agricultural sector of developing countries ability and significant capacity in the supply of food and materials to industries is of particular importance, Iran’s economy is no exception. Agricultural sector as one of the major sectors of the economy is under the impact of macro economic policies and decisions. In Iran inflation has been one of the most important economic problems in recent decades. For this purpose, in this paper we examine the existence of inflation in agriculture. To achieve this the paid prices and received prices will be evaluated. Using data series 1970-2010 of the central bank and Johansen co-integration test, it was concluded that the paid prices and received prices are cumulative. But a long-term relationship between paid and received prices are not as a one-to-one type. So inflation on the paid prices is more than the received prices. In that case the cost pressure on the farmers, and remove the cost pressures in the agricultural sector is the need for government intervention and superintend of prices.
    Keywords: Inflation, agriculture, paid price, received price, Johansen model
  • M. J. Razmi, S. Sedighi, S. Rezaeian Pages 51-76
    Good governance is a new model of sustainable human development with the mechanism of interaction between governmental sector, private sector and civil society in order to use all its capabilities for their comprehensive development. Strong civil society accompanied with modern and developmental-oriented state can create areas of good governance therefore, comprehensive development with the least time and damage. In every society, its members are the most important factor in development. This study emphasized on the importance of human development, searching the requirement of good governance for achieving sustainable human development. Meditation and rethinking on the quality of each governance components and applying appropriate strategies to strengthen them, perhaps is the best model for sustainable human development. The survey results of the good governance components represent deteriorating conditions of these indexes during a period of time starting 1996 and ending 2010. Iran due to many advantages, not only human resources also natural resources, has abundant potential to achieve human development.
    Keywords: good governance, Human Development, civil society, Government, private sector
  • F. Mehrabani Pages 77-92
    Until now what has been neglected in subsidies in the country is accurate targeting of this policy, until now subsidizing has been in a public form. Therefore, targeted subsidies can overcome the problem. However, targeted subsidies, in the absence of favorable conditions, may cause serious damage to various economic sectors. This article tries to diagnose the problems of targeted subsidy and show the alternatives to reduce the problems. The methodology used in this research was a descriptive one and therefore we used the statistics contained in the central bank's balance sheet and energy Statistical Yearbook. The results reflect the fact that the subsidy project (i.e., not targeted) as it stands now will lead to a fiscal illusion and increases the dependence on oil revenues, infation and financial funds disorders.
    Keywords: subsidies, modify consumption patterns, payment of subsidies
  • L. Ghaderpour, NematOllah Mousavi, Z. FarajZadeh Pages 93-101
    This study aimed to analyze the impact of government support policies on processing of agricultural products. For the analysis, a supply function was estimated using Iran’s pooled data of the firms of the agricultureal processing industries for the period of 2001 to 2010. Government support policies was separated into two parts, energy subsidies and bank facilities. Results showed a 10 percent increase in energy subsidy would increase the supply of agricultural processing product (SAPP) by 1.2 percent and a 10% increase in bank facilities would increase SAPP by 3.4 percent. According to the results it is recommended that the government gradually reduces these subsidies and pushes the short term subsidy support further.
    Keywords: Agricultural processing industry, supply, support policies, subsidies, Energy, banking facilities