فهرست مطالب

نشریه سیاست نامه علم و فناوری
سال ششم شماره 4 (پیاپی 17، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • زهره بیانلو، حبیب زارع احمدآبادی صفحات 5-11
    تبدیل مستقیم و بی واسطه انرژی خورشیدی به الکتریسیته فناوری برق خورشیدی نام دارد. در سال های اخیر، به علت کمبود منابع تولید برق و آلودگی های ناشی از سوخت های فسیلی، کشورهای جهان برای تامین برق مصرفی شان از انرژی خورشیدی استفاده کرده اند. هدف این پژوهش، بررسی جایگاه کشورهای جهان در اختراعات مرتبط با این حوزه است. در این پژوهش، اطلاعات مربوط به پروانه های ثبت اختراع حوزه فناوری برق خورشیدی، که در میان سال های 1985 تا 2016 در پایگاه پروانه های اختراع امریکا به ثبت رسیده اند، بررسی شده است. همچنین در این پژوهش به بررسی روند اختراعات ثبت شده در 31 سال اخیر در سطح بین الملل، مناطق و کشورهای گوناگون پرداخته شده و درنهایت، با تعیین جایگاه کشورهای گوناگون در ثبت این اختراعات، وضعیت پیشروترین کشورها در این زمینه مشخص شده است.
    کلیدواژگان: فناوری برق خورشیدی، پروانه ثبت اختراع، علم سنجی، جایگاه علمی
  • محمد خدابخشی، روح الله تولایی، سیدامیرحسین طیبی ابوالحسنی صفحات 13-22
    امروزه به کارگیری فناوری اطلاعات به افزایش دانش کارکنان و غنای محتوای شغلشان کمک بسیاری می کند. در این میان، تعیین ترکیب بهینه از مجموعه خدمات فناوری اطلاعات برای دستیابی به چابکی سازمانی ضرورت دارد. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر فناوری اطلاعات در چابکی سازمان های تولیدی و خدماتی انجام شده است. این تحقیق از نظر نوع هدف کاربردی و از نظر روش اجرا، توصیفی پیمایشی است. روش گردآوری داده ها، مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات میدانی با ابزار پرسش نامه در سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی وزارت جهاد کشاورزی است و نمونه های تصادفی 205 تن بوده اند. برای بررسی ابعاد متغیرهای بررسی شده و سنجش روایی سازه، از تحلیل عاملی تاییدی و برای آزمون فرضیه های پژوهشی، از روش معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که فناوری اطلاعات در ارتقای چابکی سازمان های تولیدی و خدماتی اثر شایان توجهی دارد. در همین زمینه، از میان چهار متغیر چابکی سازمانی بررسی شده، به کارگیری فناوری اطلاعات بیشترین تاثیر را در متغیر ارتقای شایستگی سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، نظام های اطلاعاتی، چابکی سازمانی، سازمان های تولیدی و خدماتی
  • ناصر شهسواری پور، حسین صیادی تورانلو، فرحناز آهنگ صفحات 23-39
    سازمان های بسیاری در اجرای سیاست های خود ناموفق اند. علت آن است که این دو فرایند حیاتی، یعنی سیاست ها و برنامه های عملیاتی، برای همسویی چارچوب منسجمی در اختیار ندارند. برای حل این مشکل، استفاده از ابزاری هایی مانند سیستم مدیریتی حلقه بسته xpp، که توسعه یافته کارت ارزیابی متوازن است، ممکن است مفید باشد. مطالعه موردی حاضر، که از لحاظ هدف کاربردی و از منظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی از شاخه پیمایشی است. در این پژوهش، با معرفی سیستم مدیریتی حلقه بسته، زمینه برای اجرای موفقیت آمیز سیاست ها فراهم می شود. نتایج حاصل از این پژوهش موردی در معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان ارائه شده است. جامعه آماری این مطالعه موردی را خبرگان معاونت مذکور تشکیل داده اند. داده های لازم با استفاده از بررسی اسناد درون سازمانی، بررسی وبگاه های معاونت غذا و داروی سایر استان های کشور و تشکیل جلسات هم اندیشی و طوفان فکری با خبرگان به دست آمد.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، برنامه های عملیاتی، سیستم مدیریتی حلقه بسته، کارت ارزیابی متوازن
  • قاسم آزادی احمدآبادی صفحات 41-52
    میان رشتگی موضوعی اساسی در پژوهش علمی است که براساس آن، در ترکیبات جدید اجماع اتفاق که اساس آن پدید آمدن ترکیبات جدید براثر اجماع در علوم گوناگون است. همگرایی روند کلانی است که در تمامی فناوری ها و محصولات و در سطح جهانی دیده می شود. با وجود این، هم گرایی درحال گذر از مرحله تک رشته ای و حذف مرزهای فناورانه است. همگرایی حاصل وقایعی است که در طی زمان اتفاق می افتد: در آغاز رشته های علمی، سپس فناوری ها و محصولات با هم ترکیب می شوند و درنهایت، با همگرایی صنایع، این چرخه تکامل می یابد. اصطلاح «فناوری همگرا » در فرایند سیاست گذاری علم و فناوری جایگاه بسیار مهمی دارد. همگرایی فناوری های نانو، زیستی، اطلاعات و علوم شناختی در بهبود عملکرد انسانی، ترسیم اقتصاد، جامعه و زیرساخت های صنعتی آینده نقش مهمی دارد. در این مقاله، به منظور آگاهی بخشی به سیاست گذاران و پژوهشگران و مدیران تجاری درباره نتایج همگرایی علوم و فنون، درمورد روابط میان رشته ای، همگرایی علمی، همگرایی فناورانه و سنجش همگرایی مطالبی عرضه می شود.
    کلیدواژگان: فناوری های هم گرا، روابط میان رشته ای، هم گرایی علمی، هم گرایی فناورانه، سنجش هم گرایی
  • سعید کاظم پوریان، سمانه عبدلی صفحات 53-64
    ورود به عصر فناوری و سیطره اینترنت، از مصادیق فناوری اطلاعات و ارتباطات در دهه های اخیر، زندگی انسان عصر جدید را تحت تاثیر قرار داده است؛ اما بی شک تمامی نقاط جهان به یک میزان از امکانات فناورانه و دیجیتالی بهره مند نشده اند و این باعث ایجاد شکافی عمیق میان کشورهای برخوردار و محروم می شود؛ شکافی که با وجود سرمایه گذاری های عظیم و تلاش دولت ها برای رفع آن، همچنان گریبان گیر برخی مناطق جهان است. سواد دیجیتال یکی از روش های رفع این شکاف، و حاوی مهارت هایی است که به شهروندان دیجیتال، در نقش افرادی که باید با رفتارهای امنیتی، قانونی و اخلاقی در استفاده از فناوری های دیجیتال آشنا باشند، کمک می کند تا بتوانند به خوبی دانش خود را با عصر اطلاعات تطبیق دهند و از کمترین امکانات و تجهیزات فیزیکی به بیشترین بهره داری دست یابند. هدف از این پژوهش، بررسی وضعیت شکاف دیجیتال در عصر حاضر و ارائه راهکارهایی برای کاهش این شکاف در میان شهروندان دیجیتال است؛ بنابراین ضمن تشریح مفاهیم سواد دیجیتال و شکاف دیجیتال، علل ایجاد شکاف دیجیتال بررسی می شود و درنهایت، راهکارهایی، ازجمله تنظیم برنامه های آموزشی، فرهنگ سازی و استفاده از تجارب کشورهای پیشگام برای برطرف سازی این شکاف ارائه می شود.
    کلیدواژگان: سواد دیجیتال، شکاف دیجیتال، شهروند دیجیتال
  • علی لاهوتیان صفحات 65-76
    دولت توسعه گرا، در نقش ارتباط دهنده دولت و توسعه، سال ها پیش از آنکه در ادبیات دانشگاهی این حوزه مهم تلقی شود، نقش آفرین بوده است. هم زمان با رشد چشمگیر ببرهای آسیا از یک سو و شکست نظریه های مبتنی بر بازار از سوی دیگر، و همچنین، رواج مکتب نوفایده گرایی و نئولیبرالیسم در بسیاری از کشورها و توجه مجدد به تاثیر دولت در اقتصاد و نهادگرایی نوین، این مفهوم نیز در ادبیات توسعه مدنظر محققان علوم سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و مدیریت قرار گرفت. در پژوهش حاضر، پس از بررسی شکل گیری، تاریخچه، بنیان های نظری و ویژگی های دولت توسعه گرا، سعی شده تا آینده پیش روی این دولت ها، با تکیه بر فرایند جهانی شدن، ترسیم شود و دو گزاره ادامه روند فعلی و گزاره ترک مدل های موجود، که رادیکال تر و بنیادی تر است، برای آینده این دولت ها مطرح شود و در نهایت، تلاش شده است تصویری از ویژگی های ممکن دولت توسعه گرا، در قرن حاضر، ترسیم شود.
    کلیدواژگان: توسعه، دولت توسعه گرا، جهانی شدن، نگرش تطبیقی
  • فرشاد مومنی، حامد نصیری صفحات 77-97
    نورث و وینگست در مقاله مهم خود مطرح می کنند که انقلاب شکوهمند 1688، با وادارکردن پادشاه به پاسخگو بودن در برابر مجلس، به حفظ حقوق مالکیت کمک کرد و محرک ظهور سرمایه داری شد. به صورت مشابهی، عجم اوغلو و جانسون و رابینسون بعدها نوشتند که در انگلستان قرون وسطی، حق مالکیت برای صاحبان زمین و تجار و صنعت کاران اولیه وجود نداشت و اصلاح و احیای حقوق مالکیت، در قرن هفدهم، فرایند توسعه مالی و بازرگانی را تسریع کرد. در اینجا چند مسئله وجود دارد. نخست آنکه، از قرن سیزدهم، حقوق مالکیت در انگلستان امنیتی نسبی داشت، اما مشکل اصلی توسعه امنیت حقوقی نبود، بلکه طبیعت فئودالی آن ها بود که «وراثت انحصاری» و «واگذاری اجباری مستمر » را شامل میشد. از طرف دیگر، وقایع 1688 هیچ تاثیر مستقیم و آشکاری بر حقوق مالکیت نداشت. با درنظرگرفتن این انتقادات، چه تغییراتی موجب تقویت نظام سرمای هداری شد؟ یک احتمال، وقوع انقلاب های مالی و اداری پس از 1688 بود که با افزایش لزوم جنگ و گسترش نقش جهانی بریتانیا شدت یافت. نظام مالی جدید، با هدایت مجلس قدرتمندتر، اصلاحاتی در زمینه حقوق مالکیت ارضی، افزایش مالکیت قابل وثیقه گذاری و بدهی های فروشی انجام داد که نتیجه آن، وقوع انقلاب صنعتی بود.
    کلیدواژگان: امنیت مالکیت، تامین مالی دولت، انقلاب شکوهمند، مجلس قدرتمند، انقلاب صنعتی
|
  • Zohre Bayanloo, Habib Zare Ahmad Abadi Pages 5-11
    The direct conversion of solar energy in to electricity without the mediation, say solar electricity technology . In recent years due to lack of power generation resources and fossil fuels pollution, have been extended Countries in the world to use solar energy to supply electricity. The aim of this study was to determine the status of patents related to this field in the world. In this research, all bibliography information of solar electricity technology patent that during the years 1985 to 2016 US patent, have been recorded and analyzed. This study was conducted to review the inventions registered in 31 years at international level and in different countries, regions and finally determine the position of the different countries in this groundbeaking invention, the status of the countries specified in this field.
    Keywords: Solar electricity technology, Patent, Scientometrics, Science status
  • Mohammad Khodabakhshi, Ruhollah Tavallaei, Amirhossein Tayebi Abolhasani Pages 13-22
    Today, the use of information technology contributes to increasing employee knowledge and enriching the content of their jobs, while identifying the optimal combination of IT services for agility is essential. The main purpose of this study is to review the information technology on production and service organizations. This is a practical study and it uses a descriptive-survey performing method. It is based on library studied and field research by using questionnaire in Agriculture research, education and promotion of Agriculture Jihad Ministry that the number of random samples was 205 person. To search studied variables dimensions and construct validity was used confirmatory factor Analysis, also to test the hypotheses was used from Structural Equation Modeling. The results of the present research show that information technology has a significant impact on promoting agility of production and service organizations. In this way, among the four organizational agility variables which has been studied in this research, information technology has the greatest impact on organizational competence promotion variable.
    Keywords: Information technology, Information systems, Agility, Production, service organizations
  • Nasser Shahsavari-Pour, Hossein Sayadi Toranlo, Farahnaz Ahang Pages 23-39
    Many organizations in the implementation of strategies or management of their own operations have been unsuccessful. This is not due to the imperfect definition of the strategy, rather is because of absence a coherent framework to link and align strategy and operational plans. To solve this problem, it can be useful to use tools efficiently such as the balanced scorecard. In this paper, a closed loop management system, is used as a comprehensive framework to link operations plans with strategy. It provides a field for successful implementation of the balanced scorecard to align strategies, goals, programs and operations in organizations. The proposed method is applied in the Vice- Chancellor›s Office in Food and Drug Affairs at Rafsanjan University Medical Sciences.
    Keywords: Strategic management, Operational plans, Closed-loop management system, Balanced Scorecard
  • Ghasem Azadi Ahmadabadi Pages 41-52
    «Interdisciplinarity» is a key issue at the level of scientific research and based on that, consensus happen in the new compounds. «Convergence» is a macro trend that can be seen in all technologies and products globally. However, convergence is still in transition level from the single-discipline and removing the technological frontiers. Convergence occurs on the basis of a series of events: in the first step, scientific disciplines and then, technologies and markets combine; finally, evolves with the convergence of industries. The term «converging technologies» is assigned an important role in the process of science and technology policymakers. The convergence of nano, bio and info technologies and cognitive science have major role in outlining the economic, social and industrial infrastructure of the future. This article with the aim of raising awareness of policy makers, researchers and business leaders about the possible outcomes of convergence science and technology, discuss about the relationships between the disciplines, convergence of science, technological convergence and convergence measures.
    Keywords: Converging technologies, Interdisciplinary relationships, Convergence of science, Technological convergence, Convergence measures
  • Saeed Kazem Pourian, Samaneh Abdoli Pages 53-64
    Entering the era of technology and domination of the Internet as an example of the of information and communication technology on this era have affected the human life of new era; But undoubtedly all parts of the world have not benefited equally from the technological and digital possibilities and this creates a huge gap between advantaged and disadvantaged countries; the gap that despite huge investments and governments efforts to fix, still has gripped some parts of the world. Digital literacy as one of the ways to settle this gap, involving skills that helps digital citizens- as people who must be familiar with security, legal and ethical behaviors to use digital technologies- to match their knowledge with era of information and achieve the highest utilization from the least physical facilities. The aim of this study is to evaluate the situation of the digital
    divide in the current era and to provide some solutions to reduce this gap among digital citizens, therefore by explaining the concepts of digital literacy and digital divide, the causes of the digital divide are investigated and finally some solutions including setting up instructional programs, cultural domination practices and using the experiences of the pioneer countries are presented in order to settle this gap.
    Keywords: Digital literacy, Digital divide, Digital citizen
  • Ali Lahoutian Pages 65-76
    Developmental State as a connector of two concepts of state and development exists many years before considering it in academic literature of development. Simultaneously with impressive growth of Asian tigers and also Failure of market-based theories and new Utilitarianism school and Neoliberalism in many of the countries and renewed attention to the role of government in the economy and the new institutionalism study of Developmental state is considered to Scholars of political science, social, economic and management. In the present study, firstly we are studying the formation, characteristics and history of developmental state. After this matter, scholars tried to studing the future of developemental states under golabalization space of the world. After this study two statements continuation of current and proposition more radical leaving existing models be presented and trying to provided the possible characteristics of Developmental state of 21 century.
    Keywords: Development, Developmental state, Globalization, Comparative research
  • Farshad Momeni, Hamed Nasiri Pages 77-97
    In a seminal 1989 article, Douglass North and Barry Weingast argued that by making the monarch more answerable to Parliament, the Glorious Revolution of 1688 helped to secure property rights in England and stimulate the rise of capitalism. Similarly, Daron Acemoglu, Simon Johnson, and James Robinson later wrote that in the English Middle Ages there was a ‘lack of property rights for landowners, merchants and proto-industrialists’ and the ‘strengthening’ of property rights in the late 17th century ‘spurred a process of financial and commercial expansion’. There are several problems with these arguments. Property rights in England were relatively secure from the 13th century. A major developmental problem was not the security of rights but their feudal nature, including widespread ‘entails’ and ‘strict settlements’. 1688 had no obvious direct effect on
    property rights. Given these criticisms, what changes promoted the rise of capitalism? A more plausible answer is found by addressing the post-1688 Financial and Administrative Revolutions, which were pressured by the enhanced needs of war and Britain’s expanding global role. Guided by a more powerful Parliament, this new financial system stimulated reforms to landed property rights, the growth of collateralizable property and saleable debt, and thus enabled the Industrial Revolution.
    Keywords: Security of property rights, Government financing, Glorious revolution, Powerful parliament, Industrial revolution