فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1396)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال دهم شماره 3 (پیاپی 37، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا باقری، سهیل سبحان اردکانی، بهاره لرستانی صفحات 293-403
    زمینه و هدف
    در کشورهایی مانند ایران که با بحران کمبود آب مواجه هستند، توجه به کمیت، کیفیت و بهره برداری پایدار این منابع از اهمیتی بسزا برخوردار است. صنایع پتروشیمی از قابلیت تخلیه آلاینده ها به محیط و آلودگی منابع آب سطحی برخوردارند. لذا، این پژوهش با هدف انتخاب مناسب ترین گزینه تصفیه فاضلاب واحد پلی اتیلن سنگین (HDPE) شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی مرکز اراک با استفاده از فرایند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) به واسطه برخورداری از قابلیت هایی همچون تعمیم پذیری، لحاظ کردن پارامترهای مختلف، انتخاب چند بعدی و کمی کردن پارامترهای کیفی توسط افراد متخصص در سال 1395 انجام یافت.
    روش بررسی
    دو گزینه لجن فعال با هوادهی گسترده (EAAS) و راکتور ناپیوسته متوالی (SBR) براساس معیارهای محیط زیستی، فنی-کاربردی، اقتصادی و مدیریتی و زیرمعیارهای مربوطه، با نظر کارشناسان وزن دهی شد و پس از ارزیابی مقایسه های زوجی گزینه ها نسبت به هر معیار، نتایج توسط نرم افزارExpert Choice11 برای انتخاب مناسب ترین روش تصفیه فاضلاب تحلیل شد.
    یافته ها
    نسبت سازگاری در همه اولویت بندی ها در بازه قابل قبول 0 تا 0/1 قرار گرفته بود. از طرفی براساس نتایج تحلیل حساسیت، روش SBRبیشترین اولویت معیارهای اقتصادی و محیط زیستی و روشEAAS نیز بیشترین اولویت معیارهای مدیریتی و فنی-کاربردی را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    با استناد به نتایج حاصل، علیرغم این که روش EAAS از قابلیت نگهداری و راهبری ساده تر در مقایسه با روش SBR برخوردار بود، ولی روش SBR به واسطه تطابق بیشتر کیفیت پساب خروجی با استانداردهای محیط زیستی و نیاز به زمین کمتر برای استقرار سیستم تصفیه، به عنوان مناسب ترین گزینه برای تصفیه فاضلاب واحد HDPE انتخاب شد.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری چند معیاره، فاضلاب صنعتی، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، نرخ ناسازگاری
  • علیرضا مقدم، مهدی مختاری، رویا پیروی صفحات 305-316
    زمینه و هدف
    گندزدایی یکی از مراحل تصفیه آب است که به منظور حفظ کیفیت میکروبی آب در شبکه توزیع انجام می شود. یکی از ترکیبات گندزدایی کلر است که طبق استانداردهای بهداشتی حفظ میزان باقیمانده آن بین حداقل و حداکثر در سراسر شبکه امری ضروریست. این مقاله با هدف بهینه سازی میزان تزریق کلر در شبکه های توزیع آب با استفاده از مدل بهینه سازی GANetXL صورت گرفت.
    روش بررسی
    در این مقاله برای اولین بار با استفاده از یک افزونه بهینه سازی به نام GANetXL که از الگوریتم ژنتیک استفاده می نماید میزان کلر تزریقی در یک شبکه مرجع بر مبنای ارتباط پویا با مدل تحلیل هیدرولیکی و کیفی EPANET2 در محیط نرم افزار Excel بهینه گردید. تابع هدف بر مبنای بهینه سازی تک هدفه به نحوی تدوین شد که مربع تفاضل بین غلظت کلر محاسبه شده و حداقل مجاز میزان کلر باقیمانده در شبکه برای هرکدام از گره های کنترل شونده برای تمامی گام های زمانی کمینه شود. متغیرهای تصمیم میزان بهینه دوزهای تزریق در محل بوسترها بود.
    یافته ها
    با کاهش تعداد نسل به 200 کمترین میزان تزریق در ایستگاه ها صفر، بیشترین آن 776/57، متوسط میزان تزریق 183/87 و مجموع تزریق در طی یک شبانه روز برابر با mg/min 4412/84 حاصل شد. گره های بحرانی در مجموع 20 درصد از کل گره های شبکه را تشکیل دادند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج، کمینه سازی میزان کلر مصرفی در عین رعایت میزان حداقل نیاز باقیمانده از آن در شبکه علاوه بر اثرات مثبت بر سلامتی، دارای آثار مثبت اقتصادی نیز است. نتایج این تحقیق می تواند به مدیریت شبکه آب آشامیدنی از لحاظ کیفیت آب در زمینه حفظ کلر باقیمانده و در نتیجه ارتقا سلامت جامعه و نیز به لحاظ اقتصادی کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، کلر، GANetXL
  • شهرام گرگانی، علی بافکار، سید احسان فاطمی صفحات 317-328
    زمینه و هدف
    بارندگی و تراز آب زیرزمینی جزء پارامترهای مهم شاخص دراستیک هستند، بنابراین سری زمانی آنها با استفاده از روش تحلیل سری های زمانی مورد بررسی قرار گرفت تا از نتایج آن در آسیب پذیری دشت ماهیدشت واقع در استان کرمانشاه استفاده شود.
    روش بررسی
    مدل دراستیک یک مدل کمی بوده که هفت پارامتر موثر در انتقال آلودگی شامل عمق تا سطح ایستابی، تغذیه خالص، محیط آبخوان، محیط خاک، توپوگرافی، محیط غیراشباع و هدایت هیدرولیکی را در خود جای داده است. این اطلاعات در منطقه به صورت هفت لایه اطلاعاتی در نرم افزار 10ARC GIS تهیه و با وزن دهی و رتبه بندی و تلفیق آنها، شاخص دراستیک برای کل منطقه بین 34 تا 120 واحد برآورد گردید. از آنجایی که پدیده بارش یکی از عدم قطعیت ها در طرح های آبی بوده و منشا عدم قطعیت های دیگری نظیر رواناب سطحی، تغذیه، تراز آب زیرزمینی و غیره است و نیز تراز آب زیرزمینی و تغذیه از عوامل اصلی در مدل دراستیک بوده و جزء متغیرهای هیدرولوژیکی و سری های زمانی هستند، لذا با استفاده از روش های استوکاستیکی (Stochastic) به تحلیل و پیش بینی آنها در افق 1410 پرداخته شد.
    یافته ها
    در نهایت با انتخاب داده های پیش بینی شده در سال 1410 و ایجاد دولایه جدید عمق تا سطح ایستابی و تغذیه، همچنین وزن دهی و رتبه دهی مجدد و جایگذاری آن در مدل دراستیک، نقشه آسیب پذیری دیگری ایجاد شد که در آن شاخص دراستیک 34 تا 110 واحد حاصل گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان می دهد در 18 سال آینده (1393-1410) با پایین رفتن بیشتر سطح ایستابی و کاهش بارندگی شاخص دراستیک کمتر می شود.
    کلیدواژگان: سری زمانی، شاخص دراستیک، سیستم اطلاعات جغرافیایی، دشت ماهیدشت
  • محمد آبادی، عباسعلی زمانی، عبدالحسین پری زنگنه، یونس خسروی، حمید بدیعی صفحات 329-338
    زمینه و هدف
    آلودگی جیوه در اکوسیستم های دریایی یک تهدید بزرگ برای سلامت انسان در کشور های توسعه یافته همانند ایران است. از جمله راه های ورود جیوه به بدن انسان مصرف ماهی و غذا های دریایی است. پس از ورود جیوه به بدن انسان، جیوه به متیل جیوه تغییر می یابد و سبب اختلال هایی همچون اختلال های عصبی، نقص در باروری، نارسایی کلیه، بی ثباتی روانی، التهاب لثه، تشنج و تنش می شود. هدف پژوهش حاضر اندازه گیری غلظت جیوه در اکوسیستم آبی دریای خزر (آب و ماهی) است تا بتوان نتیجه این مطالعه را در حفاظت از سلامت انسان و کاهش آسیب های ناشی از جیوه به کار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه به منظور ارزیابی غلظت جیوه در آب، از 36 ایستگاه و از چهار گونه ماهی صید شده از سواحل جنوبی دریای خزر 33 نمونه بافت کبد و 33 نمونه بافت خوراکی جمع آوری شد. در سنجش غلظت جیوه در نمونه های آب و ماهی از دستگاه ولتامتر پلارواگراف و جذب اتمی کوره گرافیتی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین غلظت جیوه در نمونه های آب μg/L 1/697، در بافت خوراکی ماهی 68/636 و در بافت کبد μg/g.dw 125/606 است. نتایج حاصل از فاکتور تجمع زیستی نشان می دهد غلظت جیوه از آب به ماهی در دامنه 14-80 برابر قرار دارد و غلظت های بیشینه از جیوه در نمونه های آب و ماهی در سواحل غربی دریای خزر مشاهده شده است.
    نتیجه گیری
    بیش از 58 درصد ایستگاه های نمونه برداری شده از آب دریای خزر بر طبق استاندارد های US.EPA و SPPA به عنصر جیوه آلوده هستند و میانگین غلظت جیوه در نمونه های ماهی کمتر از استاندارد های WHO و EPAاست.
    کلیدواژگان: اکوسیستم های دریایی، دریای خزر، آلودگی آب، ماهی، جیوه
  • سراج بیتا، مهرزاد مصباح، علی شهریاری، مسعود قربانپور نجف آبادی صفحات 339-348
    زمینه و هدف
    نانوذرات بطور گسترده ای در تکنولوژی، پزشکی و تولیدات مصرفی مورد استفاده قرار می گیرند ولی اطلاعات محدودی در رابطه با تاثیرشان بر روی محیط های آبی وجود دارد. هدف از مطالعه حاضر بررسی پاسخ سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی آبشش ماهی کپور معمولی در مواجهه با نانوذرات نقره تولید شده با روش احیاء زیستی است.
    روش بررسی
    ماهیان کپور معمولی به مدت 14 روز در معرض غلظت های 0/11، 1/13 و mg/L 5/67 نانوذرات نقره تولید شده با روش احیاء زیستی قرار گرفتند. یک تیمار نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. بعد از هر بار نمونه برداری، جهت تهیه عصاره بافت ماهی g 1 از بافت آبشش وزن شده و با mL 5 بافر فسفات مخلوط گردید. نمونه های هموژن شده جهت سنجش فعالیت کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون، ظرفیت آنتی اکسیدانی کل و مالون دی آلدئید مورد آنالیز قرار گرفتند.
    یافته ها
    فعالیت کاتالاز بافت آبشش در غلظت های 5/67 و mg/L 1/13 نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی داری داشت (0/05p<). فعالیت گلوتاتیون و میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در تیمارهای مختلف با تیمار شاهد از نظر آماری اختلاف معنی داری نداشتند (0/05p>). فعالیت سوپراکسید دیسموتاز و مالون دی آلدئید در روزهای مختلف نمونه برداری در تمام تیمارها دارای نوسانات افزایشی و کاهشی بوده است، البته فعالیت سوپراکسید دیسموتاز در مواجهه با غلظت های 5/67 و mg/L 1/13 نسبت به تیمار شاهد معنی دار بوده است (0/05p<).
    نتیجه گیری
    طبق نتایج می توان گفت که آبشش ماهی به عنوان یکی از اندام های مستعد آسیب اکسیداتیو در مواجهه با نانوذرات نقره است، که این امر می تواند بر روی سلامت ماهی کپور معمولی و در نتیجه احتمال ابتلاء به بیماری در این ماهی را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: نانوذرات نقره، احیاء زیستی، اکسیدان، آنتی اکسیدان، آبشش، کپور معمولی
  • حسن کمانی، آیت حسین پناهی، سید داود اشرفی، فردوس کرد مصطفی پور، نسترن سادات عمرانی گرگری صفحات 349-362
    زمینه و هدف
    استفاده بی رویه از آنتی بیوتیک ها و تخلیه آنها به محیط زیست پیامدهای جدی و خطرناکی را به دنبال دارد. مزوپورهای متخلخل از جنس سیلیکا از جمله Mobile Composition Material (41MCM-) در سطح وسیعی برای جذب آلاینده ها از محیط های آبی استفاده شده است. هدف از این مطالعه سنتز مزوپورهای متخلخل 41-MCM و بررسی کارایی آن در حذف آنتی بیوتیک سفالکسین از محیط های آبی بوده است.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر تجربی - آزمایشگاهی بوده که به صورت سیستم ناپیوسته انجام گرفت. مشخصات فیزیکی و ساختاری جاذب سنتز شده با تکنیک های BET، FT-IR و XRD مورد آنالیز قرار گرفت. در این مطالعه اثر متغیرهایی نظیر pH محلول (3، 7، 11)، دوز جاذب (200، 500، mg 800)، غلظت اولیه (50، 75، mg/L 100)، زمان تماس (30، 60، min 90) و دمای واکنش (20، 30، C0 40) در حذف آنتی بیوتیک سفالکسین تحت فرایند جذب سطحی توسط نانو جاذب های 41MCM- مورد مطالعه قرار گرفت. جهت دستیابی به شرایط بهینه آزمایش از روش آماری سطح - پاسخ استفاده شد و برای اندازه گیری غلظت باقیمانده آنتی بیوتیک سفالکسین از دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج حداکثر جذب (nm 258) استفاده شد.
    یافته ها
    آنالیز فیزیکی نشان داد که مزوپورهای 41-MCM سنتز شده دارای سطح ویژه برابر m2/g 1096/05 است نتایج نشان داد که pH (0/0001p=)، دوز جاذب (0/0001p=)، غلظت اولیه (0/0001p=)، زمان تماس (0/01p=)، اثر همزمان pH و غلظت اولیه (0/04p=) و pH2 (0/0002p=) اثر معنی داری را روی متغیر پاسخ داشتند و شرایط بهینه حذف سفالکسین در pH برابر 3، دوز جاذب mg 800، غلظت اولیه mg/L 50 و زمان تماس min 90 بدست آمد و در این شرایط راندمان حذف با ضریب مطلوبیت 1 برابر 80/11 درصد بود.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده فرایند جذب سطحی توسط مزوپورهای 41-MCM راندمان نسبتا خوبی در حذف آنتی بیوتیک سفالکسین از محیط های آبی دارد.
    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک سفالکسین، جذب، مزوپور MCM، 41، روش سطح، پاسخ
  • حاتم گودینی، صدیقه کریم پور روشن، زهرا ایمانیان، تهمینه ناجی، بهاره میرزا هدایت صفحات 363-374
    زمینه و هدف
    تجزیه و تحلیل حالات بالقوه خطا و اثرات ناشی از آن (FMEA)، یکی از تکنیک های ارزیابی ریسک است. این پژوهش، با هدف شناسایی، ارزیابی، اولویت بندی و تحلیل خطر مرتبط با فرایند مدیریت پسماندهای پزشکی با استفاده از روش FMEA و ارائه راهکارها و اقدامات مناسب جهت کنترل، کاهش خطرات احتمالی این فرایند در بیمارستان مرکز طبی کودکان مورد استفاده قرار گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت توصیفی- مقطعی در 6 ماهه اول سال 95 در این بیمارستان انجام شد. برای جمع آوری داده ها، از کاربرگ استاندارد FMEA و نمونه گیری مبتنی بر هدف استفاده شد. در این روش، به هر یک از خطاها براساس شدت، میزان وقوع و احتمال کشف خطا، نمره ای بین 1 تا 10 تعلق گرفت که از حاصل ضرب این سه شاخص، نمره عدد اولویت ریسک (RPN) بدست آمده است.
    یافته ها
    در این مطالعه در مجموع، 33 حالت بالقوه خطر مرتبط با استفاده از روش ارزیابی ریسک FMEA شناسایی گردید. بیشترین عدد اولویت ریسک مربوط به عدم شستشوی ترولی های حمل پسماند (waste containers) که عدد 360 و کمترین عدد اولویت مربوط به خطر نداشتن جعبه ایمن (safety box) برای دفع پسماندهای نوک تیز و برنده در بخش ها بوده که عدد 30 بدست آمده است.
    نتیجه گیری
    از آنجائی که یکی از منابع مهم آلودگی محیط زیست، پسماندهای پزشکی است و از سوی دیگر به دلیل بالا بودن هزینه های مراحل مختلف مدیریت پسماند در بیمارستان، استفاده از تکنیک FMEA ضمن کاهش هزینه ها، ایمنی و سلامت پرسنل را افزایش داده و به حفظ محیط زیست نیز کمک می نماید.
    کلیدواژگان: FMEA، RPN، پسماند پزشکی ویژه، مدیریت پسماند بیمارستانی
  • سپیده میانجی، روح الله رضایی، علی گنجلو صفحات 375-390
    زمینه و هدف
    بدون تردید، توجه به «ایمنی غذا در مزرعه» اولین گام در دستیابی به ایمنی غذایی و تولید محصول سالم است؛ در حالی که اقدامات مرتبط با ایمنی غذایی در مزرعه از سوی کشاورزان به دلیل نبود شناخت صحیح مورد توجه کافی قرار نمی گیرد. بر این اساس، هدف این تحقیق بررسی نگرش کشاورزان درباره منابع ایجاد آلودگی و عوامل تبیین کننده اقدامات ایمنی غذایی در مزرعه بود.
    روش بررسی
    این تحقیق از لحاظ میزان کنترل متغیرها، غیرآزمایشی و توصیفی، از نظر روش گردآوری داده ها، میدانی و به لحاظ قابلیت تعمیم یافته ها، از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل 732 نفر از تولیدکنندگان کاهو در استان البرز بود که یک نمونه 230 نفری از آنان با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با اختصاص متناسب (شهرستان ها به عنوان طبقات) انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، گردآوری شد. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه بر اساس نظر متخصصان و کارشناسان مرتبط ارزیابی شد و پایایی آن از طریق محاسبهCronbach Alpha برای سه سازه اقدامات ایمنی غذایی در مزرعه (0/728)، منابع ایجاد آلودگی در مرحله قبل از برداشت (0/821) و منابع ایجاد آلودگی در مرحله پس از برداشت (0/801) تایید شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 انجام گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که مهمترین منابع ایجاد آلودگی شامل استفاده از سموم و آفت کش ها در مزرعه و آب آبیاری (در مرحله قبل از برداشت) و مکان های نگهداری و انبار محصول و وجود رطوبت بالا به هنگام انتقال محصول (در مرحله پس از برداشت) بودند. همچنین، نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با استفاده از چرخش Varimax نشان داد که متغیرهای زیربنایی اقدامات ایمنی غذایی در مزرعه در پنج عامل اقدامات مرتبط با آموزش و بهداشت کارگران، بهداشت عمومی، آبیاری، نظارتی و کنترلی و کنترل دام و حیات وحش، تلخیص و دسته بندی شده و در حدود 64/314 درصد از واریانس کل را پوشش دادند. در بین پنج عامل اشاره شده، عامل اقدامات مرتبط با آموزش و بهداشت کارگران با تبیین 18/725 درصد از واریانس کل، مهمترین عامل در مقایسه با سایر عوامل بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به تعدد منابع ایجاد آلودگی در مرحله قبل و پس از برداشت و احتمال وقوع آلودگی های مختلف در محصول کاهو، ضروری است که شرایط لازم برای تشویق و هدایت تولیدکنندگان به سوی انجام اقدامات ایمنی غذایی در مزرعه به ویژه از طریق آموزش آنان درباره شناخت منابع ایجاد آلودگی و اطلاع رسانی در زمینه اقدامات ایمنی و بهداشتی فراهم شود.
    کلیدواژگان: آلودگی، آموزش، ایمنی غذایی در مزرعه
  • احد نظرپور، نوید قنواتی، تیمور بابایی نژاد صفحات 391-400
    زمینه و هدف
    هدف از مطالعه حاضر بررسی فاکتور غنی شدگی (EF)، شاخص جامع آلودگی نمرو (NIPI) و پتانسیل ریسک اکولوژیک (Er) فلزات سنگین (سرب، نیکل، مس، روی، کادمیوم، وانادیوم و کروم) در خاک های سطحی میدان نفتی اهواز است.
    روش بررسی
    جهت دستیابی به این هدف، تعداد 49 عدد نمونه خاک به صورت سیستماتیک برداشت و به روش جذب اتمی (AAS) آنالیز شده است.
    یافته ها
    میانگین غلظت فلزات مورد مطالعه به ترتیب: Pb (251/20)، Ni(94/06)، Cu (75/80)، Zn(132/84)، Cd (0/69)، V (4/97) و Cr (141/48) (mg/kg) است. میانگین فاکتور غنی شدگی در نمونه های خاک به صورت Zn< Cr< Cu< Ni< Pb V< Cd< کاهش می یابد. شاخص جامع آلودگی نمرو نشان دهنده سطح آلودگی شدید برای کلیه فلزات به جز وانادیوم است. پتانسیل ریسک اکولوژیک فلزات مورد مطالعه نشان دهنده ریسک پایین برای فلزات V، Cd، Zn و Cr، ریسک متوسط برای Cu و ریسک قابل توجه برای فلزات Pb و Ni است. مقدار میانگین شاخص ریسک (RI) فلزات مورد مطالعه نشان داد که 27 نمونه (55/10 درصد) دارای ریسک متوسط، 21 نمونه (42/85 درصد) دارای ریسک قابل توجه و تنها 1 نمونه (2/05 درصد) دارای ریسک اکولوژیکی بالا است.
    نتیجه گیری
    نتایج بدست آمده از فاکتور غنی شدگی، پتانسیل ریسک اکولوژیک و شاخص ریسک، نشان داد که منبع آلودگی فلزات مورد مطالعه فعالیت های انسان زاد از قبیل فعالیت های حفاری نفتی در منطقه مورد مطالعه است.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، فاکتور غنی شدگی، شاخص جامع آلودگی نمرو، پتانسیل ریسک
  • امیرحسین بقایی صفحات 401-410
    زمینه و هدف
    آلودگی زنجیره غذایی از جمله سبزیجات به فلزات سنگین از مسائل مهم زیست محیطی به حساب می آید و مدیریت پالایش این فلزات خصوصا کادمیوم از اهمیت ویژه ای برخوردار است، لذا این تحقیق با هدف بررسی اثر کمپوست زباله شهری اراک غنی شده با خاکستر لاستیک بر کاهش میزان کادمیوم در گیاه اسفناج در یک خاک آلوده به کادمیوم انجام گرفت.
    روش بررسی
    تیمارهای آزمایشی شامل کاربرد 0، 20 و ton/ha 40 کمپوست زباله شهری اراک غنی شده با 0 و kg/ha 200 خاکستر لاستیک و آلودگی کادمیوم در مقادیر 0، 10، 20 و mg Cd (kg soil)-130 و گیاه مورد نظر اسفناج بوده است.
    یافته ها
    افزایش کاربرد کمپوست زباله شهری اراک از 0 به 20 و ton/ha 40 در خاک آلوده به mg Cd (kg soil)-1 30 به ترتیب باعث کاهش 16 و 45 درصدی در مقدار کادمیوم قابل عصاره گیری با DTPA (Dietilene Triamine Pentaacetic Acid) شد. مشابه این نتیجه، غلظت کادمیوم اندام هوایی گیاه نیز کاهش یافت. کاربرد خاکستر لاستیک نیز نقش موثری در کاهش قابلیت دسترسی کادمیوم داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق حاکی از آن است که کاربرد کمپوست زباله شهری اراک توانسته است نقش به سزایی در کاهش قابلیت دسترسی کادمیوم داشته باشد که دلیل آن را می توان به نقش کاربرد این افزودنی آلی در افزایش ویژگی های جذبی خاک و در نتیجه کاهش قابلیت دسترسی کادمیوم در خاک و گیاه نسبت داد، هر چند که نقش نوع گیاه و ویژگی های فیزیکوشیمیایی خاک در تغییر قابلیت دسترسی کادمیوم نبایستی نادیده گرفته شود.
    کلیدواژگان: کادمیوم، خاکستر لاستیک، کمپوست، اراک، اسفناج
  • علیرضا منصوریان، آتوسا وزیری، محمدرضا زمانی، فاطمه حیدریان نایینی صفحات 411-420
    زمینه و هدف
    در حوزه خطرات و آلاینده های زیست محیطی، سیانید یکی از مهمترین آلاینده های آب ، خاک و هوا است که از لحاظ اکولوژیکی تاثیر بسیار مهمی بر اکوسیستم و محیط زیست منطقه آلوده ایجاد می نماید از این رو مطالعه حاضر با هدف بررسی گیاه پالائی سیانید با گیاه وتیور انجام گردیده است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع مطالعه تجربی بر روی پساب های معدن طلا انجام گردید. پساب خشک شده را با خاک معمولی با غلظت های مختلف ترکیب شد و 7 تیمار با غلظت های مختلف سیانید به دست آمد (میانگین میزان سیانید در خاک G، mg/kg 14/37، خاک F، mg/kg 10/13، خاک E، mg/kg 8/09، خاک D، mg/kg 7/53، خاک C، mg/kg 3/32 ، خاک B، mg/kg 2/52 و خاک A بدون سیانید (به عنوان شاهد)) و پس از دو ماه میزان سیانید در خاک ، ریشه و برگ های گیاه و همچنین میزان پروتئین کل و پرولین و تعداد و طول برگ های گیاه وتیور مورد اندازه گیری قرار گرفت و با نرم افزار SPSS15 و آزمون های توکی Tukey و تی (Paired Samples T Test ) مورد ارزیابی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه نشان داد که افزایش میزان سیانید تاثیر معنی داری بر روی میزان پرولین (افزایش میزان پرولین در گیاه)، پروتئین کل (افزایش میزان پروتئین کل گیاه)، تعداد برگ ها (کاهش تعداد) و طول (کاهش طول) برگ های وتیور داشت و همچنین میزان سیانید در برگ ها و ریشه های گیاه وتیور افزایش یافته و میزان سیانید در خاک تیمارهای مختلف از لحاظ میزان سیانید کاهش معنی داری داشت. میزان سیانید در خاک G 50/93 درصد، خاک F 38/20 درصد ، خاک E 27/19 درصد، خاک D 38/37 درصد، خاک C 17/77 درصد ، خاک B 16/66 درصد کاهش پیدا کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج بیانگر آن است که افزایش میزان سیانید در خاک منجر به تغییرات در خصوصیات مورفولوژیکی و بیوشیمیائی گیاه وتیور می گردد ولی گیاه وتیور مقاومت بسیار بالائی نسبت به سیانید خاک نشان داده و کاشت گیاه وتیور در خاک های بسیار آلوده منجر به کاهش سیانید تا 50 درصد می گردد و نشانگر آن است که این گیاه نسبت به گیاهان دیگر مقاومت بیشتری نسبت به سیانید داشته و گیاه پالائی بهتری را نیز نشان داده است.
    کلیدواژگان: سیانید، گیاه پالائی، وتیور Vetiveria zizanioides، خاک آلوده
  • فرشته احمدی، نوشین راستکاری، پریسا صدیق آرا، غلامرضا جاهد خانیکی صفحات 421-428
    زمینه و هدف
    آلومینیوم عنصری نوروتوکسیک است که احتمالا در بروز بیماری آلزایمر نقش دارد. استفاده از بسته بندی نیمه منعطف در سال های اخیر افزایش یافته است. در این نوع بسته بندی لایه اصلی آلومینیوم است. هدف از این مطالعه تعیین غلظت آلومینیوم در غذاهای بسته بندی شده در بسته های نیمه منعطف آلومینیومی در طی مدت نگهداری است.
    روش بررسی
    36 نمونه از انواع غذاهای بسته بندی شده در ظرف نیمه منعطف (جوجه کباب، خوراک مرغ، خورش قیمه ) در چهار مقطع زمانی شامل روزهای 0، 60، 120 و 180 پس از تولید آنالیز شدند. تعیین غلظت Al در نمونه ها به کمک دستگاه ICP پس از هضم مرطوب نمونه ها انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون واریانس دو طرفه (Two-way analysis of variance) با در نظر گرفتن متغیر مدت نگهداری و نوع غذا صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد اثر مدت نگهداری بر افزایش محتوای Al غذاها از نظر آماری معنی دار است 0/001 .p<پس از 180 روز نگهداری غذاها بیشترین غلظت Al مربوط به غذای جوجه کباب (ppm 0/93±3/27) و کمترین غلظت Al مربوط به خورش قیمه ( ppm0/16±1/04) بود. نتایج مطالعه حاضر نشان داد نگهداری غذا در بسته های غذایی نیمه منعطف بر پایه Al می تواند منجر به افزایش محتوای Al غذا به مقدار معنی داری بشود.
    نتیجه گیری
    براساس میزان جذب قابل تحمل روزانه mg/kg 1 وزن بدن اعلام شده توسط سازمان بهداشت جهانی مواجهه با Al در اثر مصرف غذاهای آماده نگهداری شده به مدت شش ماه در بسته های نیمه منعطف آلومینیومی دوز پایینی از Al را به رژیم غذایی افراد اضافه می کند.
    کلیدواژگان: آلومینیوم، نشت، بسته بندی
|
  • R. Bagheri, S. Sobhanardakani, B. Lorestani Pages 293-403
    Background And Objective
    In countries such as Iran that are facing with water scarcity and water crisis, paying attention to the quantity, quality and sustainable use of water resources is very significant. Petrochemical processes discharge pollutants into the environment, contaminating surface water resources. Therefore, treatment of the wastewater of these industries is necessary. Due to the capabilities of AHP process such as generalization, consideration of various parameters, multi-dimensional selection and quantifying the qualitative parameters by experts, the current study was carried out to select the best wastewater treatment alternative for HDPE plant of petrochemical research and technology company-Arak center based on AHP in 2016.
    Materials And Methods
    In this study, both sequencing batch reactors (SBR) and extended aeration activated sludge (EAAS) systems based on environmental, technical-functional, economic and management criteria's according to the expert's opinion were weighted. Then, the paired comparisons of the selected wastewater treatment systems for each criterion were developed. Finally, the results were analyzed to select the best wastewater treatment systems for HDPE unit of petrochemical industries using Expert Choice 11 Software.
    Results
    The results showed that the SBR wastewater treatment system was the best method for the wastewater treatment of HDPE plant of petrochemical research and technology company-Arak center as compared with the ESSA system. Also, consistency ratio was ranged from 0 to 0.10 in all emphases. Based on the results of the sensitivity analysis, the SBR system had the highest priority of economic and environmental criteria. The ESSA system had the highest priority of technical-functional and management criteria.
    Conclusion
    Based on the results, although ESSA method requires more maintainance and management than the SBR method, due to increasing requirement for the compliance of the output effluent quality with permissible limits and the need for less land for the establishment of the treatment plant, the SBR method was selected to be the most suitable process for HDPE plant wastewater treatment.
    Keywords: Multi-criteria decision-making approach, Industrial wastewater, Petrochemical research, technology company
  • A. Moghaddam, M. Mokhtari, R. Peirovi Pages 305-316
    Background And Objective
    one of the steps in water treatment to protect microbial quality of water network is disinfection. Chlorine is one of disinfectants. It is necessary to maintain Free Residual Chlorine (FRC) between minimum and maximum throughout the distribution system in accordance to health standards. This study was aimed to optimize Chlorine dosage in water distribution networks using GANetXL model.
    Materials And Methods
    In this paper for the first time using an add-in called GANetXL optimization that uses a genetic algorithm, the Chlorine injection was optimized in a reference network based on dynamic connection to EPANET2 hydraulic and qualitative analysis in Excel software. The objective function is formulated such that the squared difference between computed chlorine concentrations and the minimum residual concentration at all monitoring nodes at all times is minimum. The decision variables were the optimized injection dose at boosters’ locations.
    Results
    The injection rate was obtained (minimum: 0, average: 183.87, maximum: 776.57 and total 4412.84 mg/min per a day) at the station as the number of generation was reduced to 200. Critical nodes formed 20% of the total nodes of network.
    Conclusion
    Based on the results, minimization of Chlorine whilst comply with FRC standard has both health and economical effects. The results can help the water distribution system management in terms of water quality (by maintaining FRC), health promotion and monetary.
    Keywords: Optimization, Chlorine, GANetXL
  • Sh Gorgani, A. Bafkar, Se Fatemi Pages 317-328
    Background And Objective
    Rainfall and groundwater level are important parameters of DRASTIC index, thus their time-series were examined using time series analysis for Mahidasht plain vulnerability in Kermanshah Province.
    Materials And Methods
    DRASTIC model is a quantitative model that seven parameters for transfer of pollution are considered including depth of water table, net recharge, aquifer, soil, topography, unsaturated environment and hydraulic conductivity. The data was prepared in seven-layer information in Arc GIS10 software. After integration, weighting and ranking, DRASTIC index for the region was estimated between 34 and 120. Precipitation is an uncertainty factor in water projects. Precipitation is the origin of other uncertainties such as surface runoff, recharge, and water balance. Underground water level and recharge are main factors in the DRASTIC model that are considered as component hydrological variables and time series, thus, they were analyzed and forecasted using stochastic methods on the horizon in 2032.
    Results
    Finally, selection of the data predicted in 2032 and the creation of dual new depth to the water table and recharge, as well as the weighting and ranking of the repeated placement in the DRASTIC model, another vulnerabilities map is prepared in which the index DRASTIC was 34 to 110 units.
    Conclusion
    Results showed that due to further decrease of water table and reduced rainfall, DRASTIC index will be less in the next 18 years (2014-2032).
    Keywords: Time series, DRASTIC index, Geographical information system, Mahidasht plain
  • M. Abadi, Aa Zamani, A. Parizanganeh, Y. Khosravi, H. Badiee Pages 329-338
    Background And Objective
    Mercury (Hg) contamination in marine ecosystems is a major threat to human health in the developing countries like Iran. The main route of mercury exposure is from consumption of fish and seafood. Upon entering mercury in human bodies, Hg is converted into methyl mercury, which may lead to serious implications including neurological disorders, reproductive abnormalities, kidney failure, emotional instability, gingivitis and tremors. Therefore, research on mercury concentrations in marine ecosystems (water and fishes) can be help to protect human health and reduce the risks of mercury contamination.
    Materials And Methods
    In this study in order to evaluate the concentrations of Hg in water and fish, water samples (36 stations), fish tissue livers (n=33) and muscles (n=33) of four fish species from the Caspian Sea (southern coasts) were collected and analyzed. For determination of Hg in water and fish samples, Voltammetry and GF-AAS techniques were used, respectively.
    Results
    The results showed that the average Hg concentration detected in water samples was 1.657 (μg/L) and in fish muscle and liver tissues were 68.636 and 125.606 (μg/g.dw), respectively. The bioaccumulation factor showed that mercury concentrations from water to fish are in the range of 14 to 80 times. The highest levels of mercury in water and fish were observed in the southwest coasts of the Caspian Sea.
    Conclusion
    According to USEPA and SPPA (China) standards, more than 58 % of the water samples collected from the southern coasts of the Sea was polluted by mercury. However, the average concentrations of mercury in fish samples were less than the standards by WHO and EPA.
    Keywords: Marine ecosystems, Caspian Sea, Water pollution, Fish, Mercury
  • S. Bita, M. Mesbah, A. Shahryari, M. Ghorbanpoor Najafabadi Pages 339-348
    Background And Objective
    Nanoparticles are already widely used in technology, medicine and consumer products, but there are limited data on their effects on the aquatic environments. The aim of this study was to evaluate the response of antioxidant defense system in common carp gills exposed to silver nanoparticles, which are produced by bioreduction method.
    Materials And Methods
    Common carp fish were exposed to the silver nanoparticles at concentrations of 0.11, 1.13 and 5.67 mg/L for 14 days. A treatment without silver was considered as a control. After sampling, 1 g of gill was weighed and homogenized in 5 mL phosphate buffer. The homogenized samples were analyzed for measuring the activity of catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), glutathione (GSH), total antioxidant capacity (TAC) and malondialdehyde (MDA).
    Results
    CAT activity in gill at the concentrations of 1.13 and 5.67 mg/L AgNPs was significantly reduced compared to that of the control (p0.05) was observed. Activity of SOD and MDA of all treatments sampled at different days was fluctuated, that is, it was either increased or decreased. However, superoxide dismutase activity was significantly higher in exposure to concentrations of 5.67 mg/L and 1.13 mg/L.
    Conclusion
    According to the results, fish gills are one of the most susceptible organs of oxidative damage in exposure to silver nanoparticles. This can affect the health of common carp and thus increase the risk of disease in the fish.
    Keywords: Silver nanoparticles, Bioreduction, Oxidant, antioxidant, Gill, Cyprinus carpio
  • H. Kamani, Ah Panahi, Sd Ashrafi, F. Kord Mostafapour, Ns Omrani Gargari Pages 349-362
    Background And Objective
    Extreme use of antibiotics and discharging to the environment lead to serious consequences. Mesoporous silica such as MCM-41 material is widely used to absorb contaminants from the aqueous solution. The aim of this study was to evaluate mesoporous synthesis of MCM-41 and its efficacy for removal of the antibiotic cephalexin from aqueous solution.
    Materials And Methods
    Physical characteristics and absorbent structure synthesized by techniques BET, FTIR and XRD were analyzed. The effect of variables such as pH values (3, 7, 11), the dose of MCM-41 (200, 500, 800 mg/L), initial concentration of cephalexin (50, 75, 100 mg/L), contact time (30, 60, 90 min), and process temperature (20, 30, 40 0C) on absorption of cephalexin were studied. In order to achieve the optimal experimental conditions, response surface methodology (RSM) model was used.
    Results
    The results showed that pH (p=0.0001), adsorbent dose (p=0.0001), initial concentration of cephalexin (p=0.0001), contact time (p=0.01), pH2 (p=0.0002) and pH (p=0.04) and initial concentration had a significant impact on the response variable. The optimum removal condition based on analysis of variance and the model was at the reaction time 90 min, pH 3, initial concentration 50 mg/L and adsorption dose 600 mg/L. Under these conditions, the removal efficiency of 81.1% was achieved.
    Conclusion
    The results showed that adsorption process with the mesoporous MCM-41 had a high efficiency on the removal of cephalexin from the aqueous environments.
    Keywords: Cephalexin antibiotic, Adsorption, Mesoporous MCM-41, Response surface methodology
  • H. Godini, S. Karimpour Roshan, Z. Imanian, T. Naji, B. Mirza Hedayat Pages 363-374
    Background And Objective
    The failure mode and effects analysis (FMEA) is one of risk assessment techniques. The aim of this study was to identify, assess and prioritize the risk associated with the process of medical waste management using the FMEA method and provide appropriate strategies and measures for controlling the risk of this process in the Children's Medical Center Hospital.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was performed in this hospital during the first 6 months of 2016. For data collection, the standard worksheet of FMEA and object-oriented sampling were used. In this method, each error based on the severity, the occurrence rate and probability of finding an error is scored between 1 and 10, which the priority number of the risk is obtained from the product of these 3 indicators..
    Results
    In this study, a total of 33 potential risks associated with the management of medical wastes were identified using FMEA risk assessments. The highest priority number for non-washed waste containers is 360 and the lowest priority number is the risk of not having the Safety box for disposal of sharp waste in the wards, which is 30.
    Conclusion
    One of the most important sources of environmental pollution is medical wastes that have high costs in different stages of waste management in the hospital, thus, the use of the FMEA technique can reduce costs and increase the safety and health of the personnel. It also helps to preserve the environment.
    Keywords: RPN, FMEA, Special medical waste, Hospital waste management
  • S. Mianaji, R. Rezaei, A. Ganjloo Pages 375-390
    Background And Objective
    Attention to on-farm food safety is the first step in achieving food safety and production of healthy crops. However, practices related to on-farm food safety are not sufficiently considered by farmers due to the lack of proper understanding. Accordingly, the purpose of this study was to evaluate the attitude of farmers about sources of contamination and explaining factors of on-farm food safety practices.
    Materials And Methods
    This study is a non-experimental and descriptive research in terms of extent of variables control; a filed research according to data collection method; and a survey research in terms of generalizability of findings. The statistical population of the study was 732 lettuce producers in Alborz province of which a sample size of 230 was selected using a stratified sampling method with proportional allocation (counties as strata). Data was collected through research-made questionnaire. Appearance and content validity of the questionnaire was assessed by the experts in the field and its reliability was confirmed based on calculated Cronbach Alpha coefficient for three constructs including on-farm food safety practices (0.728), sources of contamination in the pre-harvest stage (0.821) and sources of contamination in the post-harvest stage (0.801). Data analysis was performed using SPSS software version 20.
    Results
    The results revealed that the most important sources of contamination were the usage of pesticides and toxins on the farm and in the irrigation water (in the pre-harvest stage), locations of crop storage and warehouse and high humidity during crop transfer (in the post-harvest stage). Furthermore, the results of the factor analysis using Varimax rotation indicated that underlying the variables of on-farm food safety practices may be summarized and categorized in five factors: practices related to workers’ education and health; public health; irrigation; monitoring and control; and control of livestock and wildlife. These covered about 64.314% of total variances. Among the five factors mentioned, practices related to workers’ education and health explaining 18.1% of the total variances was the most important factor in comparison with other one.
    Conclusion
    According to the contamination sources in the pre and post-harvest stages and the probability of different contamination in lettuce crop, it is essential to provide necessary conditions for encouraging and directing producers to perform on-farm food safety practices, particularly by educating them on the identification of contamination sources and informing them about essential health and safety practices.
    Keywords: Contamination, Education, On-farm food safety
  • A. Nazarpour, N. Ghanavati, T. Babaenejad Pages 391-400
    Background and
    Objective
    The aim of the present study was to investigate the concentration, enrichment factor, Nemrow integrated pollution index, and potential ecological risk of heavy metals including (Pb, Ni, Cu, Zn, Cd, V and Cr) in surface soils of Ahvaz oil filed.
    Materials And Methods
    For this purpose, 49 soil samples with a systematic scheme from Ahvaz oil field were analyzed by atomic absorption method.
    Results
    The mean concentration of heavy metals was as follow: Pb (251.20), Ni (94.6), Cu (75.80), Zn (132.84), Cd (0.69), V (4.97) and Cr (141.48) (mg/kg). The average value of enrichment factor in the soil samples decreased as Pb>Ni>Cu>Cr>Zn>Cd>V. Nemrow integrated pollution index (NIPI) indicated high level of pollution for the studied heavy metals except V. The Potential ecological risk of the studied heavy metals showed a low potential ecological risk for V, Cd, Zn and Cr; Cu showed a moderate risk and Ni and Pb indicated a considerable ecological risk. The mean value of the risk index indicated that 27 (55.10%) of the soil samples with a moderate risk, 21 (42.85%) with a considerable risk and one sample (2.05%) with a high ecological risk.
    Conclusion
    The obtained results from the enrichment factor, Potential ecological risk, and risk index indicated that the main source of heavy metals in the study area were anthropogenic sources such as oil drilling activities.
    Keywords: Heavy metals, Enrichment factor, Nemrow integrated pollution index, Potential ecological risk
  • Ah Baghaie Pages 401-410
    Background and
    Objective
    Polltion of food chain components such as vegetables to heavy metals is one of the important environmental problems. Remediation management of these metals especially Cd is very important. Thus, this research was done to investigate the effect of Arak municipal waste compost enriched with tire rubber ash on decreasing spinach Cd concentration in a Cd polluted soil.
    Materials And Methods
    Treatments consisted of applying (0, 200 kg/ha) Arak municipal waste compost enriched with tire rubber ash and Cd pollution at the rates of 0, 10, 20 and 30 mg Cd (kg soil)-1. The plant used in this experiments was spinach.
    Results
    Increasing application rate Arak municipal waste compost from 0 to 20 and 40 ton/ha in a Cd polluted soil (mg Cd (kg soil)-1) caused a significant reduction in DTPA extractable-Cd by16 and 45 %, respectively. Similar to this result, shoot Cd concentration was decreased. Applying tire rubber ash also had an important role on decreasing Cd concentration.
    Conclusion
    The results of this study showed that applying Arak municipal waste compost had an important role on decreasing Cd concentration. This was due to the application of the organic amendment on increasing soil sorption properties that it in turn decreased soil and plant Cd concentration. However, the role of plant type and soil physico-chemical properties on changes in Cd availability cannot be ignored.
    Keywords: Cadmium, Tire rubber ash, Compost, Arak, Spinach
  • Ar Mansoorian, A. Vaziri, Mr Zamani, F. Heidaryan Naeini Pages 411-420
    Background And Objective
    In the field of environmental risk assessment, Cyanide is one of the most important pollutants of water, soil and air that has an important impact on the ecosystem and environment of the contaminated area. Therefore, the present study aimed to prove the biological effectiveness of Vetiveria zizanioides in phytoremediation of soils contaminated with cyanide.
    Materials And Methods
    This research study was conducted on a gold mine wastewater. The dried effluent samples amended with soil with various cyanide concentrations. Seven treatments with different concentrations of cyanide were obtained (mean cyanide content in G soil, 14.77 mg/kg, F soil, 10.13 mg/kg, E soil, mg/kg 8.09, D soil, mg/kg 7.53, C soil, 3.32 mg/kg, B soil, 2.52 mg/kg and A soil without cyanide (as control). After two months, the amount of cyanide in the soil, roots and leaves of the plant, as well as the total protein and proline content, and the number and length of the leaves of the plant were measured and then statistically evaluated by SPSS15 Tukey and t Paired Samples T Tests.
    Results
    The results of this study showed that the increase of cyanide had a significant effect on the amount of proline (proline in the plant increased), total protein (in the plant increased), number of leaves (decrease in number) and the length (length reduction) of the leaves of the vetiver. The amount of cyanide in the leaves and roots of the plant was increased. Cyanide content was decreased in the different treatments. Cyanide content was decreased in G 50.93%, F 38.20%, E 27.19%, D 38.37%, C 17.77% and B 16.66%.
    Conclusion
    The results indicated that increase of the amount of cyanide in soil resulted in observational changes in the morphological and biochemical characteristics of the plant. However, Vetiveria zizanioides exhibited very high resistance to soil cyanide and the planting of vetiver in highly contaminated soils can lead to a reduction of cyanide up to 50 percent. Vetiveria zizanioides had higher resistance to cyanide and showed better phytoremediation than the other plants.
    Keywords: Cyanide, Phytoremediation, Vetiveria zizanioides, Polluted soil
  • F. Ahmadi, N. Rastkari, P. Sadighara, Gh Jahed Khaniki Pages 421-428
    Background And Objective
    Aluminum (Al) is a neurotoxic agent and this element is being associated with Alzheimer disease. The use of semi-rigid packaging has been increased in recent years. In these packages, the main layer is aluminum. The purpose of this study was to determine the Al concentration in foods packaged in semi-rigid packaging in during storage time.
    Materials And Methods
    Al concentration of the samples (Joje kabab, khorake morgh, khoresh gheymeh, n=36) was determined at different storage times (0, 60, 120, and 180 days after packaging). Aluminum was determined by ICP-OES after wet digestion method of the samples. A two-way analysis of variance was used to analyze the results with respect to time and food factors.
    Results
    The effect of storage time on Al concentration was significant p˂0.001. The samples that were stored longer had significantly higher aluminum concentrations. The highest concentration was determined in Joje kabab (3.27 ±0.93 ppm( and lowest Al content was determined in khoresh gheymeh (1.04 ± 0.16 ppm). The results showed that Al concentration of the foods packaged in semi-rigid packaging increased significantly during storage.
    Conclusion
    Considering the present state of knowledge and the suggested provisional tolerable daily intake of 1 mg/kg body weight per day of according to World Health Organization, Al leaching from semi-rigid packages may add low doses of Al into the diet.
    Keywords: Aluminum, Leaching, Packaging